-
http://uk.cars.yahoo.com/26032008/60/ci ... ini-0.html
Λες να....;
-
+1 στον leonp
Κάποια πράγματα δεν μπορούν να εκφραστούν μέσω των αριθμών.
Ανάλογα με το οδηγικό στυλ του καθενός μπορεί το diesel να είναι ευχάριστο ή βαρετό. Η οικονομία στο καύσιμο (με την αντίστοιχη αυτονομία που συνεπάγεται) είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός αλλά δεδομένης της αυξημένης τιμής απόκτησης (και φοβάμαι κάποιων 'εκτάκτων' εξόδων λόγω κακής ποιότητας καυσίμου) δεν θα έμπαινε στα λίστα με τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής.
Η προσωπική άποψή μου είναι ότι οι diesel κινητήρες ταιριάζουν καλύτερα στα μεγάλα και βαριά αμαξώματα που αφενός μεν δεν είναι κατάλληλα σαν πλατφόρμες για σπορ χρήση, αφετέρου εξαιτίας της αυξημένης αδρανείας τους απαιτούν ομαλότερη και πιο ομοιόμορφη απόδοση ροπής σε όλη την κλίμακα στροφών. Σκεφτείτε πως θα ήταν ένα αυτοκίνητο με κινητήρα μοτοσυκλέτας και ένα συμβατικό για να καταλάβετε με το (ακραίο) αυτό παράδειγμα ποιο είναι το κύριο στοιχείο διαφοροποίησης των δύο επιλογών.
Τέλος, ο diesel συνδυάζεται θαυμάσια με αυτόματο κιβώτιο και γίνεται εξαιρετική επιλογή για οικογενειακό αυτοκίνητο.Αν μπορούσα (οικονομικά κυρίως αλλά και αν έμενα σε μια πιο πολιτισμένη περιοχή της χώρας μας) θα έπαιρνα την diesel C5, όχι επειδή είναι σώνει και καλά καλύτερη αλλά επειδή μου ταιριάζει καλύτερα σαν στυλ οδήγησης ...
Ούτως ή άλλως, βέβαια, η καινούργια C5 είναι
-
Και φυσικά, αν (όπως εγώ) κανείς κάνει 40Κ χλμ το χρόνο, τότε η επιλογή του ντήζελ είναι μονόδρομος, κι ας (όπως εγώ) μένει στη Θεσσαλονίκη... Στη γειτονιά μου (Καλαμαριά) έχω ήδη εντοπίσει αρκετά ντήζελ (κυρίως Suvλάκια) και το κορυφαίο είναι ότι σ' ένα μπλόκο που στήνει η τροχαία στην Κηφισιά (κάτω από τη γέφυρα) είχαν μία μέρα σταματήσει 2 ντηζελάκια (ένα Q7 κι ένα nissan Pathfinder), τα οποία δεν μου φάνηκε να τσιμπήσαν τίποτα (ο οδηγός του nissan την ώρα που περνούσα απλά μάζευε τα χαρτιά του, χωρίς το όργανο να έχει ανοίξει μπλοκάκι... Βέβαια τα χλμ που κάνω στην πόλη είναι το 5% των συνολικών μου, οπότε το ρίσκο είναι πολύ μικρό...
Έχετε ακούσει ποτέ κανείς να έχει φάει κλήση για ντήζελ σε Αθήνα - Θεσσ/νίκη;;; Εγώ όχι...
-
Ναι, αλλά...
Μια σύντομη έρευνα, αποκαλύπτει ότι το φίλτρο FAP, χρειάζεται αλλαγή κάθε μερικές (αρκετές?) δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά και επαναπλήρωση με ειδικό πρόσθετο (Eolys?) σε ειδικό ρεζερβουάρ, με καθόλου ευκαταφρόνητο κόστος ...
Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν συγχρονα PSA group ταξί στην Ελλάδα?
-
Ο χρήστης (Α)θανάσης έγραψε:
...
Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν συγχρονα PSA group ταξί στην Ελλάδα?Υπάρχουν αρκετά 407 νομίζω...
-
Με φίλτρο FAP όμως??
Αυτό νομίζω ότι δεν έχει και πολύ που μπήκε... -
Yπάρχουν ταξί 406 και τα 407 με FAP.
-
Συμπέρασμα: 2 τινά μπορεί να συμβαίνουν.
1.όλοι οι Ευρωπαίοι είναι ¨κουτόφραγκοι¨.
2.μόνο οι 'Ελληνες ξέρουμε από αυτοκίνητα, κ επιπλέον διατηρούμε τη πρωτεύουσα χωρίς καυσαέρια. -
Ο χρήστης antonis papas έγραψε:
Συμπέρασμα: 2 τινά μπορεί να συμβαίνουν.
1.όλοι οι Ευρωπαίοι είναι ¨κουτόφραγκοι¨.
2.μόνο οι 'Ελληνες ξέρουμε από αυτοκίνητα, κ επιπλέον διατηρούμε τη πρωτεύουσα χωρίς καυσαέρια.Αν εδώ επικρατούσαν οι συνθήκες των κουτόφραγκων σχετικά με το ντήζελ ('καθαρό'/ασφαλές ντήζελ ΠΑΝΤΟΥ, γνώση των συνεργείων για τους κινητήρες, περιαστικοί οδοί, μη συστηματική χρήση σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος λόγω καλών ΜΜΜ κλπ κλπ) ούτε που θα το συζητούσα για το κόστος Eolys/FAP.
Yπάρχουν ταξί 406 και τα 407 με FAP.
Αν τα λειτουργούν σωστά (με το FAP σε λειτουργία και όχι 'κομμένο'), δεν μένει παρά να ρωτήσω τον πρώτο που θα δω! Thx!
-
Ο χρήστης (Α)θανάσης έγραψε:
Με φίλτρο FAP όμως??
Αυτό νομίζω ότι δεν έχει και πολύ που μπήκε...Έχει πάρα πολύ καιρό που μπήκε για την ακρίβεια 8 χρόνια. Θεωρείται δοκιμασμένη τεχνολογία και έχει υιοθετηθεί από όλους σχεδόν τους Ευρωπαίους και μη κατασκευαστές.
-
Οκ. Έστειλα mail στην Citroen Ελλάδος, ρωτώντας για την συχνότητα και το κόστος αλλαγής FAP/Eolys. Μόλις έχω νέα θα τα μάθετε και εσείς.
Πάντως, η Fiat με τον Mjet 1.6 120 πιάνει Euro 5 χωρίς FAP...
-
Το FAP δεν αλλαζεται,αλλά καθαριζεται καθε 100.000 χλμ απο το συνεργειο και αυτοκαθαριζεται καθε 500 χλμ χάρη στο προσθετο Eolys. Τα πολυ παλια FAP χρειαζοντουσαν αλλαγή
http://www.citroen.com/CWW/fr-FR/TECHNO ... NMENT/FAP/' target='_blank
http://www.psa-peugeot-citroen.com/modu ... index.html' target='_blank
edit: αναφερει οτι από το 2004 και μετα το FAP δεν χρειαζεται συντηρηση!!!! -
Κάπως έτσι φαίνεται να είναι, δυστυχώς από γαλλικά ..δεν, οπότε δεν μπορώ να παρακολουθήσω αξιόπιστα το θέμα στο διαδίκτυο...
Ας δούμε τι θα πει και η Citroen Hellas.... ( )
-
Δεν τη βλέπω ζωηρή τη Citroen...(Ελλάδος, ενν.)
Ωστόσο, μιας και το ψάχνουμε:
http://www.peugeot.com/en/innovation/en ... work-.aspxόπου λέει ότι οι HDi FAP τώρα πλέον έχουν 180.000 km διάστημα για το σέρβις του FAP.
Κάτι πάει να γίνει...
-
Όλοι οι Hdi?, και με τι ποιότητα πετρελαίου (ppm θείου) ? Και μέχρι τότε, τα 180.000 χλμ. την βγάζεις με τα 5 λίτρα του πρόσθετου που έχει μέσα το αυτοκίνητο από την αρχή, ή προσθέτεις κι άλλο κάθε λίγο?
Πάντως τώρα δεν αλλάζει το μικροφίλτρο όπως στις προηγούμενες C5 αλλά το αφαιρεί, το καθαρίζει στο συνεργείο και στο ξαναβάζει.
Συνηθισμένη βλάβη στις παλιές C5 και ιδιαίτερα σε αυτούς που έκαναν μικρές διαδρομές με λίγα χλμ. ήταν να ανάβει η ειδοποίηση βλάβης στο σύστημα κάθε τόσο, και να πηγαίνουν για έλεγχο και reset στο συνεργείο. -
Ε, καλά, δεν περιμένουμε και να κρατάει το πρόσθετο τόσο, μόνο για το φιλτρο λέμε...
Και 1 φορά στα 100.000 (πραγματικά) χλμ να θέλει καθάρισμα το φιλτρο, πολύ καλά είναι...
Το πιο 'σπαστικό' φαίνεται να είναι η ανάγκη για καθαρισμό με 'μετάκαυση' κάθε 400-500 χλμ.
Τα warning και τα reset, θα τα καταπιούμε κι αυτά...Μέχρι τώρα, δεν φοβήθηκα!!Μένει μόνο να περάσει λίγο καιρό στην αγορά το μοντέλο για να βγάλει τις χαζομάρες...
Αν και μ'αυτά που διαβάζω, πολύ φοβάμαι ότι τα επόμενα ΜΥ θα είναι λιγότερο καλοκατασκευασμένα ...
έχουν φοβηθεί τον ανταγωνισμό τόσο πολύ που σίγουρα το έχουν παρακάνει σε πολλά... -
Πρόσθετο βάζουν στα μεγάλα σέρβις. Το θεμα με τα βουλωμένα φίλτρα βασικά είναι ότι το αμάξι ήθελε λίγο πάτημα διαρκείας για να αυτοκαθαριστεί. Ε, σε αυτά που κάναν κατά βάση δρομολόγια εντός πόλης των 10 λεπτών δεν επιτυγχάνονταν σωστές θερμοκρασίες για να λειτουργήσει.
-
Η C5 1.6D που πωλείται εδώ χρειάζεται αυτό το πρόσθετο ή ο κινητήρας της είναι από αυτούς που δεν το χρησιμοποιούν;
@drdino
Αν τα ντίζελ έχουν πολύ μακριές σχέσεις ούτε και σε περιαστικές διαδρομές ζεσταίνεται/καθαρίζει το φίλτρο. Χρειάζεται να το δουλεύεις με 1-2 σχέσεις κάτω.Νομίζω ανάβει λαμπάκι αν βουλώσει 50% και δεν έχει κάνει μέχρι τότε γρήγορες διαδρομές για να καθαρίσει. Αν το αμελήσεις και συνεχίσεις τις διαδρομές με χαμηλές στροφές/φορτία και βουλώσει περισσότερο στο 75% πρέπει να πας στην αντιπροσωπεία να το καθαρίσουν. Αν βουλώσει ακόμα περισσότερο ούτε στην αντιπροσωπεία μπορούν να το καθαρίσουν = €€€€.
-
Είναι FAP. Αρα θέλει και το πρόσθετο.
-
leonp said
'Αν τα ντίζελ έχουν πολύ μακριές σχέσεις ούτε και σε περιαστικές διαδρομές ζεσταίνεται/καθαρίζει το φίλτρο. Χρειάζεται να το δουλεύεις με 1-2 σχέσεις κάτω.'O αυτοκαθαρισμός (αναγέννηση) του μικροφίλτρου γίνεται αυτόματα κάθε 500 με 1.000 χλμ. ανεξαρτήτως του τρόπου οδήγησης δηλαδή χαμηλές ή ψηλές στροφές. Η διαδικασία διαρκεί 2 - 4 λεπτά και ο οδηγός είναι αμέτοχος. Το πρόσθετο eolys, που βρίσκεται σε ξεχωριστό ρεζερβουάρ 5 λίτρων, πέφτει μέσω δοσομετρικής αντλίας και μπεκ μέσα στο ρεζερβουάρ καυσίμου σε συγκεκριμένη αναλογία την οποία προσδιορίζει ο εγκέφαλος παίρνοντας σήμα από το δείκτη καυσίμου. Τα καυσαέρια έχουν αρχικώς θερμοκρασία περί τους 350 Κελσίου. Τα παγιδευμένα μικροσωματίδια αποτεφρώνονται σε θερμοκρασία περίπου 500 με 550 Κελσίου. Το πρόσθετο της PSA έχει την ιδιότητα να κατεβάζει τη θερμοκρασία αποτέφρωσης των μικροσωματιδίων στους 400 - 450 Κελσίου και χρησιμοποιείται για το λόγο ότι παραπάνω θερμοκρασία είναι επικίνδυνη και καταστροφική για τα μέταλλα του καταλύτη.
Όμως επειδή δεν υπάρχει γνώση στην ελλ. αγορά για το σύστημα, άποψή μου είναι να ψάξει κανείς εντατικά τα ψιλά γράμματα των τεχνικών προδιαγραφών, εγγυήσεων και τιμοκαταλόγων.Πάντως παρόλη την ύπαρξη του μικροφίλτρου, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ρύποι της C5 είναι επιπέδου euro 4. Σε λίγους μήνες μπαίνουν σε εφαρμογή οι προδιαγραφές euro 5 που σημαίνει υποπενταπλασιασμός των ορίων στα μικροσωματίδια. Πως θα πιάσει τα νέα όρια? Μήπως επίκειται αναβάθμιση του συνόλου ?
Νέα C5 1.6 Diesel - Έχει νόημα;