-
Ο χρήστης driver01 έγραψε:
Η Elf στην ιστοσελίδα της, τα παρουσιάζει ως Συνθετικά . Απ ' οτι αναφερεις παραπανω με τα Motul 8100 X-cess 5w40 εχεις ελαττωσει καπως την καταναλωση λαδιού. Μιας και το ζητούμενο σου ειναι να ελαττωσεις κι αλλο την καταναλωση λαδιου, καλο πιστευω πως θα ηταν να δοκιμασεις τα Motul 6100 Synergιe+ 10w40Θα ήθελα δικαιολόγηση γιατί θα μειώσει την κατανάλωση λαδιού με χειρότερο λάδι ίδιας μάρκας που απλά είναι πιο παχύ κρύο αλλά στα ίδια ζεστό.
Το κυρίαρχο θέμα δεν είναι να μειωθεί η κατανάλωση λαδιού αλλά να λιπαίνεται καλά ο κινητήρας κατά προτίμηση με μικρότερη κατανάλωση λαδιού. Φυσικά βάζοντας ένα χειρότερο λάδι (ή συχνά προτείνοντας ένα παχύτερο λάδι) μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση αλλά θα επιδεινωθεί και η λίπανση. Τουλάχιστον είναι πιο οικονομικό το συμπλήρωμα!
Θέλει προσοχή ο δρόμος που θα επιλεγεί. Καλό θα ήταν να ξέραμε που οφείλεται η κατανάλωση. Δηλαδή αν τρώγεται, αν καίγεται, αν εξατμίζεται, αν χάνεται και από πού. Μήπως ο κινητήρας υπερθερμαίνεται, μήπως ο οδηγός του είναι κανίβαλος σιδεροφάγος και το σπάει, μήπως η κατανάλωση σε χέρια άλλου οδηγού επανέρχεται στο φυσιολογικό; -
Στο οικογενειακό άξεντ 10ετίας(SOHC 1.3 12V)(αλλά με μόλις 70Κ χλμ) τοποθετήθηκαν ELF competition ST 10-40 με την ανάλογη ποσότητα original Motorkote. Λίγο πιο μαλακός ήχος στο ξεκίνημα. Στο στροφάρισμα δεν είδα διαφορά, αλλά δεν το οδηγάω και πολύ.
-
ευχαριστω για τις απαντησεις...το elf δες ειναι για μενα αλλα για 106 ενος φιλου που θελει 5/40...
-
Για φτηνα 5w40 για δες εδω :
http://www.rpc.gr/product_search.jsp?ca ... =&start=10
Τα δυο τελευταια λαδια. Μετα απο ψαξιμο ειναι οι καλυτερες τιμες που βρηκα για αυτο το ιξωδες. Δεν ξερω αν ειναι με ΦΠΑ η χωρις αλλα και παλι ειναι παρα πολυ καλες οι τιμες, ειδικα για το Motul.
-
Ο χρήστης nippon έγραψε:
Για φτηνα 5w40 για δες εδω :http://www.rpc.gr/product_search.jsp?ca ... =&start=10
Τα δυο τελευταια λαδια. Μετα απο ψαξιμο ειναι οι καλυτερες τιμες που βρηκα για αυτο το ιξωδες. Δεν ξερω αν ειναι με ΦΠΑ η χωρις αλλα και παλι ειναι παρα πολυ καλες οι τιμες, ειδικα για το Motul.
ευχαριστω
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Θα ήθελα δικαιολόγηση γιατί θα μειώσει την κατανάλωση λαδιού με χειρότερο λάδι ίδιας μάρκας που απλά είναι πιο παχύ κρύο αλλά στα ίδια ζεστό.
Το κυρίαρχο θέμα δεν είναι να μειωθεί η κατανάλωση λαδιού αλλά να λιπαίνεται καλά ο κινητήρας κατά προτίμηση με μικρότερη κατανάλωση λαδιού. Φυσικά βάζοντας ένα χειρότερο λάδι (ή συχνά προτείνοντας ένα παχύτερο λάδι) μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση αλλά θα επιδεινωθεί και η λίπανση . . .βασικά εχεις απολυτο δικιο πως χρειαζομαστε κι αλλες επιπλεον πληροφοριες για να δωσουμε τη σωστοτερη απαντηση.
σε προηγούμενο του post o Giorgoς κάνει λόγο για πρόβλημα με τα ελατήρια πιστονιών. Οπότε θεώρησα πως μιλάμε για κινητήρα που έχει διανύσει πολλές χιλιάδες χιλιομέτρων και μάλλον μιας δεκαετίας τουλάχιστον . Στο site της motul για τους περισσοτερους κινητηρες αυτης της κατηγοριας, η ιδια η motul προτεινει τις εξης λιπαντικες λύσεις:
motul 4100 10w40
motul 6100 10w40
motul 8100 x-cess 5w40.
Οπότε δεν μπορούμε να λέμε πως θα επιδεινωθει η λιπανση με χρηση του motul 6100 10w40. Τώρα αν λόγω των προβληματικων ελατηρίων πιστονιών, γλιστραει το λάδι στο θαλαμο καυσης, είναι πιθανόν να μειωθεί η καταναλωση λαδιού με χρήση του 6100, σε σχέση με την καταναλωση με χρήση του 8100Υ.Γ. giorgo τα motul 8100 σε τι κινητηρα τα έβαζες και με πόσα διανυθέντα χιλιομετρα ?
-
Δεν ξέρεις αν θα καίει λιγότερο ή περισσότερο λάδι με τις συγκεκριμένες επιλογές
αλλά σε γενικές γραμμές και ίδια ποιότητα λαδιού το 5W40 θα καίγεται περισσότερο από το 10W40 γιατί περιέχει πιο λεπτό λάδι βάσης.Αν δεν χρειάζεσαι το 5W40 λόγω πρωινών θερμοκρασιών, και το 10W40 είναι ίδιας ποιότητας (χλωμό) τότε το παχύτερο λάδι είναι προτιμότερο ιδίως αν σε ενδιαφέρει η κατανάλωση λαδιού.
Συνήθως το 5W40 είναι καλύτερης ποιότητας (και ακριβότερο) από το 10W40.
-
Ο χρήστης driver01 έγραψε:
Θα ήθελα δικαιολόγηση γιατί θα μειώσει την κατανάλωση λαδιού με χειρότερο λάδι ίδιας μάρκας που απλά είναι πιο παχύ κρύο αλλά στα ίδια ζεστό.
Το κυρίαρχο θέμα δεν είναι να μειωθεί η κατανάλωση λαδιού αλλά να λιπαίνεται καλά ο κινητήρας κατά προτίμηση με μικρότερη κατανάλωση λαδιού. Φυσικά βάζοντας ένα χειρότερο λάδι (ή συχνά προτείνοντας ένα παχύτερο λάδι) μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση αλλά θα επιδεινωθεί και η λίπανση . . .βασικά εχεις απολυτο δικιο πως χρειαζομαστε κι αλλες επιπλεον πληροφοριες για να δωσουμε τη σωστοτερη απαντηση.
σε προηγούμενο του post o Giorgoς κάνει λόγο για πρόβλημα με τα ελατήρια πιστονιών. Οπότε θεώρησα πως μιλάμε για κινητήρα που έχει διανύσει πολλές χιλιάδες χιλιομέτρων και μάλλον μιας δεκαετίας τουλάχιστον . Στο site της motul για τους περισσοτερους κινητηρες αυτης της κατηγοριας, η ιδια η motul προτεινει τις εξης λιπαντικες λύσεις:
motul 4100 10w40
motul 6100 10w40
motul 8100 x-cess 5w40.
Οπότε δεν μπορούμε να λέμε πως θα επιδεινωθει η λιπανση με χρηση του motul 6100 10w40. Τώρα αν λόγω των προβληματικων ελατηρίων πιστονιών, γλιστραει το λάδι στο θαλαμο καυσης, είναι πιθανόν να μειωθεί η καταναλωση λαδιού με χρήση του 6100, σε σχέση με την καταναλωση με χρήση του 8100Υ.Γ. giorgo τα motul 8100 σε τι κινητηρα τα έβαζες και με πόσα διανυθέντα χιλιομετρα ?
BBZ 130.000 χλμ
-
Elf=Total 5W-40
Βαλτα αφοβαSent from my MB525 using a vodka burner with retro livery
-
Ο χρήστης Giorgos20 έγραψε:
BBZ 130.000 χλμ
Για τον BBZ έχω την εντύπωση πως το 10w40 είναι ΑΚAΤAΛΛHΛO
-
Βάζοντας ένα παχύτερο λάδι ανεβάζει πίεση πιο εύκολα, οπότε ειδικά στις πιο ψηλές στροφές ενεργοποιείται πιο εύκολα η βαλβίδα που σε υπερπίεση στέλνει το λάδι σε παράκαμψη οπότε γυρίζει στο κάρτερ χωρίς να λιπάνει. Οπότε πίεση μεν έχεις αλλά ροή και λίπανση δεν έχεις. Αυτό εννοώ ότι ένα παχύτερο λάδι μπορεί λιπάνει λιγότερο.
Σε αυτό μπορείς να προσθέσεις και το ότι το 8100 είναι πιο καλό λιπαντικά από το 6100 και αυτό από το 4100.
Αν λοιπόν βάλεις ένα χειρότερης κλάσης και παχύτερο από όσο πρέπει έχεις πέσει αρκετά κάτω σε λίπανση και προστασία του κινητήρα σου..... αλλά ίσως καις λιγότερα λάδια! -
μπορειτε να προτεινετε λιπαντικα με ιξωδες 5w40 που να ειναι Group iv και αν ειναι δυνατον να βρεθει απο ελλαδα ή ebay εκτος απο τα castrol edge...
ευχαριστω -
Πριν μια βδομάδα περίπου, με τις μεγάλες ζέστες, σε Corsa 1,2 16V '99 άναψε το λαμπάκι του λαδιού στο ρελαντί. Στην πορεία έσβηνε. Το πήγε η νύφη μου στην μηχανικό της γειτονίας της είπε πως δεν έχει λάδι μέσα , έβαλε ένα λίτρο, χρέωσε 10 ευρώ και - επειδή με ξέρει - τις είπε να μου πει πως τα λάδια είναι λεπτά (amsoil hdd) να συμπληρώσουμε τουλάχιστον ένα λίτρο ακόμα επειδή ήταν άδειο!
Εγώ το μέτρησα και το βρήκα το λάδι πάνω από το max! και έτσι δεν έβαλα σταγόνα.
Συνέχισε να το κάνει λιγότερο την επόμενη μέρα και μετά σταμάτησε.
τι λέτε να είναι αυτό; προειδοποίηση αντλίας λαδιού; -
Στη θέση σου θα άλλαζα και φίλτρο. Αν έχει λάδια και καινούργιο φίλτρο και το κάνει, πρέπει να σκεφτείς και την αντλία λαδιού.
Ρωτήστε όμως και σε αντιπροσωπεία Όπελ που σίγουρα θα ξέρουν τι μπορεί να πάσχει! -
αναμεσα σε αυτα τα 2,ποιο θα διαλεγατε για pug 106?
http://www.trade-wind.gr/index.php?page ... 57&lang=el
http://www.trade-wind.gr/index.php?page ... 57&lang=el
ειναι και τα 2 Gr iv?
ευχαριστω -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Πριν μια βδομάδα περίπου, με τις μεγάλες ζέστες, σε Corsa 1,2 16V '99 άναψε το λαμπάκι του λαδιού στο ρελαντί. Στην πορεία έσβηνε. Το πήγε η νύφη μου στην μηχανικό της γειτονίας της είπε πως δεν έχει λάδι μέσα , έβαλε ένα λίτρο, χρέωσε 10 ευρώ και - επειδή με ξέρει - τις είπε να μου πει πως τα λάδια είναι λεπτά (amsoil hdd) να συμπληρώσουμε τουλάχιστον ένα λίτρο ακόμα επειδή ήταν άδειο!
Εγώ το μέτρησα και το βρήκα το λάδι πάνω από το max! και έτσι δεν έβαλα σταγόνα.
τι λέτε να είναι αυτό; προειδοποίηση αντλίας λαδιού;Παρατηρώ πως η διαρροή από κάποια τσιμούχα - που ο μηχανικός μας είχε πει πως δεν αξίζει τον κόπο & τα χρήματα να γίνει επισκευή - αυξάνεται.
Ο κινητήρας αυτός έχει κάπου 110Κ μόνο αλλά είναι κυρίως μικρές αποστάσεις (κατά βάση λιγότερο από 2χλμ) και για 7 χρόνια τουλάχιστον έβαζαν 10w40 (αντιπροσωπεία). Επιπλέον αυτές οι μικρές διαδρομές ήταν και βιαστικές (και συνεχίζουν - απλά εγώ έβαλα 0w20 - με πολύ καλή UOA - και τώρα 5w30). Θεωρώ λοιπόν πως τέτοια χλμ είναι πολύ σκληρά και αντιστοιχούν σε 200Κ+. Πόσο περίπου κάνει ένας νέος κινητήρας corsa 1,2 άραγε ... -
Για να δω ποιός θα βοηθήσει
Έχω ένα Hyundai Accent του 2001 με 100.000χλμ παρα. Xρόνια τώρα βάζω τα λάδια της Ηyundai 10w-40 που μάλλον είναι της Divinol ενώ αρκετά παλιότερα χρησιμοποιούσα τα BP Visco 5000.Σκέφτομαι λοιπόν να αλλάξω και να βάλω κάτι άλλο, επίσης έχω ένα θέμα με τα ωστήρια το οποίο εμφανίστηκε σε έντονο βαθμό το χειμώνα που πέρασε, δε περιμένω θαύματα αλλά μήπως δω κάποιες διαφορές με κάποιο άλλο λάδι. Γενικά δε μου καίει λάδι ή τουλάχιστον δεν είναι εμφανές δλδ δεν είναι από αυτούς που έχουν μια μείωση κάμποσα ml κάθε 1000χλμ. Λέω να να παραμείνω στο 10w40 φοβούμενος το 'κάψιμο' ή την δυσαρέσκεια των ωστηριών. Οι μάρκες που στριφογυρνάνε στο μυαλό μου είναι: Εneos(που χρησιμοποιεί η Hyundai) , Castrol, Valvoline και τα περιβόητα Amsoil. -
valvoline max-life χρησιμοποιω στο δικο μου accent.κανενα προβλημα,εμενα ειχε θεμα με τα λαδια και τα εκαιγε αφου εβαλα τα max-life μειωθηκε παρα πολυ η καταναλωση και ο κινητηρας δουλευει πολυ ησυχα.πολυ καλο λαδι σε 10w40 ειναι το motul synergie 6100.
-
Ο χρήστης Madwalker έγραψε:
Για να δω ποιός θα βοηθήσει
Έχω ένα Hyundai Accent του 2001 με 100.000χλμ παρα. Xρόνια τώρα βάζω τα λάδια της Ηyundai 10w-40 που μάλλον είναι της Divinol ενώ αρκετά παλιότερα χρησιμοποιούσα τα BP Visco 5000.Σκέφτομαι λοιπόν να αλλάξω και να βάλω κάτι άλλο, επίσης έχω ένα θέμα με τα ωστήρια το οποίο εμφανίστηκε σε έντονο βαθμό το χειμώνα που πέρασε, δε περιμένω θαύματα αλλά μήπως δω κάποιες διαφορές με κάποιο άλλο λάδι. Γενικά δε μου καίει λάδι ή τουλάχιστον δεν είναι εμφανές δλδ δεν είναι από αυτούς που έχουν μια μείωση κάμποσα ml κάθε 1000χλμ. Λέω να να παραμείνω στο 10w40 φοβούμενος το 'κάψιμο' ή την δυσαρέσκεια των ωστηριών. Οι μάρκες που στριφογυρνάνε στο μυαλό μου είναι: Εneos(που χρησιμοποιεί η Hyundai) , Castrol, Valvoline και τα περιβόητα Amsoil.Όταν λέμε 'θέμα με τα ωστηρια', 'δυσαρέσκεια ωστηρίων' τι εννοούμε ?
οτι το χειμωνιάτικο πρωί ακούγονται κατι φοβερα τρομερα κροταλίσματα σα ραπτομηχανή στα πρωτα δευτερόλεπτα και κάνεις το σταυρό σου και μετα ακούγεται σαν ντιζελ? Για πές ακριβώς...Βάζω Castrol 10-40 ημισυνθετικό χρόνια τώρα, σε εξειδικευμένο Hyundai μου βάλανε Divinol 10-30 συνθετικό περυσι, δεν κατάλαβα και ιδιαίτερη διαφορά....
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
τι λέτε να είναι αυτό; προειδοποίηση αντλίας λαδιού;Παρατηρώ πως η διαρροή από κάποια τσιμούχα - που ο μηχανικός μας είχε πει πως δεν αξίζει τον κόπο & τα χρήματα να γίνει επισκευή - αυξάνεται.
Ο κινητήρας αυτός έχει κάπου 110Κ μόνο αλλά είναι κυρίως μικρές αποστάσεις (κατά βάση λιγότερο από 2χλμ) και για 7 χρόνια τουλάχιστον έβαζαν 10w40 (αντιπροσωπεία). Επιπλέον αυτές οι μικρές διαδρομές ήταν και βιαστικές (και συνεχίζουν - απλά εγώ έβαλα 0w20 - με πολύ καλή UOA - και τώρα 5w30). Θεωρώ λοιπόν πως τέτοια χλμ είναι πολύ σκληρά και αντιστοιχούν σε 200Κ+. Πόσο περίπου κάνει ένας νέος κινητήρας corsa 1,2 άραγε ...Τελικά ήταν η βαλβίδα της πίεσης του λαδιού. Κόστος μαζί με την αλλαγή 10€, τίποτα δηλαδή συγκριτικά με αντλία ή κινητήρα (καταστροφολόγος νωρίτερα). Από αυτό ήταν και το λαμπάκι, για να δούμε τώρα που πλησιάζει τα 120Κ. Η διαρροή από την τσιμούχα του στροφάλου λογικά παραμένει μικρή. Ίσως το φθινόπωρο ξαναβάλω 20άρι όπως το 2008 που έκανα και ανάλυση.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]