-
Ο χρήστης nikbib έγραψε:
αλλωστε ρε συ zeus σαλοννικη χαλλλλαρρραααα
Μπα, εμείς είμαστε από τους 'άλλους' Σαλονικείς.
Όταν κατεβαίνω Αθήνα βρίσκω την υγειά μου... νορμάλ οδήγηση, όχι σαν τα δικά μας σαλιγκάρια! -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
αλλωστε ρε συ zeus σαλοννικη χαλλλλαρρραααα
Μπα, εμείς είμαστε από τους 'άλλους' Σαλονικείς.
Όταν κατεβαίνω Αθήνα βρίσκω την υγειά μου... νορμάλ οδήγηση, όχι σαν τα δικά μας σαλιγκάρια!Δεν ξερω αν φταιει η συμφορηση, αλλα γενικα εχω την αισθηση οτι στο εθνικο δικτυο του Βορρα, οι οδηγοι δεν μενουν στην αριστερη λωριδα, σε σχεση με τον Νοτο που ακομα και χωρις κινηση θεωρουν ντροπη να πανε δεξια...κατι ειναι κι αυτο.
-
Μάλλον έτυχε. Κι εδώ αγαπάνε αριστερή ακόμα και όταν η δεξιά είναι άδεια!
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
To Φιέστα π.χ. κατασκευάζεται στην Ισπανία,Το οτι η συναρμολογηση γινεται και στην ισπανια αυτο δεν το κανει ισπανικο. Αλλωστε εδωσες το παραδειγμα της κοκα κολα. Τα λεφτα ερχονται απο τις ΗΠΑ αλλα για την ευρωπη το κουμαντο γινεται στην Γερμανια.
-
Το οτι η συναρμολογηση γινεται και στην ισπανια αυτο δεν το κανει ισπανικο
Που διαφωνούμε?, αυτό λέω και εγώ. Ακόμη περισσότερο ούτε γερμανικό.
Το παράδειγμα με το ισπανικής συναρμολόγησης Φιέστα, είναι όπως είπα τυπικό για την Φορντ, και οπωσδήποτε τυπικό για ένα πολυεθνικό προιόν.
Το ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ* Φορντ είναι μια σαλάτα όπου η βάση, ήτοι κεφάλαια, φιλοσοφία, προιόν και ηγεσία έρχεται από τα κεντρικά, αλλά επιτόπου γίνονται κάποιες αναγκαίες προσαρμογές, ανάλογα με την περίπτωση.
Και οι βασικότερες προσαρμογές για ένα σχέδιο έτσι ώστε να περάσει από τη μία μεριά του ατλαντικού στην άλλη, όποια και να είναι αυτή, είναι να καλύψει τα στάνταρντ εκπομπών και ασφάλειας, πράγματα που συνήθως γίνονται με κεφάλαια και τεχνογνωσία της μητρικής, αυτά τα πράγματα άλλωστε είναι τα πιο καλά φυλασσόμενα μυστικά του κάθε εργοστασίου και απαιτούν τα περισσότερα κεφάλαια και χρόνο για να επιτευχθούν.
Τα υπόλοιπα, ήτοι π.χ. τι εξοπλισμό θα έχει στη βασική, αν θα έχει λάστιχο Φάιερστόουν 195άρι ή Μισελέν 205άρι, αν θα έχει ή όχι πίσω αντιστρεπτική και πόσο χοντρή θα είναι αυτή, αν θα πάρουμε τη μπαταρία από τη Βάρτα στη Γερμανία ή θα προτιμήσουμε την ινδική ΤΑΤΑ που δίνει και στις ΗΠΑ, κ.α. είναι πολύ τριτεύοντα θέματα, και με αυτά ασχολείται το όποιο παράρτημα. Και πάλι όχι μόνο του, αλλά σε συνεργασία με το κέντρο.
Μην βαυκαλίζεσθε από τα δημοσιεύματα των περιοδικών που αναφέρουν μόνο την επιφάνεια, το μυστικό κρύβεται από κάτω. Κάτι σαν το παγόβουνο που βλέπουμε μόνο την κορυφή.Τα λεφτα ερχονται απο τις ΗΠΑ αλλα για την ευρωπη το κουμαντο γινεται στην Γερμανια.
Αν συμβαίνει αυτό θα είναι η πρώτη φορά που κουμάντο σε μία αμερικάνικη πολυεθνική που δραστηριοποιείται σε 5 ηπείρους κάνει το παράρτημα και όχι τα κεντρικά. Το κουμάντο γίνεται από κοινού, τα βασικά θέματα, τις κατευθύνσεις και τις μεγάλες συμφωνίες τις κάνει το κέντρο, και τα ψιλά, καθώς και την διεκπεραίωση των προαναφερθέντων το παράρτημα, για τα αποτελέσματα των οποίων δίνει αναφορά και κρίνεται. Αυτό το παράρτημα τώρα είναι στην Κολωνία, παλιά είχε και άλλο ένα η Αγγλία.
*Τα μόνα Φορντ που ξέρω να έχουν 100% εθνική καταγωγή, και μάλιστα αμερικάνικη, είναι κάτι αγροτικά F-150, κάτι Μάσταγκ και τα τοιαύτα. Όλα τα άλλα είναι ρώσσικες σαλάτες, το όνειρο δε της εταιρείας εδώ και πολλά χρόνια είναι το global car. Κάντε μια πρόβλεψη : αν το επιτύχει αυτό, που θα γίνει η σύλληψή του? Ναι σωστά μαντεύετε, πείτε το μην ντρέπεστε, στο Ντιτρόιτ του Μίσσιγκαν.
-
-
Ποπ, σαν να είχες δίκιο.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Το οτι η συναρμολογηση γινεται και στην ισπανια αυτο δεν το κανει ισπανικο
Που διαφωνούμε?, αυτό λέω και εγώ. Ακόμη περισσότερο ούτε γερμανικό.
Το παράδειγμα με το ισπανικής συναρμολόγησης Φιέστα, είναι όπως είπα τυπικό για την Φορντ, και οπωσδήποτε τυπικό για ένα πολυεθνικό προιόν.
Το ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ* Φορντ είναι μια σαλάτα όπου η βάση, ήτοι κεφάλαια, φιλοσοφία, προιόν και ηγεσία έρχεται από τα κεντρικά, αλλά επιτόπου γίνονται κάποιες αναγκαίες προσαρμογές, ανάλογα με την περίπτωση.
Και οι βασικότερες προσαρμογές για ένα σχέδιο έτσι ώστε να περάσει από τη μία μεριά του ατλαντικού στην άλλη, όποια και να είναι αυτή, είναι να καλύψει τα στάνταρντ εκπομπών και ασφάλειας, πράγματα που συνήθως γίνονται με κεφάλαια και τεχνογνωσία της μητρικής, αυτά τα πράγματα άλλωστε είναι τα πιο καλά φυλασσόμενα μυστικά του κάθε εργοστασίου και απαιτούν τα περισσότερα κεφάλαια και χρόνο για να επιτευχθούν.
Τα υπόλοιπα, ήτοι π.χ. τι εξοπλισμό θα έχει στη βασική, αν θα έχει λάστιχο Φάιερστόουν 195άρι ή Μισελέν 205άρι, αν θα έχει ή όχι πίσω αντιστρεπτική και πόσο χοντρή θα είναι αυτή, αν θα πάρουμε τη μπαταρία από τη Βάρτα στη Γερμανία ή θα προτιμήσουμε την ινδική ΤΑΤΑ που δίνει και στις ΗΠΑ, κ.α. είναι πολύ τριτεύοντα θέματα, και με αυτά ασχολείται το όποιο παράρτημα. Και πάλι όχι μόνο του, αλλά σε συνεργασία με το κέντρο.
Μην βαυκαλίζεσθε από τα δημοσιεύματα των περιοδικών που αναφέρουν μόνο την επιφάνεια, το μυστικό κρύβεται από κάτω. Κάτι σαν το παγόβουνο που βλέπουμε μόνο την κορυφή.Τα λεφτα ερχονται απο τις ΗΠΑ αλλα για την ευρωπη το κουμαντο γινεται στην Γερμανια.
Αν συμβαίνει αυτό θα είναι η πρώτη φορά που κουμάντο σε μία αμερικάνικη πολυεθνική που δραστηριοποιείται σε 5 ηπείρους κάνει το παράρτημα και όχι τα κεντρικά. Το κουμάντο γίνεται από κοινού, τα βασικά θέματα, τις κατευθύνσεις και τις μεγάλες συμφωνίες τις κάνει το κέντρο, και τα ψιλά, καθώς και την διεκπεραίωση των προαναφερθέντων το παράρτημα, για τα αποτελέσματα των οποίων δίνει αναφορά και κρίνεται. Αυτό το παράρτημα τώρα είναι στην Κολωνία, παλιά είχε και άλλο ένα η Αγγλία.
*Τα μόνα Φορντ που ξέρω να έχουν 100% εθνική καταγωγή, και μάλιστα αμερικάνικη, είναι κάτι αγροτικά F-150, κάτι Μάσταγκ και τα τοιαύτα. Όλα τα άλλα είναι ρώσσικες σαλάτες, το όνειρο δε της εταιρείας εδώ και πολλά χρόνια είναι το global car. Κάντε μια πρόβλεψη : αν το επιτύχει αυτό, που θα γίνει η σύλληψή του? Ναι σωστά μαντεύετε, πείτε το μην ντρέπεστε, στο Ντιτρόιτ του Μίσσιγκαν.
Όταν μιλάμε για την Φορντ δεν μιλάμε ακριβώς για απλά παραρτήματα αλλά για Divisions όπου η κάθε μια προσέφερε το κάθε προιόν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς.
Η Ford of Europe δεν ήταν απλό παράρτημα αλλά δρούσε σαν 'ξεχωριστή εταιρία' απο την Ford N.A, ανεξαρτήτως αν η κεντρική διοίκηση γίνεται στην Αμερική. Η στρατηγική και η φιλοσοφία των αυτοκινήτων στην Ευρώπη ήταν καθαρά 100% δική της και όχι απο συναπόφαση με τους Αμερικάνους.
Οπότε δεν υπήρξε ποτέ κουμάντο από κοινού, στο θέμα των Euro-Fords. Τα: ΚΑ, Φιέστα, Φόκους 1/2, Μοντέο 1/2/3, Κούγκα, S/C-Max, Galaxy ήταν 100% ευρωπαικές ιστορίες. Το design και το engineering έγινε στην Κολωνία στην έδρα της Ford of Europe. Η Ford N.A δεν αναμίχθηκε ούτε στο ελάχιστο σε αυτά τα αυτοκίνητα.
-
Τα: ΚΑ, Φιέστα, Φόκους 1/2, Μοντέο 1/2/3, Κούγκα, S/C-Max, Galaxy ήταν 100% ευρωπαικές ιστορίες. Το design και το engineering έγινε στην Κολωνία στην έδρα της Ford of Europe. Η Ford N.A δεν αναμίχθηκε ούτε στο ελάχιστο σε αυτά τα αυτοκίνητα.
Πολλά τα λάθη φίλε μου.
Ανάμεσα σε άλλα : Προφανώς δεν γνωρίζεις πόσο 'ξένα' στην Κολωνία είναι π.χ. το Φιέστα ή το Μοντέο για να τα γράφεις αυτά. Γενική συμβουλή, μη βαυκαλίζεσθε και πολύ με τις δυνατότητες engineering που έχει το παράρτημα της εταιρείας στην Κολωνία.
Επίσης το γεγονός ότι η πλατφόρμα του νυν Φιέστα (αλλά και άλλων) σχεδιάστηκε εξ' ολοκλήρου στο Μίσιγκαν μαζί με την Μάζντα, χώρια πολλά άλλα στοιχεία επάνω του, ελπίζω να σου λένε κάτι για τη (τεράστια) συμμετοχή της μαμάς σε αυτό το όχημα.
Και κάτι άλλο, μικρό αλλά πολύ σημαντικό : Δεν υπάρχει Ford N.A. , υπάρχει Ford Motor Company και μόνο, και όλοι σε αυτή υπάγονται. -
5 χρόνια μετά!!!
Τελειωμανία ή κάτι άλλο? -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Τα: ΚΑ, Φιέστα, Φόκους 1/2, Μοντέο 1/2/3, Κούγκα, S/C-Max, Galaxy ήταν 100% ευρωπαικές ιστορίες. Το design και το engineering έγινε στην Κολωνία στην έδρα της Ford of Europe. Η Ford N.A δεν αναμίχθηκε ούτε στο ελάχιστο σε αυτά τα αυτοκίνητα.
Πολλά τα λάθη φίλε μου.
Ανάμεσα σε άλλα : Προφανώς δεν γνωρίζεις πόσο 'ξένα' στην Κολωνία είναι π.χ. το Φιέστα ή το Μοντέο για να τα γράφεις αυτά. Γενική συμβουλή, μη βαυκαλίζεσθε και πολύ με τις δυνατότητες engineering που έχει το παράρτημα της εταιρείας στην Κολωνία.
Επίσης το γεγονός ότι η πλατφόρμα του νυν Φιέστα (αλλά και άλλων) σχεδιάστηκε εξ' ολοκλήρου στο Μίσιγκαν μαζί με την Μάζντα, χώρια πολλά άλλα στοιχεία επάνω του, ελπίζω να σου λένε κάτι για τη (τεράστια) συμμετοχή της μαμάς σε αυτό το όχημα.
Και κάτι άλλο, μικρό αλλά πολύ σημαντικό : Δεν υπάρχει Ford N.A. , υπάρχει Ford Motor Company και μόνο, και όλοι σε αυτή υπάγονται.Ξένα στην Κολωνία τα Φιέστα και Μοντέο ; Kαθόλου ξένα. Στην Κολωνία έγινε η σχεδίαση του Μοντέο όπως και η όλη εξέλιξη, απλή η πλατφόρμα έχει χρησιμοπιηθεί απο την Βόλβο. Στο Φιέστα η πλατφόρμα σχεδιάστηκε παγκόσμια όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Η σχεδίαση και η μετέπειτα εξέλιξη του όμως έγινε εδώ.
-
Πράγματι, όπως και το ΚΑ δεύτερης γενιάς που ανέφερες και που δεν σχεδίασε και κατασκεύασε η Φίατ για λογαριασμό των Φορνταίων και του έδωσε και κινητήρες κι απο πάνω, είναι φήμες όλα αυτά. Το αυτοκίνητο είναι 100% δημιούργημα της Κολωνίας, τα δε αμερικανάκια απλώς παρατηρούσαν άφωνοι.
Το αυτό και για το Γκάλαξι. Και αυτό έργο Κολωνίας ήταν, αλλά συμπτωματικά επειδή το design & engineering dept. των γερμανών ήταν πολύ απασχολημένο εκείνη την περίοδο ανέθεσαν στο Λαικό την τρίδυμη υλοποίησή του στην Ισπανία.
Έχεις δίκιο τελικά. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Πράγματι, όπως και το ΚΑ δεύτερης γενιάς που ανέφερες και που δεν σχεδίασε και κατασκεύασε η Φίατ για λογαριασμό των Φορνταίων και του έδωσε και κινητήρες κι απο πάνω, είναι φήμες όλα αυτά. Το αυτοκίνητο είναι 100% δημιούργημα της Κολωνίας, τα δε αμερικανάκια απλώς παρατηρούσαν άφωνοι.
Το αυτό και για το Γκάλαξι. Και αυτό έργο Κολωνίας ήταν, αλλά συμπτωματικά επειδή το design & engineering dept. των γερμανών ήταν πολύ απασχολημένο εκείνη την περίοδο ανέθεσαν στο Λαικό την τρίδυμη υλοποίησή του στην Ισπανία.
Έχεις δίκιο τελικά.Ναί. Το ότι 500 και ΚΑ μοιράζονται το ίδιο πάτωμα αφορά την μόνο την Φίατ όχι και την Φόρντ; Οι κινητήρες κι αυτοί αμερικάνικοι είναι;
Μήπως είναι αμερικάνικοι και οι ΗDI που συνεργάζεται η εδώ Φόρντ και η PSA;
Για τα υπολοιπα τι να πώ. Ξέρεις περισσότερα ότι δεν ξέρουν οι Γερμανοί και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι προφανώς. -
Είναι Φίατ, εγώ στο υπενθύμισα. Και σίγουρα δεν είναι σχεδιασμένοι στην διαβόητη Κολωνία.
Τι έχουμε λοιπόν εκεί? Ένα design & engineering dept. το οποίο ΔΕΝ σχεδιάζει κινητήρες και ούτε κατασκευάζει (η κατασκευή γινόταν και νομίζω γίνεται ακόμη στην Αγγλία για τις βενζίνες, τα πετρέλαια είναι Πεζώ για πολλοστή φορά το ξαναγράφω).
Επίσης στα παραδείγματα που ανέφερες (και όχι μόνο) ΔΕΝ σχεδιάζει πλατφόρμες. Είτε αυτό γίνεται στην αμερική (περίπτωση Φιέστα και Μοντέο), είτε μερικές άλλες φορές αναλαμβάνουν άλλοι κάτι τέτοιο (περίπτωση Γκάλαξι και ΚΑ), για τα Κούγκα και το Φόκους δεν γνωρίζω.
Πόσο ολοκληρωμένο, κάθετο, ανεξάρτητο και χωρίς καμμία αμερικάνικη συμμετοχή (:lol: εδώ γελάμε) κ.ο.κ. είναι λοιπόν αυτό το παράρτημα?
Ακολουθεί η σωστή απάντηση που έχω ξαναγράψει :Γενική συμβουλή, μη βαυκαλίζεσθε και πολύ με τις δυνατότητες engineering που έχει το παράρτημα της εταιρείας στην Κολωνία.
Νταξ' από την ΕΛΒΟ είναι καλύτερο.
-
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Αν συμβαίνει αυτό θα είναι η πρώτη φορά που κουμάντο σε μία αμερικάνικη πολυεθνική που δραστηριοποιείται σε 5 ηπείρους κάνει το παράρτημα και όχι τα κεντρικά.
Ειπα τα λεφτα ειναι απο ΗΠΑ και το παραρτημα για την Ευρωπη (που κανει κουμαντο στην Ευρωπη δηλαδη με τα λεφτα απο την Αμερικη) ειναι στην Γερμανια. Τι δεν καταλαβαινεις? Οκ ειναι απο το Μισσιγκαν, να παω αυριο να αλλαξω την αδεια γιατι εμενα μου γραφει ενα Γερμανο εργοστασιο.
-
Ford Focus Mk3 1600 Ecoboost, 150 HP, Sport Edition
Το οδήγησα για καμία ώρα περίπου, χωρίς πωλητή δίπλα μου και σε οριακούς ρυθμούς. Η διαδρομή περιλάμβανε εθνική οδό, ποικιλία επαρχιακών στροφών και αρκετά φανάρια που δοκίμασαν τις δυνατότητες του αυτοκινήτου από στάση.
Μπαίνοντας μέσα, κάθεσαι σε ένα πολύ ευχάριστο και σύγχρονο περιβάλλον. Πολλά κουμπιά αλλά συνηθίζονται, μοντέρνα σχεδίαση και θετική θέση οδήγησης. Μειονέκτημα η ψηλή τοποθέτηση του εδράνου του καθίσματος (πλήρως ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο), ακόμα και στην χαμηλότερη ρύθμισή του. Επίσης το κάθισμα αυτό κάθε αυτό ήταν απλά ικανοποιητικό, χωρίς ιδιαίτερη πλευρική στήριξη ενώ θα ήθελα τα προσκέφαλα πιο μπροστά. Ο πωλητής (παλιός γνωστός ο οποίος είχε πουλήσει ένα Xedos 6 στον πατέρα μου πριν 18 χρόνια), μου δίνει το κλειδί και ένα 20άρικο για βενζίνη και μου εύχεται καλή διασκέδαση.
Πρώτη κίνηση ήταν η απενεργοποίηση του Antispin (λανθασμένη όπως αποδείχθηκε αργότερα). Συμπλέκτης, πρώτη και φύγαμε. Μεγάλες οι διαδρομές και του συμπλέκτη και του επιλογέα αλλά πολύ μαλακά και προοδευτικά και τα δύο χειριστήρια. Τιμόνι ελαφρύ σε σχέση με του δικού μου Focus Mk1 αλλά ταχύτερο. Απλά συμπαθητικό για ηλεκτρικό αλλά ανάξιο λόγου. Εξαιρετική ή άνεση και η ποιότητα κύλισης από την ανάρτηση όμως. Σταματάω στην πρώτη Shell, βάζω απλή αμόλυβδη και ελέγχω τα λάστιχα καθώς ήμουν υποψιασμένος από τον Popolaros. 38 και στα 4 που έπεσε γρήγορα σε 34. Και φύγαμε!
Την πρώτη την αφήνει όλη κάτω, δευτέρα καρφωτή και πάλι το ίδιο! Έντονο άνοιγμα της τροχιάς και υποστροφή ισχύος επικών διαστάσεων, που δεν έχω συναντήσει ούτε σε ισχυρότερα αυτοκίνητα. Σκατά δουλειά κάνει το ηλεκτρομπλοκέ σκέφτηκα και έβαλα 3η… Βγαίνοντας στην Εθνική (Θες/κης-Μουδανίων) γεμίζω τις 4 πρώτες σχέσεις και μένω απογοητευμένος. Θυμήθηκα γιατί αντιπαθώ την υπερσυμπίεση! Πολύ ροπή μόλις τουρμπίσει και κακός ψόφος πάνω από τις 5500. Αίσθημα ανικανοποίησης που εντείνεται από τον αδιάφορο ήχο (ελάχιστος) και την εκνευριστική επιμονή του εγκεφάλου να κρατάει τις στροφές σταθερές όταν αφήνεις γκάζι. Η σταθερότητα στα 140-150 ήταν καλή αλλά όχι τίποτα το ιδιαίτερο. Ξεκινώντας την ανηφόρα της Καρδίας (για όσους ξέρουν, έτσι Δόκτωρα; ‘Οπως τότε…) με 120, και φτάνοντας στην κορυφή με 170, μου έλλειψε η δύναμη. Ο κινητήρας άσθμαινε στις 6000 ΣΑΛ με 4η αλλά τελικά μόνο θόρυβο έκανε. Η 5η, τον έβαλε πάλι στην ροπή αλλά τζίφος! Επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά ότι η ισχύς στις ψηλές ΣΑΛ είναι αυτή που μετράει! Αναστροφή μετά τα ζαχαροπλαστεία και πάμε κατηφορικά αυτή τη φορά. Στις ευθείες είδα με 5η σχέση 210 στο κοντέρ αλλά με κόπο. Μετά τα 180 η επιτάχυνση κοπάζει αισθητά. Και με αυτά τα χιλιόμετρα πλησιάζω μια καμπή με dip στην είσοδο. Τσίμπημα στα φρένα και όλο το αυτοκίνητο να κουνιέται πάνω στις αναρτήσεις του προσπαθώντας να ισορροπήσει, ενώ η ουρά ελάφρωσε ανησυχητικά και έριξε μια ελάχιστη ζεϊμπεκιά. Κακό το πρώτο δείγμα σκέφτομαι και στρίβω με καμιά 160. Ταλαντώθηκε λίγο πάνω στις αναρτήσεις του αλλά έστριψε χωρίς άλλα δράματα. Στις επόμενες παρατεταμένες διαρκείας ήταν ασφαλές αλλά μαλακό και χωρίς καμία αίσθηση από το τιμόνι για τα γούστα μου. Ένα μικρομεσαίο Passat σκέφτηκα και φρέναρα για την έξοδο προς Ρύσιο. Τα φρένα χωρίς αίσθηση και με συνηθισμένη δύναμη (καμία σχέση με τις άγκυρες της Giulietta), δεν ενέπνευσαν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και το ABS ενεργοποιήθηκε απρόσμενα νωρίς. Η δε αντίδραση του πλαισίου απογοητευτική με το αμάξωμα να δουλεύει πολύ πάνω στις αναρτήσεις του και το ESP να προσπαθεί να κρατήσει μια ευθεία πορεία με συνεχείς διορθώσεις που κουνούσαν την ουρά αριστερά-δεξιά. Στρίβω και στην έξοδο με 2α η υποστροφή ισχύος κάνει και πάλι την εμφάνισή της. Ώρα για παιχνίδι σκέφτομαι και βάζω πλώρη για Καρδία από τις στροφές.
Φτάνοντας στις γνωστές στροφές, η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με το πόσο αγχολυτικό είναι το αυτοκίνητο παρόλο που η ταχύτητα εισόδου στις στροφές είναι 10-20 χλμ υψηλότερη (110-120 δηλαδή) από ότι συνηθίζω με το δικό μου. Πηγαίνοντας με γραμμές και φόρα, υποστρέφει λόγω αδράνειας αλλά διορθώνει με λίγο περισσότερο τιμόνι ή ένα ελαφρύ «άσε». Ανεβάζοντας όμως ρυθμό το αυτοκίνητο γίνεται νευρικό και κάνει φανερό ότι παρακαλάει για πιο σκληρές ρυθμίσεις ανάρτησης! Είσοδος με πολλά συν τιμονιά για να μπει η μούρη μέσα, ίσον αρχική υποστροφή που γρήγορα μετατρέπεται σε απότομη υπερστροφή λόγω μεταφοράς βάρους! Καθόλου προοδευτικό στις αντιδράσεις του και δείχνει ότι το αυτοκίνητο είναι στημένο γύρω από τα πολύ καλά ηλεκτρονικά του. Το ESP μαζεύει άρον άρον την υπερστροφή, πριν προλάβω να κάνω ανάποδο και κόβει εκεί το παιχνίδι. Συμπερασματικά βγάζει πρόσφυση λόγω των μεγάλων ελαστικών και μετατροχίων του αλλά είναι μαλακό και ατσούμπαλο στο όριο, ενώ βασίζεται ότι την παρτίδα θα σώσει το μη απενεργοποιούμενο ESP. Ταχύ πάντως είναι αλλά όχι όσο μια Giulietta ή ένα Leon στην ίδια διαδρομή. Ψιλοαπογοητευμένος από την Volvo-ποίηση του Focus, κάνω αναστροφή για να κατέβω στο δρόμο του αεροδρομίου και να δοκιμάσω τι κάνει στα φανάρια.
Πολύ σπινάρισμα λόγω ροπής και μετέπειτα έλλειψη ισχύος ψηλά, αυτό κάνει. Ενεργοποιώ το antispin μήπως και καλυτερέψουν τα πράγματα και ω του θαύματος, το αυτοκίνητο πλέον πατάει πολύ καλύτερα, χωρίς να νιώθεις πολύ κόψιμο. Βέβαια η έλλειψη ισχύος ψηλά παραμένει… Καλούτσικο είναι αλλά υστερεί απέναντι των καλύτερων του ανταγωνισμού στην κόντρα των φαναριών. Για τα δε φρένα, σε δυνατό πάτημα από 160, η παρατήρηση παραμένει… ελάρφωμα και βάρκα-γυαλό η ουρά, ενώ το αυτοκίνητο δίνει μια παράξενη αίσθηση ότι «χάνει» μέτρα! Για αυτό το τελευταίο, ίσως να έφταιγε η άσφαλτος (αν και στην καλή άσφαλτο της Εθνικής δεν με εντυπωσίασε), αλλά για την αστάθεια, φταίει η μαλακή ανάρτηση.
Με αυτά και με αυτά, άναψα το κλιματιστικό (πολύ δυνατό) και το ράδιο και το επέστρεψα. «Πως σου φάνηκε;», ρώτησε ο πωλητής. «Χλιαρό» του απάντησα, «κυριλέ το έκαναν». Απογοητεύτηκε αλλά αναγκάστηκε να συμφωνήσει στο ότι μαλάκωσε σε σχέση με πριν.
Συμπέρασμα: Όποιος θέλει σπορτίφ μικρομεσαίο, ας κοιτάξει την Giulietta και το Leon! Πολύ πιο ενδιαφέροντα οδηγικά…ΥΓ: Μπαίνοντας στο δικό μου, νόμισα ότι μπήκα σε 1000άρι. Μεγάλη η διαφορά ισχύος και πανύψηλη η θέση οδήγησης! Όμως τα φρένα μου φάνηκαν ισάξια (σίγουρα καλύτερα σε αίσθηση) και το τιμόνι και πλαίσιο συνδεδεμένα με τον δρόμο και όχι με κάποιο αερόστρωμα όπως στο καινούριο Focus.
-
Αναλυτικότατος και σαφής στην παρουσίαση σου Αλεξανδρε Περιμένω και το review του ποπολάρου όμως
-
Μετα απ'αυτα που διαβασα με βλεπω να πηγαινω προς Α3 μερια
-
Ο χρήστης Focusman91 έγραψε:
Μετα απ'αυτα που διαβασα με βλεπω να πηγαινω προς Α3 μεριαΑλλη βλακεια δεν εχεις να επιλεξεις;
Ford Focus 2011