-
Η αλήθεια είναι ότι τα πανελάκια είναι πιο ανοιχτά από τα εργοστασιακά φίλτρα, ώστε να περνάει περισσότερος αέρας μέσα(αυτή άλλωστε είναι και η αρχή λειτουργίας τους). Μαζί με τον αέρα περνάνε και μικροσωματίδια τα οποία κολλάνε στο λάδι που έχουν τα after market πάνελ. Ακριβώς όμως επειδή είναι γάζας κι όχι χαρτιού όπως τα εργοστασιακά, στην τελική, ένα απειροελάχιστο ποσοστό σκόνης θα περάσει στον κινητήρα, και σε ένα μεγάλο βάθος χρόνου θα προκαλέσει κάποια φθορά. Όλα θεωρητικά βέβαια, γιατί η πρακτική επιβεβαίωση των παραπάνω απαιτεί κάποια χρονάκια
Αν εσύ μετά το φιλτροκούτι βάλεις και το βαρελάκι, θα είσαι καλλυμένος από κάθε άποψη, έχοντας εξασφαλίσει τα πλεονεκτήματα και των δύο μεθόδων, πάντα με τον όρο της σωστής τοποθέτησης και όχι του 'πνιξίματος'.
-
.Όλα τα after market φίλτρα είναι πιο ελεύθερα από το χάρτινο μαμά, βάζοντας πιο ελέυθερο φίλτρο αυξάνουμε την ποσότητα του αέρα, άρα μετά από 2-3- ημέρες που χρειάζεται η ECU για να προσαρμοστεί θα ψεκάζει περισσότερο καύσιμο για να διατηρήσει την αναλογία αέρα-καύσιμο σύμφωνα με τους χάρτες του κατασκευαστή, άρα μεγαλύτερη κατανάλωση.
Επίσης στο πολύ και παρατεταμένο κυνηγητό και αφού δεν άλλαξε το duty cycle των μπέκ ενδέχεται να στεγνώσει το μοτέρ στις ψηλές στροφές και να δώσει τα πιστόνια στο χέρι λόγω φτωχού μίγματος, γιαυτό λένε βελτίωση 1ου σταδίου - Φίλτρο-Πρόγραμμα-Εξάτμηση γιατί χρειάζεται και εξάτμηση λίγο μεγαλύτερη αφού θα αυξηθεί ο όγκος των καυσαερίων αυτά πρέπει και να βγούν.
Όλα αυτά όμως μπορεί να είναι μόνο στο δικό μου κεφάλι και να κάνω λάθος.
-
Κ. Παναγιώτη, εσείς, όπως έχετε πει και παλαιότερα, είστε κατά των αφτερμάρκετ φίλτρων...Μπορείτε να μεταφέρετε την σκέψη σας πάνω στο θέμα;
-
Από την στιγμή που δεν έχω καμμία βελτίωση στον κινητήρα δεν βλέπω τον λόγο να κάθομαι με τις ώρες να πλένω, να στεγνώνω και να λαδώνω φίλτρα αέρα για να έχω κέρδος 0.3 της ροπής και 1-2 ίππους σε μιά περιοχή στροφών και για 500-1000 χλμ πρίν αρχίσει και αυτό να βρωμίζει, οικονομοτεχνικά δεν μου κάθετε , αν βάλεις και το κόστος της αγοράς έχεις καλύψει και την αγορά των χάρτινων για όλη την ζωή τπυ κινητήρα, γιατί λοιπόν να το κάνω ? για να πουλάω μούρη στην καφετέρια ? αλλάξω το χάρτινο με 7€ και καθαρίζω. Άλλωστε η όποια μετατροπή αρχίζει από το σύστημα εξαγωγής και όχι από το εισαγωγής άσχετα το τι έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια με τα τσιπώματα. Η θα ασχοληθεί κάποιος σοβαρά και εφ΄όλης της ύλης με το blueprinting του κινητήρα του ή δεν αξίζει να ασχολείσαι με ένα μέροε της αναπνοής του αποσπασματικά και να αφιερώνεις τις ώρες σου. Έτσι το βλέπω εγώ που μπορεί να φαίνομαι αιρετικός, και δεν προτρέπω κανέναν να κάνει αυτό που κάνω εγώ, άλλωστε μπορεί να λέω και αηδίες, έτσι δεν είναι ?
-
Ακόμα, τα ελεύθερα φίλτρα αφήνουν να περνάει στο κινητήρα ΠΟΛΛΗ σκόνη η οποία καταλήγει (και) στο λάδι του κινητήρα. Δεν φαίνεται με το μάτι (δεν αλλάζει το χρώμα του λαδιού) αλλά σε ανάλυση λαδιού φαίνεται από μακριά
Ελεύθερο φίλτρο σημαίνει αυξημένες φθορές και πολύ συχνές (αντιοικονομικές) αλλαγές λαδιού.
-
+1
-
Εχω 106 16v rallye. Πολλοι λενε οτι η σκουπα ειναι το καλυτερο για ραλο, αλλα υπαρχουν και αρκετοι που εχουν βαλει βαρελακι BMC και υποστηριζουν οτι παιρνουν 6 αλογα... Η φιλτροχοανη φαινεται οτι δινει τα λιγοτερα αλογα,αλλα ειναι αισθητα φθηνοτερη. Τι προτεινετε για σκουπα? Απο φιλτροχοανες τι προτεινετε(RAMAIR,GREEN κ.τ.λ)?
Εγω σκεφτομαι να αγορασω φιλτροχοανη Green ή K&Ν και αργοτερα αν δεν ειμαι ικανοποιημενος να αγορασω σκουπα απο peugeot sport(που λενε οτι ειναι ποιοτικη και ανθεκτικη κατασκευη) και να βαλω μεσα την φιλτροχοανη που θα εχω.
Επισης για πεστε μαγαζια εντος Αττικης που πουλανε βαρελακια BMC,φιλτροχοανες και σκουπες και γενικα αν ξερετε τι τιμες παιζουν
-
σε ενα πολυ παλιο τευχος του power πριν 4-5 χρονια αν θυμαμαι καλα εκανε τεστ σε 15 με 20 συστηματα αερα για ραλλυ.απο φιλτροχοανες μεχρι βαρελακια και σκουπες.
για να μην στα πολυλογο το αποτελεσμα ηταν οτι μια σκουπα απεδιδε το μαξ και στο δυναμομετρο αλλα και σε ρεμπριζ που γινοντουσαν στο δρομο με v-box.γιατι υπηρχαν καποιες αλλες σκουπες που ναι μεν στο δυναμομετρο ειχα 2-3 αλογα παραπανω αλλα στις ρεμπριζ υστερουσαν κατα πολυ.
οποτε ψαξε να βρεις σκουπα για 106 ραλλυ απο την JR μαζι με το δικος της φιλτρο.απο οτι ξερω την JR την φερνει η AVC Weber στην καλλιθεα.οποτε παρε τους ενα τηλ και ρωτα τους και αν δεν την εχουν να στην φερουν.
-
Αν την αγορασεις παντως ΜΗΝ την βιδωσεις στη μετωπη.Σκουπα peugeot sport γνησια δεν υπαρχει.
-
Ο χρήστης jim 78 έγραψε:
Αν την αγορασεις παντως ΜΗΝ την βιδωσεις στη μετωπη.Σκουπα peugeot sport γνησια δεν υπαρχει.Γιατι? Και που να την βιδωσω?
-
Το μονο που θα κανεις ειναι να την πιασεις με ενα ται-ραπ απο τα δεξια οπως τη βλεπεις για να μην τριβεται πανω στο μοτερ.Αν τη βιδωσεις σιγουρα θα σπασει.
-
Ερωτηση περι φιλτροχοανης:
Τι ρολο παιζει το μηκος του κολαρου-σωληνα στο οποιο θα συνδεθει μια φιλτροχοανη?
Θεωρητικα, ποια θα ηταν η καλυτερη λυση (με δεδομενο πως σε καμμια περιπτωση δε τραβαει ζεστο αερα):
Α. Εφαρμογη της φιλτροχοανης κατευθειαν στην εισαγωγη, χωρις ενδιαμεσο σωληνα-κολαρο. (Το εχω δει σε καποιο αγωνιστικο Peugeot 206)
Β. Εφαρμογη με σωληνα στην εισαγωγη, μηκους 30εκ.
Γ. Εφαρμογη με σωληνα στην εισαγωγη, μηκους 40εκ.
-
Απ΄όσο γνωρίζω και με κάθε επιφύλαξη, όσο μικρότερο το μήκος του σωλήνα τόσο περισσότερο αποδίδει στις ψηλές στροφές με αντίστοιχο 'άδειασμα' στις μεσαίες, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει για μεγάλο μήκος σωλήνα.
Αυτά ισχύουν για ατμοσφαιρικούς κινητήρες, σε Turbo (όπως το 206WRC που παρέθεσες ) δεν έχει τόση σημασία επειδή παρεμβάλλεται το Turbo, τα κολάρα του και το intercooler -
Απο τη στιγμή που ο σωλήνας είναι πρίν την πεταλούδα του γκαζιού δέν νομίζω οτι το μήκος του έχει σημασία.
Στο αγωνιστικό 206 μάλλον το βάλανε έτσι για να είναι ψηλά και να μήν παίρνει νερά.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Απο τη στιγμή που ο σωλήνας είναι πρίν την πεταλούδα του γκαζιού δέν νομίζω οτι το μήκος του έχει σημασία.Εχει σημασία γιατί αλλάζει ο όγκος του αέρα και επίσης παίζουν και φαινόμενα συντονισμού. Σε Honda που ξέρω κλασσικά παραδείγματα ήταν η Injen (μακριά σωλήνα, έδινε πολύ στις μεσαίες αλλά όχι τόσο στις υψηλές) και η ΑΕΜ (το αντίστροφο)
Στο αγωνιστικό 206 μάλλον το βάλανε έτσι για να είναι ψηλά και να μήν παίρνει νερά.
Κλασσικό πρόβλημα με τις μακριές χοάνες, που συνήθως πάνε δίπλα σε θόλους με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτες σε νερά (όχι βροχής αλλά αν πέσεις σε καμία λίμνη και ρουφήξει νερό ... )
Επίσης άλλο ζήτημα είναι η θερμοκρασία: οι κοντές αναγκαστικά πρέπει να είναι στο θάλαμο του κινητήρα με αποτέλεσμα αυξημένη θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα
-
Όλο και περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν αυλούς εισαγωγής μεταβλητού μήκους ώστε να βελτιστοποιούν τη λειτουργία και αυτού του τμήματος ανάλογα με τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Επίσης άλλο ζήτημα είναι η θερμοκρασία: οι κοντές αναγκαστικά πρέπει να είναι στο θάλαμο του κινητήρα με αποτέλεσμα αυξημένη θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα
...μπορεις ομως να χρησιμοποιησεις μια θερμομονωτικη 'ασπιδα', ετσι δεν ειναι?
Και να ανακατευθυνεις τον αερα απο καποιο πιο ψυχρο μερος (πχ καποιο μετωπικο ανοιγμα, αεραγωγο κτλ) στην φιλτροχοανη, με τη βοηθεια ενως σωληνα που δε θα εφαπτεται σε αυτη, απλα θα την τροφοδοτει με κρυο αερα.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Όλο και περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν αυλούς εισαγωγής μεταβλητού μήκους ώστε να βελτιστοποιούν τη λειτουργία και αυτού του τμήματος ανάλογα με τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα.Οι αυλοί μεταβλητού μήκους είναι μετά την πεταλούδα και το plenum (πως στην ευχή μεταφράζεται αυτό στα ελληνικά ?) ενώ αυτό για το οποίο συζητάμε είναι πριν. Φυσικά έχουν και αυτοί τη σημασία τους.
...μπορεις ομως να χρησιμοποιησεις μια θερμομονωτικη 'ασπιδα', ετσι δεν ειναι?
Η οποία όμως δεν εμποδίζει τη φιλτροχοάνη να ρουφάει ζεστό αέρα (που έχει ζεσταθεί από την παρουσία του στο χώρο του κινητήρα), απλά την εμποδίζει (καθυστερεί, μάλλον) να ζεσταίνεται η ίδια. Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης είναι η σωλήνα που λες από τη μάσκα συν κάποια θερμοπροστασία της ίδιας της χοάνης.
Ή να χρησιμοποιείς το εργοστασιακό φιλτροκούτι
-
Άλλα βέβαια (πχ 206 RC) έχουν και μεταβλητό airbox.
-
Παιδια να ρωτησω κατι? εγω εχω 307 xsi 1600cc κ φοραω στον παπα φιλτρο της K&N ελευθερας ροης. ειναι εκεινο το μεταλλικο που το καθαριζεις κ το ξαναβαζεις. πριν λιγες μερες βρηκα ενα βαρελακι της bmc cda με ~100ευρω μεταχειρισμενο.
Να το αγορασω ή να αφησω το k&n? τι διαφορες εχουν μεταξυ τους? τι να περιμενω απο αποψη πλεονεκτηματων αλλα και μειονεκτηματων και τι συντηρηση χρειαζεται?Επισης τελευταιες μερες παρατηρω σκασιματα στην εξατμηση μου! εχει να κανει με το τελικο καζανακι τιποτα? χαλασε ή ειναι κατι αλλο?
Σκουπα,βαρελακι ή φιλτροχοανη?