-
δεν είναι μόνο το θέμα τιμής , είναι οτι ποτέ δεν συμπάθησα τα σελένια ...
τέσπα, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας
-
Για τον 2λιτρο πετρελαιοκινητήρα της BMW σκέφτομαι castrol edge fst 5w/30 ή shell helix ultra extra 5w/30. Τί θεωρείτε καλλίτερο? Προσωπικά θα επέλεγα castrol. Τα shell έχουν καλές επιδόσεις? Αναφέρουν πως προστατεύουν καλλίτερα το φίλτρο σωματιδίων του πετρελαιοκινητήρα.
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Προχθές ήμουν στο Praktiker και βλέπω σε ένα σημείο κάτι προϊόντα προσφορές. Ανάμεσά τους βλέπω τετράλιτρο BP Visco 5000 (νομίζω 10W-40) με 20 ευρώ (και σβησμένη την προηγούμενη τιμή, που ήταν 61!). Ημερομηνία παραγωγής 6-2011. Πάω στο κανονικό ράφι με τα λάδια (όχι στις προσφορες) και βλέπω το ίδιο λάδι με τιμή κοντά στα 50 ευρώ και ημερομηνία 1-2012. Ανεξήγητα πράγματα...Νομίζω είναι εμφανές ότι είχαν σε προσφορά την παλιά παρτίδα και θέλουν να την ξεφορτωθούν και βάζουν την καινούργια σε κανονική τιμή. Παρότι οι τιμές βέβαια δεν είναι κανονικές γτ 61 και 50 ευρώ γι' αυτό το λάδι δεν είναι απλώς μεγάλες αλλά κλοπή εκτός αν κάνεις λάθος και δεν αναφέρεσαι σε αυτό το λάδι ή αναφέρεσαι στο 5w40, 5w30 που και πάλι έχουν 9 ευρώ. Εγώ το έβαζα προ 6-7χρόνια με κανά 6-7 ευρώ περίπου και τώρα έχει γύρω στα 7-8 ευρω και περίπου 35 τα 4λίτρα. Με 50-60 ευρώ παίρνεις λάδια για διαστημόπλοιο που σίγουρα είναι καλύτερα απο Visco . Γενικά από τα λίγα που γνωρίζω δεν είναι και το καλύτερο λάδι γτ έχεις επιλογές με 8-10 ευρω πολύ καλύτερες.
-
Ο χρήστης Madwalker έγραψε:
Όταν λέμε 'θέμα με τα ωστηρια', 'δυσαρέσκεια ωστηρίων' τι εννοούμε ?
οτι το χειμωνιάτικο πρωί ακούγονται κατι φοβερα τρομερα κροταλίσματα σα ραπτομηχανή στα πρωτα δευτερόλεπτα και κάνεις το σταυρό σου και μετα ακούγεται σαν ντιζελ? Για πές ακριβώς...Βάζω Castrol 10-40 ημισυνθετικό χρόνια τώρα, σε εξειδικευμένο Hyundai μου βάλανε Divinol 10-30 συνθετικό περυσι, δεν κατάλαβα και ιδιαίτερη διαφορά....
Aκριβώς αυτό εννοώ , κάτι μεταξύ ισπανικής συνχορδίας και ντίζελ και μαλακώνει μετά απο λίγο ή τώρα με τις ζέστες.
Με το 'δυσαρέσκεια' εννοώ ότι το να βάλω πχ 5w40 μήπως είναι χειρότερο, κάτι που σκεφτόμουν να κάνω το χειμώνα αλλά το φοβάμαι συν το οτι ίσως το ψιλοκαίει.Αυτά που περιγράφεις μου τα έκανε τον καιρό που έιχε μεσα το πολυ 1 λιτρο λάδι με πολλα χιλιόμετρα. Εισαι σιγουρος οτι αλλαζεις λάδια τακτικά, η βαζεις λαδια της προκοπής ή υπάρχει καποιο άλλο σοβαρο θεμα?
Ηλιθιες ερωτησεις αλλα έπρεπε να τις κανω. Εμενα ένα κοκκοράκι ακουγεται περισσοτερο απο τα αλλα, αλλα εδώ και καιρό έχει πάψει. Μάλλον ψοφησε Μηπως το δικο σου θελει ρύθμιση διακενου βαλβιδων ή έχει υδραυλικά καπελοτα (νομιζω έτσι λεγονται) που αυτορυθμιζονται υποτιθεται?Δοκιμασε να αλλαξεις μαρκα φιλτρο αν δεν βάζεις Original.
Επισης ανοιξε ψευτοκαπακο να δεις αν εχει μαζεψει μουργα και καθάρισέ τη (καλύτερα καποιος που ξέρει).
Επισης κανεις λιγα χιλιομετρα, (εχω τα διπλάσια), μπας και το πας αργα, τσίτωσε το και λιγάκι να αναψει να τα καψει όλα_ Εδω στο φόρουμ μου έιχαν πει και για καθαρισμό κάρτερ, δεν τον έκανα, μπορει να τον κάνω στο μέλλον.
Επισης εδώ μου έχουν προτεινει να βάλω λάδια για ντιζελ που έχουν απορρυπαντικα μεσα. Δεν το έκανα, γιατι συντομοτατα συνεπεσε η παρακατω διαδικασία και καθαρισα αλλιώς.Μου έκαιγε καργα λαδια αλλα εκανα αλλαγη τα τσιμουχάκια κβαβιδων αι τωρα ειναι μια χαρά εδω και ένα χρόνο. Τοτε έγινε και ο καθαρισμος. Μετα τον καθαρισμό με βουρτσες και σπρευ κλπ, βαλανε και ένα μπουκάλι καθαριστικό μεσα το αφησαν λιγο στο ρελαντι και μετα αλλαξαν λαδια, υποτιθεται τα διαλύει όλα τα υπολλειματα. Υποψιν έχω 16βαλβιδο κινητήρα, όχι το 12βαλβιδο.
Στην τελική βαλε το 5-30 η 5-40, και δες τι θα κανει, το πολυ πολυ να το καίει ευκολα, αλλα δεν νομιζω να παθει τιποτα, ας μιλησουν και οι σοφοι εδώ να δουμε τι θα πούν. -
BP 5000 10W40 είναι group 3 δηλαδή... με το γράμμα του νόμου , συνθετικό. Ημισυνθετικό είναι το visco 3000 10W40 . Βέβαια σαν προδιαγραφές δε διαφέρουν το ένα με το άλλο απ'όσο θυμάμαι..
Γενικά οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν εξαιρετικά λιπαντικά μη τις φοβάστε , BP και ιδίως shell είναι κορυφή. -
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Γενικά οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν εξαιρετικά λιπαντικά μη τις φοβάστε , BP και ιδίως shell είναι κορυφή.+1
Δεν λερώνουν οι κινητήρες με καλά λάδια.
-
'Λερώνουν' τι σημαίνει?
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Μάκη χαλάρωσε , το χόμπυ μας κάνουμε. Άλλοι τα τρώνε στους καφέδες των 5e ή στα μπουζούκια , σε μερικούς από μας αρέσει να κάνουμε αναλύσεις λιπαντικών και να ψαχνόμαστε με τη σύσταση και τα πρόσθετά τους. Αγνή περιέργεια και ενδιαφέρον για ένα κομμάτι της επιστήμης και της τεχνολογίας που κρύβεται πίσω από ένα απλό και ταπεινό λιπαντικό.Καλά, μην τον σταματάς να γράφει, μου αρέσει να μου τα χώνουν που και που
Πραγματικά γέλασα αλλά και αναρωτήθηκα κατά πόσο έχει δίκιο, που έχει σε αρκετά σημεία.
Respect @G60 - κυρίως από παλαιότερα - και ας γουστάρει να τα χώνει (μήπως δεν σου κάθισε κάποια ; )
Απάντηση προς nickolas » 07/07/12 2:01 στο ίδιο κλίμα:
Επειδή εγώ πηδάω από τον γκρεμό δεν είναι ανάγκη να με ακολουθήσεις και εσύ.
Όπως έχω γράψει πολλές φορές η χρήση που κάνει αυτό το corsa είναι πολύ ιδιαίτερη.ΥΓ
Η ανάλυση αυτή έγινε τότε που οι μύγες ήταν παχιές -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Αυτά που περιγράφεις μου τα έκανε τον καιρό που έιχε μεσα το πολυ 1 λιτρο λάδι με πολλα χιλιόμετρα. Εισαι σιγουρος οτι αλλαζεις λάδια τακτικά, η βαζεις λαδια της προκοπής ή υπάρχει καποιο άλλο σοβαρο θεμα?
Ηλιθιες ερωτησεις αλλα έπρεπε να τις κανω. Εμενα ένα κοκκοράκι ακουγεται περισσοτερο απο τα αλλα, αλλα εδώ και καιρό έχει πάψει. Μάλλον ψοφησε Μηπως το δικο σου θελει ρύθμιση διακενου βαλβιδων ή έχει υδραυλικά καπελοτα (νομιζω έτσι λεγονται) που αυτορυθμιζονται υποτιθεται?Δοκιμασε να αλλαξεις μαρκα φιλτρο αν δεν βάζεις Original.
Επισης ανοιξε ψευτοκαπακο να δεις αν εχει μαζεψει μουργα και καθάρισέ τη (καλύτερα καποιος που ξέρει).
Επισης κανεις λιγα χιλιομετρα, (εχω τα διπλάσια), μπας και το πας αργα, τσίτωσε το και λιγάκι να αναψει να τα καψει όλα_ Εδω στο φόρουμ μου έιχαν πει και για καθαρισμό κάρτερ, δεν τον έκανα, μπορει να τον κάνω στο μέλλον.
Επισης εδώ μου έχουν προτεινει να βάλω λάδια για ντιζελ που έχουν απορρυπαντικα μεσα. Δεν το έκανα, γιατι συντομοτατα συνεπεσε η παρακατω διαδικασία και καθαρισα αλλιώς.Μου έκαιγε καργα λαδια αλλα εκανα αλλαγη τα τσιμουχάκια κβαβιδων αι τωρα ειναι μια χαρά εδω και ένα χρόνο. Τοτε έγινε και ο καθαρισμος. Μετα τον καθαρισμό με βουρτσες και σπρευ κλπ, βαλανε και ένα μπουκάλι καθαριστικό μεσα το αφησαν λιγο στο ρελαντι και μετα αλλαξαν λαδια, υποτιθεται τα διαλύει όλα τα υπολλειματα. Υποψιν έχω 16βαλβιδο κινητήρα, όχι το 12βαλβιδο.
Στην τελική βαλε το 5-30 η 5-40, και δες τι θα κανει, το πολυ πολυ να το καίει ευκολα, αλλα δεν νομιζω να παθει τιποτα, ας μιλησουν και οι σοφοι εδώ να δουμε τι θα πούν.Καλά κάνεις και ρωτάς! Ποτέ δεν έμεινα με 1λιτρο λάδι γτ ποτέ δεν έκαψε.Αρκετά παλιά άλλαζα λάδια κάθε 8-10000χλμ (1 χρόνο) όσο έλεγε ο κατασκευαστής ειδικά όταν έβαζα το Visco 5000.Χρόνια τώρα που βάζω της Hyundai περίπου κάθε 5-7000 χλμ και από αυτά τα 2-3000 χλμ γίνονται σε επαρχία.Τώρα θα τα αλλάζω στα 5-6000χλμ εκτός αν βάλω κάτι καλύτερο και τα αφήνω κάτι παραπάνω.
Απ' οσο ξέρω τα ωστήρια είναι υδραυλικά και υποτίθεται ότι αυτορυθμίζονται.Όταν παρουσιάστηκε τον χειμώνα είχα λιγότερο απο 2000χλμ με τα λάδια.Τώρα που είναι καλοκαίρι και ο τόπος βράζει δεν ακούγεται ιδιαίτερα και ειδικά όταν ζεσταθεί.
Δε μπαίνω στη διαδικασία για καπάκια και καρτερ, στο μελλον βλέπουμε.
Παλια το πατούσα και εβγαίνε αρκετά συχνά Eθνική αλλά ειδικά το τελευταίο καιρό(τον τελευταίο χρόνο) κάνω πολύ συντηρητική οδήγηση γτ η Κρίση μου χτύπησε την πόρτα και ο Κορέατης όταν τον ζορίσεις ή κυκλοφορείς σε πόλη γίνεται βενζινορουφήχτρα.Για να καταλάβεις παλιότερα έκανα 8-9000χλμ το χρόνο, φέτος γύρω 6500χλμ κι αυτό πάλι γτ ήμουν επαρχία προ ημερών αλλιώς θα είχα γύρω στα 5000χλμ.
Όσο αφόρα τα 5w40 τα σκέφτομαι για χειμώνα αλλά τα φοβάμαι για το κάψιμο γτ καλομαθα στο μην μου καίει. -
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Προχθές ήμουν στο Praktiker και βλέπω σε ένα σημείο κάτι προϊόντα προσφορές. Ανάμεσά τους βλέπω τετράλιτρο BP Visco 5000 (νομίζω 10W-40) με 20 ευρώ (και σβησμένη την προηγούμενη τιμή, που ήταν 61!). Ημερομηνία παραγωγής 6-2011. Πάω στο κανονικό ράφι με τα λάδια (όχι στις προσφορες) και βλέπω το ίδιο λάδι με τιμή κοντά στα 50 ευρώ και ημερομηνία 1-2012. Ανεξήγητα πράγματα...Να διορθώσω λοιπόν: Το τετράλιτρο προσφορά με τα 20 ευρώ (αντί 61) ήταν συνθετικό Visco 5000 5w40. Αυτό που είδα στα ράφια (με τα 50 ευρώ) ήταν 10w40 ημισυνθετικό (πάντα Visco 5000). Γαμώτο, μετανιώνω που δεν το πήρα. Η πολύ χαμηλή τιμή με έκανε καχύποπτο...
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Προχθές ήμουν στο Praktiker και βλέπω σε ένα σημείο κάτι προϊόντα προσφορές. Ανάμεσά τους βλέπω τετράλιτρο BP Visco 5000 (νομίζω 10W-40) με 20 ευρώ (και σβησμένη την προηγούμενη τιμή, που ήταν 61!). Ημερομηνία παραγωγής 6-2011. Πάω στο κανονικό ράφι με τα λάδια (όχι στις προσφορες) και βλέπω το ίδιο λάδι με τιμή κοντά στα 50 ευρώ και ημερομηνία 1-2012. Ανεξήγητα πράγματα...
Να διορθώσω λοιπόν: Το τετράλιτρο προσφορά με τα 20 ευρώ (αντί 61) ήταν συνθετικό Visco 5000 5w40. Αυτό που είδα στα ράφια (με τα 50 ευρώ) ήταν 10w40 ημισυνθετικό (πάντα Visco 5000). Γαμώτο, μετανιώνω που δεν το πήρα. Η πολύ χαμηλή τιμή με έκανε καχύποπτο...
Ακριβά έτσι κι αλλιώς, όπως σου είπα στην αγορά το 10w40 έχει γύρω στο 9αρι και βλέπω το έχει 12 το Praktiker . Για να καταλάβεις το Visco 7000 5w30(που νομίζω είναι πολύ καλύτερο σε ποιότητα απο το 5000) έχει 12 ευρώ το λίτρο στην αγορά και κάτι λιγότερο από 50 ευρώ το 4λιτρο, όλες οι τιμές των γερμαναράδων είναι αστρονομικές για το συγκεκριμένο λάδι. Για 20 ευρώ όμως μια χαρά είναι.
-
Το οτι πρεπει να γινεται αλλαγη καθε 12 μηνες ανεξαρτητως χιλιομετρων, ισχυει οντως; Ή ειναι απλα ενας ακομη τροπος να σε αναγκασουν να το πας ωστε να στα αρπαξουν και να ειναι σιγουροι οτι τα εξουσιοδοτημενα θα παραμενουν ανοικτα;
-
Ο χρήστης Madwalker έγραψε:
Αυτά που περιγράφεις μου τα έκανε τον καιρό που έιχε μεσα το πολυ 1 λιτρο λάδι με πολλα χιλιόμετρα. Εισαι σιγουρος οτι αλλαζεις λάδια τακτικά, η βαζεις λαδια της προκοπής ή υπάρχει καποιο άλλο σοβαρο θεμα?
Στην τελική βαλε το 5-30 η 5-40, και δες τι θα κανει, το πολυ πολυ να το καίει ευκολα, αλλα δεν νομιζω να παθει τιποτα, ας μιλησουν και οι σοφοι εδώ να δουμε τι θα πούν.Καλά κάνεις και ρωτάς! Ποτέ δεν έμεινα με 1λιτρο λάδι γτ ποτέ δεν έκαψε.Αρκετά παλιά άλλαζα λάδια κάθε 8-10000χλμ (1 χρόνο) όσο έλεγε ο κατασκευαστής ειδικά όταν έβαζα το Visco 5000.Χρόνια τώρα που βάζω της Hyundai περίπου κάθε 5-7000 χλμ και από αυτά τα 2-3000 χλμ γίνονται σε επαρχία.Τώρα θα τα αλλάζω στα 5-6000χλμ εκτός αν βάλω κάτι καλύτερο και τα αφήνω κάτι παραπάνω.
Απ' οσο ξέρω τα ωστήρια είναι υδραυλικά και υποτίθεται ότι αυτορυθμίζονται.Όταν παρουσιάστηκε τον χειμώνα είχα λιγότερο απο 2000χλμ με τα λάδια.Τώρα που είναι καλοκαίρι και ο τόπος βράζει δεν ακούγεται ιδιαίτερα και ειδικά όταν ζεσταθεί.
Δε μπαίνω στη διαδικασία για καπάκια και καρτερ, στο μελλον βλέπουμε.
Παλια το πατούσα και εβγαίνε αρκετά συχνά Eθνική αλλά ειδικά το τελευταίο καιρό(τον τελευταίο χρόνο) κάνω πολύ συντηρητική οδήγηση γτ η Κρίση μου χτύπησε την πόρτα και ο Κορέατης όταν τον ζορίσεις ή κυκλοφορείς σε πόλη γίνεται βενζινορουφήχτρα.Για να καταλάβεις παλιότερα έκανα 8-9000χλμ το χρόνο, φέτος γύρω 6500χλμ κι αυτό πάλι γτ ήμουν επαρχία προ ημερών αλλιώς θα είχα γύρω στα 5000χλμ.
Όσο αφόρα τα 5w40 τα σκέφτομαι για χειμώνα αλλά τα φοβάμαι για το κάψιμο γτ καλομαθα στο μην μου καίει.Δεν του ρίχνεις μια ματια καλύτερη? Εμενα μου έκανε τετοια θεματα με ήχους οταν ήταν σε ΠΟΛΥ ΚΑΚΑ ΧΑΛΙΑ. Το δικό σου δεν δικαιολογείται. Υπαρχει υποτιθεται ενα κολπο για να ρυθμίζονται οι αυτορυθμιζόμενες βαλβιδες, το βαζεις μπορστα και το πας στις 2.500-3.000 και το κρατας σταθερα εκει για μερικα λεπτά.... το έχω κανει μια φορά, δεν καταλαβα αν διόρθωσε κατι αυτό ή τελικα ήταν οτι ζεστάθηκε το αυτοκινητο, παντως μετα εξελειψε το χτύπημα σημαντικά
Τρομπα λαδιου? βουλωμενοι αγωγοι λαδιου? μακα γενικως? ανοιξε ψευτοκαπακο να δεις εκκεντροφόρους αν ειναι τα πραγματα χάλια.
-
Ο χρήστης karavlaxos έγραψε:
Το οτι πρεπει να γινεται αλλαγη καθε 12 μηνες ανεξαρτητως χιλιομετρων, ισχυει οντως; Ή ειναι απλα ενας ακομη τροπος να σε αναγκασουν να το πας ωστε να στα αρπαξουν και να ειναι σιγουροι οτι τα εξουσιοδοτημενα θα παραμενουν ανοικτα;Δεν έχω καταλήξει πάνω σε αυτό... Κάποτε (1999) η peugeot έλεγε αλλαγή μέχρι και κάθε 2 χρόνια. Από την άλλη οι κατασκευαστές λαδιών, λενε κάθε χρόνο, οι περισσότεροι.
Jazz με service reminder έχει κλείσει 1,5χρόνο, με λίγα χλμ, και δεν έχει βγάλει ένδειξη για λάδια (μόνο έλεγχο πάνω στο έτος).Εξαρτάται από την χρήση και τα χλμ θα έλεγα...
-
9 λιτρα λαδι σε 8 διαφορετικα αμαξια.
Και ειναι ακομα μεσημερι -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Και ειναι ακομα μεσημεριΝα μαντέψω μαρκα αυτοκινητών?
-
Ο χρήστης Orestisren έγραψε:
Μια gtv,ενα 407 2 λιτρα,ενα πολο,ενα Α3,δυο γκολφ ,ενα αστρα,μια 147 .
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Και ειναι ακομα μεσημεριShell το πρατήριο να υποθέσω;
Το βάρεσα με το Defy μου
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Και ειναι ακομα μεσημεριShell το πρατήριο να υποθέσω;
Oχι,δεν ειμαι Shell
Δεν πουλαμε με το ζορι λαδια εμεις .
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Μια gtv,ενα 407 2 λιτρα,ενα πολο,ενα Α3,δυο γκολφ ,ενα αστρα,μια 147 .
50% VAG και 25% Alfa
Σύνηθες
Edit πέρα απο την πλακα ο κόσμος δεν προσέχει τα αυτοκινητά του καθόλου
Που πας ρε ταξίδι χωρις να έχεις τσεκαρει τα βασικα
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]