-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
δλδ ζημια ειναι μονο να παρεις την μηχανη στο χερι?ξερεις ποσο κοστιζει μια επισκευη τουρμπινας?
Για να φτασεις εκει ομως κατι δεν εχεις κανει σωστα. Το ιδιο ισχυει και στα ατμοσφαιρικα
μπορει να παει χωρις τουρμπο μεχρι 5000στλ αλλα μονο σε ισιωμα και την ροπη πιο κατω απο ενα 1000αρι.το τουρμπο θελει γκαζι για να αποδωσει θελει φαιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι.
Οταν μιλαμε για καθημερινη οδηγηση στην πολη το 1000αρι μια χαρα ειναι! Και μιλαμε οτι σε αυτες τις συνθηκες δουλευει με υποπληρωση. Με λιγο γκαζι και λιγο ανηφορα θα δεις γυρω στο 0 bar. Με ενα μπαρομετρο θα το διαπιστωσεις! Οπως ειπα και πριν οταν με φορτιο η/και πληρες γκαζι τοτε βλεπεις πιεση στο turbo...κοινως αν δεν το κυνηγας συνεχεια δεν θα σου βγαλει κατι παραπανω απο ενα ατμοσφαιρικο.
ναι ρε ιταλακια,δεν ειπαμε να μη τα παιξει ποτε η τουρμπινα,αλλα αυτο θελει θα θελει αρκετο καιρο και χλμ να συμβει αν κανεις σωστη χρηση.
και αν το αυτοκινητο δουλευει σε χαμηλες πιεσεις δε θα χρειαστει να την αλλαξεις ποτε.
ξερω κατι passat 1.8Τ με 150 αλογα που εχουν 200.000 χλμ με ιδια τουρμπινα!!!οσο για την οικονομια αν πηγαινεις καθε μερα στη δουλεια σου οδηγωντας μεχρι 2500-3000 στροφες θα κανεις μια χαρα καταναλωση, αν το σκισεις ομως εννοειεται οτι θα θα πιει τα αντερα του!!!
εγω γραφω σε χαλαρη οδηγηση καταναλωση 9,5 σε κινηση 12-13, σε γρηγορη βολτα 17-18 και οταν το σκιζω παει 27 και βαλε!!!
εχω μια γενικη στα 13,6 την οποια θεωρω μια χαρα για το βαρος του αυτοκινητου,την υπαρξη τετρακινησης και τα αλογα του.και η ΜΙΤΟ του φιλου μου που στρωνεται ακομα εχει μεση καταναλωση 9,7 και αν ειχε λιγο πιο ελαφρυ ποδι θα εγραφε ανετα ενα λιτρο κατω(αυτος βεβαια ριχνει το φταιξιμο στο μοτερ που δεν εχει ανοιξει ακομα ).αλλα ακομα και το 9,7 ειναι μια καταναλωση που το 2λιτρο δυσκολα θα την επιανε(και μη ξεχναμε και τη διαφορα στην ταχυτητα τους!)
-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
και που μεταβαλλουν το χρονισμο των βαλβιδων,δεν εγινε και τιποτα το φοβερο... απλα θορυβο κανουν....
Ο λογος που ρωταω ειναι γιατι ο Τ5 της Volvo που φοραει και το Focus ST εχει CVVT εισαγωγης και εξαγωγης, σε συνδυασμο με turbo! Αν ειναι παρομοιο με το Vtec τοτε ειναι κατι που υπαρχει ηδη στην παραγωγη.
ναι αλλα εγω ηθελα να κοροιδεψω το s2000
-
Aς παρουμε το θεμα λιγο αλλιως!
Στην αναγκη των εταιριων για αποδοση και οικονομια αλλα και καθαρο περιβαλλον εκαναν οτι αναφερατε παραπανω με μεταβλητους με κομπρεσσορ ,τουρμπο σε μικρα κυβικα κλπ.Αυτο δεν μειωνει τους ατμοσφαιρικους κινητηρες σε αξιοπιστια τουλαχιστον .Σε αποδοση και ρυπους σιγουρα μενουν πισω.
Σκεφτητε πως κατι χιλιαρια ειναι τα οικονομικοτερα σε καταναλωση στην αγορα (νταιχατσου).
Δεν γινεται ενας 1,4 τουρμπο με 185 αλλογα να αντεξει οσο ενας καλος 2λιτρος με τα ιδια περιπου αλλογα.
Οσο προσεχτικος και να εισαι δεν θα το πετυχεις ,εκτος και το βγαζεις απλα για να δουλευει το αυτοκινητο.Επισης ενας διλιτρος στις μεσαιες στροφες θα εχει λιγοτερη καταναλωση απο καθε τουρμπο 1,4 .Στις μεγιστες στροφες και στα χαμηλα λογο κυβικων και οχι ροπης θα εχει περισσοτερη καταναλωση.
Φυσιολογικο!
Σκεφτητε παλι ολοι αυτοι οι κινητηρες με τα συμπλεγματα που αναφερατε μετα απο 250 χιλ χλμ σε τι κατασταση θα ειναι και σε τι ενας απλως ατμοσφαιρικος με περισσοτερα κυβικα.Σκεφτητε παλι ποσο επωδυνο ειναι για εναν τουρμπο μικρων κυβικων να στροφαρει σε επιπεδα ατμοσφαιρικου απο 6,5 εως 9,2 χιλ στροφες με θερμοκρασιες και πιεσεις απαγορευτικες για μεγαλη 'ζωη' και αξιοπιστια.Και ακομα ειναι νωρις για να ξερουμε .Εμπειρικα ομως μεχρι τωρα το 'βαρυ ποδι' στο τουρμπο κανει ζημια
Πιστευω οτι το θεμα αξιοπιστια ατμοσφαιρικου δεν ηφισταται! -
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Και ακομα ειναι νωρις για να ξερουμε .Εμπειρικα ομως μεχρι τωρα το 'βαρυ ποδι' στο τουρμπο κανει ζημια
Πιστευω οτι το θεμα αξιοπιστια ατμοσφαιρικου δεν ηφισταται!εγω θα πω παλι για 1000στη φορα οτι υπαρχουν απειροι 1.8Τ, κινητηρες πολλων ετων πλεον, με απειρα χλμ στη πλατη τους οι οποιοι το μονο που ενδεχομενως χρειαστηκαν ειναι αλλαγη τουρμπινας.
αρα δεν υφισταται θεμα αντοχης πιστευω..επισης επετρεψε μου να εχω τις αντιρρησεις μου για θεματα αξιοπιστιας σε ατμοσφαιρικα μοτερ που στροφαρουν 8.000+ στροφες,τα οποια ειναι επισης παρα πολυ πιεσμενα,εχουν εξωφρενικες συμπιεσεις και ακομα και σε καθημερινες μετακινησεις θα πρεπει να τα πας 5-6.000 στροφες, γιατι χαμηλα ειναι ψοφια(νταξει δε μιλαω για V8).
το υπερτοφοδοτουμενο τουλαχιστον μπορεις να το πηγαινεις σε καθημερινες μετακινησεις μεχρι 3.000 στροφες, με μια ταχυτητα πανω και να τσουλας και σβελτα!μη μου πεις οτι ετσι πιεζεται!!!
-
Ο 1.8T. 20 VT TOY GROΥΠ VAG EXEI VVT META TO 2001... ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΙΑΠΟΝΙΑ !!! ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΙΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ 100+ ΑΛΛΟΓΑ ΣΤΙΣ 2000 ΣΤΡ/Λ ΚΑΙ ΑΛΛΟ 70
ΣΤΙΣ 2000 -
+1111
Πολλά ακούω για την αξιοπιστία αλλά είναι όλα γενικά. Σίγουρα κάποιοι φίλοι στην παρέα μας θα έχουν τούρμπο αυτοκίνητα, έστω και παλιότερης γενιάς. θα ήταν καλό λοιπόν αν μας αναφέρανε τι βλάβες παρουσιάσανε (σχετικά με το τούρμπο φυσικά), πόσο καιρό το έχουνε (χρόνια, χλμ) και για ποιο συγκεκριμένο αυτοκίνητο μιλάμε.
Γιατί ορισμένοι το σκεφτόμαστε σοβαρά να περάσουμε στην τουρμπίνα οπότε καλό είναι να ξέρουμε...
-
αναξιοπιστια:
http://www.youtube.com/watch?v=RhOMppm- ... re=related
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
αναξιοπιστια:http://www.youtube.com/watch?v=RhOMppm- ... re=related
Πώς κάνει έτσι?Σαν...καλύτερα μην πω και φάω ban...
Αλήθεια...τι πρόβλημα έχει?Ραγισμένη τουρμπίνα?ΥΓ:Το S4 έβγαινε και turbo???
-
Toν χρησιμοποιούν και σε tv shows για το εφέ του καπνού !
Εξ όσων γνωρίζω μαυριδερός καπνός από εξάτμιση σε τούρμπο αυτοκίνητο σημαίνει ότι η τουρμπίνα αναπαύεται εν τόπο χλοερό μακρυά πολύ από καταστάσεις τύπου 'σωστή και εύρυθμη λειτουργία' !
-
Δεν γινεται ενας 1,4 τουρμπο με 185 αλλογα να αντεξει οσο ενας καλος 2λιτρος με τα ιδια περιπου αλλογα. Οσο προσεχτικος και να εισαι δεν θα το πετυχεις ,εκτος και το βγαζεις απλα για να δουλευει το αυτοκινητο.Υπαρχουν υπερτροφοδοτουμενα αυτοκινητα εκει εξω ακομα και 30 χρονων που με σωστη συντηρηση εχουν κανει παρα πολλα km πριν χρειαστει να κανουν επισκευη στο turbo...θα βρεις Volvo 745 του 1987 με 250000km η και Saab με 320000km!! Και απο τοτε εχουν αλλαξει παρα πολλα στην τεχνολογια τους.
Επισης ενας διλιτρος στις μεσαιες στροφες θα εχει λιγοτερη καταναλωση απο καθε τουρμπο 1,4 .Στις μεγιστες στροφες και στα χαμηλα λογο κυβικων και οχι ροπης θα εχει περισσοτερη καταναλωση.
Φυσιολογικο!Η καταναλωση ειναι συναρτηση του φορτιου που εχει ενας κινητηρας για να κινηση ενα οχημα με μια συγκεκριμενη ταχυτητα..Θεωρητικα λοιπον αν εχουμε 2 οχηματα ιδιου ακριβως βαρους με τις ιδιες ακριβως τριβες κτλ να κινουντε στην ευθεια με 100km/h χρειαζοντε και τα δυο την ιδια ιπποδυναμη...το πιο δυνατο turbo ομως θα την βγαζει σε πιο χαμηλες στροφες ενω το αλλο σε πιο υψηλες δηλαδη λιγοτερο φορτιο δηλαδη μικροτερη καταναλωση! Η καταναλωση παντως γενικα δεν εχει να κανει τοσο με το αυτοκινητο οσο με το πως οδηγεις...Απλα αναφερω οτι εχω κανει το Βαρκιζα-Πειραιας με μετρια κινηση και αρκετα κοκκινα φαναρια αναπτυσοντας μεχρι και 120km/h μεγιστη με Golf 1.4tsi 140hp με 5.8l/100...την ιδια διαδρομη στον ιδιο χρονο την ιδια ωρα η αδελφη μου της οποιας ανηκει το αυτοκινητο κανει το λιγοτερο 8!!
Σκεφτητε παλι ολοι αυτοι οι κινητηρες με τα συμπλεγματα που αναφερατε μετα απο 250 χιλ χλμ σε τι κατασταση θα ειναι και σε τι ενας απλως ατμοσφαιρικος με περισσοτερα κυβικα.
Προσεξε ποσα 850 Τ5 η Saab 900 κυκλοφορουν και σε τι κατασταση ειναι...μιλαμε για αυτοκινητα 25+ ετων μονο turbo!
Σκεφτητε παλι ποσο επωδυνο ειναι για εναν τουρμπο μικρων κυβικων να στροφαρει σε επιπεδα ατμοσφαιρικου απο 6,5 εως 9,2 χιλ στροφες με θερμοκρασιες και πιεσεις απαγορευτικες για μεγαλη 'ζωη' και αξιοπιστια.
Κανενα turbo δεν χρειαζετε να στροφαρει εκει...στις περισσοτερες εφαρμογες εχουν και μακρια κιβωτια για να εκμεταλευτουν την ροπη απο χαμηλα...εγω πχ εχω 250Km/h με 5600 στροφες!
Και ακομα ειναι νωρις για να ξερουμε .Εμπειρικα ομως μεχρι τωρα το 'βαρυ ποδι' στο τουρμπο κανει ζημια
Δεν ειναι κατι καινουριο το turbo! Ξερουμε αρκετα, απλα υπαρχει μια αρνητικη φημολογια κυριως απο ανθρωπους που δεν εχουν ζησει με τετοια αυτοκινητα. Οταν το μοτερ σχεδιαζετε εξαρχης για τετοιες εφαρμογες τοτε ειναι και ανθεκτικο...ολα λαμβανοντε υποψην και θερμοκρασιες και συμπιεσεις, τα παντα! Η αξιοπιστια εχει να κανει και με το τι μαρκα ειναι οπως και στα ατμοσφαιρικα!
Πιστευω οτι το θεμα αξιοπιστια ατμοσφαιρικου δεν ηφισταται!
Ξαναλεω...το παλιο μου το Volvo το πηγαινα στον Sarakaki για service και εβλεπα πολλα Honda...εχω δει καπακια ανοιχτα και μετα απο 40000km!!
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
ΥΓ:Το S4 έβγαινε και turbo???
παλια ναι!(μετα αρχισε να βαζει αυτον τον V8 χωρις καποιο ιδιαιτερο λογο )
2.7 V6 2 τουρμπο 260 αλογα!και στο RS4 o 2.7 ειδινε 380 αλογα απο τις 6100-7000 rpm!!!!
-
ωραια η φωτο αλλα δεν μπορω να σου δειξω μια απο 1,2 σπορτιγκ πουντο του 98 με 5η και με πανω απο 7χιλ στροφες σε ευθεια και 210+ στο κοντερ και να εχει και 200 χιλ χιλ/τρα .Ηταν το δικο μου και δουλευε απλα αψογα και μαλιστα αυτος που το πηρε με ευχαριστησε κιολας για την αποδοση του και την λειτουργια του.Ειχα βαλει το χερακι μου βεβαια και ηταν ατμοσφαιρα!
Τα παλια τουρμπο μπορει να μην ειχαν τεχνολογια αλλα δεν ειχαν τετοιες πιεσεις σε τοσο λιγα κυβικα ουτε και τσιμπιμενους κοφτες.Λογικο να κανουν περισσοτερα χιλ κατ εμε.
Η ενσταση μου εχει να κανει με τα λιγα κυβικα με τουρμπο δηλ για να μιλαμε για μεγαλη αξιοπιστια βεβαια και οχι για κινητηρες με ημερομηνια ληξης.
Επισης ενα τουρμποκινητο συνολο για να στροφαρει στο θεο και να το κρατας σταθερο Αθηνα Αγρινιο εκτος απο τον σταυρο σου θα πρεπει να δαπανησεις τεραστια ποσα και παλι δεν θα εισαι σιγουρος αν θα φτασεις.
Οποτε η πολυστροφια ανηκει στους ατμοσφαιρικους.
Γι'αυτο τα εργοστασικα τουρμπο τα σημερινα κανουν 'παντρεματα' με τους κομπρεσσορες και με μεγαλες πιεσεις και αποφευγουν την πολυστροφια ειδικα σε μικρα κυβικα.Λογικο!
Αν ξερεις να οδηγησεις ενα αυτοκινητο και το συντηρεις τοτε θα σου αποδωσει τα μεγιστα .
Ακομα και τα καλοσχεδιασμενα τουρμπο με το γκαζι στο πατωμα πηγαινουν για την επισκευει τους πιο γρηγορα απο τα ατμοσφαιρικα για βαλβιδες και φλατζες.
Αποψη μου! -
Είχες ανάλογη κακή εμπειρία με τούρμπο?
Πάντως με μπέρδεψες λιγάκι. Εγώ δε συμφωνώ πως τα παλιά τούρμπο είναι πιο αξιόπιστα από τα καινούρια. Πιστεύω στο αντίθετο κι ελπίζω να μη βγω ψεύτης. Πιστεύω πως η τεχνολογία τους αρχίζει να ωριμάζει. Τώρα για λύσεις κομπρέσορα τούρμπο δε θέλω να σχολιάσω ( ), δεν καταλαβαίνω καν το λόγο και το λέω αυτό ως άνθρωπος που έχει οδηγήσει το Golf GT.
Βαρέθηκα να ακούω για την αξιοπιστία τους. Αν κάποιος έχει πονέσει ας μας το πει να τελειώνουμε!
Φιλικά! -
εγω απο οσο εχω ακουσει οι πιεσεις ανεβηκαν, γιατι προχωρησε η τεχνολογια στην αντοχη των μεταλλων.
η δικη μου τουρμπινα για παραδειγμα αντεχει μεχρι 1050 βαθμους κελσιου! -
Επισης ενα τουρμποκινητο συνολο για να στροφαρει στο θεο και να το κρατας σταθερο Αθηνα Αγρινιο εκτος απο τον σταυρο σου θα πρεπει να δαπανησεις τεραστια ποσα και παλι δεν θα εισαι σιγουρος αν θα φτασεις.
Οποτε η πολυστροφια ανηκει στους ατμοσφαιρικους.Φίλε coupeas, την φωτογραφία παραπάνω στην έβαλε ο VolvoZeus για να σου δείξει οτι ένα turbo δεν θα χρειαστεί να στροφάρει στο θεό...
Ακόμη όμως και αν τερματίσεις το στροφόμετρο για ώρα, τι εννοείς λέγοντας οτι 'θα κάνεις τον σταυρό σου' και 'δεν θα είσαι σίγουρος αν θα φτάσεις'...?
Οι νέες ecu έχουν τόσες δικλίδες ασφαλείας, που είναι πιο πιθανό να κολλήσεις πολύστροφο vtec, παρά να σκάσεις turbo κινητήρα...Τέλος, όσον αφορά στην κατανάλωση, ένας μικρότερος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας θα κάψει λιγότερο απο έναν μεγαλύτερο αντίστοιχης απόδοσης ατμοσφαιρικό, όσο δεν του ζητάμε τις μέγιστες τιμές υπερπλήρωσης (σταθερό γκάζι ή με μικρές μεταβολές) και αυτό δεν έχει να κάνει με την περιοχή των στροφών...
Αντίθετα, σε WOT κατάσταση ο υπερτροφοδοτούμενος θα κάψει το ίδιο ή και περισσότερο (εξαρτάται απο τo requested boost) για να φτιάξει το ιδανικό air/fuel ratio, αλλά θα αποδώσει το ίδιο ή και περισσότερο (σε ιπποδύναμη ή ροπή)...ΥΓ: Μιλάμε πάντα για εργοστασιακές εφαρμογές turbo, όχι για μετατροπές.
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
εγω απο οσο εχω ακουσει οι πιεσεις ανεβηκαν, γιατι προχωρησε η τεχνολογια στην αντοχη των μεταλλων.
η δικη μου τουρμπινα για παραδειγμα αντεχει μεχρι 1050 βαθμους κελσιου!Περισσότερο προχωράει η τεχνολογία σε όλα τα υπόλοιπα (κινητήρας, περιφεριακά, ecu) παρά στις τουρμπίνες αυτές καθ'αυτές... το μαντέμι, βλέπεις, σαν υλικό δεν έχει πολλά περιθώρια...
Ακόμη και η προσθήκη άμεσου ψεκασμού είναι σημαντική στην εξέλιξη αυτή, αφού επιτρέπει καλύτερη ψύξη στον χώρο καύσης, άρα και μεγαλύτερη συμπίεση και πίεση υπερπλήρωσης... -
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Ακόμη και η προσθήκη άμεσου ψεκασμού είναι σημαντική στην εξέλιξη αυτή, αφού επιτρέπει καλύτερη ψύξη στον χώρο καύσης, άρα και μεγαλύτερη συμπίεση και πίεση υπερπλήρωσης...Την καλύτερη ψύξη στο χώρο της καύσης δεν μπορώ να την καταλάβω...Αν έγραφες αντί για 'ψύξη' 'καύση' θα το καταλάβαινα.
Άλλωστε σκοπός του άμεσου ψεκασμού δεν ήταν η στρωματοποιημένη καύση, δηλαδή η καλύτερη και πιο ομοιόμορφη καύση του καυσίμου, που σημαίνει πιο καθαρά καυσαέρια, που σημαίνει καλύτερη απόδοση και άρα με τους ίδιους ρυθμούς κίνησης μικρότερη κατανάλωση κτλ-κτλ...?
Ειλικρινά, καλύτερη ψύξη (λόγω του FSI - άμεσου ψεκασμού) δεν έχω ξανακούσει. -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Ακόμη και η προσθήκη άμεσου ψεκασμού είναι σημαντική στην εξέλιξη αυτή, αφού επιτρέπει καλύτερη ψύξη στον χώρο καύσης, άρα και μεγαλύτερη συμπίεση και πίεση υπερπλήρωσης...
Την καλύτερη ψύξη στο χώρο της καύσης δεν μπορώ να την καταλάβω...Αν έγραφες αντί για 'ψύξη' 'καύση' θα το καταλάβαινα.
Άλλωστε σκοπός του άμεσου ψεκασμού δεν ήταν η στρωματοποιημένη καύση, δηλαδή η καλύτερη και πιο ομοιόμορφη καύση του καυσίμου, που σημαίνει πιο καθαρά καυσαέρια, που σημαίνει καλύτερη απόδοση και άρα με τους ίδιους ρυθμούς κίνησης μικρότερη κατανάλωση κτλ-κτλ...?
Ειλικρινά, καλύτερη ψύξη (λόγω του FSI - άμεσου ψεκασμού) δεν έχω ξανακούσει.Η καλύτερη και ομοιόμορφη καύση προϋποθέτει και τις κατάλληλες θερμοκρασίες!
Εξάλλου στον άμεσο ψεκασμό αυτό που προσφέρει καλύτερη ψύξη στο θάλαμο καύσης και άρα επιτρέπει μεγαλύτερες σχέσεις συμπίεσης μέσα σε αυτόν και άρα καλύτερες επιδόσεις είναι το ομοιογενές μίγμα!
Άρα ψύξη και άμεσος ψεκασμός πάνε μαζί στην ίδια πρόταση! -
στα αμεσου ψεκασμου μοτερ, επειδη ψεκαζεται κατευθειαν μεσα στον κυλινδρο εχει σαν αποτελεσμα να μειωνει την θερμοκρασια του θαλαμου καυσης.δεν θα πρεπει να ξεχναμε οτι ο εγκεφαλος με σκοπο να ριξει την θερμοκρασια στον θαλαμο καυσης κανει οταν ειναι απαραιτητο πολλους πολυ μικρους ψεκασμους ωστε η ατμοποιουμενη αυτη ποσοτητα να πετυχει την μειωση της θερμοκρασιας του μοτερ.
το πρωτο πραγμα που μου εκανε πολυ μεγαλη εντυπωση μολις πηρα στα χερια μου το 2.0 TFSI μοτερ σε σχεση με το 1.8 20VT που ειχα , ειναι ποσο λιγοτερη θερμοκρασια εκπεμπεται απο τον χωρο του μοτερ μολις ανοιξεις το καπο.... -
Ο χρήστης MIXANAG έγραψε:
το πρωτο πραγμα που μου εκανε πολυ μεγαλη εντυπωση μολις πηρα στα χερια μου το 2.0 TFSI μοτερ σε σχεση με το 1.8 20VT που ειχα , ειναι ποσο λιγοτερη θερμοκρασια εκπεμπεται απο τον χωρο του μοτερ μολις ανοιξεις το καπο....Μάλλον μόνωσαν την εξάτμιση γιατί ο ψεκασμός δεν έχει καμία σχέση με την θερμότητα στο χώρο του κινητήρα.
Υπερπλήρωση ή Ατμοσφαιρα ?