-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Μαγείρεμα με 1 λίτρο λάδι το δίμηνο δεν είναι μαγείρεμα : νερομπουρμπουλήθρες είναι
Έλα ντε... Ρε συ Γρηγόρη σαλάτα δεν τρως??
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Δύο προβλήματα:
- Πώς μπορώ να ξέρω την ποιότητα; Εαν μπορείς να μου βρεις εγγυημένο λάδι, πολύ ευχαρίστως!
Επ, κύριος. Έχει και η Κρήτη λάδι με εγγυημένη ποιότητα
- Δεν με βολεύει ο μεγάλος τενεκες των 16 λίτρων. Μπορώ να έχω λάδι από παραγωγό σε συσκευασίες μικρότερες; Μαγειρεύω το πολύ για 2 άτομα και με λίγο λάδι πάντα, άρα καταναλώνω περίπου 1 λίτρο το 2μηνο το πολύ.
Ότι συσκευασία θέλεις.
Βέβαια, θα μπορούσα ν'αγοράσω και για τους γονείς, αλλά ποιος θ'αναλάμβανε να το στείλει στα Γιάννενα;
Οι μεταφορικές πάνε παντού σήμερα.
-
Σε ποιότητα λαδιού ποιές περιοχές έρχονται πρώτες? Πρώτα η Καλαμάτα και μετά η Κρήτη?
-
Eσύ τώρα θέλεις να δημιουργήσεις εμφύλιο
Η Μυτιλήνη
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Σε ποιότητα λαδιού ποιές περιοχές έρχονται πρώτες? Πρώτα η Καλαμάτα και μετά η Κρήτη?Έχω δυο λιοστάσια. Άλλο λάδι βγάζει το ένα, άλλο το άλλο. Και τα δυο στην Ηλεία είναι. Το ένα το χρησιμοποιούμε για μαγείρεμα και το άλλο για σαλάτες. Ακόμα σήμερα, έχει τη γεύση του αγουρόλαδου!
Πιστεύω ότι το καλύτερο λάδι (ή, τουλάχιστον, αυτό που μου αρέσει περισσότερο) το βγάζει μια μικρή περιοχή στην Μεσσηνία και μια μικρή στην Ηλεία. Και η μισή Ζάκυνθος! Φαντάζομαι ότι αντίστοιχες περιοχές θα υπάρχουν και στην Κρήτη και στη Λέσβο, αλλά δεν το γνωρίζω.
Για ένα είμαι βέβαιος: Ότι όλα είναι καλύτερα από τα βιομηχανοποιημένα 'έξτρα παρθένα' των ΣΜ.ΥΓ. Γρηγόρη, έλα βόλτα στην Ηλεία για γευσιγνωσία λαδιού. Θα περάσεις καλά, θα πάρεις και το λαδάκι της χρονιάς.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Σε ποιότητα λαδιού ποιές περιοχές έρχονται πρώτες? Πρώτα η Καλαμάτα και μετά η Κρήτη?
Έχω δυο λιοστάσια. Άλλο λάδι βγάζει το ένα, άλλο το άλλο. Και τα δυο στην Ηλεία είναι. Το ένα το χρησιμοποιούμε για μαγείρεμα και το άλλο για σαλάτες. Ακόμα σήμερα, έχει τη γεύση του αγουρόλαδου!
Πιστεύω ότι το καλύτερο λάδι (ή, τουλάχιστον, αυτό που μου αρέσει περισσότερο) το βγάζει μια μικρή περιοχή στην Μεσσηνία και μια μικρή στην Ηλεία. Και η μισή Ζάκυνθος! Φαντάζομαι ότι αντίστοιχες περιοχές θα υπάρχουν και στην Κρήτη και στη Λέσβο, αλλά δεν το γνωρίζω.
Για ένα είμαι βέβαιος: Ότι όλα είναι καλύτερα από τα βιομηχανοποιημένα 'έξτρα παρθένα' των ΣΜ.ΥΓ. Γρηγόρη, έλα βόλτα στην Ηλεία για γευσιγνωσία λαδιού. Θα περάσεις καλά, θα πάρεις και το λαδάκι της χρονιάς.
υπαρχει δηλαδη αδιαθετη ποσοτητα λαδιου?
και γιατι? -
Γιατί είχε 3,5 Ε κι εμείς θέλαμε 35.
Τεσπα, μικρές ποσότητες υπάρχουν, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. -
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Σε ποιότητα λαδιού ποιές περιοχές έρχονται πρώτες? Πρώτα η Καλαμάτα και μετά η Κρήτη?Ειναι και τι εχεις συνηθισει. Εμεις βγαζουμε λιγο λαδι (ισα το δικο μας) και δοκιμασα καλαματιανο λαδι και μου φανηκε λίγο οξυ.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Θυμάμαι αρκετά χρόνια πριν, που τα τραίνα έφευγαν για Αθήνα φορτωμένα με δοχεία γεμάτα λάδι...- Πώς μπορώ να ξέρω την ποιότητα; Εαν μπορείς να μου βρεις εγγυημένο λάδι, πολύ ευχαρίστως!
ακριβώς, και εγώ θυμάμαι σκάνδαλα με τενεκέδες ορυκτέλαιο
ililias σε αυτό φταίνε οι παραγωγοί που δεν αυτοπροστατεύθηκαν και δεν προώθησαν την ποιότητα τους.
ακόμα και με το πρόσφατο σκάνδαλο με το λάδι, όταν μιλούσαν άνθρωποι απο Καλαματα κλπ ελαιοπαραγωγές περιοχές, καταλάβαινες οτι η νοθεία είναι ακόμα συνηθισμένη τακτική -
Βρε παλικάρια ΔΕΝ είναι ΜΟΝΟ το λάδι το θέμα εδώ....
Μιλάνε εύκολα από το γυαλί οι διοικούντες για ανταγωνισμό και έρευνα αγοράς και άλλα ωραία.
-Για πέστε μου ΠΟΣΟΙ από εδώ μέσα πηγαίνουμε σε 3-4-5 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ SM ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για τα ψώνια μας ;;;;;;
-Πόσοι γνωρίζεται συγγενείς σας (γονείς, παππούδες, θείοι, θείες) ΜΕΓΑΛΟΥΣ σε ηλικία που πηγαίνουν ΚΑΘΕ εβδομάδα σε 3-4-5 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ σημεία για τα ψώνια τους ;;;;;
-Πόσοι έχουμε την πολυτέλεια, την υπομονή και κυρίως τον ΧΡΟΝΟ να πηγαίνουμε πρώτα σε 2-3 διαφορετικά ΣΜ, να κάνουμε λίστα τιμών με τα είδη που θέλουμε και μετά να αγοράζουμε τα φθηνότερα είτε από το ένα είτε από το άλλο ;;;;;Φορτώνουν στις πλάτες των καταναλωτών την ΤΙΜΟΛΗΨΙΑ και τον ΕΛΕΓΧΟ των εμπόρων που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να κάνει το κράτος...
-
Ο χρήστης kovathe έγραψε:
Μαγείρεμα με 1 λίτρο λάδι το δίμηνο δεν είναι μαγείρεμα : νερομπουρμπουλήθρες είναι
Έλα ντε... Ρε συ Γρηγόρη σαλάτα δεν τρως??
Αμαν ρε σεις, πέσατε να με...φάτε (με μπόλικο λαδάκι για να γουστάρετε... )!
Λοιπόν, όλα ξεκινάνε από αυτά που μου αρέσουν να τρώω , από τον τρόπο που μαγειρεύω και από την συνήθεια ασφαλώς...
-
Δεν τηγανίζω ποτέ σχεδόν. Αν χρησιμοποιήσω τηγάνι, θα βάλω λίγο ελαιόλαδο σε καυτό τηγάνι και μετά θα σκουπίσω ό,τι περισσεύει. Αν τηγανίσω κάτι, είναι ψάρια, όπου χρησιμοποιώ το λιγότερο δυνατό και αφού τα τηγανίσω θα τα βάλω να στραγγίσουν. Εννοείται, πως ακόμη και στο τηγάνισμα χρησιμοποιώ μόνον ελαιόλαδο, αφού στο σπίτι μου ποτέ δεν βάζω άλλου τύπου λάδι.
-
Δεν μου αρέσουν τα λιπαρά φαγητά και ειδικότερα δεν αντέχω τα λιπαρά κρέατα. Δεν τρώω ποτέ μπριζόλες, πανσέτες, αρνάκι , κατσικάκι , ακόμη και...σουβλάκια χοιρινά, ενώ και τα αλλαντικά τα αποφεύγω καθώς με ψιλοαηδιάζουν! Από κρέας τρώω μόνον μοσχάρι, φιλέτα κοτόπουλου και γαλοπούλας ,ψαρονέφρι. Επίσης ψάρια, όταν οι τιμές τους δεν είναι παράλογες. Φυσικά ακόμη και στα ψάρια δεν τρώω την λιπαρή πέτσα...
-
Μετά τα παραπάνω, καταλαβαίνετε πως δεν αντέχω το πολύ λάδι, ακόμη και στην σαλάτα (που τρώω καθημερινά). Βάζω 1-2 κουταλιές περίπου, ενώ συνήθως φτιάχνω μια βινεγκρέτ, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, μπαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι και καμιά φορά για διαφορετική γεύση μέλι (1 κουταλιά... ).
-
Κρέας μόνον με σαλάτα και ποτέ με πατάτες, ενώ σπάνια με ρύζι. Το τελευταίο, συνήθως το φτιάχνω ρυζότο, χωρίς όμως ζωϊκούς ζωμούς. Το ζουμί το φτιάχνω με γεύσεις από φρέσκα μανιτάρια και λαχανικά.
-
Ζυμαρικά. Κι όμως γίνεται να φτιάξεις καταπληκτικές σάλτσες χωρίς αλλαντικά, κρεατικά και κρέμα γάλακτος! Εγώ χρησιμοποιώ το χειμώνα μπρόκολο και το καλοκαίρι κολοκυθάκια και μελιτζάνες, ενώ σαν άρωμα προτιμώ τον βασιλικό. Πάλι με 1-2 κουταλιές φτιάχνω την σάλτσα για 2 άτομα. Επίσης όταν τα μακαρόνια έχουν βράσει, δεν τα τσιγαρίζω ποτέ, αντί να τα κολυμπάω στο λάδι, αρκεί λίγο ζεστό νερό και είναι τέλεια.
Είστε αρκετά φρικαρισμένοι ή να συνεχίσω; Βλέπετε πως είναι λογικότατο λοιπόν να χρειάζομαι 1 λίτρο ελαιόλαδο το δίμηνο...\
koutsan, πρέπει να σου κάνω το τραπέζι μια μέρα, αλλά αν είναι να έρθει και η Στέλλα, πρέπει ή ν'αγοράσω μια καρέκλα ή να στείλω την Ανθή διακοπές! Αν και μ'αυτά που διάβασες παραπάνω, μάλλον δεν σου έχει ανοίξει η όρεξη!
-
-
Μην αγοράσεις καρέκλα. Με τέτοιο μενού την κατσίκα του θα φέρει ο koutsan να φάει
-
Τρώω τα ΠΑΝΤΑ...Αυτό δε σημαίνει ότι μου αρέσουν όλα εξίσου : έχω προτιμήσεις, όμως ό,τι είναι καλομαγειρεμένο εκτιμάται δεόντως...
Μάλλον εσύ θα έρθεις για φαγητό σπίτι μου και θα σε ταίσω το αγαπημένο μου φιλέτο πιάτας (magret de canard) του οποίου η μια πλευρά είναι καλυμμένη όλη με 1/2 δάχτυλο λίπος ...Μόλις τη βάλεις στο τηγάνι (χωρίς άλλη λιπαρή ουσία φυσικά) βγάζεις 1/3 του ποτηριού λίπος το οποίο μετά χρησιμοποιώ για να σωτάρω ροδέλλες πατάτας και λίγο για την κατασκευή της σάλτσας με μέλι...Η σωταρισμένη πατάτα στο λίπος πάπιας είναι όνειρο (προσοχή δεν τηγανίζεται, κολλάει στο τηγάνι με λίγο λίπος)...Θα σου βουλώσω κάθε αρτηρίαΔεν διαφωνώ με το να μην τηγανίζεις, διαφωνώ με το να μην σωτάρεις...Σχεδόν κάθε υλικό που χρησιμοποιώ σωτάρεται πρώτα σε ελαιόλαδο (κι εγώ μόνο ελαιόλαδο χρησιμοποιώ παντού) 2-3 λεπτά...Δεν το τσιγαρίζω, λίγο σωτάρισμα...Δεν είναι το ίδο το μπριάμ όπου τα κολοκύθια, οι μελιτζάνες, οι πατάτες το καροτάκι , η πιπεριά και ό,τι άλλο βάλεις το έχεις σωτάρει ελαφρά + την ετοιμασία της κόκκινης σάλτσας που θα το περιχύσεις = σωτάρισμα κρεμμυδιού κλπ κλπ...Φυσικά όλα αυτά θέλουν 523 σκέυη και καλό είναι να έχεις πλυντήριο πιάτων...
Η κάθε σάλτσα (σχεδόν) θέλει το κρεμμυδάκι της και το σκορδάκι της : σωτάρισμα και εδώ λοιπόν και πιθανή λίγη ακόμα προσθήκη λαδιού μετά...
Το ρυζότο επίσης ξεκινά με σωτάρισμα κρεμμυδιού (και πιθανότατα σκόρδου) και μετά περνάμε λίγο και το ίδιο το ρύζι από το τηγανι...Τα υπόλοιπα γνωστά...
Τα ψαράκια θέλουν το λαδολέμονό τους και μπόλικο αλάτι...
Δεν θα περάσεις τα μανιτάρια σου από το τηγάνι με ελαιόλαδο και σκόρδο : ΕΓΚΛΗΜΑ ...Οκ μη βάλεις μετά κρέμα γάλακτος (αν και μπορείς να βάλεις λίγο εβαπορέ αντ'αυτού), άλλωστε είναι γνωστό ότι η κρέμα γάλακτος κρύβει τις ατέλειες του πιάτου και την 'ανικανότητα' του μάγειρα
Αν τρως τα λεγόμενα λαδερά και όσπρια πως γίνεται να ξοδεύεις 1 λίτρο το δίμηνο : φασολάκια, μπάμιες, αρακάς, μπριάμ, φακές, φασόλια κλπ κλπ...Σε καθε κατσαρόλα θέλεις περίπου 3/4 του ποτηριού λάδι, δεδομένου ότι δεν πολυτρως κρέας μάλλον τρως συχνά τα παραπάνω : κι αυτά χωρίς λάδι τα τρως ?
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Μην αγοράσεις καρέκλα. Με τέτοιο μενού την κατσίκα του θα φέρει ο koutsan να φάειΑυτό δεν είπε και ο Γρηγόρης παραπάνω ?
-
To ΣΚ έφτιαξα μια κατσαρόλα γίγαντες. Περίπου 7 μερίδες μου βγήκαν (λάθος στο μέτρημα , τεσπα ). Για όλο αυτό το φαγητό χρησιμοποίησα 6 κουταλιές λάδι το πολύ. Πίστεψέ με, μια χαρά βγήκαν! Βέβαια, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρεματος: εγώ βράσω με νερό τους γίγαντες αρχικά και τους σουρώνω. Μετά φτιάχνω την σάλτσα με παρόμοιο τρόπο που φτιάχνεις μακαρονάδα πάνω - κάτω: ένα κρεμύδι, σκόρδο, πιπεριές, μανιτάρια, μαϊντανό για άρωμα και γεύση.
Στην κατσαρόλα που έβρασαν οι γίγαντες, πετάς αρχικά το λάδι και μόλις κάψει λίγο, βάζεις πρώτα τις πιπεριές, μετά από λίγο το κρεμύδι και το σκόρδο και μετά από λίγο τα μανιτάρια. Τα σβήνεις με λίγο κρασί ή αν δεν έχεις, βάζεις λίγο νερό. Μόλις μαραθούν, βάζεις την ντομάτα και τα μυρωδικά και αφήνεις για λίγο να βράσει το μίγμα. Μετά , πετάς μέσα τους γίγαντες, αφού κλείσεις την φωτιά. Είναι έτοιμο , εξαιρετικά νόστιμο και με ελάχιστο λάδι.Όσο για άλλα όσπρια, οι φακές βράζονται χωρίς λάδι και βάζω ελάχιστο ωμό μετά, όπως και η φασολάδα. Στα ρεβύθια, βάζω λίγο αρχικά για να σωτάρω τα κρεμύδια, αλλά και πάλι 2-3 κουταλιές περισσεύουν...
Ποιο τόπικ είναι αυτό εδώ είπαμε;
-
On topic είσαι, μιλάς για την οικονομία στο λάδι.
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
On topic είσαι, μιλάς για την οικονομία στο λάδι. -
Φτούύύύύύ, πάνω που είχα πιεί ένα χυμό και είχα ξεγελάσει την πείνα μου, διαβάζοντας τα παραπάνω μου άνοιξε πάλι η όρεξη...
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
ακριβώς, και εγώ θυμάμαι σκάνδαλα με τενεκέδες ορυκτέλαιο
ililias σε αυτό φταίνε οι παραγωγοί που δεν αυτοπροστατεύθηκαν και δεν προώθησαν την ποιότητα τους.
ακόμα και με το πρόσφατο σκάνδαλο με το λάδι, όταν μιλούσαν άνθρωποι απο Καλαματα κλπ ελαιοπαραγωγές περιοχές, καταλάβαινες οτι η νοθεία είναι ακόμα συνηθισμένη τακτικήΕύκολα αποφεύγεις τη νοθεία, ακόμα κι αν δεν έχεις γνωστό παραγωγό: Πηγαίνεις στο ελαιοτριβείο μια μέρα που βγάζει λάδι και γεμίζεις το(α) δοχείο(α) σου από τον διαχωριστήρα.
Μην ξεχνάς ότι απ' την αρχή μίλησα για την δική μου (κλπ ελαιοπαραγωγές) περιοχή.ΥΓ. Θυμάμαι μια φορά που φορτώσαμε με τον πατέρα μου στο τραίνο δοχεία με λάδι για τον αδελφό του και στην Αθήνα έφτασαν μισό λάδι - μισό νερό...
-
Αν κάθεσαι και περιμένεις στο ελαιοτριβείο (με τις ώρες) μέχρι να έρθει η σειρά των δικών σου ελιών, τότε παίρνεις το δικό σου λάδι. Αλλιώς σου δίνουν τη ποσότητα που δικαιούσαι αλλά δεν ξέρεις από ποιες ελιές.
Περίεργος;Ντροπή σας να στέλνετε στον καημένο τον αδερφό σου νερωμένο λάδι.
Ακρίβεια. Που oφείλεται; Τι θα κάνουμε;