-
Σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας κίνηση των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα (λωρίδα προσπέρασης), εκτός αν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση
ΚΟΚσελίδα 194.
Σύμφωνα με αυτό σε δρόμο με 3 λωρίδες (για να μην το μπλέξουμε όταν έχουμε 4+) μπορώ άνετα να κινούμαι συνεχώς στην μεσαία και είμαι νόμιμος;
Μήπως έτσι όμως καταργούμε την 3η λωρίδα και ο δρόμος από 3 λωρίδων γίνεται δρόμος 2 λωρίδων;Ή μήπως η δεξιά λωρίδα είναι μόνο για τα φορτηγά;
Μήπως κάτι μου διαφεύγει;
Γνωρίζεται τι ισχύει σε άλλες χώρες;
-
Σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας κίνηση των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα (λωρίδα προσπέρασης), εκτός αν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση
ΚΟΚσελίδα 194.
Σύμφωνα με αυτό σε δρόμο με 3 λωρίδες (για να μην το μπλέξουμε όταν έχουμε 4+) μπορώ άνετα να κινούμαι συνεχώς στην μεσαία και είμαι νόμιμος;
Μήπως έτσι όμως καταργούμε την 3η λωρίδα και ο δρόμος από 3 λωρίδων γίνεται δρόμος 2 λωρίδων;Ή μήπως η δεξιά λωρίδα είναι μόνο για τα φορτηγά;
-
ΚΟΚσελίδα 194.
-
Γίνε λίγο πιο σαφής ή κάνε πιο σαφές το quote. Η 3η λωρίδα ποια είναι, η δεξιά ή η αριστερή;
-
Σημαίνει ότι δε μπορείς να κινείσαι, αν δεν προσπερνάς, στην αριστερή.
Και με 10 λωρίδες να 'ναι ο δρόμος στην αριστερή βγαίνεις μόνο για να προσπεράσεις.
200 € πρόστιμο!!!
Που ζούμε ρε!
-
Διαβασε το αρθρο 16 κ σταματα να κοιτας μονο τα μεμονωμενα πινακακια, κ θα καταλαβεις. Κινεισαι στην οσο πιο δεξια λωριδα γινεται. Εκτος αν κινεισαι πιο γρηγορα απο αυτους που ειναι στην τερμα δεξια κ παει λεγοντας.
-
Κλασσική παρεξήγηση. Όλοι στη μεσαία αρκετοί στην αριστερή και άδεια δεξιά για να μην μας πουν ...φορτηγατζήδες.
-
Εγώ θυμάμαι πως... όταν πηγαινοερχόμουν Πειραιά- Αγ.Στέφανο για την δουλειά μου... όποτε πήγαινα από την δεξιά λωρίδα πάντα πήγαινα γρηγορότερα, αντίθετα από την αριστερή που είχε πάντα τρελό μποτιλιάρισμα! Τόσο σνομπάρισμα πια στην δεξιά;;; (και μην πάει το μυαλό σας στα πολιτικά )
-
[Πολιτισμένη_Οδικά_Χώρα]
Ξεκινάς πηγαίνοντας στη δεξιά.
Αν κινείσαι συνεχώς γρηγορότερα απ΄όσους κινούνται εκεί, πας στην επόμενη προς τ' αριστερά.
Αν κινείσαι συνεχώς γρηγορότερα απ΄όσους κινούνται εκεί, πας στην επόμενη προς τ' αριστερά.
...
[/Πολιτισμένη_Οδικά_Χώρα][Ελλάδα]
Ξεκινάς πηγαίνοντας στην αριστερή.
Αν θες να προσπεράσεις πηγαίνεις στην επόμενη προς τα δεξιά.
Αν δεν μπορείς πηγαίνεις στην επόμενη προς τα δεξιά.
...
[/Ελλάδα]Εύκολο.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
[Πολιτισμένη_Οδικά_Χώρα]
...
...
[/Ελλάδα]Εύκολο.
Μα και στην Αγγλία, Αυστραλία, Ιαπωνία που είναι πολιτισμένες το ίδιο ισχύει
-
Ε ναι
Οδήγησα προχτές περί τα 650 μίλια στην Αγγλία και είδα και εκεί κατασκηνωτές της δεξιάς λωρίδας (αριστερής για μας). Η ειδοποιός διαφορά ? Πήγαιναν στάνταρ γρηγορότερα από τις άλλες λωρίδες, απλά δεν έκαναν αριστερά όταν τελείωναν το προσπέρασμα. Εδώ πάνε στάνταρ εκεί ασχέτως της ταχύτητας των άλλων λωρίδων.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
[Πολιτισμένη_Οδικά_Χώρα]
...
...
[/Ελλάδα]Εύκολο.
Μπράβο...
Η πιο σωστή επεξήγηση του ελλάντα..
Σκεφτείτε λίγο οτι αυτά τα εντελώς στοιχειώδη και πολύ σημαντικά,πρέπει να εξηγούνται συνεχώς σε αρκετά μέλη αυτού του forum που είναι (στην πλειοψηφία τους και συνειδητοποιημένοι οδηγοί),φανταστείτε τι γίνεται σε όλους τους υπόλοιπους που και δεν ασχολούνται,και δεν θέλουν να μάθουν.... -
Kαι μια ερώτηση κρίσης.
Όσο είστε στην αριστερή και προσπερνάτε κρατάτε αναμένο το αριστερό φλας μέχρι να ολοκληρωθεί η προσπέραση και να βγάλετε φλας για να μπείτε στη δεξιά/μεσαία ή ουτε καν;
-
Τυπικά δεν απαιτείται το φλας στη διάρκεια του προσπεράσματος, διότι το φλας χρειάζεται μόνο κατά την αλλαγή λωρίδας δηλ. όταν αρχίζει και όταν τελειώνει το προσπέρασμα.
Αλλά νομίζω είναι καλή ιδέα το φλας διότι ειδοποιεί τους μπροστά ότι τους πλησιάζει κάποιος με κακούς σκοπούς και ειδοποιεί και τυχόν γρηγορότερους πίσω ότι 'μια στιγμή μάστορα, σε είδα, να τελειώσω το δικό μου προσπέρασμα και θα πάω δεξιά'. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Τυπικά δεν απαιτείται το φλας στη διάρκεια του προσπεράσματος, διότι το φλας χρειάζεται μόνο κατά την αλλαγή λωρίδας δηλ. όταν αρχίζει και όταν τελειώνει το προσπέρασμα.
Αλλά νομίζω είναι καλή ιδέα το φλας διότι ειδοποιεί τους μπροστά ότι τους πλησιάζει κάποιος με κακούς σκοπούς και ειδοποιεί και τυχόν γρηγορότερους πίσω ότι 'μια στιγμή μάστορα, σε είδα, να τελειώσω το δικό μου προσπέρασμα και θα πάω δεξιά'.Μπορείς επίσης να το ανάβεις μόνο σε φτάνουν από πίσω πιο γρήγοροι* και να κάνεις απλώς φώτα στους μπροστά, οι οποίοι άν δεν κάνουν δεξιά ενώ τους έχεις ήδη πλησιάσει (ενώ πριν ήσουν αρκετά ως πολύ πίσω τους), σημαίνει ότι και φλας να ανάψεις, δεν πρόκειται να σε πάρουν χαμπάρι αν δεν παίξεις φώτα (και σε κάποιους αν δεν κορνάρεις κιόλας )
Θεωρητικά δεν είσαι υποχρεωμένος να έχει αναμμένο φλας όση ώρα προσπερνάς όταν είσαι στην τέρμα αριστερή λωρίδα.
Και μίας και μου δίνεται η ευκαιρία, είναι πολύ καλό να ανάβετε αριστερό φλας όταν προσπερνάτε σε δρόμο με 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση (ακόμα και σε δρόμους μ ε χαμηλές ταχύτητες - για να μην πω ότι ψιλο-επιβάλλεται σε δρόμους όπως Κόρινθος-Πάτρα).Είναι πολύ ευδιάκριτο για τον απέναντι (κυρίως) να καταλάβει ότι εκείνη την ώρα πραγματοποιείτε προσπέραση, οπότε του δίνεται το ερέθισμα (του απέναντι) να 'μαζευτεί' λίγο στη λωρίδα του για να σας διευκολύνει*προσωπικά όσες φορές μου έτυχε να μου ανάψει ο μπροστά το αριστερό φλας έκανα πολύ υπομονή, γιατί συμπέρανα ότι με έχει δει και όταν βρει κατάλληλο κενό δεξιά, θα αλλάξει λωρίδα επιτρέποντάς μου να τον προσπεράσω.Ως τώρα αυτό το αυθαίρετο (?) συμπέρασμα έχει αυτο-επιβεβαιωθεί όλες τις φορές που μου έχει τύχει
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αλλά νομίζω είναι καλή ιδέα το φλας διότι ειδοποιεί τους μπροστά ότι τους πλησιάζει κάποιος με κακούς σκοπούς και ειδοποιεί και τυχόν γρηγορότερους πίσω ότι 'μια στιγμή μάστορα, σε είδα, να τελειώσω το δικό μου προσπέρασμα και θα πάω δεξιά'.Το σωστό είναι το φλάς να ανάψει οπωσδήποτε ΠΡΙΝ από την έναρξη της αλλαγής λωρίδας προκειμένου να ενημερωθούν οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου για τις προθέσεις σου.
Υπογραμμίζω το προθέσεις το οποίο δεν σημαίνει «μάγκες εγώ βγαίνω και στα φρύδια μου όλοι σας» αλλά «μάγκες, σκοπεύω να βγώ, έχετε το στα υπόψιν»...Η καλύτερη ειδοποίηση για τους πίσω γρηγορότερους είναι να σβήσεις το αριστερό φλάς τη στιγμή που περνάς και να ανάψεις το δεξί δειχνοντας ότι θα ανοίξεις το δρόμο αμέσως μόλις τελειώσεις...
Η περίπτωση του κατασκηνωτή της αριστερής είναι ανάλογη με τον οδηγό, άλλος με το φλάς κάνει δεξά, άλλο θέλει φώτα, άλλος θέλει κόρνα, άλλος θέλει προσπέραση από δεξιά για να ξεμπερδεύουμε με το λακαμά...
Πολύ μεγάλο ρόλο βέβαια παίζει και το είδος του οχήματος που οδηγείς.
Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό ένα «καλό» αμάξι που γεμίζει το καθρέπτη τους έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να τους αναγκάσει να ξεκουνηθούν.
Αν τώρα και οι ίδιοι έχουν εξίσου «καλό» οχημα, βλέπε αρχική πρόταση. -
Ομορφα όλα τα περι αριστερης λωριδας μονο για προσπεραση κτλ. Αλήθεια. Αφου μερικές φορες που εχω παρομοιες συζητησεις του forum νωπες στο μυαλό μου και βγαινω πχ Αττική Οδό, λέω 'θα γινω Ευρωπαίος'.... Αμ δε! Στην δεξια (οταν εχει 3 λωριδες), στο 80% περιπτωσεων εχει κατι τυπακια που περπατανε κυριολεκτικά, σιγουρα μειωμενης αντιληψης ή οδηγικης ικανοτητας (ηλικιωμένοι>85, Νεοι οδηγοί κτλ). Δεν πειράζει , το δεχομαι.
Ελα ομως που στην μεσαια σερνονται καραβανια προσκυνητων, που συνηθως ακολουθουν (χιλιομετρα μακρυα) τον αρχιπροσκυνητη, συνηθως >95 ετών και πανε με 60 σε σημεια με οριο 110...
Προσπαθησα, αληθεια προσπάθησα, αλλά εγιναν τα νευρα μου κουρελια.. Στην δε αριστερη, ταχυτητες +20 +30 από το όριο. Που να μπεις αν εχεις ροη 60-70 χλμ, αντε παλι στην μεσαια, κτλ. Ενας συνεχης αγώνας.
Ερωτηση: Θα ηταν παραλογο σε αντιστοιχους δρόμους, η μεσαία λωριδα από τις 3 λωρίδες να ειχε σημανση ελαχιστης ταχυτητας, πχ -20 από το όριο? Δλδ, οριο 120, αν πας κατω από 100, ΚΛΗΣΗ, ΠΡΟΣΤΙΜΟ, ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ, ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ κτλ. Μπορούν επιτελους να τιμωρηθούν με λύσσα (σαν να πηγαιναν με 200) οι πραγματικοί αίτιοι αρκετων ατυχημάτων, που πηγαίνοντας με οριο/3, αναγκαζουν τους αλλους οδηγούς σε επικινδυνους ελιγμούς, υπερβολική ταχύτητα κτλ ? -
Ο χρήστης Neos έγραψε:
Kαι μια ερώτηση κρίσης.Όσο είστε στην αριστερή και προσπερνάτε κρατάτε αναμένο το αριστερό φλας μέχρι να ολοκληρωθεί η προσπέραση και να βγάλετε φλας για να μπείτε στη δεξιά/μεσαία ή ουτε καν;
Αυτο δεν λεει και ο ΚΟΚ; Οτι καθολη τη διαρκεια της προσπερασης παραμενει το αριστερο φλας ανοιχτο μεχρι να ολοκληρωθει και μετα φλας δεξια για αλλαγη λωριδας; Η θυμαμαι λαθος;
-
Ο χρήστης stanfromgreece έγραψε:
Εγώ θυμάμαι πως... όταν πηγαινοερχόμουν Πειραιά- Αγ.Στέφανο για την δουλειά μου... όποτε πήγαινα από την δεξιά λωρίδα πάντα πήγαινα γρηγορότερα, αντίθετα από την αριστερή που είχε πάντα τρελό μποτιλιάρισμα! Τόσο σνομπάρισμα πια στην δεξιά;;; (και μην πάει το μυαλό σας στα πολιτικά )+1 κι εγω το παθαινω..ειναι πιο γρηγορη και πιο παραξηγημενη η δεξια λωριδα..
-
Ο χρήστης Chuckie έγραψε:
Ερωτηση: Θα ηταν παραλογο σε αντιστοιχους δρόμους, η μεσαία λωριδα από τις 3 λωρίδες να ειχε σημανση ελαχιστης ταχυτητας, πχ -20 από το όριο? Δλδ, οριο 120, αν πας κατω από 100, ΚΛΗΣΗ, ΠΡΟΣΤΙΜΟ, ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ, ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ κτλ. Μπορούν επιτελους να τιμωρηθούν με λύσσα (σαν να πηγαιναν με 200) οι πραγματικοί αίτιοι αρκετων ατυχημάτων, που πηγαίνοντας με οριο/3, αναγκαζουν τους αλλους οδηγούς σε επικινδυνους ελιγμούς, υπερβολική ταχύτητα κτλ ?
όσο παράξενο κι αν σου φανεί...Κι όμως, υπάρχουν 2-3 σημεία (σε όλη την Ελλάδα βέβαια ) που υπάρχει πινακίδα που ορίζει ελάχιστο κατώτατο όριο ταχύτητας (πχ ρεύμα προς Αθήνα, αμέσως μετά την τελευταία σήραγγα και ορίζει ελάχιστη ταχύτητα στην αριστερή τα 80 ή τα 90, στη μεσαία τα 60 και στην δεξιά ένα αστείο νούμερο)
Κατά τα άλλα προσωπικά δε με ενοχλεί το παραπάνω φαινόμενο που περιέγραψες όσο το ότι συνήθως όταν υπάρχει πυκνή ροή (αν κάνεις συνεχείς αλλαγές λωρίδας κτλ και φτάσεις μπροστα-μπροστά) βλέπεις ότι το όλο πρόβλημα το δημιουργούν 2-3 αμάξια που πάνε με την ίδια ταχύτητα καταλαμβάνοντας όλο το δρόμο και φυσικά κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει.Εκεί φυσικά φταίει και ο 'άμεσα' από πίσω που δεν παίζει φώτα στο τέρμα αριστερά (αφού δεν κάνει προσπέραση έπρεπε να βρίσκεται τουλάχιστον στη μεσαία) για να κάνει δεξιά το κ@λο-ζώο να ανοίξει λίγο ο δρόμος.ΥΓ:Η τέρμα δεξιά είναι η πιο παρεξηγημένη λωρίδα.Ειδικά όταν έχει πυκνή ροή ή κίνηση (μποτιλιάρισμα) παρατηρείστε ότι η τέρμα δεξιά πάει πάντα πιο γρήγορα (λίγο ή πολύ).Δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό, αν σκεφτεί κανείς ότι δεξιά μαζεύονται νταλίκες-φορτηγά-λεωφορεία και όσοι (θεωρητικά) πάνε πολύ αργά στο δρόμο και δε βιάζονται.
Οδηγώ στην μεσαία λωρίδα και δεν ενοχλώ κανέναν!