-
Έν κατακλείδι λοιπόν το συμπέρασμα είναι ένα:όταν η μεσαία και η αριστερή είναι μποτιλιαρισμένες και η δεξιά ελεύθερη και κάποιος κινείται πιο γρήγορα απο την δεξιά,θεωρείται προσπέρασμα και οχι κίνηση σε παράλληλους στίχους.Κίνηση σε παράλληλους στίχους σ' αυτή την περίπτωση θεωρείται αυτή της αριστερής και της μεσαίας.
Βοηθείστε με λοιπόν σας παρακαλώ να βρω που κάνω λάθος... -
Είναι απλό: εφόσον ο δρόμος έχει Χ λωρίδες, η κίνηση πολλών οχημάτων ταυτόχρονα σε αυτές θεωρείται κυκλοφορία σε στοίχους. Στα πλαίσια αυτής είναι απολύτως φυσιολογικό, ένας στοίχος (λωρίδα) να κινείται ταχύτερα από έναν άλλο, μιας και είναι αδύνατο να τους συγχρονίσεις.
Κυκλοφορία σε στοίχους λοιπόν σημαίνει κάθομαι στη λωρίδα μου και διατηρώ σταθερή πορεία, όταν το ίδιο κάνουν και οι οδηγοί των διπλανών λωρίδων.
Τώρα αν η δεξία είναι 'ελεύθερη' και η μεσαία και αριστερή μποτιλιαρισμένες, ΔΕΝ φταίει αυτός που πάει δεξιά γρήγορα....αλλά αυτοί που είναι μποτιλιαρισμένοι, και τούτο δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουμε 'κυκλοφορία σε στοίχους', από τη στιγμή που όλα τα αμάξια δεν είναι στη δεξία λωρίδα, αλλά κατανεμημένα στις περισσότερες λωρίδες.
-
Ο χρήστης ArrowsFA1 έγραψε:
Είναι απλό: εφόσον ο δρόμος έχει Χ λωρίδες, η κίνηση πολλών οχημάτων ταυτόχρονα σε αυτές θεωρείται κυκλοφορία σε στοίχους. Στα πλαίσια αυτής είναι απολύτως φυσιολογικό, ένας στοίχος (λωρίδα) να κινείται ταχύτερα από έναν άλλο, μιας και είναι αδύνατο να τους συγχρονίσεις.Κυκλοφορία σε στοίχους λοιπόν σημαίνει κάθομαι στη λωρίδα μου και διατηρώ σταθερή πορεία, όταν το ίδιο κάνουν και οι οδηγοί των διπλανών λωρίδων.
Τώρα αν η δεξία είναι 'ελεύθερη' και η μεσαία και αριστερή μποτιλιαρισμένες, ΔΕΝ φταίει αυτός που πάει δεξιά γρήγορα....αλλά αυτοί που είναι μποτιλιαρισμένοι, και τούτο δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουμε 'κυκλοφορία σε στοίχους', από τη στιγμή που όλα τα αμάξια δεν είναι στη δεξία λωρίδα, αλλά κατανεμημένα στις περισσότερες λωρίδες.
Πολύ καλή και φιλότιμη η προσπάθειά σου να μου δώσεις να καταλάβω... αλλά μάλλον ενω συμφωνούμε σε ολα,διαφωνούμε στο τι είναι ο στίχος.Στίχος λοιπόν αν το επεξηγώ σωστά είναι η παράλληλη κίνηση των αυτοκινήτων όπου η μια λωρίδα κινείται με 20,η δεύτερη με 25,η τρίτη με 27 κ.ο.κ.Σ' αυτή την περίπτωση είναι πολύ λογικό ο ένας να περνάει τον διπλανό του συνεχώς αφού καλά-καλά δεν μπορείς να αλλάξεις καν λωρίδα.Όταν όμως οι δυο (λωρίδες),κινούνται με 20-25 ή οποιοδήποτε άλλο νούμερο θέλεις και η τρίτη με 100 (δυσανάλογα μεγαλύτερο δηλαδή), παύει να υπάρχει η έννοια του στίχου και πλεον μιλάμε για κανονικότατη προσπέραση,που είναι και απο δεξιά κιόλας..εγκληματικό όταν μιλάμε για ε.ο.Σίγουρα δεν πιστεύω οτι ο συνφορουμίτης είχε κακή πρόθεση αλλά εγω δεν θα το έκανα ποτέ,ίσως γιατί όταν αντιδράσουμε ενστικτωδώς στην ε.ο. προς τα δεξιά κατευθυνόμαστε συνήθως.Τέλος πάντων αυτές είναι διαφορές στην ερμηνεία του κώδικα και ίσως να μην βρεθεί ποτέ άκρη.
-
http://el.wiktionary.org/wiki/στοίχος
-
- σειρά, γραμμή, π.χ. σε παράταξη στρατιωτών, μαθητών, αθλητών που στέκονται ο ένας πίσω από τον άλλο ή δομικών υλικών σε τοιχοποιία*
Αρα, αν κινούνται σε 'παράταξη', το ένα πίσω από το άλλο, δημιουργούν στοίχο, ασχέτως της σχετικής τους ταχύτητας με τα άλλα αυτοκίνητα. Σε αυτή την περίπτωση το σίγουρο είναι πως ο ένας στοίχος επιτρέπεται να 'προσπερνά' τον άλλον χωρίς να θεωρείται αντικανονικό προσπέρασμα, αν είναι από δεξιά. Επίσης πιστεύω πως αν είσαι σε ελεύθερη λωρίδα επιτρέπεται να κινείσαι σε αυτήν και να προσπερνάς από δεξιά ένα σχηματισμένο στοίχο στα αριστερά σου.
Επί της ουσίας το πρόβλημα είναι πως αν στη μία λωρίδα τα αυτοκίνητα κινούνται σε στοίχο και η μια διπλανή της (αριστερή ή δεξιά, δεν έχει σημασία) είναι ελεύθερη, οι πιθανότητες να βγει κάποιος από το στοίχο για να μπει στην ελεύθερη λωρίδα είναι πολύ αυξημένες και άρα τότε είναι τρέλλα να πηγαίνει κάποιος με τεράστια διαφορά ταχύτητας από το στοίχο.
-
-
Eυχαριστώ και τους δυο σας για τις εξηγήσεις..
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Σε αυτή την περίπτωση το σίγουρο είναι πως ο ένας στοίχος επιτρέπεται να 'προσπερνά' τον άλλον χωρίς να θεωρείται αντικανονικό προσπέρασμα, αν είναι από δεξιά. Επίσης πιστεύω πως αν είσαι σε ελεύθερη λωρίδα επιτρέπεται να κινείσαι σε αυτήν και να προσπερνάς από δεξιά ένα σχηματισμένο στοίχο στα αριστερά σου.σε δρόμους πάνω από 2 λωρίδες, προσπέραση από δεξιά επιτρέπεται μόνο αν υπάρχουν έξοδοι από τον αυτοκινητόδρομο στην πιο αριστερή λωρίδα...
-
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΗ ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΛΩΡΙΔΕΣ.
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
-
τελικά ναι έχεις δίκιο...
α) Σε μoνόδρoμoυς και oδoύς διπλής κατεύθυνσης, πoυ υπάρχoυν δύo
τoυλάχιστoν λωρίδες κυκλoφoρίας, κατά κατεύθυνση, μέσα σε κατoικημένες
περιoχές και τρεις εκτός αυτών, διαχωριζόμενες με κατά μήκoς διαγραμμί-
σεις, επιτρέπεται η κυκλoφoρία σε παράλληλες σειρές (στoίχoυς).
β) Στην περίπτωση αυτή, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνoν εφόσoν δεν
πρoκαλείται κίνδυνoς ή παρακώλυση της κυκλoφoρίας και δίνεται έγκαιρα
πρoειδoπoίηση, σύμφωνα με τo άρθρo 21 παράγραφος 2 τoυ παρόντoς Kώ-
δικα.
γ) Στην περίπτωση που προβλέπεται στο εδάφιο α΄ της παρούσας παρα-
γράφου, ο προβλεπόμενος τρόπος οδήγησης δε θεωρείται ότι αποτελεί προ-
σπέρασμα κατά την έννοια του παρόντος άρθρου. Η διάταξη της περίπτωσης
στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού παραμένει εφαρμόσιμη.
(Πηγή ΚΟΚ, Άρθρο 17)άρα σε 3 λωρίδων εκτός κατοικημένων, επιτρέπεται η προσπέραση (ή όπως αλλιώς πέστο) από δεξιά αν ο αριστερότερος στοίχος κινείται πιο αργά από το δεξιότερο...
-
Αλλά όχι σε δρόμο δύο λωρίδων εκτός κατοικημένων περιοχών.... όπως είναι το μεγαλύτερο μέρος των εθνικών μας οδών...
-
Προσωπικα στον ΠΑΘΕ, Εγνατια, Α.Ο. Συγγρου, Κηφισιας, Βουλιαγμενης κ.λ.π. οταν 'υποψιασθω' οτι θα πηξουν η μεσαια και αριστερη, 'πιανω δεξια' και παω γρηγορωτερα σπιτι μου χωρις να κανω Ζιγκ- Ζαγκ..... ειναι αυτονοητο!!!!!!! Μην ξεχνατε αλλωστε οτι απο την δεξια 'αδειαζει' και ο δρομος αρα εχει λιγωτερα οχηματα.... Στην Μεση Ανατολη αυτο δεν ισχυει γιατι ΟΛΑ τα φορτηγα.... νταλικες, κ.λ.π. βαρεα, πανε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην δεξια.... χωρις δικαιωμα να προσπερασουν!!!!! Ετσι οι γρηγοροι πανε στην δευτερη απο δεξια!!! μιας και εδω συνηθιζεται να παρκαρουν στην εξω αριστερα και ας εχουν 5+ λωριδες..... βεβαια υπαρχουν και αυτοι με τα supercars!!!! που οταν σε πλησιασουν στην αριστερη και δεν φυγεις σε χρονο dt σε περνανε απο πανω!!! αλλα αυτο το αποφευγεις γιατι τραβιεσαι γρηγορα εκει που νοιωθεις ασφαλης.....
-
Έχουμε φύγει λίγο off topic και φυσικά είναι κατανοητό αυτό - έχω συμβάλει και εγώ σε αυτό - δηλαδή ασχολούμαστε αν επιτρέπεται η προσπέραση από δεξιά και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να πάμε λοιπόν λίγο στο θέμα μας και ίσως να καταλήξουμε κάπου:Άρθρo 16
Θέση επί της oδoύ- Στo oδικό δίκτυo της Χώρας ισχύει η δεξιά κατεύθυνση κυκλoφoρίας.
O oδηγός κάθε oχήματoς υπoχρεoύται, τηρoυμένων των διατάξεων των
άρθρων 12 παράγραφος 1 και 17 παράγραφος 6 τoυ παρόντoς Kώδικα, να
oδηγεί τo όχημά τoυ πλησίoν τoυ δεξιoύ άκρoυ τoυ oδoστρώματoς και αν
ακόμη oλόκληρo τo oδόστρωμα είναι ελεύθερo. - O oδηγός, με εξαίρεση την περίπτωση απoλύτoυ ανάγκης, υπoχρεoύται
να κινείται απoκλειστικά στις καθoρισμένες, για την κατηγoρία τoυ oχήματός
τoυ ειδικές oδoύς, oδoστρώματα και λωρίδες κυκλoφoρίας όπoυ υφίστανται
τέτoιες. Aν δεν έχει oριστεί λωρίδα κυκλoφoρίας ή ειδική oδός γι’ αυτoύς, oι
μεν oδηγoί φoρτηγών, λεωφoρείων και βραδυκίνητων και βραδυπoρoύντων
γενικά oδικών oχημάτων υπoχρεoύνται, τηρoυμένων των διατάξεων τoυ
άρθρoυ 17 παράγραφος 6 τoυ Kώδικα αυτoύ, να oδηγoύν αυτά στη δεξιά λω-
ρίδα κυκλoφoρίας στις oδoύς oι oπoίες έχoυν δύo τoυλάχιστoν λωρίδες κατά
κατεύθυνση, oι δε oδηγoί μoτoπoδηλάτων, πoδηλάτων και μη μηχανoκίνητων
oχημάτων,
Να και το 17.6 που αναφέρεται παραπάνω: >
- O oδηγός, υπoχρεoύται μετά τo πρoσπέρασμα, να επαναφέρει τo όχημά
τoυ πλησίoν τoυ δεξιoύ άκρoυ τoυ oδoστρώματoς, χωρίς κίνδυνo γι’ αυτoύς
πoυ πρoσπερνά.
Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι το 16.1 καλά τα λέει, μετά έρχεται το 16.2 και έτσι υπάρχει κόσμος που λέει πως η δεξιά λουρίδα είναι για το φορτηγά - εγώ δεν πάω αργά - και εγώ Οδηγώ στην μεσαία λωρίδα και δεν ενοχλώ κανέναν!
Το ότι η δεξιά είναι για τα 'βραδυπoρoύντα' οχήματα δεν σημαίνει ότι δεν είναι και για όλα τα οχήματα.Αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει το 17.6, που λέει πως μόλις περάσουμε πάμε στην δεξιά και κατά συνέπεια δεν ταξιδεύουμε στην αριστερή, στην μεσαία ή σε οποιαδήποτε άλλη εκτός της δεξιάς.
Απορία:
Έχουμε πουθενά στην Ελλάδα αυτό που αναφέρει το 16.2 δηλαδή λωρίδες καθορισμένες για κατηγορίες οχημάτων; Μόνο τους ποδηλατοδρόμους σκέφτομαι αλλά ... μήπως υπάρχει και κάτι άλλο. - Στo oδικό δίκτυo της Χώρας ισχύει η δεξιά κατεύθυνση κυκλoφoρίας.
-
Σε ορισμένα σημεία της ΕΟ, πχ στο ρεύμα προς Αθήνα λίγο πρίν τον κόμβο της Μεταμόρφωσης και στο ρεύμα προς Λαμία κοντά στον κόμβο της Βαρυμπόπης, έχουν βάλει πινακίδες που ορίζουν το όριο της δεξιάς λωρίδας στα 80.
Προσωπικά το θεωρώ σωστό να μήν τρέχεις πάρα πολύ στη δεξιά γιατι αλλιώς εμποδίζεις όσους θέλουν να κάνουν merge και θέτεις σε κίνδυνο όσους πιθανόν βρίσκονται ακινητοποιημένοι στη ΛΕΑ.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
αν η κυκλοφορία δεν είναι τόσο πυκνή ώστε να έχουν σχηματιστεί στοίχοι, οπότε είσαι 'μόνος σου' στη δεξιά, πας με το όριο αλλά ταχύτερα από κάποιον στη μεσαία, αν δηλ. συνεχίζεις κανονικά ή πρέπει να πας στην αριστερή, να προσπεράσεις και μετά πάλι στη δεξιά.Η προφανής - λογική απάντηση είναι 'συνεχίζεις κανονικά' αλλά εδώ μάλλον δε μας τα λέει καλά ο ΚΟΚ διότι για να ισχύει το άρθρο 17.8(γ) πρέπει να υπάρχουν παράλληλες σειρές (στοίχοι) του 17.8(β), που αν είσαι μόνος σου στη δεξιά και ένας άλλος μόνος του στη μεσαία προφανώς δεν ισχύει... Δηλ. σύμφωνα με τον ΚΟΚ πρέπει να κάνεις ακριβώς αυτό, να πας αριστερά και μετά πάλι δεξιά
Δεν νομίζω, αφού γράφει απλώς ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία όταν ο δρόμος έχει τέτοια χαρακτηρηστικά, χωρίς καμία αναφορά σε πυκνότητα κίνησης. Από την άλλη, συμφωνώ με το
Επί της ουσίας το πρόβλημα είναι πως αν στη μία λωρίδα τα αυτοκίνητα κινούνται σε στοίχο και η μια διπλανή της (αριστερή ή δεξιά, δεν έχει σημασία) είναι ελεύθερη, οι πιθανότητες να βγει κάποιος από το στοίχο για να μπει στην ελεύθερη λωρίδα είναι πολύ αυξημένες και άρα τότε είναι τρέλλα να πηγαίνει κάποιος με τεράστια διαφορά ταχύτητας από το στοίχο.
γι αυτό και προσέχω διπλά όταν πάω δεξιά ταχύτερα από τη μεσαία/αριστερή. Να προσθέσω επίσης ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο γενικά το να πηγαίνεις με τεράστια διαφορά ταχύτητας, ακόμα και από αριστερά.
Επίσης, αυτές τις μέρες παρατήρησα ότι αυτή την την κάνουν όσοι οδηγούν κοντά στα αστικά κέντρα. Στην Εγνατία πρακτικά όλοι οδηγούσαν πολύ σωστά στη δεξιά λωρίδα, δεν μπαστακώνονταν αριστερά, αν πλησίαζε κάποιος ταχύτερος έκαναν αμέσως δεξιά κλπ. Στον ΠΑΘΕ, ειδικά πάνω από τα Μάλγαρα επικρατούσε η τυπική εικόνα της μεσαίας να τσουλάει αμέριμνα με 100-110, στην αριστερή οι πιο γρήγοροι με ~140-160 (και συνεχές γκάζι-φρένο γιατί πέφταν πίσω από αργότερους) κι εγώ στην εντελώς άδεια δεξιά να πάω με 130 sustained...
-
Επιβεβαιώνω το ελεύθερο της κίνησης απο τα δεξιά στην ΕΟ Αθηνων Λαμίας μέχρι τη Μεταμόρφωση. Κάποτε καθόμουν στην μεσαία ή την αριστερή κολλημένος. Τώρα τελευταία, όταν βιάζομαι κρατιέμαι στη δεξιά, ρολάρει κανονικά σε σχέση με τις υπόλοιπες. Όσον αφορά στον τρόπο που οδηγώ στην εθνική γενικότερα, προσπαθώ να μένω όσο το δυνατόν πιο δεξιά γίνεται ( όχι όμως στη βοηθητική, με εξαίρεση το τμήμα της Κορίνθου - Πατρών όπου η βοηθητική είναι και η δεξιά ) για να αφήνω τους άλλους που βιάζονται, να περάσουν. Μάλιστα, ακόμα και αν είναι κάγκουρες πολλοί και προσπαθούν να προσπεράσουν πάνω σε στροφές και σε δεδομένα σημεία - κραμανιόλες, φρενάρω αρκετά ώστε να τους δώσω χώρο στη περίπτωση που χρειαστεί να μπουν στο κανονικό ρεύμα και πάλι. Κάτι που δεν κάνουν πολλοί Ελληνάρες γενικότερα.
Δεν είμαι -ο- γρήγορος οδηγός, αλλά κινούμαι σχετικά σβέλτα όταν το επιτρέπουν οι περιστάσεις, π.χ. δεν θα πάω με 100 όταν βιάζομαι και μπορώ να πάω με 130 ( ή και παραπάνω, δεν είμαι άγιος ). Αλλά μου τη σπάνε μερικοί που πάνε με 80-100 στην αριστερή και άμα τους ανάψεις τα φώτα σε γράφουν κανονικά. ΟΚ ρε φίλε, μπορεί να παρανομώ που τρέχω, αλλά δεν σε ενοχλώ σε τελική, έχεις ελεύθερη τη μεσαία, πήγαινε στη διαολεμένη και άσε με να πάω στη δουλειά μου. Επιβεβαιώνω σε αυτό το σημείο και αυτό που είπατε για το φλας στην αριστερή και ενώ είναι κάποιος άλλος που θέλει να προσπεράσει. Το έχω κάνει . Και σκέφτομαι ακριβώς αυτό: 'Φίλε, τελειώνω τώρα και σε αφήνω, μη μου αγχώνεσαι!!' -
Συμφωνούμε απλά μια παρατήρηση στο παρακάτω:
Ο χρήστης UniqueGR έγραψε:
...Αλλά μου τη σπάνε μερικοί που πάνε με 80-100 στην αριστερή και άμα τους ανάψεις τα φώτα σε γράφουν κανονικά. ΟΚ ρε φίλε, μπορεί να παρανομώ που τρέχω, αλλά δεν σε ενοχλώ σε τελική, έχεις ελεύθερη τη μεσαία, πήγαινε στη διαολεμένη και άσε με να πάω στη δουλειά μου. ...Πολύ συχνά κάποιος **δεν **έχει ελεύθερη την μεσαία επειδή κάποιος ή κάποιοι άλλοι έχουν κατασκηνώσει εκεί ενώ θα μπορούσαν να είναι στην δεξιά!
**ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ **(για τις περιπτώσεις σχετικά αραιής κίνησης και όχι όταν πλέον έχουμε πυκνή κίνηση = κίνηση σε στοίχους όπου επιτρέπεται η χρήση της δεξιάς για 'προσπέραση'):
- Ανάβουμε τα **φώτα **(ή και κορνάρουμε αν γουστάρουμε να το τραβήξουμε) σε όσους είναι στην μεσαία την στιγμή που κάποιος μας προσπερνά από αριστερά. Έτσι αυτός καταλαβαίνει (βλέποντας από τον καθρέπτη) πως εγώ θέλω να περάσω από την μεσαία και δεν θέλω να πάω αριστερά που είναι ο ποιο γρήγορος. Όταν τελικά τον περάσουμε πηγαίνουμε τέρμα δεξιά με κάπως επιδεικτικό τρόπο και ταξιδεύουμε εκεί για όσο περισσότερο μπορούμε.
- Δεν ξέρω πως, προτρέπουμε την τροχαία να θυμηθεί τον ΚΟΚ όπως αναφέρθηκε πολλάκις σε αυτό το νήμα, και να κάνει έστω τις κατάλληλες συστάσεις (όπως φυσικά θα πρέπει να κάνει και για τα φώτα που τυφλώνουν ανεξάρτητα αν είναι xenon ή όχι)
- Ενημέρωση περίγυρου και ειδικά νεολαίας σχετικά με το πρόβλημα
- ... συμπληρώστε ελεύθερα ...
Η μη τήρηση του ΚΟΚ σχετικά με την θέση κίνησης σε 3+ λουρίδες κυκλοφορίας δημιουργεί δικαιολογημένο εκνευρισμό και έτσι μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα. Φυσικά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις η μη τήρηση του ΚΟΚ δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό και ακόμα ποιο επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά ... όλα πρέπει να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε.
-
Με λύπη αναφέρω ότι πολλοί οδηγοί που βρίσκονται μάλλον ξεχασμένοι στην αριστερή και οι οποίοι έχουν την διάθεση να πάνε πιο δεξιά αν τους κάνεις σήμα (όχι σαν κι αυτούς που αρνούνται) είναι εξαιρετικά αργοί στην αντίληψη και δυσκίνητοι. Εννοώ ότι και αργούν να δούνε τα φώτα και μετά αργούν εντυπωσιακά να ολοκληρώσουν την αλλαγή λωρίδας (εννοώ αφού την αρχίσουν). Έχω αρχίσει να αναγκάζομαι να ανάβω φώτα από πολύ πιο μακριά από όσο θεωρώ ότι χρειάζεται (δεδομένου ότι δεν έχω μεγάλη διαφορά ταχύτητας) για να υπερκαλύψω αυτή την καθυστέρηση μερικών. Προφανώς δεν πολυκοιτάνε τους καθρέφτες τους κάτι που ιδιαίτερα στην αριστερή πρέπει να κάνεις συνέχεια και επίσης μάλλον αισθάνονται στα όρια των ικανοτήτων τους όταν πρέπει να αλλάξουν λωρίδα με ταχύτητα 120χλμ... Αυτό το τελευταίο αναγκαστικά πρέπει να το σεβαστούμε προς αποφυγή ατυχημάτων.... βέβαια καλύτερα θα ήταν να το σέβονταν και οι ίδιοι και να κάθονταν εκεί που πρέπει, στη δεξιά ή σπίτι τους...
-
Θα συμπληρώσω το 4:σεμινάρια σε ΟΛΟΥΣ τους δάσκαλους οδήγησης για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος οδήγησης σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.Και αυτοί με τη σειρά τους να 'πιπιλίζουν' συνέχεια το μυαλό του υποψηφίου μέχρι να γίνεται βαρετό-κουραστικό.Και φυσικά τεστ απο τον εξεταστή και σε αυτό το θέμα για την απόκτηση της άδειας
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
- Ανάβουμε τα **φώτα **(ή και κορνάρουμε αν γουστάρουμε να το τραβήξουμε) σε όσους είναι στην μεσαία την στιγμή που κάποιος μας προσπερνά από αριστερά.
Ενώ πιστεύω ότι ανήκω στην κατηγορία των σχετικά σβέλτων οδηγών και έχω ανάψει τα φώτα πολλές φορές σε αργούς οδηγούς στην αριστερή λωρίδα(αλλά και μπαίνω στη μεσαία λωρίδα όταν βλέπω να έρχεται αμάξι με μεγαλύτερη ταχύτητα από μένα πριν προλάβει να μου παίξει τα φώτα), θεωρώ απαράδεκτο και αδιανόητο να κάνω το ίδιο για κάποιον που κινείται στην μεσαία λωρίδα, ακόμα και αν αυτό με ενοχλεί ή με καθυστερεί.
Γιατί στην μεσαία λωρίδα μπορεί να βρίσκεται κάποιος κουρασμένος από το ταξίδι, η μάνα μου, ή αδερφή μου, κάποιος ηλικιωμένος(ή εσύ ο ίδιος μετά από μερικές δεκαετίες) και γενικότερα κάποιος που δεν έχει την δικιά μου οδηγική ικανότητα και αντανακλαστικά ώστε να μπορεί να αλλάζει **συνέχεια **λωρίδα από μεσαία στην δεξιά και πίσω όταν συναντήσει νταλίκα ή εισερχόμενα οχήματα και που αν τελικά το κάνει λόγω της πίεσης που θα του εξασκήσω μπορεί να προκαλέσει ατύχημα.
Αντίθετα θεωρώ δικαίωμά του να μείνει στην μεσαία λωρίδα και εμένα ικανό να αλλάξω λωρίδα και να τον προσπεράσω με ασφάλεια χωρίς να κινδυνέψει κανένας. Δεν έχω την απαίτηση να οδηγούν όλοι το ίδιο γρήγορα( ή αργά) με μένα.
-
Σε ταχύτητες εθνικής οδού με σύγχρονο αυτοκίνητο η κόρνα απλά δεν ακούγεται....
-
Ο χρήστης tolisdriver έγραψε:
- Ανάβουμε τα **φώτα **(ή και κορνάρουμε αν γουστάρουμε να το τραβήξουμε) σε όσους είναι στην μεσαία την στιγμή που κάποιος μας προσπερνά από αριστερά.
Ενώ πιστεύω ότι ανήκω στην κατηγορία των σχετικά σβέλτων οδηγών και έχω ανάψει τα φώτα πολλές φορές σε αργούς οδηγούς στην αριστερή λωρίδα(αλλά και μπαίνω στη μεσαία λωρίδα όταν βλέπω να έρχεται αμάξι με μεγαλύτερη ταχύτητα από μένα πριν προλάβει να μου παίξει τα φώτα), θεωρώ απαράδεκτο και αδιανόητο να κάνω το ίδιο για κάποιον που κινείται στην μεσαία λωρίδα, ακόμα και αν αυτό με ενοχλεί ή με καθυστερεί.
Γιατί στην μεσαία λωρίδα μπορεί να βρίσκεται κάποιος κουρασμένος από το ταξίδι, η μάνα μου, ή αδερφή μου, κάποιος ηλικιωμένος(ή εσύ ο ίδιος μετά από μερικές δεκαετίες) και γενικότερα κάποιος που δεν έχει την δικιά μου οδηγική ικανότητα και αντανακλαστικά ώστε να μπορεί να αλλάζει **συνέχεια **λωρίδα από μεσαία στην δεξιά και πίσω όταν συναντήσει νταλίκα ή εισερχόμενα οχήματα και που αν τελικά το κάνει λόγω της πίεσης που θα του εξασκήσω μπορεί να προκαλέσει ατύχημα.
Αντίθετα θεωρώ δικαίωμά του να μείνει στην μεσαία λωρίδα και εμένα ικανό να αλλάξω λωρίδα και να τον προσπεράσω με ασφάλεια χωρίς να κινδυνέψει κανένας. Δεν έχω την απαίτηση να οδηγούν όλοι το ίδιο γρήγορα( ή αργά) με μένα.
Δεν είναι δικαίωμά σου να παραβιάζεις τον ΚΟΚ αφενός και αφετέρου εγώ που οδηγώ στη δεξιά, σπάνια κάνω σλάλομ...
Πηγαίνετε όλοι στη μεσαία. Έτσι εμείς που πάμε με 110 στη δεξιά έχουμε άφθονη απόσταση ασφαλείας, γιατί κανείς δεν είναι εκεί!
Οδηγώ στην μεσαία λωρίδα και δεν ενοχλώ κανέναν!