-
Δείτε εδώ
Μη διαβάσετε το κείμενο για τα ιξώδη, λέει βλακείες. (πχ. το 'W' στο ιξώδες μετριέται στους 40C και όχι στους -18C όπως λέει)
Αλλά από ότι φαίνεται το Smart ζητάει Mercedes 229.3 ή καλύτερα 229.5 λάδι, και σου έχει και μια λίστα με εγκεκριμένα λάδια.
Με Mobil 1 0W-40 που έχει την 229.5 προδιαγραφή είσαι σίγουρα ΟΚ.
Εναλλακτικά θα πρότεινα κάποιο από τα 0W-30, συγκεκριμένα ό,τι βρεις πιο φτηνό που να έχει την 229.5.
Με το 30άρι θα υπάρξει και μικρή μείωση στην κατανάλωση (μιλάμε για ποσοστά τύπου 1%-3%)edit: Εδώ η Mercedes έχει όλα τα λάδια που έχει δοκιμάσει και καλύπτουν την 229.5. Δυστυχώς παίζουν πολλές μαιμουδιές στις ετικέτες...μόνο αν ένα λάδι είναι στη λίστα καλύπτει όντως την προδιαγραφή. Αν θες Valvoline έχει τα Valvoline SynPower 5W-40 και Valvoline SynPower HST στη λίστα.
-
Ο χρήστης Nikos204 έγραψε:
Κατα τον Αυγουστο ειναι η ωρα για το service Jazzaκιου 10ετιας.
Επειδη ο κατοχος του αυτοκινητου γνωριζει μονο που ειναι η ταπα της βενζινης αναγκαζομαι να του βαζω παντα longlife μιας και εργαζομαι στο εξωτερικο και ενας θεος ξερει ποτε θα ειναι το επομενο service του.
Μεχρι τωρα του εβαζα τα Amsoil 10w-30 που ειναι αυτο:
http://www.amsoil.com/shop/by-product/m ... motor-oil/Πλεον δε μπορω να το βρω πουθενα, οποτε θα χρειαστω βοηθεια για καποια παρομοια η καταλληλοτερη επιλογη.
Το ίδιο αυτοκίνητο έχουμε. Σου συστήνω τα ELF EVOLUTION SXR 5W30 τα έχω πάρει και εγώ που είναι και καλά fuel save.
το ELF ειναι Α5 προβλεπει h Honda στο μοντελο A5;
Το εγχειρίδιο (του Jazz) δεν αναφέρει πουθενά περί “A”. Τη μοναδική προδιαγραφή που λέει είναι κατά API την SJ ή SL.
Δεν ειναι ενα 5W30 της σειρας? Απο το spec sheet του δεν ειδα κατι το εξαιρετικο.
Με ενδιαφερει να ειναι long life κυριως και αυτο δεν ειναι.Τηρείς το πρόγραμμα αλλαγής που λέει ο κατασκευαστής; Σε ρωτώ διότι το μέγιστο που αναφέρει είναι στις 10.000.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Δείτε εδώ
Μη διαβάσετε το κείμενο για τα ιξώδη, λέει βλακείες. (πχ. το 'W' στο ιξώδες μετριέται στους 40C και όχι στους -18C όπως λέει)
Αλλά από ότι φαίνεται το Smart ζητάει Mercedes 229.3 ή καλύτερα 229.5 λάδι, και σου έχει και μια λίστα με εγκεκριμένα λάδια.
Με Mobil 1 0W-40 που έχει την 229.5 προδιαγραφή είσαι σίγουρα ΟΚ.
Εναλλακτικά θα πρότεινα κάποιο από τα 0W-30, συγκεκριμένα ό,τι βρεις πιο φτηνό που να έχει την 229.5.
Με το 30άρι θα υπάρξει και μικρή μείωση στην κατανάλωση (μιλάμε για ποσοστά τύπου 1%-3%)edit: Εδώ η Mercedes έχει όλα τα λάδια που έχει δοκιμάσει και καλύπτουν την 229.5. Δυστυχώς παίζουν πολλές μαιμουδιές στις ετικέτες...μόνο αν ένα λάδι είναι στη λίστα καλύπτει όντως την προδιαγραφή. Αν θες Valvoline έχει τα Valvoline SynPower 5W-40 και Valvoline SynPower HST στη λίστα.
Για παραδειγμα κανενας και απο το club αλλα και μαστορας ποτε δεν μου προτεινε η γενικα δεν ακουστηκε η χρηση λαδιου 0-40. Η 5-30 βαση προδιαγραφων που σε ενα ταλαιπωρημενο μοτερ το καταπινει σαν νερο οτι μαρκας και ποιοτητας ειναι ή μετα σε 10-40 το οποιο απο οτι φαινετε καρβουνιαζει οπως ανεφερε ο φιλος απο πανω και μειωνει την καταναλωση λαδιου. Φυσικα και δεν θελω μονο valvoline, αλλα οτι καλυτερο. Απλα ενα 10-40 τοσο μεγαλο κακο θα κανει?
-
Ζητάς το καλύτερο και καλά κάνεις μιας και το μοτέρ σου είναι γνωστό πως είναι ευαίσθητο. Το καλύτερο είναι ένα 0W-40 με μια 229.5 προδιαγραφή, από τη λίστα της Mercedes. Ξαναλέω όμως πως αν η κατανάλωση λαδιού είναι τόσο ενοχλητική, καλά κάνεις και βάζεις κάτι που δεν το καίει εύκολα. Αυτό όμως είναι 'βόλεμα', δεν είναι το καλύτερο για το μοτέρ αν σε καίει να το κρατήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Τώρα πόσα παραπάνω χιλιόμετρα θα σου βγάλει με τα καλύτερα λάδια το μοτέρ δεν το ξέρω...
-
Ο χρήστης Κώστας-Χανιά έγραψε:
Επειδη ο κατοχος του αυτοκινητου γνωριζει μονο που ειναι η ταπα της βενζινης αναγκαζομαι να του βαζω παντα longlife μιας και εργαζομαι στο εξωτερικο και ενας θεος ξερει ποτε θα ειναι το επομενο service του.
http://www.amsoil.com/shop/by-product/m ... motor-oil/Πλεον δε μπορω να το βρω πουθενα, οποτε θα χρειαστω βοηθεια για καποια παρομοια η καταλληλοτερη επιλογη.
Το ίδιο αυτοκίνητο έχουμε. Σου συστήνω τα ELF EVOLUTION SXR 5W30 τα έχω πάρει και εγώ που είναι και καλά fuel save.
Το εγχειρίδιο (του Jazz) δεν αναφέρει πουθενά περί “A”. Τη μοναδική προδιαγραφή που λέει είναι κατά API την SJ ή SL.
Δεν ειναι ενα 5W30 της σειρας? Απο το spec sheet του δεν ειδα κατι το εξαιρετικο.
Με ενδιαφερει να ειναι long life κυριως και αυτο δεν ειναι.Τηρείς το πρόγραμμα αλλαγής που λέει ο κατασκευαστής; Σε ρωτώ διότι το μέγιστο που αναφέρει είναι στις 10.000.
Διαβασε το πρωτο μου Post. Ακομα και αν εκανα ανα 10.000 αυτο που προτινεις δεν ειναι κατι φοβερο. Σε καμια περιπτωση δε κανει αλλαγη ανα 10.000. Το προηγουμενο του service ηταν καλοκαιρι του 12'. Περυσι δεν ηρθα Ελλαδα οποτε το αυτοκινητο εμεινε ετσι. Δεν γνωριζω ποτε θα του ξαναγινει οποτε πρεπει να του βαλω long life για να το προστατευσω οσο μπορω.
Καποια προταση? Η αν μπορει καποιος να βρει τα amsoil, μηπως υπαρχει καποιο link? -
Ο χρήστης g47 έγραψε:
Διαβασε το πρωτο μου Post. Ακομα και αν εκανα ανα 10.000 αυτο που προτινεις δεν ειναι κατι φοβερο. Σε καμια περιπτωση δε κανει αλλαγη ανα 10.000. Το προηγουμενο του service ηταν καλοκαιρι του 12'. Περυσι δεν ηρθα Ελλαδα οποτε το αυτοκινητο εμεινε ετσι. Δεν γνωριζω ποτε θα του ξαναγινει οποτε πρεπει να του βαλω long life για να το προστατευσω οσο μπορω.
Καποια προταση? Η αν μπορει καποιος να βρει τα amsoil, μηπως υπαρχει καποιο link?Castrol Edge 5w30 Long Life
-
Πληρει την SJ η SL?
Βρηκα οτι πληρει τις API SM,CF / ACEA C3 A3.B3/A3.B4. -
-
Ευχαριστω, πολυ ενδιαφερον.
Για το λαδι που εψαχνα, μπορω να παω στο castrol. -
Ο χρήστης g47 έγραψε:
Ευχαριστω, πολυ ενδιαφερον.
Για το λαδι που εψαχνα, μπορω να παω στο castrol.Κανας ξαδερφος, θειος, μπατζανακης, συννυφάδα, κουνιάδος κλπ δεν παιζει για να το παρει να το παει εστω σε ενα βενζιναδικο να αλλαξει μια φορα λαδια το χρονο?
-
Το πιο λογικο πραγμα ειπες αλλα δεν...
Κυριως γιατι δεν γνωριζουν απο μηχανικα θεματα οποτε και δεν το κυνηγανε, το αμελουν, θεωρουν φυσιολογικο να δουλευει το αυτοκινητο
Οποτε μπορει να περασει και εναμισης χρονος πχ με τρελες υπενθυμισεις για να το κανουν...Δε συμφερει.
Μαλιστα πριν ασχοληθω πιστευαν οτι αν δε κινειται το αυτοκινητο, τα λαδια δε φθειρονται, οποτε δεν υπαρχει αναγκη για αλλαγη.
Μια boxter που εχουν αναθεμα και αν εχει κανει service εδω και 3 χρονια. Τους εχω ενημερωσει αλλα δεν μπορω να επεμβω παραπανω.
Εγω εχω αναλαβει το honda γιατι ειναι κυριως της
Στα υπολοιπα αυτοκινητα δε μπλεκομαι. -
Ο χρήστης g47 έγραψε:
Το πιο λογικο πραγμα ειπες αλλα δεν...
Κυριως γιατι δεν γνωριζουν απο μηχανικα θεματα οποτε και δεν το κυνηγανε, το αμελουν, θεωρουν φυσιολογικο να δουλευει το αυτοκινητο
Οποτε μπορει να περασει και εναμισης χρονος πχ με τρελες υπενθυμισεις για να το κανουν...Δε συμφερει.
Μαλιστα πριν ασχοληθω πιστευαν οτι αν δε κινειται το αυτοκινητο, τα λαδια δε φθειρονται, οποτε δεν υπαρχει αναγκη για αλλαγη.
Μια boxter που εχουν αναθεμα και αν εχει κανει service εδω και 3 χρονια. Τους εχω ενημερωσει αλλα δεν μπορω να επεμβω παραπανω.
Εγω εχω αναλαβει το honda γιατι ειναι κυριως της
Στα υπολοιπα αυτοκινητα δε μπλεκομαι.... on second thought, γυρνα απο την ξενιτια και γινε ο μηχανικος τους, καλο μεροκαματο θα βγαζεις
-
Σιγουρα και θα μου αρεσει πιο πολυ μαλλον.
Αλλα προς το παρον...castrol για το μικρο της οικογενειας. -
H διαφορά από 0-40 σε 5-40 είναι πρακτικά ελάχιστη και μόνο σε κρύες συνθήκες. Εκεί που το λάδι έτσι κι αλλιώς είναι κατά δεκάδες φορές παχύτερο από ότι το -40 σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας. Οπότε θα έλεγα ότι η όποια ανησυχία είναι αδικαιολόγητη και δεν θέτει το 0- εκτός προδιαγραφών απλά και μόνο επειδή δεν αναφέρεται.
600ml στα 5000χλμ δεν είναι κακό, ενοχλητικό ναι αλλά κακό όχι.
Στα τουρμπίσια Σμαρτ έλεγαν ότι προτιμάνε ημισυνθετικά (10-40 ήταν το σύνηθες τότε) γιατί τα αποκαΐδια που κάνουν στην τουρμπίνα είναι πιο πολλά αλλά πιο μαλακά από αυτά που κάνουν τα συνθετικά που σημαίνει ότι απομακρύνονται πιο εύκολα.
-
τελικος για το τρακερ μου τρικιλινδρο kubota β6001 πηρα ενα 5λιτρο swag (made in germany)15w40 καληπτωντας την πρωδιαγραφη api ci-4 ορυκτελαιο στα 19ε . τζαμπααα πραμμαα λεμε...
- filtron φιλτρο λαδιου 3,5e το οποιο το ιδιο μπενει στο ατος και στο μικρα κ13
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
H διαφορά από 0-40 σε 5-40 είναι πρακτικά ελάχιστη και μόνο σε κρύες συνθήκες. Εκεί που το λάδι έτσι κι αλλιώς είναι κατά δεκάδες φορές παχύτερο από ότι το -40 σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας. Οπότε θα έλεγα ότι η όποια ανησυχία είναι αδικαιολόγητη και δεν θέτει το 0- εκτός προδιαγραφών απλά και μόνο επειδή δεν αναφέρεται..Συμφωνώ, πιστεύω πως αν κάπου λέει π.χ. πως θέλει 10w40, μπορείς να βάλεις 0w40,5w40,15w40.
Όταν ζεσταθεί την ίδια ρευστότητα θα έχει. Αν μάλιστα χρησιμοποιούσουμε κάποιο εργαλείο για να δούμε την ρευστότητα πάνω από τους 100 βαθμούς, εκεί λογικά θα δούμε πως το 0w40 είναι το ... παχύτερο από όλα αυτά!600ml στα 5000χλμ δεν είναι κακό, ενοχλητικό ναι αλλά κακό όχι.
Στα τουρμπίσια Σμαρτ έλεγαν ότι προτιμάνε ημισυνθετικά (10-40 ήταν το σύνηθες τότε) γιατί τα αποκαΐδια που κάνουν στην τουρμπίνα είναι πιο πολλά αλλά πιο μαλακά από αυτά που κάνουν τα συνθετικά που σημαίνει ότι απομακρύνονται πιο εύκολα.
Έχω τις απορίες μου σχετικά με αυτό ... αλλά μιας και το λές και εσύ, το λέει και ο Quadra ... θα το δεχτώ.
Για τον g47, πράγματι, δύσκολα πλέον τα πράγματα με τα amsoil, βλέπω όμως υπάρχει αυτό http://autoturbo.gr/items/sae-5w-30-sig ... motor-oil/ που λογικά είναι καλύτερο από αυτό που έβαζες.
Πάντως πιστεύω πως σε Jazz με όχι πολλά χλμ, αν μάλιστα γίνεται χρήση μικρών αποστάσεων και δεν πάει τέρμα γκάζι παρατεταμένα, μπορείς να βάλεις και 20άρι. Στο συγκεκριμένο βέβαια που δεν ελέγχουν στάθμη καλύτερα όχι. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Αυτό με την ειδική προδιαγραφή λιπαντικού για το Σμάρτ είναι νέο δεδομένο που πέφτει τώρα στη συζήτηση, νομίζω ότι τόση ώρα μιλάμε για γενικής χρήσης 10-40.
Σε 10-40 υπάρχουν και πλήρως συνθετικά, σπανίζουν αλλά υπάρχουν. Το κάτωθι το έβαζα μέχρι πριν από 2 χρόνια (σε άλλο αμάξι), ACEA A3/BE/B4.Πολύ ισχυρό με HTHS 4,4!
Αλλά είναι καλή επιλογή για smart turbo ως πλήρως συνθετικό ; -
Ο χρήστης vendosa έγραψε:
Το αγαπητο μανουαλι λεει 5w-30 αλλα πλεον σε κινητηρα με τοσα χιλιομετρα, ολοι μας οχι μονο εγω βαζουμε 10w-40 γιατι τα 5w-30 τα καταπινει σαν νερο. Και θα ηθελα να δω και αλλες επιλογες.Πόσα χιλιόμετρα έχεις; Εγώ από τότε που το πήρα (καινούριο, το 2005) βάζω 5w-30, 229.5 (229.51 τελευταία) και δεν καίει σταγόνα. 700άρι, 70.000km. Από μάρκες έχω δοκιμάσει διάφορες (δεν είδα καμιά διαφορά). Τις τελευταίες αλλαγές τις έχω κάνει με Mobil 1, ίδιες προδιαγραφές (πράσινο μπουκάλι).
Sent from my SM-N9005
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Αυτό με την ειδική προδιαγραφή λιπαντικού για το Σμάρτ είναι νέο δεδομένο που πέφτει τώρα στη συζήτηση, νομίζω ότι τόση ώρα μιλάμε για γενικής χρήσης 10-40.
Σε 10-40 υπάρχουν και πλήρως συνθετικά, σπανίζουν αλλά υπάρχουν. Το κάτωθι το έβαζα μέχρι πριν από 2 χρόνια (σε άλλο αμάξι), ACEA A3/BE/B4.Πολύ ισχυρό με HTHS 4,4!
Αλλά είναι καλή επιλογή για smart turbo ως πλήρως συνθετικό ;Χωρις να το ξερω και τοσο γιατι να μην θεωρειται καλο ενα πληρες συνθετικο λαδι? Σε σχεση παντα με ενα απλο 10-40 ημισυνθετικο. Αλλα πιστευω τελικα η καλυτερη επιλογη ειναι το 0-40 που προτεινανε τα παιδια απο πανω.
-
Ο χρήστης vendosa έγραψε:
...
Χωρις να το ξερω και τοσο γιατι να μην θεωρειται καλο ενα πληρες συνθετικο λαδι? Σε σχεση παντα με ενα απλο 10-40 ημισυνθετικο. ....Δες την προηγούμενη σελίδα ποιο προσεχτικά.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]