-
Νικολα.....δεν θελω να σκεφτομαι ποση μουργα θα εχει μεσα το μοτερ σου!
Φιλτραρισε λιγο αυτα που σου προσφερουν ως εξυπνη και πρωτοποριακη τεχνολογια...... -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Φιλτραρισε λιγο αυτα που σου προσφερουν ως εξυπνη και πρωτοποριακη τεχνολογια......Μα είναι πεντακάθαρο! Καταλαβαίνεις τώρα γιατί μιλάω για αλαζονία...
Την εργασία επιστημόνων μηχανικών που βάζουν ώρες δουλείας και την υπογραφή τους, αλλά και την οδηγία του κατασκευαστή την πετάμε στα σκουπίδια... αλλά επιπλέον αρνούμαστε και τα γεγονότα.
Ακολουθώ την ένδειξη σέρβις μου και το μοτέρ και μέσα ακόμα είναι άψογο. Φώτο υπάρχουν σε αυτό το thread, τις έχω βάλει πολλές φορές. -
Οκ ας κλεισουμε το θεμα λοιπον εδω....
-
Το θέμα είναι πως μετά από όλα αυτά, θα πεταχτεί μια τσ@ύπρα και θα πει 'λαδάκι 10W-40 και αλλαγές αυστηρά κάθε 7.500χλμ. αν θες το μοτέρ σου καθαρό'. Και θα το υπερασπίζεται σαν Πάπας μιας και προφανώς έχει την αυθεντία.
-
Θα ηθελα να θεσω ενα προβληματισμο μου σχετικα με τις βαλβολινες διαφορικου σε αυτοκινητο μερσεντες w202 c 180.Το αυτοκινητο εχει 400.000 χιλιομετρα και προβλεπεται να κανει αλλα 2-300.000 χιλιαδες χιλιομετρα(εστω και ως μη κυριο οχημα μετακινησης).Λογω μιας μικρης διαροης του διαφορικου απο μια τσιμουχα αλλαχθηκαν ταυτοχρονα και καποιοι ελαστικοι συνδεσμοι μεταδοσης 3 νομιζω στον αριθμο π.χ.μεσαια τριβη.Τοτε ο μηχανικος μου ειπε οτι το διαφορικο εχει ορισμενα φυσιολογικα κενα.Βαλβολινη παιρνει 75W90 και 80w90(ορυκτελαιο νομιζω).Στον δρομο δεν γινεται επουδενη αντιληπτο οτι εχει κενα το διαφορικο.Αξιζει να βαλω βαλβολινη π.χ.75w110 ή οταν παραδωσει πνευμα απλα να βαλω ενα μεταχειρισμενο.
υ.γ.Ακυρο με το παραπανω,η μεσαια τριβη και γενικα ολοι αυτοι οι συνδεσμοι οταν ειναι φθαρμενοι αυξανουν την φθορα του διαφορικου?
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
@Driver///M το Agila σου δεν έχει oil life monitor? Πρέπει να έχει... Του βάζεις Dexos 2 λάδι και τα αλλάζεις όποτε σου πει (πιθανότατα στη διετία).** Όμως αναφέρει ότι σε 'σκληρές συνθήκες' πρέπει να χρησιμοποιείται συγκεκριμένο λάδι (όχι longlife) και σταθερό διάστημα service στα 15,000/1.
**
Επίσης, αν διάλεγες long-life service δεν σήμαινε ότι τελικά θα κάνεις και 30.000km. Εμένα μου έκοβε λόγω χρήσης νομίζω κοντά στα 3000km και 2 μήνες τον χρόνο λόγω χρήσης (δηλαδή θα χρειαζόμουν service στην καλύτερη στα 24.000/20 μήνες).Πού το λέει αυτό? Νομίζω δεν το λέει πουθενά αυτό.
Επαναλαμβάνω ότι τα oil life monitors είναι 'έξυπνα'. Εμένα μου δείνει φιξ διαστήματα 12 μήνες/15000 για σκληρή χρήση και 24 μήνες/30000 για νορμάλ χρήση. Το monitor ξεκινά από τις 36 ή 37 χιλιάδες χιλιόμετρα και με τη χρήση μου (βασικά πόλη) μου βγάζει αλλαγή λίγο πριν τις 30.000 στους 24 μήνες περίπου. Όμως αν μπω πίστα θα μου βγάλει αλλαγή σε λιγότερο από 1000 χιλιόμετρα και αν τα κάνω όλα εθνική θα μου βγάλει αλλαγή σε ~50.000 χιλιόμετρα.
Οχι το agila b δεν εχει.
Αλλα και της bmw δεν το πολυεμπιστευομαι γιατι ειτε σκληρη χρηση του κανω (μεσα στην πολη σταματα ξεκινα συνεχεια) ειτε ολο ταξιδια, η διαφορα κυμαινεται 2-3.000χλμ το πολυ.
Και πιστα να το εβαζα αντε να μου'λεγε οτι θελει αλλαγη στα 20.000χλμ που δεν ειναι φυσιολογικο, οποτε δεν ειναι να τα εμπιστευεσαι και τυφλα τα συστηματα αυτα.
Και ναι dexos 2 opel 5-30 λαδια βαζω.Thednick, το θεμα ειναι ομως οτι στη bmw δεν μιλαει για διαφορετικες κατηγοριες λαδιων αλλα μονο για τα εγκεκριμενα που ειναι φουλ συνθετικα.
Κι ενα απο αυτα ειναι και το opel 5-30 που βαζω στο agila.Πως γινεται λοιπον το ιδιο λαδι η μια εταιρεια να λεει αλλαγη στο χρονο ενω η αλλη οτι αντεχει 2 χρονια?
Εγω δεν βρισκω λογικη, ουτε θεωρω τον suzuki κινητηρα-σκυλι του agila πιο ευαισθητο απο τον valvetronic N46 της bmw.
Αρα μαλλον η αληθεια βρισκεται καπου στη μεση. -
Ταπεινή μου άποψη απο οσα εχω διαβασει γυρω απο το θεμα λαδια και ΚΥΡΙΩΣ απο την εμπειρια πολλων μηχανικων, ειναι οτι τοσο καποιος που τα αλλαζει νωρις (για παραδειγμα στο μισο απο το προτεινομενο) όσο κ εκεινος που ακολουθει τις οδηγιες του κατασκευαστη δεν θα δουν καμια διαφορα στην αντοχη του κινητηρα ΕΑΝ δεν προκειται για ανθρωπους που κρατουν τα αυτοκινητα τους για πολλα χρονια και αρκετες εκατονταδες χιλιαδες χιλιομετρα. Τα ΟΠΟΙΑ προβληματα θα εμφανιστουν (αν εμφανιστουν) πολυ πολυ αργοτερα οταν πιθανον το οχημα θα βρισκεται σε αλλα χερια ή στα σκουπιδια.
Πανω σε αυτο θελω να προσθεσω πως θεωρω λαθος την αποψη οτι αλλαζοντας πιο συχνα (δηλαδη για παραδειγμα καθε 7500 ή 6 μήνες) κάνεις κακο στον κινητήρα. Το λάδι μολις δουλεψει λιγο, αμεσως αρχιζει να σκουραινει κι αυτο γινεται πολυ γρηγορα. Αυτο σημαινει οτι κανει σωστα την δουλεια του και απομακρυνει ο,τι ειναι να απομακρυνει απο τα διαφορα μερη του κινητηρα. Επιπλέον με την συχνη αλλαγη, μαζι με το λαδι ουσιαστικα απομακρυνεται και το νερο που εχει συσσωρευτει σε αυτο ιδιως σε αυτοκινητα που κινουνται στην πολη και σε πολυ μικρες διαδρομες κατα τους χειμερινους μηνες.
Κλεινοντας λοιπον πιστευω πως γινεται πολλη συζητηση για το τιποτα. Το προβλημα το εχουν εκεινοι που αλλαζουν οποτε το θυμουνται στη χαση και στη φεξη και ταυτοχρονα του πινουν το αιμα στα γκαζια και τους κοφτες.
-
Στο δικό μου το Renault Kango diesel λέει o κατασκευαστής κάθε 30.000χλμ και λέω τώρα εγώ: Θα έει απομείνει καθόλου λάδι στο κάρτερ ή θα είναι κάτι που θα μοιάζει με μαυριδερό νερό; Προσωπικά πιστεύω το δεύτερο. Και έχει και ένδειξη στο κοντέρ παρακαλώ για να μη το ξεχάσω.
-
Μια ερωτηση προς εκεινους που απασχολουνται αρκετα με την τεχνολογια των λιπαντικων.Νομιζω πως ειναι κοινως αποδεκτο πλεον οτι το ξεπλυμα ενος αυτοματου σασμαν ειναι ιδιαιτερα επιβλαβες για αυτο.Και λεγοντας ξεπλυμα εννοω αλλαγη ολων των λαδιων του σασμαν με νεα.Ισχυει λοιπον κατι αντιστοιχο και στους βενζινοκινητηρες?Ναι δεχομαι οτι συνεχως υποβαθμιζονται τα χαρακτηριστικα του λαδιου αλλα οι συχνες αλλαγες ειναι σωστες αφου το αυτοκινητο δεν στροφαρει ολη μερα?
-
Φιλτραρισε λιγο αυτα που σου προσφερουν ως εξυπνη και πρωτοποριακη τεχνολογια......Μα είναι πεντακάθαρο! Καταλαβαίνεις τώρα γιατί μιλάω για αλαζονία...
Την εργασία επιστημόνων μηχανικών που βάζουν ώρες δουλείας και την υπογραφή τους, αλλά και την οδηγία του κατασκευαστή την πετάμε στα σκουπίδια... αλλά επιπλέον αρνούμαστε και τα γεγονότα.
Ακολουθώ την ένδειξη σέρβις μου και το μοτέρ και μέσα ακόμα είναι άψογο. Φώτο υπάρχουν σε αυτό το thread, τις έχω βάλει πολλές φορές.Αλλάζεις λάδια από την τάπα; Από το κάρτερ ή από επάνω;
-
Καλημέρα σε όλους.
Έχω δύο-τρείς ερωτήσεις πιθανόν χαζές.
Το καλοκαίρι πήρα καινούργιο Toyota Yaris 1.4 diesel. Σύμφωνα με το βιβλίο το λάδι που έχει μέσα είναι ACEA C2 SAE 0W-30.
Όταν το πήρα τον Ιούλιο μου είπαν αλλαγή στα 15.000 χλμ ή στον ένα χρόνο. Έχουμε Μάρτιο και έχω 12.500. Αν συνεχίσω έτσι μέχρι τον Ιούλιο θα έχω γύρω στα 17.000 - 18.000.
1η Ερώτηση) Αν το πάω για αλλαγή στο χρόνο, υπάρχει πρόβλημα το αμάξι να έχει πρόβλημα;
2η Ερώτηση) Παίζει να μου ακυρώσουν την εγγύηση επειδή θα έχω περάσει το προβλεπόμενο όριο χιλιομέτρων;
3η Ερώτηση) Να συνεχίσω τα ίδια λάδια ή να τα αλλάξω;Σημειώσεις. Τα 12.500 χλμ είναι ακριβώς μισά μισά. Μισά σε πόλη και μισά σε ταξίδια και επαρχία.
-
Όποιο έρθει πρώτο, νατο πάς στα 15000
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Ακολουθώ την ένδειξη σέρβις μου και το μοτέρ και μέσα ακόμα είναι άψογο. Φώτο υπάρχουν σε αυτό το thread, τις έχω βάλει πολλές φορές.Αλλάζεις λάδια από την τάπα; Από το κάρτερ ή από επάνω;
Τα αλλάζω στην αντιπροσωπεία. Τα βγάζουν από την τάπα στον πάτο του κάρτερ και γεμίζουν από την επάνω τάπα.
Πάντως είναι εντυπωσιακό πόσο δύσκολο είναι για τον Έλληνα να εμπιστευτεί τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ούτε Τούρκικο φιρμάνι να ήταν (ή μήπως περνάει ως τέτοιο στο συλλογικό μας υποσυνείδητο?).
Αλήθεια τον ιμάντα όταν σας λέει αλλαγή ανά 60.000χλμ. πότε τον αλλάζετε? Στις 20.000 γιατί προφανώς (όλοι το ξέρουν άλλωστε) στις 60.000 θα έχει φυτιλιάσει?Όσον αφορά το Agila για δείτε εδώ κλικ. Μήπως έχει?
**@matador3276 ** Άνοιξε το βιβλίο σέρβις σου και διάλεξε το πρόγραμμα που νομίζεις ότι σου ταιριάζει. Πρέπει να σου έχει και εσένα ένδειξη σέρβις. Οπότε μπορείς να τους το πάς με βάση το check του κινητήρα. Θα στραβώσουν σίγουρα αλλά δεν μπορούν να πειράξουν την εγγύηση.
-
@nickolas Ο ιμαντας εχει και χρονικο περιθωριο εκτος των χιλιομετρων γυρω στα 4-5 χρονια το οποιο συνηθως ερχεται πρωτο για εναν μεσο οδηγο. Εγω που δεν κανω πολλα Km εκανα δευτερη αλλαγη ιμαντα θυμαμαι μετα απο 40.000 Km - σχεδον 5 χρονια και πραγματι σε ορισμενα σημεια ειχε αρχισει να ψιλοανοιγει το λουρι.
-
Τα αλλάζω στην αντιπροσωπεία. Τα βγάζουν από την τάπα στον πάτο του κάρτερ και γεμίζουν από την επάνω τάπα.
Πάντως είναι εντυπωσιακό πόσο δύσκολο είναι για τον Έλληνα να εμπιστευτεί τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ούτε Τούρκικο φιρμάνι να ήταν (ή μήπως περνάει ως τέτοιο στο συλλογικό μας υποσυνείδητο?).
Αλήθεια τον ιμάντα όταν σας λέει αλλαγή ανά 60.000χλμ. πότε τον αλλάζετε? Στις 20.000 γιατί προφανώς (όλοι το ξέρουν άλλωστε) στις 60.000 θα έχει φυτιλιάσει?Όσον αφορά το Agila για δείτε εδώ κλικ. Μήπως έχει?
**@matador3276 ** Άνοιξε το βιβλίο σέρβις σου και διάλεξε το πρόγραμμα που νομίζεις ότι σου ταιριάζει. Πρέπει να σου έχει και εσένα ένδειξη σέρβις. Οπότε μπορείς να τους το πάς με βάση το check του κινητήρα. Θα στραβώσουν σίγουρα αλλά δεν μπορούν να πειράξουν την εγγύηση.
Δεν το'χω δει το συγκεκριμενο εικονιδιο οποτε στην εκδοση που το'χω ισως να μην υπαρχει καν.
Στο manual παντως λεει ρητα αλλαγη καθε χρονο/15.000 χλμ, ο,τι ερθει πρωτο.
Δεν μιλαει πουθενα για καμια αλλη ενδειξη.Τελος παντων, με τα χιλιομετρα δεν χρειαζεται να το παρατραβαμε θεωρω.
10-15.000 χλμ ειναι τα ορια για'μενα αναλογα τη χρηση του αυτοκινητου (εξαιρουνται τουρμπινες και πιο ειδικοι κινητηρες).
Τωρα για το χρονικο διαστημα, αν ειμαστε εντος προβλεπομενων χιλιομετρων, σιγουρα τα συνθετικα λαδια αντεχουν πανω απο χρονο. Πολλοι λενε οτι αντεχουν 2 χρονια (η mobil για το one δινει και παραπανω), παντως σιγουρα μεχρι 1,5 χρονο αντεχουν αφοβα, οποτε μην τα αλλαζετε αυστηρα στο χρονο ενω μπορει πχ να εχετε κανει μολις 6-7.000χλμ.
Παντα μιλαμε για φουλ συνθετικα λαδια. -
Ο χρήστης Driver///M έγραψε:
Τελος παντων, με τα χιλιομετρα δεν χρειαζεται να το παρατραβαμε θεωρω.
10-15.000 χλμ ειναι τα ορια για'μενα αναλογα τη χρηση του αυτοκινητου (εξαιρουνται τουρμπινες και πιο ειδικοι κινητηρες).
Τωρα για το χρονικο διαστημα, αν ειμαστε εντος προβλεπομενων χιλιομετρων, σιγουρα τα συνθετικα λαδια αντεχουν πανω απο χρονο. Πολλοι λενε οτι αντεχουν 2 χρονια (η mobil για το one δινει και παραπανω), παντως σιγουρα μεχρι 1,5 χρονο αντεχουν αφοβα, οποτε μην τα αλλαζετε αυστηρα στο χρονο ενω μπορει πχ να εχετε κανει μολις 6-7.000χλμ.
Παντα μιλαμε για φουλ συνθετικα λαδια.To πρόβλημα (με όλο το σεβασμό) είναι ποιος είσαι εσύ. Όταν υπάρχει οδηγία κατασκευαστή εσύ πώς έχεις διαφορετική άποψη? Έχεις κάποια στοιχεία να την υποστηρίξεις?
-
ΕΧΕΤΕ δικιο ολοι σας.
αυτοι που πανε by the book με δικη τους μεταφραση ή με το original κειμενο ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ
αυτοι που βαζουν και την δικη τους εκδοχη στην μεταφραση παλι ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝΑν παρουμε το by the book με ακριβια ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗ επανω στο αυτοκινητο.(διασταση ελαστικων,στις αναρτησεις, στα φιλτρα,εξατμισεις, στα φωτα βλπ μουφοξενον, στα στα....
οπως ομως ολοι γνωριζουμε ολο και κατι αλλαζει βαση της ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ , αρα
by the book στις προδιαγραφες ΚΑΙ BY OUR MIND στις επιλογες και ετσι αποκταμε και λιγο σασπενς στο αν ειχαμε δικιο στην επιλογη μας. -
Ο χρήστης dim63 έγραψε:
ΕΧΕΤΕ δικιο ολοι σας.αυτοι που πανε by the book με δικη τους μεταφραση ή με το original κειμενο ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ
αυτοι που βαζουν και την δικη τους εκδοχη στην μεταφραση παλι ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝΑν παρουμε το by the book με ακριβια ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗ επανω στο αυτοκινητο.(διασταση ελαστικων,στις αναρτησεις, στα φιλτρα,εξατμισεις, στα φωτα βλπ μουφοξενον, στα στα....
οπως ομως ολοι γνωριζουμε ολο και κατι αλλαζει βαση της ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ , αρα
by the book στις προδιαγραφες ΚΑΙ BY OUR MIND στις επιλογες και ετσι αποκταμε και λιγο σασπενς στο αν ειχαμε δικιο στην επιλογη μας.Επαυξανω........ αλλοι απλα συμπληρωνουν λαδι οταν αναψει το λαμπακι και το μασινι δεν εχει αναγκη!
-
Τελος παντων, με τα χιλιομετρα δεν χρειαζεται να το παρατραβαμε θεωρω.
Παντα μιλαμε για φουλ συνθετικα λαδια.To πρόβλημα (με όλο το σεβασμό) είναι ποιος είσαι εσύ. Όταν υπάρχει οδηγία κατασκευαστή εσύ πώς έχεις διαφορετική άποψη? Έχεις κάποια στοιχεία να την υποστηρίξεις?
Επειδη καθε εταιρεια δινει αντιφατικες οδηγιες σε σχεση με τις αλλες (ξεκαθαρο το παραδειγμα μεταξυ bmw-opel σχετικα με το χρονο διαρκειας του ιδιου λαδιου!), εχω καταληξει στο συμπερασμα αυτο με βαση το τι λενε οι ιδιες οι εταιρειες λιπαντικων, τεχνικοι απο μεγαλα site του εξωτερικου αλλα και εμπειρια χρηστων με βαση αναλυσεις λαδιων.
Γι'αυτο και δεν ειμαι εντελως απολυτος αλλα δινω ενα ευρος χλμ-μηνων.
Απο εκει και περα ο καθενας πραττει αναλογα με τη χρηση του οχηματος του αλλα και των προσδοκιων του (ποσα χρονια σκοπευει να το κρατησει κλπ).Καποιος που θελει να κρατησει το αμαξι του για χρονια και αλλαζει λαδια στα 30.000χλμ επειδη απλα το λεει η εταιρεια, ε ας παει σε καμια 10ρια χρονια που ο κινητηρας ή θα καιει λαδια σαν φριτεζα, ή θα υπολειτουργει ή θα σπασει, να της ζητησει το λογο στην εταιρεια.
Απο την αλλη και καποιος που αλλαζει καθε 7 χιλιαδες χωρις ιδιαιτερο λογο, σε βαθος χρονου εχουν χασει ενα αξιολογο ποσο χωρις να προσφερουν επιπλεον οφελος στον κινητηρα τους. Παντως σιγουρα δεν δημιουργειται αλλο προβλημα, περα απο το οικονομικο. -
Ο χρήστης Driver///M έγραψε:
Καποιος που θελει να κρατησει το αμαξι του για χρονια και αλλαζει λαδια στα 30.000χλμ επειδη απλα το λεει η εταιρεια, ε ας παει σε καμια 10ρια χρονια που ο κινητηρας ή θα καιει λαδια σαν φριτεζα, ή θα υπολειτουργει ή θα σπασει, να της ζητησει το λογο στην εταιρεια.
Απο την αλλη και καποιος που αλλαζει καθε 7 χιλιαδες χωρις ιδιαιτερο λογο, σε βαθος χρονου εχουν χασει ενα αξιολογο ποσο χωρις να προσφερουν επιπλεον οφελος στον κινητηρα τους. Παντως σιγουρα δεν δημιουργειται αλλο προβλημα, περα απο το οικονομικο.Η Opel γενικά έχει παρόμοια προγράμματα με την ΒΜW. Δεν ξέρω αν πρόκειται για κάποια εξαίρεση ο 1000αράκης του Agila.
Μόλις πριν λίγα μηνύματα έγραψα πως έχω αλλάξει λάδια στη διετία με 25.000χλμ. και ο κινητήρας μου είναι άνω των 10 ετών και όχι δεν καίει λάδια. Γιατί να καίει?** Έγιναν οι δοκιμές και το αποτέλεσμά τους το βλέπετε στο βιβλίο οδηγιών.**
Επίσης πώς είσαι σίγουρος πως δε δημιουργείται άλλο πρόβλημα? Απλά το ξέρεις ...από που? Τα άστρα γυρίζουν γύρω από τη γη ...επειδή τα βλέπεις να γυρίζουν? Επαναλαμβάνω πως όλα τα τεστ, οι αναλύσεις λαδιών, οι επιστήμονες που έχουν δουλέψει στο θέμα (και όχι μηχανικοί/λαδάδες) λένε πως τα λάδια έχουν ένα ιδανικό διάστημα αλλαγής. Αν τα αλλάξεις πιο πριν ή πιο μετά κάνεις κακό. Προφανώς το πιο πριν βλάπτει λίγο και το πιο μετά πολύ. Για αυτό και τα service computers που έχουν τα καινούργια είναι πολύτιμα εργαλεία.ΥΓ. Δεν ξέρω πόσοι ξέρουν ότι οι κατασκευαστές ακόμα και ταπεινοί όπως η Opel, έχουν λίστα με προτεινόμενα ελαστικά. Ε ρε π@ύστη πάντα είναι καλά και ταιριάζουν τα λάστιχα που προτείνουν, τουλάχιστον από την προσωπική μου εμπειρία.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]