-
Καλησπέρα,
Υπάρχει κάποιος γνωστής με το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ για να μου δώσει μερικές κατευθύνσεις;
Βλέπω πολλές κακοτεχνίες και έχω υποψία ότι κάποιες εργασίες δεν έχουν γίνει σωστά και άλλες είναι τελείως λάθος αλλά δεν μπορώ να τα αποδείξω γιατί δεν έχω γνώση της νομοθεσίας και των προδιαγραφών.
-
@limited_one said in ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]:
Καλησπέρα,
Υπάρχει κάποιος γνωστής με το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ για να μου δώσει μερικές κατευθύνσεις;
Βλέπω πολλές κακοτεχνίες και έχω υποψία ότι κάποιες εργασίες δεν έχουν γίνει σωστά και άλλες είναι τελείως λάθος αλλά δεν μπορώ να τα αποδείξω γιατί δεν έχω γνώση της νομοθεσίας και των προδιαγραφών.
Σε ποιόν κύκλο εξ'οικονομώ είναι η αίτηση; Στο εξοικονμώ - αυτονομώ ,αυτό που κάναμε αίτηση πρίν 2 χρόνια;
Σε τί φάση είναι η αίτηση; Έχει κλείσει το έργο; Προφανώς οι παρεμβάσεις έγιναν. Έχει περάσει ο Β ΠΕΑ; Αυτό είναι και το κρίσιμο, αν πέρασε ο Β ΠΕΑ, και έχει καταγράψει παρεμβάσεις που δεν έγιναν ή που παρουσιάζουν ψευδή ενεργειακά χαρακτηριστικά, αυτός φέρει μεγάλη ευθύνη καθώς σφράγισε λάθος.
Δώσε λίγο περισσότερα στοιχεία , τι υποπτεύεσαι ότι έγινε λάθος και σε τι φάση είναι η αίτηση ( όπως έγραψα)
-
@civil357 said in ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]:
Καλησπέρα,
Σε ποιόν κύκλο εξ'οικονομώ είναι η αίτηση; Στο εξοικονμώ - αυτονομώ ,αυτό που κάναμε αίτηση πρίν 2 χρόνια;
Σε τί φάση είναι η αίτηση; Έχει κλείσει το έργο; Προφανώς οι παρεμβάσεις έγιναν. Έχει περάσει ο Β ΠΕΑ; Αυτό είναι και το κρίσιμο, αν πέρασε ο Β ΠΕΑ, και έχει καταγράψει παρεμβάσεις που δεν έγιναν ή που παρουσιάζουν ψευδή ενεργειακά χαρακτηριστικά, αυτός φέρει μεγάλη ευθύνη καθώς σφράγισε λάθος.
Δώσε λίγο περισσότερα στοιχεία , τι υποπτεύεσαι ότι έγινε λάθος και σε τι φάση είναι η αίτηση ( όπως έγραψα)
Καλησπέρα!
Το έργο είναι στον κύκλο για για τις αιτήσεις που κάναμε το 2020.
Να αναφέρω ότι την εργολαβία την κάνει το γραφείο που απευθύνθηκα για να γίνει η αίτηση για το πρόγραμμα.
Οι παρεμβάσεις έγιναν, χθες υποτίθεται πως τελείωσαν οι εξωτερικές παρεμβάσεις αλλά δεν νομίζω να έκλεισε ο φάκελος γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες.
Δεν έχει περάσει ο Β ΠΕΑ αν και νομίζω ότι δεν θα γίνει…
Αναλυτικά έγιναν τα εξής:
Αντεστραμμένη θερμομόνωση δώματος.- Ξαφνικά το έργο δεν καλύπτει την τσιμεντοκονία για τις κλίσεις λόγω των ανατιμήσεων. Αποφασίζουμε να πληρωθεί 50-50
- Θεωρώ πως έγινε κακή υδρομόνωση στα στηθαία τα οποία δεν καλύπτει πάλι το πρόγραμμα.
- Πάνω από τα fibran και το γεωύφασμα μπήκε 3Α και σε κάποια σημεία είναι απλά μια στρώση 2 πόντους και υπάρχουν σημεία που είναι κενό!
- Δεν έγινε ζώνη υδρομόνωσης στην υφιστάμενη τοιχοποιία και στο δάπεδο. Άφησαν τα παλιά σοβατεπιά όμως!
- Το φινίρισμα της πάστας είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτο! Δεν έγινε σωστή προεργασία στην κόλλα με το πλέγμα.
Αν θυμηθώ κάτι άλλο θα επανέλθω!
-
@civil357 said in ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]:
Καλησπέρα,
Καλησπέρα!
Το έργο είναι στον κύκλο για για τις αιτήσεις που κάναμε το 2020.
Να αναφέρω ότι την εργολαβία την κάνει το γραφείο που απευθύνθηκα για να γίνει η αίτηση για το πρόγραμμα.
Οι παρεμβάσεις έγιναν, χθες υποτίθεται πως τελείωσαν οι εξωτερικές παρεμβάσεις αλλά δεν νομίζω να έκλεισε ο φάκελος γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες.
Δεν έχει περάσει ο Β ΠΕΑ αν και νομίζω ότι δεν θα γίνει…
Αναλυτικά έγιναν τα εξής:
Αντεστραμμένη θερμομόνωση δώματος.- Ξαφνικά το έργο δεν καλύπτει την τσιμεντοκονία για τις κλίσεις λόγω των ανατιμήσεων. Αποφασίζουμε να πληρωθεί 50-50
- Θεωρώ πως έγινε κακή υδρομόνωση στα στηθαία τα οποία δεν καλύπτει πάλι το πρόγραμμα.
- Πάνω από τα fibran και το γεωύφασμα μπήκε 3Α και σε κάποια σημεία είναι απλά μια στρώση 2 πόντους και υπάρχουν σημεία που είναι κενό!
- Δεν έγινε ζώνη υδρομόνωσης στην υφιστάμενη τοιχοποιία και στο δάπεδο. Άφησαν τα παλιά σοβατεπιά όμως!
- Το φινίρισμα της πάστας είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτο! Δεν έγινε σωστή προεργασία στην κόλλα με το πλέγμα.
Αν θυμηθώ κάτι άλλο θα επανέλθω!
Για να κλείσει ο φάκελλος και να περάσει σε επόμενο στάδιο πρέπει να γίνει η Β Ενεργειακή Επιθεώρηση. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ( έτσι κάνουν τα γραφεία που αναλαμβάνουν τα πάντα) , να μη σου εμφανιστεί ποτέ στο σπίτι ο Β Εν. Επιθεωρητής και να το κάνει από το γραφεί του , με τα δεδομένα που θα του δώσει ο εργολάβος ( κακώς ) .
Τον Β ΠΕΑ , τον πληρώνεις εσύ και έχεις κάθε δικαίωμα να τον επιλέξεις εσύ. Είναι ένα "όπλο" σου ενάντια στις κακοτεχνίες.
Επίσης κάθε στάδιο της διαδικασίας της αίτησης μπορείς να το παρακολουθείς ως ωφελούμενος , με κωδικούς Taxis στη σελίδα του προγράμματος. Προφανώς ο ίδιος έχει μπει και Σύμβουλος Έργου.
Το να κλείσει το Πρόγραμμα είναι μοχλός πίεσης και προς τον ίδιο , καθώς δεν πρόκειται να πληρωθεί τη συμμετοχή του Προγράμματος. Ούτε στον ίδιο αρέσει η ιδέα της απένταξης και δεν πρέπει να φτάσετε ως εκεί.
Η παρέμβαση που περιγράφεις είναι η 2.Β στο πρόγραμμα. Αναλόγως των χαρακτηριστικών δίνει από 44 εώς 48 €/τ.μ. . Έχω δεί περιπτώσεις που οι μάστορες δεν ζήτησαν ποτέ έξτρα και έχω ζήσει και περιπτώσεις που εξαρχής ζήτησαν περισσότερα ( κάπου στα 5 € /τ.μ.) . Δεν μου έχει τύχει να ζητά εκ των υστέρων και μάλιστα για τη βασική λύση έξτρα ( κακώς το έκανε).
Στηθαία, υπερβολές του εργολάβου , μπορούσε να το βάλει στην αίτηση εξαρχής την αύξηση των τ.μ. για τα στηθαία , δε θα έλεγε κανένας ελεγκτής τίποτα για φυσιολογική ( το τονίζω αυτό) αύξηση των τ.μ. , λάθος του . Επίσης αν έχετε βάλει και παρέμβαση κάθετων ( Παρέμβαση 2.Γ) , μπορούσε να τα είχε "περάσει" εκεί.
Για το άλλο που γράφεις πάλι με την τοιχοποιια , δεν καλό - κατάλαβα τι εννοείς , αλλά πάλι γράφω ότι αν έχετε βάλει και παρέμβαση κάθετων , μπορούσε να τα είχε "περάσει" εκεί.
Το χαλίκι ποτέ δε το συμπάθησα , προτιμούσα άλλες λύσεις , πίεσέ τον , έχω δεί απείρως χειρότερες καταστάσεις όμως από αυτό που περιγράφεις.....
Έχεις τρόπους να τον πιέσεις, η αίτηση είναι δική σου και όχι του γραφείου και του συμβούλου που αυτός τη διαχειρίζεται. Κανείς δε θέλει την απένταξη για ευνόητους λόγους και κανείς δε θέλει δικαστήρια , αν και έχω ¨ακούσει" αρκετά τέτοια γι απεριπτώσεις εξοικονομώ.
Δε ξέρω αν βοήθησα, ότι άλλο χρειαστείς , εδώ είμαστε....
-
Οι παρεμβάσεις που βλέπω στην αίτηση είναι οι εξής,
2.Α (II) : Θερμομόνωση δώματος εξωτερικά (R > 1,8)
2.Γ1 (II) : Θερμομόνωση εξωτ. τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί εδάφους, επί πιλοτής ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμα (R > 1,8)
3.Α : Διατάξεις αυτομάτου ελέγχου λειτουργίας συστήματος θέρμανσης
3.Γ (IV) : Σύστημα Α/Θ (Θέρμανσης – Ψύξης / Ελάχιστη απαίτηση ενεργειακή σήμανση στους 55oC) (20 < P <= 35)
3.Ζ (II) : Αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα διαιρούμενου τύπου (split) για θέρμανση/ψύξη χώρου (P > 3.8)
Διάδοχος του έργου είναι μια δική του εταιρία.
Σύμβουλος έργου είναι κάποιος άλλος που δεν γνωρίζω.
Για την τοιχοποία εννοώ ότι μεταξύ του παλιού τόιχου και τα πλακάκια δεν έκαναν ζώνη υδρομόνωσης πρίν αρχίσουν να κολάτε τα φελιζόλ.
Από ερωτήσεις που έκανα όλοι λένε οτι κακώς μπήκε 3Α γιατί το χώμα θα κλείσει τους πόρους στο ύφασμα.
@civil357 -
ΠΕΡΙ ΓΕΙΩΣΗΣ
Σχετικά με το διαμέρισμα του '69 που έγινε ανακαίνιση το 2021, ηλεκτρολόγος (όχι του εργολάβου) που ήρθε για να φτιάξει τη κεραία της τηλεόρασης (ο ηλ. του εργολάβου δεν την είχε συνδέσει με τη κεντρική...), μου είπε οτι η γείωση που έκανε ο ηλ. του εργολάβου με μονωτική ταινία πάνω στο κεντρικό καλώδιο της γείωσης της πολυακτοικίας δεν ειναι ενδεδειγμένη. Μαζί του δεν είχε σφυγκτήρα (ή όπως μου είχε αναφέρει το εξάρτημα, δε θυμάμαι).
Επειδή θα έρθει ηλεκτρολόγος για εργασία συγγενικού μου προσώπου, έλεγα να τους αγγαρέψω να περάσουν να το δουν / αλλάξουν.
Όσοι γνωρίζετε, όντως ειναι τσαπατσουλία/επικίνδυνη η γείωση που έγινε; Τι εξάρτημα να μπει;Εδώ ειναι φωτό απο το φωταφωγό με τα καλώδια. Κάποια ειναι της τηλεόρασης αλλά δε θυμάμαι ποια. Νομίζω η ενωση της γειωσης ειναι αυτή που δείχνω με μπλε.
Ολα τα διαμερίσματα έχουν τη γειωση με το καλώδιο αυτό που ξεκινάει απο πάνω και παει μέχρι κάτω.Ευχαριστώ
-
@limited_one , την ίδια παρέμβαση γράφουμε , λάθος δικό μου εκ παραδρομής. Συγγνώμη.
Για την υδρομόνωση , έπρεπε να κάνει , σιγά το κόστος και την ταλαιπωρία.
Για το χαλίκι , έγραψα , ποτέ δε το συμπάθησα, αλλά από την άλλη έχουν δεί τα μάτια μου, "τέρατα" κακοτεχνίας στο θέμα , οπότε ...... Δυστυχώς πιθανότατα να χρειαστεί στο μέλλον δική σου παρέμβαση στο θέμα.
Για τα υπόλοιπα, ελέγχεις και εσύ ο ίδιος τα προφανή. Δηλαδή τα τιμολογημένα υλικά , τα οποία θα έχουν και τα ενεργειακά χαρακτηριστικά που επιζητά το πρόγραμμα, ότι θα είναι και αυτά που θα "κουμπώσει" στο σπίτι. Η 3Α , να υποθέσω είναι απλά οι θερμοστατικές κεφαλές και όχι κάτι άλλο πιο εξειδικευμένο, αν και έχω πετύχει να τιμολογούν ως 3Α , τη ρύθμιση της αντλίας .....
Είναι υποχρεωμένος σε κάθε απόδειξη να γράφει το ακριβές μοντέλο και τα ανάλογα χαρακτηριστικά ( αν δεν , θα του ζητάνε διευκρινήσεις). Επίσης θα πρέπει να ανεβάσει και τον κατάλογο του προϊόντος στο σύστημα. Τα τσεκάρεις και ο ίδιος....
Πίεσέ τον αν μπορείς να διορθώσει τις κακοτεχνίες πριν το κλείσιμο του έργου.
Συμβουλές για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο. Προσπάθησε κάθε πληρωμή που έκανες να έχει γίνει μέσω τραπέζης με εμφανή τα στοιχεία τα δικά σου , του έργου και του Προμηθευτή. Αν δεν, τότε γράψε Υ.Δ. ότι τα έκανα ο ίδιος για την πληρωμή του Α ΠΕΑ π.χ. . Επίσης η οικοδομική άδεια να γράφει ακριβώς την ίδια δ/νση με όλα τα υπόλοιπα έγγραφα που θα ανεβούν στο σύστημα. Αν δεν αναγράφει πάρε βεβαίωση από τον ΟΤΑ σου. Τα στοιχεία του Ε9 και του λογαριασμού ρεύματος να είναι σωστά και να υπάρχει η βεβαίωση από το ΔΕΔΔΗΕ ( εκδίδεται από εδώ : https://apps.deddie.gr/LicensedElectricianCertification/). Όλες οι αποδείξεις έργου ( εκτός των ΠΕΑ) να είναι επί πιστώσει.
Αυτά τα λίγα βασικά, αν και ΔΕΝ είναι δουλειά σου. Είπαμε κάθε βήμα μπορείς και ο ίδιος να το παρακολουθείς και κανονικά θα πρέπει να σε έχει δηλωμένο με mail, στο σύστημα για να σου έρχονται οι απαντήσεις του ελέγχου.....
-
@civil357
Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μην πληρώσω τις επιπλέον εργασίες ως μοχλό πίεσης από ότι κατάλαβα.
Θα πάρω τηλέφωνο να έρθουν πάλι για να δείξω τις κακοτεχνίες.
3Α εννοώ ένα αδρανές υλικό που βάζουν στους δρόμους συνήθως. Αποτελείτε από κόκκινο χώμα χαλίκι και χοντρό χαλικι( γαρμπίλι;) -
@civil357
Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μην πληρώσω τις επιπλέον εργασίες ως μοχλό πίεσης από ότι κατάλαβα.
Θα πάρω τηλέφωνο να έρθουν πάλι για να δείξω τις κακοτεχνίες.
3Α εννοώ ένα αδρανές υλικό που βάζουν στους δρόμους συνήθως. Αποτελείτε από κόκκινο χώμα χαλίκι και χοντρό χαλικι( γαρμπίλι;)Αν εννοείς στα πλαίσια του Προγράμματος , να σε προστατεύσει το πρόγραμμα με κάποιο τρόπο , όχι , δυστυχώς. Δεν υπάρχει καμία τέτοια μέριμνα. Μόνο πίεσης με το τρόπο που έγραψα.
Το μόνο που προβλέπει το Πρόγραμμα είναι τη δυνατότητα αλλαγής τόσο Προμηθευτή όσο και Παρεμβάσεων , μέχρι του ποσού που είχες εγκριθεί αρχικώς ( δεν πρέπει να αλλάξει το δεσμευμένο ποσό) και με την προϋπόθεση ότι θα επιτύχεις παρόμοιο ενεργειακό όφελος.
Αν π.χ. εσύ θέλεις να αλλάξεις σήμερα τον Προμηθευτή , μπορείς , αλλά ότι ποσό έλαβε πρέπει να το επιστρέψει ( αν πήρε δάνειο να αποπληρώσεις ) , και να τα βρείτε μεταξύ σας πως θα πληρωθεί , το Πρόγραμμα , δεν προβλέπει κάτι άλλο.
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]