Mar 24, 2009, 1:21 PM

Ο χρήστης ililias έγραψε:

Μαθαίνουμε κι εμείς μωρε, μικροι είμαστε ακόμα
Αν ήθελα να γίνω αγρότης θα το αποφάσιζα νωρίτερα
Για πες μου, πόσο χαμηλά θα πληρώσεις τον εργάτη εδώ, τί ΟΓΑ θα του δώσεις για να μπορέσεις να ανταγωνιστείς τις τιμές που παίρνουν οι αντίστοιχοι εργάτες στην Τουρκία?
Κι απ τους τόσους αγρότες που ήταν προμηθευτές του τσατσούλη, κανένας δεν βρέθηκε να είναι έξυπνος?

Μην τα ξαναλέμε, αληθινοί επαγγελματίες αγρότες υπάρχουν ελάχιστοι στην Ελλάδα. Κι αυτοί πάνε μια χαρά!
Όση κι αν είναι η διαφορά στους εργάτες, αξίζει. Έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ Τούρκο ανειδίκευτο; Προφανώς όχι, αλλιώς θα μιλούσες διαφορετικά. Το θέμα είναι ότι αν με έναν εργάτη βγάζεις προϊόν αξίας 100.000 Ε, το ημερομίσθιό του μηδαμινή επίδραση έχει στην διαμόρφωση κοστολογίου. Αλλά αν εσύ παλεύεις με 1 - 2 παραγωγές το χρόνο κ από χωράφια 100 στρέμματα τζιράρεις 30.000 Ε κι ο Τούρκος** από θερμοκηπιακές καλλιέργειες 10 στρεμμάτων με σωστό συνεταιρισμό τζιράρει 3.000.000 Ε**, νομίζεις ότι το πρόβλημα που έχεις στο να τον ανταγωνιστείς είναι το χαμηλό μεροκάματο αυτού που του κρατάει γυαλισμένο το αυτοκίνητο;
Προφανώς ναι, όπως και πολλοί άλλοι συνέλληνες. Κι ό, τι κι αν πω εγώ, δεν πρόκειται να σε πείσω γιατί, απλά, δεν μ' ακούς.

Εγώ θέλω να μου εξηγήσει κάποιος γιατί ο αγρότης που έχει 2-3-10 εργάτες (και βασικά δεν εργάζεται ο ίδιος παρά 'επιβλέπει') και καταφέρει από '10 στρέμματα θερμοκήπιο' να βγάλει καθαρά για τον εαυτό του 100 χιλιάρικα το χρόνο ή μερικά εκατομμύρια έστω θεωρείται 'μα(ν)γκας' (και καραμπουζουγκλής)
ενώ ο δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται ας πούμε 2 καθαρές ώρες τη μέρα και πέρνει 1200-1500 καθαρά, 3 χιλιάρικα έστω, θεωρείται 'κοπρόσκυλο' και 'ανεπρόκοπος'.

Τώρα αν προσθέσουμε την πιθανότητα ο αγρότης να βάζει ό,τι θέλει (και κυρίως όποτε θέλει) φυτοφάρμακα, να μην προστατεύει κατάλληλα τους εργάτες του, αλλά και το να φοροδιαφεύγει τελικά ποιος είναι μεγαλύτερο μίασμα για την κοινωνία?