-
Ρε συνάδελφε, το δογματικός αφορά τάση για ερμηνεία και χρήση του μαρξισμού και όχι περιεχόμενο του.
-
Ο χρήστης dimitris fasoulis έγραψε:
Κατ' αρχας αναφερθηκα στο δογματικο Μαρξισμο (δλδ θεωρωντας τον Μαρξισμο σαν ενα ολοκληρωμενο και αυτοτελες συστημα ετοιμο για χρηση κατω απο οποιεσδηποτε συνθηκες. Οπως ακριβως τον θεωρει το ΚΚΕ)
Δεν ισχυριστηκα οτι ο δογματικος Μαρξισμος και ο Χριστιανισμος ειναι ακριβως ιδιες θεωριες ή οτι εχουν την ιδια ακριβως θεωρηση. Ειπα οτι κατα τη γνωμη μου , εχουν ενα σημαντικο κοινο χαρακτηριστικο.Τι ακριβως εννοεις 'Πέραν τούτου, τα περί μόνης αλήθειας, μοναδικού δρόμου και happy end είναι απλώς ανεδαφικά.' Οτι δεν υπαρχει αυτος ο ισχυρισμος ?
Τελος, θεωρω τον εαυτο μου 'εν μερει' μαρξιστη (πιθανως ο ορος δεν ειναι δοκιμος)
Με το σχόλιο του Τάσου νομίζω πως μπορούμε να ξεπεράσουμε το ζήτημα του δογματικού.
Για το ζήτημα των ομοιοτήτων των δύο θεωρήσεων, θα ξαναγράψω το αρχικό.
Όταν δυο θεωρήσεις είναι στη βάση τους εκ διαμέτρου αντίθετες [μα δλδ πιο αντίθετες δεν γίνεται] οποιαδήποτε ομοιότητα μπορεί να βρεθεί μόνο σε μια αποσπασματική και τυχαία ματιά. Τέλος τέλος ακόμα κι έτσι εγώ δεν έχω καταφέρει να δω τις ομοιότητες των θεωρήσεων και όχι των ανθρώπων που τις ενστερνίζονται [βλ. σχόλιο Τάσου].Όσο για τον ισχυρισμό, ναι σαφώς και δεν υπάρχει.
Οι 'αλήθειες' των με και των δε αναφέρονται σε παντελώς διαφοερτικά πράγματα και μονάχα η λέξη είναι ίδια.
Η μία μέθοδος δεν υφίσταται.
Το Happy end δεν υφίσταται στον μαρξισμό υπό οποιαδήποτε ερμηνεία. -
Η κ. Κανελη εχει δηλωσει 'Θεωρώ αδύνατον για έναν ορθόδοξο να μην είναι κομμουνιστής ...' . Δογματικος κομμουνιστης (και το αντιστροφο) θα διορθωσω εγω.
Δεν ειναι τοσο περιεργο οσο ακουγεται. Και οι δυο θεωριες ( δογματικος Μαρξισμος και Χριστιανισμος ) εχουν ενα πολυ σημαντικο κοινο χαρακτηριστικο. Και οι δυο ισχυριζονται οτι αποτελουν την μονη θεωρια που κατεχει την απολυτη αληθεια , τον ενα και μοναδικο δρομο για το happy end. Αυτος ο ισχυρισμος δημιουργει την ιδεα της 'ορθοδοξιας' ( υπαρχει μια μονο σωστη γνωμη και οποιαδηποτε αλλη ειναι οργανο του διαβολου/αντιδραστικη αντιστοιχα) και καθε 'ορθοδοξια' χρειαζεται ενα οργανο που θα καθοριζει το σωστο δογμα. Στο Χριστιανισμο (και ολες τις αλλες θρησκειες) αυτο το ρολο τον παιζει η εκκλησια, και στο δογματικο Μαρξισμο το κομμα.Θα 'τ'ακουσω' απο τον greo τωρα.
Τιποτα δε θα ακουσεις. Απλά θα μου επιτρεψεις να παρατηρησω οτι εχεις μαλλον ελλειπη (ελλειπεστατη καλυτερα) ενημερωση για τον μαρξισμό, την οποια δυστυχως δεν μπορει να καλυψεις στο παρόν τοπικ
Πιθανως να εχω 'ελλειπη (ελλειπεστατη καλυτερα) ενημερωση για τον μαρξισμό'.
Μπορει οι συζητησεις μας , να δειξουν ποιος εχει ελλειπη ενημερωση.Χωρις να με ξερεις (εχοντας μονο ανταλλαξει 4-5 ποστς) εβγαλες ενα απολυτο συμπερασμα χωρις καμια αμφιβολια. Αυτη ακριβως ειναι η ουσια της διαφορας μας.
Ακου να δεις Δημητρη. Περιγραφεις κατι και το ονομαζεις καπως αλλιως. Τι ακριβως παραπανω πρεπει να θελω για να βγαλω ενα συμπερασμα; Να σε καθησω σε καρεκλα με τη λαμπα στα μουτρα;
- Αυτο που περιγραφεις ΔΕΝ ειναι μαρξισμος.
- ΔΕΝ υπαρχει δογματικος μαρξισμος.
- Το ΚΚΕ ΔΕΝ ειναι κομμα του δογματικου μαρξισμου. Δεν ειναι ΚΑΝ κομμα μαρξιστικο. Ειναι κομμα μαρξιστικο-λενινιστικο, δηλαδη ακολουθει τη θεωρητικη πορεια του μαρξισμου, οπως αυτη εφαρμοστηκε στην πραξη στην ΕΣΣΔ απο τον Λενιν και τους επιγονους του.
- Και οι τροτσκιστες, μαρξιστες ειναι, πιθανον δογματικοτεροι
- ΟΛΑ αυτα αν ειχες καλη ενημερωση περι μαρξισμου δε θα ημουν αναγκασμενος να τα γραψω.
Φιλικα στα γραφω, ουδεμια αντιπαραθεση, κυριως για ενημερωση. Και χαιρομαι που εισαι 'εν μερει' μαρξιστης, σου ευχομαι να γινεις και 'εν γενει' και οχι να καταντησεις σαν τον συρφετο των 'εν μερει' μαρξιστων που μας κυβερνησαν για 20 χρονια.
-
Είναι σίγουρα μαρξιστικό-λενινιστικό το ΚΚΕ γρεο?
-
Καλη ερωτηση. Κατ'αρχην ειναι θεμα ορισμου και διευκρινησα τι εννοουν οταν λενε λενινιστικο. Ειναι γνωστο αλλωστε οτι επιγονοι = Σταλιν (κυριως). Για να προβοκαρω λιγο, οσο τροτσκιστες ειναι οι τροτσκιστες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλο τοσο λενινιστες ειναι οι κουκουεδες.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Καλη ερωτηση. Κατ'αρχην ειναι θεμα ορισμου και διευκρινησα τι εννοουν οταν λενε λενινιστικο. Ειναι γνωστο αλλωστε οτι επιγονοι = Σταλιν (κυριως). Για να προβοκαρω λιγο, οσο τροτσκιστες ειναι οι τροτσκιστες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλο τοσο λενινιστες ειναι οι κουκουεδες.Τι εννοείς με το bold;
-
Plot thickens...
Πρώτα απ όλα γ@μα τον ξύριζα αυτοί είναι για τα πανηγύρια, να κάνουμε καμια σοβαρή κουβέντα αν είναι
Πόσο συμβατό με τις πεποιθήσεις του Στάλιν (σε θέματα βίας και τρομοκρατίας) πιστεύεις ότι είναι το ΚΚΕ
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Ρε συνάδελφε, το δογματικός αφορά τάση για ερμηνεία και χρήση του μαρξισμού και όχι περιεχόμενο του.Ρε συναδελφε, θεωρια (και μιλαμε για κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικη θεωρια και οχι μαθηματικα) ειναι (ΙΜΟ παντα) το εγχειρημα να περιγραφει η λειτουργια των κοινωνικων φαινομενων σε 'νομους' που θα μπορουσαν ** να ριξουν φως στις σχεσεις μεταξυ συνθηκων και πιθανων αποτελεσματων , ενω δογμα ειναι (ΙΜΟ παντα) η απολυτοποιηση αυτων των σχεσεων σαν ** δεδομενη αναγκαιοτητα
-
Μιακωβε επιγονοι ειναι οι διαδοχοι που δεν προερχονται απο ευθεια γραμμη αιματος (αν δεν κανω λαθος στον ορισμο). Αρα οι επιγονοι του Λενιν (ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ) ηταν οι Σταλιν, Χρουστσοφ, Μπρεζνιεφ κλπ κλπ κλπ. Δε μιλω για ιδεολογικους ή θεωρητικους διαδοχους. Τι δεν καταλαβες, να σου εξηγησω;
Ντριφτερ οι αναφορες του ΚΚΕ στον Σταλιν ειναι σε θεματα οργανωσης σοσιαλιστικης κοινωνιας και οικονομιας. Δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι σε θεματα εφαρμογης πολιτικης. Αλλωστε ειναι καπως ανουσιο να συγκρινεις καταστασεις του 30 με το σημερα. Καταλαβαινω βεβαια που το πας και εν γενει συμφωνω.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ντριφτερ οι αναφορες του ΚΚΕ στον Σταλιν ειναι σε θεματα οργανωσης σοσιαλιστικης κοινωνιας και οικονομιας. Δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι σε θεματα εφαρμογης πολιτικης. Αλλωστε ειναι καπως ανουσιο να συγκρινεις καταστασεις του 30 με το σημερα. Καταλαβαινω βεβαια που το πας και εν γενει συμφωνω.
Εδώ είναι και το μεγάλο μου κόλλημα με το ΚΚΕ. Το πώς θα οδηγηθείς σε αυτά που πρεσβεύεις Εξ ου και η στάση του σε βίαιες καταστάσεις ανα καιρούς, ΙΜΟ.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Μιακωβε επιγονοι ειναι οι διαδοχοι που δεν προερχονται απο ευθεια γραμμη αιματος (αν δεν κανω λαθος στον ορισμο). Αρα οι επιγονοι του Λενιν (ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ) ηταν οι Σταλιν, Χρουστσοφ, Μπρεζνιεφ κλπ κλπ κλπ. Δε μιλω για ιδεολογικους ή θεωρητικους διαδοχους. Τι δεν καταλαβες, να σου εξηγησω;Ντάξει το 'επίγονοι' το κατάλαβα Ποιό ήταν το point δεν πιάνω στην αναφορά.
Έγραψες ότι κάτι είναι λενινιστικό -με κάποιο ορισμό- και μετά ότι είναι γνωστό άλλωστε ότι κλπ.Δεν κατάλαβα τι θες να πεις με αυτό.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Μιακωβε επιγονοι ειναι οι διαδοχοι που δεν προερχονται απο ευθεια γραμμη αιματος (αν δεν κανω λαθος στον ορισμο). Αρα οι επιγονοι του Λενιν (ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ) ηταν οι Σταλιν, Χρουστσοφ, Μπρεζνιεφ κλπ κλπ κλπ. Δε μιλω για ιδεολογικους ή θεωρητικους διαδοχους. Τι δεν καταλαβες, να σου εξηγησω;Νομιζα οτι τον ειχε αποκηρυξει τον Χρουστσωφ το ΚΚΕ ρε
Κανω λαθος; -
Παμε παλι. Οταν λεμε ενα κομμα οτι ακολουθει τον μαρξιστικο - λενινιστικο κλάδο, εννοουμε ενα κομμα που υποστηριζει τη σοσιαλιστικη οικοδομηση της ΕΣΣΔ που ξεκινησε απο τον Λενιν και συνεχιστηκε απο τους επιγονους του. ΟΚ μεχρι εδω. Απο τους επιγονους οι αναφορες ΣΥΝΗΘΩΣ ειναι στον Σταλιν. Μπορει να ειναι και αλλου, αλλα πλεον δεν ξερω να υπαρχουν αναφορες στην Μπρεζνιεφικη περιοδο. Και (για να κανω και γεφυρα με τον skye) ουσιαστικα η αλλαγη στη θεωρητικη σταση του ΚΚΕ στο 18ο ειναι η αποκηρυξη της Μπρεζνιεφικης περιοδου και οχι η αποκατασταση του Σταλιν, ο οποιος απο το 68 και εντευθεν ηταν στην ουσια σιωπηλα αποκατεστημενος και ο Χρουστσοφ αποκηρυγμενος.
Βεβαια η αποκαθηλωση του Μπρεζνιεφ πρεπει να ηταν σοκ στην ΚΕ του ΚΚΕ γιατι κατι φατσες που ακομα υφιστανται (Μαϊλης, Κολοζοφ κ.ά) ταιριαζαν κουτι στην εν λογω περιοδο παρέα με τον Μπρεζνιεφ και τον Γκρομικο.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Με το σχόλιο του Τάσου νομίζω πως μπορούμε να ξεπεράσουμε το ζήτημα του δογματικού.
Δες την απαντηση μου στον Τασο
Όταν δυο θεωρήσεις είναι στη βάση τους εκ διαμέτρου αντίθετες [μα δλδ πιο αντίθετες δεν γίνεται] οποιαδήποτε ομοιότητα μπορεί να βρεθεί μόνο σε μια αποσπασματική και τυχαία ματιά. Τέλος τέλος ακόμα κι έτσι εγώ δεν έχω καταφέρει να δω τις ομοιότητες των θεωρήσεων και όχι των ανθρώπων που τις ενστερνίζονται [βλ. σχόλιο Τάσου].Ανεφερθηκα σε **ομοιοτητες (πληθυντικος) ? **
Αναφερθηκα σε ενα κοινο (σημαντικο ΙΜΟ) χαρακτηριστικο του Χριστιανισμου και του δογματικου ΜαρξισμουΌσο για τον ισχυρισμό, ναι σαφώς και δεν υπάρχει.
Κατι λιγα που θυμαμαι απο την εποχη που διαβαζα Μαρξισμο (πριν απο πολλα χρονια) και αφορουν στο απολυτο των συμπερασματων του δογματικου Μαρξισμου
'Ο σοσιαλισμος δεν ειναι μια επινοηση ονειροπολων , αλλα ο τελικος σκοπος και το αναγκαιο αποτελεσμα της αναπτυξης των παραγωγικων δυναμεων της συγχρονης κοινωνιας' (ΕΝΓΚΕΛΣ).
'Σημερα , υστερα απο την εμφανιση του «Κεφαλαιου» , η υλιστικη αντιληψη της ιστοριας δεν εινα μια υποθεση, μα επιστημονικα αποδεδειγμενη θεση ....
Ο υλισμος δεν ειναι μια κατεξοχην επιστημονικη αντιληψη της ιστοριας μα** η μοναδικη επιστημονικη αντιληψη της ιστοριας**' (ΛΕΝΙΝ)«Απο τη φιλοσοφια του Μαρξισμου , δεν μπορουμε να αφαιρεσουμε ουτε μια βασικη προταση, ουτε ενα ουσιαστικο μερος χωρις να απομακρυνθουμε απο την αντικειμενικη αληθεια και πεσουμε στη αγκαλια της αστικης αντιδραστικης ψευτιας» (ΛΕΝΙΝ).
Οι 'αλήθειες' των με και των δε αναφέρονται σε παντελώς διαφοερτικά πράγματα και μονάχα η λέξη είναι ίδια.
Η μία μέθοδος δεν υφίσταται.Δεν ισχυριστηκα οτι οι 'αληθειες' τους αναφερονται στα ιδια πραγματα.
Υποστηριξα οτι και δυο ισχυριζονται οτι κατεχουν την 'αληθεια'Το Happy end δεν υφίσταται στον μαρξισμό υπό οποιαδήποτε ερμηνεία
Βασιλεια των ουρανων για τον Χριστιανισμο , αταξικη κοινωνια για το δογματικο Μαρξισμο (ή υπαρχει και συνεχεια ?)
-
Δες την απαντηση μου στον Τασο
Την είδα. Δεν αλλάζει κάτι.
Ανεφερθηκα σε **ομοιοτητες (πληθυντικος) ? **
Αναφερθηκα σε ενα κοινο (σημαντικο ΙΜΟ) χαρακτηριστικο του Χριστιανισμου και του δογματικου ΜαρξισμουΤώρα ο πληθυντικός έιναι το πρόβλημα;
Όταν δυο θεωρήσεις είναι στη βάση τους εκ διαμέτρου αντίθετες [μα δλδ πιο αντίθετες δεν γίνεται] οποιαδήποτε ομοιότητα μπορεί να βρεθεί μόνο σε μια αποσπασματική και τυχαία ματιά. Τέλος τέλος ακόμα κι έτσι εγώ δεν έχω καταφέρει να δω την ομοιότητα των θεωρήσεων και όχι των ανθρώπων που τις ενστερνίζονται [βλ. σχόλιο Τάσου].Καλύτερα τώρα;
Στα παραδείγματα που φέρνεις αγνοείς παντελώς :
Το νόημα της 'αναγκαιότητας' ως ορισμένης μόνο σε μια δεδομένη και συγκεκριμένη στιγμή της ιστορίας και διαμέσου αυτής. Να ένα στοιχείο του πόσο διαφορετική είναι η έννοια της αλήθειας του ενός και του άλλου.
Ένας σκοπός/στόχος/κλπ που ισχύει 'εδώ' και 'τώρα' δεν ισχύει απαραίτητα ούτε 'εκεί' ούτε 'άλλοτε' [για το του Ένγκελς], παρά μόνο στο βαθμό που οι συνθήκες ταυτίζονται.Επίσης, ο οποιοσδήποτε άνθρωπος όταν έχει μια θεώρηση την έχει γιατί ομίζει πως είναι σωστή. Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για πολιτική, προφανώς και θα υποστηρίζει την 'αλήθεια' της θέσης του έναντι των άλλων. Αλλιώς είναι ηλίθιος και άχρηστος.
Όταν μάλιστα καλείσαι να 'εκφράσεις πολιτική' εν μέσω επανάστασης, καταλαβαίνεις ότι αλλάζουν και τα φραστικά μέσα. Δλδ τι περίμενες να πει ο άνθρωπος; Ναι μεν αυτά που λεω εγώ αλλά και και αυτά που λένε οι τσαρικοί έχουν τα δίκια τους; Αλλά πάμε εμείς να τους φάμε; Δεν γίνονται αυτά.Επίσης καλό θα ήταν να αντιληφθείς τη διαφορά μέσου/εργαλείου πρς αναζήτηση της αλήθειας, και αλήθειας per se.
Και η Φυσική ας πούμε υποστηρίζει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, υποστηρίζοντας ακράδαντα συγκεκριμένους 'νόμους'. Τα μαθηματικά ακόμα περισσότερο. Μοιάζουν κι οι επιστήμες γενικότερα με το χριστιανισμό γιατί διαλαλούν ότι ξέρουν την αλήθεια;
Γενικώς εκεί κολλάει το επίθετο του 'επιστημονικού' σοσιαλισμού, στη μέθοδο που ακολουθεί κανείς για να τον επιτύχει, κυρίως έναντι αυτού που ονομαζόταν ΟΥΤΟΠΙΚΟΣ σοσιαλισμός. Γι' αυτό, το να προσπαθείς να εξάγεις συμπεράσματα στεκόμενος απλώς σε λέξεις όταν αγνοείς πιθανότατα το (ιστορικό) τους νόημα, σε οδηγεί στην αρχική διαπίστωση. 'Οποιαδήποτε ομοιότητα μπορεί να βρεθεί μόνο σε μια αποσπασματική και τυχαία ματιά'.Δεν ισχυριστηκα οτι οι 'αληθειες' τους αναφερονται στα ιδια πραγματα.
Υποστηριξα οτι και δυο ισχυριζονται οτι κατεχουν την 'αληθεια'Δεν εννούσα ότι οι αλήθειες αναφέρονταν σε διαφορετικές θέσεις και ότι αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά. Ότι δλδ ο ένας λέει χ=5 και ό άλλος χ=3.
Η έννοια, το νόημα, η ουσία που δίνουν οι δύο θεωρήσεις σε αυτό που λέμε 'αλήθεια' είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Το ότι το σημαίνον είναι το ίδιο, δεν πάει να πει ότι το σημαινόμενο είναι το ίδιο. Αν τα σημαινόμενα είναι αντίθετα, τι νόημα έχει μετά η έκφραση 'και οι δύο ισχυρίζονται ότι κατέχουν την αλήθεια' όταν το αντικείμενο της κατοχής είναι παντελώς διαφορετικό;Βασιλεια των ουρανων για τον Χριστιανισμο , αταξικη κοινωνια για το δογματικο Μαρξισμο (ή υπαρχει και συνεχεια ?)
Συγγνώμη αλλά μόνο και μόνο με αυτό που έγραψες, δείχνεις ότι το μόνο που έχεις διαβάσει από μαρξισμό είναι τσιτάτα.
Ο μαρξισμός (διαλεκτικός υλισμός may I remind you) είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με οποιαδήποτε θεωρητική σύλληψη οποιουδήποτε happy end. Ούτε happy υπάρχει, ούτε end. -
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ακου να δεις Δημητρη.Ν'ακουσω ή να'δω ή και τα δυο συγχρονως ???
Περιγραφεις κατι και το ονομαζεις καπως αλλιως. Τι ακριβως παραπανω πρεπει να θελω για να βγαλω ενα συμπερασμα; Να σε καθησω σε καρεκλα με τη λαμπα στα μουτρα;
Διαλεκτικη μεθοδος συζητησης με λαμπα στα μουτρα ???
- Απο την αρχη ξεκαθαρισα οτι αναφερομαι στο δογματικο Μαρξισμο
- Δες την απαντηση μου στον Τασο περι θεωριας και δογματος
- Το ΚΚΕ ΔΕΝ ειναι κομμα του δογματικου μαρξισμου. Δεν ειναι ΚΑΝ κομμα μαρξιστικο. Ειναι κομμα μαρξιστικο-λενινιστικο, δηλαδη ακολουθει τη θεωρητικη πορεια του μαρξισμου, οπως αυτη εφαρμοστηκε στην πραξη στην ΕΣΣΔ απο τον Λενιν και τους επιγονους του.
Φυσικα εξαρταται απο την ερμηνεια των εννοιων 'θεωρια' , 'δογμα'.
Εχω εξηγηση πως ερμηνευω αυτες τις εννοιες. Η δικια σου ερμηνεια ποια εινα ?
Και οι μεν και δε , ειναι (ΙΜΟ) δογματικοι μαρξιστες- ΟΛΑ αυτα αν ειχες καλη ενημερωση περι μαρξισμου δε θα ημουν αναγκασμενος να τα γραψω.
Σ' ευχαριστω που μπηκες στον κοπο να ενημερωσεις και μενα τον αδαη
Φιλικα στα γραφω, ουδεμια αντιπαραθεση, κυριως για ενημερωση. Και χαιρομαι που εισαι 'εν μερει' μαρξιστης, σου ευχομαι να γινεις και 'εν γενει' και οχι να καταντησεις σαν τον συρφετο των 'εν μερει' μαρξιστων που μας κυβερνησαν για 20 χρονια.
Ανταποδιδω τα φιλικα αισθηματα , οσον αφορα στις ευχες μαλλον δεν χρειαζεται να ανταποδωσω (υποθετω οτι εσυ εισαι ηδη 'εν γενει' και 'ολικα' μαρξιστης)
-
Ακου να δεις Δημητρη.
Ν'ακουσω ή να'δω ή και τα δυο συγχρονως ???
Εχεις ορεξη βλεπω. Μαζι σου. Στις εκφρασεις 'ακου να δεις' και 'κοιτα να δεις', το 'δεις' δεν προερχεται απο την υποτακτικη του 'βλεπω', αλλα απο το 'οιδα' και σημαινει 'ακου να μαθεις' 'η 'κοιτα να μαθεις'.
Περιγραφεις κατι και το ονομαζεις καπως αλλιως. Τι ακριβως παραπανω πρεπει να θελω για να βγαλω ενα συμπερασμα; Να σε καθησω σε καρεκλα με τη λαμπα στα μουτρα;
Διαλεκτικη μεθοδος συζητησης με λαμπα στα μουτρα ???
Δεν την ξερεις; Τη χρησιμοποιουν κατα κορο πολλα 'μη δογματικα' 'εν μερει' μαρξιστικα καθεστωτα. Με μεγαλη επιτυχια μαλιστα
- Απο την αρχη ξεκαθαρισα οτι αναφερομαι στο δογματικο Μαρξισμο
- Δες την απαντηση μου στον Τασο περι θεωριας και δογματος
Φυσικα εξαρταται απο την ερμηνεια των εννοιων 'θεωρια' , 'δογμα'.
Εχω εξηγηση πως ερμηνευω αυτες τις εννοιες. Η δικια σου ερμηνεια ποια εινα ?
Και οι μεν και δε , ειναι (ΙΜΟ) δογματικοι μαρξιστεςΟ Μαρξισμος ειναι θεωρια δεν ειναι δογμα. Η απαντηση σου στον Τασο ειναι λανθασμενη γιατι οι θεωριες μπορουν να προτεινουν λυσεις και διεξοδους. Αλλιως δεν ειναι θεωριες ειναι απλά διαπιστωσεις.
Οπως αναφερει και ο μιακωβος η θεωρια εχει και την εφαρμογη της αντιστοιχα με τις συνθηκες στις οποιες εφαρμοζεται. Μαρξισμος λοιπον ειναι η θεωρια και λενινισμος η συγκεκριμενη σοβιετικη εφαρμογη της.
ΑΝ ειχες δικιο, πως εξηγεις 2 δογματικοι μαρξιστες να εχουν διαφορες μεταξυ τους; Ειναι δυνατον να υπαρχουν καποιοι χριστιανοι που φονευουν και καποιοι που δε φονευουν; Υπαρχουν καποιοι χριστιανοι που επιτρεπεται να ψευδομαρτυρησουν και καποιοι που δεν;
Δε στεκει. Αν 2 ειναι δογματικοι στο ιδιο δογμα, θα επρεπε μεταξυ τους να συμφωνουν. Οπως βλεπεις ομως αυτο δε γινεται, αρα καπου πασχει ο συλλογισμος σου.- ΟΛΑ αυτα αν ειχες καλη ενημερωση περι μαρξισμου δε θα ημουν αναγκασμενος να τα γραψω.
Σ' ευχαριστω που μπηκες στον κοπο να ενημερωσεις και μενα τον αδαη
Παρακαλω, δεν κανει τιποτα.
Ανταποδιδω τα φιλικα αισθηματα , οσον αφορα στις ευχες μαλλον δεν χρειαζεται να ανταποδωσω (υποθετω οτι εσυ εισαι ηδη 'εν γενει' και 'ολικα' μαρξιστης)
Δεν ειμαι ουτε εν γενει ουτε ολικα ουτε τιποτα. Ειμαι μαρξιστης νετα-σκετα και οφειλω να ομολογησω οτι δεν καταλαβαινω το 'εν μερει'. Πολυ περισσοτερο επειδη ο 'εν μερει' μαρξισμος στη χωρα μας συνδεεται αμεσα με συγκεκριμενο κομμα εξουσιας
-
Αφιερωμένο σε όλους τους συντρόφους..!!
http://www.youtube.com/watch?v=aqpE8C2y ... re=related
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Εχεις ορεξη βλεπω. Μαζι σου. Στις εκφρασεις 'ακου να δεις' και 'κοιτα να δεις', το 'δεις' δεν προερχεται απο την υποτακτικη του 'βλεπω', αλλα απο το 'οιδα' και σημαινει 'ακου να μαθεις' 'η 'κοιτα να μαθεις'.
Οντως εχεις δικιο, και οπως καταλαβαινεις θα πρεπει να διαγραψω το σχολιο σου, καθως δεν ειναι δυνατον να υπαρχει καποιο ψεγαδι στο αψογα τεκμηριωμενο ποστ μου.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Επειδη δεν θελω να βγω τοοοοοοοοοοοοσο εκτός τοπικ, αν μεταφερθουν τα περι δικτατορων και δικτατοριων στο 'πολιτικο' τοπικ θα απαντησω στις τοσες και τοσες μπαρουφες και βαρουχες που διαβασα.για πες. Μόνο μη με στήσεις γιατί έπηξα με τα κοπυπαστ και τα λινκ
Πολιτικά, που στέκεστε;