-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Μαθαίνουμε κι εμείς μωρε, μικροι είμαστε ακόμα
Αν ήθελα να γίνω αγρότης θα το αποφάσιζα νωρίτερα
Για πες μου, πόσο χαμηλά θα πληρώσεις τον εργάτη εδώ, τί ΟΓΑ θα του δώσεις για να μπορέσεις να ανταγωνιστείς τις τιμές που παίρνουν οι αντίστοιχοι εργάτες στην Τουρκία?
Κι απ τους τόσους αγρότες που ήταν προμηθευτές του τσατσούλη, κανένας δεν βρέθηκε να είναι έξυπνος?Μην τα ξαναλέμε, αληθινοί επαγγελματίες αγρότες υπάρχουν ελάχιστοι στην Ελλάδα. Κι αυτοί πάνε μια χαρά!
Όση κι αν είναι η διαφορά στους εργάτες, αξίζει. Έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ Τούρκο ανειδίκευτο; Προφανώς όχι, αλλιώς θα μιλούσες διαφορετικά. Το θέμα είναι ότι αν με έναν εργάτη βγάζεις προϊόν αξίας 100.000 Ε, το ημερομίσθιό του μηδαμινή επίδραση έχει στην διαμόρφωση κοστολογίου. Αλλά αν εσύ παλεύεις με 1 - 2 παραγωγές το χρόνο κ από χωράφια 100 στρέμματα τζιράρεις 30.000 Ε κι ο Τούρκος** από θερμοκηπιακές καλλιέργειες 10 στρεμμάτων με σωστό συνεταιρισμό τζιράρει 3.000.000 Ε**, νομίζεις ότι το πρόβλημα που έχεις στο να τον ανταγωνιστείς είναι το χαμηλό μεροκάματο αυτού που του κρατάει γυαλισμένο το αυτοκίνητο;
Προφανώς ναι, όπως και πολλοί άλλοι συνέλληνες. Κι ό, τι κι αν πω εγώ, δεν πρόκειται να σε πείσω γιατί, απλά, δεν μ' ακούς.Εγώ θέλω να μου εξηγήσει κάποιος γιατί ο αγρότης που έχει 2-3-10 εργάτες (και βασικά δεν εργάζεται ο ίδιος παρά 'επιβλέπει') και καταφέρει από '10 στρέμματα θερμοκήπιο' να βγάλει καθαρά για τον εαυτό του 100 χιλιάρικα το χρόνο ή μερικά εκατομμύρια έστω θεωρείται 'μα(ν)γκας' (και καραμπουζουγκλής)
ενώ ο δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται ας πούμε 2 καθαρές ώρες τη μέρα και πέρνει 1200-1500 καθαρά, 3 χιλιάρικα έστω, θεωρείται 'κοπρόσκυλο' και 'ανεπρόκοπος'.Τώρα αν προσθέσουμε την πιθανότητα ο αγρότης να βάζει ό,τι θέλει (και κυρίως όποτε θέλει) φυτοφάρμακα, να μην προστατεύει κατάλληλα τους εργάτες του, αλλά και το να φοροδιαφεύγει τελικά ποιος είναι μεγαλύτερο μίασμα για την κοινωνία?
-
Όποιος κατάλαβε τι ρωτάει ο nickolas, ας του εξηγήσει.
-
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΛΕΦΤΑ
-
Προσωπικα εχω ενα θερμοκηπιο καποιων στρεμματων,τα κερδη που μου αφηνει ειναι για γελια γιατι εχω υπαλληλους με πληρη δικαιωματα,ασφαλιση κτλ και ετσι το κοστος ειναι μεχρι και 5 φορες πανω σε σχεση με ανταγωνιστριες χωρες,απλως εαν αυριο μου ζηταγαν αυξησεις θα εβαζα επιτοπου λουκετο χωρις δευτερη σκεψη.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Προσωπικα εχω ενα θερμοκηπιο καποιων στρεμματων,τα κερδη που μου αφηνει ειναι για γελια γιατι εχω υπαλληλους με πληρη δικαιωματα,ασφαλιση κτλ και ετσι το κοστος ειναι μεχρι και 5 φορες πανω σε σχεση με ανταγωνιστριες χωρες,απλως εαν αυριο μου ζηταγαν αυξησεις θα εβαζα επιτοπου λουκετο χωρις δευτερη σκεψη.παίρνεις επιδοτήσεις και συντηρείσαι? γιατί αλλιώς δεν έχει νοημα...
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Προσωπικα εχω ενα θερμοκηπιο καποιων στρεμματων,τα κερδη που μου αφηνει ειναι για γελια γιατι εχω υπαλληλους με πληρη δικαιωματα,ασφαλιση κτλ και ετσι το κοστος ειναι μεχρι και 5 φορες πανω σε σχεση με ανταγωνιστριες χωρες,απλως εαν αυριο μου ζηταγαν αυξησεις θα εβαζα επιτοπου λουκετο χωρις δευτερη σκεψη.Ενα να ξέρεις, πως αν αναγκαστείς να βάλεις λουκέτο θα φταίει ο εργάτης σου που δεν πλήρωσε 5πλάσια για να υποστηρίξει το προιόν σου.
-
...
Προφανώς ναι, όπως και πολλοί άλλοι συνέλληνες. Κι ό, τι κι αν πω εγώ, δεν πρόκειται να σε πείσω γιατί, απλά, δεν μ' ακούς.Λέγε εσύ κι ας νομίζεις ότι δεν ακούω
Γιατί σε αυτό έχεις δίκιο, όπως δίκιο έχουν κι αυτοί που λένε ότι τα μεροκάματα δε θα σώσουν τον αλουμινά.
Για τις ειδικές καλλιέργειες ισχύει αυτό που λές, αλλά μάλλον είναι φύσει αδύνατο να κάνουν όλοι τέτοιες.
Σκληρο στάρι πχ που παρήγαγαν παλιά στη μακεδονία και είμασταν αυτάρκεις, πλέον έχει καταποντηστεί τόσο στις τιμές που απλά δε συμφέρει.
Δε πρέπει να έχουμε στάρι σα χώρα? Τί περιθώρια βελτιωσης υπάρχουν εκεί?Ρωτάω όντως μη γνωρίζοντας πολλά
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Εγώ θέλω να μου εξηγήσει κάποιος γιατί ο αγρότης που έχει 2-3-10 εργάτες (και βασικά δεν εργάζεται ο ίδιος παρά 'επιβλέπει') και καταφέρει από '10 στρέμματα θερμοκήπιο' να βγάλει καθαρά για τον εαυτό του 100 χιλιάρικα το χρόνο ή μερικά εκατομμύρια έστω θεωρείται 'μα(ν)γκας' (και καραμπουζουγκλής)
ενώ ο δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται ας πούμε 2 καθαρές ώρες τη μέρα και πέρνει 1200-1500 καθαρά, 3 χιλιάρικα έστω, θεωρείται 'κοπρόσκυλο' και 'ανεπρόκοπος'.Τώρα αν προσθέσουμε την πιθανότητα ο αγρότης να βάζει ό,τι θέλει (και κυρίως όποτε θέλει) φυτοφάρμακα, να μην προστατεύει κατάλληλα τους εργάτες του, αλλά και το να φοροδιαφεύγει τελικά ποιος είναι μεγαλύτερο μίασμα για την κοινωνία?
Ο αγρότης εξασφαλίζει Ο ΙΔΙΟΣ το καθισιό του και την κονόμα του.
Του δημόσιου υπάλληλου του τα εξασφαλίζουμε εμείς οι υπόλοιποι μαλάκες.
Επίσης, δεν θα βρεις πολλούς δημόσιους υπαλλήλους που θα αντάλλασσαν τη ζωή τους με τη ζωή του αγρότη. Το αντίστροφο το βρίσκεις. ΑΝΕΤΑ. -
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Εγώ θέλω να μου εξηγήσει κάποιος γιατί ο αγρότης που έχει 2-3-10 εργάτες (και βασικά δεν εργάζεται ο ίδιος παρά 'επιβλέπει') και καταφέρει από '10 στρέμματα θερμοκήπιο' να βγάλει καθαρά για τον εαυτό του 100 χιλιάρικα το χρόνο ή μερικά εκατομμύρια έστω θεωρείται 'μα(ν)γκας' (και καραμπουζουγκλής)
Ο αγρότης εξασφαλίζει Ο ΙΔΙΟΣ το καθισιό του και την κονόμα του.
Του δημόσιου υπάλληλου του τα εξασφαλίζουμε εμείς οι υπόλοιποι μαλάκες.
Επίσης, δεν θα βρεις πολλούς δημόσιους υπαλλήλους που θα αντάλλασσαν τη ζωή τους με τη ζωή του αγρότη. Το αντίστροφο το βρίσκεις. ΑΝΕΤΑ.Aυτό είναι σχετικό. Γιατί και ο αγρότης εξασφαλίζει το εισόδημά του πουλώντας σε όλους τους υπόλοιπους ένα εξ'ορισμού υπερκοστολογημένο προιόν.
Τελικά το θέμα είναι τί προσφέρεις και τί πέρνεις σαν αντάλλαγμα....αν και μου φαίνεται πολύ δύσκολο γενικά να υπάρχει τέτοια καλλιέργεια η οποία σε βάθος χρόνου (όχι απλά μια χρονιά) να δίνει τόσα λεφτά!
Συνοψίζοντας αυτό που με εκνευρίζει απίστευτα είναι το ότι όταν ένας ιδιώτης καταφέρει με εύκολο τρόπο να βγάλει λεφτά είναι 'μαγκιά' του... και αυτό το ακούς κατά κόρον από ανθρώπους που μέμφονται γενικά τους δημοσίους υπαλλήλους και το πόσο 'εύκολα' βγάζουν τα λεφτά τους.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή. -
Και γιατί δεν γίνονται όλοι αγρότες και σκοτώνονται να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι?
Ο ιδιώτης δε με νοιάζει πώς θα βγάλει τα λεφτά του. Δεν με εξαναγκάζει να τον πληρώσω.
Αν δεν μου αρέσουν οι ντομάτες του, φυτεύω στον κήπο μου δικές μου και δεν του δίνω δραχμή.
Υπάρχει τρόπος λεφτά μου να μην πάνε στον δημόσιο υπάλληλο? -
Και γιατί δεν γίνονται όλοι αγρότες και σκοτώνονται να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι?
Ο ιδιώτης δε με νοιάζει πώς θα βγάλει τα λεφτά του. Δεν με εξαναγκάζει να τον πληρώσω.
Αν δεν μου αρέσουν οι ντομάτες του, φυτεύω στον κήπο μου δικές μου και δεν του δίνω δραχμή.
Υπάρχει τρόπος λεφτά μου να μην πάνε στον δημόσιο υπάλληλο?Τι λες, σοβαρά; Μην πιεις γάλα τότε, μη φας καρπούζι και ντομάτα και μη ντυθείς αφου δεν σε εξαναγκάζει. Μην μπεις στο βαπόρι να πας στο νησί ούτε στα κτελ να πας μαραθώνα. Ούτε στο αεροπλάνο να μπεις.
Και άμα γίνουν τα σχολεία και τα νοσοκομεία ΟΛΑ ιδιωτικά, τότε να μην πηγαίνεις γιατί δεν θα είναι υποχρεωτικό
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Υπάρχει τρόπος λεφτά μου να μην πάνε στον δημόσιο υπάλληλο?Τι λες, σοβαρά; Μην πιεις γάλα τότε, μη φας καρπούζι και ντομάτα και μη ντυθείς αφου δεν σε εξαναγκάζει. Μην μπεις στο βαπόρι να πας στο νησί ούτε στα κτελ να πας μαραθώνα. Ούτε στο αεροπλάνο να μπεις.
Και άμα γίνουν τα σχολεία και τα νοσοκομεία ΟΛΑ ιδιωτικά, τότε να μην πηγαίνεις γιατί δεν θα είναι υποχρεωτικό
Ετσι ετσι, το εγκεφαλικό δε θα το γλιτώσεις τάσε Και μετά η τάσαινα θα βολτάρει με τη σουμπαρούκλα κι ο μικρός θα ξεκοκαλίζει την αμύθητη περιουσία που δημιούργησε ο πατέρας του στον ιδιωτικό τομέα
-
Λέω, λέω, λέω... και το να κάνει κάποιος δική του δουλειά συνεχίζει να μην είναι ούτε καν σκέψη. Ή ιδιωτικός υπάλληλος πρέπει να γίνει, ή δημόσιος.-επειδή το έχεις γράψει πολλές φορές:
εχεις μια ιδέα το τι ποσά χρειάζονται για να αναπτυχθεί/φτιαχτεί ενα προϊόν το οποίο να μπορεί να σταθεί στην αγορά με αξιώσεις και να ανταγωνιστεί τα υπάρχοντα??
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Λέω, λέω, λέω... και το να κάνει κάποιος δική του δουλειά συνεχίζει να μην είναι ούτε καν σκέψη. Ή ιδιωτικός υπάλληλος πρέπει να γίνει, ή δημόσιος.-
επειδή το έχεις γράψει πολλές φορές:
εχεις μια ιδέα το τι ποσά χρειάζονται για να αναπτυχθεί/φτιαχτεί ενα προϊόν το οποίο να μπορεί να σταθεί στην αγορά με αξιώσεις και να ανταγωνιστεί τα υπάρχοντα??
Ο Ηλίας (όπως ακριβως κι εγώ δλδ) έχει βρεί 5 τρύπες στο γαμωσύστημα να κονομάει και νομίζει πως όλοι οι άλλοι είναι βλήματα και ο θεός θα κοιμάται ανάσκελα και με φραπέ στο χέρι στον αιώνα τον άπαντα.
Αμ δε, καιροc γαρ εγγύc -
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Τι λες, σοβαρά; Μην πιεις γάλα τότε, μη φας καρπούζι και ντομάτα και μη ντυθείς αφου δεν σε εξαναγκάζει. Μην μπεις στο βαπόρι να πας στο νησί ούτε στα κτελ να πας μαραθώνα. Ούτε στο αεροπλάνο να μπεις.
Θα έχω κατσίκα, άρα ΔΕΝ αναγκάζομαι να πληρώσω για γάλα.
Θα φυτέψω καρπούζια και ντομάτες στον κήπο μου και ΔΕΝ θα αναγκάζομαι να πληρώσω.
Κι αν δεν κάνω κάτι από τα παραπάνω, θα πάρω προϊόντα που θα ελέγξω το value for money.
Κάτι που μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να γίνει στις υπηρεσίες που προσφέρει το Δημόσιο.
Σε αεροπλάνο της Ολυμπιακής ΔΕΝ έχω μπει ποτέ. Κι όμως την έχω πληρώσει.
Τα υπόλοιπα κάτσε να γίνουν ιδιωτικά και το συζητάμε.Κοίτα, κι εγώ που πουλάω τσίχλες, θέλω να χω στάνταρ εισόδημα βρέξει χιονίσει, χειμώνα καλοκαίρι, κρίση ξεκρίση. Άρα να σε χρεώνω είτε αγοράσεις από μένα τσίχλες, είτε όχι, όπως κάνει το Δημόσιο? Έτσι θα υπάρχει ισότητα με τους Δημόσιους υπαλλήλους και δεν πρόκειται να ξαναπαραπονεθώ και να σου χαλάσω τη ζαχαρένια.
-
Οι δημόσιοι δεν τρώνε τσίχλες για να έχεις εσύ λεφτά να πληρώνεις αυτούς που 'άμα γουστάρεις τους πληρώνεις' ;
-
Διαβάζοντας για 'τρύπες στο σύστημα' θυμήθηκα τον κουρέα της γειτονιάς μου. Ένα γεροντάκι 80 χρονών, χωρίς σπουδές, που δουλεύει 6 μέρες την εβδομάδα για να μην κάθεται σπίτι με την κυρά του και ξύνεται, και βγάζει 6 χιλιάρικα το μήνα με το ψαλίδι και το τρίμερ...
Αυτές είναι 'τρύπες'. Σε ένα σύστημα που σου λέει 'σπούδασε μέχρι τα 22-23+, φτιάξε καλό βιογραφικό, και να είσαι σίγουρος ότι θα βρεις μια καλή δουλειά ως υπάλληλος η οποία θα σου δίνει τουλάχιστον 1000 ευρώ το μήνα.'
-
Θα έχω κατσίκα, άρα ΔΕΝ αναγκάζομαι να πληρώσω για γάλα.
Θα φυτέψω καρπούζια και ντομάτες στον κήπο μου και ΔΕΝ θα αναγκάζομαι να πληρώσω.
Κι αν δεν κάνω κάτι από τα παραπάνω, θα πάρω προϊόντα που θα ελέγξω το value for money.
Κάτι που μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να γίνει στις υπηρεσίες που προσφέρει το Δημόσιο.
Σε αεροπλάνο της Ολυμπιακής ΔΕΝ έχω μπει ποτέ. Κι όμως την έχω πληρώσει.
Τα υπόλοιπα κάτσε να γίνουν ιδιωτικά και το συζητάμε.Κοίτα, κι εγώ που πουλάω τσίχλες, θέλω να χω στάνταρ εισόδημα βρέξει χιονίσει, χειμώνα καλοκαίρι, κρίση ξεκρίση. Άρα να σε χρεώνω είτε αγοράσεις από μένα τσίχλες, είτε όχι, όπως κάνει το Δημόσιο? Έτσι θα υπάρχει ισότητα με τους Δημόσιους υπαλλήλους και δεν πρόκειται να ξαναπαραπονεθώ και να σου χαλάσω τη ζαχαρένια.
Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω σε ποια εισοδηματική κατηγορία ανήκεις. Κρίνοντας όμως από αυτά για τα οποία γκρινιάζεις, εικάζω πως δεν είσαι και σε καμιά εξόχως υψηλή.
Με αυτό δεδομένο λοιπόν, αν θεωρείς ότι το να πληρώνεις μέσω φόρων πράγματα που δεν χρησιμοποιείς είναι εις βάρος σου, τότε απλά δεν είσαι καν σε θέση να καταλάβεις τι λειτουργεί υπέρ σου. Πολλώ δε μάλλον ποιο είναι το πρόβλημα σουΑν πάλι βγάζεις τα κέρατά σου και κάθεσαι να γκρινιάζεις που πλήρωσες για την ολυμπιακή και δεν μπήκες στα αεροπλάνα της, ε, tough luck. Στην άλλη ζωή ίσως βρεις καλύτερα.
-
Καλά που υπάρχουν κι οι αγνοί καπιταλιστές που στηρίζουν το σύστημα, γιατί αλλιώς θα είχε γκρεμιστεί συθέμελα με τόσους αρνητές.
-
Τέλος της «εποχής του δολαρίου», αλλά χωρίς επιστροφή στον «κανόνα του χρυσού» [Le Monde από Καθημερινή]
Η Κίνα προτείνει την αντικατάσταση του δολλαρίου [από BBC]
και πιέζει για διαρθρωτικές αλλαγές στο Δ.Ν.Τ. που θα της δώσουν περισσότερη δύναμη στο Ταμείο [από BBC]Ενδιαφέρον...
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ;;