-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Σήμερα σκεφτόμουν το εξής:
Όλες οι αποδείξεις που συγκεντρώνουμε θα κατατεθούν αναφέροντας το ΑΦΜ του εκδότη και το ποσό.
Δεν τίθεται θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων; (όχι ευαίσθητων αλλά εντέλει προσωπικών).Για παράδειγμα, δεν επιθυμώ να είμαι υποχρεωμένος να δηλώνω στον κάθε πούστη που εκπροσωπεί ένα διεφθαρμένο κράτος το:
α) που πίνω μπίρες,
β) αν ψωνίζω, με ποια συχνότητα και σε ποιο σε sex shop,
γ) αν πίνω καφέ και που στο Κολωνάκι, τη Γλυφάδα, τη Βυτίνα ή την Άνω λεστινίτσα,
δ) αν πήγα διακοπές στο Ελούντα ή στην Πάτμο,
ε) ...
...Τι λέτε;
_
Σιγά μην αναφέρουμε το ΑΦΜ κλπ κλπ…Αυτό το σενάριο έχει ελάχιστη, αν όχι καμία, πιθανότητα…Ο κόπος που απαιτεί είναι παράλογος έως αδύνατος για κάποιους…Υπολογίζω πχ για μένα ότι θα έχω κάπου 600 αποδείξεις έως το τέλος του χρόνου, γίνεται να κάτσω να περάσω 600 ΑΦΜ κλπ στοιχεία!!…Ο δε αριθμός λαθών που θα γίνει θα είναι εξωφρενικός…
-
Ωραία άρα εγώ αυτή τη στιγμή έχω ήδη αποδείξεις 100.000ε...
Οκ δεν θα βάλεις 100.000 αλλά άμα έχεις απαλαγή στα 5.000 ας πούμε βάζεις 5.500 και ελπίζεις να μην σε καλέσουν και ας μην έχεις ούτε απόδειξη 0.50ε ?? -
Ο χρήστης ddl449 έγραψε:
:hmmm:
Ωραία άρα εγώ αυτή τη στιγμή έχω ήδη αποδείξεις 100.000ε...
Οκ δεν θα βάλεις 100.000 αλλά άμα έχεις απαλαγή στα 5.000 ας πούμε βάζεις 5.500 και ελπίζεις να μην σε καλέσουν και ας μην έχεις ούτε απόδειξη 0.50ε ??Μα τις έχω τις αποδείξεις, οπότε δε με νοιάζει και να με καλέσουν... ομολογουμένως όμως οι πιθανότητες τείνουν στο 0
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Μα τις έχω τις αποδείξεις, οπότε δε με νοιάζει και να με καλέσουν... ομολογουμένως όμως οι πιθανότητες τείνουν στο 0Δεν λέω για σένα προσωπικά. Κάποιος που δεν τις έχει δεν μπορεί να δηλώσει ψεύτικο ποσό;
-
Φυσικά αυτό κάνεις, όπως αν θέλεις δεν δηλώνεις όλα σου τα εισοδήματα από ενοίκια (σιγά μη γίνει διασταύρωση), δε δηλώνεις τη δεύτερη σύνταξη ή τη δηλώνεις μικρότερη από όσο είναι, δηλώνεις ποσά που δήθεν ξόδεψες σε γιατρούς και εκπίπτουν 100% και ό,τι άλλο σου καπνίσει..
Αν θεωρείς πολύ μικρή την πιθανότητα να ελεγχθείς ό,τι θες δηλώνεις... -
Ο χρήστης ddl449 έγραψε:
Μα τις έχω τις αποδείξεις, οπότε δε με νοιάζει και να με καλέσουν... ομολογουμένως όμως οι πιθανότητες τείνουν στο 0
Δεν λέω για σένα προσωπικά. Κάποιος που δεν τις έχει δεν μπορεί να δηλώσει ψεύτικο ποσό;
Προφανώς και μπορεί, όπως μπορεί και ο καταστηματάρχης να μην κόψει απόδειξη ρισκάροντας και παρανομώντας, όπως μπορεί και ο γιατρός να ζητήσει φακελάκι ρισκάροντας και παρανομώντας, κτλ.
Τρόποι για να κάνεις παρανομίες και να βγάλεις λεφτά υπάρχουν πολλοί, αξίζει όμως;;;
Το να δηλώσεις ψευδή στοιχεία στην εφορία είναι ποινικό αδίκημα, αν σε πιάσουν θα σε 'σκίσουν'. Αξίζει;;;
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Προφανώς και μπορεί, όπως μπορεί και ο καταστηματάρχης να μην κόψει απόδειξη ρισκάροντας και παρανομώντας, όπως μπορεί και ο γιατρός να ζητήσει φακελάκι ρισκάροντας και παρανομώντας, κτλ.Τρόποι για να κάνεις παρανομίες και να βγάλεις λεφτά υπάρχουν πολλοί, αξίζει όμως;;;
Το να δηλώσεις ψευδή στοιχεία στην εφορία είναι ποινικό αδίκημα, αν σε πιάσουν θα σε 'σκίσουν'. Αξίζει;;;
Άν είναι να με σκίσουν όπως σκίζουν τους καταστηματάρχες, ναι
-
Δεν θα σε σκίσουν : θα πληρώσεις απλά όσο φόρο γλύτωσες + πρόστιμα για ανακριβή δήλωση + προσαυξήσεις...Δε θα είναι κι ευχάριστο πάντως
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Δεν θα σε σκίσουν : θα πληρώσεις απλά όσο φόρο γλύτωσες + πρόστιμα για ανακριβή δήλωση + προσαυξήσεις...Δε θα είναι κι ευχάριστο πάντωςTo έβαλα σε εισαγωγικά το 'σκίσουν'
Πάντως θα στριφογυρνάς αρκετά τις νύχτες στο κρεβάτι μέχρι να βγει ο τελικός λογαριασμός.
Πέραν αυτού αν όλοι ξαφνικά αρχίσουν να δηλώνουν απίστευτα έξοδα με αποδείξεις πιστεύοντας ότι δε θα ελεγχθούν (μιας και οι δηλώσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από το 2011?) προβλέπω σημαντική αύξηση των ελέγχων. Το κράτος χρειάζεται έσοδα και αφού δεν τα παίρνει από Ψωμιάδη, Κουρή, κτλ που θε έπρεπε θα τα πάρει από αυτούς που μπορεί-θέλει και επίσης πρέπει...
-
Ωραία άμα έχω εγώ 3.000ε αποδείξεις και 3.000 ένας φίλος την σκαπουλάρω; Θα τις κάνω κατάθεση άμα ζητηθούν ή θα μπορώ να τις πάρω πίσω σε περίπτωση που ελέγξουν και τον φίλο;
-
Ο χρήστης ddl449 έγραψε:
Ωραία άμα έχω εγώ 3.000ε αποδείξεις και 3.000 ένας φίλος την σκαπουλάρω; Θα τις κάνω κατάθεση άμα ζητηθούν ή θα μπορώ να τις πάρω πίσω σε περίπτωση που ελέγξουν και τον φίλο;Άμα η εφορία προβεί σε έλεγχο τις καταθέτεις και λογικά δεν τις παίρνεις ποτέ πίσω! Έπειτα από αίτησή μας για λάθος της εφορίας στο παρελθόν περάσαμε από έλεγχο και δε μας επέστρεψαν ποτέ τίποτα πίσω! Τα χρήματα του λάθους πάντως τα πήραμε πίσω...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Σιγά μην αναφέρουμε το ΑΦΜ κλπ κλπ…Αυτό το σενάριο έχει ελάχιστη, αν όχι καμία, πιθανότητα…Ο κόπος που απαιτεί είναι παράλογος έως αδύνατος για κάποιους…Υπολογίζω πχ για μένα ότι θα έχω κάπου 600 αποδείξεις έως το τέλος του χρόνου, γίνεται να κάτσω να περάσω 600 ΑΦΜ κλπ στοιχεία!!…Ο δε αριθμός λαθών που θα γίνει θα είναι εξωφρενικός…ok, γιατί με ενοχλούσε σαν σκέψη...
_
-
Εγώ κάθομαι και τις περνάω για να μην μαζευτούν πολλές αλλά περισσότερο για καταγραφή των εξόδων μου. Ρεαλιστικά το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο να καταγράψουν όλοι τις αποδείξεις τους με ΑΦΜ κλπ. Και φυσικά όπως αναφέρθηκε θα γίνουν άπειρα λάθη.... (άσε που σε κάποιες περιπτώσεις δεν φαίνονται και καλά).
Αυτό που βλέπω εφικτό είναι να σημειώνουμε μόνο τον αριθμό των αποδείξεων και το συνολικό ποσό. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Εγώ κάθομαι και τις περνάω για να μην μαζευτούν πολλές αλλά περισσότερο για καταγραφή των εξόδων μου. Ρεαλιστικά το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο να καταγράψουν όλοι τις αποδείξεις τους με ΑΦΜ κλπ. Και φυσικά όπως αναφέρθηκε θα γίνουν άπειρα λάθη.... (άσε που σε κάποιες περιπτώσεις δεν φαίνονται και καλά).
Αυτό που βλέπω εφικτό είναι να σημειώνουμε μόνο τον αριθμό των αποδείξεων και το συνολικό ποσό.+1.
Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθώ τα έξοδά μου, πού και πόσα χαλάω.
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Εγώ κάθομαι και τις περνάω για να μην μαζευτούν πολλές αλλά περισσότερο για καταγραφή των εξόδων μου.
Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθώ τα έξοδά μου, πού και πόσα χαλάω.
Δωρεάν διαφήμιση: αγοράστε το Quicken της Intuit.
http://quicken.intuit.com
Αν το δουλέψετε θα εκπλαγείτε με το πόσο χρήσιμο αποδεικνύεται. Υπάρχουν βεβαίως πολλοί δωρεάν τρόποι για να το αποκτήσετε, αλλά το κόστος είναι λογικό κι η απόσβεση γίνεται πραγματικά γρήγορα. -
Οι αποδειξεις πρεπει να ειναι ονομαστικες?
Επισης πρεπει να υπαρχει πανω τους σφραγιδα του καταστηματος? -
Λογικά θα έχει απαντηθεί ξανά, επειδή έχω μπερδευτεί όμως τα πρατήρια καυσίμων που ΔΕΝ είναι Α.Ε. μπορούν ή όχι να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης καυσίμων; Αν μπορούν όσα εκδίδουν φορολογούνται βάση αυτών ή όχι;
Ρωτάω γιατί μου είπαν ότι δε μπορούν ακόμα να εκδόσουν τέτοιες αποδείξεις ή αν μπορούν δε φορολογούνται βάση αυτών, εγώ όμως πήρα σήμερα κανονικότατη απόδειξη (όχι τιμολόγιο) και αναρωτιόμουν αν έχει υπόσταση-αξία για μένα ή όχι...
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Σήμερα σκεφτόμουν το εξής:
Όλες οι αποδείξεις που συγκεντρώνουμε θα κατατεθούν αναφέροντας το ΑΦΜ του εκδότη και το ποσό.
Δεν τίθεται θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων; (όχι ευαίσθητων αλλά εντέλει προσωπικών).Για παράδειγμα, δεν επιθυμώ να είμαι υποχρεωμένος να δηλώνω στον κάθε πούστη που εκπροσωπεί ένα διεφθαρμένο κράτος το:
α) που πίνω μπίρες,
β) αν ψωνίζω, με ποια συχνότητα και σε ποιο σε sex shop,
γ) αν πίνω καφέ και που στο Κολωνάκι, τη Γλυφάδα, τη Βυτίνα ή την Άνω λεστινίτσα,
δ) αν πήγα διακοπές στο Ελούντα ή στην Πάτμο,
ε) ...
...Τι λέτε;
Σιγά μην αναφέρουμε το ΑΦΜ κλπ κλπ…Αυτό το σενάριο έχει ελάχιστη, αν όχι καμία, πιθανότητα…Ο κόπος που απαιτεί είναι παράλογος έως αδύνατος για κάποιους…Υπολογίζω πχ για μένα ότι θα έχω κάπου 600 αποδείξεις έως το τέλος του χρόνου, γίνεται να κάτσω να περάσω 600 ΑΦΜ κλπ στοιχεία!!…Ο δε αριθμός λαθών που θα γίνει θα είναι εξωφρενικός…
ok, γιατί με ενοχλούσε σαν σκέψη...
Αυτό που βλέπω εφικτό είναι να σημειώνουμε μόνο τον αριθμό των αποδείξεων και το συνολικό ποσό.Επανέρχομαι.
capital.gr | Με έξυπνη κάρτα η δήλωση των αποδείξεωνΚατ΄ αρχήν, σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις που θα υποβληθούν στις εφορίες, οι φορολογούμενοι αρκεί απλά να προσκομίσουν τις αποδείξεις σε ένα φάκελο.
Αν η δήλωση υποβληθεί ηλεκτρονικά, τότε ο φορολογούμενος θα έχει δύο επιλογές:
- είτε να δώσει το φάκελο στην εφορία και να αναφέρει κατά την ηλεκτρονική υποβολή το συνολικό ποσό και ότι επέδωσε τις αποδείξεις στη ΔΟΥ,
- είτε να αναγράψει σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα, αναλυτικά όλα τα στοιχεία κάθε αγοράς.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γλιτώσει - ακόμα και κατά την ηλεκτρονική υποβολή – την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας. Για το σκοπό αυτό, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επεξεργάζονται μια νέα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εφαρμογή:
Να αναπτύξουν δηλαδή και μια καινούρια υπηρεσία. Μέσω αυτής, ο φορολογούμενος θα μπαίνει στο taxisnet, θα δηλώνει τον αριθμό φορολογικού μητρώου του και θα του εκδίδεται μια κάρτα με barcode. Αυτή θα μπορεί να τη δίνει κάθε φορά που πραγματοποιεί αγορές. Στην αρχή, με το σύστημα θα είναι συνδεδεμένα τα super market και τα μεγάλα καταστήματα και πολυκαταστήματα. Πώς θα γίνει αυτό;
Είναι πραγματικά λυπηρό να ακούγονται αυτά τα πράγματα και να προτείνονται τέτοιες λύσεις.
Ειδικά από έναν τόσο αξιόλογο επιστήμονα όπως ο Δ. Σπινέλλης ο οποίος το βλέπει αυστηρά τεχνοκρατικά το ζήτημα.Εξετάζεται δλδ η διευκόλυνση της διαδικασίας χωρίς να εξετάζεται αν η βέλτιστη λύση θίγει την ιδιωτικότητα του πολίτη.
Αντί να τον απασχολήσουν προκειμένου να βρει λύση στο να λειτουργήσει σωστά το πόθεν έσχες τον απασχολούν με παπάρες.
Κρίμα...
(ούτως ή άλλως, τι παραπάνω περίμενα)
_
- είτε να δώσει το φάκελο στην εφορία και να αναφέρει κατά την ηλεκτρονική υποβολή το συνολικό ποσό και ότι επέδωσε τις αποδείξεις στη ΔΟΥ,
-
+1 , πολύ περισσότερο που η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων (και, συνεπώς, και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών) ανήκει στα ερευνητικά ενδιαφέροντά του: http://www.aueb.gr/pages/prosopiko/faculty_gr_short.php?facid=1050
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Τεχνολογία Λογισμικού, την Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων και τις Γλώσσες Προγραμματισμού. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει τα βραβευμένα με το 'Software Development Productivity Award' βιβλία, 'Code Reading: The Open Source Perspective' (Addison-Wesley 2003), 'Code Quality: The Open Source Perspective' (Addison-Wesley 2006), καθώς και πάνω από 100 επιστημονικά άρθρα. Μετέχει στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού IEEE Software, όπου δημοσιεύει την τακτική στήλη 'Tools of the Trade'.
Εκτός, βέβαια, αν σκοπεύει να εφαρμόσει κάποια τεχνολογική λύση που θα επιτρέπει την παρακολούθηση του συνολικού ποσού των αποδείξεων, με traceability αλλά χωρίς δυνατότητα σύνδεσης της απόδειξης με τον ίδιο το φορολογούμενο. Π.χ. 'Ξέρω ότι η απόδειξη με γενικό αριθμό x έχει εκδοθεί νόμιμα από το y κατάστημα και έχει συμπεριληφθεί στο συνολικό ποσό αποδείξεων ενός φορολογούμενου - δεν ξέρω ποιος ακριβώς είναι αλλά ξέρω ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλον φορολογούμενο. Ξέρω επίσης ότι το συνολικό άθροισμα αποδείξεων του x φορολογούμενου είναι y ακριβώς και μπορώ να το πιστοποιήσω/αποδείξω ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν ξέρω από ποιες αποδείξεις προήλθε'.
Μπορεί να μοιάζει μαγεία ή άλυτο πρόβλημα, αλλά ήδη υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις σε παρόμοια προβλήματα π.χ. η ηλεκτρονική ψηφοφορία (e-voting), με εκτεταμένη χρήση τεχνολογιών όπως η κρυπτογραφία, οι ψηφιακές υπογραφές και οι μονόδρομες συναρτήσεις (one-way functions).
-
Βασικά, έτσι όπως αναφέρεται δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα...
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Κατ΄ αρχήν, σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις που θα υποβληθούν στις εφορίες, οι φορολογούμενοι αρκεί απλά να προσκομίσουν τις αποδείξεις σε ένα φάκελο.
Αν η δήλωση υποβληθεί ηλεκτρονικά, τότε ο φορολογούμενος θα έχει δύο επιλογές:
- είτε να αναγράψει σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα, αναλυτικά όλα τα στοιχεία κάθε αγοράς.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γλιτώσει - ακόμα και κατά την ηλεκτρονική υποβολή – την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας. Για το σκοπό αυτό, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επεξεργάζονται μια νέα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εφαρμογή:
Άρα ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ και με βάση το τι γράφεις, ακόμα και με ηλεκτρονική δήλωση, μπορείς απλά να βάλεις ένα νούμερο (πχ 10.000 ευρώ) και να τους βάλεις όλες τις αποδείξεις σ' έναν φάκελο και άσ'τους να κουρεύονται να βγάλουν άκρη από τις 250 αποδείξεις του 1 ευρώ που παίρνω από τον φούρνο κάθε πρωί...
Νομιμες αποδειξεις, κολπακια και λαμογιες