Καλησπέρα!
Είδα το παρακάτω από το site της michelin:
Πόσο παλιό είναι το πολύ παλιό; Η δοκιμή στα πέντε χρόνια
Μετά από πέντε χρόνια ή και περισσότερα σε λειτουργία, τα ελαστικά σας θα πρέπει να επιθεωρούνται λεπτομερώς, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Εάν προκύψει ανάγκη, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος, σχετικά με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης. Για προληπτικούς λόγους, εάν τα ελαστικά δεν έχουν αντικατασταθεί 10 χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής τους (δείτε πώς να διαβάζετε το πλευρό ενός ελαστικού), η Michelin συνιστά να τα αντικαταστήσετε με καινούργια ελαστικά. Ακόμη κι αν φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση για χρήση, ακόμη κι αν το σκάλισμά τους δεν έχει χαμηλώσει προς τον δείκτη φθοράς.
http://www.michelin.gr/tyres/learn-share/buying-guide/when-should-i-change-my-tyres
Γενικά πάντα άλλαζα τα λάστιχα στα 6-7 χρόνια, ή όταν τελείωνε το πέλμα. Τώρα είμαι με Michelin Energy E3A του 2009 με 40000 km πάνω και έχουν ακόμα αρκετό πέλμα, ενώ δεν έχω παρατηρήσει και κάποια σημαντική μείωση στην απόδοση. Θεωρώ πως μπορώ να βγάλω 2-3 χρόνια ακόμα.
Την μεγαλύτερη φθορά την είχα με Uniroyal Rainsport που αναγκάστηκα να αλλάξω πριν κλείσω 5ετία.
Εσείς ποιά θεωρείτε καλή πρακτική; Έχω ακούσει για ακραία σενάρια αλλαγής κάθε 2 χρόνια, και δεν καταλαβαίνω αν η οδήγηση γίνεται στον πραγματικό δρόμο ή σε πίστα για να δικαιολογείται κάτι τέτοιο.