-
Όχι άλλη αμερόληπτη TV!
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Βλεπε ομως τα ποσοστα τηλεθεασης που εχει η ΕΤ 3.
Μηπως τελικα μας αξιζουν οι δημοσιογραφοι στυλ Βερυκοκου Πρετεντερη Ευαγγελατου??Οντως τα ποσοστά είναι χαμηλα....Παρόλα αυτά, σημασία εχουν μόνο χρησιμοποιούμενα για τη χρέωση των διαφημίσεων, δηλαδή για το χρήμα που είναι και το ζητούμενο άλλωστε, δυστυχώς....Απο κει και πέρα ομως το ποιοτικό δείγμα είναι η ουσία και εκει τα πράγματα είναι καλύτερα...
Βέβαια, ως λαός στο σύνολό μας, προτιμούμε το 'άρτος και θεάματα', παρα την ενημέρωση, οπότε μάλλον καταλήγουμε εδω ----> 'Μηπως τελικα μας αξιζουν οι δημοσιογραφοι στυλ Βερυκοκου Πρετεντερη Ευαγγελατου??' -
Στο θέμα των δημοσιογράφων, η αποροία μου είναι η εξής:
μέχρι πότε θα χουν δικαίωμα αυτοί οι κύριοι να λένε όποια μπούρδα θέλουν, δίχως να ναι υπεύθυνοι όσων λένε;;;Πετάνε ότι μλκία θέλουν, ό,τι ακούν και δε τρέχει απολύτως τίποτα!
Τις μέρες των επεισοδίων ακούσαμε οτι κάηκε μέχρι και η Εθνική Βιβλιοθήκη!!!
Και ένα σωρό ανακρίβειες που ακούμε σε κάθε 'καυτό' (όπως τα ονομάζουν αυτοί) θέμα...
Γιατί εγώ και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, σε περίπτωση λάθους, έχουμε κυρώσεις;; Δηλαδή εν τέλει ποιό είναι το γνώρισμα του δημοσιογράφου;;να χει ωραία φωνή;;
Δεν μιλάω σε καμία περίπτωση για λογοκρισία, αλλά μήπως θα έπρεπε να ελέγχονται για όσα λένε;; Σκεφτείτε μόνο τι ποσοστό της κοινωνίας διαμορφώνει άποψη για όσα γίνονται μέσω..τηλεδικαστηρίων!
Και κάτι ακόμη:
Πότε επιτέλους θα μάθουν να αποκαλούν τον καθένα με την ιδιότητα που πρέπει;; Κάποιος που κατηγορείται για φόνο είναι κατηγορούμενος κι όχι δράστης πχ...ακόμη και στην περίπτωση του μικρού παιδιού, ο μπάτσος είναι φερόμενος ως δράστης κι όχι δολοφόνος...Ο ορισμός της ασυδοσίας δηλαδή...
-
Σήμερα το πρωί ο Σόμπολος με ύφος 1000 καρδιναλίων προσπαθούσε να μας πείσει ότι σε σύγκρουση με το νέρο καλύτερα να μην φοράς ζώνη ή σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Το γεγονός ότι πέφτοντας με ταχύτητα στο νερό έχει ως αποτέλεσμα αντίστοιχο αυτού με σύγκρουση με τοίχο δεν το ξέρει ο κύριος Σόμπολος. Δεν πειράζει δεν θα πνιγείς καθώς θα έχεις αφήσει τα μυαλά σου στο τιμόνι, παμπρίζ και άλλα τεινά.
Για την πυρκαγιά είναι τόσο άσχετος. Πατάς το κουμπάκι και απασφαλίζει η ζώνη.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ. ΣΕ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΕΡΟΣΑΚΟΥΣ Η ΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΟΙ ΑΕΡΟΣΑΚΟΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ. Η ΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ. ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΖΩΝΗ ΠΙΣΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΕΠΙΒΑΤΗ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΩΣ ΒΛΗΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΙΝΑΣ.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
ΣΥΜΒΟΥΛΗ. ΣΕ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΕΡΟΣΑΚΟΥΣ Η ΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΟΙ ΑΕΡΟΣΑΚΟΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ. Η ΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ. ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΖΩΝΗ ΠΙΣΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΕΠΙΒΑΤΗ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΩΣ ΒΛΗΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΙΝΑΣ. (πολύ περισσότερο μαλιστα, αν μπροστινός τη φοράει..!)
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
αλλά όλοι οι δημοσιογράφοι και όλοι αυτοί που τους ελέγχουν εδώ και αρκετό καιρό είναι καρκίνος για την κοινωνία.Δεν έχουμε τη δημοσιογραφία που μας αξίζει, αξίζουμε πραγματικά κάτι καλύτερο ως κοινωνία...
_
καρκινος.... το διαβασα και χθες και με δυσκολια δεν απαντησα... τεσπα, ο καθενας εχει την αποψη του...
για το τι αξιζει η ελληνικη κοινωνια... δε θες να ακουσεις τι αξιζει...
στα υπολοιπα που γραφετε ναι το επιπεδο δεν ειναι οσο υψηλο θα μπορουσε ναναι...αλλα εχετε στο κεφαλι σας οτι η δημοσιογραφια ειναι δυσκολη...και δε φτανει που ειναι δυσκολη και δε διδασκεται σε πανεπιστημια γιατι πολυ απλα δεν υπαρχει τροπος, ειναι και μια τεραστια πεδιαδα που καλλιεργουνται συμφεροντα πολυ πιο μεγαλα απο αυτα που αντιμετωπιζει ο μεσος χρηστης του φορουμ στη δουλεια του...βασικα, μερικες φορες δεν εχεις ιδεα απο που θα σου ρθει...
μπορει κατι να μη 'παιξει' επειδη δεν ειναι καλο να παιχθει, μπορει ομως και κατι να μη 'παιξει' γιατι πολυ απλα κανεις δε θα το αντιληφθει... και οι ανθρωποι της τηλεορασης και των εφημεριδων αυτα τα γνωριζουν παρα πολυ καλα...ακομα και οταν δεν υπαρχει 'ανωθεν' εντολη η παροτρυνση ξερουν αν κατι θα αρεσει στον κοσμο η αν θα φανε μαυρο...
γενικα υπαρχει η ψευδαισθηση οτι ο μεσος ελληνας αντιλαμβανεται πολλα πραγματα και τα αφουγκραζεται...η μικρη μου εμπειρια λεει οχι σε αυτο!
υπαρχουν καλες εκπομπες και δημοσιογραφοι που προσπαθουν και η ανταμοιβη τους ειναι μηδαμινη οχι σε απολαβες αλλα σε τηλεθεαση-ακροαση-αναγνωσιμοτητα...
το να χεις τη τηλεοραση για σεμεδακι και την εφημεριδα για τα ψαρια ειναι ο δρομος προς την απομονωση και τη δικτατορια! και μερικοι το παινευεστε κιολας...
ειναι ομως το θεμα οτι ο ελληνας σπανιως κανει σωστες επιλογες γιατι απλα δεν εχει παιδεια και υπομονη...για το επιπεδο των δημοσιογραφων θα πω μονο οτι κανεις δεν ξεκιναει αυτη τη δουλεια για να κανει το δελτιο του σταρ (το οποιο δεν παει και ασχημα.. ) η να μιλαει με τις ωρες στη μπεζεντακου...και αυτο ειναι γιατι ειναι δουλεια που τη κανεις αν εχεις τη δυνατοτητα και την ορεξη...δε θα βρεις εκει μεσα ατομα που θελανε να γινουν λογιστες, υπαλληλοι στη vodafone, εκπαιδευτικοι και αλλα τετοια επαγγελματα...
ματαιοδοξια υπαρχει οπως παντου απλως εδω φαινεται κιολας...οι δημοσιογραφοι δεν ειναι αγιοι και πως μπορει ναναι καποιος αγιος σε εναν τετοιο χωρο...αλλα δεν ειναι και ολοι στραβελακηδες και εισαγγελατοι...τουλαχιστον εγω βαζω στραβελακη και τρεμη οταν ειναι να γελασω...
οταν διαβαζει καποιος μια ειδηση καλο θαναι μετα να χρησιμοποιει λιγο το κριτηριο και το μυαλουδακι του...ποιος το ειπε, πως το ειπε, γιατι το ειπε, τι συμφεροντα μπορει να εχει απο αυτο που ειπε...φανταστειτε οτι υπαρχουν ατομα που σχηματιζουν αποψη μονο απο αυτα που λεει το μεγκα η οι αντιεξουσιαστικες αριστεροδεξιες φυλλαδες... το μεγκα εχει τα δικα του συμφεροντα (αλλα ειναι υπερασπιστης της αληθειας) οπως και οι αλλοι το ιδιο κανουν...
τεσπα, ειναι λιγο κουραστικο να εξηγει καποιος θεματα που μπορει να προκυψουν στη δημοσιογραφια γιατι, ενω ειναι επαγγελμα που φαινεται , κανεις απο αυτους που το παρακολουθει δε ξερει τι γινεται παρα μονον οποιος εχει λιγη εμπειρια...
για το θεμα των ειδικων ειναι το ιδιο που ειπα πιο πανω...στα μμε ο χρονος ειναι τρελο χρημα...εαν μπορει ο ειδικος να πει την αποψη του λακωνικα εχει καλως..αν δεν μπορει παπαλα...στην ελλαδα οι 'ειδικοι' θελουν να φαινονται! οποτε ξεκινανε μια αγορευση λες και ειναι σε αιθουσα δικαστηριου η μαθητικη αιθουσα η το σαλονι τους και περνανε απο το ενα θεμα στο αλλο ενω πολλες φορες τεχνηεντως κανουν μια καλη διαφημιση στον εαυτο τους η μια δυσφημιση σε καποιον αλλον συναδελφο τους...
δε μπορειτε να φανταστειτε τι γινεται πολλες φορες πριν βγουν οι σεβασμιοι ειδικοι στο γυαλι η στο χαρτι...η αναγουλα ειναι λεξη που δυσκολα περιγραφει το συναισθημα που εχεις τη στιγμη που ακους μερικα απο αυτα που λενε...
αιντε τελος! οποιος καταλαβε τπτ απο αυτα που ειπα να μου τρυπησει τη μυτη... στο θρεντ δε ξαναμπαινω γιατι παλι θα διαβασω για ασεπ, βατοπεδι, τσιπρες και αλλα τουρλουμπουκια..
η συμβουλη ειναι μακρια απο προπαγανδες καθε τυπου, πολλαπλη αναγνωση εστω και μιας σειρας κειμενου και ανοιχτα ματια και αυτια...και καντε και καμια φορα το δικηγορο του διαβολου για κατι ακομα και αν αυτο δε ταιριαζει με αυτα που νομιζετε...η αληθεια ειναι παντα στη μεση!
-
Ειδικά στο τελευταίο, έχεις απόλυτο δίκιο.
Πλάκα πλάκα, δεν νομίζω να έχεις ξανακάνει τόσο μεγάλο τοστ.
-
Η αλήθεια δεν είναι στη μέση, απλά έχουμε λιγοστές δυνατότητες αντίληψης και περιορισμένη γνώση και προσπαθούμε να μειώσουμε τις ζημιές και τη χασούρα από τη βλακεία που μας δέρνει παίρνοντας τη 'μεσαία' θέση
-
Aν είναι όντως στην μέση δεν το ξέρω, αλλά το σίγουρο είναι πως ο δικηγόρος του διαβόλου βοηθάει πολλές φορές.
-
απλά δείτε τον Κουρή και την Αυριανή...από φουλ Πασόκος...σήμερα είναι φουλ δεξιός.
Οπου φυσάει ο άνεμος του χρήματος...
δείτε το σημερινό εξώφυλλο και θα καταλάβετε. -
μπα δεν είναι δεξιός...Βενιζελικός έιναι και δε θέλει να ανέβει ο Γιωργάκης με τίποτα....
Αηδία δηλαδή...
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Aν είναι όντως στην μέση δεν το ξέρω, αλλά το σίγουρο είναι πως ο δικηγόρος του διαβόλου βοηθάει πολλές φορές.Η αλήθεια κάθε φορά είναι αλλού, στη μέση, στην άκρη, νότια ή ανατολικά ...Η 'μέση' είναι απλώς η ασφαλής - εύκολη λύση και γι αυτό την αντιπαθώ...Στόχο δεν έχει το βέλτιστο αλλά τη μη ανάληψη ρίσκου, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει
Η 'μέση' δεν καλλιεργεί τη βελτιστοποίηση του αποτελέσματος, η οποία έρχεται μόνο μέσα από τη σύγκρουση -
@adis4gr (για να μην κάνω quote το μεγάλο, ενδιαφέρον και ουσιαστικό μήνυμά σου):
Θέλω να ακούσω τι αξίζει η ελληνική κοινωνία, θέλω να το συζητήσουμε, να διαβάσουμε τις απόψεις του καθενός όλοι μας...Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούμε και να ακουγόμαστε... Ειδικά εδώ που γράφουμε διότι scripta manent...
Αν πρόσεξες δεν έθιξα μόνο τους δημοσιογράφους αλλά και αυτούς που τους ελέγχουν. Έχουμε σίγουρα τους ελεγκτές που μας αξίζουν, αν αυτό ακούγεται ορθότερο...
Σε όλα όσα έγραψες έχεις δίκιο, υπάρχουν όμως θέματα που δεν ανέφερες καθόλου...
Για παράδειγμα, η δημοσιογραφία είναι δύσκολη αναντίρρητα, δύσκολα είναι όμως πολλά επαγγέλματα (όχι σωματικά μόνο, π.χ. η αναζήτηση και απόδοση του δικαίου, η εφαρμογή της τάξης κλπ), και πρέπει να βρεθεί οργανωμένος επιστημονικός τρόπος να διδάσκεται, τουλάχιστον όσον αφορά τις αρχές που πρέπει να την διέπουν, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά της...
Και ας μην ξεχνάμε πως αναγνωρίζεται η ισχύς της δημοσιογραφίας σε σχέση με τις υπόλοιπες εξουσίες...
Ανέφερες το αν θα παίξει ή δεν θα παίξει κάτι. Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα όμως, παρά και το πως θα παίξει αν παίξει...
Η δημιουργία εντυπώσεων, η ακατάσχετη σάχλα, η ισοπέδωση της σημασίας κάθε λέξεως, η μεγένθυνση και τραγικοποίηση του κάθε τι και η τρομολαγνεία είναι πρόβλημα υλοποίησης και εφαρμογής και όχι της δημοσιογραφίας ως έννοιας.
Ανέφερες τη μηδαμινή ανταμοιβή στους σωστούς επαγγελματίες. Σωστό, είναι γνωστό ότι όποιος κάνει περισσότερη φασαρία τραβάει την προσοχή. Το αυτί του φασαριόζου ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΤΡΑΒΑΕΙ ΡΕ ΓΜΤ;
Δεν είναι λίγες οι φορές που η είδηση εκβιάζεται, η ερώτηση που γίνεται στοχεύει στο τίποτα, η εγκυρότητα/αξιοπιστία της είδησης είναι επιπέδου καφενείου ('έτσι το άκουσα έτσι σας το μεταφέρω')...
Ο μέσος έλληνας ενημερώνεται όπως μπορεί. Ευτυχώς υπάρχει πλέον και το internet βήμα για τους πάντες...
Στο σημείο που αναφέρεις το star να σου πω τι μου θύμισες; Κάτι παλιούς κινηματογράφους που στο τέλος της ζωής τους έπαιζαν τσόντες...
Φίλε εσύ μπορείς να γελάς με τους στραβελάκηδες/αυτιάδες/βερίκοκους κλπ, εγώ όμως έχω πλέον μηδενική ανοχή και αμέσως καντηλιάζω αν τύχει και αντιληφθώ τη φωνή τους...
Και βέβαια πρέπει να ασκούμε κριτική σε ό,τι ακούμε/διαβάζουμε, καταντάει κουραστικό όμως να ζητάμε πληροφόρηση επιπέδου και να ψάχνουμε ανάμεσα στα σκουπίδια τις κραυγές και τα σκατά...
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αξιόλογο κριτή των πάντων, είμαι όμως τελικός αποδέκτης και έχω απαιτήσεις γιατί η δημοσιογραφία επηρεάζει σημαντικά την κοινωνία... (εμένα πλέον από λίγο έως καθόλου) Υπάρχουν όμως άνθρωποι όπως για παράδειγμα πρόσφατα με την παγκόσμια οικονομική κρίση που πήγαιναν να πάρουν τα χρήματα από τις τράπεζες γιατί το είπε ο ΑΥΤΙΑΣ...
Ηλίθιοι, εξαθλιωμένοι, απεγνωσμένοι, αποπροσανατολισμένοι θα υπάρχουν πάντα, είναι ανάγκη να δίνουμε βήμα σε ανθρώπους τέτοιους;
Σχετικά με τους ειδικούς, υπάρχουν ειδικοί και ειδικοί, αν σου πω για κάτι μπουμπούκια που είχαν καλέσει μια φορά σε θέμα που γνώριζα σε αντίθεση με μετρημένους και σοβαρούς ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν καλέσει...
Η δική μου συμβουλή είναι, μακριά από τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, αποχή και αποτοξίνωση από τα καυστικά (για την κοινωνία) τρωκτικά-βρυκόλακες. Μακριά από την απύθμενη και αστείρευτη μπούρδα της τηλεόρασης...
Ναι στη συμμετοχή στα κοινά μέσω των δεκάδων fora και στην ενημέρωση μέσω του διαδικτύου...
_
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
απλά δείτε τον Κουρή και την Αυριανή...από φουλ Πασόκος...σήμερα είναι φουλ δεξιός.
δείτε το σημερινό εξώφυλλο και θα καταλάβετε.Οσο θυμαμαι την επικεφαλίδα 'Η εφημεριδα που εριξε τον Καραμανλησμο' που ειχε παλια .Ο ορισμος του κωλοτουμπα !!
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
δείτε το σημερινό εξώφυλλο και θα καταλάβετε.http://www.avriani.gr/sel1.jpg' target='_blank
Οσο θυμαμαι την επικεφαλίδα 'Η εφημεριδα που εριξε τον Καραμανλησμο' που ειχε παλια .Ο ορισμος του κωλοτουμπα !!
κωλοτουμπα που συνδεεται άμεσα με κάποια παλιοτιμολογιάκια του κυρ-Μάκη, τα οποία κάπως, κάπου, κάποτε από 'εικονικά', έγιναν 'γνήσια'.
-
Αν ειναι κανείς ξύπνιος τέτοια ώρα και αν δεν είδε, όπως εγώ, την εκπομπή στην αρχική της προβολή, αξίζει να ανοίξει τώρα την τιβι: ΕΤ3 - Ανιχνεύσεις. Δείτε το. Δε θα χάσετε (τουλάχιστον, όχι το χρόνο σας).
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση το ότι οι περισσότεροι είναι ηλίθιοι και αμόρφωτοι, διότι αυτές οι δύο ιδιότητες είναι τα βασικά προαπαιτούμενα για την πρόσληψή τους, ως έχουν τα πράγματα. Και αυτό διότι ο γκασμάς παρά την φαινομενική ακαμψία του στον τρόπο με τον οποίο διατυπώνει 'άποψη', είναι πάντα και όσο εύπλαστος χρειάζεται για να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε γραμμή του υποδειχθεί από πάνω. Οι πολιτικοί και οι εκάστοτε υπηρέτες τους, δηλαδή διοίκηση/διεύθυνση ΜΜΕ, δεν θα μπορούσαν μόνοι τους να κάνουν δουλειά, αν δεν υπήρχαν και οι υποτελείς δημοσιογράφοι ως ο τελευταίος -αλλά σημαντικός- τροχός της αμάξης.Οι δημοσιογράφοι που απλώς κάνουν τη δουλειά τους -η οποία συμπεριλαμβάνει πάντα και τον έλεγχο της εξουσίας- και δεν αυτολογοκρίνονται, δεν συμβιβάζονται, τεκμηριώνουν και διατυπώνουν συγκροτημένο λόγο, βρίσκονται στο φάσμα της απόλυσης -ή του στιγματισμού εν πάση περιπτώσει και της επαγγελματικής τελμάτωσης- κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό.
Προσυπογράφω τα πάντα!
Τους σιχαίνομαι τόσο βαθιά, που αυθορμήτως μού προκαλούν αποστροφή και περιφρόνηση όσο λίγες ομάδες ανθρώπων ....
Χαμερπείς, κίβδηλοι, γυμνοσάλιαγκες στην εξουσία, 'άτεγκτοι δικαστές' των αδυνάτων, αμόρφωτοι, διαπλεκόμενοι, 'ξύλινοι' στο λόγο τους, τετριμμένοι στην προσέγγισή τους, ανίκανοι και επηρμένοι καλαμοκαβαλάρηδες, υποστύλια εξουσίας και κυρίως παρακέντρων εξουσίας, λαικιστές γιατί είναι απαίδευτοι, επιφανειακοί γιατί είναι λαικιστές,υπερφίαλοι μέσα στην ψευδαίσθηση της εξουσίας τους, άθλιοι μέσα στην ανεπάρκειά τους και τη σπουδή τους για την υπηρεσία του εκάστοτε 'αφεντικού'
....ήταν η αφορμή να κλείσω την τηλεόρασή μου πριν από 3 χρόνια περίπου, και να την ανοίγω μόνο περιστασιακάΟμιλώ κυρίως για τους 'τηλεοπτικούς' δημοσιογράφους, καθώς στα έντυπα μέσα υπάρχουν ζηλευτές εξαιρέσεις...
-
Εγώ πάλι δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι πως οι δημοσιογράφοι είναι ηλίθιοι, απαίδευτοι, αμόρφωτοι, διαπλεκόμενοι κ.ο.κ. Σαφώς πολλοί είναι, αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί.
Η διαμόρφωση της άποψης δεν γίνεται μέσω των δημοσιογραφικών αναλύσεων -είναι όλοι ηλίθιοι και απαίδευτοι, κανείς δεν θα λογαριάσει την ανάλυση του ηλιθίου- αλλά μέσω της επιλογής των γεγονότων που θα αναλυθούν. Γιατί την ηλίθια ανάλυση θα τη γράψουν όλοι στ@@ τους, την πραγματικότητα όμως θα την αντιληφθούν ως το σύνολο των παρουσιαζόμενων γεγονότων. Και εκεί είναι όλο το παιχνίδι. Πίσω από την ηλιθιότητα, ο πραγματικός μηχανισμός διαμόρφωσης (συν)ειδήσεων δρα ανενόχλητος. Μην παρεξηγηθώ, δεν έχω κατά νου τίποτα κεντρικούς μηχανισμούς και σχεδιασμούς και μυστικά γραφεία. Μηχανισμός όπως λέμε διαδικασία, τρόπος. Ανενόχλητος όπως άνευ κριτικής.
Και με αυτή τη λογική, το πρόβλημα δεν είναι ότι η δημοσιογραφία δεν είναι αντικειμενική, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Ότι προσπαθεί να είναι. Αυτό το πρότυπο του αντικειμενικού δημοσιογράφου. Γιατί τελικά όλοι οι άνθρωποι έχουν μια πολιτική άποψη, είτε τους αρέσει, είτε όχι. Είτε το παραδέχονται, είτε όχι. Γιατί τελικά δεν γίνεται κάποιος να παρουσιάσει το σύνολο της πραγματικότητας. Η θέση του παρατηρητή -που ταυτίζεται με την έννοια της πολιτικής του θέσης- είναι το κρίσιμο στοιχείο στην παρουσίαση της πραγματικότητας. Νομίζω πως η επιστήμη, και δη η φυσική, το έχει λήξει αυτό το ζήτημα. Δεν υπάρχουν θεοί πανταχού παρόντες και τα πάντα πληρώντες, ικανοί να παρουσιάσουν το 'όλον'. Κάπου είναι και από εκεί βλέπουν (ή δεν βλέπουν), μιλάνε (ή δεν μιλάνε), γράφουνε (ή δεν γράφουνε). Αλλά αυτό προσπαθούν να κρύψουν και πολλοί το επικροτούν. 'Καλός δημοσιογράφος αυτός, αντικειμενικός'. Γιατί έτσι τελικά ο θεατής/αναγνώστης θα θέσει στην κρίση του την ανάλυση, αλλά θα δεχτεί ότι η πραγματικότητα όντως είναι αυτή που του έχει παρουσιαστεί και μόνον. Κατ' αυτόν τον τρόπο, θεωρώ απείρως πιο τίμιο και σωστό δημοσιογράφο κάποιον του ριζοσπάστη (μπλιαχ), που τουλάχιστον λέει ευθέως 'εγώ είμαι 'κομμουνιστής' και ως τέτοιος σου γράφω'. Ο αναγνώστης ΞΕΡΕΙ από ποια πλευρά του τα παρουσιάζει. Έχει στα χέρια του το κρίσιμο εκείνο κομμάτι για να κρίνει. Ο δημοσιογράφος της καθημερινής, που θα σου πει 'εγώ είμαι άνθρωπος, δεν υπάρχουν ταμπέλες' κλπ γραφικά, προσπαθεί να το κρύψει πίσω από την ταμπέλα του δήθεν αντικειμενικού.
Για μένα, πίσω από την ηλιθιότητα και το καραγκιοζιλίκι κρύβεται μια 'πολιτική ταυτότητα'. Τόσο sic στις μέρες μας να λέμε 'δεν υπάρχουν ταμπέλες'.
Όποιος θέλει να κρύψει την πολιτική του ταυτότητα, θέλει να κρύψει το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει και παρουσιάζει. Θέλει να κρύψει, για να περάσει κάτι άκριτα. Κι αυτό το 'κάτι' είναι τελικά το σημαντικότερο στοιχείο στη δημοσιογραφία.
Κι αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα μόνο των δημοσιογράφων. Αλλά όλων όσοι συμμερίζονται την άποψη του 'δεν υπάρχουν ταμπέλες'. Όλων όσοι ζητάνε 'ουδέτερους', 'αντικειμενικούς' δημοσιογράφους.Η ανάλυση των γεγονότων θα μπορούσε να γίνει έξυπνη, αντικειμενική, με περιεχόμενο κ.ο.κ.
Η επιλογή όμως των γεγονότων που θα παρουσιαστούν, δεν είναι ποτέ χαζή, ποτέ αντικειμενική. Μπορεί όμως να είναι κρυφή ή φανερή. Εκεί για μένα είναι το πρόβλημα, αλλά δεν βλέπω να φταίνε μόνο οι δημοσιογράφοι γι' αυτό. -
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
δείτε το σημερινό εξώφυλλο και θα καταλάβετε.http://www.avriani.gr/sel1.jpg' target='_blank' target='_blank
Οσο θυμαμαι την επικεφαλίδα 'Η εφημεριδα που εριξε τον Καραμανλησμο' που ειχε παλια .Ο ορισμος του κωλοτουμπα !!
κωλοτουμπα που συνδεεται άμεσα με κάποια παλιοτιμολογιάκια του κυρ-Μάκη, τα οποία κάπως, κάπου, κάποτε από 'εικονικά', έγιναν 'γνήσια'.
Δεν είναι τυχαίο που πολλοί την λένε 'κουράδα' την φυλάδα του.
-
Θα συμφωνήσω σε μεγαλο βαθμό με την άποψη του mjacob, αλλά θέλω να κάνω και μια-δυο επισημάνσεις.
Η επιλογή των θεμάτων που θα καλυφθούν, θα προβληθούν ή/και θα αναλυθούν όντως γίνεται, όπως ανάφερερς μέσα από ('ειδήσεων'), μέσα από κάποιου είδους διαδικασία. Μια διαδικασία όμως στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι, κάποιοι από τους οποίους δεν είναι παρά οι δημοσιογράφοι οι οποίοι στη συνέχεια παρουσιάζουν το 'θέμα'. Ο προβεβλημένος τηλε-δημοσιογράφος + παρουσιααστής έχει συνήθως λόγο και άποψη στην επιλογή των θεμάτων που θα παρουσιαστούν. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους 'μεγαλόσχήμονες' της δημοσιογραφίας. Συχνά-πυκνά αυτοί ταυτίζονται ή υποκαθιστούν ρόλους όπως του αρχισυντάκτη ή του διευθυντή ειδήσεων.
Αλλά το πράγμα πάει λίγο παραπέρα. Οταν η 'είδηση' αποτελεί πλέον εμπορικό προϊόν, τότε οφείλει να αποφέρει κέρδη στον επιχειρηματία. Και εδώ μπαίνει ο σημαντικότερος παράγοντας επιλογής, προβολής και τρόπου παρουσίασης ενός θέματος. Όπως παλαιότερα, έτσι και τώρα οι επιχειρηματίες του τύπου, ιδίως σε κοινωνίες που δεν έχουν αναπτύξει κρίση και κοινωνική - πολιτική συνείδηση βρίσκουν εύκολο πεδίο πλουτισμού, ποδηγετώντας και σπεκουλάροντας. Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα τώρα πια, που οι ίδιοι 'προβεβλημένοι' δημοσιοτέτοιοι είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίες.Και κάτι άλλο: ας μην βαυκαλιζόμαστε. Όσο και κάποιος δημοσιογράφος να θέλει να φορέσει το μανδύα του αδέκαστου ή αντικειμενικού, μόνοα αν απευθύνεται σε πρόβατα μπορούν αυτά να πιστεψουν την αντικειμενικότητά του (αλλά δυστυχώς, τα μαντριά στην Ελλάδα έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα). Οι καλύτεροι δημοσιογράφοι πάντα είχαν σαφή πολιτική τοποθέτηση, την οποία δεν έκαναν ποτέ προσπάθεια να κρύψουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΑΝΤΟΛΟΓΟΙ...