-
Έχουμε ένα Αstra G 10ετίας με λίγο πάνω από 100.000 χιλιόμετρα.
Ανέκαθεν του βάζαμε 40άρι λάδι με αλλαγές κάθε 6μηνο.
Mπορούμε να του βάλουμε 30άρι?
Ο κατασκευαστής νομίζω το επιτρέπει αλλά στο συνεργείο μας απέτρεψαν γιατί μάλλον θα τα κάψει.
Επίσης μπορούμε με το ανάλογο λάδι να μειώσουμε τις αλλαγές λαδιών σε μία το χρόνο? -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Έχουμε ένα Αstra G 10ετίας με λίγο πάνω από 100.000 χιλιόμετρα.
Ανέκαθεν του βάζαμε 40άρι λάδι με αλλαγές κάθε 6μηνο.
Mπορούμε να του βάλουμε 30άρι?
Ο κατασκευαστής νομίζω το επιτρέπει αλλά στο συνεργείο μας απέτρεψαν γιατί μάλλον θα τα κάψει.
Επίσης μπορούμε με το ανάλογο λάδι να μειώσουμε τις αλλαγές λαδιών σε μία το χρόνο?100,000 km σε 10 χρόνια σημαίνει πρακτικά 10,000 km το έτος.
Αυτό σημαίνει περιστασιακή χρήση του οχήματος ή κίνηση σε μικρές διαδρομές.
Ένα καλό συνθετικό μπορεί άνετα να επιζήσει για ένα έτος στο κάρτερ πριν η προστασία έναντι της διάβρωσης πέσει κάτω από τα επιτρεπτά όρια.
Η αλλαγή από 40άρι σε 30άρι ίσως να έχει ως αποτέλεσμα να κάψει λίγο λάδι παραπάνω στην αρχή τουλάχιστον. Αν ο κινητήρας δεν έχει εσωτερικά φθορές (που όμως, είναι πολύ πιθανό στο Β σενάριο των μικρών διαδρομών) τότε ok. Αν υπάρχουν φθορές θα δεις κατανάλωση λαδιού.
Καλό είναι λοιπόν να πας σε 30άρι αλλά την πρώτη αλλαγή να την κάνεις σε 6 μήνες. Αν δεις μικρή κατανάλωση λαδιού τότε μπορείς να κινηθείς και λίγο μακρύτερα.
Υπόψη ότι με την αλλαγή θα δεις κατανάλωση λαδιού όπως και να έχει το πράγμα στις πρώτες 2 αλλαγές ως ότου εσωτερικά αποκατασταθεί η ισορροπία.
Περισσότερα και στο BITOG. (Bob is the Oil Guy)
-
Εγώ πάντως στο 406 (το οποιό ξεκίνησε την καρίερα του με 10-50 και μετά 10-40) πήγα σε 5-40 και κάπου στα 150k χλμ το γύρισα σε 5-30. Στις πρώτες 2 αλλαγές (στα 10k) είχε μια κατανάλωση της τάξεως των 500ml, μετά έπεσε σε αμελητέα ποσότητα. Τώρα στα 270k δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα κατανάλωσης και σκοπεύω καπου στα 300k να ανοίξω ψευδοκάπακο να δω σε τι κατάσταση το valvetrain.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Κωνβ, σήμερα έγινε η αλλαγή και έφυγε για ανάλυση ούρων, εεεε συγνώμη λαδιών προς αμέρικα... Λογικά προς τα τέλη της βδομάδας θα έχουμε άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα.Τύφλα να χει ο puntolord, αυτό θα πω μόνο.
Καλημέρα,
Έχετε χάρη που δεν έχω ακόμα σύνδεση Ιντερνετ........καλή επιτυχία στην ανάλυση!
Ελπίζω μόνο να μην τά'χες στο μοτέρ πάνω από 25487χλμ!
Τόσο τα άφησε ο Μάριος; Όχι, εντάξει αν και είμαι κοντά
Τόσο τα άφησε ο Μάριος; Όχι, εντάξει αν και είμαι κοντά
Στην τύχη το έγραψα το νούμερο.
Αν και νομίζω, πως ο Μάριος ήταν δραματικά κοντά στα 30000χλμ, όταν τα αντικατέστησε.
Τα λάδια από το δικό μου τα είχα σε χρήση 28336ΚΜ (πλην 2000ΚΜ της πρώτης αλλαγής), σύνολο 26336ΚΜ......και τα πήγαν σχετικά καλά....
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Εγώ πάντως στο 406 (το οποιό ξεκίνησε την καρίερα του με 10-50 και μετά 10-40) πήγα σε 5-40 και κάπου στα 150k χλμ το γύρισα σε 5-30. Στις πρώτες 2 αλλαγές (στα 10k) είχε μια κατανάλωση της τάξεως των 500ml, μετά έπεσε σε αμελητέα ποσότητα. Τώρα στα 270k δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα κατανάλωσης και σκοπεύω καπου στα 300k να ανοίξω ψευδοκάπακο να δω σε τι κατάσταση το valvetrain.Aυτό ήθελα να ακούσω!
-
Κι εμένα μετά από 70000χλμ με 10-40 (ίσως ημισυνθετικό) το πήγα σε φουλ συνθετικό σταδιακά σε 5-40, 5-30, 0-30 χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς αξιοσημείωτη κατανάλωση με αλλαγές στα περίπου 13.000χλμ με πολλή εθνική οδό (τώρα έχει 143000 χλμ). Δεν ξέρω αν βελτίωσα κατανάλωση καυσίμου αλλά το νιώθω πιο έτοιμο πιο γρήγορα τα κρύα πρωινά και στροφάρει λίγο καλύτερα. Θα συνεχίσω με 0-30 (ή 5-30 αν δεν βρίσκω), πιο κάτω δεν πάω, δεν θα καλύπτω και τις προδιαγραφές. Αν είναι ok από τον κατασκευαστή σου να δοκιμάσεις κάποιο καλό συνθετικό από τα λεπτότερα που επιτρέπει.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Κι εμένα μετά από 70000χλμ με 10-40 (ίσως ημισυνθετικό) το πήγα σε φουλ συνθετικό σταδιακά σε 5-40, 5-30, 0-30 χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς αξιοσημείωτη κατανάλωση με αλλαγές στα περίπου 13.000χλμ με πολλή εθνική οδό (τώρα έχει 143000 χλμ). Δεν ξέρω αν βελτίωσα κατανάλωση καυσίμου αλλά το νιώθω πιο έτοιμο πιο γρήγορα τα κρύα πρωινά και στροφάρει λίγο καλύτερα. Θα συνεχίσω με 0-30 (ή 5-30 αν δεν βρίσκω), πιο κάτω δεν πάω, δεν θα καλύπτω και τις προδιαγραφές. Αν είναι ok από τον κατασκευαστή σου να δοκιμάσεις κάποιο καλό συνθετικό από τα λεπτότερα που επιτρέπει.ΟΧΙ αν έχεις πολλά χιλιόμετρα (πάνω από 100.000)
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
... Αν είναι ok από τον κατασκευαστή σου να δοκιμάσεις κάποιο καλό συνθετικό από τα λεπτότερα που επιτρέπει.ΟΧΙ αν έχεις πολλά χιλιόμετρα (πάνω από 100.000)
Θα μπορούσες σε παρακαλώ να αναφερθείς λίγο στο σκεπτικό σου; Θεωρείς ότι είναι πλέον αρκετά τα χλμ κι έχουν γίνει φθορές που θα προκαλέσουν απώλεια λαδιού ή είναι κάτι άλλο; Πάντως αν είναι αυτό, που είναι και η παραδοσιακή και εδραιωμένη άποψη, φαίνεται ότι τουλάχιστον με τα σύγχρονα λάδια και αυτοκίνητα δεν ισχύει όσο πολύ νομίζαμε.
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
...
ΟΧΙ αν έχεις πολλά χιλιόμετρα (πάνω από 100.000)Από πότε θεωρούνται πολλά τα 100000χλμ?
-
Ο χρήστης vasvo έγραψε:
Μήπως υπάρχει καμία πρόταση για βαλβολίνες, για fiat punto mk2 1.2 16v. Οι προδιαγραφές είναι
SAE 75W-80
API GL-5
MIL-L-2105 D LEV.
FIAT 9.55550
και το εργοστασιο προτείνει τις tutela, αλλά είναι λίγο δυσεύρετες.Έβαλα τις EPGL-5 75W-90 της CYCLON (βρίσκεις παντού) και έστρωσε το κιβώτιο του Punto. Mε τις Tutela η πρώτη ζόριζε και όταν ήταν κρύο το πρωί και στις πολλές ζέστες.
Ευχαριστώ για την απάντηση! Μπήκαν σήμερα
-
Ο χρήστης periklik έγραψε:
Μήπως υπάρχει καμία πρόταση για βαλβολίνες, για fiat punto mk2 1.2 16v. Οι προδιαγραφές είναι
SAE 75W-80
API GL-5
MIL-L-2105 D LEV.
FIAT 9.55550
και το εργοστασιο προτείνει τις tutela, αλλά είναι λίγο δυσεύρετες.Έβαλα τις EPGL-5 75W-90 της CYCLON (βρίσκεις παντού) και έστρωσε το κιβώτιο του Punto. Mε τις Tutela η πρώτη ζόριζε και όταν ήταν κρύο το πρωί και στις πολλές ζέστες.
Ευχαριστώ για την απάντηση! Μπήκαν σήμερα
Να σαι καλά και καλοφόρετες.
-
Γνωρίζει κανείς τι λάδια βάζει η αντιπροσωπεία στη ΜΒ B170;
-
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Γνωρίζει κανείς τι λάδια βάζει η αντιπροσωπεία στη ΜΒ B170;τι βάζει ή τι θα έπρεπε να βάζει ?
θα πρέπει να βάζει κάτι με προδιαγραφές Mercedes MB 229.3 ή 229.51
-
Τι πρέπει να βάζει. Γιατί, δε βάζει αυτό που πρέπει;
Οι προδιαγραφές αυτές αντιστοιχούν σε 100% συνθετικό και ιξώδες 5-30 ή δεν είναι απαραίτητο;
Ty -
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Τι πρέπει να βάζει. Γιατί, δε βάζει αυτό που πρέπει;
Οι προδιαγραφές αυτές αντιστοιχούν σε 100% συνθετικό και ιξώδες 5-30 ή δεν είναι απαραίτητο;
Tyκατά καιρούς ... πολλά έχουν δει τα μάτια μου σε αντιπροσωπίες ... γι αυτό το λέω !!!!
Το manual του αυτοκινήτου τι λέει ? minimum τι προδιαγραφή ? 229.3 ?μια καλή επιλογή νομίζω ότι είναι το Motul 8100 X-max 5W-30
*Lubricant especially designed for flexible drain intervals for BMW gasoline and diesel engines when a BMW Long Life-01 approved oil is required or Mercedes-Benz gasoline and diesel engines type 646, 647, 648 et 271…when MB calls for MB 229.5 engines oils.
Also suitable for Volkswagen engines calling for VW502 00 or VW505 00 engine oils.
API SL/CF
ACEA A3/B4
BMW Long Life-01
Mercedes-Benz page 229.3 and 229.5
Volkswagen VW 502 00 – 505 00*
-
Δυστυχώς το manual δεν το έχω ακόμα στα χέρια μου (πιθανώς να το έχω μέχρι το βράδυ) και έλεγα αν γνώριζε κανείς ώστε να προχωρούσα άμεσα στην παραγγελία των λαδιών (για να τα έχω στα χέρια μου μέχρι την ημερομηνία του service).
Σ' ευχαριστώ -
Κατάλληλο για προδιαγραφή Mercedes Benz 229.3 και το Motul X-lite 0W-30 που έχει προσφορά το γνωστό κατάστημα στα 10 ευρώ το λίτρο.
-
Mπήκε σήμερα το 20άρι στο ΙΜΑ. Αύριο το πρωί το πρώτο σοβαρό τεστ σε συνθήκες κρύου αναφορικά με την ακουστική του κινητήρα.
-
Λιπαντικά ERG, μας λένε κάτι?
-
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Γνωρίζει κανείς τι λάδια βάζει η αντιπροσωπεία στη ΜΒ B170;Οποιαδήποτε με προδιαγραφές 229.3/229.31 και 229.5/229.51
Άλλες βάζουν συσκευασμένα της Mercedes, άλλες Castrol άλλες Mobil1 κτλ κτλ
Στο ιξώδες υπάρχουν πολλές επιλογές, Aral (0W30,5W30,0W40,5W40) Castrol (0W40,0W30,5W30) Mobil1(0W40,5W30) και διάφορα άλλα!
Για αλλαγή λαδιών μόνο είναι κρίμα να τα χρυσοπληρώσεις σε επίσημο!
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]