-
Ο χρήστης kvlachos έγραψε:
.Επαναλαμβανω οτι εχω ηδη εμβολιαστει χωρις κανενα προβλημα και συστηνω το ιδιο σε οποιον με ρωτα.Πως είναι δυνατόν να λες οτι είναι απαραίτητο το εμβόλιο όταν η θνησιμότητα μέχρι τώρα είναι μόλις 1%;
Και έχεις 1% εφόσον νοσήσεις.. Και άντε να νοσήσει το 30% του πληθυσμού..
Δηλαδή έχεις 0.3% να νοσήσεις και τελικά να πεθάνεις..Αν είσαι υγιής και κάνεις το εμβόλιο δε νομίζεις οτι έχεις παραπάνω απο 0.3% να πάθεις κάτι σοβαρό;
-
Συγνωμη,αλλα το 0,3%(εστω και με τις παραδοχες που εκανες) το θεωρεις μικρο ποσοστο?
Η πιθανοτητα για σοβαρη παρενεργεια του εμβολιου(οχι δηλαδη ερυθροτητα στο σημειο εμβολιασμου και ηπιες αλλεργιες) ειναι κατω απο 1 στις 10.000,δηλαδη λιγοτερο απο 0,01%.
-
Συγνωμη,αλλα το 0,3%(εστω και με τις παραδοχες που εκανες) το θεωρεις μικρο ποσοστο?Κατ'αρχάς να ξεκαθαρίσουμε οτι το 1% περιλαμβάνει τόσο τους εξασθενημένους οργανισμούς όσο και τις εγγύους που όπως είπες και συ τα ποσοστά είναι πολύ μεγάλα..
Άρα σε έναν υγιή οργανισμό υποθέτω οτι το ποσοστό θα είναι ακόμη μικρότερο.
Μάλιστα αν μιλάμε για άτομο με καλή διατροφή και που ασκείται τακτικά ίσως το ποσοστό να είναι μηδαμινό αν λάβουμε υπόψιν οτι έχουν νοσήσει πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες αλλά κανείς δεν έχει πεθάνει μέχρι τώρα.Αλλά έστω οτι είναι 0.3% εγώ προσωπικά το θεωρώ πάρα πολύ μικρό..Αν δεν ηταν στη μέση τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών πιστεύω οτι δε θα γινόταν ούτε κάν αναφορά στα δελτία ειδήσεων.Υπάρχουν τόσοι κίνδυνοι του 0.3% που αν τους σκεφτόμασταν και τους μεγαλοποιούσαμε έτσι δε θα βγαίναμε καν απο τα σπίτια μας..
-
Επαναλαμβανω οτι συμφωνα με μελετες που εχουν γινει η γριππη αυτη αφορα ΚΑΙ τους νεους ανθρωπους.Υπαρχουν θανατοι σε νεους ανθρωπους που προηγουμενως ηταν υγιεις.Το Σαββατο που μας περασε διασωληνωθηκε και μπηκε σε μοναδα 40χρονος ανδρας χωρις προβληματα υγειας που ηταν απλα παχυσαρκος(χωρις να εχει νοσογονο παχυσαρκια).Δεν αφορα μονο ανθρωπους με σοβαρα προβληματα υγειας ή ηλικιωμενους οπως εκανε μεχρι τωρα η εποχικη γριππη.
Ναι,ειμαστε σε πανδημια.Ναι,πρεπει να εμβολιαστουμε συμφωνα με τις οδηγιες του υπουργειου.Ναι,πρεπει να προσεχουμε τα θεματα της προσωπικης υγιεινης.Οχι,δεν πρεπει να πανικοβαλλομαστε η να σπερνουμε τον πανικο.
Απο κει και περα,ειναι καθαρα προσωπικο θεμα του καθενος το αν θα εμβολιαστει ή οχι.Οπως προσωπικες ειναι και οι αποψεις σχετικα με τα ποσοστα θνητοτητας.
-
Απο κει και περα,ειναι καθαρα προσωπικο θεμα του καθενος το αν θα εμβολιαστει ή οχι.Οπως προσωπικες ειναι και οι αποψεις σχετικα με τα ποσοστα θνητοτητας.Για τα ποσοστά θνησιμότητας υπάρχουν στοιχεία
http://www.who.int/csr/don/2009_11_20a/en/index.html
και έιναι περίπου 1.2% σε όλο τον πληθυσμό,άρα είναι αυτονόητο οτι για υγιή άτομα το ποσοστό είναι μικρότερο. Που το βλέπεις οτι είναι προσωπική άποψη; -
Εχεις δικιο,εκφραστικο λαθος.
Εννοω οτι ειναι καθαρα προσωπικη αποψη η εκτιμηση για το αν ενα δεδομενο ποσοστο θνητοτητας ή θνησιμοτητας ειναι μικρο ή μεγαλο.Πχ το 0,3%(τυχαιο παραδειγμα) εσυ το θεωρησες μικρο,ενω εγω το θεωρω σημαντικο. -
έκανα σήμερα το εμβόλιο για τη γρίπη (λόγω του γεγονότος ότι είμαι εθελοντής αιμοδότης).
Μετά από 12 ώρες πέραν κάποιου πόνου στη μέση και μίας μικρής ζαλάδας δεν έχω δει κάτι.
Αν αύριο δεν γράψω σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά....
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Μετά από 12 ώρες πέραν κάποιου πόνου στη μέση και μίας μικρής ζαλάδας δεν έχω δει κάτι.Λίγα είναι αυτά;;;
Πόνος στη μέση από εμβόλιο για τη γρίπη;
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Μετά από 12 ώρες πέραν κάποιου πόνου στη μέση και μίας μικρής ζαλάδας δεν έχω δει κάτι.
Λίγα είναι αυτά;;;
Πόνος στη μέση από εμβόλιο για τη γρίπη;
Τα μετρα παρακαλω..........
-
GiwrgosFocus Δεν ειναι ολα τα τοπικ για καλαμπουρι ομως
Φιλικα το λεω φυσικα
-
Ο χρήστης GeoKy έγραψε:
GiwrgosFocus Δεν ειναι ολα τα τοπικ για καλαμπουρι ομωςΦιλικα το λεω φυσικα
Ενταξει ρε μαγκες πως κανετε ετσι παντου παντου χαλαροι και εδω περα να με βγαλετε τα ματια θελετε?Γιατι εγω δεν ανησυχω νομιζετε ντιπ??Απο τα σχολειο αρχινανε οι περισσοτερες αρρωστιες αλλα τι να κανω σε καθε διαλυμα θα με δεις να πασαλειφομαι με αντισυπτικο.Απλα επειδη ειπε ο aserf για τον πονο που ειχε το παιδι παραπανω γιαυτο το εγραψα .Αν προσβληθηκε το παιδι ας μου πει τι λες ρε και να με βρισει θα ζητησω συγγνωμη.Φιλικα παντα.
-
Radio Arvila latest news...
Η Μαριλίζα και η Γιαμαρέλου χτύπησαν ένεση με φυσικό ορό για τα μάτια του κόσμου και σύμφωνα με τελευταία φήμη τα περιβόητα εμβόλια του περιβόητου ιού της νέας γρίπης είναι ουσία που είχε παραχθεί για τη γρίπη των πουλερικών (αλλά δεν πρόλαβαν να το προσωθήσουν) και τώρα απλά άλλαξαν την ετικέτα... Αυτό βέβαια εξηγεί εν μέρει και το πώς μια φαρμακευτική μπορεί να προωθήσει στην αγορά μια νέα ουσία μέσα σε 3 μήνες...
-
Αληθή τα συμπτώματα. Τώρα το κατά πόσον οφείλονται στο εμβόλιο αυτό κάθε αυτό ή στην αυθυποβολή (διαβάζοντας τις πιθανές παρενέργειες) είναι μία άλλη ιστορία.
Τώρα μην περιμένετε καμία αντίδραση από εμβόλιο κατά ενός ιού. Το εμβόλιο κατά βάση σε αρρωσταίνει όσο χρειάζεται ώστε να αποκτήσεις ανοσία αλλά όχι τόσο ώστε να πέσεις κάτω.
ΥΓ. 15 ώρες και counting...... για την ώρα όλα καλά... Σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά παρακαλώ τα μέτρα μου είναι 1.86Χ0.80Χ0.70 (διαστάσεις σε μέτρα).
Προτιμητέα η αποτέφρωση......
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Αληθή τα συμπτώματα. Τώρα το κατά πόσον οφείλονται στο εμβόλιο αυτό κάθε αυτό ή στην αυθυποβολή (διαβάζοντας τις πιθανές παρενέργειες) είναι μία άλλη ιστορία.Τώρα μην περιμένετε καμία αντίδραση από εμβόλιο κατά ενός ιού. Το εμβόλιο κατά βάση σε αρρωσταίνει όσο χρειάζεται ώστε να αποκτήσεις ανοσία αλλά όχι τόσο ώστε να πέσεις κάτω.
ΥΓ. 15 ώρες και counting...... για την ώρα όλα καλά... Σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά παρακαλώ τα μέτρα μου είναι 1.86Χ0.80Χ0.70 (διαστάσεις σε μέτρα).
**Προτιμητέα η αποτέφρωση...... **:iconcool:
Να αποτεφρωσουμε το σιβικ καλυτερα???
Μιας και ειμαι μαθητης και με ενδιαφερει το θεμα επειδη συναναστρεφομαι με αλλα παιδακια τι λες εσυ να το κανω η να μην το κανω το εμβολιο και να το παιξω σκληρο καρυδι?
-
Ο χρήστης GiwrgosFocus έγραψε:
Αληθή τα συμπτώματα. Τώρα το κατά πόσον οφείλονται στο εμβόλιο αυτό κάθε αυτό ή στην αυθυποβολή (διαβάζοντας τις πιθανές παρενέργειες) είναι μία άλλη ιστορία.
Τώρα μην περιμένετε καμία αντίδραση από εμβόλιο κατά ενός ιού. Το εμβόλιο κατά βάση σε αρρωσταίνει όσο χρειάζεται ώστε να αποκτήσεις ανοσία αλλά όχι τόσο ώστε να πέσεις κάτω.
**Προτιμητέα η αποτέφρωση...... **:iconcool:
Να αποτεφρωσουμε το σιβικ καλυτερα???
Μιας και ειμαι μαθητης και με ενδιαφερει το θεμα επειδη συναναστρεφομαι με αλλα παιδακια τι λες εσυ να το κανω η να μην το κανω το εμβολιο και να το παιξω σκληρο καρυδι?
Στο σοβαρό τώρα. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος ειδικά σε άτομα μικρότερης ηλικίας.
Δεν είμαι βιολόγος ή ιατρός αλλά λόγω της ενασχόλησης μου σε Τεχνική Υπηρεσία σε Ερευνητικό Κέντρο Ιατρικού Ενδιαφέροντος τα στοιχεία όπως έχω καταλάβει έχουν ως εξής:
Για το 80% του συνόλου των προσβληθέντων από τη νέα γρίπη τα στοιχεία δείχνουν πολύ ήπια συμπτώματα ή ακόμα και ασθένεια χωρίς καθόλου συμπτώματα. Ειδικά το τελευταίο είναι επικίνδυνο καθώς αυξάνει κατά πολύ τη διασπορά του ιού καθώς μεγάλο ποσοστό ασθενών συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερα και να μολύνει κατά το δοκούν (χωρίς να το γνωρίζει).
Από το υπόλοιπο 20% το 15% θα έχει μία φυσιολογική ασθένεια με πόνους στις κλειδώσεις, πονοκεφάλους και πυρετό που θα επιμένει για ημέρες (ίσως πάνω από εβδομάδα).
Το λοιπό 5% που μας απομένει από το συνολικό δείγμα θα την περάσει άσχημα τη γρίπη αυτή και από αυτούς το ~40% δηλαδή το ~2% του γενικού πληθυσμού θα έχει σοβαρές επιπλοκές.
Το 2% δεν είναι καθόλου μικρό ποσοστό στην Ιατρική τουλάχιστον. Το αναμενόμενο ποσοστό θνησιμότητας για αυτό το 2% ποικίλει. Σε ένα σύστημα υγείας με καλά αντανακλαστικά, που δεν βρίσκεται στα όρια της αντοχής του (με τα νοσοκομεία δηλαδή γεμάτα αρρώστους) το ποσοστό θνησιμότητας σε αυτό το 2% είναι χαμηλό της τάξης των λίγων εκατοστιαίων μονάδων (ήτοι στο γενικό σύνολο μιλάμε για ποσοστά 0.05%~0.2%). Σε ένα σύστημα υγείας στα όρια του (με τα νοσοκομεία γεμάτα, το μισό νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της εξάντλησης ή off λόγω ασθενείας) το ποσοστό θνησιμότητας σε αυτό το 2% ανεβαίνει μία τάξη μεγέθους ήτοι στον γενικό σύνολο από 0.5%~1%!!! (τα ποσοστά δεν είναι τυχαία δυστυχώς).
Είναι προφανές ότι για κάθε 1 εκατ. αρρώστους μιλάμε για 500 ως 2000 νεκρούς στην 1η περίπτωση και από 5000 ως 10000 νεκρούς στην 2η περίπτωση (για κάθε εκατομμύριο παρακαλώ). Οι 500 νεκροί (το κάτω όριο της στατιστικής αυτής) είναι πρακτικά πάνω από 10 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τους τυπικούς ιούς γρίπης. (στην Ελλάδα έχουμε περί τους 100 νεκρούς το έτος με 2 ως 3 εκατ. κρούσματα ήτοι ως 50 νεκρούς στο εκατομμύριο και η πλειοψηφία ηλικιωμένοι ή άτομα σοβαρά άρρωστα).
Ο εμβολιασμός ελοχεύει κινδύνους από την άλλη. Το σύνδρομο Guillain-Barré (http://www.ninds.nih.gov/disorders/gbs/gbs.htm) σύμφωνα με το φυλλάδιο της NOVARTIS (η εταιρεία που προμηθεύει στην Ελλάδα το εμβόλιο) εμφανίζεται με μία συχνότητα κάτι λιγότερο από 1 στις 10000 (προσοχή δεν αναφέρει το ποσοστό). Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1,000,000 άτομα αναμένεται ότι λιγότερο από 100 θα εμφανίσουν το πιο σοβαρό σύμπτωμα του εμβολίου που μπορεί να σκοτώσει. Σύμφωνα με τους Vellozzi, et al (δες εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Guillain%E ... 9_syndrome) η εμφάνιση του συνδρόμου στα εμβόλια κατά της γρίπης είναι της τάξης των 0.7 ατόμων στο εκατομμύριο. Ακόμα λοιπόν και στις πλέον απαισιόδοξες στατιστικές (ως τώρα μιλάμε για 5 κρούσματα του Guillain-Barré που συνδέονται άμεσα με το εμβόλιο) ο εμβολιασμός θα προκαλέσει πρακτικά μόλις το 1/100 ή το 1/1000 των θανάτων που θα προκαλέσει ο ιός σε έναν πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί.
Φυσικά υπάρχουν και άλλες παρενέργειες (οι συνήθεις είναι κεφαλαλγία, πόνοι στους νεφρούς, ζαλάδες σε αραιότερη συχνότητα λόγω πτώσης της αρτηριακής πίεσης κ.λπ.) οι οποίες δεν προκαλούν σημαντική αύξηση των θανάτων.
Σε έναν πληθυσμό στην Ελλάδα της τάξης των 10,000,000 με 3 ως 4 εκατομμύρια να αποτελούν τους στόχους της γρίπης μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι μία πολιτική μη-εμβολιασμού θα οδηγούσε σε 1500~8000 θανάτους υπό καλές συνθήκες για το σύστημα υγείας (τα νούμερα στην άλλη περίπτωση είναι λίγο δύσκολο να εκτιμηθούν καθώς όταν οι πιθανότητες δεν είναι μικρές οι αναλογίες παύουν να ισχύουν). Ο εμβολιασμός από την άλλη θα οδηγήσει σε 1.5~80 θανάτους (άντε 100 στην χειρότερη λαμβάνοντας υπόψη όλους τους άλλους παράγοντες).
Το θετικό πρόσημο από πλευράς διασωθέντων ανέρχεται λοιπόν σε 1400 άτομα (μία ιδιαίτερα συντηρητική εκτίμηση αν λάβει κανείς υπόψη ότι θεωρούμε ότι το σύστημα υγείας θα μπορεί να αντιμετωπίσει μαζικές εισαγωγές αρρώστων με επιτυχία κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο ακόμα και χωρίς τα προβλήματα που ταλανίζουν το σύστημα υγείας). Αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε νεκρός στοιχίζει στο Δημόσιο μεσό-μακροπρόθεσμα περί τα 1~3 εκατομμύρια ευρώ (τα 3 εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος που εκτιμάται ότι στοιχίζει στο Δημόσιο ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου) μιλάμε για ένα οικονομικό όφελος (μιλώ με στοιχεία οικονομικά για να δείξω ότι ακόμα και εκεί έχει σημασία το ζήτημα) που στην χειρότερη περίπτωση δεν θα είναι μικρότερο του 1,4 δις ευρώ. Με 30 ευρώ τη δόση για 4,000,000 δόσεις το κόστος για το ΕΣΥ είναι 120,000,000 ευρώ ή για 10,000,000 δόσεις ανεβαίνει στα 300,000,000 ευρώ (τιμή που ακούγεται ότι πληρώνει το ΕΣΥ). Άρα από πλευράς πολιτικής ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι μονόδρομος.
Τώρα σε όλα αυτά προστίθεται και κάτι ακόμα περισσότερο κακό. Ο Η1Ν1 είναι ένας ιός που προσβάλει με πολύ πιο βαριά συμπτώματα άτομα νεαρά σε ηλικία (που έχουν γεννηθεί μετά το 1970) καθώς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχοντας εκτεθεί σε πλήθος άλλων παραλλαγών του ιού της γρίπης (ειδικά αυτών των αρχών της δεκαετίας του 60) παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανοσία.
Καθώς πρέπει να είσαι
-
τόσο άγχος για εμβόλια γρίπες κλπ
κλαιν
στη χειρότερη θα πεθάνετε
τι ποιο φυσιολογικό
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
στη χειρότερη θα πεθάνετε
το μόνο βέβαιο....
-
-
By the way, γιατί οι αιμοδότες ανήκουν στα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν; Όσοι έχουν δώσει αίμα πρόσφατα έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα;
-
Για να το λενε μάλλον έτσι ειναι.
Παντως τωρα ακουσα απο την ΝΕΤ οτι η παρτιδα του εμβολίου που σταλθηκε Καναδα γυριστικε πισω λογο αλεργικών ανεπιθυμιτων συμπτωματων και μαλιστα βαριας μορφής.Λεπτομέρειες δεν ειπε .
Τελικά το κανεις η δεν το κάνεις?
Νεα γρίπη! Θα την βγάλουμε καθαρή?