-
Καλημέρα. Μετά την αλλαγή της 4άδας ελαστικών, σκέφτομαι και την αλλαγή του ελαστικού της ρεζέρβας, διάστασης 205/55/16. Αυτό που είχε από τη μάνα του ήταν Bridgestone Turanza και προφανώς λόγω 10ετίας από την αγορά του αυτοκινήτου είναι ακατάλληλο πλέον για χρήση, αν χρειαστεί. Το φόρεσα 1 φορά πριν 3 χρόνια κι έκανα με αυτό γύρω στα 500 χλμ.
Έχετε κάτι να μου προτείνετε για αλλαγή; Να βάλω το απολύτως φτηνότερο που θα βρω, γύρω στα 55 ευρώ, ή κάτι καλό γύρω στα 70 ευρώ; Τι κάνετε εσείς σε ανάλογες περιπτώσεις; -
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
το μονο που καταλαβα απο αυτους που υποστηριζουν οτι τα 'καλα λαστιχα στον πισω αξονα' ειναι οτι κανεις δεν δινει σαφη απαντηση, ναι κυριοι το ιδανικο θα ειναι να μπουν 2 λαστιχα ιδια, το ιδανικο ομως καποιες φορες δεν ειναι εφικτο λογο διαφορων συνθηκων, τοτε τι κανουμε? εχετε ποτε φορεσει ακομα και τη ρεζερβα αναγκης στον μπροστινο αξονα και να κανετε 200-300 χιλιομετρα ταξιδι? αν οχι ειναι πολυ ωραια η θεωρια, αν ναι δεν θα υποστηριζατε αυτη τη θεωρια γιατι θα ξερατε το ποσο κουραστικο ειναι να κανεις ταξιδι και να βαζεις συνεχεια ζορι στο τιμονι για να κρατας στην ευθεια το αυτοκινητο, τι ωραια ξεκινηματα κανει σε ανηφορα με χαμηλο συνελεστη τριβης απο τον δρομο ισως και σε καποια βροχη, τι ωραιο φρεναρισμα εχει σε παρομοιο δρομο ακομα και με χαμηλες ταχυτητες, το ΄ποσο επικινδυνο ειναι αυτος ο τροχος να βρεθει στο εξωτερικο μερος της στροφης στις ιδιες συνθηκες δρομου.
η αποψη μου διαφερει απο αυτη της miselen τα φθαρμενα ελαστικα στον πισω αξονα (αληθεια, η ιδια εταιρεια δεν λεει οτι τα λαστιχα εχουν μεγιστο χρονο ζωης τα 10 χρονια, εσεις αν πατε να βαλετε λαστιχα καινουργια και ειναι 7 ετων θα τα βαζατε στο αυτοκινητο σας ακομα και αν ηταν με τις ιδανικες συνθηκες η αποθηκευση τους?) ενας οδηγος με λογικη εμπειρια ειναι πολυ καλυτερο και ευκολοτερο να προσαρμωσει το οδηγημα του με αυτο το δεδομενο παρα να υποστει ολα τα μειονεκτηματα με του να βαλει τα φθαρμενα ελαστικα εμπρος (χειροτερο φρεναρισμα, χειροτερο κρατημα κτλ) αυτος αλλωστε ειναι και ο λογος που ανα ορισμενα χιλιομετρα φερνουμα τα πισω λασιχα εμπρος τα καλυτερα να ειναι στο τιμονι που εκει ειναι και το μεγαλυτερο βαρος του αυτοκινητου αλλα δεχονται και τις μεγαλυτερες καταπονησεις τα λαστιχα.Η ανάγκης είναι διαφορετικό θεμα. Εκει μιλάμε για έκτακτη κατάσταση. Η Μισελεν λέει ότι ο πίσω άξονας πρέπει να έχει καλύτερη προσφυση υπό κανονικές συνθηκες καθώς είναι πιο δύσκολο για τον μέσο οδηγό να ελέγξει ενδεχόμενη υπερστροφη. Και όχι, το μπρος-πίσω δεν γίνεται για τον λόγο που αναφέρεις. Γίνεται για να φαγωθούν όλα τα λάστιχα το ίδιο και έτσι να βγάλουν περισσότερα χιλιόμετρα.
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Καλημέρα. Μετά την αλλαγή της 4άδας ελαστικών, σκέφτομαι και την αλλαγή του ελαστικού της ρεζέρβας, διάστασης 205/55/16. Αυτό που είχε από τη μάνα του ήταν Bridgestone Turanza και προφανώς λόγω 10ετίας από την αγορά του αυτοκινήτου είναι ακατάλληλο πλέον για χρήση, αν χρειαστεί. Το φόρεσα 1 φορά πριν 3 χρόνια κι έκανα με αυτό γύρω στα 500 χλμ.
Έχετε κάτι να μου προτείνετε για αλλαγή; Να βάλω το απολύτως φτηνότερο που θα βρω, γύρω στα 55 ευρώ, ή κάτι καλό γύρω στα 70 ευρώ; Τι κάνετε εσείς σε ανάλογες περιπτώσεις;ωραιος, βαλε το φθηνοτερο για ρεζερβα.
-
Εγώ θα έβαζατο λιγότερο χειρότερο από αυτά που άλλαξες ή μτχ
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Έχετε κάτι να μου προτείνετε για αλλαγή; Να βάλω το απολύτως φτηνότερο που θα βρω, γύρω στα 55 ευρώ, ή κάτι καλό γύρω στα 70 ευρώ; Τι κάνετε εσείς σε ανάλογες περιπτώσεις;Αφου η ρεζερβα εχει κανονικές διαστάσεις γιατι δεν την άλλαξες με ενα απο τα παλιά σου λαστιχα που έβγαλες;
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
το μονο που καταλαβα απο αυτους που υποστηριζουν οτι τα 'καλα λαστιχα στον πισω αξονα' ειναι οτι κανεις δεν δινει σαφη απαντηση, ναι κυριοι το ιδανικο θα ειναι να μπουν 2 λαστιχα ιδια, το ιδανικο ομως καποιες φορες δεν ειναι εφικτο λογο διαφορων συνθηκων, τοτε τι κανουμε? εχετε ποτε φορεσει ακομα και τη ρεζερβα αναγκης στον μπροστινο αξονα και να κανετε 200-300 χιλιομετρα ταξιδι? αν οχι ειναι πολυ ωραια η θεωρια, αν ναι δεν θα υποστηριζατε αυτη τη θεωρια γιατι θα ξερατε το ποσο κουραστικο ειναι να κανεις ταξιδι και να βαζεις συνεχεια ζορι στο τιμονι για να κρατας στην ευθεια το αυτοκινητο, τι ωραια ξεκινηματα κανει σε ανηφορα με χαμηλο συνελεστη τριβης απο τον δρομο ισως και σε καποια βροχη, τι ωραιο φρεναρισμα εχει σε παρομοιο δρομο ακομα και με χαμηλες ταχυτητες, το ΄ποσο επικινδυνο ειναι αυτος ο τροχος να βρεθει στο εξωτερικο μερος της στροφης στις ιδιες συνθηκες δρομου.
η αποψη μου διαφερει απο αυτη της miselen τα φθαρμενα ελαστικα στον πισω αξονα (αληθεια, η ιδια εταιρεια δεν λεει οτι τα λαστιχα εχουν μεγιστο χρονο ζωης τα 10 χρονια, εσεις αν πατε να βαλετε λαστιχα καινουργια και ειναι 7 ετων θα τα βαζατε στο αυτοκινητο σας ακομα και αν ηταν με τις ιδανικες συνθηκες η αποθηκευση τους?) ενας οδηγος με λογικη εμπειρια ειναι πολυ καλυτερο και ευκολοτερο να προσαρμωσει το οδηγημα του με αυτο το δεδομενο παρα να υποστει ολα τα μειονεκτηματα με του να βαλει τα φθαρμενα ελαστικα εμπρος (χειροτερο φρεναρισμα, χειροτερο κρατημα κτλ) αυτος αλλωστε ειναι και ο λογος που ανα ορισμενα χιλιομετρα φερνουμα τα πισω λασιχα εμπρος τα καλυτερα να ειναι στο τιμονι που εκει ειναι και το μεγαλυτερο βαρος του αυτοκινητου αλλα δεχονται και τις μεγαλυτερες καταπονησεις τα λαστιχα.Δεν το λέει μόνο η μισελεν τα καλύτερα λαστιχα στον πισω άξονα το λένε όλοι και δεν εχω δει ποτε κανένα να λέει το ανάποδο.
Αν η ρεζερβα ειναι στον μπροστινό άξονα έχεις την εντύπωση οτι το αυτοκίνητο εχει συμπεριφορά ΓΤΠ γιατι όντως έτσι ειναι. Αν την έχεις στον πισω άξονα έχεις ψευδαίσθηση οτι το αυτοκίνητο δεν παει τελείως ΓΤΠ.
Το μπρος πισω δεν γινεται για να ειναι τα καλύτερα λαστιχα μπροστά αλλα για να μοιραστεί καλύτερα η μεγαλύτερη φθορά των μπροστινων ελαστικών και να κρατήσουν περισσότερα χλμ. -
Ο χρήστης Aikibill έγραψε:
η αποψη μου διαφερει απο αυτη της miselen τα φθαρμενα ελαστικα στον πισω αξονα (αληθεια, η ιδια εταιρεια δεν λεει οτι τα λαστιχα εχουν μεγιστο χρονο ζωης τα 10 χρονια, εσεις αν πατε να βαλετε λαστιχα καινουργια και ειναι 7 ετων θα τα βαζατε στο αυτοκινητο σας ακομα και αν ηταν με τις ιδανικες συνθηκες η αποθηκευση τους?) ενας οδηγος με λογικη εμπειρια ειναι πολυ καλυτερο και ευκολοτερο να προσαρμωσει το οδηγημα του με αυτο το δεδομενο παρα να υποστει ολα τα μειονεκτηματα με του να βαλει τα φθαρμενα ελαστικα εμπρος (χειροτερο φρεναρισμα, χειροτερο κρατημα κτλ) αυτος αλλωστε ειναι και ο λογος που ανα ορισμενα χιλιομετρα φερνουμα τα πισω λασιχα εμπρος τα καλυτερα να ειναι στο τιμονι που εκει ειναι και το μεγαλυτερο βαρος του αυτοκινητου αλλα δεχονται και τις μεγαλυτερες καταπονησεις τα λαστιχα.Δεν το λέει μόνο η μισελεν τα καλύτερα λαστιχα στον πισω άξονα το λένε όλοι και δεν εχω δει ποτε κανένα να λέει το ανάποδο.
Αν η ρεζερβα ειναι στον μπροστινό άξονα έχεις την εντύπωση οτι το αυτοκίνητο εχει συμπεριφορά ΓΤΠ γιατι όντως έτσι ειναι. Αν την έχεις στον πισω άξονα έχεις ψευδαίσθηση οτι το αυτοκίνητο δεν παει τελείως ΓΤΠ.
Το μπρος πισω δεν γινεται για να ειναι τα καλύτερα λαστιχα μπροστά αλλα για να μοιραστεί καλύτερα η μεγαλύτερη φθορά των μπροστινων ελαστικών και να κρατήσουν περισσότερα χλμ.αυτο ειναι σωστο, αλλα σε αυτη την περιπτωση παλι δεν εχουμε τα χειροτερα πισω?
-
Ναι για αυτο η αλλαγη πρεπει να γινεται σε τακτά διαστήματα ώστε η διαφορα πέλματος μπρος πισω να ειναι ελάχιστη (γενικά όχι πάνω απο 1mm).
-
Η λογική θέλει τα καλά λάστιχα μπροστά που έχεις την ανάγκη για πρόσφυση για κράτημα και φρενάρισμα (αν είσαι προσθιοκίνητος )
Η άλλη άποψη θεωρεί ότι η υπερστροφή είναι ΠΟΛΥ δύσκολο να ελεγχθεί (και έχει δίκιο ) και καλύτερα χαμηλότερα όρια παρά υπερστροφή
Άλλωστε μιλάμε για το λιγότερο χειρότερο σενάριο αφού το καλύτερο είναι να έχεις όλα τα λάστιχα αλλαγμένα και βέβαια εννοείται ότι τα παλιά είναι ακόμα λάστιχα -
Τα καινούργια λαστιχα μετα απο δυο χρόνια δεν ειναι πια καινούργια και αν δεν έχουν γινει αλλαγές μπρος πισω ειναι κατα πολύ πιο φθαρμένα μπροστά. Άρα και τα 'καινούργια' μπροστινά για την πλειοψηφία του κόσμου (που δεν κανει αλλαγές μπρος-πιςω) κάθε άλλο παρά καινούργια ειναι.
-
Τελικά μου φαίνεται πως θα βάλω τα μπρος πίσω τώρα που έχουν μόνο 10.000Km και μικρή φθορά τα μπροστινά και θα το αφήσω έτσι μέχρι τέλους.
Πάντως φίλε Ηλία τα s.drive είναι τραίνο στο στεγνό. -
Τα καινούργια λαστιχα μετα απο δυο χρόνια δεν ειναι πια καινούργια και αν δεν έχουν γινει αλλαγές μπρος πισω ειναι κατα πολύ πιο φθαρμένα μπροστά. Άρα και τα 'καινούργια' μπροστινά για την πλειοψηφία του κόσμου (που δεν κανει αλλαγές μπρος-πιςω) κάθε άλλο παρά καινούργια ειναι.Στα προσθιοκίνητα εγώ δεν κάνω συνειδητά μπρος-πίσω γιατί οδηγώ επιθετικά και τρώω λάστιχο, ειδικά μπροστά (στα πισωκίνητα συμβαίνει το αντίθετο, αλλά το δικό μου έχει άλλες διαστάσεις μπρος-πίσω οπότε και να ήθελα δεν γίνεται αλλαγή). Όταν έρθει η ώρα των μπροστινών να φύγουν, αλλάζω όλη την 4άδα.
-
Στο βιβλιο του αυτοκινήτου περιγραφεται καθε πότε αλλαζουν θεση τα ελαστικα για καλυτερη εκμεταλλευσή τους.
Όσο αφορά σε ποιο άξονα να ειναι τα καινουργια ελαστικά εάν υπάρχει διαφοροποίηση, επίλέξτε που θέλετε να υστερείτε ή αντιστοίχως να υπερέχετε. Ο πίσω άξονας καλύπτει την υπερστροφή που είναι γενικά πιο δύσκολο να ελεγχτεί και ο μπροστά την υποστροφή. Επιπλέον βάζοντας στον πίσω άξονα τα νέα ελαστικά δεν δημιουργείτε στον οδηγό η ενθάρρυνση της καλύτερης πρόσφυσης.
Η άποψή μου είναι ότι στην περίπτωση που είναι αναγκαίο να αλλαχτούν μόνο 2 ελαστικά, για μέσο οδηγό με μέσο αυτοκίνητο χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις νέα ελαστικά μπροστά γιατί τις περισσότερες πιθανότητες έχεις να χάσεις το μπροστινό δηλαδή τα φρένα.
Επειδή το αυτοκίνητο είναι σύνολο καλό θα είναι να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των αξόνων για να υπάρχει νορμάλ οδηγική συμπεριφορά. -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Τα καινούργια λαστιχα μετα απο δυο χρόνια δεν ειναι πια καινούργια και αν δεν έχουν γινει αλλαγές μπρος πισω ειναι κατα πολύ πιο φθαρμένα μπροστά. Άρα και τα 'καινούργια' μπροστινά για την πλειοψηφία του κόσμου (που δεν κανει αλλαγές μπρος-πιςω) κάθε άλλο παρά καινούργια ειναι.
Στα προσθιοκίνητα εγώ δεν κάνω συνειδητά μπρος-πίσω γιατί οδηγώ επιθετικά και τρώω λάστιχο, ειδικά μπροστά (στα πισωκίνητα συμβαίνει το αντίθετο, αλλά το δικό μου έχει άλλες διαστάσεις μπρος-πίσω οπότε και να ήθελα δεν γίνεται αλλαγή). Όταν έρθει η ώρα των μπροστινών να φύγουν, αλλάζω όλη την 4άδα.
Εγώ κάνω λίγα χλμ τον χρόνο και δεν ασχολούμαι με μπρος-πισω γιατι έτσι και αλλιώς αλλάζω τα λαστιχα με αρκετό πέλμα στα 4-5 χρόνια.
-
Ο χρήστης TRiBaL81 έγραψε:
Τελικά μου φαίνεται πως θα βάλω τα μπρος πίσω τώρα που έχουν μόνο 10.000Km και μικρή φθορά τα μπροστινά και θα το αφήσω έτσι μέχρι τέλους.
Πάντως φίλε Ηλία τα s.drive είναι τραίνο στο στεγνό.Καλή σκέψη μου φαίνεται βαση των χλμ/χρόνο που κανείς.
-
Ο χρήστης pko έγραψε:
Επειδή το αυτοκίνητο είναι σύνολο καλό θα είναι να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των αξόνων για να υπάρχει νορμάλ οδηγική συμπεριφορά.
σωστό αυτο, ειναι επικίνδυνο στον ενα άξονα να υπάρχουν καινούργια και στον άλλο ετοιμοθάνατα λαστιχα.
-
Έχετε κάτι να μου προτείνετε για αλλαγή; Να βάλω το απολύτως φτηνότερο που θα βρω, γύρω στα 55 ευρώ, ή κάτι καλό γύρω στα 70 ευρώ; Τι κάνετε εσείς σε ανάλογες περιπτώσεις;Αφου η ρεζερβα εχει κανονικές διαστάσεις γιατι δεν την άλλαξες με ενα απο τα παλιά σου λαστιχα που έβγαλες;
Φίλε μου η ρεζέρβα έχει κανονικές διαστάσειςστη λογική ότι η διάσταση που ερχόταν στο στάνταρ εξοπλισμό ήταν η 205/55/16. Εγώ όμως είχα βάλει εξτρά 17άρες (εργοστασιακές κατά την παραγγελία του αυτοκινήτου) με ελαστικά 225/45/17, οπότε τώρα που έκανα την αλλαγή δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποιο από τα παλιά 17άρια για τη ρεζέρβα.
-
Λοιπόν, μετά από αρκετό ψάξιμο για ελαστικά 195/60R16 89V, διαπίστωσα ότι διαθέσιμα είναι μόνο τα εξής:
- Nexen N blue eco..................300 €
- Falken Ziex ZE914.................420 €
- Toyo Proxes CF2...................420 €
- Michelin Energy Saver.............450 €
- Continental PremiumContact 2...450 €
Όπως βλέπετε, οι επιλογές είναι λίγες και σχετικά ακριβές.
Τείνω προς τα Michelin που, αν και παλιά λάστιχα πλέον- είναι γνωστής ποιότητας.
Άλλωστε αυτά φοράει το αυτοκίνητο και είμαι ευχαριστημένος.
-
Ο χρήστης Scrooge έγραψε:
Λοιπόν, μετά από αρκετό ψάξιμο για ελαστικά 195/60R16 89V, διαπίστωσα ότι διαθέσιμα είναι μόνο τα εξής:- Nexen N blue eco..................300 €
Τείνω προς τα Michelin που, αν και παλιά λάστιχα πλέον- είναι γνωστής ποιότητας.
Και τα Toyo παντως μια χαρα είναι.
-
Ο χρήστης Scrooge έγραψε:
Λοιπόν, μετά από αρκετό ψάξιμο για ελαστικά 195/60R16 89V, διαπίστωσα ότι διαθέσιμα είναι μόνο τα εξής:- Nexen N blue eco..................300 €
Θεωρω τα CF2 ανωτερα απο τα michelin.........
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]