-
καλησπερα επειδη ειμαι κανουργιος με τα αυτοκινητα. Μπορει καποιος να μου πει τι σημαινουν οι δεικτες των λαδιων δηλαδη το 10W-40. Τι σημαινει το 10 και τι το W40?
-
Οι δυο αριθμοί του Ιξώδους – Ελαφρώς πολύπλοκοι
Οι δυο αριθμοί του ιξώδους (πχ. 10W-40) ΔΕΝ αντιπροσωπεύουν τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος, για τις οποίες ενδείκνυται το λάδι, όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν. *Ο πρώτος αριθμός μας δείχνει το ιξώδες του λαδιού στους 0F, δηλαδή στους -17,8 Κέλσιου και μετριέται σε cP (Centipoise). Το W μας δείχνει ότι το λάδι είναι κατάλληλο για χειμώνα. Ο δεύτερος αριθμός μας δείχνει το ιξώδες του λαδιού στους 210F, δηλαδή στους 98,8 βαθμούς Κελσίου αλλά μετριέται σε cST (centistrokes). Έχουν δηλαδή διαφορετικές μονάδες μέτρησης!*Τη συμβατική τιμή του ιξώδους την παίρνουμε στους 40 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να είναι παρόμοια για πολλά λάδια διαφορετικών τιμών ιξώδους, πχ. ένα 5W40, ένα 10W30 και ένα 10W40 μπορεί στους 40 βαθμούς να έχουν παρόμοιο ιξώδες, αλλά πχ. το πρώτο στους 10 βαθμούς θα έχει σοβαρή υπεροχή ως προς τα άλλα δύο.
Πηγή: http://www.mototriti.gr/data/news/previ ... z4cSgOUHJf
**
*Αν και υπάρχει ένα λαθάκι το ιξώδες του λαδιού για το κρύο μετριέται στους 40 βαθμούς και όχι στους -17,8 βαθμούς που μάλλον θα εννοεί το σημειο πήξεως του λιπαντικού με δείκτη 10W ας με διορθώσει κάποιος ** -
Μιας και αναφέρθηκαν οι τιμες θερμοκρασίας περιβάλλοντος έχω μια απορία. Βλέποντας το σάιτ των λιπαντικων mannol μου γεννήθηκε μια απορία. Ενω στα 5w30 και 10w40 δίνει ως κατάλληλα για θερμοκρασιες περιβάλλοντος και για πανω απο +40 & +45 κελσίου στα 5w40 τα δείχνει για έως 30c. Με εξέπληξε πολύ αυτό καθώς περίμενα και σε αυτά έλεγε τουλαχιστον για 40 βαθμούς. Είναι σωστο αυτό; Ισχυει; βασικά να πω τι θερμοκρασίες τις εμφανίζει μονο όταν χρησιμοποιήσεις το οδηγό προτεινόμενων λαδιών βαση μοντέλου αυτοκινήτου. Γενικά τι άποψη έχεται για τα λάδια mannol; έχω ενα Νισσάν αλμερα του 2005 έως τώρα έβαζα 10w40. Την παρά προηγούμενη φορά δοκιμασα τα liquid moly 4200 5w30 επειδή μου τσίμπησε καμμία 700ml στις 12000χλμ ξαναγύρισα στα 40αρια αλλά μου είχε αρέσει η αίσθηση τις πιο αθορυβης λειτουργιας όταν ηταν κρύο και θα ήθελα να βάλω κάποιο 5w-X. Οποτε σκεφτόμουν ενα συνδιασμό, να έβαζα δηλαδή 5w40. Δηλαδή να βάλω κάποιο λάδι οπου να μην το καίει αλλά και να έχω πιο ήρεμες εκκίνησης. Αλλά με προβλημάτισε αυτό που έλεγε το σαιτ για έως 30 βαθμούς κελσίου. Επίσης στο συνεργειο που πάω μου ειπαν να μείνω στα 10w40 και να μην βαλω 5w40 δεν μου το αιτιολογησε, δεν επέμενα κιόλας και εγώ. Στο μανιουαλ του αυτοκινήτου προτείνει καταρχήν 5w30 και εναλλακτικά διάφορες ρευστοτητες δεν αναφέρει όμως τα 5w40. Βασικά σε αυτό το θέμα ηταν πολύ γενικoλόγο, μονο να πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια api και acea. Θα μπορούσε κάποιος να μου πει αν τελικά μπορω να βάλω 5w40 και μέχρι τι θερμοκρασίες είναι τελικα κατάλληλα και επίσης την άποψη σας για τα mannol; Τα σκέφτομαι γιατί εκτος απο πολύ οικονομικά είναι απο τις λιγες μαρκες στην οποία τα 10w40 έχουν προδιαγραφη api sn ενω αλλων ετιριων ακόμη και των πιο επώνυμων είναι api SL. Ψαχνωντας στο ίντερνετ δεν βρήκα κάτι αρνητικό για την εταιρεια αυτή, απο οτι καταλαβα είναι γερμανική εταιρεια τα οποία τα λάδια κατασκευάζονται στη Λιθουανία ή κάποια αλλη βαλτική χώρα, μάλλον η μητρική γερμανικη εταιρεία εξαγόρασε αυτή την εταιρεία και συνέχισε να παράγει τα προϊόντα της εκει και για το λογο αυτό ισως η χαμηλή τιμή τους και όχι η ποιότητα τους.
Στάλθηκε από το Vodafone Smart ultra 6 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Τα Eni - Agip είναι σοβαρά λάδια;
Φίλος τα έβαλε σε παλιό Grand Vitara με DPF και ρωτάει. (έβαλε τα eni-agip i-sint 5w30 c3). -
Ο χρήστης tedd έγραψε:
Μιας και αναφέρθηκαν οι τιμες θερμοκρασίας περιβάλλοντος έχω μια απορία. Βλέποντας το σάιτ των λιπαντικων mannol μου γεννήθηκε μια απορία. Ενω στα 5w30 και 10w40 δίνει ως κατάλληλα για θερμοκρασιες περιβάλλοντος και για πανω απο +40 & +45 κελσίου στα 5w40 τα δείχνει για έως 30c. Με εξέπληξε πολύ αυτό καθώς περίμενα και σε αυτά έλεγε τουλαχιστον για 40 βαθμούς. Είναι σωστο αυτό; Ισχυει; βασικά να πω τι θερμοκρασίες τις εμφανίζει μονο όταν χρησιμοποιήσεις το οδηγό προτεινόμενων λαδιών βαση μοντέλου αυτοκινήτου. Γενικά τι άποψη έχεται για τα λάδια mannol; έχω ενα Νισσάν αλμερα του 2005 έως τώρα έβαζα 10w40. Την παρά προηγούμενη φορά δοκιμασα τα liquid moly 4200 5w30 επειδή μου τσίμπησε καμμία 700ml στις 12000χλμ ξαναγύρισα στα 40αρια αλλά μου είχε αρέσει η αίσθηση τις πιο αθορυβης λειτουργιας όταν ηταν κρύο και θα ήθελα να βάλω κάποιο 5w-X. Οποτε σκεφτόμουν ενα συνδιασμό, να έβαζα δηλαδή 5w40. Δηλαδή να βάλω κάποιο λάδι οπου να μην το καίει αλλά και να έχω πιο ήρεμες εκκίνησης. Αλλά με προβλημάτισε αυτό που έλεγε το σαιτ για έως 30 βαθμούς κελσίου. Επίσης στο συνεργειο που πάω μου ειπαν να μείνω στα 10w40 και να μην βαλω 5w40 δεν μου το αιτιολογησε, δεν επέμενα κιόλας και εγώ. Στο μανιουαλ του αυτοκινήτου προτείνει καταρχήν 5w30 και εναλλακτικά διάφορες ρευστοτητες δεν αναφέρει όμως τα 5w40. Βασικά σε αυτό το θέμα ηταν πολύ γενικoλόγο, μονο να πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια api και acea. Θα μπορούσε κάποιος να μου πει αν τελικά μπορω να βάλω 5w40 και μέχρι τι θερμοκρασίες είναι τελικα κατάλληλα και επίσης την άποψη σας για τα mannol; Τα σκέφτομαι γιατί εκτος απο πολύ οικονομικά είναι απο τις λιγες μαρκες στην οποία τα 10w40 έχουν προδιαγραφη api sn ενω αλλων ετιριων ακόμη και των πιο επώνυμων είναι api SL. Ψαχνωντας στο ίντερνετ δεν βρήκα κάτι αρνητικό για την εταιρεια αυτή, απο οτι καταλαβα είναι γερμανική εταιρεια τα οποία τα λάδια κατασκευάζονται στη Λιθουανία ή κάποια αλλη βαλτική χώρα, μάλλον η μητρική γερμανικη εταιρεία εξαγόρασε αυτή την εταιρεία και συνέχισε να παράγει τα προϊόντα της εκει και για το λογο αυτό ισως η χαμηλή τιμή τους και όχι η ποιότητα τους.Στάλθηκε από το Vodafone Smart ultra 6 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Βάλε τα 5W30 και ας τα καίει. Ούτως ή άλλως με 700ml πρακτικά δεν χρειάζεσαι συμπλήρωμα στην αλλαγή, άρα δεν είναι ούτε κόπος.
Εφόσον το λιπαντικό είναι κατάλληλο και το μοτέρ το καίει, πάντα υπάρχει πρόβλημα αν βάλεις άλλο λιπαντικό που δεν το καίει. Μπορεί να μην φτάνει παντού, μπορεί να καβουρδίζεται και (μεταξύ άλλων) να βουλώνει μικροδιαρροές. -
Μην παίζετε με τα viscosity μάγκες!!!
Ο κατασκευαστής για να λέει 0w30 ή 5w40 κλπ, κάτι ξέρει.
Μόνο η Ελλάδα έχει υψηλές θερμοκρασίες; τότε στο Ντουμπάι όλοι έπρεπε να κυκλοφορουν με 10w60 τουλάχιστον.Αν ένα μοτέρ καίει λάδι, πρέπει να δεις αν και άλλα μοτέρ της συνομοταξίας καίνε. Αν όχι, μήπως το σπάς μέσα στην πόλη πρώτη-δευτέρα και του ζητάς να σε βγάλει ασπροπρόσωπο στην εθνική οδό; δε θα σε βγάλει, δυστυχώς.
Ta eni-agip τα ξέρει κανείς μωρέ;!
-
Eni i sint 5w30 εχει μεσα αυτη τη στιγμη το honda jazz. Ειναι η δευτερη φορα που τα χρησιμοποιω και δεν εχω κανενα προβλημα. Την δευτερη φορα εχει καψει μεχρι τωρα μισο λιτρο στα 6500 χλμ ενω αλλες φορες δεν εκαιγε αλλσ πιστευω οφειλεται στο σκισιμο που παλαιοτερα δεν εβλεπε το αμαξι. Το πιο πιθανον θα τα χρησιμοποιησω και στη επομενη αλλαγη γιατι εχω ακομα ενα 4λιτρο.
-
Δυστυχώς δεν ξέρω κανένα αλλο με ίδιο μοντελο να τον ρωτησω αν του τσιμπαει λαδι και γενικά σε 2 αντιπροσωπειες που το πηγαινα 10w40 έβαζαν σε αυτά τα μοντέλα. Και πριν χρόνια που εκανα πολλα χιλιομετρα ειχα ρωτήσει τι να κανω να μην τρέχω για σερβίς κάθε 4-5 μηνες μου είχαν πει να βάλω φουλ συνθετικά και να κάνω σερβίς ανα 15000 αλλά καλο θα ηταν να παραμείνω σε αυτά που εβαζα. Δεν ξέρω για πιο λογο τελικά δεν ακολουθούσαν την οδηγία για 5w-30 και εβαζαν αυτά ίσως γιατί ηταν πιο ακριβά ή ήθελαν να πηγαινει πιο συχνα ο κόσμος και πληρωνει τις εργασίες 2 φορες; δεν ξέρω!
-
γιά οποιον ενδιαφέρεται στό lidl από πέμπτη 6/4 εως κ κυριακή 9/4 φέρνει σέ 5λίτρα 5w40 (15.99 ευρώ) κ 10w40 (14.99 ευρώ)
-
Ο χρήστης tedd έγραψε:
Μιας και αναφέρθηκαν οι τιμες θερμοκρασίας περιβάλλοντος έχω μια απορία. Βλέποντας το σάιτ των λιπαντικων mannol μου γεννήθηκε μια απορία. Ενω στα 5w30 και 10w40 δίνει ως κατάλληλα για θερμοκρασιες περιβάλλοντος και για πανω απο +40 & +45 κελσίου στα 5w40 τα δείχνει για έως 30c. Με εξέπληξε πολύ αυτό καθώς περίμενα και σε αυτά έλεγε τουλαχιστον για 40 βαθμούς. Είναι σωστο αυτό; Ισχυει; βασικά να πω τι θερμοκρασίες τις εμφανίζει μονο όταν χρησιμοποιήσεις το οδηγό προτεινόμενων λαδιών βαση μοντέλου αυτοκινήτου. Γενικά τι άποψη έχεται για τα λάδια mannol; έχω ενα Νισσάν αλμερα του 2005 έως τώρα έβαζα 10w40. Την παρά προηγούμενη φορά δοκιμασα τα liquid moly 4200 5w30 επειδή μου τσίμπησε καμμία 700ml στις 12000χλμ ξαναγύρισα στα 40αρια αλλά μου είχε αρέσει η αίσθηση τις πιο αθορυβης λειτουργιας όταν ηταν κρύο και θα ήθελα να βάλω κάποιο 5w-X. Οποτε σκεφτόμουν ενα συνδιασμό, να έβαζα δηλαδή 5w40. Δηλαδή να βάλω κάποιο λάδι οπου να μην το καίει αλλά και να έχω πιο ήρεμες εκκίνησης. Αλλά με προβλημάτισε αυτό που έλεγε το σαιτ για έως 30 βαθμούς κελσίου. Επίσης στο συνεργειο που πάω μου ειπαν να μείνω στα 10w40 και να μην βαλω 5w40 δεν μου το αιτιολογησε, δεν επέμενα κιόλας και εγώ. Στο μανιουαλ του αυτοκινήτου προτείνει καταρχήν 5w30 και εναλλακτικά διάφορες ρευστοτητες δεν αναφέρει όμως τα 5w40. Βασικά σε αυτό το θέμα ηταν πολύ γενικoλόγο, μονο να πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια api και acea. Θα μπορούσε κάποιος να μου πει αν τελικά μπορω να βάλω 5w40 και μέχρι τι θερμοκρασίες είναι τελικα κατάλληλα και επίσης την άποψη σας για τα mannol; Τα σκέφτομαι γιατί εκτος απο πολύ οικονομικά είναι απο τις λιγες μαρκες στην οποία τα 10w40 έχουν προδιαγραφη api sn ενω αλλων ετιριων ακόμη και των πιο επώνυμων είναι api SL. Ψαχνωντας στο ίντερνετ δεν βρήκα κάτι αρνητικό για την εταιρεια αυτή, απο οτι καταλαβα είναι γερμανική εταιρεια τα οποία τα λάδια κατασκευάζονται στη Λιθουανία ή κάποια αλλη βαλτική χώρα, μάλλον η μητρική γερμανικη εταιρεία εξαγόρασε αυτή την εταιρεία και συνέχισε να παράγει τα προϊόντα της εκει και για το λογο αυτό ισως η χαμηλή τιμή τους και όχι η ποιότητα τους.Στάλθηκε από το Vodafone Smart ultra 6 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Σε Nissan Almera 12 ετών μπορείς να κάνεις αυτό που λέει ο Νικόλας αλλά αν σε χαλάει να σου καίει - που δεν θα έπρεπε αν συνεχίσει να το κάνει όσο γράφεις - και επιπλέον εκτίμησες το καλύτερο δούλεμα με κρύο το μοτέρ, τότε μπορείς να βάλεις 5w40 ή 0w40.
Φυσικά και μπορείς να βάλεις και 0w30 - πρόσεχε πάντα τις προδιαγραφές.
Όλα αυτά θεωρώντας το κόστος όχι τόσο σημαντικό (λογικά σου κάνει και η πρόταση του Lidl)
-
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, και εννοειτε βέβαια ο,τι οτι λάδι μπει τελικά θα είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ευτυχώς που και η Νισσάν δεν βάζει και πολλές, έχει μονο τις βασικές κατα api και acea, δεν έχει ειδικές όπως αλλες εταιριες
-
Ο χρήστης tedd έγραψε:
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, και εννοειτε βέβαια ο,τι οτι λάδι μπει τελικά θα είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ευτυχώς που και η Νισσάν δεν βάζει και πολλές, έχει μονο τις βασικές κατα api και acea, δεν έχει ειδικές όπως αλλες εταιριεςΣτάλθηκε από το Vodafone Smart ultra 6 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Η κατανάλωση που αναφέρεις δεν είναι τραγική
Τώρα δεν ξέρεις αν στα έκαιγε κρύο, οπότε καλύτερα να αποφύγεις το 5 Χ ή όταν ήταν ζεστό , οπότε να αποφύγεις το χ 30Εμένα σε πριμερα με κινητήρα GA το 5 30 δεν μου άρεσε όταν το μοτερ ήταν πολύ ζεστό (ακουγότανε περίεργα) χωρίς να έχω κατανάλωση λαδιού
Γύρισα και έμεινα στο 10 40 -
ειναι και τι μαρκα 5w/30 θα βαλεις πολυ σημαντικο
-
5w40 το μαγικό ιξώδες για παλιότερα αυτοκίνητα.
ούτε πολύ χοντρό για να κάνει φθορές ούτε ψιλό για τις κρύες εκκινήσεις.
Το βάζω σε carisma me... 420.000km και δεν καίει καθόλου. Ανέκαθεν έβαζα στο αυτοκίνητο 0w40 σε BP 7000. Τώρα 5w40 επώνυμο και φθηνό. Motul 5w40 excess το αγοράζεις με 30€ /4λιτρο. Υπάρχουν και άλλα καλά λάδια με λιγότερα χρήματα αλλά όχι και με 15€/4λιτρο....
-
Ενα ενδιαφέρον τεστ πάγκου. Είναι μια συλλογή απο τεστ λαδιών διαφόρων ρευστοτητων σχετικα με τη λιπαντηκοτητα τους. Το παράδοξο είναι οτι λάδια πολύ γνωστών εταιριών όπως motul, castrol τα πηγαίνουν χειρότερα απο αλλα όχι και τόσο γνωστά λάδια ακόμη και τα μαννολ (με μολυβδαίνιο) τα πηγαίνουν καλυτερα. Μάλιστα το motul turbo light 4100 επιτυγχάνει υψηλότερο βαθμο απο τα synergies 6100 που θεωρείτε καλύτερο και είναι πιο ακριβό. Το κακό είναι οτι τεστ γίνεται με φρέσκα λάδια και δεν έχουμε εικόνα πως δρουν μετα απο τη χρηση τους για κάποια χιλιόμετρα.
-
Ο χρήστης kospapad έγραψε:
...
Τώρα δεν ξέρεις αν στα έκαιγε κρύο, οπότε καλύτερα να αποφύγεις το 5 Χ ή όταν ήταν ζεστό , οπότε να αποφύγεις το χ 30
...Θεωρείς πως μπορεί ένα λάδι να καίγεται όταν είναι κρύο;
-
Ναι γιατί έχεις μεν παχύρευστο λάδι αλλά και μεγάλες ανοχές στον κινητήρα
-
Ευχαριστώ costatsiolakkis για την απάντηση.
τελικά τα έβαλε και πανε μια χαρά.Δεν τα ειχα σε εκτίμηση τα eni agip.Πληρούν τις προδιαγραφές και κοστίζουν 9 ευρώ το λίτρο.
Και ο φίλος μου αλλάζει όπως εγώ κάθε 5-6,000 χλμ το λάδι,οπότε βάζει κάτι πιο οικονομικό.Ηρακλής ο λαδιαρης.
-
Ο χρήστης tedd έγραψε:
Youtube VideoΕνα ενδιαφέρον τεστ πάγκου. Είναι μια συλλογή απο τεστ λαδιών διαφόρων ρευστοτητων σχετικα με τη λιπαντηκοτητα τους. Το παράδοξο είναι οτι λάδια πολύ γνωστών εταιριών όπως motul, castrol τα πηγαίνουν χειρότερα απο αλλα όχι και τόσο γνωστά λάδια ακόμη και τα μαννολ (με μολυβδαίνιο) τα πηγαίνουν καλυτερα. Μάλιστα το motul turbo light 4100 επιτυγχάνει υψηλότερο βαθμο απο τα synergies 6100 που θεωρείτε καλύτερο και είναι πιο ακριβό. Το κακό είναι οτι τεστ γίνεται με φρέσκα λάδια και δεν έχουμε εικόνα πως δρουν μετα απο τη χρηση τους για κάποια χιλιόμετρα.
Τι ακριβως μετραει ?
-
Το επίπεδο λίπανσης. Όπως είδες εχει ενα κόκκινο μοχλό ο οποίος λειτουργεί ως φρένο στο οποίο ειναι συνδεδεμένο ενα δυναμομετρο. Έτσι όσο περισσότερη δύναμη απαιτείται για να 'φρενάρει' το μοτέρ και ο δίσκος που είναι βυθισμένος μέσα στο λάδι τόσο η λιπαντικοτητα είναι υψηλοτερη.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]