Apr 18, 2010, 12:52 AM

Ηλία Πετρόπουλου, «Ο κουραδοκόφτης» Εκδ. Νεφέλη, Αθήνα 2002 (συλλογή άρθρων).
Άρθρο: «Ο Άρης Βελουχιώτης» (σελ. 124-134)
Τα έντονα στοιχεία (μπολντ) είναι του συγγραφέως:

«Η βιβλιογραφική, καθώς και η προφορική, μυθολογία περί Βελουχιώτη αφήνει εκκρεμή σοβαρότατα προβλήματα. Η εθελοτυφλία των ιστοριογράφων ισούται με την ανοησία του Λαού. Οι κρίσεις για το Βελουχιώτη συμποσούνται στους χαρακτηρισμούς ήρωας (αφ’ ενός) και σφαγέας (αφ’ ετέρου). Μέσα στον ωκεανό των σχετικών φλυαριών, διακρίνω τη φράση του Ελεφάντη: η αλήθεια για το θέμα που συζητάμε είναι η ήττα. Ωστόσο, ο Ελεφάντης δεν θέλησε ή δεν τόλμησε να εξιχνιάσει τα αίτια αυτής της ήττας.

Νομίζω ότι η ήττα της Αριστεράς οφείλεται, σχεδόν καθ’ όλοκληρίαν, στις εκτελέσεις που έκανε ο ΕΛΑΣ, η ΟΠΛΑ, η ΜΛΑ. Έχω μιλήσει για το θέμα των αδικαιολόγητων (και πολιτικώς επιζήμιων) εκτελέσεων στο βιβλιαράκι μου Πτώματα-πτώματα-πτώματα – εκεί ξέρασα όσα είδα με τα μάτια μου. Περάσανε σχεδόν εξήντα χρόνια αφ’ ότου οι ΕΛΑΣίτες κατέσφαξαν χιλιάδες εθνοπροδότες και αντιδραστικούς και μοναρχοφασίστες, αλλά και αληθινούς κομμουνιστές.
Οι παληοί καπετάνιοι του ΕΛΑΣ, όσοι έγραψαν απομνημονεύματα, απέφυγαν συστηματικώς να ομολογήσουν κάτι γι’ αυτές τις άγριες σφαγές. Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Ποιος είχε τη φαεινή ιδέα των σφαγών; Και ποιος διέταξε να γίνουν αυτές οι σφαγές; Τώρα πια νομίζω ότι ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη μακάβρια ιστορία των σφαγών είναι ο Άρης Βελουχιώτης.

Όλα τα βιβλία που αναφέρονται στον Άρη, περιγράφουν την στρατιωτική και πολιτική δράση του. Πράγματι, ο Άρης υπήρξε ικανότατος οργανωτής. Διόλου δεν πιστεύω στην πολεμική του δράση. Ο Γοργοπόταμος ήτανε οργανωμένος από τους Άγγλους, η δε εκεί παρουσία του Άρη και του Ζέρβα υπήρξε σχεδόν συμβολική. Το φολκλορικό άγημα των μαυροσκούφηδων δεν μου κάνει καμιάν εντύπωση. Ο Βελουχιώτης ήτανε φονιάς. Η μπαμπέσικη δολοφονία του Ψαρρού δεν είναι το μοναδικό του έγκλημα. Καθήκον των ιστορικών παραμένει η εξιχνίαση και απαρίθμηση όλων των σφαγών του Άρη. Έτσι θα ζυγίσουμε καλύτερα την προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση.

Είπανε πως η Εθνική Αντίσταση ξεκίνησε από τον Βελουχιώτη στις 7-6-1942, δηλαδή μετά τη συγκρότηση του ΕΛΑΣ (16-2-1942). Και αυτό είναι ψέμμα. Γιατί οι πρώτοι λαϊκοί και πολιτικώς αχρωμάτιστοι αντάρτες βγήκανε στο κλαρί λίγο μετά την εισβολή των Γερμανών(...) – υπαινίσσομαι τον Πούλο, τον Σουφλή, τον Λαοκράτη, τον Τσολιά κ.α. Ο ίδιος ο Βελουχιώτης είχε κάθε λόγο να αυτοπροβληθεί και να λησμονηθούν οι πρώτοι λαϊκοί αντάρτες που είχανε προηγηθεί. Δεν είναι τυχαίο που ο Άρης διακήρυσσε ότι τα σύνορα της Ελλάδας φθάνουν ως τον Όλυμπο.
(...)
Προσωπικώς, μ’ ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από τον στρατηλάτη Βελουχιώτη, ο αλητάμπουρας Κλάρας (...).

Θυμάμαι τα όσα μου έλεγε ο Κων. Τρυφερούλης. Όταν τον ρώτησα τι πόστο είχε στην ομάδα των πραιτωριανών του Άρη, μου είπε: ¨Ημουνα υπεύθυνος για το μουλάρι, και επίσης για το συσσίτιο των μαυροσκούφηδων. Και μετά μου εξήγησε ότι αυτό το ευλογημένο το μουλάρι ήτανε φορτωμένο με τις λίρες που έριχναν οι Εγγλέζοι (...) Όσο για τις χρυσές λίρες, δεν υπάρχει πια κανένα μυστικό. Οι κομμουνιστές ισχυρίζονταν επί έτη ότι τα αγγλικά αεροπλάνα έριχναν λίρες μόνον στον Ζέρβα. Πρόκειται για άλλο ένα θρασύ πολιτικό ψεύδος. Οι Άγγλοι έριχναν βεβαίως περισσότερες λίρες στο Ζέρβα [ΣΗΜ. δική μου: Λάθος: η αναλογία ήταν 7 λίρες στον ΕΛΑΣ και 3 στον ΕΔΕΣ, μέχρι τουλάχιστον την εξαπόλυση του εμφυλίου από τον ΕΛΑΣ] αλλά έριχναν πολλές λίρες και στις περιοχές του ΕΛΑΣ, ιδίως στα Άγραφα, όπου βρισκότανε και το Στρατηγείο του. Οι εγγλέζικες λίρες ήσανε συσκευασμένες σε πετσένια σακουλάκια με φερμουάρ. '

Καλημέρα, σύντροφοι...