-
Για τον συνδυασμό δύναμης και γραμμικότητας, θεωρώ τους κομπρέσορες ιδανικούς.
Για πολύ δύναμη ανα λίτρο το turbo είναι μονόδρομος, αλλά θα δουλεύει πάντα σε 'δύο στάδια'.
Η ατμόσφαιρα είναι μεν γραμμική αλλά με εξαίρεση τους ψαγμένους κινητήρες, έχει μόνιμο lag και πολύ βάρος.Προσωπικά θα συμφωνήσω με όσους θεωρούν ιδανικά τα cc σε συνδυασμό με ένα light turbo.
@Busso
Παραδίδεις και ιδιαίτερα τέτοια 'μαθήματα' ή είναι random ο τυχερός θερμοσίφωνας...?ΥΓ:Ποιος να μου το'λεγε πριν μερικά χρόνια ότι ένα V6 Alfa coupe θα αισθανόταν τόση περηφάνια που πέρασε ένα Skoda...
-
Συμφωνώ σε αυτά που γράφεις.
Μια ερώτηση μόνο. Θεωρούσα ότι οι τουρμπισμένοι (είτε κομπρέσορας είτε τούρμπο) είναι πάντοτε πιο βαριές κατασκευές από τις αντίστοιχες ατμοσφαιρικές υλοποιήσεις. Δεν ισχύει αυτό? Γιατί γράφεις ότι η ατμόσφαιρα 'έχει βάρος' ? -
γιατι πχ ενας 1.4Τ ειναι πιο βαρυς απο εναν ατμοσφαιρικο 1400αρη λογω των επιπλεον εξαρτηματων, αλλα σαφως πιο ελαφρυς απο ενα διλιτρο ιδιας αποδοσης..
εξαρταται απο ποια οπτικη γωνια θα το δεις
-
Φαντάζομαι πως λόγω αυξημένου κυβισμού εννοεί το μεγαλύτερο μπλοκ του κινητήρα, τα μεγαλύτερα πιστόνια, μπιέλλες (με δυο λάμβα???) κτλ κτλ... Άλλο βάρος έχει ένας 1400 κινητήρας κι άλλο ένα 3000...
-
Δεν είμαι σίγουρος ότι π.χ. ο 1.4 TSI 160 άλογα (με τουρμποκομπρέσορα) που αντικατέστησε τον δίλιτρο FSI των 150 αλόγων είναι πιο ελαφρύς. Έχετε υπόψη σας κάποιο σαιτ που να έχει τα βάρη από κινητήρες? Είναι και αυτό ένα από τα καλά 'κρυμμένα' μυστικά των εταιριών και δεν έχω καταλάβει το λόγο !
-
καλα ο τουρμποκομπρεσσορας ειναι ιδιαιτερη περιπτωση απο την αλλη ομως παιζουν και τα ωφελη της επιπλεον ροπης.υπαρχει βεβαια και ο κινητηρας ενος grande punto abarth που εχει μονο τουρμπο...
βρηκα ενα συγκριτικο tsi vs 2.0 fsi σε ενα 'χιπικο' site
http://www.greencarcongress.com/2005/08 ... new.html' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blankγραφει ενας σε ενα σχολιο:
I was expecting more. Seeing the improvements in economy is just disappointing. This engine has a performance orientation rather than an economy.ο καθενας με τον πονο του!!
-
Υπέρ του τούρμπο. Απλό σαν σύλληψη και ενεργειακά πολύ αποδοτικό.
-
αναλογα για τι χρηση το θες..ενα suv με γιγαντιες ζαντες,χαμηλοπροφιλα ελαστικα και κινητηρα κτηνος twin turbo ειναι οπως ειχε πει ο γερος στην ταινια dodgeball 'πιο αχρηστο και απο ενα γλειφιτζουρι με γευση π@@τσου' ,ειδικα αν σε ενδιαφερει να βγαινεις εστω και στον παραμικρο χωματοδρομο.
σε ενα σενταν ή οικογενιακο επιδοσεων ομως (βλεπε panamera) θα ηταν οτι πρεπει!!!
-
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Η ατμόσφαιρα είναι μεν γραμμική αλλά με εξαίρεση τους ψαγμένους κινητήρες, έχει μόνιμο lag και πολύ βάρος.
...Έχει μόνιμο lag? Προφανώς δεν έχεις κάποια εμπειρία και το λες.
Το βάρος αφορά όταν θα συγκίνεις έναν υπερτροφοδοτούμενο 4κύλινδρο με έναν ατμοσφαιρικό 6κύλινδρο, ειδάλλως δεν έχει νόημα. Ας πούμε το βάρος του κινητήρα της 335 είναι μεγαλυτερο από το βάρος του κινητήρα της 330. -
Μόνιμο lag... επειδή δεν νοιώθεις ποτέ την επιτάχυνση από τη ροπή του turbo... επειδή το ατμοσφαιρικό δεν έχει turbo!!!
-
Ψηφισα turbo. Αλλα στην πραγματικοτητα δεν με νοιαζει σχεδον καθολου, αρκει να πληροι τις υπολοιπες προϋποθεσεις μου καποιο αυτοκινητο και ας καιει και καρβουνα.
Ψηφισα turbo ομως γιατι σε μια υποθετικη κοντρα 2 αυτοκινητων που κανενα απο τα δυο δεν θα με χαλαγε, θα επελεγα το turbo: εχει περισσοτερη πλακα το τουρμπισιο τραβηγμα. -
Once you turbo, there is no way back!
-
+1
-
Ο χρήστης akrovatis1979 έγραψε:
Μόνιμο lag... επειδή δεν νοιώθεις ποτέ την επιτάχυνση από τη ροπή του turbo... επειδή το ατμοσφαιρικό δεν έχει turbo!!!Ήμαρτον
-
Ο χρήστης Giuseppe Busso έγραψε:
Έχει μόνιμο lag? Προφανώς δεν έχεις κάποια εμπειρία και το λες.Όπως έγραψα και παραπάνω δεν αναφέρομαι στους περισσότερο ψαγμένους κινητήρες αλλά στον μέσο όρο των ατμοσφαιρικών και δεν υπάρχουν μόνο 3000 και 4000 κυβικά, αλλά και 1400, 1600, 1800, 2000...
Εκεί ή έχουμε ένα 'αδιάφορο' σύνολο χωρίς κάτι ιδιαίτερο ή ένα σχετικά δυνατό, υψηλόστροφο σύνολο, που όμως χαμηλά κατα κανόνα είναι χειρότερο και απο το αντίστοιχο 'αδιάφορο'...
Οδήγησε ένα υψηλόστροφο ατμοσφαιρικό 2lt και ένα υπερτροφορδοτούμενο 2lt (ή 1.8lt ή και 1.6lt) ίδιας απόδοσης σε hp και πες μου ποιο έχει περισσότερο 'lag' ( με ή χωρίς τα '' ) στις χαμηλομεσαίες....Το βάρος αφορά όταν θα συγκίνεις έναν υπερτροφοδοτούμενο 4κύλινδρο με έναν ατμοσφαιρικό 6κύλινδρο, ειδάλλως δεν έχει νόημα. Ας πούμε το βάρος του κινητήρα της 335 είναι μεγαλυτερο από το βάρος του κινητήρα της 330.
Το βάρος αφορά στη σύγκριση παραπλήσιας απόδοσης σε Hp και Nm, (πχ S3 με Α3 3.2 ) αλλιώς όπως λες σαφώς και δεν έχει νόημα.
-
από Professeur την 24/01/09 21:57
Δεν είμαι σίγουρος ότι π.χ. ο 1.4 TSI 160 άλογα (με τουρμποκομπρέσορα) που αντικατέστησε τον δίλιτρο FSI των 150 αλόγων είναι πιο ελαφρύς. Έχετε υπόψη σας κάποιο σαιτ που να έχει τα βάρη από κινητήρες? Είναι και αυτό ένα από τα καλά 'κρυμμένα' μυστικά των εταιριών και δεν έχω καταλάβει το λόγο !
Στο παράδειγμα που αναφέρεις προφεσσέρ, συγκρίνεις έναν τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό 2.000 κυβικών με έναν τετρακύλινδρο διπλά υπερτροφοδοτούμενο αλλά 1.400 κυβικών. Η διαφορά στο βάρος μπορεί να μην είναι μεγάλη, όποιος και να υπερέχει σε αυτή τη μέτρηση.
Σκέψου όμως τη σύγκριση μεταξύ ενός 12κύλινδρου ατμόσφαιρας περί τα 5.000 κυβικά και ενός ισοδύναμου αυτού 8κύλινδρου τούρμπο π.χ. 3.000-3.500 κυβικά. Ο δεύτερος έχει σημαντικά μικρότερο όγκο κινητήρα και μετωπική επιφάνεια από τον πρώτο με αποτέλεσμα να αφήνει αρκετό χώρο για να διαταχθούν σωστά και αεροδυναμικά τα επιπλέον υποσυστήματα του τούρμπο και είναι και συνολικά πιό ελαφρύς. Και εδώ η διαφορά βάρους ίσως είναι σημαντική.
Τα βάρη των κινητήρων δεν είναι μυστικά. Απλά δεν ανακοινώνονται ευρέως διότι δεν ενδιαφέρουν την πλειοψηφία. Και επιπλέον ίσως δεν είναι επαρκώς διαφωτιστικά διότι σε ενδιαφέρει το όλο βάρος του συγκροτήματος παροχής ισχύος και όχι μόνο ο κινητήρας. Με άλλα λόγια πως θα βρεις το βάρος του ιντερκούλερ π.χ. ή θα υπολογίσεις σωστά και τα υγρά (λάδι και αντιψυκτικό) που στα υπερτροφοδοτούμενα είναι περισσότερα.
Μια καλή σύγκριση είναι αυτή ενός ατμοσφαιρικού με το αντίστοιχό του υπερτροφοδοτούμενο συνολικά, αν υπάρχει, και φυσικά στον ίδιο εξοπλισμό. Προσέχουμε το συνολικό κενό βάρος και την κατανομή στους 2 άξονες και βλέπουμε τις διαφορές. -
Ο χρήστης akrovatis1979 έγραψε:
Once you turbo, there is no way back!μιας και αρχισαμε με τις σοφες κουβεντες μεγαλων ανθρωπων..
'god created turbo lag to give your V8 a chance'
(V6 για μενα )
-
Μάλλον υπάρχει πρόβλημα στην κατανόηση των εννοιών.
Lag δεν έχει κανένα ατμοσφαιρικό. Lag έχουν τα turbo.
Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι οτί lag εννοείς την σπιρτάδα στο άρπαγμα, την απόκριση γκαζιού, το πόσο γρηγορα ακούει που λέμε στην πιάτσα. Και σε αυτό κανένας turbo δεν υπερέχει ακόμη και από τον πιο μάπα ατμοσφαιρικό. Πρώτα από όλα το θέμα είναι κατασκευαστικό οπότε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης. -
busso συμφωνω μαζι σου.εχω ομως ενα παραδειγμα-εξαιρεση
στο s2000 οταν μπαινει το vtec δεν ειναι σα να εχει lag??
μιας και λετε για βαρη κινητηρων ο δικος μου ειναι 152 κιλα ετοιμος να δουλεψει.ποσο ζυγιζει ο V6 busso,να εχουμε μια εικονα?
-
Καλά, φαντάζομαι βέβαια πως συζητάμε για αυτοκίνητα καθημερινά κι όχι ιδιαίτερα μεγάλου κυβισμού. Για παράδειγμα οι διαφορές ενός 1.4 ατμοσφαιρικού με ένα 1.4 τούρμπο είναι τόσο μεγάλες όσο ο σκεμπές μου, ενώ παράλληλα μπορεί η 911 τούρμπο να είναι πιο γρήγορη στις περισσότερες επιταχύνσεις εν κινήσει από μια F430, κανείς όμως δεν πρόκειται να χαρακτηρίσει τη δεύτερη ως αργη, πόσο μάλλον να απογοητευτεί από αυτήν!
Θέλω να πω πως όσο ανεβαίνουν οι κυλινδρισμοί αποκτούν και τα ατμοσφαιρικά ικανή ροπή για να κινηθούν όμορφα (σικ) και εκεί πλέον η τουρμπίνα δεν είναι και τοοοοόσο απαραίτητη...Δημοσίευση από Giuseppe Busso την 24/01/09 23:13
Μάλλον υπάρχει πρόβλημα στην κατανόηση των εννοιών.
Lag δεν έχει κανένα ατμοσφαιρικό. Lag έχουν τα turbo.
Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι οτί lag εννοείς την σπιρτάδα στο άρπαγμα, την απόκριση γκαζιού, το πόσο γρηγορα ακούει που λέμε στην πιάτσα. Και σε αυτό κανένας turbo δεν υπερέχει ακόμη και από τον πιο μάπα ατμοσφαιρικό. Πρώτα από όλα το θέμα είναι κατασκευαστικό οπότε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης.explain please?
Υπερπλήρωση ή Ατμοσφαιρα ?