-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
ε, ναι... ας φάει και κάποιος άλλος.Ο κατασκευαστής ΞΕΡΕΙ.
και όπως έχουμε δείξει εδώ μέσα, το να αλλάζεις πιο συχνά από ότι πρέπει λάδια κάνει κακό.Ναι, κοίταξε. Να αφήσω λάδια 24-26.000 χιλόμετρα δεν πρόκειται.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια.
-
Ανάλογα με τη χρήση. Αν έχεις πολλά ξεκινήματα και μικρές αποστάσεις 10000 είναι καλά (με συνθετικό), αν κάνεις πιο μεγάλες διαδρομές σε εθνική και γενικά δεν το πιέζεις άστο και 15000. Θα απέφευγα τα 20-30000 εκτός κι αν έκανα ταξίδια εθνική συνεχώς με ήρεμο ρυθμό.
Τα παραπάνω είναι η προσωπική μου άποψη και λαμβάνει υπόψη της τα χλμ που λέει ο κατασκευαστής, αυτά που λένε τα λάδια, μαρτυρίες δοκιμών και μετρήσεων και τη βασική παράγραφο που συνήθως υπήρχε στις οδηγίες του κατασκευαστή ότι για χώρες με πολλή σκόνη ή για σπορτίφ οδήγηση αλλάζετε λάδια στα μισά από τα προτεινόμενα χλμ. -
Μα με τα ευέλικτα σέρβις όλα αυτά λαμβάνονται υπόψιν. Κάνε 100χλμ. σε πίστα και θα δεις το διάστημα αλλαγής λαδιών να πέφτει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα. Κάνε χαλαρά χιλιόμετρα σε επαρχιακό ή εθνική και θα το δεις να πέφτει πιο αργά από τα χιλιόμετρα που κάνεις! Το βιβλιαράκι σου δίνει την επιλογή να αλλάζεις τα λάδια όποτε σου ανάβει η σχετική λυχνία (και όχι πιο νωρίς).
Έχουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή, έχουμε sae paper (ένωση μηχανολόγων αυτοκινήτων αμερικής), έχουμε μελέτες από χιλιάδες αναλύσεις λαδιών...αλλά παρ'όλα αυτά κάποιες ιδέες και προκαταλήψεις δεν πεθαίνουν με τίποτα!
Η βασική γνώση είναι πως οι λιπαντικοί κύκλοι από μόνοι τους φθείρουν το μοτέρ. Οπότε δεν είναι καλό να τα αλλάζουμε πιο συχνά από ότι πρέπει.
-
Το σύστημα μετράει αυξημένες στροφές αλλά δεν μετράει και αυξημένα ζόρια. Μετράει βέβαια λίτρα καυσίμου αλλά δεν μετράει την ποιότητα του αέρα, αν έχει σκόνη (όπως στην Ελλάδα πχ)
Στα πιο καινούργια συστήματα μετράνε χωρητικότητα και αντίσταση (ή κάτι τέτοιο, 2 ιδιότητες) από τα οποία βγάζουν επιπλέον καλύτερα συμπεράσματα για την ποιότητα του λαδιού. Ανάλυση λαδιού όμως δεν είναι. Αν έχει τέτοιο σύστημα τότε θα δεχόμουν περισσότερο τα προτεινόμενα από το μηχάνημα χλμ. Τα 25-30000χλμ όμως σε κοινό αυτοκίνητο είναι πολλά, έτσι κι αλλιώς θα θέλει αρκετό συμπλήρωμα (κι αν δεν θέλει είναι καύσιμο κι όχι λάδι) οπότε δεν θα τα δεχτώ... τουλάχιστον σε αυτό που οδηγώ εγώ που ξέρω ότι απέχω από το ιδανικό για τη μακροζωία των λαδιών.
Ο καθένας φυσικά διαλέγει τι θα κάνει στο αυτοκίνητό του, έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Και ο καθένας έχει το δικαίωμα να εμπιστεύεται όσο θέλει και σε όποιον τομέα θέλει τον κατασκευαστή.... μερικοί πχ ψάχνουν για λάστιχα με το ειδικό σημάδι έγκρισης της μάρκας αυτοκινήτου.... -
οταν ο κατασκευαστης του αυτοκινητου θα μου πει 'αυτα τα λαδια, θα τα αλλαζεις καθε τοσα χιλιομετρα και εγγυημενα ο κινητηρας σου θα κανει τοσα χιλιομετρα και θα εχει αυτη τη φθορα μεχρι εκεινη τη στιγμη' δεν θα εχω καποιο προβλημα να ακολουθησω ολες τις προτασεις του, μεχρι τοτε ακολουθω αυτες που μου φαινονται λογικες, 20 και 25000km τα λαδια δεν προκειται να τα αφησω, μεχρι τα 10000km σε νορμαλ συνθηκες και χρηση για εμενα ειναι το λογικοτερο.
-
Όλες οι εταιρείες δίνουν 2ετή εγγύηση. χωρίς όριο χιλιομέτρων. Για ένα ταξί που δουλεύει 24ώρο αυτό μπορεί να σημαίνει 400.000χλμ.
Επιπλέον πολλές εταιρείες δίνουν παρατάσεις εγγυήσεων όπως η Όπελ με την 6ετή/180.000χλμ.
...για να μην κάνω αναφορά στο νέο Civic diesel που στη Γαλλία δίνουν για το μοτέρ εγγύηση 1.000.000χλμ.Στο δικό μου τα λάδια τα έχω 1,5 χρόνο και 20.000+ χιλιόμετρα πλέον και δεν έχει κάψει καθόλου.Με τον ρυθμό που οδηγώ δεν πρόκειται να τα αλλάξω πριν τη διετία.>Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
τουλάχιστον σε αυτό που οδηγώ εγώ που ξέρω ότι απέχω από το ιδανικό για τη μακροζωία των λαδιών
Πώς το 'ξέρεις'?
-
Όλες οι εταιρείες δίνουν 2ετή εγγύηση. χωρίς όριο χιλιομέτρων. Για ένα ταξί που δουλεύει 24ώρο αυτό μπορεί να σημαίνει 400.000χλμ.
Επιπλέον πολλές εταιρείες δίνουν παρατάσεις εγγυήσεων όπως η Όπελ με την 6ετή/180.000χλμ.
...για να μην κάνω αναφορά στο νέο Civic diesel που στη Γαλλία δίνουν για το μοτέρ εγγύηση 1.000.000χλμ.Στο δικό μου τα λάδια τα έχω 1,5 χρόνο και 20.000+ χιλιόμετρα πλέον και δεν έχει κάψει καθόλου.Με τον ρυθμό που οδηγώ δεν πρόκειται να τα αλλάξω πριν τη διετία.>τουλάχιστον σε αυτό που οδηγώ εγώ που ξέρω ότι απέχω από το ιδανικό για τη μακροζωία των λαδιών
Πώς το 'ξέρεις'?
παρα πολλοι κινητηρες βενζινης εχουν βγαλει αρκετα πανω απο 400.000km με αλλαγες λαδιων καθε 5.000km.
πολλοι πετρελαιοκινητηρες σε ταξι εχουν βγαλει 1.000.000km με αλλαγες λαδιων παλι καθε 5.000km και με λαδια τα φθηνοτερα που θα βρουν στην αγορα, αρα μηπως ειναι λιγο ατοπο να υποστηριζεις οτι οι συχνες αλλαγες λαδιων κανουν κακο οταν τα ορια που εχουν βαλει οι εταιριες εχουν καταριφθει εδω και πολλα χρονια πριν και με λαδια χαμηλωτερων προδιαγραφων απο τα σημερινα? -
1.000.000χλμ. με αλλαγές λαδιών ανά 5.000χλμ. μας κάνει 200 αλλαγές λαδιών, κόστος δηλαδή τουλάχιστον όσο ένα νέο μοτέρ και απίστευτη ταλαιπωρία. Όταν λέω αυξημένη φθορά δε σημαίνει ότι το μοτέρ θα χαλάσει στις 200.000χλμ., αλλά ότι δε θα κρατήσει όσο θα μπορούσε να κρατήσει με σωστή συντήρηση.
Ο κατασκευαστής δεν κάνει τυχαία πράγματα...όπως εμπιστεύεστε τις υπόλοιπες λυχνίες εμπιστευτείτε και αυτήν του σέρβις.
Δε θέλει το κακό σας, ούτε θέλει να σας σπάσει το μοτέρ.ΥΓ. Την ίδια συμπεριφορά έχουν και στην Αμερική. Στην Καλιφόρνια έχουν ξεκινήσει ολόκληρη εκστρατεία κατά του 3.000 miles oil service. Αντίθετα στη Γερμανία, απλά κάνουν ό,τι λέει ο κατασκευαστής.
-
1.000.000χλμ. με αλλαγές λαδιών ανά 5.000χλμ. μας κάνει 200 αλλαγές λαδιών, κόστος δηλαδή τουλάχιστον όσο ένα νέο μοτέρ και απίστευτη ταλαιπωρία. Όταν λέω αυξημένη φθορά δε σημαίνει ότι το μοτέρ θα χαλάσει στις 200.000χλμ., αλλά ότι δε θα κρατήσει όσο θα μπορούσε να κρατήσει με σωστή συντήρηση.Ο κατασκευαστής δεν κάνει τυχαία πράγματα...όπως εμπιστεύεστε τις υπόλοιπες λυχνίες εμπιστευτείτε και αυτήν του σέρβις.
Δε θέλει το κακό σας, ούτε θέλει να σας σπάσει το μοτέρ.ΥΓ. Την ίδια συμπεριφορά έχουν και στην Αμερική. Στην Καλιφόρνια έχουν ξεκινήσει ολόκληρη εκστρατεία κατά του 3.000 miles oil service. Αντίθετα στη Γερμανία, απλά κάνουν ό,τι λέει ο κατασκευαστής.
1ον οι αστοχιες του κατασκευαστη δεν ειναι και λιγες, δες τις ανακλησεις που γινονται κατα καιρους απο ολες τις εταιριες.
2ον δεν ειδα ποτε κασκευαστη να δηλωνει τα χιλιομετρα που θα βγαλει ο καθε κινητηρας, γιατι αραγε?
3ον καποιοι σοβαροι κατασκευαστες (θα ερθουμε παλι στα ιαπωνεζικα) σε διαφορες αστοχιες αλλαζαν μαζικα κινητηρες ακομα και σε αυτοκινητα που ηταν εκτος εγγυησης 2 και 3 χρονια, στους λιγοτερο σοβαρους κατι τετοιο δεν ισχυει.
4ον μην ξεχνας το μαρκετινγκ, το διο μου αυτοκινητο θελει αλλαγες λαδιων καθε 500.000km και σερβις καθε 1.000.000km, τα 'εκτος και αν' τα βλεπεις μετα.
5ον σε διφορα εξαρτηματα (μπουζι π.χ.) ο κατασκευαστης μιλαει για αντικατασταση καθε 100.000km ή 5 χρονια, υπαρχουν πολλες περιπτωσεις που χρειαστηκαν αλλαγη νωριτερα απο τις προβλεψεις του κατασκευαστη, γιατι αραγε? και σε σετ χρονισμου εχει παρατηρηθει αυτο.
δεν θα σχολιθω αλλο με αυτο το θεμα, ο καθενας επιλεγει να κανει οτι θελει στο αυτοκινητο του, το να λεμε οτι οι συχνες αλλαγες λαδιων κανουν κακο ομως ειναι καπως................. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ανάλογα με τη χρήση. Αν έχεις πολλά ξεκινήματα και μικρές αποστάσεις 10000 είναι καλά (με συνθετικό), αν κάνεις πιο μεγάλες διαδρομές σε εθνική και γενικά δεν το πιέζεις άστο και 15000. Θα απέφευγα τα 20-30000 εκτός κι αν έκανα ταξίδια εθνική συνεχώς με ήρεμο ρυθμό.
Τα παραπάνω είναι η προσωπική μου άποψη και λαμβάνει υπόψη της τα χλμ που λέει ο κατασκευαστής, αυτά που λένε τα λάδια, μαρτυρίες δοκιμών και μετρήσεων και τη βασική παράγραφο που συνήθως υπήρχε στις οδηγίες του κατασκευαστή ότι για χώρες με πολλή σκόνη ή για σπορτίφ οδήγηση αλλάζετε λάδια στα μισά από τα προτεινόμενα χλμ.Το αυτοκίνητο κάνει καθημερινές πήγαινε-έλα 9 χιλιόμετρα για το γραφείο, συνήθως από την εθνική.
Από εκεί και πέρα, άλλες φορές πηγαίνει εντελώς χαλαρά και με την ροπή και άλλες φορές όχι
Κάπου διάβαζα ότι η BMW θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις αλλαγές λαδιών.
-
Όλες οι εταιρείες δίνουν 2ετή εγγύηση. χωρίς όριο χιλιομέτρων. Για ένα ταξί που δουλεύει 24ώρο αυτό μπορεί να σημαίνει 400.000χλμ.Κατάργησαν το 2 χρόνια ή πχ 100.000χλμ ,όποιο απο τα δύο έρθει πρώτο;
-
Το 2 χρόνια είναι χωρίς άλλους περιορισμούς. Νομίζω αποτελεί ευρωπαική οδηγία.
Σαφώς και ο κάθε ένας μπορεί να αλλάζει λάδια και γενικά να σκαλίζει το αυτοκίνητό του όσο συχνά θέλει. Το γεγονός όμως είναι πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση πίσω από τις συχνές αλλαγές λαδιών, το αντίθετο μάλιστα. Όσες μελέτες έγιναν δείχνουν ότι οι πιο συχνές αλλαγές αυξάνουν το ρυθμό φθοράς του μοτέρ.
-
Το 2 χρόνια είναι χωρίς άλλους περιορισμούς. Νομίζω αποτελεί ευρωπαική οδηγία.Εχεις κάποιο λινκ ;Πρώτη φορά το ακούω αλλά δεν ασχολούμαι και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
-
Το 2 χρόνια είναι χωρίς άλλους περιορισμούς. Νομίζω αποτελεί ευρωπαική οδηγία.Σαφώς και ο κάθε ένας μπορεί να αλλάζει λάδια και γενικά να σκαλίζει το αυτοκίνητό του όσο συχνά θέλει. Το γεγονός όμως είναι πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση πίσω από τις συχνές αλλαγές λαδιών, το αντίθετο μάλιστα. Όσες μελέτες έγιναν δείχνουν ότι οι πιο συχνές αλλαγές αυξάνουν το ρυθμό φθοράς του μοτέρ.
Σωστά.
Θα σταματήσω να αλλάζω κάθε 500 χιλιόμετρα.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
και το mobil 5W30 espείναι στα άνω όρια του C2 και τα κάτω του C3 .
αυτο που το βρισκουμε;
-
... έχουμε sae paper (ένωση μηχανολόγων αυτοκινήτων αμερικής), έχουμε μελέτες από χιλιάδες αναλύσεις λαδιών...Καλημέρα Νικόλα! Εννοείς το 2007-01-4133; 'The effect of oil drain interval on valvetrain friction and wear '
-
Το 2 χρόνια είναι χωρίς άλλους περιορισμούς. Νομίζω αποτελεί ευρωπαική οδηγία.Σαφώς και ο κάθε ένας μπορεί να αλλάζει λάδια και γενικά να σκαλίζει το αυτοκίνητό του όσο συχνά θέλει. Το γεγονός όμως είναι πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση πίσω από τις συχνές αλλαγές λαδιών, το αντίθετο μάλιστα. Όσες μελέτες έγιναν δείχνουν ότι οι πιο συχνές αλλαγές αυξάνουν το ρυθμό φθοράς του μοτέρ.
Μάλιστα.
Τι μελέτες είναι αυτές; Γιατί αυτή η επικίνδυνη γενικολογία επιβάλλει τακτική δειγματοληψία λαδιού, αλλιώς είναι τελείως ανεφάρμοστη και καλή σε επίπεδο εργαστηρίου. -
Ο χρήστης bebes έγραψε:
και το mobil 5W30 esp
είναι στα άνω όρια του C2 και τα κάτω του C3 .
αυτο που το βρισκουμε;
http://www.mobil.com/USA-English/Lubes/ ... 5W-30.aspx
http://www.acea.be/uploads/publications ... uences.pdfMobil 1 ESP Formula 5W-30 meets or exceeds the requirements of:
ACEA C2, C3HTHS Viscosity 3.58 ( με κατώτερο όριο για την C3 το 3,5) και τη C2 να παίζει από 2,9 έως 3,5 .
-
http://www.mobil.com/USA-English/Lubes/ ... 5W-30.aspx
Γιατι γραφουν της ACEA για το πετρελαιο και οχι και για της βενζινης; Δηλαδη το esp δεν ειναι πλεον Α3 οπως παλια;
-
τελικα οντος τα aral einai rebadged castrol βλεπω τα data sheets και εχουν ιδια χαρακτηριστικα
+αναγραφη στην ετικετα τους made in germany και @member of bp group
http://msdspds.aral.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/AF324DF157477829802579CD00501075/$File/BPXE-8SSDST.pdf
vs
http://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/92CD9C0F8992A8718025789400510E3C/$File/BPXE-8H2R2P_0.pdf
η'http://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/09F4DD338BDBDACE80257B200048ECE0/$File/BPXE-8LA6GG_0.pdfκαι σε παραθεση με τα μοβιλ1 http://www.mobil.com/USA-English/Lubes/PDS/GLXXENPVLMOMobil_1_ESP_Formula_5W-30.aspx
οπου εδω εχει καπως κλεψει η μοβιλ στο φλασ ποιντ 252 vs 202 τα αλλα ( κανει χρηση διαφορετικης μεθοδου d92 γιαυτο και λεω κλεψια)και το σημαντικοτερο ειναι η τιμη πηρα σημερα τα αραλ 7,5 το λιτρο ενω τα καστρολ τα βρισκει κανεις 9,5 στιν καλητερη και τα μοβιλ στα 12...
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]