-
Ο χρήστης dimgster έγραψε:
γιατι το λες αυτο?
περιμενα μεχρι τωρα να ειχες δει το φως το αληθινο
οσο αφορά το μοτερ
δεν έχει τη γραμμικότητα που χρειάζεσαι οταν στρίβεις οριακά και ζυγισμένα
απλο παράδειγμα...μπαινω σε μια κλειστή παρατεταμένη στροφή (μέτριο οδόστρωμα), αρχίζω και επιταχύνω...φουσκώνει, αρχίζει και τραβάει μούτρα, δεν έχεις την απαράιτητη γραμμικη απόκριση να το ζυγίσεις, το κρατας (όπως όπως) και κάποια στιγμή ξεφουσκώνει (έχει δύναμη, αλλα τη βγαζει σταθερά μέχρι τον κόφτη) και πρέπει να αλλάξεις
για το αμάξι...ειναι άλλη περίπτωση
ενταξει αυτο που λες ισχυει, αλλα μαθαινεις να το αντιμετωπιζεις..
το αυτοκινητο αποδεδειγμενα παει γρηγορα, απλα πρεπει να προσαρμοσεις το στυλ σου στα νεα δεδομενα
και εγω ακομα μαθαινω, δεν ειναι ολα τα αυτοκινητα ιδια και δεν οδηγουνται με τον ιδιο τροπο..
επισης οταν υπαρχει και σημαντικη αυξηση αλογων (και τεραστια αυξηση ροπης) υπαρχει προβλημα και ατμοσφαιρα να ειναιτο χεις παρει ασχημα εσυ..
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
ενταξει αυτο που λες ισχυει, αλλα μαθαινεις να το αντιμετωπιζεις..δεν αντιμετωπίζεται γιατι πολύ απλα ειναι συνιφασμένο με τους turbo κινητήρες
οτι το μαθαίνεις το μαθαίνεις, αλλα σε συνδιασμό με το esp-xds δεν ειναι καθόλου προβλέψιμο το αμάξι...
το γλύστριμα για εμένα δεν ειναι κάτι κακό...το αυτοκινητο αποδεδειγμενα παει γρηγορα, απλα πρεπει να προσαρμοσεις το στυλ σου στα νεα δεδομενα
αυτό δεν μου λέει κατι
πάει γρήγορα
στρίβει γρήγορα
ειναι αποτελασματικότατο
ειναι ασφαλες
ειναι σχετικά άνετοΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ
και εγω ακομα μαθαινω, δεν ειναι ολα τα αυτοκινητα ιδια και δεν οδηγουνται με τον ιδιο τροπο..
μαθαίνεις ενα αμάξι που το οδηγάς εσύ...οταν μπλέκουν ηλεκτονικά στη μέση...δεν
πίστεψε με το mr2 αν και δύσκολο αμάξι σε έβαζε στη διαδικασία να το μάθεις, κάθε φορά έκανε το ίδιο πράγμα, οπότε κάθε φορά μάθαινες και κάτι...
επισης οταν υπαρχει και σημαντικη αυξηση αλογων (και τεραστια αυξηση ροπης) υπαρχει προβλημα και ατμοσφαιρα να ειναι
σιγα τα άλογα...
το χεις παρει ασχημα εσυ..
όχι ρε συ
μια χαρά αμάξι ειναι...το κακό ειναι οτι ειναι GOLFάρα ειναι το καλύτερο GOLF (αυτή τη στιγμή), αλλα παραμένει GOLF
αν το δώ έτσι...ειναι αμαξάρα
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Γιώργο σε χαλάει ένας 6κύλινδρος ατμοσφαιρικός υψηλόστροφος δηλαδή;
μιλας για gt3?
Σκεφτόμουν κάτι σε Ε46 Μ3 για την ακρίβεια.
-
γιατι το λες αυτο?
οσο αφορά το μοτερ
απλο παράδειγμα...μπαινω σε μια κλειστή παρατεταμένη στροφή (μέτριο οδόστρωμα), αρχίζω και επιταχύνω...φουσκώνει, αρχίζει και τραβάει μούτρα, δεν έχεις την απαράιτητη γραμμικη απόκριση να το ζυγίσεις, το κρατας (όπως όπως) και κάποια στιγμή ξεφουσκώνει (έχει δύναμη, αλλα τη βγαζει σταθερά μέχρι τον κόφτη) και πρέπει να αλλάξεις
για το αμάξι...ειναι άλλη περίπτωση
Ίσχύουν αυτά που λες αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό.
Πόσα χλμ έχεις με το αυτοκίνητο? Και μένα κάποιες τέτοιες λεπτομέρειες με ενοχλούσαν αλλά μετά από αρκετά χλμ (και σε πίστα και σε στροφιλίκια) έμαθα να το λειτουργώ έτσι ώστε αυτά που πριν φαινόντουσαν 'αρνητικά' να τα έκανα 'προσόντα'.Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η οδήγήση των τούρμπο απαιτεί άλλη προσέγγιση από αυτή της ατμόσφαιρας και αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.
Μιλώντας φιλοσοφικά, αν ζούσαμε αλλού, ο ιδανικός κινητήρας θα ήταν ένας 4λιτρος V8 (σαν της Μ3) ή ένας 3.5λιτρος της Mercedes με τα 303. Άλογα, ροπή, ομαλή λειτουργία, αξιοπιστία (για της Mercedes ομιλώ, για τον V8 της BMW δεν ξέρω/δεν απαντώ, θα δείξει η νεκροψία και ότι πει το 'κοράκι', αν λάβουμε υπόψη το 'χάρτινο' χαρακτήρα του εξακύλινδρου σε σειρά της Ε46 Μ3 (τουλάχιστον των πρώτων 2-3 ετών). ). Αλλά επειδή δεν ζούμε αλλού και επειδή όλοι μας δεν έχουμε τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπο με 6-7 μηδενικά στο τέλος, το turbo για πολλά άλογα από φυσιολογικά (για την ελληνικη πραγματικότητα 'φυσιολογικά') είναι πλέον μονόδρομος.
Ειδικά με την σύγχρονη υπερεξελιγμένη ηλεκτρονική διαχείριση των κινητήρων η οποία έχει σχεδόν εξαλείψει τα περισσότερα από τα κουσούρια που κουβαλούσαν τα τούρμπο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90, το τούρμπο δεν δείχνει πλέον και τόσο 'συμβιβασμός'.Εξακύλινδροι, V8, V10 που δε μασάνε δίπλα σε τούρμπο υπάρχουν πολλοί, αλλά θέλουν και πολλά γκαφρά. Αν δεν τα διαθέτεις ή κάνεις το σκ@τό σου παξιμάδι και τα παίρνεις αργότερα ή απλά 'βολεύεσαι' με GTI, S3, TBi, Tsoupra και πάει λέγοντας.
Για να απαντήσω και στο ερώτημα του θέματος, για μένα ο κορυφαίος κινητήρας αυτή τη στιγμή κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100κ ευρώ, είναι ο ατμοσφαιρικός V8 της Μ3. Ούτε ο διπλοτούρμπινος του GTR, Ούτε του TTrs, ούτε κάποιος άλλος.
Η ατμόσφαιρά έχει πολύ ψωμί ακόμη αλλά μόνο όταν πέσουν τα βάρη. Τώρα πια είναι 'φθηνά' τα άλογα αλλά ακριβό το 'ελαφρύ'. Μόλις φθηνύνει το 'ελαφρύ' θα ξαναρχίσουν και οι ατμοσφαιρικοί να διεκδικούν το παλιό μερίδιο τους (αυτό φυσικά μπορεί να μη γίνει ποτέ ή μπορεί να πάρει και 10-15 χρόνια βέβαια ή ακόμη πιο σύντομα αν αλλάξουν π.χ. τον τυποποιημένο τρόπο που μετρούν την κατανάλωση )
Υ.Γ. : στη θέση σου αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος δεν θα έμπλεκα με Χόντα. Όχι γιατί δεν είναι καλά μηχανήματα αλλά για την 'άριστη' αντιπροσώπευση που τους έλαχε στην Ελλάδα. Αν δεν γνωρίζεις καλύτερα να ρωτήσεις πριν κάνεις κίνηση. Και όχι απαραίτητα Χοντέους. Ρώτα φορτηγατζήδες, κτελάτζήδες κλπ για τι κατάρα μιλάμε...
-
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
Ίσχύουν αυτά που λες αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό.
Πόσα χλμ έχεις με το αυτοκίνητο? Και μένα κάποιες τέτοιες λεπτομέρειες με ενοχλούσαν αλλά μετά από αρκετά χλμ (και σε πίστα και σε στροφιλίκια) έμαθα να το λειτουργώ έτσι ώστε αυτά που πριν φαινόντουσαν 'αρνητικά' να τα έκανα 'προσόντα'.6000 Km
Αλλα ειδικά τα 4000 πρώτα δεν το ζόριζα το αμάξι.Η ατμόσφαιρά έχει πολύ ψωμί ακόμη αλλά μόνο όταν πέσουν τα βάρη. Τώρα πια είναι 'φθηνά' τα άλογα αλλά ακριβό το 'ελαφρύ'. Μόλις φθηνύνει το 'ελαφρύ' θα ξαναρχίσουν και οι ατμοσφαιρικοί να διεκδικούν το παλιό μερίδιο τους (αυτό φυσικά μπορεί να μη γίνει ποτέ ή μπορεί να πάρει και 10-15 χρόνια βέβαια ή ακόμη πιο σύντομα αν αλλάξουν π.χ. τον τυποποιημένο τρόπο που μετρούν την κατανάλωση )
Αυτη ειναι η καλύτερη όλων των περιπτώσεων.
Υ.Γ. : στη θέση σου αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος δεν θα έμπλεκα με Χόντα. Όχι γιατί δεν είναι καλά μηχανήματα αλλά για την 'άριστη' αντιπροσώπευση που τους έλαχε στην Ελλάδα. Αν δεν γνωρίζεις καλύτερα να ρωτήσεις πριν κάνεις κίνηση. Και όχι απαραίτητα Χοντέους. Ρώτα φορτηγατζήδες, κτελάτζήδες κλπ για τι κατάρα μιλάμε...
Έχοντας αλλάξει 4 μεγάλες μηχανές Honda (εκτός των άλλων), ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει Σ.
Για κακή μου τύχη όμως μόνο για φ.λαδιού και αέρα πάω εκεί!!!
Επίσης από το 2000 που εγώ προσωπικά έχω σχέσεις με το Σ, έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα.
Για εμένα δεν ειναι καθοριστικός λόγος να το αποφύγω.
Οι επιφυλάξεις μου έχουν να κάνουν με την κούραση που μπορεί να μου προκαλέσει στο 80% των περιπτώσεων που απλά πάω σβέλτα.
-
εγω παλι πιστευω οτι γκολφ-τυπε ρ μπορουν να συγκριθουν μονο σε επιδοσεις..σε φιλοσοφια διαφερουν αρκετα..το μεν γκολφ πιο ταξιδιαρικο κ ανετο(σε φιλοσοφια ταιριαζει περισσοτερο με την μπρερα κατ'εμε κ ας ανηκουν σε διαφορετικες κατηγοριες),το τυπε ρ πιο σκληροπυρηνικο..ομολογω οτι αν οταν αγορασα τον βαγκελη μου ειχα τα λεφτα για το τυπε ρ(ειδικα το championship σε λευκο),θα το ειχα αγορασει χωρις δευτερη σκεψη(βαργκα,ποσες φορες σου εχω πει οτι σε ζηλευω?στο λεω ακομα μια!!)..κ δεν θα σκεφτομουν για το γκολφ..κ φυσικα δεν θα περιμενα να ειμαι ταχυτερος σε ευθεια απο οποιοδηποτε υπερσυμπιεσμενο απο 1.4λτ κ ανω(ουτε φυσικα αρεσκομαι σε κοντρες κ λοιπες ανωριμοτητες-καγκουρισμους)..αλλα την αισθηση κ την ταχυτητα στις στροφες,θα τα απολαμβανα καθε στιγμη ..για να μη μιλησω για το εσωτερικο που ειναι απλως ανυπερβλητο..
-
clab τι βαγγελη εχεις εσυ?
-
γιατι το λες αυτο?
οσο αφορά το μοτερ
Συμφωνώ μαζί σου! Ενώ αν είχες ένα αυτοκίνητο με μόνιμη τετρακίνηση δεν θα ένιωθες και δεν θα έστριβες πιο γρήγορα και σωστά, αφού θα ήλεγχες καλύτερα τα φαινόμενα υποστροφής/υπερστροφής?
ΥΓ. Για να υποστηρίξω την άποψη του dimgster, θα θυμηθώ το πως οδηγούνταν το CRX (160PS) του 1990 - το οποίο σε σχέση με τα σύγχρονα γερμανικά hot hatch απείχε αρκετά σε σχέση με στήσιμο αναρτήσεων (και μόνο) - και στο οποίο το γκάζι ρυθμιζόταν τηλεπαθητικά (μόνο με την σκέψη), όπου ενώ ψιλοΐδρωνες κατά τη διάρκεια πολύ γρήγορης οδήγησης (ποτέ δεν έβγαινες 'ατσαλάκωτος' ), ήλεγχες ανά πάσα στιγμή το που και πόσο ήθελες να αποδώσει ο κινητήρας (σε συνδυασμό με εκπληκτικό κιβώτιο βέβαια)! Αυτά για την ατμόσφαιρα!
-
Παραδοσιακά τα υψηλοστροφα ατμο και γενικα τα ατμο δεν εχουν ροπη για να επιταχύνουν ψηλά στα πολλά χιλ ,ειδικά αν δεν υπάρχουν κυβικά.
Ενα παραδειγμα ειναι η συγκριση ενος κουπε 20βαλβιδου με 248 πραγματικά άλογα με ενα 2χιλιαρο χοντα οπου μετα τα 220 η και νωρίτερα αρχίζει και μένει πίσω.Φυσικό και επομενο παρα την σχεδον ιδια δυναμη.
Οταν το 20δο πιασει τα 275 το χοντα δεν εχει ουτε 260.
Για ρεπριζ μετα τα 200 ας το αφήσουμε καλύτερα.
Η δυναμη του τουρμπο δεν συγκρινεται με κατι το ατμο και μονο με ειδικες και δαπανηρες κατασκευές τυπου gt3 ,φερραρι κτλ μπορούν να συγκριθουν.
Ακομα με μ3 ,ενα αμαξι στα κιλά του, τουρμπο με ιδια δυναμη το τουρμπο ειναι πιο γρηγορο.
Αποψή μου!
Ομως αν βάλουμε σε μια πιστα και τα δυο θα διαπιστωσουμε οτι το ατμο εχει το πανω χερι στα κλειστα και στις μικρες ευθειες.
Μιλάω για εργοστασιακά αυτ/τα και οχι 'φτιαγμενα'!
Ενα δυνατο ατμοσφαιρικο ειναι περισσότερο ιδανικό για κλειστη διαδρομή γιατι βγαζει πιο ομαλά την δυναμη στο δρομο και ας εχει 500 ιππους.
Ομως στην ευθεια ,,,,βρασε οριζα για ατμό!
Αποψή μου!,,,και οτι εχω δει εμπειρικά! -
Συγγνώμη αλλα δεν διάβασα της παραπάνω απαντησης οποτε υπάρχει περίπτωση να επαναλαμβάνω αυτά που έχουν ειπωθεί από άλλους.
Ψηφίζω με κλειστά τα ματια Turbo.
Ως κάτοχος ενός αυτοκινητου που ήταν αρχικά ατμοσφαιρικό και μετά το έκανα turbo δεν ύπαρξη σύγκριση
Και δεν ήταν λίγα τα άλογα που είχα όταν ήμουνα σε ατμοσφαιρική φάση.
Το γαμώτο της υπόθεσης είναι ότι με τα ίδια λεφτά βγάζεις διπλάσια και τριπλάσια άλογα με turbo μετατροπή η μετατροπές εάν είδη είναι turbo από το εργοστάσιο.
Πιστεύω πως το trick όλο με το turbo είναι στο tuning και να βάλεις ένα turbo που να σου δίνη ιπποδύναμη σε όλες της στροφές σε συνδυασμό βεβαια με άλλες υποβοηθούμενες μετατροπές.
Εάν κάποιος οδήγηση το δικό μου και δεν είχε τεχνική γνώση πως αρχικά ήταν ατμοσφαιρικό, θα πάθαινε πλακα νομίζοντας πως το αυτκίνητο ήρθε έτσι κατασκευασμένο από το εργοστάσιο. Ειλικρινά νιώθει την ροπή από τα χαμηλά μέχρι τα ψιλά. Δεν έχω Turbo Lag καθόλου. Με το που το καρφώνω πετάει το όχημα. Το Turbo το δικό μου δεν είναι πόλη μεγάλο. Ούτε το ήθελα πόλη μεγάλο. Είναι το ίδιο που φοράει το εργοστασιακό Impreza STi.
bebaia einai kai kalh fash to turbo lag gia duo logous. O protos einai ekei pou nomizes oti to exhma sou edose oso mporouse BAM. Ante geia. Kai o deuteros logos pou o 8eos dimiourgise to Turbo Lag einai gia na nomizoun oi atmosferikoi pos exoun kapia ελπίδα.
-
Ουζο ,,,,(καλό το ουζο),,φίλε μου ας μην πάμε στα φτιαγμένα γιατί υπαρχουν χιλιάδες εξαιρέσεις σε αποδόσεις ,οχι μονο σε δυναμη αλλά σε χρονους και κιλα ανα ιππο οπότε αστο καλύτερα.Και γω τουρμπο θελω αλλα ας μεινουμε στα εργοστασιακά .
-
Ψήφισα ατμόσφαιρα...
-
Eγω ψηφισα Compressor
Δεν χανεις την γραμμικοτητα της ατμοσφαιρας και δεν χρειαζεσαι ''απειρα'' κυβικα -
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Eγω ψηφισα Compressor
Δεν χανεις την γραμμικοτητα της ατμοσφαιρας και δεν χρειαζεσαι ''απειρα'' κυβικαΔες το και αλλιώς όμως...
Χάνεις την ευστροφία της ατμόσφαιρας και δεν έχεις και τη δύναμη των turbo.
-
E δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα!
Πιστευω ο Compresor ειναι ο καλυτερος συμβιβασμος , επειδη εχω οδηγησει mini cooper S το λεω. -
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
E δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα!
Πιστευω ο Compresor ειναι ο καλυτερος συμβιβασμος , επειδη εχω οδηγησει mini cooper S το λεω.Εχεις οδηγήσει και το επόμενο που φοράει το turbo μοτερ;
Εκει να δεις γούστα.
Πάντως απο θόρυβο το κομπρεσοράτο ηταν
-
επιλογη μπιτουρμπο δεν υπαρχει για να τα σπαει ??????
Η ετσι η ψηφοφορια θα γινει εταιρικη ?
Εννοειται οτι το μελλον στα μεγαλα μοτερ ειναι ο V8 biturbo που φορανε τα καινουρια ΒΜW M...
-
Turbo
-
Ο χρήστης MANGO έγραψε:
επιλογη μπιτουρμπο δεν υπαρχει για να τα σπαει ??????Η ετσι η ψηφοφορια θα γινει εταιρικη ?
-
ΕΓω τουρμπο ψηφισα οχι μονο ως κατοχος αλλα η τουρμπο ροπη ειναι ολα τα λεφτα!!
τurbo +kompressor se μεγαλα κιβηκα αν το παμε ετσι θα ηταν το τελειο!!! εγω θα ηθελα να δω κανα τσι twincharger me κομπρεσορα μαμα
και κανα τουρμπο gt3071rs τι θα κανει!!!
Υπερπλήρωση ή Ατμοσφαιρα ?