-
Την τελευταία φορά που πήρα γυαλιά μου άρεσε μόνο ένα ζεύγος Marc Jacobs και τίποτα άλλο. Αρχική τιμή: 450€ Βάζω τα γέλια και λέω 'θα ξαναρθω άμα είναι'. Μου λέει 300€ θα σας τα δώσουμε!
Τώρα τι εμπορικές τακτικές είναι αυτές που ακολουθούν οι οπτικάδες ανα την Ελλάδα μόνο αυτοί ξέρουν.
Όλως τυχαίως σήμερα πήγα στο Golden Hall να βρω ένα ζευγάρι RayBan φτηνά που έχει πάρει και ο κολλητός μου. Πήγα σε 2 μαγαζιά στο Golden και σε άλλο ένα στο Μαρούσι και όλοι μου έλεγαν το ίδιο. Βρες τον κωδικό και πες μας να στα παραγγείλουμε. Καλά τους λέω, για φέτος το καλοκαίρι τα θέλω...
-
@onyx Αυτα που τελικα παραγγειλα απο ebay ειναι made in italy αλλα τονιζει το 100% authentic κλπ, αναφερει τις γνωστες τεχνολογιες της serengeti στους φακους και δειχνει αρκετα αξιοπιστο. Τωρα, τι να πω..
Ειλικρινα δεν ειχα καμια διαθεση ουτε για παζαρια ουτε για κουβεντα με το προσωπικο του μαγαζιου.. Το βλεπω εντελως αντιεπαγγελματικο. Ποσο κανει? Τοσο. Ευχαριστω. Προσωπικα ειμαι σχεδον βεβαιος οτι ενας επιχειρηματιας που αποσκοπει στο βραχυπροθεσμο κερδος με τετοιο τροπο ειναι καταδικασμενος μακροπροθεσμα να αποτυχει.. Αποψη μου, δεν πρεπει να του δωσεις την επιλογη να σε εξυπηρετησει..
Το χειροτερο ηταν οτι παραλιγο να τα παρω.. -
Εδω στη Λαρισα 3 φορες πηρα γυαλια ανω των 200-250 ευρω και παντα χωρις να πω κατι μου κοβανε απο 50 μεχρι 100+ ευρω
-
Τι περιθώριο κέρδους να έχουν άραγε οι οπτικατζίδες; 400%; Είναι να εκπλήσεται κάποιος από την 'έκπτωση' που πάνε να σου πασάρουν κάθε φορά. Σχεδόν τους λυπάσαι, μέχρι να δεις πόσο κάνει στο ebay...
Γυαλιά και ρολόγια: Πονεμένη ιστορία -
Σε οπτικο γνωστο μου,γυαλια μυωπιας με καλους φακους κλπ δε πηρα ποτε με πανω απο 140 ευρω και παντα η τιμη τους ηταν +- 200 ευρω..Αν θυμαμαι καλα οι φακοι μονο παιζουν στα 50.Συνεπως στις αρχικες τους τιμες πανε οντως για κερδη 200% ομως οταν ενα γυαλι που μ αρεσει το παιρνω 150 και στο εβαυ θα τα βρω 100 ε θα τα δωσω 150 γιατι μια τετοια διαφορα θεωρειται λογικη για τα δικα μου δεδομενα.Δεν εχω λεφτα για πεταμα αλλα για πολλους λογους θα προτιμησω το καταστημα οταν η διαφορα δεν υπερβαινει τα 50 ευρω..Π.χ πριν μια βδομαδα πηρα αυτα http://cgi.ebay.com/New-Versace-Sunglas ... 483wt_1097 στα 150 ευρω και στο ebay εχουν 100 κ ισως να βρισκονται και φθηνοτερα.Στο μαγαζι η αρχικη τους ηταν 255 ευρω που μιλαμε οντως για 400% κερδος,μια τιμη για γελια.Ο πωλητης το ξερει αυτο,σου κοβει 100 ευρω χωρις να τον ρωτησεις καν για την τιμη και ειμαστε κ οι δυο σχεδον ικανοποιημενοι
-
Την προηγούμενη εβομάδα πέρασα από κεντρικό κατάστημα οπτικών του Ηρακλείου με σκοπό να δω αν μπορούν να πλησιάσουν τα επίπεδα της τιμής που έβρισκα στο Ebay τα Rayban Wayfarer 2140. Η διαφορά κυμαίνονταν περί τα € 40 αλλά τελικά αγόρασα τα Rayban 4165 μιας και τα δοκίμασα και μου άρεσαν περισσότερο πάνω μου.
Προτίμησα να τα αγοράσω από τοπικό κατάστημα καθώς και αρκετά καλά με εξυπηρέτησαν, μου έκαναν τη χάρη να μου αλλάξουν τους φακούς μου με άλλους από διαφορετικού χρωματισμού μοντέλο αλλά και επειδή στο Ebay τα βρήκα ελαφρώς ακριβότερα.Σπάνια περίπτωση να ισχύουν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα αλλά να που έγινε.
-
Προφανως αν η διαφορα τιμης ηταν της ταξης των 50 ευρω δε θα το συζητουσα. Ισα ισα που ειναι λογικο αφου τα δοκιμαζεις, υπαρχει συζητηση με των πωλητη κλπ.. Αλλα διαφορες της ταξης του 300% σε βαζουν τουλαχιστον σε υποψιες.
Αδυνατω να πιστεψω οτι οι επιχειρηματιες του κλαδου δεν εχουν υποψη τους τις τιμες στα online καταστηματα, αλλα η προσωπικη μου εμπειρια αυτο δειχνει(εκτος αν δεν ηθελε να πουλησει). Αν και εχει να κανει με πολλους παραγοντες. Πραδειγματος χαρην οτι ray ban εχουν σχεδον ολα τα καταστηματα οπτικων οποτε υπαρχει μεγαλος ανταγωνισμος στις τιμες, ενω στα πιο οπως maui jim, serengeti κλπ υπαρχει ολιγοπωλιο. Επισης με τα πιο ποιοτικα και κλασσικα γυαλια απευθυνονται σε ηλικιακα target group που με βαση τις πιθανοτητες θα εχουν λιγοτερη σχεση με το διαδικτυο κλπ οποτε ισως αξιζει το ρισκο να πουλησει με 300% κερδος. Κοινως δεν μπορουν να αποσκοπουν σε κερδος 200% και 300% πουλώντας ray ban. Αφηστε που τα περισσοτερα ray ban προερχονται απο τους γνωστους εγχρωμους μικροπωλητες. -
spuross +1 σε ολα οσα ειπες.Ομως ειναι λιγοι αυτοι που προτιμουν το ιντερνετ για αγορες και πολλοι που ειναι της αποψης ακριβοτερο = καλυτερο και πανε σκανε 400αρες για dsquared γυαλια που στο ebay θα τα βρουν 150.Ε επειδη σα λαος ειμαστε πισω σε πολλα θεματα,ακομα και στα γυαλια κοτσους θα μας πιανουν
-
-edit-
-
Διαφωνώ και δεν μπορώ καν να καταλάβω την τακτική του έχω μια τιμή αλλά στο αφήνω 30-40-50+% πιο κάτω τόσο εκτός αν μιλάμε για τραπεζάκι σε λαϊκή ή σε πανηγύρι και αυτό μετά από παζάρι. Τι την έχεις την τιμή, ενδεικτικά; Τι ακριβώς νομίζουν ότι κάνουν, ό,τι αρπάξουν από όπου μπορούν;; Ναι είναι η απάντηση....γκρρρ!
Ακόμα και σε σούπερ μάρκετ πολλά προϊόντα από αυτά που λόγω της κρίσης έχουν πρόβλημα δεν τους ρίχνουν απλά την τιμή αλλά αφήνουν την υψηλή και είτε κάνουν προσφορές συνεχώς είτε έχουν μια κυριούλα που σου δίνει κουπόνια.... Έτσι αγοράζω πάνες πια, πάω στο μεγάλο ΣΜ που η κυριούλα πλέον δεν είναι μόνο Σάββατο αλλά μάλλον κάθε μέρα και γλυτώνω 30%. Αντίθετα οι σερβιέτες έχουν ρίξει την τιμή τους πολύ σημαντικά μάλιστα χωρίς κουπόνια.
Πάντως όσο ο κόσμος αγοράζει όλο και περισσότερο μέσω διαδικτύου καλό είναι να τολμήσουν μερικοί και να ανοίξουν ελληνικά διαδικτυακά καταστήματα ώστε τουλάχιστον να μην φεύγουν όλα μας τα χρήματα έξω.... το κέρδος να μένει εδώ. Νομίζω ότι η κίνηση αυτή είναι και σημαντικά επιδοτούμενη (σίγουρα ήταν).
Υπάρχει η υποψία ότι ακόμα και σε επίσημα οπτικάδικα μπορεί να κυκλοφορούν μαϊμούδες και να πουλιούνται σαν αυθεντικά... με εύκολη έκπτωση φυσικά! -
Μα και το ιντερνετομαγαζο,αν συμπεριφερθει με πληρως νομιμες τακτικες,εφοσον ειναι εντος Ελλαδος,αν εξαιρεσουμε την τυχον επιδοτηση και τα χαμηλοτερα λειτουργικα εξοδα δε θα χει αλλους λογους για χαμηλες τιμες..Εκτος κ αν σε μια αγορα που ολοι πανε για κερδη 200% αυτοι να πανε στο 20% και μαγκια τους και αργα ή γρηγορα κατι τετοιο θα πετυχει ειδικα αν βαλει και δυνατοτητες δοσεων-αντικαταβολης κλπ..
-
Ο χρήστης socratesn έγραψε:
Μα και το ιντερνετομαγαζο,αν συμπεριφερθει με πληρως νομιμες τακτικες,εφοσον ειναι εντος Ελλαδος,αν εξαιρεσουμε την τυχον επιδοτηση και τα χαμηλοτερα λειτουργικα εξοδα δε θα χει αλλους λογους για χαμηλες τιμες..Εκτος κ αν σε μια αγορα που ολοι πανε για κερδη 200% αυτοι να πανε στο 20% και μαγκια τους και αργα ή γρηγορα κατι τετοιο θα πετυχει ειδικα αν βαλει και δυνατοτητες δοσεων-αντικαταβολης κλπ..Τα λειτουργικά έξοδα είναι σημαντικά μειωμένα ενώ και το πελατολόγιο πολύ διευρυμένο. Είναι εύκολο να έχεις online κατάστημα που μπορεί να είναι μια αποθήκη σε φτηνό μέρος όπου εσύ και η οικογένειά σου ελέγχετε τον υπολογιστή και πακετάρετε πράγματα. Τα λειτουργικά έξοδα είναι αστεία σε σχέση με τον όγκο πωλήσεων.
Εννοείται ότι το % κέρδους θα είναι πολύ χαμηλότερο και στηρίζονται στον αυξημένο όγκο πωλήσεων. Και ο αντγωνισμός όμως είναι μεγαλύτερος και θα πρέπει να συρρικνωθεί το κέρδος.
Τελικά ο πιο κερδισμένος είναι ο καταναλωτής. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Διαφωνώ και δεν μπορώ καν να καταλάβω την τακτική του έχω μια τιμή αλλά στο αφήνω 30-40-50+% πιο κάτω τόσο εκτός αν μιλάμε για τραπεζάκι σε λαϊκή ή σε πανηγύρι και αυτό μετά από παζάρι. Τι την έχεις την τιμή, ενδεικτικά; Τι ακριβώς νομίζουν ότι κάνουν, ό,τι αρπάξουν από όπου μπορούν;;Συμφωνω απολυτα σε αυτο. Ειναι αδιανοητο να βλεπεις μια τιμη και να πονταρεις στο οτι θα στο αφησει 30-40% κατω η το να κανεις παζαρι γιατι τα βρηκες πιο φτηνα σε ενα αλλο καταστημα. Ας μην πριμοδοτουμε τετοιους κουτοπονηρους που οταν βρουν τα δινουν και οταν αντιδρασει ο πελατης του κανουν εκπτωσεις.. Ποσο μαλλον οταν αγοραζεις ενα αγαθο πολυτελειας.
Μα και το ιντερνετομαγαζο,αν συμπεριφερθει με πληρως νομιμες τακτικες,εφοσον ειναι εντος Ελλαδος,αν εξαιρεσουμε την τυχον επιδοτηση και τα χαμηλοτερα λειτουργικα εξοδα δε θα χει αλλους λογους για χαμηλες τιμες..Εκτος κ αν σε μια αγορα που ολοι πανε για κερδη 200% αυτοι να πανε στο 20% και μαγκια τους και αργα ή γρηγορα κατι τετοιο θα πετυχει ειδικα αν βαλει και δυνατοτητες δοσεων-αντικαταβολης κλπ..
Ακριβως. Τα ελληνικα διαδυκτιακα μαγαζια εχω επισης παρατηρησει οτι αν και εχουν χαμηλοτερες τιμες απο τα αντιστοιχα κανονικα, σε σχεση με τα αντιστοιχα διαδικτυακα μαγαζια του εξωτερικου εχουν ακομα πολυ δρομο τοσο στον τομεα των τιμων οσο και στους τομεις ποικιλια και εξυπηρετηση. Σχεδον σε ολα τα αγαθα συμφερει να αγορασεις απο το εξωτερικο ακομα και αν προσθεσεις το κοστος αποστολης. Αυτα που επιζουν με αρκετο ακομα κερδος εντος συνορων ειναι αυτα που εχουν προιοντα που δεν αξιζει να αγορασεις απο εξωτερικο λογω βαρους/ογκου δεματος.
-
Δεν είναι περί γυαλιών ηλίου αλλά περί γυαλιών όρασης αλλά δεν βρήκα πιο σχετικό θέμα.
Πρόσφατα αγόρασα ένα σκελετό+φακούς από γειτονικό οπτικάδικο. Λόγω της κατάστασης των ματιών μου (κακή όραση σε διάφορα επίπεδα.. δεν είναι του παρόντος) χρειάστηκα πολύ ακριβά κρύσταλλα μάρκας ΤΟΚΑΙ με υψηλή λέπτυνση, τα οποία ξεπέρασαν τα 400 ευρώ. Διάλεξα και ένα κοκκάλινο σκελετό μάρκας VERSUS καθώς μου άρεσε εμφανισιακά, κι εδώ αρχίζουν όλα τα προβλήματα.
Έρχονται τα γυαλιά, τα δοκιμάζω, μου κάθονται στραβά. Παίρνουν συνεχώς κλίση προς τα αριστερά που είναι ενοχλητική στην επαφή με τη μύτη μου και δυσχαιρένουν την όραση. Το λέω στον οπτικατζή, σφίγγει εκεί τις βίδες στο τέρμα και μου λέει όλα καλά. Φυσικά τίποτα δεν είναι καλό, αφού συνεχίζουν να μου είναι στραβά, απλά με το σφίξιμο κάπως τα μισοφέρνει.
Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε άλλες 2-3 φορές όσπου πάω φουριόζος και του απαιτώ να αλλάξουμε σκελετό. Τα ρίχνει αρχικά σε εμένα, ότι βγάζω άγαρμπα τα γυαλιά (!!!) και χαλαρώνει ο μεντεσές (φοράω γυαλιά 15 χρόνια, δεν είχα ξανά τέτοιο πρόβλημα). Τελικά αφού συμφωνούμε να καλύψει μεγάλο μέρος της αλλαγής σκελετού, ψάχνει για ίδιο σκελετό και αποφαίνεται ότι δεν τον βρίσκει πουθενά γιατί ήταν από στοκ του και έχει πια καταργηθεί! Φυσικά τα κρύσταλλα δεν ταιριάζουν σε άλλο σκελετό και φυσικά ούτε λόγος για αγορά νέου κρύσταλλου.
Δεδομένου του τεράστιου ποσού που δαπάνησα (>500 ευρώ) νιώθω φοβερά απογοητευμένος από το αποτέλεσμα και αναρωτιέμαι αν υπάρχει τρόπος να βγάλω κάποια άκρη.
-
Το σφίξιμο απλά μειώνει τους τζόγους που δεν έπρεπε να υπάρχουν έτσι κι αλλιώς... Δεν είναι ρύθμιση.
Όταν ακουμπάς τα γυαλιά ανοιχτά σε ένα τραπέζι ακουμπάνε όλα τα σημεία (γυαλί και βραχίονας από κάθε πλευρά) κάτω; Αν όχι το γυαλί είναι στραβό και απλά ζορίζεις λίγο τον έναν βραχίονα ώστε να έρθει στα ίσια του. Σε χειρότερη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να ζορίσεις τη γέφυρα που ενώνει τους δύο φακούς. Όπως σε αυτοκίνητο το βάζεις σε καλίμπρα μόνο που στα γυαλιά απλά τα ζορίζεις λίγο (καλύτερα μετά από ζέσταμα με την ειδική συσκευή).
Τέλος ρυθμίζεις τα μαξιλαράκια της μύτης (αν υπάρχουν) για fine tuning και απόσταση από μύτη.
Μπορείς επίσης να λυγίσεις λιγότερο περισσότερο το πίσω μέρος του βραχίονα που πιάνει στα αυτιά για να μην σου κρεμάνε τα γυαλιά ή να μην σου γαργαλάνε τις βλεφαρίδες....
Τα παραπάνω βέβαια θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητα από έναν επαγγελματία οπότε είτε είναι άχρηστος είτε κάτι περίεργο συμβαίνει.... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Το σφίξιμο απλά μειώνει τους τζόγους που δεν έπρεπε να υπάρχουν έτσι κι αλλιώς... Δεν είναι ρύθμιση.
Όταν ακουμπάς τα γυαλιά ανοιχτά σε ένα τραπέζι ακουμπάνε όλα τα σημεία (γυαλί και βραχίονας από κάθε πλευρά) κάτω; Αν όχι το γυαλί είναι στραβό και απλά ζορίζεις λίγο τον έναν βραχίονα ώστε να έρθει στα ίσια του. Σε χειρότερη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να ζορίσεις τη γέφυρα που ενώνει τους δύο φακούς. Όπως σε αυτοκίνητο το βάζεις σε καλίμπρα μόνο που στα γυαλιά απλά τα ζορίζεις λίγο (καλύτερα μετά από ζέσταμα με την ειδική συσκευή).
Τέλος ρυθμίζεις τα μαξιλαράκια της μύτης (αν υπάρχουν) για fine tuning και απόσταση από μύτη.
Μπορείς επίσης να λυγίσεις λιγότερο περισσότερο το πίσω μέρος του βραχίονα που πιάνει στα αυτιά για να μην σου κρεμάνε τα γυαλιά ή να μην σου γαργαλάνε τις βλεφαρίδες....
Τα παραπάνω βέβαια θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητα από έναν επαγγελματία οπότε είτε είναι άχρηστος είτε κάτι περίεργο συμβαίνει....O σκελετός είναι όλος κοκκάλινος, το μόνο σημείο που παίρνει ρύθμιση είναι οι μεντεσέδες που ενώνουν τα μπράτσα με το μπροστά μέρος (τη μάσκα που λένε) και απ τα οποία δεν έχει βγει αποτέλεσμα. Στο τραπέζι κουμπάει ίσια, στο πρόσωπό μου παίρνουν κλίση κατευθείαν όμως (δεν είχα πρόβλημα με άλλο σκελετό, δεν έχω κάτι στραβό). Δεν υπάρχουν και μαξιλαράκια για τη μύτη, είναι μονοκόμματο.
-
Δεν ειμαι οπτικος αλλα νομιζω οτι εχεις 2 δρομους
- Να βρεις παλι τον ιδιο σκελετο στο εξωτερικο,ebay κτλ
- Nα βρεις σκελετο μικροτερου μεγεθους,ωστε να κοψεις τα γυαλια και να χωρανε
-
Να σημειώσω ότι με το μάτι κοιτώντας από πάνω φαίνεται ότι το ένα μπράτσο έχει μεγαλύτερη γωνία από το άλλο, αλλά ο μεντεσές δεν αλλάζεται καθώς λόγω της σχεδίασης είναι εμβαπτισμένος στο πλαστικό του σκελετού. Επομένως μιλάμε για κάποιο κατασκευαστικό ελάττωμα/απόκλιση.
-
Δεν τα δοκίμασες τα γυαλιά πριν τα αγοράσεις;
-
Δοκίμασα το σκελετό. Του είπα ότι νιώθω πως φέρνει λίγο στραβά και μου απάντησε ότι είναι ξερύθμιστο και 'όταν βάλουμε τα κρύσταλλα θα το ρυθμίσουμε πάνω σου και θα είναι χαρτί'. Δεν είχα λόγο να μην τον πιστέψω γιατί αγοράζω χρόνια από εκεί.
Τη μέρα της πληρωμής/αγοράς δεν τα παρέλαβα εγώ γιατί έλειπα οπότε δεν δοκιμάστηκαν πριν την εξόφληση στο ταμείο.
Περί γυαλιών ηλίου...