-
Μετά από 500000 Χιλ να είναι σε καλή κατάσταση τα ελατήρια λαδιού είναι ένα αστείο. Είναι σε κατάσταση κατάρρευσης. Και μετά από φλάντζα και πλανισμα έχουμε και αναμενόμενη αύξηση στη συμπίεση. Ως συνέπεια έχουμε αύξηση στην κατανάλωση λαδιού.
-
@otokomae said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Μετά από 500000 Χιλ να είναι σε καλή κατάσταση τα ελατήρια λαδιού είναι ένα αστείο. Είναι σε κατάσταση κατάρρευσης. Και μετά από φλάντζα και πλανισμα έχουμε και αναμενόμενη αύξηση στη συμπίεση. Ως συνέπεια έχουμε αύξηση στην κατανάλωση λαδιού.
Εγώ έχω 565.000κμ και η κατανάλωση μου είναι ανύπαρκτη σε κάθε αλλαγή των 20.000+κμ.Αντε να καταναλώνει 400μλ από τα οποία τα περισσότερα είναι από την πίσω τσιμουχα στρόφαλου.Συμπιεση μετρημένη φέτος, ίδια όπως ήταν πάντα.
Τα ελατήρια λαδιού έχουν να κάνουν τελείως διαφορετική δουλειά από τα δύο πρώτα για να επιρρεαστουν από μια διαφορά στη συμπίεση.
Πιθανότερο είναι να έχει τρελό blow by και να χάνει λάδια από εκεί αλλά και πάλι δεν στέκει, μια φλάντζα μεσολάβησε,πόσο έφαγαν το καπάκι? -
@w202-amg said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Εγώ έχω 565.000κμ και η κατανάλωση μου είναι ανύπαρκτη σε κάθε αλλαγή των 20.000+κμ.Αντε να καταναλώνει 400μλ από τα οποία τα περισσότερα είναι από την πίσω τσιμουχα στρόφαλου.Συμπιεση μετρημένη φέτος, ίδια όπως ήταν πάντα.
Τα ελατήρια λαδιού έχουν να κάνουν τελείως διαφορετική δουλειά από τα δύο πρώτα για να επιρρεαστουν από μια διαφορά στη συμπίεση.
Πιθανότερο είναι να έχει τρελό blow by και να χάνει λάδια από εκεί αλλά και πάλι δεν στέκει, μια φλάντζα μεσολάβησε,πόσο έφαγαν το καπάκι?Μετά από επισκευή κυλινδροκεφαλής ή απλή αλλαγή φλάντζας αυξάνεται η συμπίεση όπως είπε ο φίλος otokamae και παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση λαδιού. Αυτό είναι πιο έντονο όσο πιο πολλά χιλιόμετρα έχει ο κινητήρας, γιατί υπάρχει αυξημένη φθορά σε ελατήρια, κυλίνδρους, πιστόνια. Το blow by που αναφέρεις είναι συνέπεια όλων αυτών, απλώς χειροτερεύει με την αύξηση της συμπίεσης μετά την επισκευή.
Αυτό πιθανότατα έπαθε και ο φίλος που έγραψε το πρόβλημα, χωρίς να αποκλείεται επιπρόσθετα να χειροτέρεψε η κατάσταση του ελατηρίου λαδιού. Αυτά έπρεπε να ελεγχθούν όταν άνοιξε ο κινητήρας, δεν επισκευάζουμε κυλιδροκεφαλή και υπόλοιπα δεν τα κοιτάζουμε σε αυτοκίνητο με πολλά χιλιόμετρα. Κατανάλωση λαδιού 1lt/4.000 Km δε σημαίνει ότι το μοτέρ είναι για πέταμα, αλλά θέλει πιο χοντρά λάδια, με καλύτερη λύση τα 5/40 και αλλαγή λαδιών ανά 5.000Km. -
Άντε και αυξήθηκε η συμπίεση 0,5μπαρ.Τα ελατήρια λαδιού δεν σχετίζονται με αυτό. ΑΝ η φλάντζα μέσω της ελάχιστης αύξησης συμπίεσης ευθύνεται για την αυξημένη κατανάλωση λαδιού τότε αυτό το λάδι φεύγει από τις αναθυμιάσεις.Εν τω μεταξύ μιλάμε για υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ το 0,5 μπαρ στο ΑΝΣ το πείραξε λες και όλο το blow by προκύπτει μόνο στο ΑΝΣ.
-
Άντε και αυξήθηκε η συμπίεση 0,5μπαρ.Τα ελατήρια λαδιού δεν σχετίζονται με αυτό. ΑΝ η φλάντζα μέσω της ελάχιστης αύξησης συμπίεσης ευθύνεται για την αυξημένη κατανάλωση λαδιού τότε αυτό το λάδι φεύγει από τις αναθυμιάσεις.Εν τω μεταξύ μιλάμε για υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ το 0,5 μπαρ στο ΑΝΣ το πείραξε λες και όλο το blow by προκύπτει μόνο στο ΑΝΣ.
Ωπ, σας έχασα. ... Αυτά μου ακούγονται λίγο κινέζικα. Θα διαβάσω περισσότερο και θα επανέλθω. ευχαριστώ όμως ούτως ή άλλως γι ατο ενδιαφέορν και για τις παρατηρήσεις - πρόκληση για διάβασμα και ενημέρωση.
-
Ένας φθαρμένος κινητήρας με πολλά χιλιόμετρα, μετά από επισκευή κυλινδροκεφαλής πολλές φορές εμφανίζει αυξημένη κατανάλωση λαδιού. Θεωρητικά μπορεί κάποιος να κάνει διάφορες σκέψεις για το που οφείλεται, αλλά πρακτικά έχει προκύψει σαν διαπίστωση μετά από επισκευές. Δε νομίζω να έχει κάτσει κανείς να το μελετήσει και να το μετρήσει και ούτε θα άξιζε τον κόπο να το κάνει.
Για την περίπτωση που συζητάμε, απ' ότι κατάλαβα έγινε επισκευή κυλινδροκεφαλής και αλλαγή φλάντζας για να μπορεί να δουλεύει το αυτοκίνητο.
Επιπρόσθετες εργασίες που μπορούσαν να γίνουν για να αποτραπεί (κατά το δυνατόν) η εμφάνιση αυξημένης κατανάλωσης λαδιού μετά την επισκευή δεν έγιναν. Όπως π.χ. αλλαγή ελατηρίων, καθαρισμός κυλίνδρων και εμβόλων από καμμένα λάδια και καρβουνίλα κλπ.Ο μηχανικός μπορεί να τις παρέβλεψε ή να τις έκρινε ασύμφορες για το συγκεκριμένο μοτέρ και δεν μπήκε στον κόπο να τα εξηγήσει όλα στον κάτοχο. Αν είδε για παράδειγμα ένα μη διαχειρίσιμο οβάλ στους κυλίνδρους, τι ελατήρια να αλλάξει, μια τρύπα στο νερό θα έκανε. Ή μπορεί απλώς να έκρινε με βάση αυτά που έβλεπε ότι δεν θα έκαιγε λάδια μετά το μοτέρ. Δε μπορούμε εμείς να κρίνουμε από τον καναπέ αυτόν που δούλεψε πάνω στο μοτέρ, εδικά εφόσον αναφέρθηκε ότι πρόκειται για έμπειρο μηχανικό.
Το αυτοκίνητο δε δούλευε καθόλου και τώρα έχει γίνει λειτουργικό. Θα πρέπει ο κάτοχος να ζήσει με την αυξημένη κατανάλωση λαδιού που εμφανίζεται κάποιες φορές σε τέτοιες επισκευές. Πάλι το ισοζύγιο θετικό είναι, έχει αυτοκίνητο να κάνει τη δουλειά του. Εκτός βέβαια αν του είχε τάξει ο μηχανικός ότι μετά την επισκευή το αυτοκίνητο θα είναι σαν καινούργιο, οπότε εκεί πάει αλλού το θέμα.
-
@andya3 said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Ένας φθαρμένος κινητήρας με πολλά χιλιόμετρα, μετά από επισκευή κυλινδροκεφαλής πολλές φορές εμφανίζει αυξημένη κατανάλωση λαδιού. Θεωρητικά μπορεί κάποιος να κάνει διάφορες σκέψεις για το που οφείλεται, αλλά πρακτικά έχει προκύψει σαν διαπίστωση μετά από επισκευές. Δε νομίζω να έχει κάτσει κανείς να το μελετήσει και να το μετρήσει και ούτε θα άξιζε τον κόπο να το κάνει.
Για την περίπτωση που συζητάμε, απ' ότι κατάλαβα έγινε επισκευή κυλινδροκεφαλής και αλλαγή φλάντζας για να μπορεί να δουλεύει το αυτοκίνητο.
Επιπρόσθετες εργασίες που μπορούσαν να γίνουν για να αποτραπεί (κατά το δυνατόν) η εμφάνιση αυξημένης κατανάλωσης λαδιού μετά την επισκευή δεν έγιναν. Όπως π.χ. αλλαγή ελατηρίων, καθαρισμός κυλίνδρων και εμβόλων από καμμένα λάδια και καρβουνίλα κλπ.Ο μηχανικός μπορεί να τις παρέβλεψε ή να τις έκρινε ασύμφορες για το συγκεκριμένο μοτέρ και δεν μπήκε στον κόπο να τα εξηγήσει όλα στον κάτοχο. Αν είδε για παράδειγμα ένα μη διαχειρίσιμο οβάλ στους κυλίνδρους, τι ελατήρια να αλλάξει, μια τρύπα στο νερό θα έκανε. Ή μπορεί απλώς να έκρινε με βάση αυτά που έβλεπε ότι δεν θα έκαιγε λάδια μετά το μοτέρ. Δε μπορούμε εμείς να κρίνουμε από τον καναπέ αυτόν που δούλεψε πάνω στο μοτέρ, εδικά εφόσον αναφέρθηκε ότι πρόκειται για έμπειρο μηχανικό.
Το αυτοκίνητο δε δούλευε καθόλου και τώρα έχει γίνει λειτουργικό. Θα πρέπει ο κάτοχος να ζήσει με την αυξημένη κατανάλωση λαδιού που εμφανίζεται κάποιες φορές σε τέτοιες επισκευές. Πάλι το ισοζύγιο θετικό είναι, έχει αυτοκίνητο να κάνει τη δουλειά του. Εκτός βέβαια αν του είχε τάξει ο μηχανικός ότι μετά την επισκευή το αυτοκίνητο θα είναι σαν καινούργιο, οπότε εκεί πάει αλλού το θέμα.
Συμφωνώ σε όλα, η μόνη μου ένσταση είναι ότι αν το μοτέρ δεν πετάει χύμα λάδια από τις αναθυμιάσεις, αυτά τα επιπλέον λάδια δεν καταναλώνονται σε καμία περίπτωση από τα έμβολα. Σε αυτή τη περίπτωση πιθανότερη εκδοχή είναι τα τσιμουχακια που αλλάχτηκαν.Βεβαια ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα αραλ 5-30 που έβαζε τόσα χρόνια, μπορεί απλά τα καστρολ να εξαφανίζονταν πολύ πιο εύκολα σε συνδυασμό με το έτσι και αλλιώς υψηλό blow by του κινητήρα αυτού.
-
Πέρα από την ωραία κουβέντα που κάναμε, η πρόταση - συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω στο φίλο με το πρόβλημα, είναι για τα λάδια. Τα 5-30 είναι λεπτά, ανεξαρτήτως μάρκας. Αν βάλεις 5-40 κατάλληλα για τον κινητήρα σου, εκτιμώ ότι θα βοηθήσουν περισσότερο. Έχε το υπόψη
σου για την επόμενη αλλαγή. -
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον σας. Αναφορικά με τις αποφάσεις του μηχανικού που πολύ σωστά γράφει ο andya3, όταν ρώτησα τον μηχανικό για την κατάσταση των εμβόλων κτλ, την ώρα που είχε ανοιχτό τον κινητήρα, μου είπε ότι του φαίνεται πολύ καλή για τα χλμ και χωρίς επικαθήσεις (με την μικρή μου εμπειρία κι εμένα μου φάνηκε το ίδιο). Επίσης σχετικά με αυτό που γράφει ο otokomae ότι μπορεί τα ελατήρια να είναι πλέον (μετά από 500Κ χλμ ) σε κατάσταση κατάρρευσης, καλό είναι να επισημάνω ότι το 95% των χλμ έχει γίνει σε αυτοκινητόδρομο/μεγάλες διαδρομές. Γενικά δεν πρόκειται για ταλαιπωρημένο αυτοκίνητο (touring οδήγηση), όλα τα service στην ώρα τους (2 περίπου τον χρόνο, λόγω πολλών χλμ).
Αυτό που ξέρω είναι ότι με την επισκευή αλλάχτηκαν σίγουρα και τα τσιμουχάκια βαλβίδων, όμως δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω αν μπήκαν τα γνήσια ή imitation και αν εξαιτίας αυτής της αλλαγής διπλασιάστηκε η κατανάλωση λαδιού. Δεν γνωρίζω αν συμβαίνει επίσης αυτό που λέει ο w202 (δηλαδή αν πετάει χύμα λάδια από τις αναθυμιάσεις) και πώς μπορεί να το ελέγξει ο μηχανικός ή αν είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε άλλης αιτίας.
Για εμένα τουλάχιστον είναι μια χρήσιμη συζήτηση, που με έβαλε να διαβάσω και να διευρύνω τις ερασιτεχνικές γνώσεις μου σχετικά με τα τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν. Θα περιμένω λίγο (ούτε 20 ημέρες ) για να κάνει το αυτοκίνητο 2-3Κ χλμ, να τσεκάρουμε πάλι το επίπεδο των λαδιών και θα επανέλθω με πληροφορίες. -
Xeno δες πως θα πάει με τα αραλ, μπορεί απλά τα καστρολ να καίγονται. Εγώ με τα τσιμουχακια το έζησα αυτό μετά από φλάντζα,τα άλλαξα μετά από το ψευτοκαπακο και δεν καίει τίποτα έκτοτε ενώ η κατασταση ήταν τραγική με τα τσιμουχακια ιμιτασιον.
-
Xeno δες πως θα πάει με τα αραλ, μπορεί απλά τα καστρολ να καίγονται. Εγώ με τα τσιμουχακια το έζησα αυτό μετά από φλάντζα,τα άλλαξα μετά από το ψευτοκαπακο και δεν καίει τίποτα έκτοτε ενώ η κατασταση ήταν τραγική με τα τσιμουχακια ιμιτασιον.
Ποιος σου έκανε την αλλαγή από το ψευτοκάπακο; μου λένε ότι είναι κάπως δύσκολη για τον M271.
-
@xeno said in Περι λιπαντικών γενικώς [#2]:
Ποιος σου έκανε την αλλαγή από το ψευτοκάπακο; μου λένε ότι είναι κάπως δύσκολη για τον M271.
Είμαι επαρχία.Στον Μ111 την έκανε.Βασικα και στο γκολφ έκανα.Νομιζω προσοχή με το χρονισμό θέλει μην φύγει καμία βαλβίδα μέσα.Δεν ξέρω για ιδιαίτεροτητα του Μ271
-
Είμαι επαρχία.Στον Μ111 την έκανε.Βασικα και στο γκολφ έκανα.Νομιζω προσοχή με το χρονισμό θέλει μην φύγει καμία βαλβίδα μέσα.Δεν ξέρω για ιδιαίτεροτητα του Μ271
Κι εγώ σε επαρχία βρίσκομαι. Είναι η επόμενη κίνηση που θα προσπαθήσω να κάνω αν δεν βελτιωθεί το πρόβλημα με την αλλαγή λαδιού. Μάλλον θα πάω πρώτα σε λάδια 5-40 και μετά σε αλλαγή στα τσιμουχάκια.
-
Κι εγώ σε επαρχία βρίσκομαι. Είναι η επόμενη κίνηση που θα προσπαθήσω να κάνω αν δεν βελτιωθεί το πρόβλημα με την αλλαγή λαδιού. Μάλλον θα πάω πρώτα σε λάδια 5-40 και μετά σε αλλαγή στα τσιμουχάκια.
Καλαμπάκα έγινε η αλλαγή. Μπορείς να διαλέξεις και κάποιο 5-40 που το ιξώδες του να είναι σχεδόν 5-50 και όχι σχεδόν 5-30.
Π.χ. τα νέα mobil 1 0w40 fs είναι σχεδόν 0w30.
Εγώ τότε είχα βάλει και valvoline 10w60 αλλά πιθανόν να υπήρχε και λάθος τοποθέτηση πέραν του ιμιτασιον. Επίσης τα τσιμουχακια μπορεί να σου τα πέρασε και το ρεκτιφιε και όχι ο μηχανικός.
Όπως και να χει το 1λιτρο/4000κμ είναι διαχείρισιμη κατάσταση. -
Καλαμπάκα έγινε η αλλαγή. Μπορείς να διαλέξεις και κάποιο 5-40 που το ιξώδες του να είναι σχεδόν 5-50 και όχι σχεδόν 5-30.
Εγώ τότε είχα βάλει και valvoline 10w60 αλλά πιθανόν να υπήρχε και λάθος τοποθέτηση πέραν του ιμιτασιον. Επίσης τα τσιμουχακια μπορεί να σου τα πέρασε και το ρεκτιφιε και όχι ο μηχανικός.
Όπως και να χει το 1λιτρο/4000κμ είναι διαχείρισιμη κατάσταση.Κοντά βρίσκομαι, στα Ιωάννινα. Αν χρειαστεί θα σε ειδοποιήσω.
-
Όπως και να χει το 1λιτρο/4000κμ είναι διαχείρισιμη κατάσταση.Κοντά βρίσκομαι, στα Ιωάννινα. Αν χρειαστεί θα σε ειδοποιήσω.
Έγινε!
-
Παραμένω λίγο δύσπιστος κατά πόσον τα τσιμουχάκια βαλβίδων μπορούν να προκαλέσουν τέτοια απώλεια λαδιού, αλλά αν το έχει βεβαιώσει στο δικό του μοτέρ ο φίλος W202, OK.
Εκτιμώ ότι με ένα λαδάκι 5/40 και αλλαγές ανά 5.000 km έχει άνετα μία 4ετία ακόμα το μοτέρ σου, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Αν τώρα δεις και χειροτερεύει η κατάσταση, αξίζει να δεις και το θέμα με τα τσιμουχάκια, ειδικά αν αλλάζουν από το ψευτοκάπακο δεν θα είναι και μεγάλο το κόστος.
Καλά χιλιόμετρα σου εύχομαι! -
Πιθανότερο είναι να έχει τρελό blow by και να χάνει λάδια από εκεί αλλά και πάλι δεν στέκει, μια φλάντζα μεσολάβησε,πόσο έφαγαν το καπάκι?Αυτό που αναφέρεις παραπάνω όταν συμβαίνει η συμπίεση του μοτέρ κατακρημνιζεται
Πιθανότερο είναι να έχει τρελό blow by και να χάνει λάδια από εκεί αλλά και πάλι δεν στέκει, μια φλάντζα μεσολάβησε,πόσο έφαγαν το καπάκι?Αυτό που αναφέρεις παραπάνω, όταν συμβαίνει, η συμπίεση του μοτέρ κατακρημνιζεται. Κατά συνέπεια και η απόδοση μειώνεται. Κάτι τέτοιο από ότι μας λέει ο φίλος δεν υφίσταται.
-
Άρα τα λάδια τα επιπλέον δεν καίγονται από τα έμβολα. Ας περιμένουμε πάντως μπορεί απλά τα καστρολ να καίγονται δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο ένας κινητήρας με τη Χ μάρκα να καίει ενώ με την Ψ να είναι νορμάλ η κατανάλωση.
-
Golf mk4 1,4 75ps με πολύ κάρβουνο ο κινητήρας 240.000κμ. Πριν την αλλαγή έβαλα engine flush της mannol,το δούλεψα 15 λεπτά ρελαντί,δεν είδα κάτι ιδιαίτερο από το καπάκι,το βγαλα στο δρόμο ένα 15λεπτο, αλλαγή λάδια σε mannol 5w30.
Με ζεστό αμάξι δεν ανάβει λαμπάκι πίεσης στο ρελαντί όπως συνηθίζουν αυτοί οι κινητήρες με τέτοια λάδια όταν φθαρουν.
Είχα τα W5 15w40.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]