Σωστά λέτε είναι πολύ προσωπικό θέμα το παπούτσι. Και δεν είναι μόνο οι τεχνολογίες υλικών αλλά ο όλος σχεδιασμός και η δυναμική ενός παπουτσιού, το πως πετυχαίνει το κάθε μοντέλο πχ στήριξη αλλά με διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι όλοι οι πρηνιστές το ίδιο, άλλος πρηνίζει εμπρός άλλος πίσω, άλλος όταν κουραστεί κοκ. Για αυτό και η κάθε μάρκα μπορεί να έχει περισσότερα μοντέλα σε κάθε κατηγορία.
Ξεκίνησα να τρέχω πολύ βαρύς γύρω στο 2004 με κάποια Nike με αέρα πρώην του αδελφού μου, μετά Nike άλλα, Asics Noosa μου άρεσε που ήταν παρδαλά (με χτύπησε σε λαγονοκνημιαία ταινία και το έριξα στο ποδήλατο, η φυσιοθεραπεύτρια μου είπε ότι είμαι πρηνιστής), μέτρηση σε διάδρομο και τελικά όντως ήμουν πρηνιστής, και γενκά βαρύς. Βελτίωσα τεχνική (που είναι πιο σημαντικό από το παπούτσι) και πήγα για πιο πολύ μαλακωσιά και υποστήριξη και τέρμα η ενόχληση, Saucony Guide 2 φορές, μετά ανακάλυψα τα zero drop που μου ταίριαξαν αμέσως χωρίς καμία ανάγκη προσαρμογής, Altra DUO παχύ και ελαφρύ, μετά DUO 1,5 πολύ λάθος παπούτσι, τσακίζει το πίσω του και με χτυπάει χαμηλά στη φτέρνα οπότε πλέον το έχω να κάθεται με ελάχιστα χλμ, δοκίμασα κάτι σαν ναρθηκάκι-ενίσχυση για να μη λυγίζει αλλά δεν επαρκεί, μάλλον θα το κόψω μήπως αλλάξει συμπεριφορά, τώρα Altra Provision 6 λίγο πιο σφιχτό αλλά καλό (για μένα).
Adidas boost που απλά δοκίμασα σε μαγαζί 1-2 διαφορετικές γενιές ήταν τελείως λάθος, δεν ξέρω τι του βρίσκουν άλλοι αλλά όπως είπαμε, περί κολοκυθόπιτας….
New Balance κάποια μου πάνε.
Hoka, Mizuno, On με χτυπάνε στην καμάρα. Γενικά κάποιες μάρκες έχουν πιο ψηλή καμάρα.
Τρέχω λιγότερο από παλιά γιατί τη βρίσκω με το ποδήλατο πιο πολύ. Συνήθως κάνω 5χλμ μια φορά την εβδομάδα και μια φορά το μήνα 10χλμ. Γενικά σε άσφαλτο, σπάνια σε ταρτάν και κάνει διαφορά (πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα)
Σαν διάρκεια ζωής έχω καταλάβει περί τα 400-600χλμ. Λένε ότι αν λυγίζεις τη σόλα προς τα επάνω έχει τελειώσει. Υποθέτω σε έναν ελαφρύ και με καλή τεχνική θα κρατάνε πιο πολύ.
Η τεχνική είναι πιο σημαντικό από το παπούτσι. Το γόνατο το προστατεύει η σωστή τεχνική, η παχιά σόλα είναι για προβλήματα ποδιού. Παχιά σόλα δε σημαίνει αφρός να βουλιάζεις, θέλεις να κάνει γκελ, να έχει απόκριση να νιώθεις πως πατάει το πόδι, να σου επιστρέφει ενέργεια και όχι να βουλιάζει. Αυτά που βουλιάζουν είναι για ορθοστασία όχι για τρέξιμο.
Aρνούμαι να πληρώνω 150 ευρώ, αγοράζω μόνο προσφορές σε καλές τιμές. Συνήθως προηγούμενο μοντέλο με καλές κριτικές. Βρίσκω πολύ βοηθητικό για τις επιλογές μου το runrepeat.com
Άλλο σπαστικό που κάθε μάρκα διαφέρει λίγο σε μέγεθος. Καλύτερα με το μήκος σε εκμ αλλά μερικά είναι πιο στενά άλλα πιο φαρδιά…