Ο χρήστης steftsak έγραψε:
Μιας και το εγραψε ο Pitt πιο πανω και επειδη πολλες φορες το εχω δει σε διαφορα αρθρα συντακτων περιοδικων αυτοκινητου...μπορειτε να μου πειτε τι σημαινει 'ελαστικοτητα' ενος κινητηρα και αν αυτο μετριεται καπως?
Ή ειναι απλα, ενα 'επιθετο' ας πουμε...?
Ένας κινητήρας είναι “ελαστικός” όταν η ροπή του είναι περίπου σταθερή σε μεγάλη περιοχή στροφών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορείς να οδηγήσεις το αυτοκίνητο και με υψηλότερη σχέση ταχύτητας χωρίς τα γνωστά προβλήματα (απώλεια ροπής, πειράκια, σβήσιμο κλπ).
Αν η καμπύλη της ροπής ενός κινητήρα είναι κωδωνοειδής, τότε πρέπει να αλλάζεις συχνά τις σχέσεις ταχύτητας για να κρατάς τις στροφές κοντά στην περιοχή της κορυφής. Σε έναν ελαστικότερο κινητήρα η καμπύλη της ροπής είναι πιο επίπεδη (στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι επίπεδη) κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να παίζεις τόσο πολύ με τον λεβιέ…
Παράδειγμα: Οδηγάς ένα αυτοκίνητο έχεις τρίτη σχέση και μειώνεις ταχύτητα. Κατόπιν χωρίς να αλλάξεις σχέση, προσπαθείς να επιταχύνεις, βλέπεις ότι δεν τραβάει και αναγκάζεται να βάλεις δευτέρα. Σε ένα αυτοκίνητο με πιο ελαστικό κινητήρα από το προηγούμενο, θα μπορούσες να επιταχύνεις με τρίτη χωρίς να χρειασθεί να βάλεις δευτέρα.
Ένας ελαστικός κινητήρας σου επιτρέπει να αλλάξεις γρηγορότερα σε μεγαλύτερη σχέση. Αυτό σημαίνει λιγότερες στροφές κινητήρα, άρα και χαμηλότερη κατανάλωση.
θα σου πω οταν το περπατησω!!!! απο περιεργεια παω να ρωτησω ενα φιλο που εχει ενα opel meriva (το οποιο εχει παρομοια χαρακτηριστικα (βεβαια εχει κινητηρα 1.4)) , ποσο του καιει πραγματικα μεσα στην πολη
Με το συμπάθειο φίλε μου, τι πας να συγκρίνεις; Το 3008 με το Meriva;
Όταν λές 'παρομοια χαρακτηριστικα' να υποθέσω ότι εννοείς τις 4 ρόδες;
Τόση ώρα λέμε ότι το ίδιο αυτοκίνητο (3008) με διαφορετικούς οδηγούς, σε διαφορετικές πόλεις και διαφορετικό τρόπο οδήγησης παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις στην κατανάλωση και εσύ θέλεις να βγάλεις συμπέρασμα ρωτώντας κάποιον φίλο σου που οδηγάει αυτοκίνητο άλλου κατασκευαστή, κατά 300Kg ελαφρύτερο, με μικρότερο κινητήρα και με 30Hp λιγότερα;
Έσφιξαν οι ζέστες...