-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Σε σύγκριση επί ίσοις όροις το Τέζλα των 416 ίππων έχει ίδια ιπποδύναμη με το Βόλβο, αλλά 'μόνο' 600 Nm ροπή. Είναι εξαιρετική για ΙΧ, αλλά πολύ λίγη για σοβαρό φορτηγό.Ναι αλλά το Τέσλα δεν είναι φορτηγό! Έχει μόνο μια ταχύτητα και αρκετή ροπή να σπινάρει τα ελαστικά του. Δες drift με Tesla. Πιο πολύ ροπή δεν έχει νόημαn όχι ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία να φτιάξεις ηλεκτροκινητήρα με περισσότερη ροπή. Επαναλαμβάνω, η ροπή είναι από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκινητήρων. Βασικά δεν υπάρχει σύκριση με τα παραδοσιακά μοτέρ.
-
Σχετικά με το θέμα της ροπής και της απόδοσής της νομίζω το παρακάτω γράφημα είναι διαφωτιστικό.
O κομπρεσσαρισμένος 6,2λ hemi βγάζει κοντά 900NM ροπής, όχι πολύ διαφορετικά από το Tesla. Επιπλέον δεν είναι ακριβώς το αυτοκίνητο που θα έλεγες ότι του λείπει η ροπή
Αλλά στο διάγραμμα βλέπουμε την επιτάχυνση (αυτό που μας νοιάζει βασικά) που ουσιαστικά είναι ροπή στον τροχό μείον τις αεροδυναμικές αντιστάσεις στις μεγάλες ταχύτητες.
Το Tesla λοιπόν επιταχύνει 5 φορές πιο γρήγορα στην εκκίνηση! Δεν είναι μόνο 4κίνηση vs πισωκίνησης αλλά και τρόπου απόδοσης της ροπής. Όλη από τις 0 στροφές και με απόλυτα ηλεκτρικό τρόπο.
Το ότι πέφτει μετά η επιτάχυνση έχει να κάνει με το ότι το Hellcat έχει σαφώς περισσότερα άλογα ανά ίππο.
Το Τέσλα είναι 500+ άλογα και το Hellcat 700+ και ελαφρύτερο.ΥΓ. Τα περίπου 700 άλογα που λένε για τα Tesla είναι απλά το άθροισμα της ιπποδύναμης των ηλεκτροκινητήρων. Οι μπαταρίες όμως δίνουν λίγο πάνω από 500 άλογα στο P85D και νομίζω ~550 άλογα στο P90D οπότε αυτή είναι η πραγματική μέγιστη ιπποδύναμη.
-
Σύμφωνα με το caranddriver σε λίγους μήνες η Hyundai θα παρουσιάσει το Ioniq με αυτονομία 250 χιλιόμετρα (ονομαστική) και μπαταρίες που θα μπορούν με ταχυφορτιστή να φτάσουν το 80% σε 24 λεπτά. Οπότε όπως βλέπετε η πρόοδος στις μπαταρίες και ειδικά στην φόρτισή τους είναι πολύ γρήγορη!
The Ioniq is not on sale yet, but here’s what we know. There will be three models: a hybrid, an EV, and later in the spring of 2017, a plug-in. The hybrid and EV go on sale in late 2016; the hybrid will have a 104-hp gas engine, a 43-hp electric motor, a six-speed transmission, and front-drive. The EV will have a 118-hp electric motor and an estimated 155-mile range; a fast charger can recharge its battery to 80% in 24 minutes. The plug-in will get the gas engine and a 60-hp electric motor.
-
Η εισαγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων νομίζω ότι επιβραδύνεται και σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από πολιτικές αποφάσεις και δημόσιο χρήμα.
Κάποιοι σύντομοι υπολογισμοί για τις πρακτικές και οικονομικές διαστάσεις του θέματος:
Ο κινητήρας του Hyundai αποδίδει μέγιστη ισχύ 118-hp, δηλαδή 118 χ 0,75 = 88 kW.
Ας πούμε ότι τα 155 miles θα τα διανύει σε 3 ώρες με μέση καταναλισκόμενη ισχύ 50 kW, που σημαίνει ότι η μπαταρία θα πρέπει να αποθηκεύει ενέργεια 150 kWh.Μία παροχή μονοφασικού σε σπίτι δίνει 8 KW, επομένως θα χρειάζονται 18,75 ώρες για να φορτίσει αυτή τη μπαταρία.
Για φόρτιση σε 24 min στο 80% των 150 kWh θα χρειαζόμαστε παροχή 300 kW, δηλαδή γύρω στα 38 σπίτια με μονοφασικό ή 15 σπίτια με τριφασικό!Φαντάσου να είχαμε κι ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα μας που τα ζεστά καλοκαίρια πέφτει το δίκτυο λόγω κλιματιστικών! Άσε τις απεργίες της ΔΕΗ ...
-
Κάνεις λάθος υπολογισμούς φίλε μου. Η κατανάλωση γενικά είναι κοντά στις 200wh ανά χιλιόμετρο, 3 φορές λιγότερο από τον 'υπολογισμό' σου. Οπότε για μια αστική διαδρομή 10 χιλιομέτρων θες 2ΚWh δηλαδή όσο 3/4 της ώρας σκούπα.
Επιπλέον υπάρχει η τάση φόρτισης το βράδυ όπου τα φορτία ούτως ή άλλως είναι μικρά.
Βάλε και ότι το κουμπωμένο στο ρεύμα αυτοκίνητο είναι δυνητικά και αποθήκη ενέργειας και βέβαια την πτώση της ηλεκτρικής κατανάλωσης λόγω κρίσης και το συμπέρασμα είναι πως δε θα υπάρχουν δυσεπίλητα προβλήματα. -
Δεν υπαρχει προβλημα με την φορτιση γιατι θα φορτιζουν το βραδυ οπου η τωρινη καταναλωση ειναι αμελητεα. Το μεγαλο προβλημα ειναι το τεραστιο κυκλωμα γυρω απο τα υπαρχοντα αμαξια με συνεργεια και βενζιναδικα κλπ. Επισης για να φορτιζεις ολο το βραδυ ηλεκτρικο θελεις δικο σου γκαραζ κλπ κατι που μονο ατομα με μονοκατοικιες (σχεδον, γιατι εχω και εγω κλειστο γκαραζ σε πολυκατοικια με πριζα που ενα i3 χωραει ανετα). Επισης ενα τυπικο Τεσλα εχει αλλαξει δυο κινητηρες οποτε τα προβληματα υπαρχουν συν το οτι τιμονι/ αναρτηση/ τροχοι θελουν επισκευες συντηρηση. Αν βγει κανενα φτηνο Χιουνται ηλεκτρικο με καλη αυτονομια θα ειμαι απο τους πρωτους αγοραστες.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Κάνεις λάθος υπολογισμούς φίλε μου. Η κατανάλωση γενικά είναι κοντά στις 200wh ανά χιλιόμετρο, 3 φορές λιγότερο από τον 'υπολογισμό' σου.Αυτή η κατανάλωση σημαίνει καταναλισκόμενη ισχύ περίπου 25 hp που με παραξενεύει, αλλά σε κάθε περίπτωση έχεις δίκιο ότι μιλάμε για μπαταρία 50 kWh!
Οι χρόνοι/απαιτήσεις φόρτισης που έγραψα πάνε στο 1/3, αλλά δεν νομίζω ότι αλλάζει η ουσία του σχολίου. Χρειαζόμαστε ένα άλλο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοτικά και ποιοτικά! -
Πλέον με τις ΑΠΕ και ειδικά τα φωτοβολταικά δεν υπάρχει μεσημεριανή αιχμή και γενικά θέμα 'μπλακ ουτ' από τα κλιματιστικά. Το πρόβλημα στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα είναι ένα: η αποθήκευση και γενικότερη διαχείριση της ενέργειας των ΑΠΕ.
...και κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο σήμερα μπορεί να λειτουργήσει και ως αποθήκη ηλεκτρικής ενέργειας. Οπότε αν δεις τις λεπτομέρειες, όχι απλά δε δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα αλλά μπορεί να είναι και μέρος της λύσης.Καθώς θα περνάμε όμως σε καθεστώς αυτόνομης οδήγησης με φτηνά αυτοκίνητα-ταξί χωρίς οδηγό όλα αυτά θα λυθούν περίπου αυτόματα. Τα αυτοκίνητα μάλλον θα είναι μικρότερα και με σαφώς χαμηλότερες καταναλώσεις και θα μπορούν μόνα τους να πηγαίνουν σε διαθέσιμους σταθμούς φόρτισης.
-
Οι καταναλώσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι σαν αυτές των κλασσικών. Τις πετυχαίνεις μόνο σε επίπεδο δρόμο, χωρίς ερκοντίσιο, και με ένα αυγό ανάμεσα στο πόδι και στο γκάζι. Έτι περεταίρω, ισχύουν σε νορμάλ θερμοκρασίες, ούτε καύσωνα ούτε ψύχος δηλαδή, και χωρίς θέρμανση. Αν μπει η τελευταία, ιδιαίτερα σε πολύ ψυχρά κλίματα, κατανάλωση και αυτονομία πέφτουν δραματικά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως έχω πει δεκάδες φορές, είναι η φόρτιση και όχι η αυτονομία. Διότι η αυτονομία κάποιους βολεύει, έστω και μικρή. Που θα το φορτίσεις όμως αν δεν έχεις πάρκινγκ δικό σου με παροχή? Σε δημόσιο φορτιστή και δη ταχυφορτιστή?
Δείτε αυτή τη στιγμή στο διάγραμμα του άρθρου πόσοι φορτιστές σπιτιού υπάρχουν παγκοσμίως, πόσοι (λίγοι) δημόσιοι φορτιστές βραδείας λειτουργίας και πόσοι (ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΟΙ) δημόσιοι ταχυφορτιστές. Λέτε να αλλάξει στο ορατό μέλλον αυτή η κατανομή?
Εγώ λέω ναι, αλλά προς το χειρότερο. Οι ταχυφορτιστές θα γίνουν ακόμη λιγότεροι αναλογικά.http://edition.cnn.com/2016/07/08/motorsport/richard-branson-formula-e/
-
Κατά τη γνώμη μου η ηλεκτροκίνηση πάει πακέτο με την αυτότονομη οδήγηση.
Θα καλείς από το κινητό ηλεκτρικό 'ταξί' χωρίς οδηγό που θα σε αφήνει στον προορισμό σου και μόνο του, όποτε χρειάζεται, θα πηγαίνει σε σταθμό φόρτισης. Εφόσον σε 10 χρόνια υπάρχουν αξιόπιστα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, η μετάβαση θα είναι τάχιστη. Ο κύριος λόγος είναι ότι το κόστος θα είναι ένα κλάσμα του κόστους της αυτοκίνησης όπως είναι σήμερα και συγκρίσιμο (ίσως 2 ή 3 φορές μεγαλύτερο) με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. -
Από το ΜΙΤ ανακοινώθηκε νέα spinoff εταιρεία που θα αρχίσει από το 2018 να παράγει μπαταρίες με πυκνότητα 400-500Wh/kg και σε όγκο 1200Wh/λίτρο. Αυτό σημαίνει υποθετικά, ότι ένα αυτοκίνητο με μπαταρίες 100Wh και αυτονομία κοντά στα 500χλμ. θα έχει βάρος μπαταριών 200-250 κιλά σε όγκο μικρότερο των 100 λίτρων. Πρακτικά εξαφανίζεται το μειονέκτημα σε βάρος που έχουν τα ηλεκτροκίνητα σε σχέση με τα συμβατικά. Σύμφωνα με την εταιρεία θα αρχίσει παραγωγή για smartphones το 2017 και για αυτοκίνητα το 2018.
Υγ. Τα νούμερα πυκνότητας στις μεγάλες μπαταρίες των αυτοκινήτων τείνουν πάντα να είναι λίγο χειρότερα από ότι μπορεί να επιτευχθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο ...άλλα τα νούμερα δεν παύουν να είναι εντυπωσιακά.
-
Ένα στα 6 αμάξια πρέπει να είναι ηλεκτρικό το 2020 για να πιάσουμε τα όρια εκπομπών σε ΕΕ, Ούσα και Κίνα, μας λέει ο βαρύγδουπος τίτλος της ανακοίνωσης κάποιου παγκόσμιου οργανισμού.
Τι κρύβεται από κάτω? Ότι αυτά είναι ευχολόγια (φαίνεται περισσότερο στις τελευταίες σειρές), ότι λέγοντας ηλεκτρικά εννοεί και τα υβρίδια και το γράφει κεκαλυμμένα και πολύ ευφάνταστα >battery-electric varietyκαι, φυσικά κάνει γαργάρα τις υποδομές φόρτισης, το μείζον θέμα για την αύξηση των πωλήσεων και της χρήσης τους.
Πάλι καλά που αναφέρει ότι πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή ρεύματος, και μάλιστα σημαντικά.
Σποτ ονhttp://www.autoblog.com/2016/08/24/one-in-six-new-vehicles-electric-2020/
ΥΓ. Άποψή μου : δεν μπορεί να είναι τυχαία, ανεξάρτητα, μη προκατειλημμένα και ακριβοδίκαια όλα αυτά τα δημοσιεύματα.
-
Το μόνο σίγουρο είναι πως το γρηγορότερο αυτοκίνητο μη περιορισμένης παραγωγής σήμερα είναι ηλεκτρικό. Αναφέρομαι στο Model S P100DL που ανακοίνωσε η Τέσλα ότι φτάνει τα 60 μίλια σε 2,5 δευτερόλεπτα οπότε 2,6 ή 2,7 για το 0-100. Δηλαδή καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο από Παναμέρα μέχρι RS7 αλλά και όλα τα 'hypercars' ...της σειράς.
Από 488 μέχρι 650S μέχρι Turbo S ή τις Lambo.H άλλη βασική είδηση για μένα είναι ότι Uber και Volvo ξεκινάνε τη δοκιμή αυτόνομων οχημάτων-ταξί με απλούς πελάτες (που θα κάνουν δωρεάν τη διαδρομή) στο Πίτσμπουργκ. Τα αυτοκίνητα θα έχουν μέσα μηχανικούς για καταγραφή/επεξεργασία δεδομένων, και όλες τις προδιαγραφές για να πηγαίνουν παντού και να τα κάνουν όλα μόνα τους.
-
Eδώ μου μυρίζει φέιλ.
The two-year old company recently claimed that it would completely drop its plans for a battery-powered semi truck in favor of one that utilizes hydrogen
Έκαναν ένα σταρτάπ για να φτιάξουν ένα φορτηγό που θα κινείται από ηλεκτρική ενέργεια. Θα είχε 6 ηλεκτροκινητήρες 2.000 ίππων σύνολο, ένα σε κάθε τροχό του τράκτορα και μπαταρίες 320 KWH. Οι μπαταρίες θα φορτίζονταν από έναν στροβιλοκινητήρα που θα έκαιγε φυσικό αέριο (Volt alike φάση, παρά τις επιμέρους διαφορές), η δε εταιρεία θα μεριμνούσε να έφτιαχνε 'βενζινάδικα' φ.α. σε στρατηγικά σημεία σε όλες τις πολιτείες της Ούσα για τον ανεφοδιασμό. Το σχέδιο ήταν εντυπωσιακό, πήραν 7.000 προπαραγγελίες χωρίς να έχουν φτιάξει πρωτότυπο, και όρισαν ότι θα είναι έτοιμοι τον Δεκέμβριο του 2016.
Χθες, 3 μήνες πριν την πρεμιέρα του πρωτότυπου, άλλαξαν τα πλάνα, και το γυρνάνε σε υδρογόνο το οποίο διαμέσου κυψελών θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και θα φορτίζει τις μπαταρίες. Θα φτιάξουν σταθμούς υγρογόνου αντίστοιχα σε όλες τις πολιτείες, κ.τ.λ.
Πάω στοίχημα ότι σε δυό χρονάκια δεν θα υπάρχουν.
Εντυπωσιακό το φορτηγό, παίρνει το όνομά του από τον Νικόλα Τέζλα, ο οποίος 100 χρόνια μετά το θάνατό του θα εμπνεύσει δύο διαφορετικά εργοστάσια. Μου θυμίζει το GM Futurliner στη σύλληψή του. -
H GM ανακοίνωσε το πρώτο το νέο της ηλεκτροκίνητο μικρομεσαίο που αποτελεί το πρώτο από τη νέα γενιά ηλεκτροκίνητων. Αυτοκίνητα με τιμή ~35000 δολλάρια και πραγματική αυτονομία πάνω από 300χλμ.
Το BOLT λοιπόν έχει αυτονομία ~380χλμ και μοτέρ 200 ίππων. Η τιμή στις ΗΠΑ μετά τις επιδοτήσεις θα ξεκινά από τα 25.000 ευρώ περίπου (ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος).
Κυκλοφορία εντός του 2017.
http://www.caranddriver.com/reviews/201 ... ive-review -
To caranddriver κάνει δοκιμή της νέας 911 Turbo. Μάλιστα βάζει και θαυμαστικό στον τίτλο.
Πώς περιγράφει το πόσο καλή είναι?Boost from the variable-vane turbos builds so fast that the Turbo has the kind of instant thrust we now associate with Tesla’s powerful electric motors
Το τελευταίο κάστρο νομίζω έπεσε... το μέτρο αναφοράς πλέον είναι τα ηλεκτρικά.
Πλέον δεν λέμε πόσο γρήγορο είναι το Tesla σε σχέση με τα βενζινοκίνητα, αλλά πόσο γρήγορα είναι τα βενζινοκίνητα σε σχέση με το Tesla (και γενικά τα ηλεκτροκίνητα) -
To Tesla P100D είναι πλέον το πιο γρήγορο αυτοκίνητο στο 0-100 (0-60 μίλια για την ακρίβεια). Το κάνει σε
-
'...ensure your car is running the latest firmware (v8.0 release 2.52.22), and select the Settings menu. Under Acceleration, press and hold the Ludicrous button for five seconds. As with the P90D, this prompts a warp screen of flashing lights followed by a screen that asks, “Are you sure you want to push the limits? This will cause accelerated wear of the motor, gearbox and battery.” The two buttons below are marked, “No, I want my Mommy,” and “Yes, bring it on!”
-
Κάποιος -ή και όλοι- από τους developers έπαιζε ΠΟΛΥ Wolfenstein και Quake όταν ήταν μικρός
-
Νέο Nissan Leaf:
https://www.autoblog.gr/2017/02/13/spy-photos-to-neo-nissan-leaf-gia-prwth-fora/Στην Σόφια που ήμουν προ ημερών κυκλοφορούσαν κάμποσα από το υπάρχον μοντέλο. Όπως και 1-2 Tesla!!
Ελλάδα δεν έχω δει κάποιο.
Περί Ηλεκτροκίνησης