-
Όχι δεν περιέχουν ακόμη αιθανόλη, απ όσο ξέρουμε...
Στο εξωτερικό (πχ Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία), όλες οι βενζίνες πρέπει να περιέχουν 5% αιθανόλη, με στόχο να ανέβει στο 10% (αν δεν έχει ανέβει ήδη). Το πρόβλημα δεν είναι οι 'λιπαντικές ικανότητες' (μην επαναλαμβάνετε ό,τι μπαρούφα κυκλοφορεί, μόνο το πετρέλαιο έχει λιπαντικές ιδιότητες), αλλά το γεγονός ότι η αιθανόλη αντιδρά άσχημα με κάποια ΄συνθετικά υλικά (ελαστικά κυρίως) και τα καταστρέφει. Αυτό όχι μόνο στα παλιά αυτοκίνητα, αλλά και σε αυτά π.χ. του 1995 ή 2000 που απλώς δεν κατασκευάστηκαν να δουλεύουν με αιθανόλη.
Οπότε ελαστικά σωληνάκια, πλαστικά φλοτέρ, διαφράγματα αντλιών βενζίνης, αντλίες επιτάχυνσης (...όσοι έχουν!) κλπ θα πρέπει να είναι συμβατά με την αιθανόλη.Έξω έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ιδικτητών κλασικών αυτοκινήτων, οι οποίοι, πηγαίνοντας να βάλουν μπροστά το αυτοκίνητό τους μια ωραία πρωία, αντιμετώπισαν τα κλασικά συμπτώματα του μπουκώματος, και τελικά ανακάλυψαν ότι το -πλαστικό- φλοτέρ του καρμπυρατέρ είχε κυριολεκτικά εξαϋλωθεί...
Η λύση σε όλα αυτά, όταν και αν, έλθει η αιθανόλη και στη χώρα μας είναι η αντικατάσταση όλων αυτών των εξαρτημάτων...ήδη εταιρείες όπως η Burlen (SU) αρχίζουν να διαθέτουν κάποια απο αυτά στην αγορά. (αλλά δυστυχώς φλοτέρ που να καταργεί τον ΕΦΚ, δεν... ) -
Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
Το πρόβλημα δεν είναι οι 'λιπαντικές ικανότητες' (μην επαναλαμβάνετε ό,τι μπαρούφα κυκλοφορεί, μόνο το πετρέλαιο έχει λιπαντικές ιδιότητες), αλλά το γεγονός ότι η αιθανόλη αντιδρά άσχημα με κάποια ΄συνθετικά υλικά (ελαστικά κυρίως) και τα καταστρέφει.
Συμφωνώ για τα συνθετικά υλικά.
Επίσης η αιθανόλη είναι υδρόφιλη και το νερό που κρατά προκαλεί οξειδώσεις μέσα στον κινητήρα, τα καρμπυρατέρ κτλ.
To πετρέλαιο, η παλιά σούπερ βενζίνη όπως και η αεροπορική μπλε βενζίνη (Avgas 100LL) έχουν λιπαντικές ιδιότητες.
Ο μόλυβδος έχει διπλό ρόλο, η εναπόθεση του σε διάφορα σημεία της κεφαλής λειτουργεί ως λιπαντικό, και αυξάνει τα οκτάνια για να μην έχομυε 'πυράκια'.Έχω διαβάσει σε πολλά (και σοβαρά θέλω να πιστεύω) έντυπα το θέμα έλλειψης λίπανσης λόγω αιθανόλης.
Υποθέτω ότι είναι όπως και το γκάζι που είναι και αυτό πολύ πιο 'ξερό' και δημιουργεί τα ίδια προβλήματα αν γίνεται αποκλειστική χρήση. -
Σωστός, εμείς με τα λαμαρινένια ρεζερβουάρ πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το γεγονός ότι η αιθανόλη, όπως και όλες οι αλκοόλες, είναι υδρόφιλη.
Ο όρος 'λίπανση' χρησιμοποιείται καταχρηστικά και λανθασμένα, για την εναπόθεση του τετρααιθυλικού μολύβδου στις έδρες των βαλβίδων, που τις προστάτευε απο την καταστροφή τους στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσει η βαλβίδα εξαγωγής.
Έτσι κι αλλιώς καμία βενζίνη εμπορίου δεν κάνει κάτι τέτοιο πλέον, οπότε είτε αμόλυβδη 100% είτε με 10% αιθανόλη η ζημιά αν είναι να γίνει, θα γίνει. Ίσως οι ζημιές που ανέφεραν να ήταν μεν κάψιμο βαλβίδων, αλλά λόγω φτωχού μίγματος, η αιθανόλη ως καύσιμο με χαμηλότερη θερμογόνο δύναμη απο τη βενζίνη θέλει ελαφρώς μεγαλύτερη αναλογία στο μίγμα καυσίμου/αέρα. Τώρα αν αυτό είναι τόσο σημαντικό για το 5% αιθανόλης στη βενζίνη, δεν το ξέρω.Και μιας και ανέφερες το υγραέριο, εκεί τα προβλήματα είναι χειρότερα γιατί εκτός απο την έλλειψη τετρααιθυλικού μολύβδου, δεν απάγει θερμότητα απο το θάλαμο καύσης με την ατμοποίησή του (αφού είναι ήδη σε αέρια φάση), και συν τοις άλλοις, ο κινητήρας που καίει υγραέριο σηκώνει σχετικά άνετα πιο φτωχά μίγματα (και ποιός εγκαταστάτης υγραερίου δε θέλει να πουλήσει επιπλέον οικονομία στον πελάτη του?). Οπότε οι θερμοκρασίες στο θάλαμο καύσης (και τις βαλβίδες εξαγωγής) είναι αρκετά υψηλότερες και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ανέφερες, φθορά βαλβίδων και εδρών. Αυτό λοιπόν το 'ξηρό καύσιμο' που πολλοί αναφέρουν είναι εντελώς ανακριβής έκφραση.
-
Εχω βρει ενα σετακι ηλεκτρονικης αναφλεξης (ντιστριμπιτερ πολλαπλασιαστης κομπλε με πλακετα ) της Marelli και σκοπευω να αλλαξω στο δικο μου Φιατ με τις πλατινες .
Χρειαζεται να αλλαξω και μπουζι απο τα κλασικα τα champion N9Y
Πρεπει να αλλαξω μπουζοκαλωδια με αλλα αν τα δικα μου δεν ειναι φθαρμενα .
Και 2 αναφλεξεις δουλευουν με ιδιο στατικο αβανσ 10 μοιρες αλλα φυγοκεντρο αβανσ η δικη μου με τις πλατινες εχει 20 μοιρες συν πλην 2 και η ηλεκτρονικη 24 μοιρες συν πλην 2 . Πρεπει να ρυθμιστει και αυτο η η διαφορα δεν δημιουργει προβλημα?
Μπορει κανεις να βοηθησει ? -
Ψάχνοντας για πίσω ψαλίδια ή σινεμπλόκ (ελαστικά παρεμβύσματα ) για το 127 βρήκα τα ¨δικά του¨ ,αλλά όλα λίγο ή πολύ είναι ¨καμένα¨ .Σε μαγαζί με διάφορα ελαστικά ( στη λ. Καβάλας ) βρήκα ¨φρεσκότατα ¨ ίδιου διαμετρήματος αλλά μακρύτερα τόσο στον εσωτερικό κύλινδρο ( που περνάει η βίδα ), όσο και στον εξωτερικό ( που φοριέται στο ψαλίδι).Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι αν έχει κάποιος κόψει συνεμπλόκ ,αν ¨δούλεψε ¨ και πώς να το κάνω ώστε να κοπεί σωστά ;
-
Ο χρήστης tasos127 έγραψε:
Ψάχνοντας για πίσω ψαλίδια ή σινεμπλόκ (ελαστικά παρεμβύσματα ) για το 127 βρήκα τα ¨δικά του¨ ,αλλά όλα λίγο ή πολύ είναι ¨καμένα¨ .Σε μαγαζί με διάφορα ελαστικά ( στη λ. Καβάλας ) βρήκα ¨φρεσκότατα ¨ ίδιου διαμετρήματος αλλά μακρύτερα τόσο στον εσωτερικό κύλινδρο ( που περνάει η βίδα ), όσο και στον εξωτερικό ( που φοριέται στο ψαλίδι).Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι αν έχει κάποιος κόψει συνεμπλόκ ,αν ¨δούλεψε ¨ και πώς να το κάνω ώστε να κοπεί σωστά ;Αν είναι να το κρατήσεις το αυτοκίνητο σκεψου και την λύση των powerflex. Μια φορά και τέλος.
-
Το ανακατασκευάζω ώστε να είναι ακριβώς όπως το θυμάμαι την πρώτη φορά που το είδα καινούργιο στις 18 -11-1975 (ήμουν τεσσάρων ετών ) .Μόλις το ολοκληρώσω δεν σκοπεύω να το κυκλοφορώ (για βόλτες αν το επιτρέψει το ΔΝΤ ,που πολύ αμφιβάλω, θα φτιάξω ένα άλλο αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο και με τέτοιο κόστος) .Για αυτό με ενδιαφέρει η απόλυτη πρωτοτυπία και κατά συνέπεια τα powerflex δεν με καλύπτουν (ψυχασθένεια ) .Σ’ ευχαριστώ πολύ πάντως για την απάντηση .
-
Εδω και μερικο καιρο που αλλαξαμε κρεμαγιερα στο 127 παρουσιαζεται το εξης προβλημα:Οταν στριβω το τιμονι τελειως αριστερα βρισκει ο τροχος επανω στη ζανφορ.Ενω κατα καιρους(αλλα οχι παντα)κανει και ενα περιεργο τριξιμο κατα την περιστροφη.Το ξαναπηγαμε στο μηχανικο,αλλα ισχυριζετεαι πως δεν μπορει να κανει τιποτα,γιατι,λεει,εχουν ξεραθει οι ελαστικες βασεις που στηριζουν την κρεμαγιερα πανω στο αμαξωμα με αποτελεσμα ολοκληρη η κρεμαγιερα να παιζει δεξια αριστερα και να μην ευθυγραμμιζεται ποτε απολυτως καλα(παροτι ο ευθυγραμισσας δεν ανεφερε κατι τετοιο) Υποπτευομαι τι μπορει να συμβαινει αλλα θελω να ακουσω και αλλες γνωμες..
Φανταζεται κανεις τι μπορει να φταιει και πως επισκευαζεται; -
ειμαστε σιγουροι για τη κρεμαγιερα? οτι ειναι η σωστη κι οχι απο καποιο συγγενικο μοντελο? ειμαστε σιγουροι οτι η κρεμαγιερα με τα χρονια αντικατασταθηκε σαν κωδικος απο αλλη παρομοια...που ταιριαζει? ειμαστε σιγουροι για τις σωστες διαστασεις των τροχων? τελος ειμαστε σιγουροι για τη σωστη τοποθετηση? πιστευω στην ευθυγραμμιση κατι θα εβγαζε ματι...
-
Ο χρήστης fiat127 έγραψε:
Εδω και μερικο καιρο που αλλαξαμε κρεμαγιερα στο 127 παρουσιαζεται το εξης προβλημα:Οταν στριβω το τιμονι τελειως αριστερα βρισκει ο τροχος επανω στη ζανφορ.Ενω κατα καιρους(αλλα οχι παντα)κανει και ενα περιεργο τριξιμο κατα την περιστροφη.Το ξαναπηγαμε στο μηχανικο,αλλα ισχυριζετεαι πως δεν μπορει να κανει τιποτα,γιατι,λεει,εχουν ξεραθει οι ελαστικες βασεις που στηριζουν την κρεμαγιερα πανω στο αμαξωμα με αποτελεσμα ολοκληρη η κρεμαγιερα να παιζει δεξια αριστερα και να μην ευθυγραμμιζεται ποτε απολυτως καλα(παροτι ο ευθυγραμισσας δεν ανεφερε κατι τετοιο) Υποπτευομαι τι μπορει να συμβαινει αλλα θελω να ακουσω και αλλες γνωμες..
Φανταζεται κανεις τι μπορει να φταιει και πως επισκευαζεται;Αν κατάλαβα καλά από την περιγραφή σου πρέπει να είναι πρόβλημα ευθυγράμμισης όχι ως προς τη σύγκλιση ή απόκλιση των τροχών αλλά ως προς το μεταξόνιο .Μήπως εκτός από την αλλαγή της κρεμαγιέρας άλλαξες και τα λάστιχα της ζαμφόρ ; Υπάρχουν κάποιες προσθήκες ,σαν ροδέλες ,στο σημείο σύνδεσης της ζαμφόρ με το ψαλίδι ώστε να ρυθμίζουν τη θέση του δεύτερου ( εμπρός – πίσω).
Πιθανολογώ ότι ο ένας τροχός είναι πιο μπροστά από τον άλλο ( δηλ μεγαλύτερο μεταξόνιο από την μια πλευρά σε σχέση με την άλλη .
Τώρα , το ότι έχουν ξεραθεί οι ελαστικές βάσεις που στηρίζουν την κρεμαγιέρα και προκαλούνται αυτά ,δεν νομίζω να ισχύει γιατί αν δεις αυτές που έβγαλα από το δικό μου ήταν τελείως διαλυμένες αλλά δεν μου δημιουργούσαν κάποιο θέμα. -
+1 Σε αυτά που έγραψε ο Τασος127 + την περίπτωση κάποιο παλαιό τρακάρισμα να μην έχει έρθει απολύτως σωστά...
Ο ευθυγραμμισάς θα έπρεπε να σου το πει αυτό...μπορεί να το ελέγξει... -
Εκεινο που υποθετω εγω ειναι οτι οταν ο μηχανικος τοποθετησε την κρεμαγιερα(χωρις τα ακρομπαρα) δεν ηταν ακριβως στην ευθεια θεση αλλα λιγο στριμμενη δεξια(με το τιμονι μεσα να κοιταει ευθεια)Κατοπιν εβαλε τα ακρομπαρα και σε αυτη τη θεση ρυθμισε παραλληλια/συγκλιση/αποκλιση.Ισως αυτο να εξηγει και το γεγονος οτι πλεον η διαδρομη του τιμονιου δεξια ειναι ελαχιστα μεγαλυτερη απ οτι αριστερα.Ο ευθυγραμμισας που το πηγα δεν ετυχε να στριψει τοσο πολυ το τιμονι ωστε να διαπιστωσει το προβλημα και μονος του,και κατα τα αλλα ειχε κανει απο τις καλυτερες ευθυγραμμισεις(οποτε μαλλον αποκλειεται το ενδεχομενο με τα ξεραμενα λαστιχακια).Και με την προηγουμενη κρεμαγιερα δεν αντιμετωπιζα τετοιο προβλημα(εκτος απο ενα μικρο διαστημα που φορουσε λαθος ζαντες,οποτε εβρισκαν και οι δυο τροχοι,και οχι ο ενας οπως τωρα)Λαστιχακια ζανφορ κλπ δεν αλλαξαμε.
Εχει βαση ο συλλογισμος μου η κανω καποιο τραγικο λαθος; -
Μια χαρά βάση έχει ο συλλογισμός σου...
Απλά ο ευθυγραμμισάς δεν...
Δεν ξέρω αν η τοποθέτηση έγινε σωστά ή λάθος, πάντως αυτός (ευθυγραμμισάς) είναι που έπρεπε να σου το εντοπίσει...ποιός άλλος? -
[quote='fiat127']Ο ευθυγραμμισας που το πηγα δεν ετυχε να στριψει τοσο πολυ το τιμονι ωστε να διαπιστωσει το προβλημα και μονος του,
Στην διαδικασία της ευθυγράμμισης εμπεριέχεται το τέρμα αριστερά – τέρμα δεξιά[quote='fiat127']και κατα τα αλλα ειχε κάνει απο τις καλύτερες ευθυγραμμίσεις
Αν δεν έχει κάνει σωστά αυτό, ποια είναι τα άλλα ;τα ποιο δύσκολα ;
μπορεί να συμβεί αυτό που λες αλλά μου ακούγεται τραγικό αν ισχύει .οι τριγμοί που λες τότε που κολλάνε;Δεν μένεις και κοντά ……. -
Η Datsunα η regularite (full normal) μου κανει νερά: Ενώ γενικά δούλευε μια χαρά (είχε γινει και καθαρισμος/rebuild του καρμπυρατέρ) τις τελευταίες φορές δυσκολευόταν πολύ να πάρει εμπρός μετα απο ακινησία 1-2 εβδομάδων. Την τελευταία φορά, ενώ έφερνε βενζίνη, έφερνε ρεύμα πήρε μετα από μεγάλη προσπάθεια (άδειασε δυο μπαταρίες μιζάρωντας) και ήταν σαν πολύ μπουκωμένο....Μετά ρύθμισα αβανς, ρύθμισα διάκενο πλατινων και σήμερα το πρωί (μετα απο 1-2 εβδομάδες ακινησία πάλι) πήρε εμπρός με την μία... Παω μια διαδρομή 30 χιλιομέτρων, το σβήνω και μετά δεν επαιρνε με τίποτα... Τρώω τρείς μπαταρίες - τίποτα. Τελικά πήρε μέ ρυμούλκηση απο άλλο αυτοκίνητο με δυσκολία πάλι....
Η βενζίνη είναι φρέσκια, μπουζί και πλατίνες δεν είναι μεν καινούρια αλλά έχουν ελάχιστα χιλιόμετρα...
Το μόνο 'περιέργο' που εχω παρατηρησει είναι λίγο αυξημένες αναθυμιασεις λαδιού...Καμία ιδέα????
-
Κατι που σκεφτηκα μολις και μπορει να ειναι και λαθος..
Το αυτοκινητο εχει προαντιστασεις;(Ειναι κατι ασπρα κυβακια σαν μεγαλα ζαρια,που συνδεονται εν σειρα με τον πολλαπλασιαστη)Απ οτι θυμαμαι ειχαν τα αγροτικα Datsun της εποχης,οποτε ισως να εχει και αυτο.
Οι προαντιστασεις συνδεονται εν σειρα με τον πολλαπλασιαστη,επιτρεποντας ετσι να βαλουμε πολλαπλασιαστη μικροτερης αντιστασης,διατηρωντας παραλληλα την συνολικη αντισταση ιδια.Οταν ομως το κλειδι βρισκεται στη θεση εκκινησης(start),οι προαντιστασεις παρακαμπτονται και ετσι το κυκλωμα διαρρεεται απο το μεγιστο δυνατο ρευμα(ωστε το αυτοκινητο να ξεκιναει πιο ευκολα).Ισως να υπαρχει καποιο θεμα σε αυτο το κομματι του ηλεκτρικου συστηματος.Οχι οτι εχω καποια εμπειρια στο θεμα,απλα μολις επεσε στα χερια μου ενα βιβλιο ηλεκτρολογιας αυτοκινητων..
-
Ο χρήστης fiat127 έγραψε:
Κατι που σκεφτηκα μολις και μπορει να ειναι και λαθος..
Το αυτοκινητο εχει προαντιστασεις;(Ειναι κατι ασπρα κυβακια σαν μεγαλα ζαρια,που συνδεονται εν σειρα με τον πολλαπλασιαστη)Απ οτι θυμαμαι ειχαν τα αγροτικα Datsun της εποχης,οποτε ισως να εχει και αυτο.
Οι προαντιστασεις συνδεονται εν σειρα με τον πολλαπλασιαστη,επιτρεποντας ετσι να βαλουμε πολλαπλασιαστη μικροτερης αντιστασης,διατηρωντας παραλληλα την συνολικη αντισταση ιδια.Οταν ομως το κλειδι βρισκεται στη θεση εκκινησης(start),οι προαντιστασεις παρακαμπτονται και ετσι το κυκλωμα διαρρεεται απο το μεγιστο δυνατο ρευμα(ωστε το αυτοκινητο να ξεκιναει πιο ευκολα).Ισως να υπαρχει καποιο θεμα σε αυτο το κομματι του ηλεκτρικου συστηματος.Οχι οτι εχω καποια εμπειρια στο θεμα,απλα μολις επεσε στα χερια μου ενα βιβλιο ηλεκτρολογιας αυτοκινητων..
Πράγματι έχει τέτοια αντίσταση, οι οποία απο οσα ξερω αν 'καεί', το αυτοκίνητο παίρνει εμπρός και δουλεύει όσο κραταμε την μίζα πατημένη και σβύνει μόλις την αφήσουμε... Καλή η ιδέα σου πάντως, θα κοιτάξω μήπως παιζει κάτι εκεί, αν λέει το Manual τιποτα για μετρήσεις σε αυτή... thanx
-
Ο χρήστης Δημήτρης Ραζής έγραψε:
Η Datsunα η regularite (full normal) μου κανει νερά:........Καμία ιδέα????παει και το τελευταιο οχυρο τι να πουμε κι εμεις με τα ρημαδια μας
-
Ο χρήστης Δημήτρης Ραζής έγραψε:
Η Datsunα η regularite (full normal) μου κανει νερά: Ενώ γενικά δούλευε μια χαρά (είχε γινει και καθαρισμος/rebuild του καρμπυρατέρ) τις τελευταίες φορές δυσκολευόταν πολύ να πάρει εμπρός μετα απο ακινησία 1-2 εβδομάδων. Την τελευταία φορά, ενώ έφερνε βενζίνη, έφερνε ρεύμα πήρε μετα από μεγάλη προσπάθεια (άδειασε δυο μπαταρίες μιζάρωντας) και ήταν σαν πολύ μπουκωμένο....Μετά ρύθμισα αβανς, ρύθμισα διάκενο πλατινων και σήμερα το πρωί (μετα απο 1-2 εβδομάδες ακινησία πάλι) πήρε εμπρός με την μία... Παω μια διαδρομή 30 χιλιομέτρων, το σβήνω και μετά δεν επαιρνε με τίποτα... Τρώω τρείς μπαταρίες - τίποτα. Τελικά πήρε μέ ρυμούλκηση απο άλλο αυτοκίνητο με δυσκολία πάλι....Η βενζίνη είναι φρέσκια, μπουζί και πλατίνες δεν είναι μεν καινούρια αλλά έχουν ελάχιστα χιλιόμετρα...
Το μόνο 'περιέργο' που εχω παρατηρησει είναι λίγο αυξημένες αναθυμιασεις λαδιού...Καμία ιδέα????
Ψαχνε ψαχνε εσυ, οσο θαναι μεσα ο χερμπι στο γκαραζ ή τριγυρω δεν μπορεις να φανταστεις τι αλλη αβαρια θα παρουσιαστει.....ετσι ειναι οι γκεισες, δυστροπες, αμ τι νομιζες, θα σε αφηνε στα χερια αλλου οχηματος? Εδω εμεις που εχουμε αδερφες και ξαδερφες παλι μαλωνουν μεταξυ τους!!!! Η λυση ειναι απλη: ή οι ντατσουνες ή ο χερμπις..... Διαλεξε!
-
Ο χρήστης KP61 έγραψε:
Η Datsunα η regularite (full normal) μου κανει νερά:........Καμία ιδέα????
παει και το τελευταιο οχυρο τι να πουμε κι εμεις με τα ρημαδια μας
και υπάρχουν μερικοί μερικοί που μιλάνε για Γιαπωνέζικη αξιοπιστία.
TΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ