-
Προφανώς και δεσμεύεσαι από την κατακόρυφη στήλη και προφανώς μπορεί να πάει λίγο αριστερά η δεξιά , αρκεί να υπάρχει κλίση της αποχέτευσης από την λεκάνη προς την κατακόρυφη στήλη .
Να προσέξεις τι θα κάνεις με το σιφώνι δαπέδου και γενικά αν έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις , φώναξε τον υδραυλικό να σε κατατοπίσει . Αν δεν έχεις αποφασίσει , μίλα με κάποιο μηχανικό .
Γενικά να ξέρεις ότι η χαρά του κακού γείτονα , είναι να κάνεις ζημιά σε κεντρική εγκατάσταση .
-
Αριστερα δεξια σιγουρα μπορει να στην παει, ομως αν παει πιο μακρυα θα μεγαλωσει το μηκος του σωληνα προς την αποχετευση οποτε κ το σκαλοπατακι που δημιουργει.
κανονικα μπορει να στην παει οπου θελεις, αλλα πρεπει να παει στην αποχετευση η σωληνα οποτε δεν ειναι οτι καλυτερο να την κανεις γυρω γυρω. Σκεψου μια πιθανη ζημια τι θα προκαλεσει.
Φωναζεις υδραυλικο κ οχι μηχανικο κ θα σε κατατοπισει (αρκει να μην βαριεται).
επισης προτιμησε χαλκο μονοκομματο για τις σωληνωσεις κ οχι (φθηνη) πολυστρωματικη.@cruiser: τι ζημια να κανει;
-
Πέρα από την αποχέτευση έχουμε και το σιφόνι δαπέδου που πάνε οι άλλες αποχετεύσεις και αυτά ενώνονται στην κεντρική στήλη σε δύο Ταφ .
Οπότε όλες αυτές οι συνδέσεις θέλουν προσοχή γιατί δεν φαίνονται , έχουν καλυφθεί από το δάπεδο και στο ξήλωμα του δαπέδου , θα έχουμε χτυπήματα . Τώρα εξαρτάται πόσο παλιό είναι το κτίριο και βέβαια είναι βολικό το ότι είναι ο τελευταίος όροφος .
Αν είναι πολύ παλιό το κτίριο και οι σωλήνες δεν είναι πλαστικές , τότε πιθανόν να υπάρχουν ήδη προβλήματα και να αποκαλυφθούν τώρα και υπάρχει θέμα σε ποιόν θα χρεωθούν .
Σε μία ανακαίνιση που έκανα πριν 2 χρόνια , έπρεπε να ανοίξουμε μεγάλο τμήμα στον φωταγωγό της 60χρονης πολυκατοικίας να δούμε αν η ζημιά στην κεντρική στήλη , αφορούσε εμάς ή το κεντρικό δίκτυο , όπως και ήταν τελικά , αλλά προφανώς όλοι θα ήθελαν την ζημιά να την χρεωθεί ο ανακαινίζων και όχι τα κοινόχρηστα . Το ίδιο είχε συμβεί σε άλλη οικοδομή ανάλογης ηλικίας , που με φώναξαν μετά την ανακαίνιση για ζημιά στην κεντρική θέρμανση και κάναμε χειρουργείο για να δούμε ότι τελικά ήταν σάπιος ο κεντρικός σωλήνας της θέρμανσης .
Μην ξεχνάμε ότι καλές οι ανακαινίσεις , αλλά είναι φτιασίδωμα γριάς που οι αρτηρίες της δεν ανακαινίζονται .
-
Λόγω μεγάλης έκτασης δουλειάς και ζημιών, θα σου πρότεινα κάτι ενδιάμεσο, αν έχεις λίγο χώρο:
-
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. 20 χρόνων είναι η πολυκατοικία αλλά η τουαλέτα έχει βγάλει αρκετές ζημιές και θέλει ανακαίνιση (έσπασε η μπανιέρα, υγρασία σε ένα τοίχο, ραγισμένη λεκάνη, ζημιές στο έπιπλο, φθορές στα πλακάκια). Σε μπελάδες μπήκαμε...
Μια και το φέρε η κουβέντα. Εντοιχισμένο ή ελεύθερο καζανάκι; Απ' όσα κατάλαβα, σε εσωτερικό τοίχο μονού τούβλου, δεν κερδίζεις κάτι σπουδαίο σε χώρο από τον εντοιχισμό, καθώς θα εξέχει.
-
Και η κρεμαστή λεκάνη θα αντέχει τα 100 κιλά μου;
-
Χαχα, για μακροπρόθεσμα προβληματίζομαι μήπως κρεμάσει. Τα πρώτα χρόνια θα αντέξει, αλοίμονο... Σ' ευχαριστώ!
-
Εσύ τι λες; Είναι για κατηγορίες φτερού μόνο;
*άσχετο: έχει μία τρομερή η geberit rimless (ή rimfree?)!
-
Αν στηριχτεί σωστά η λεκάνη δεν έχει πρόβλημα . Βέβαια ενδόμυχα εμείς οι φουσκωτοί , ένα άγχος θα το έχουμε...
Πολύ περίεργο που έβγαλε όλες αυτές τις ζημιές .
Οταν λές έσπασε η μπανιέρα , έχεις υγρασία στον τοίχο και φθορές στα πλακάκια , μπορείς να γίνεις πιο σαφής ?
-
Σε ευχαριστώ cruiser. Όπως έγραψα, στα 20 χρόνια έχουν συσσωρευτεί ζημιές που με έκαναν να αποφασίσω την ανακαίνιση. Πιο αναλυτικά:
-
'Εχει εμφανιστεί από πέρυσι υγρασία στον τοίχο απέναντι από την μπανιέρα, χαμηλά, έξω από το μπάνιο (στον διάδρομο). Δεν συνδέεται με τη ζημιά στη μπανιέρα, κάτι άλλο την προκαλεί.
-
Η λεκάνη έχει ραγίσει χαμηλά στη βάση της.
-
Το καζανάκι στάζει (αν και αυτό επισκευάζεται εύκολα)
-
Το έπιπλο μπάνιου έχει σκασίματα και φουσκώματα στο ξύλο. Ο καθρέπτης επίσης είναι φθαρμένος.
-
Ο νηπτήρας πάνω στο έπιπλο έχει αποκτήσει άπειρες μικρορηγματώσεις στο σμάλτο του.
-
Τα πλακάκια έχουν φθαρεί σε κάποια σημεία και έχουν ραγίσει στο πάτωμα, δίπλα στο σιφώνι.
-
Πετσετοκρεμάστρες και χαρτοθήκη σε άσχημη κατάσταση.
-
Οι μπαταρίες θέλουν αλλαγή.
-
Το παράθυρο αλουμινίου είναι άχρηστο, μπάζει πολύ παρά τις αφρώδης μονωτικές ταινίες που έχω βάλει και δεν έχει και ανάκλιση για να το αφήνω λίγο ανοικτό.
-
Και προχθές, το αποκορύφωμα. Η μπανιέρα έσπασε στο κέντρο της: έχει μια ρωγμή που όταν πατάς στο κέντρο κάνει κρακ και ανοίγει.
Δεν ξέρω αν σε 20 χρόνια θεωρούνται φυσιολογικές φθορές όλα αυτά ή αν ο εργολάβος έβαλε ότι χειρότερο υπήρχε. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για ανακαίνιση έχει παρθεί και έχω ξεκινήσει την έρευνά μου. Ελπίζω να μην ξεπεράσω τα 3 - 3,5 χιλιάρικα.
-
-
Αυτά τα υλικά τα έβαλε ο εργολάβος ή διαλέξατε και εσείς ? Ξέρεις τον προμηθευτή ? Σε ποιά περιοχή είσαι ? Για κατασκευή του 2000 μου φαίνονται περίεργα .
Ας τα πάρουμε από την αρχή .
Η μπανιέρα είναι πλαστική ?
Αν είναι πλαστική , παραμορφώνεται όταν μπαίνεις μέσα ?
Στον τοίχο που έχει υγρασία , τι υδραυλικά υπάρχουν ?
Οι υγρασίες τι χρώμα έχουν και αν έχουν κάποια διεύθυνση .
Προφανώς και δεν θεωρούνται φυσιολογικές φθορές όλα αυτά και για αυτό ψάχνουμε να βρούμε τι έχει γίνει .
-
Το σπίτι το αγόρασα καινούργιο μεν, αλλά τελειωμένο, δεν διάλεξα εγώ τίποτα από υλικά. 'Καλή' πολυκατοικία υποτίθεται στα βπ.
Η μπανιέρα είναι μάλλον πλαστική, όταν μπαίνεις μέσα κουνάει/τρίζει και τώρα έσπασε. Η υγρασία είναι στον απέναντι τοίχο, χαμηλά, εξωτερικά του μπάνιου. Πιθανόν σωλήνα καλοριφέρ περνάει από εκεί.
Η απόφαση έχει παρθεί, βρίσκομαι σε φάση έρευνας αγοράς και προσπαθούμε να καταλήξουμε στο τι θέλουμε αισθητικά. Έχω γνωστό υδραυλικό και έχω δει δουλειές του, απλά δεν τον έχω φωνάξει ακόμα μέχρι να είμαι πιο σίγουρος για το τι θέλω. Θα δω τι θα μου πει και ίσως πάρω και δεύτερη γνώμη.
-
Οι ερωτήσεις που σου έκανα δεν έγιναν τυχαία .
Στα μέσα και τέλη της 10ετίας του 90 είχε γίνει της μόδας , βασικά αυτό είχαν πουλήσει οι προμηθευτές να βάζουμε πλαστικές μπανιέρες . Ελεγαν ότι δεν χαλάνε , δεν παθαίνουν κάτι αν πέσει κάτι πάνω τους , όπως συνέβαινε με τις παλιότερες και άλλα τέτοια .
Εδώ να σου πω ότι οι χοντρέμποροι στον χώρο δεν είναι πολλοί . Λιγότεροι από 10 . Ετσι η αγορά γέμισε από τις πλαστικές που τις ήθελε και ο κόσμος , αφού τον είχαν δασκαλέψει κατάλληλα .
Στην πράξη διαπιστώθηκε το εξής . Οι μπανιέρες αυτές όταν έπαιρναν φορτίο , δηλαδή νερό μέσα ή γενικότερα φορτίο , παραμορφώνονταν με αποτέλεσμα η ένωση τους με τον τοίχο και τα πλακάκια να ανοίγει και την ώρα που κάνεις μπάνιο να περνάει νερό από τον αρμό και αυτός να πηγαίνει κάτω από την μπανιέρα .
Η μπανιέρα τοποθετείται πάνω σε μία μεταλλική βάση , αλλά δεν ήταν τόσο αξιόπιστη . Οταν άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα , μας έλεγαν διάφορες βλακείες , όπως το να γεμίσουμε άμμο τον χώρο και να κάτσει πάνω η μπανιέρα και διάφορες άλλες βλακείες , αλλά πρακτικά τις καταργήσαμε και γυρίσαμε στις άλλες που ήταν σταθερές .
Η μπανιέρα μπαίνει όταν ο χώρος του μπάνιου είναι στα τούβλα - σοβατίσματα και κάνει ο υδραυλικός τις συνδέσεις . Μετά χτίζεται η πρόσοψη και μπαίνουν γύρω - γύρω τα πλακάκια . Οπότε είναι πολύ πιθανό όλα αυτά τα χρόνια να έχει περάσει αρκετό νερό από τους αρμούς της μπανιέρας , αυτό έχει πάει στο μπετόν της πλάκας , το οποίο έχει τυχαίες κλίσεις και η κλίση στο μπάνιο να το έχει οδηγήσει στον απέναντι τοίχο και εκεί να έχει εγκλωβιστεί και να ανεβαίνει προς τα πάνω η υγρασία .
Ισως και τα ραγίσματα στα πλακάκια να προέρχονται από νερό στην τσιμεντοκονία και να έχουν αποκολληθεί και με το βάρος να σπάνε .
Αυτά όλα βέβαια είναι υποθέσεις , αφού ούτε τον χώρο έχω δει , ούτε μπορώ να ξέρω τι υλικά έβαλαν .
Απλά να τα έχεις υπ΄ όψη σου , όταν προχωρήσεις στο ξήλωμα .
Τέλος σκέψου , αν θέλεις να ξαναβάλεις μπανιέρα , ή να κάνεις μία μεγάλη ντουζιέρα , γιατί βλέπω ότι τώρα οι περισσότεροι θέλουν το δεύτερο .
-
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ cruiser για τη βοήθεια.
Για το τελευταίο που λες, κι εγώ αυτό θα κάνω, θα βάλω χτιστή ντουζιέρα, με σταθερό γυάλινο χώρισμα και ένα κενό για είσοδο. Πιστεύω ότι τα συρόμενα/ανοιγόμενα γρήγορα χαιρετάνε.
-
Ωραία . Να βάλεις καταρράκτη οροφής και τηλέφωνο βέβαια . Τα βάλαμε τώρα σε ένα ξενοδοχείο στο Σύνταγμα που φτιάξαμε και έχει πολλές καλές κριτικές από τους πελάτες .
-
Ωραία . Να βάλεις καταρράκτη οροφής και τηλέφωνο βέβαια . Τα βάλαμε τώρα σε ένα ξενοδοχείο στο Σύνταγμα που φτιάξαμε και έχει πολλές καλές κριτικές από τους πελάτες .
Στο δικο μου διαμερισμα 1988 εχει μπει μια μπανερια που ειναι μικρη σχετικα γιατι ρωτησα και τωρα δεν υπαρχουν μπανιερες σε αυτη την διασταση (ειναι λιγο πλατυτερες που δεν θα χωρεσουν στις διαστασεις του μπανιου γιατι ειναι η πορτα που περιοριζει). Οποτε και εγω θα βαλω ντουζιερα στο μελλον.
Εχω και ενδιαμεσο ταβανι που θελω να αφαιρεσω μαζι με το θερμοσιφωνα εκει. Αξιζει η φασαρια να σπαστει; Η να το αφησω.
Επισης θα μεταφερω τις παροχες του πλυντηριου στην κουζινα που ειναι ακριβως διπλα δωματιο. Απο σχεδιο οι Ελληναρες μαυρο χαλι.
-
Όχι τα ανοιγομενα αν τα βάζεις wd4 σιλικόνης στις ράγες κρατούν πολλα έτη. Απλά μη τσιγκουνευτεις την ποιότητα. Είναι υπερβολικά ακριβά με πρώτη ματιά αλλά αξίζουν.
Καταρράκτη όπως λέει ο ταξιδευτής να το βάλεις. Απλά τέλειο αλλά μη το αφήνεις εβδομάδες χωρίς καθαρισμό των αλάτων.
Άσε το ταβάνι ήσυχο....θα γίνει χαμός από μπάζα, ενω αν έχεις μικρό σπίτι βοηθά το να βάζεις χαρτιά τουαλέτας, καθαριστικά κτλ
-
Τώρα που βρήκα το νήμα και μιλάτε για ανακαινίσεις, θέλω να κάνω κι εγώ κάτι στο παλιό διαμέρισμά μου.
Είμαι στον τελευταίο όροφο (ισόγειο + 3 όροφοι), οι δύο κρεβατοκάμαρες και το ενδιάμεσο τους μπάνιο έχουν βορινό τοίχο χωρίς παράθυρα (εκτός από το παραθυράκι του μπάνιου). Στον τοίχο αυτό παρατηρώ υγρασία εσωτερική και αρχή μούχλας στις γωνίες όταν μένει κλειστό, συμπεραίνω πως ο κρύος βορινός τοίχος συμπυκνώνει ότι υγρασία υπάρχει εσωτερικά, και σκέφτομαι μόνωση.
Ποιος είναι ο καλύτερος για τα λεφτά του τρόπος μόνωσης, να μονωθούν εσωτερικά ή εξωτερικά οι τοίχοι και με ποιο τρόπο; γύρω στα 3 με 4 μέτρα μήκος ο τοίχος κάθε κρεβατοκάμαρας, ύψος δεν θυμάμαι, το συνιθισμένο. Τί κόστος περίπου να προϋπολογίζω;
Επίσης η μία κρεβατοκάμαρα έχει και φουσκώματα στο ταβάνι που οφείλονται πως στο παρελθόν δεν είχε μόνωση η ταράτσα (κατασκευή του 80) αλλά πριν λίγα χρόνια μονώθηκε με ασφαλτόπανο και δεν φαίνεται να επηρεάζεται πλέον, αυτό το ταβάνι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το φτιάξω;
-
O καλύτερος και φτηνότερος τρόπος είναι να χάσεις 5 εκ από το δωμάτιο , βάζοντας την εσωτερική θερμομόνωση της Κνάουφ και μετά να βάψεις τα δωμάτια . Θα δεις μεγάλη διαφορά . Στην οροφή προφανώς θα υπάρχει υγρασία μέσα που τώρα λόγω της μόνωσης βγαίνει προς τα κάτω . Με το βάψιμο , θα ανοίξεις τα σημεία και θα τα φτιάξεις όλα .
Αν όμως δεν έχεις κάνει και θερμομόνωση στην ταράτσα παρά μόνο ασφαλτόπανο , τότε κάνε μία ψευδοροφή των 10 εκ και μέσα βάλε ορυκτοβάμβακα και επίσης θα βελτιώσεις την κατάσταση , οπότε το βάψιμο θα πάει στις γυψοσανίδες .
Δεν είναι ακριβές λύσεις και γλυτώνεις τις σκαλωσιές .
Αν όμως έχεις εξωτερικό μπαλκόνι τότε ίσως δεις και την εξωτερική θερμομόνωση .
Γενικά ακόμα και με 3 εκ μονωτικό θα δεις τεράστια διαφορά .
-
O καλύτερος και φτηνότερος τρόπος είναι να χάσεις 5 εκ από το δωμάτιο , βάζοντας την εσωτερική θερμομόνωση της Κνάουφ και μετά να βάψεις τα δωμάτια . Θα δεις μεγάλη διαφορά . Στην οροφή προφανώς θα υπάρχει υγρασία μέσα που τώρα λόγω της μόνωσης βγαίνει προς τα κάτω . Με το βάψιμο , θα ανοίξεις τα σημεία και θα τα φτιάξεις όλα .
Αν όμως δεν έχεις κάνει και θερμομόνωση στην ταράτσα παρά μόνο ασφαλτόπανο , τότε κάνε μία ψευδοροφή των 10 εκ και μέσα βάλε ορυκτοβάμβακα και επίσης θα βελτιώσεις την κατάσταση , οπότε το βάψιμο θα πάει στις γυψοσανίδες .
Δεν είναι ακριβές λύσεις και γλυτώνεις τις σκαλωσιές .
Αν όμως έχεις εξωτερικό μπαλκόνι τότε ίσως δεις και την εξωτερική θερμομόνωση .
Γενικά ακόμα και με 3 εκ μονωτικό θα δεις τεράστια διαφορά .
ευχαριστώ, την εσωτερική μόνωση που λες την είχα δει σε βίντεο και φαίνεται η πιο απλή υπόθεση. Μόνο στους δύο βορεινούς τοίχους έχω θέμα και μάλλον αυτό θα κάνω. Δεν ξέρω μόνο τί περίπου κόστος θα έχει...
Για τα ταβάνια καλά θα ήταν να κάνω τη μόνωση που περιγράφεις, πρέπει όμως να το εξετάσω γιατί έχουμε ντουλάπες μέχρι την οροφή, αν έχω το περιθώριο των εκατοστών που χρειάζεται.
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]