-
Ο χρήστης imago έγραψε:
Εγώ πάντως την συγκεκριμένη 3Μ αλοιφή την είχα αγοράσει έναντι 30 ευρώ για αυτόν ακριβώς το λόγο(θαμπωμένα φανάρια) στο κλιό που είχα. Έτριβα για πάνω από μισή ώρα ένα φανάρι, χωρίς αποτέλεσμα. Το καθαρό πλαστικό είχε αστράψει, αλλά το πολυμερισμένο παρέμενε ίδιο. Τελικά έδωσα 90 ευρώ και πήρα δύο ιμιτασιόν. Προφανώς θα υπάρχει πολύ συγκεκριμένη διαδικασία για να πα΄ρεις καλά αποτελέσματα.
Φίλος είχε πρόβλημα. Είχαν θολώσει εντελώς. Πήγε με 50 ευρώ σε τεχνίτη και μετά μία ώρα τρίψιμο με μηχάνημα και αλοιφές έγιναν σαν καινούργια.
Σωστός
To kit με το οποίο μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, πληροφοριακά έχει 40-50 ευρώ. Οπότε έχουμε και υλικό και για άλλα αυτοκίνητα κανά φίλου δηλ κτλ, ή ακόμα και για εμάς αν εμφανιστεί πάλι το πρόβλημα. Ακόμα και με οδοντόκρεμα γίνεται δουλειά αλλά όχι τέλεια. Το έχω δοκιμάσει και η κιτρινίλα και η θαμπάδα σχεδόν εξαφανίστηκαν -
Φίλοι, γειά σας
Ως νέος στήν αγορά τών 4Τ, άν καί ιδρυτικός αναγνώστης, θά σάς παρακαλούσα νά μού δώσετε μία συμβουλή σχετική μέ τό πρόβλημα πού έχω μέ τά φανάρια μου:
λόγω 'αντίκας' (αυτοκινήτου 20ετίας) τά κάτοπτρα από τά φανάρια έχουν σκουριάσει καί ξεφλουδίσει προφανώς από τήν υγρασία καί τίς αυξομειώσεις τής θερμοκρασίας ίσως καί όταν πλενόταν νά έμπαινε καί νερό μέσα, μέ αποτέλεσμα φώτα καντήλια.
Επειδή η αλλαγή τους είναι ανέφικτη λόγω έλλειψης καινουργών ανταλλακτικών (?), σκέφτομαι νά τά ξεμοντάρω καί νά τά στείλω γιά επινικέλωσι ώστε τά κάτοπτρα νά αποδώσουν τήν παλιά λάμψι τους. Σημειωτέον ότι τά κρύσταλλα είναι γυάλινα καί κολλητά σέ άψογη κατάστασι.
Άλλη πιό απλή λύσι μπορεί νά μού προτείνει κανείς?
Σάς ευχαριστώ. -
Ουτε μεταχειρισμενα ή ιμιτασιον φαναρια δεν βρισκεις;
-
Ο χρήστης NORD έγραψε:
Φίλοι, γειά σας
Ως νέος στήν αγορά τών 4Τ, άν καί ιδρυτικός αναγνώστης, θά σάς παρακαλούσα νά μού δώσετε μία συμβουλή σχετική μέ τό πρόβλημα πού έχω μέ τά φανάρια μου:
λόγω 'αντίκας' (αυτοκινήτου 20ετίας) τά κάτοπτρα από τά φανάρια έχουν σκουριάσει καί ξεφλουδίσει προφανώς από τήν υγρασία καί τίς αυξομειώσεις τής θερμοκρασίας ίσως καί όταν πλενόταν νά έμπαινε καί νερό μέσα, μέ αποτέλεσμα φώτα καντήλια.
Επειδή η αλλαγή τους είναι ανέφικτη λόγω έλλειψης καινουργών ανταλλακτικών (?), σκέφτομαι νά τά ξεμοντάρω καί νά τά στείλω γιά επινικέλωσι ώστε τά κάτοπτρα νά αποδώσουν τήν παλιά λάμψι τους. Σημειωτέον ότι τά κρύσταλλα είναι γυάλινα καί κολλητά σέ άψογη κατάστασι.
Άλλη πιό απλή λύσι μπορεί νά μού προτείνει κανείς?
Σάς ευχαριστώ.Ψάξε για κάτοπτρα, εγώ βρήκα για μερσεντές 115.
Η επινικέλωση δεν έχει καμία σχέση με κάτοπτρο - δεν θα φωτίζει καθόλου, ούτε οι καθρέφτες του σπιτιού - έχουν χαμηλή ανάκλαση.
Τα κάτοπτρα σκεπάζονται (συνήθως) με ατμούς αλουμινίου με μια διαδικασία που δεν είναι εύκολο να γίνει εκτός εργοστασίου, ώστε να έχουν την υψηλή ανάκλαση που απαιτείται. -
Φίλος έκανε κάποια τέτοια διαδικασία στην αντίκα του (του ~1950). Δεν ξέρω αν έγιναν όσο καλά είναι τα μαμά αλλά έμεινε ευχαριστημένος, θα ρωτήσω τί και πού αν θυμάται.
-
Καλό ειναι πάντως, όταν κερώνουμε το αυτοκίνητο, να κάνουμε τα ίδια και σε παρμπρίζ-φωτιστικά σώματα. Κάποια προστασία την εξασφαλίζουμε.
-
φιλος που δουλευει σε αυτοματο πληντηριο αυτοκινητων μου ειπε οτι για το θαμπωμα ευθυνεται 100% τα καθαριστικα που χρησιμοποιουν αφου περιεχουν ΚΑΙ αμμωνια μεσα
απλα στα φαναρια ειναι που φαινεται πιο γρηγορα η φθορα ..........δεν τον πολυπιστεψα παντως -
Μία άλλη άποψη για το θάμπωμα των φαναριών είναι ότι ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό το νερό με υψηλή πίεση (το πιεστικά δηλαδή) που χρησιμοποιούν τα πλυντήρια αυτοκινήτων. Γενικά το νερό με υψηλή πίεση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά το πλύσιμο του αυτοκινήτου γιατί μακροπρόθεσμα προκαλεί ζημιά στο χρώμα. Τα πλυντήρια αυτοκινήτων δεν είναι και τόσο αθώα.
-
Το φανάρι πολυμερίζεται και θαμπώνει εξωτερικά λόγω της UV ακτινοβολίας επειδη αυτή προέρχεται από την ηλιακή ακτινοβολία και μερικές φορές και εσωτερικά όταν οι λάμπες που χρησιμοποιούμε είναι χαμηλής ποιότητας χωρίς φιλτράρισμα για UV.
Στις λάμπες, το μεγαλύτερο ποσοστο UV ακτινοβολίας το παράγουν οι λάμπες ξένον εάν δεν είναι επαρκώς φιλτραρισμένες.(Φθηνές κινέζικες)
Εάν έχει μόνο εξωτερικό θάμπωμα είναι ευκολα τα πράγματα, εάν όμως συμβεί και εσωτερικά, τοτε μάλλον πάμε γιά αλλαγή. -
Να κάνω μια ερώτηση; είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στα δικά μου φανάρια, οι 'γρατζουνιές' εμφανίζονται από τη μέσα μεριά του φαναριού.
Να σημειώσω ότι το αυτοκίνητο είναι ένα mazda 2 που από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του (2008) φυλάσσεται σε γκαράζ και όταν είναι έξω καλύπτεται με ολοκληρη κουκούλα!!
αν ισχύει αυτό απορρίπτεται το σενάριο του σαπουνιού και του πιεστικού!
-
Και ναι έχει ξένον (κινέζικα είμαι σίγουρος).
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Να κάνω μια ερώτηση; είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στα δικά μου φανάρια, οι 'γρατζουνιές' εμφανίζονται από τη μέσα μεριά του φαναριού.Να σημειώσω ότι το αυτοκίνητο είναι ένα mazda 2 που από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του (2008) φυλάσσεται σε γκαράζ και όταν είναι έξω καλύπτεται με ολοκληρη κουκούλα!!
Εφόσον είσαι ακόμα στην εγγύηση τρέχα στην αντιπροσωπεία και απαίτησε να τα αλλάξουν. Μην το σκέφτεσαι!
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Να κάνω μια ερώτηση; είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στα δικά μου φανάρια, οι 'γρατζουνιές' εμφανίζονται από τη μέσα μεριά του φαναριού.
Να σημειώσω ότι το αυτοκίνητο είναι ένα mazda 2 που από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του (2008) φυλάσσεται σε γκαράζ και όταν είναι έξω καλύπτεται με ολοκληρη κουκούλα!!
Εφόσον είσαι ακόμα στην εγγύηση τρέχα στην αντιπροσωπεία και απαίτησε να τα αλλάξουν. Μην το σκέφτεσαι!
Τα ξένον τοποθετήθηκαν μετά την αγορά του αυτοκινήτου. Άρα δεν τίθεται θέμα εγγύησης. Είναι πολύ τυπικοί στη Μάζντα (μου άλλαξν την κρεμαργιέρα χωρίς δεύτερη κουβέντα).
-
Τα ξένον τοποθετήθηκαν μετά την αγορά του αυτοκινήτου. Άρα δεν τίθεται θέμα εγγύησης. Είναι πολύ τυπικοί στη Μάζντα (μου άλλαξν την κρεμαργιέρα χωρίς δεύτερη κουβέντα).
Ψαξε να βρεις λάμπες ξένον Philips ή Osram.
Δύσκολο βέβαια διότι αυτές οι εταιρίες τις βγάζουν μόνο με εργοστασιακό κουμπωμα.
Υπάρχουν όμως κάποιοι (στην άπω ανατολή πάντα ) που αφαιρουν απο αυτές τις λάμπες το εργοστασιακό κούμπωμα και το μετατρέπουν σε Η7. Δεν γνωρίζω όμως αν, εκτος από την τιμή, υπάρχει τρόπος σε αυτές, να καταλάβεις τον πραγματικό κατασκευαστή της λάμπας -
Άρα έχει χαθεί η εγγύηση για τα φανάρια. Θα μπορούσες να κάνεις μία προσπάθεια εκεί που τα έβαλες. Αλλιώς το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βγάλεις τα φανάρια, να τα ανοίξεις (φούρνο κλπ) και να περάσεις το εσωτερικό με κάποια αλοιφή. (αλλά είναι πολύ διαδικασία )
-
δεν το κάνω. Αστα να χαλάσουν. Άλλωστε χρησιμοποιώ τόσο λίγο το αυτοκίνητο που λογικά έχω μερικά χρόνια ακόμα.
-
http://www.autoaccessories.gr/tuning/pr ... ctId=15911
-
Ο χρήστης y.v έγραψε:
Ψαξε να βρεις λάμπες ξένον Philips ή Osram.
Δύσκολο βέβαια διότι αυτές οι εταιρίες τις βγάζουν μόνο με εργοστασιακό κουμπωμα.
Υπάρχουν όμως κάποιοι (στην άπω ανατολή πάντα ) που αφαιρουν απο αυτές τις λάμπες το εργοστασιακό κούμπωμα και το μετατρέπουν σε Η7. Δεν γνωρίζω όμως αν, εκτος από την τιμή, υπάρχει τρόπος σε αυτές, να καταλάβεις τον πραγματικό κατασκευαστή της λάμπαςΕφόσον δεν έχουν ανοιχθεί τα φανάρια για μετατροπή ισχύει η εγγύηση. Απλά ξηλώνεις με προσοχή τα xenon σου, βάζεις τις μαμά λάμπες όπως ήταν όταν παρέλαβες νέο το αμάξι και πας και τους διαμαρτύρεσαι. Αν τυχόν ξέρουν στην εν λόγω αντιπροσωπεία οτι φορούσες xenon πήγαινε απευθείας σε μια άλλη! Το πρόβλημα αυτό έχει παρουσιαστεί και σε μερικά 3άρια. Και φυσικά αλλάχθηκαν!
Δεν ξέρω αν έχει συζητηθεί αλλά η mazda στην αμερική έχει βγάλει τεχνική οδηγία για πολλά μοντέλα ότι τα φανάρια τους δεν πρέπει να πλένονται με αλκαλικά ή όξινα καθαριστικά ή σκληρές βούρτσες και φυσικά δεν αναγνωρίζει το θάμπωμα ως λόγο αντικατάστασης.
http://www.finishlineperformance.com/pd ... -2144a.pdfΚαι τα δικά μου έχουν θολώσει εξωτερικά και πιστεύω είναι από τις UV και τα σκληρά καθαριστικά. Πλένω το αμάξι μόνο με 'ενεργό' αφρό και πιεστικό χωρίς ποτέ να μπεί βούρτσα. Kαι επειδή έχω δεί τί βάζουν μέσα στους αφροποιητές αναφέρω ότι είναι ένα μίγμα ισχυρού αλκαλικού καθαριστικού και καθαριστικού ζαντών!!! Με λίγο υγρό κερί για τα μάτια του κόσμου. Όλα τα δοχεία τους είχαν επάνω το γνωστό Χ δηλ επικίνδυνο-ερεθιστικό.
Επίσης το κέρωμα των φαναριών βοηθάει ώστε να μην κολλάνε τόσο πολύ τα μυγάκια αλλά είναι σίγουρο ότι δεν αντέχει καθόλου στα ισχυρά καθαριστικά.Αυτό που θολώνει αρχικά δεν είναι το ίδιο το πλαστικό του φαναριού αλλά το προστατευτικό βερνίκι αντι-uv που οξειδώνεται. Αν το καθαρίσεις με διαδικασία βρεγμένου ντουκόχαρτου και αλοιφής αφαιρείς και το ειδικό αυτό βερνίκι και αφήνεις το ίδιο το πλαστικό του φαναριού εκτεθιμένο στις υπεριώδεις που σε κανένα 6μηνο θα το κιτρινίσουν. Μετά τα πράγματα δυσκολεύουν. Για το λόγο αυτό μετά τον καθαρισμό απαιτείται πέρασμα με ειδικό βερνίκι.
Ελλάδα δεν έχω βρεί
Το ειδικό προϊόν λέγεται sem solaray UV curing coat που απαιτεί ειδικές λάμπες υπεριώδους φωτός για να σκληρήνει. Δυστυχώς επειδή είναι σε σπρέυ δεν στέλνεται Ευρώπη με αεροπλάνο...
Στην αμερική από φόρουμ που έψαξα έχουν φυσικά χρησιμοποιήσει και βερνίκι 2Κ με σκληρηντή δηλ αλλά με τον καιρό ξεφλουδίζει κτλ.Μια καλή λύση νομίζω είναι όσο είναι καινούριο το αμάξι να κολλήσουμε διαφανείς μεμβράνες προστασίας στα φώτα για τα πετραδάκια κτλ
-
Νομίζω πως γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα. Δε γνωρίζω αν τα σαμπουάν, οι βούρτσες κτλ καταστρέφουν τα φανάρια, στο δικό μου πάντως που δε μπήκε ποτέ σε πλυντήριο και δεν του έριχνα χημικά (το έπλενα με σκέτο νεράκι), τα φανάρια γίναν χάλια μέσα σε 7-8 χρόνια. Επομένως κατά πάσα πιθανότητα φταίει η ακτινοβολία UV, ή απλά είναι μάπα το πλαστικό που βάζουν στα φανάρια.
Σχετικά με το καθαρισμό, αρκεί ένα τρίψιμο με γυαλόχαρτο για να φύγει το θάμπωμα, μια αλοιφή που τα επαναφέρει στην αρχική σχεδόν κατάσταση και τέλος μια αλοιφή για προστασία του πλαστικού. Με τον τρόπο αυτό τα φανάρια έρχονται στην αρχική τους κατάσταση και χρειάζεται μια επανάληψη της διαδικασίας κάθε 3 χρόνια περίπου. Νομίζω πως δεν είναι τίποτα αν σκεφτούμε πως η διαδικασία δε ξεπερνα τη μία ώρα. -
Ο χρήστης axel12p έγραψε:
Σχετικά με το καθαρισμό, αρκεί ένα τρίψιμο με γυαλόχαρτο για να φύγει το θάμπωμα, μια αλοιφή που τα επαναφέρει στην αρχική σχεδόν κατάσταση και τέλος μια αλοιφή για προστασία του πλαστικού. Με τον τρόπο αυτό τα φανάρια έρχονται στην αρχική τους κατάσταση και χρειάζεται μια επανάληψη της διαδικασίας κάθε 3 χρόνια περίπου. Νομίζω πως δεν είναι τίποτα αν σκεφτούμε πως η διαδικασία δε ξεπερνα τη μία ώρα.
Έτσι. Το έκανε φαναρτζής στο Clio της γυναίκας μου, μετά από τρακαρισματάκι και σπάσιμο του ενός φαναριού. Για να μην είναι το ένα θαμπό και το άλλο καινούργιο, το έτριψε (με το χέρι) και το γυάλισε. Τώρα είναι σαν καινούργιο. Αν βρω παλιά φωτό θα βάλω μαζί με την τωρινή.
Πολυμερισμός - θάμπωμα φαναριών