-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Ποιο κομμάτι της θεωρείς ηλίθιο? Το ότι καταργεί τα 'δελτία παραγγελίας'? Το ότι λέει 'σε κάθε σερβίρισμα' ενώ μπορεί εσύ [ως πελάτης] να ζητάς κάτι κάθε 10 λεπτά, οπότε έχουν -και καλά- υποχρέωση να σου φέρνουν συνέχεια ξεχωριστές αποδείξεις? Εσύ τι θα πρότεινες?Μα ... ολόκληρη! Αφού παραδέχεται ότι η προηγούμενη ήταν ατελής, ότι πολλοί παραπλανούσαν τους καταναλωτές κ φοροδιέφευγαν, αφού μας 'φορτώνει' με ένα ακόμα βάσανο (αυτό του να κάνουμε λογαριασμό σε κάθε σερβίρισμα) απλά επειδή είναι ανίκανη να ελέγξει και, τελικά, να πατάξει την φοροδιαφυγή;
Τι θα πρότεινα; Δεν έχω τπτ πρωτοποριακό! Να δούμε τι γίνεται αλλού κ δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, θα πρότεινα. Απλό; ναι. Εύκολο; Ασφαλώς! Γιατί δεν το κάνουμε; Έλαμ' ντε;Εγώ νομίζω ότι μια χαρά συζητάμε.
Δεν συζητάμε 'καλά', γιατί δεν ισχύουν τα ίδια για όλους. Τα πολυεθνικά μαγαζιά, ας πούμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κόβουν αποδείξεις. Αποδείξεις δεν κόβουν οι Ελληναράδες μαγαζάτορες που δεν παίρνουν τιμολόγια όταν αγοράζουν α' ύλες κ εμπορεύματα, που δεν παίρνουν τιμολόγια όταν κάνουν ανακαινίσεις στα μαγαζιά τους, που δεν ασφαλίζουν όλο το προσωπικό τους, των οποίων οι πελάτες είναι κουτοί (για να το πω κομψά) κ πληρώνουν 3++ Ε για έναν καφέ της πλάκας ή 8++ Ε για μια κακής ποιότητας και κακοψημένη χοιρινή ή δεν-ξέρω-πόσα για γύρο τίγκα (όπως όλα) στα απαγορευμένα 'γευστικά'. Τουλάχιστον στην Ευρώπη κ τις ΗΠΑ τα χημικά που χρησιμοποιούν είναι up to date τεχνολογίας.
Αυτό που ονομάζεις 'προσφιλέστερη ταχτική' όντως συμβαίνει συχνά, δεν έχει όμως να κάνει με το αν πρέπει ή όχι να εκδίδεται 'ενημερωτικό δελτίο παραγγελίας'.
Κοίτα, προσωπικά δεν βλέπω πρόβλημα στο να κόβονται όσα δελτία παραγγελίας χρειάζονται κ στο τέλος μια απόδειξη, που να μπορεί να περνάει στα έξοδα μιας επιχείρησης αν έχει σχέση με πραγματικά έξοδα (φιλοξενία πελατών, πχ). Σε ΟΛΕΣ τις πολιτισμένες χώρες, οι άνθρωποι παίρνουν τις αποδειξούλες τους (ακόμα και από εισιτήρια ΜΜΜ, ξενοδοχεία, μπακάλικα απ' όπου ίσως αγοράσουν ό, τι χρειάζονται - από σερβιέτες μέχρι φρυγανιές) και τις βάζουν κανονικά στα έξοδά τους. Εδώ το 'κράτος' μας λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι επειδή είναι ΑΝΙΚΑΝΟ να ελέγξει τις επιχειρήσεις που αδειοδοτεί και ελέγχει πρέπει να τις ελέγξουμε μόνοι μας και μας αναμείβει γι' αυτό με ... φορολογική ελάφρυνση. Κι εμείς τρέχουμε, χαρούμενοι...
Για να καταλάβω τι λες.... Πώς ακριβώς φοροδιαφεύγει αυτός που περιγράφεις?
Για να καταλάβεις, δεν υπάρχει λόγος να σου πω ακριβώς. Έχει εισοδήματα (μεγάλα) από άλλες δραστηριότητες, που αν κ δεν είναι ακριβώς παράνομες δεν μπορούν να ελεγχθούν. Οπότε άνοιξε εκεί πέρα να πούμε 3 μαγαζιά και κόβει αβέρτα αποδείξεις, να δείχνει στην εφορία έσοδα (το αυτοκίνητό του κόστισε κάτι πάνω από 90 Κ Ε, καταλαβαίνεις...)
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ποιο κομμάτι της θεωρείς ηλίθιο? Το ότι καταργεί τα 'δελτία παραγγελίας'? Το ότι λέει 'σε κάθε σερβίρισμα' ενώ μπορεί εσύ [ως πελάτης] να ζητάς κάτι κάθε 10 λεπτά, οπότε έχουν -και καλά- υποχρέωση να σου φέρνουν συνέχεια ξεχωριστές αποδείξεις? Εσύ τι θα πρότεινες?
Μα ... ολόκληρη! Αφού παραδέχεται ότι η προηγούμενη ήταν ατελής, ότι πολλοί παραπλανούσαν τους καταναλωτές κ φοροδιέφευγαν, αφού μας 'φορτώνει' με ένα ακόμα βάσανο (αυτό του να κάνουμε λογαριασμό σε κάθε σερβίρισμα) απλά επειδή είναι ανίκανη να ελέγξει και, τελικά, να πατάξει την φοροδιαφυγή;
Τι θα πρότεινα; Δεν έχω τπτ πρωτοποριακό! Να δούμε τι γίνεται αλλού κ δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, θα πρότεινα. Απλό; ναι. Εύκολο; Ασφαλώς! Γιατί δεν το κάνουμε; Έλαμ' ντε;Εγώ νομίζω ότι μια χαρά συζητάμε.
Δεν συζητάμε 'καλά', γιατί δεν ισχύουν τα ίδια για όλους. Τα πολυεθνικά μαγαζιά, ας πούμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κόβουν αποδείξεις. Αποδείξεις δεν κόβουν οι Ελληναράδες μαγαζάτορες που δεν παίρνουν τιμολόγια όταν αγοράζουν α' ύλες κ εμπορεύματα, που δεν παίρνουν τιμολόγια όταν κάνουν ανακαινίσεις στα μαγαζιά τους, που δεν ασφαλίζουν όλο το προσωπικό τους, των οποίων οι πελάτες είναι κουτοί (για να το πω κομψά) κ πληρώνουν 3++ Ε για έναν καφέ της πλάκας ή 8++ Ε για μια κακής ποιότητας και κακοψημένη χοιρινή ή δεν-ξέρω-πόσα για γύρο τίγκα (όπως όλα) στα απαγορευμένα 'γευστικά'. Τουλάχιστον στην Ευρώπη κ τις ΗΠΑ τα χημικά που χρησιμοποιούν είναι up to date τεχνολογίας.
Αυτό που ονομάζεις 'προσφιλέστερη ταχτική' όντως συμβαίνει συχνά, δεν έχει όμως να κάνει με το αν πρέπει ή όχι να εκδίδεται 'ενημερωτικό δελτίο παραγγελίας'.
Κοίτα, προσωπικά δεν βλέπω πρόβλημα στο να κόβονται όσα δελτία παραγγελίας χρειάζονται κ στο τέλος μια απόδειξη, που να μπορεί να περνάει στα έξοδα μιας επιχείρησης αν έχει σχέση με πραγματικά έξοδα (φιλοξενία πελατών, πχ). Σε ΟΛΕΣ τις πολιτισμένες χώρες, οι άνθρωποι παίρνουν τις αποδειξούλες τους (ακόμα και από εισιτήρια ΜΜΜ, ξενοδοχεία, μπακάλικα απ' όπου ίσως αγοράσουν ό, τι χρειάζονται - από σερβιέτες μέχρι φρυγανιές) και τις βάζουν κανονικά στα έξοδά τους. Εδώ το 'κράτος' μας λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι επειδή είναι ΑΝΙΚΑΝΟ να ελέγξει τις επιχειρήσεις που αδειοδοτεί και ελέγχει πρέπει να τις ελέγξουμε μόνοι μας και μας αναμείβει γι' αυτό με ... φορολογική ελάφρυνση. Κι εμείς τρέχουμε, χαρούμενοι...
**Για να καταλάβω τι λες.... Πώς ακριβώς φοροδιαφεύγει αυτός που περιγράφεις?
Για να καταλάβεις, δεν υπάρχει λόγος να σου πω ακριβώς. Έχει εισοδήματα (μεγάλα) από άλλες δραστηριότητες, που αν κ δεν είναι ακριβώς παράνομες δεν μπορούν να ελεγχθούν. Οπότε άνοιξε εκεί πέρα να πούμε 3 μαγαζιά και κόβει αβέρτα αποδείξεις, να δείχνει στην εφορία έσοδα (το αυτοκίνητό του κόστισε κάτι πάνω από 90 Κ Ε, καταλαβαίνεις...**)
Κλασική μέθοδος νομιμοποίησης (εισόδου στην κυκλοφορία ας πούμε) μαύρου χρήματος, χρήματος δηλαδή το οποίο είτε προέρχεται από εγκληματικές-παράνομες δραστηριότητες, είτε προέρχεται από δραστηριότητες που δεν φαίνονται στην εφορία...
Στην Αττική το συναντάμε σχετικά συχνά σε βενζινάδικα με πανάκριβες τιμές και ελάχιστη πελατεία, σε μπαρ-καφέ που απορείς πως συντηρούνται με μηδενική πελατεία κλπ.
Κλασικές περιπτώσεις βιτρίνας... -
Nai, αλλά αποδείξεις κόβουν κ με το παραπάνω, άρα για εμάς εδώ μέσα είναι νομιμότατοι κ καλοί επιχειρηματίαι!
-
Για να καταλάβεις, δεν υπάρχει λόγος να σου πω ακριβώς. Έχει εισοδήματα (μεγάλα) από άλλες δραστηριότητες, που αν κ δεν είναι ακριβώς παράνομες δεν μπορούν να ελεγχθούν. Οπότε άνοιξε εκεί πέρα να πούμε 3 μαγαζιά και κόβει αβέρτα αποδείξεις, να δείχνει στην εφορία έσοδα (το αυτοκίνητό του κόστισε κάτι πάνω από 90 Κ Ε, καταλαβαίνεις...)
Και βεβαίως με αυτόν τον τρόπο καταλήγει να πληρώνει στην εφορία και παραπάνω, καθώς δέν θα έχει επιστροφές φπα απο τιμολόγια κτλ.
-
Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί κάποιοι επιχειρηματίες κόβουν αποδείξεις πάντα (πολυεθνικές),και κάποιοι άλλοι δεν κόβουν (μικρομεσαίοι)?
Χωρίς να θέλω να νομιμοποιήσω αυτούς που δεν κόβουν,η απάντηση είναι τόσο μα τόσο απλοική που γι'αυτό φαντάζει δύσκολη..απλούστατα γιατί οι πολυεθνικές και οι 'μεγάλοι'της αγοράς γενικότερα,έχουν τεράστια ποσοστά κερδών οπότε δεν ενδιαφέρονται για το 9% η το 19% -
Η απάντηση στο ερώτημά σου είναι απλούστερη απ' όσο φαντάζεσαι, φίλε.
Αυτοί κόβουν γιατί δεν διανοούνται να μην κόψουν, γιατί απλά δεν είναι Έλληνες.
Στην Ευρώπη δεν κόβουν αποδείξεις οι 'μικρομεσαίοι', νομίζεις; -
Το γεγονός ότι οι πολυεθνικοί (η οι εθνικοί, για μένα μικρή σημασία έχει) κόβουν αποδείξεις δεν αποκλείει την περίπτωση να κάνουν λαμογιές. Οι δε μικρομεσαίοι στην Ευρώπη δεν κάνουν λαμογιές γιατί δεν τους παίρνει φαντάζομαι, κι όχι γιατί είναι καλά παιδιά.
-
Έχω τη λύση στο υπουργείο οικονομιών. Για κάθε έναν που θα ρουφιανεύεις και θα τον ξεσκίζουν, θα έχεις μείωση φόρου στο προσωπικό σου εισόδημα! Μέχρι 5 ρουφιανιές/άτομο κλπ.
-
Στην Ευρώπη δεν κόβουν αποδείξεις οι 'μικρομεσαίοι', νομίζεις;Διαφωνώ με το σκεπτικό σου..
Ο Έλληνας αντιδράει έτσι γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε έχει το πιο άδικο φορολογικό σύστημα.Πρώτον ενω πληρώνει ασφαλιστικά ταμεία είτε με τη μορφή εισφορών είτε με τη μορφή κρατήσεων ΔΕΝ έχει σωστή περίθαλψη και ούτε καν σωστά νοσοκομεία.Δεύτερον ενω πληρώνει πάρα πολλούς φόρους τα χρηματά του ως επι το πλείστον πάνε....άντε γειά!Διαφωνεί κανείς με τα προηγούμενα??δεν νομίζω..
Τρίτον και σημαντικότερο γνωρίζετε οτι οι 'στοχευμένοι' έλεγχοι γίνονται ΜΟΝΟ σε μικρομεσαίους και ποτέ σε 'μεγάλους' για τους γνωστούς λόγους??και μην το αρνηθείτε αυτό γιατί ξέρω κάποιες καταστάσεις που δεν είναι η ώρα αλλά ούτε το σημείο να συζητηθούν.
Τέταρτον που φαντάζομαι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες γνωρίζουν,είναι οτι ΘΕΛΟΥΝ να παραμείνει έτσι αυτή η κατάσταση για να το βουλώνουμε όλοι μας και να έχει αυτό το κομμάτι της κοινωνίας μια ομαλότητα.Γιατί μη μου πείτε οτι αν θέλουν δεν μπορούν να το λύσουν..την επόμενη μέρα κιόλας.. -
Στην Ευρώπη δεν κόβουν αποδείξεις οι 'μικρομεσαίοι', νομίζεις;Οι μεγάλες εταιρείες (ξένες και Ελληνικές) κόβουν αποδείξεις για πολλούς λόγους. Νοοτροπία, έλεγχος υπαλλήλων, έλεγχος αποθεμάτων, επιθυμία αποφυγής προστίμων, αρνητικής διαφήμισης, κτλ. Οι πιο μικροί είναι αυτοί που αποφεύγουν να κόβουν πάντα...
Και βεβαίως με αυτόν τον τρόπο καταλήγει να πληρώνει στην εφορία και παραπάνω, καθώς δέν θα έχει επιστροφές φπα απο τιμολόγια κτλ.
Είναι το κόστος της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος. Δεν πιστεύω να φαντάζεστε ότι αυτή η δραστηριότητα δεν έχει κόστος; Είμαι σίγουρος ότι τα μαγαζιά του θα εμφανίζουν τόσα έσοδα όσα χρειάζεται κάθε χρόνο για να καλύψει το πόθεν έσχες ή τα τεκμήριά του... Και φυσικά, σε κάθε έλεγχο τα βιβλία τους θα είναι πεντακάθαρα σαν γάργαρο νεράκι...
Πχ, αν πρέπει να δηλώσει τουλάχιστον 90Κ έσοδα, τα κέρδη από τα μαγαζιά του θα είναι 90,005Κ και ο τζίρος κάπου στα 400-500Κ. Αυτός βέβαια, μπορεί να έχει έσοδα από 'άλλες' δραστηριότητες 10εκ., αλλά πληρώνει φόρο μόνο για τα 400-500Κ... Δηλαδή, με κόστος (ΦΠΑ = χοντρικά 100Κ + φόρος, ας πούμε 35%, δηλαδή 130Κ περίπου) πάνω κάτω στα 230Κ ευρώ μπορεί να καλύψει τα τεκμήρια/πόθεν έσχες για ότι απέκτησε με έσοδα 10εκ. Δηλαδή με έσοδα 10εκ. και φόρους 230εκ, επιβαρύνεται με κόστος 2,3% για να μην έχει προβλήματα με την εφορία... not bad...
Τρίτον και σημαντικότερο γνωρίζετε οτι οι 'στοχευμένοι' έλεγχοι γίνονται ΜΟΝΟ σε μικρομεσαίους και ποτέ σε 'μεγάλους' για τους γνωστούς λόγους??και μην το αρνηθείτε αυτό γιατί ξέρω κάποιες καταστάσεις που δεν είναι η ώρα αλλά ούτε το σημείο να συζητηθούν.
Επειδή δουλεύω σε θυγατρική πολύ μεγάλου Ελληνικού ομίλου, διαφωνώ. Ήρθε πριν καιρό ο έφορας για έλεγχο (έρχεται τακτικά, μία φορά το χρόνο περίπου) και έθεσε την εξής πρόταση: Είτε πληρώνετε 100Κ για να μην σας κάνουμε έλεγχο και κλείνουμε τα βιβλία σας (κανονικότατα, με απόδειξη στην εφορία, σύμφωνα με διάταξη που είχε βγει εκείνη την εποχή) ή σας κάνουμε έλεγχο κανονικά. Ε, έκανε έλεγχο (επί 2 εβδομάδες παρακαλώ!) και δεν βρήκε τίποτα (κάτι αποδείξεις σε εστιατόρια, και κάτι τέτοια αστεία, τίποτα ουσιαστικό δηλαδή). Να σημειωθεί παρακαλώ ότι μέχρι τώρα, για όσο καιρό είμαι στην εταιρεία (κοντά 3 χρόνια), έχουμε ελεγθεί 3 φορές. Πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ελέγχονται ΚΑΘΕ χρόνο;
Η αυστηρότατη εντολή που υπάρχει από τη διοίκηση σε όλα τα κλιμάκια και όλα τα τμήματα είναι να τηρείται η φορολογική νομοθεσία αυστηρότατα! Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν μπορούμε με κάποιον νόμιμο τρόπο να πληρώσουμε λιγότερο φόρο δεν θα το κάνουμε (δεν είναι κανείς ηλίθιος), αλλά μόνο εάν αυτό είναι νόμιμο! Αυτό είναι η φοροαποφυγή.
Φοροδιαφυγή οι μεγάλες εταιρείες δεν πιστεύω πως κάνουν (σε γενικές γραμμές και σε αυτό το επίπεδο, του να μην κόψουν τιμολόγιο/απόδειξη) και σε καμμία περίπτωση δεν θα ρισκάρουν να μην σου κόψουν απόδειξη ή τιμολόγιο για να κερδίσουν 10-20 ευρώ από το ΦΠΑ...
-
Στην Ευρώπη δεν κόβουν αποδείξεις οι 'μικρομεσαίοι', νομίζεις;Δεν νομίζω ότι είναι εθνικό το θέμα. Μία μεγάλη ελληνική εταιρία μπορεί να έχει εκατοντάδες υπαλλήλους και το 'μυστικό' θα φύγει εύκολα προς τα έξω. Κανένα αφεντικό δεν θα το ρισκάριζε γιατί είναι σίγουρο ότι θα καρφωθεί (ή θα εκβιαστεί) από κάποιον δυσαρεστημένο ή απολυμένο.
(Για να προλάβω την αριστερή πτέρυγα του φόρουμ οφείλω βέβαια να πω ότι οι μεγάλες εταιρίες αν και δεν κρύβουν έσοδα μπορεί να βρουν άλλους τρόπους να γλυτώσουν φόρους)
Όσο για το αν στο εξωτερικό όλοι οι μικρομεσαίοι κόβουν αποδείξεις επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου που πηγάζουν από εμπειρίες συγγενών ή φίλων μου που εργάζονται σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. -
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Στην Ευρώπη δεν κόβουν αποδείξεις οι 'μικρομεσαίοι', νομίζεις;Οι μεγάλες εταιρείες (ξένες και Ελληνικές) κόβουν αποδείξεις για πολλούς λόγους. Νοοτροπία, έλεγχος υπαλλήλων, έλεγχος αποθεμάτων, επιθυμία αποφυγής προστίμων, αρνητικής διαφήμισης, κτλ. Οι πιο μικροί είναι αυτοί που αποφεύγουν να κόβουν πάντα...
Είναι το κόστος της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος. Δεν πιστεύω να φαντάζεστε ότι αυτή η δραστηριότητα δεν έχει κόστος; Είμαι σίγουρος ότι τα μαγαζιά του θα εμφανίζουν τόσα έσοδα όσα χρειάζεται κάθε χρόνο για να καλύψει το πόθεν έσχες ή τα τεκμήριά του... Και φυσικά, σε κάθε έλεγχο τα βιβλία τους θα είναι πεντακάθαρα σαν γάργαρο νεράκι...
Πχ, αν πρέπει να δηλώσει τουλάχιστον 90Κ έσοδα, τα κέρδη από τα μαγαζιά του θα είναι 90,005Κ και ο τζίρος κάπου στα 400-500Κ. Αυτός βέβαια, μπορεί να έχει έσοδα από 'άλλες' δραστηριότητες 10εκ., αλλά πληρώνει φόρο μόνο για τα 400-500Κ... Δηλαδή, με κόστος (ΦΠΑ = χοντρικά 100Κ + φόρος, ας πούμε 35%, δηλαδή 130Κ περίπου) πάνω κάτω στα 230Κ ευρώ μπορεί να καλύψει τα τεκμήρια/πόθεν έσχες για ότι απέκτησε με έσοδα 10εκ. Δηλαδή με έσοδα 10εκ. και φόρους 230εκ, επιβαρύνεται με κόστος 2,3% για να μην έχει προβλήματα με την εφορία... not bad...
Επειδή δουλεύω σε θυγατρική πολύ μεγάλου Ελληνικού ομίλου, διαφωνώ. Ήρθε πριν καιρό ο έφορας για έλεγχο (έρχεται τακτικά, μία φορά το χρόνο περίπου) και έθεσε την εξής πρόταση: Είτε πληρώνετε 100Κ για να μην σας κάνουμε έλεγχο και κλείνουμε τα βιβλία σας (κανονικότατα, με απόδειξη στην εφορία, σύμφωνα με διάταξη που είχε βγει εκείνη την εποχή) ή σας κάνουμε έλεγχο κανονικά. Ε, έκανε έλεγχο (επί 2 εβδομάδες παρακαλώ!) και δεν βρήκε τίποτα (κάτι αποδείξεις σε εστιατόρια, και κάτι τέτοια αστεία, τίποτα ουσιαστικό δηλαδή). Να σημειωθεί παρακαλώ ότι μέχρι τώρα, για όσο καιρό είμαι στην εταιρεία (κοντά 3 χρόνια), έχουμε ελεγθεί 3 φορές. Πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ελέγχονται ΚΑΘΕ χρόνο;
Η αυστηρότατη εντολή που υπάρχει από τη διοίκηση σε όλα τα κλιμάκια και όλα τα τμήματα είναι να τηρείται η φορολογική νομοθεσία αυστηρότατα! Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν μπορούμε με κάποιον νόμιμο τρόπο να πληρώσουμε λιγότερο φόρο δεν θα το κάνουμε (δεν είναι κανείς ηλίθιος), αλλά μόνο εάν αυτό είναι νόμιμο! Αυτό είναι η φοροαποφυγή.
Φοροδιαφυγή οι μεγάλες εταιρείες δεν πιστεύω πως κάνουν (σε γενικές γραμμές και σε αυτό το επίπεδο, του να μην κόψουν τιμολόγιο/απόδειξη) και σε καμμία περίπτωση δεν θα ρισκάρουν να μην σου κόψουν απόδειξη ή τιμολόγιο για να κερδίσουν 10-20 ευρώ από το ΦΠΑ...
Μικρομεσαία επιχείρηση πολύ καλού μου φίλου έχει ελεχθεί 3 φορές μέσα στο 2009!!!και έχει πληρώσει και την αυτοπεραίωση βεβαίως...
-
Ο χρήστης aris07 έγραψε:
Μικρομεσαία επιχείρηση πολύ καλού μου φίλου έχει ελεχθεί 3 φορές μέσα στο 2009!!!και έχει πληρώσει και την αυτοπεραίωση βεβαίως...
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που γνωρίζω εγώ έχουν να ελεγχθούν πολύ περισσότερο απ' ότι εμείς εδώ... χωρίς να μπαίνει θέμα λαδώματος.
Μάλλον ο φίλος σου κάποια μ@λ@κί@ θα έκανε (στα μάτια του έφορα πάντα, για έναν φυσιολογικό άνθρωπο, πιθανότατα να μην έκανε τίποτα κακό...) και γι' αυτό τον έχουν ξεσκίσει...
Πχ, έχω ακούσει περίπτωση που κάποιος είχε κάνει επιχείρηση με τέκνο υπαλλήλου του ΣΔΟΕ και πρόσφατα μαλώσαν και χώρισαν τα τσανάκια τους (με οικονομικές διαφορές να παραμένουν). Μάλλον θα έχει το ΣΔΟΕ μόνιμο στο μαγαζί του ο τύπος...
-
Ρε συνάδελφε, η νόμιμη απάτη με την παράνομη απάτη είναι απελπιστικά κοντά για να τις διαχωρήσεις.
Παράδειγμα:
α. Είμαι εταιρεία εισαγωγική. Εισάγω το Χ προιόν. Το πουλάω Χ + (Υ + Υ +Υ) και παρανομώ γιατί αισχροκερδώ συμφωνα με την νομοθεσία.
β. Φτιάχνω άλλες 2 εταιρείες,
Πουλαει η πρώτη στην δεύτερη (Χ + Υ)
Πουλάει η δεύτερη στην τρίτη (Χ+ Υ + Υ)
Πουλάει η τρίτη στον καταναλωτή (Χ + Υ + Υ +Υ)
και είναι νόμιμη η απάτη σωστά;
Τέτοιες αλχημείες γίνονται δισεκατομμύρια, αυτό δεν σημαίνει πως επειδή η λογιστική είναι καθαρή δεν έχουμε απάτη
Απλά αν έχεις λεφτά νομιμοποιείς πιο εύκολα την απάτη σου. -
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Το γεγονός ότι οι πολυεθνικοί (η οι εθνικοί, για μένα μικρή σημασία έχει) κόβουν αποδείξεις δεν αποκλείει την περίπτωση να κάνουν λαμογιές.
Οι δε μικρομεσαίοι στην Ευρώπη δεν κάνουν λαμογιές γιατί δεν τους παίρνει φαντάζομαι, κι όχι γιατί είναι καλά παιδιά.Δεν αντιλέγω, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ότι άλλο το DNA του Ευρωπαίου [σε αυτά τα θέματα] κι άλλο του Έλληνα. Δε διανοείται π.χ. ο Άγγλος στο μαγαζάκι που σερβίρει fish & chips να σου πει 'σόρι, το ξέχασα να φέρω απόδειξη', ΠΡΩΤΑ γιατί 'πέφτει' η σοβαρότητα και ο επαγγελματισμός του μπροστά στα μάτια σου, και ΕΠΕΙΤΑ γιατί μπορεί εσύ να τον 'δώσεις'.
Πρώτον αυτό, δεύτερον ας μην μπλέκουμε την προσπάθεια για φοροδιαφυγή μέσω παραπλάνησης του πελάτη με 'ενημερωτικά δελτία' αντί νόμιμων αποδείξεων, με την προσπάθεια να δηλώσει κάποιος **περισσότερα **έσοδα [επάνω στα οποία θα φορολογηθεί, φυσικά] ώστε να καλύψει αγορές. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η 'νομιμοποίηση' χρήματος που προέρχεται από δραστηριότητες 'που δεν είναι ακριβώς παράνομες αλλά δε μπορούν να ελεγχθούν' (π.χ. ιδιαίτερα μαθήματα - ένα τυχαίο που μου έρχεται στο μυαλό) είναι το πρόβλημα εδώ? Γιατί αν ναι, ας δούμε πρώτα πως οδηγεί στη φοροδιαφυγή, να το συζητήσουμε κι αυτό.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Το γεγονός ότι οι πολυεθνικοί (η οι εθνικοί, για μένα μικρή σημασία έχει) κόβουν αποδείξεις δεν αποκλείει την περίπτωση να κάνουν λαμογιές.
Οι δε μικρομεσαίοι στην Ευρώπη δεν κάνουν λαμογιές γιατί δεν τους παίρνει φαντάζομαι, κι όχι γιατί είναι καλά παιδιά.Άλλο το DNA του Ευρωπαίου, άλλο του Έλληνα. Δε διανοείται π.χ. ο Άγγλος στο μαγαζάκι που σερβίρει fish & chips να σου πει 'σόρι, το ξέχασα να φέρω απόδειξη', ΠΡΩΤΑ γιατί 'πέφτει' η σοβαρότητα και ο επαγγελματισμός του μπροστά στα μάτια σου, και ΕΠΕΙΤΑ γιατί μπορεί εσύ να τον 'δώσεις'.
Οσο αφορά το dna ελάχιστες οι διαφορές, και μοιάζει και του Ελληνα και του Αγγλου απελπιστικά με του γουρουνιού σε πληροφορώ.
Φοροδιαφεύγουν και οι Ευρωπαίοι, πιθανά σε μικρότερο ποσοστό. Οσο τους παίρνει. Απλά εμας μας παίρνει περισσότερο.
Και λαδώνουν επίσης. Το σκάνδαλο siemens δεν αγγίζει μόνο την Ελλάδα -
Οσο αφορά το dna ελάχιστες οι διαφορές, και μοιάζει και του Ελληνα και του Αγγλου απελπιστικά με του γουρουνιού σε πληροφορώ.
Φοροδιαφεύγουν και οι Ευρωπαίοι, πιθανά σε μικρότερο ποσοστό. Οσο τους παίρνει. Απλά εμας μας παίρνει περισσότερο.
Και λαδώνουν επίσης.Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ περί 'DNA' (το άλλαξα, να το κάνω πιο κατανοητό, αλλά βλέπω έκανες quote το original). Ναι, κι έξω κλέβουν, κι έξω λαδώνουν [αν και στην Αγγλία που έζησα 5 χρόνια ούτε μια απόδειξη δε χρειάστηκε να τη ζητήσω ο ίδιος επειδή την 'ξέχασαν']. Απλά εδώ οι μισοί το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όταν πας να τσιμπίσεις στο μαγαζί τους είναι το 'ε, μεταξύ κατεργαρέων....' (την ξέρεις τη συνέχεια).
-
Ρε συνάδελφε, η νόμιμη απάτη με την παράνομη απάτη είναι απελπιστικά κοντά για να τις διαχωρήσεις.
Παράδειγμα:
α. Είμαι εταιρεία εισαγωγική. Εισάγω το Χ προιόν. Το πουλάω Χ + (Υ + Υ +Υ) και παρανομώ γιατί αισχροκερδώ συμφωνα με την νομοθεσία.
β. Φτιάχνω άλλες 2 εταιρείες,
Πουλαει η πρώτη στην δεύτερη (Χ + Υ)
Πουλάει η δεύτερη στην τρίτη (Χ+ Υ + Υ)
Πουλάει η τρίτη στον καταναλωτή (Χ + Υ + Υ +Υ)
και είναι νόμιμη η απάτη σωστά;
Τέτοιες αλχημείες γίνονται δισεκατομμύρια, αυτό δεν σημαίνει πως επειδή η λογιστική είναι καθαρή δεν έχουμε απάτη
Απλά αν έχεις λεφτά νομιμοποιείς πιο εύκολα την απάτη σου.Δεν αντιλέγω και δεν λέω ότι κάτι τέτοια δεν γίνονται (για τους δικούς μου ειλικρινά δεν μπορώ να ξέρω, γιατί η θέση μου δεν μου επιτρέπει να έχω πρόσβαση σε τέτοια στοιχεία), αλλά αυτό που λες είναι νόμιμο (περίπου έστω ).
Εγώ μιλάω για φοροδιαφυγή του στυλ των αποδείξεων που είναι το τόπικο. Θα πει το Πλαίσιο πχ ότι δεν κόβει απόδειξη στο μελανάκι των 15 ευρώ για να τσεπώσει το ΦΠΑ;;;;
Αυτό είναι γελοίο.
Ακόμα και για μεγαλύτερα ποσά και με άλλους τρόπους, οι μεγάλοι συνήθως νόμιμα αποφεύγουν τη φορολόγηση γιατί μπορούν να πληρώσουν κάποιον να τους πει πως. Και δεν είναι παράνομο αυτό (το να εκμεταλλεύεσαι παραθυράκια στη νομοθεσία ή να δημιουργείς έναν νόμιμο μηχανισμό για να πληρώνεις λιγότερο φόρο). Οι μικροί δεν μπορούν να το κάνουν και φοροδιαφεύγουν μη κόβοντας αποδείξεις για παράδειγμα.
Είμαστε συνάδελφοι;;;
-
Είμαστε συνάδελφοι;;;
Εγώ προγραμματιστής είμαι
Αλλά φτιάχνω πράγματα συνήθως για μεγάλες εταιρείες οπότε θέλω δε θέλω βλέπω διάφορα, και ακόμα περισσότερα μαθαίνω απ τους συναδέλφους που έχουν καθημερινή επαφή με λογιστήρια, κλεισίματα περιόδων χρήσης κλπ -
Στην Ευρώπη δεν κόβουν αποδείξεις οι 'μικρομεσαίοι', νομίζεις;ε μη το βαζεις και στοιχημα...
εκει παιζουν και αλλα κολπα, πχ εσωτερικες μιζες. Οποτε τα τσεπωνει ο golden boy και ζημιωνεται η εταιρια. Και αλλα χαριτωμενα...
Νομιμες αποδειξεις, κολπακια και λαμογιες