-
Το καλοκαίρι πλησιάζει και λίγο πολύ όλοι μας θα εξορμήσουμε στις παραλίες αν δεν το έχουμε κάνει κιόλας. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασχολούνται με κάθε μεγέθους και είδους σκάφοι. Από όσο ξέρω για να τα χειριστής χρειάζεται δίπλωμα με διαχωρισμό για ιστιοφόρα ή ταχύπλοα. Πόσες κατηγορίες υπάρχουν για το καθένα και τι διαδικασίες χρειάζονται για να το αποκτήσεις;
Πιστεύω ότι σίγουρα υπάρχουν φίλοι που διαθέτουν και θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν. Εγώ προς το παρόν ακόμα και για ψάρεμα επιλέγω καλάμι η το πολύ πολύ μια καθετή με τη σιγουριά του βράχου!!!! -
Το καλοκαίρι πλησιάζει και λίγο πολύ όλοι μας θα εξορμήσουμε στις παραλίες αν δεν το έχουμε κάνει κιόλας. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασχολούνται με κάθε μεγέθους και είδους σκάφοι. Από όσο ξέρω για να τα χειριστής χρειάζεται δίπλωμα με διαχωρισμό για ιστιοφόρα ή ταχύπλοα. Πόσες κατηγορίες υπάρχουν για το καθένα και τι διαδικασίες χρειάζονται για να το αποκτήσεις;
Πιστεύω ότι σίγουρα υπάρχουν φίλοι που διαθέτουν και θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν. Εγώ προς το παρόν ακόμα και για ψάρεμα επιλέγω καλάμι η το πολύ πολύ μια καθετή με τη σιγουριά του βράχου!!!! -
Φιλε Μανωλη,
Επειδη και εγω, ως ανθρωπος της δρασης και φυσιολατρης, αφου, βαρεθηκα να 'πνιγομαι' στην κινηση, και να παλευω με το καθε τετρατροχο διπλα μου, αποφασισα να παρω σκαφος να ανακαλυψω την θαλασσα και τις υπεροχες Ελληνικες ακτες και νησια.
Ειμαι πολυ φρεσκος βεβαια στο χωρο αυτο, και ισως σε συμβουλεψει καλυτερα, καποιος με μεγαλυτερη πειρα, αλλα θα σου πω με ποια κρητιρια αγορασα σκαφος εγω.
Καταρχην, ΠΡΩΤΑ ειναι το οικονομικο. Δευτερο ειναι το 8εμα της πρακτικοτητος.
Λογω, οιονομικης στενοτητος, αγορασα φουσκωτο, αλλα απο αυτα τα συναρμολογουμενα. Η Honda, η Yamahha, η Zodiac, και πολυ αλλοι προσφερουν πακετα, σκαφους-μηχανης.
Με αυτον το τροπο, δεν χρειαζεσαι τρεΐλερ, ασφαλειες για τρεΐλερ, κοτσαδορους, και ολο το μπελα με την μετακινηση τους. Επισης γλιτωνεις, τα εξοδα αγορας τους.
Απο την αλλη, τα πτυσσομενα φουσκωτα ( 3500-5000+Ευρω), δεν εχουν τοσο καλη πλευση οσο τα κανονικα RIB φουσκωτα, αυτα δηλαδη με την πλαστικη καρινα (γαστρα).
Ειναι ομως ενας πρωτος τροπος ομως να ερθεις κοντα στη θαλασσα και μετα εαν σου αρεσει, κρατας την μηχανη, ή τα πουλασ ολα και πας για κατι πιο σοβαρο.
Διπλωμα, χρειαζεσαι απο σκαφη με 20 ιππους και πανω. Εγω πηρα ενα με 15, το οποιο 8α γινει ευκολα 20, και ετσι το μονο που χρειαζεται ειναι να βγαλεις το λεμβολογιο και την αδεια πλευσεως απο το Λιμεναρχειο. Προσπαθησε και στα ΚΕΠ (κεντρα εξυπηρετησεως πολιτων), ισως το κανουν και αυτα.
Διαβασε κανενα περιοδικο, οπως το 'Φουσκωτο' και αλλα παρομοια.
Με τοση 8αλασσα, χωρις, πεζους, φαναρια, μποτιλιαρισματα, κλπ...απορω πως δεν εχουμε ολοι απο ενα μικρο πλεουμενο!!
-
Ριξε μια ματια εδω
http://www.ofse.gr/UTILI INFORMAZIONI.htm
εχει πολλες πληροφοριες.
Μια φιλικη συμβουλη καλυτερα να μην μπλεξεις με σκαφακι αν δεν εχεις τρομερη υπομονη και νευρα απο ατσαλι.Για καθε ωρα ταξιδι θα πρεπει να του αφιερωνεις δε ξερω και εγω ποσες ωρες συντηρησης και χρημα,ασε που θα αισθανεσαι το κοροιδο γιατι θα σου φορτωνονται ολοι για βολταρισμα και μετα κανενας δε θα σε βοηθαει να δεσεις η να το βγαλεις με το τραιλερ.
Βεβαια ειναι νουμερο 1 γκομενοπαγιδα,χαλαλι του ο κοπος
οσο αφορα το τι να παρεις ειναι πολυ σχετικο.Τα φουσκωτα ειναι πιο ευκολα στην οδηγηση {δεν Βουτανε αν κοψεις αποτομα σε κανα κυμα}και πλαναρουνε με πολυ μικροτερες μηχανες ομως αν βαλει πολυ αερα και κυμα πανε αεροπορια εχουν ταση να απογειωνουν τη μουρη και σου βγαζουν τα αντερα απο τις ταλαντωσεις στα μπαλονια.
Απο μεγεθος καλο ειναι για πρωτη εμπειρια ενα γυρω στα 4.50 μετρα με μια 40-50αρα μηχανη εισαι μια χαρα.Αν μπορεις να διαθεσεις κατι παραπανω πηγαινε σε μεγαλο φουσκωτο με διπλη εξωλεμβια για να εχεις ασφαλεια σε μεγαλυτερα ταξιδια -
...προσθετω και τα εξης
-
Δεν υπαρχει ΕΝΑ μονο σκαφος που θα σου δωσει οτι ψαχνεις.
-
Τα μεγαλα καλα και αγια, αλλα θα εχεις παντα το χρονο να το ριχνεις, ή θα βαριεσαι οποτε ενα μικρο θα σε εξυπηρετησει καλυτερα.
-
Οι εξωλεμβιες, βγαινουν τα τελευταια χρονια και σε 4χρονες. Οι διχρονες, κανουν θορυβο και καινε πιο πολυ, αλλα ειναι βαριες σε σχεση με τις 2χρονες και μπορει να σε κουρασουν στο φορτωμα.
Ευχομαι να βοηθησα.
-
-
Ο χρήστης 037 έγραψε:
[...]Με τοση 8αλασσα, χωρις, πεζους, φαναρια, μποτιλιαρισματα, κλπ...απορω πως δεν εχουμε ολοι απο ενα μικρο πλεουμενο!!
Γιατί για να πας στη θάλασσα να ρίξεις το πλεούμενο, χρειάζεται να μπεις ΚΑΙ στο αμάξι, να περάσεις από φανάρια, μποτιλιάρισμα, πεζούς κτλ...
-
είναι πολύ όμορφη η γνωριμία με τον κόσμο της θάλασσας, αρκεί να έχεις ορισμένα πράγματα κατά νου
- Πρώτα απ'όλα, σεβασμός στη θάλασσα, είναι πολύ αλήθεια αυτό που λένε ότι κανείς δε ξέρει τη δύναμη που κρύβει..
- στην περίπτωση που πάρεις από 6 μέτρα και πάνω να βρεις μια θέση σε λιμάνι, γιατί-πίστεψέ με-έχει καταντήσει δύσκολο..
037, αν είχαμε όλοι από ένα μικρό πλεούμενο, τότε η κατάσταση θα γινόταν δραματική, όπως στους δρόμους, και θα βάζαμε και φανάρια στη θάλασσα
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
037, αν είχαμε όλοι από ένα μικρό πλεούμενο, τότε η κατάσταση θα γινόταν δραματική, όπως στους δρόμους, και θα βάζαμε και φανάρια στη θάλασσα
Ε οπως και να το κανουμε, η θαλασσα ειναι πολυ μεγαλυτερη και δεν μπορω να φανταστω ΚΑΘΕ σπιτι να εχει 2-3 ή και 4 σκαφη οπως γινεται με τα αυτοκινητα.
Παντως, το οτι η θαλασσα θελει ΠΟΛΥ προσοχη, οπως ανέφερες, πρεπει να ληφθει πολυ σοβαρα.
-
Ενδιαφερεσαι για δικο σου; Αν ναι αναγκαστικα με καμμια φουσκωτη θα τη βγαζεις Αν θες για διακοπες σφυρα να σου πω και τι τρεχει με ιστιοφορα που νοικιαζω καθε χρονο.
-
Το καλύτερο είναι να έχεις καλό φίλο με σκάφος. Σε πάει βόλτα και αυτός τρέχει όλο το χρόνο για συντήρηση, αξεσουάρ, να βρει θέση στη θάλασσα αλλά και στη στεριά, να ανανεώσει άδειες, χαρτιά, πυροσβεστήρες κλπ και να ανησυχεί όταν φυσάει ή μήπως του το χτυπήσουνε η κλέψουνε.... Εσύ πας όποτε θες ή σε καλέσει και φροντίζεις να δείξεις ένα σεβασμό στην περιουσία του και να τον βοηθήσεις για να σε ξανακαλέσει!Μετά λες bye καιδεν έχεις κανένα άγχος ή έξοδο!
Είχαμε και βάρκα και ιστιοφόρο ανοιχτής θαλάσσης... Τελικό συμπέρασμα: είναι καταπληκτικό πράμα και σου προσφέρει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση αν μπορείς να ασχολείσαι όσο χρειάζεται... αλλιώς βρες φίλο με σκάφος ή νοίκιασε! -
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ενδιαφερεσαι για δικο σου; Αν ναι αναγκαστικα με καμμια φουσκωτη θα τη βγαζεις Αν θες για διακοπες σφυρα να σου πω και τι τρεχει με ιστιοφορα που νοικιαζω καθε χρονο....Gia pes!
Exo akousei pos einai pleon se arketa kales times kai einai arketa kali enalaktiki lysi gia diakopes gia parea 6+ atomon..... -
Καλές οι πληροφορίες σας και σας ευχαριστώ. Με τα διπλώματα όμως τι γίνεται; Σε τι κατηγορίες χωρίζονται και τι χρειάζεται για να τα αποκτήσεις; Υπάρχουν κανονικές σχολές εκμάθησης; Για αρχή δεν σκέφτομαι αγορά σκάφους. Σίγουρα ένα φουσκωτό είναι οικονομική και εύκολη λύση αλλά ομολογώ ότι με δελεάζει περισσότερο ένα ιστιοφόρο. Το καλό με τα μηχανοκίνητα φυσικά είναι ότι δεν θέλουν πλήρωμα όπως ένα ιστιοφόρο. Ποιο εύκολο για αρχή είναι η ενοικίαση κάποιου σκάφους. Γνωστό με σκάφος δεν έχω δυστυχώς.
-
Για ιστιοφορα εν ταχει και αν θελετε μετα επεκτεινομαστε. Αρχικα χρειαζονται 3 πραγματα:
- Παρεα
- Αγαπη για τη θαλασσα
- Υπομονη
Όπως βλεπετε δεν εβαλα ουτε διπλωμα ουτε λεφτα.
Αρχικα στο θεμα χρημα: Τα ιστιοφορα συνηθως ειναι απο 3καμπινα (35-40 ποδια) 4καμπινα (38-46 ποδια) και 5καμπινα (απο 45 ποδια και ανω). Αν τα σκαφη τα νοικιασουν τα ατομα που προβλεπεται (8 για 4καμπινο πχ) ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ δεν θα σας βγει πανω απο 300Ε κατ'ατομο η βδομαδα για σκαφος του 21ου αιωνα. Χωρις να αποκλειω και μια τιμη 200Ε (για οποιον ξερει). Η τιμη αυτη ειναι χωρις σκιπερ. Ο σκιπερ θελει περιπου 100 ημερησιως. Δηλαδη για παρεες ανω των 7-8 ατομων, ειναι μια επιβαρυνση ουτε 100Ε εβδομαδιαιως. Μιλαμε δηλαδη για 8 ατομα σε 4καμπινο σκαφος ΜΕ σκιπερ μια τιμη περιπου 350Ε εβδομαδιαιως. Εγω το βρισκω ακομα και να μην εχεις διπλωμα μια πολυ καλη συμφερουσα τιμη.
Το διπλωμα τωρα κανει περιπου 300-400Ε. Τα μαθηματα ειναι περιπου 2 μηνες με καθε βδομαδα θαλασσα. Συνηθως απο οτι εχω ακουσει ειναι μια ευχαριστη κατασταση, αρα πολλοι το κανουν και μονο για τη φαση. Οπως βεβαια και στο αυτοκινητο ομως, αν δεν ξερεις τιποτα τα μαθηματα μονο δεν φτανουν για να βγεις στα μελτεμια.Οπως ειπα θελει παρεα (καλυτερα οχι ζευγαρια ή οχι ΜΟΝΟ ζευγαρια) ΜΕ υπομονη (γιατι σε μερικες φορες η φαση παει προς μπιγκ μπραδερ) κυριως γιατι η θαλασσα θελει προσοχη και ψυχραιμια εφοσον δεν ξερεις τι θα σου ερθει και αγαπη για τη θαλασσα, γιατι θα υπαρξουν φορες που θα κανετε και 3 24ωρα να πατησετε σε στερεο εδαφος, οποτε αν δεν υπαρχει αγαπη για τη θαλασσα τα νευρα πολλων θα δοκιμαστουν.
Δεν πρεπει ποτε να ξεχνατε οτι οι διακοπες με ιστιοφορο ειναι κουραστικες. Οποιος παει για να αραξει ουτε θα το ευχαριστηθει και θα δημιουργει και προβλημα, εφοσον υπαρχουν δουλειες που πρεπει να γινονται και δεν θα τις κανουν παντα οι ιδιοι.Εγω γιατι παω καθε χρονο με ιστιοφορο;
- Γιατι ειμαι οπου θελω οποτε θελω, χωρις να χρειαζεται ποτε να κανω κρατηση.
- Εχω ελαχιστα παρε-δωσε με τις ληστρικου τυπου τουριστικες επιχειρησεις που ευδοκιμουν στα νησια μας
- Βλεπω μερη και πραγματα που μονο με σκαφος μπορεις να τα δεις.
και πολλα αλλα μικροτερα που αν δεν τα ζησεις δεν τα καταλαβαινεις.
Για να μην το κουραζω δεν λεω αλλα, θα επεκταθω στους τομεις που μπορει καποιους να ενδιαφερουν (+ προορισμους), οποτε μου το ζητησετε
-
Το διπλωμα για σκαφος ειναι ελαχιστα πιο δυσκολο απο το διπλωμα για το αυτοκινητο,υπαρχουν οι αντιστοιχες σχολες που σου μαθαινουν οτι και οι σχολες οδηγων,δηλαδη απολυτως τιποτα.
Οσο για την πολυκοσμια,πηγαινετε το καλοκαιρι να αραξετε σε Υδρα,Αιγινα,Σπετσες κτλ και ελατε μετα να δουμε αν θα γελασετε,εχει πιο πολυ κόσμο και απο την Ομόνοια στις 10 το πρωι και ειναι αδυνατον να βρεις θέση.
Το καλυτερο ειναι ενα σκεπαστό φουσκωτο με μια βαρβάτη μηχανουλα,εισαι ανεξάρτητος αλλα βαζεις και κοσμο αμα θες. -
Το θέμα είναι τι ζητάει ο καθένας. Το ιστιοπλοικό απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να πας κάπου αλλά συνήθως αυτοί που το αγοράζουν προτιμουν να απολανβάνουν την διαδρομή. Για άλλους είναι τραγικό να θες τον τετραπλάσιο ή και πενταπλάσιο χρόνο να πας στο ίδιο μέρος με ιστιοπλοικό αντί για ταχύπλοο. Το φουσκωτό πάλι δεν σου δίνει υις ανέσεις που θα σου δώσει ένα πλαστικό σκάφος. Βέβαια είναι όλα θέμα οικονομικής δυνατότητας. Τα έξοδα του σκάφους μηνιαίως είναι πάρα πολλά και αυξάνονται πολύ όσο αυξάνεται το μέγεθως. Πάντως η πείρα μου στο θέμα μου έχει δείξει ότι το σκάφος είναι μικρόβιο και όταν το ξεκινήσεις δεν μπορείς να το σταματήσεις, συνέχεια θες κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο και...
-
Τα μαθήματα με ιστιοπλοϊκό είναι μια πολύ ευχάριστη σειρά εκδρομών όπου συνειδητοποιείς τις συχνότερες και πιο επικίνδυνες βλακείες που μπορείς να κάνεις.... Με τίποτα δεν σημαίνει ότι μπορείς να πάρεις σκάφος και να κυκλοφορήσεις.... Το γεγονός ότι ο νόμος το επιτρέπει και το ότι δεν πνίγεται κανένας οφείλεται στα τεράστια περιθώρια ασφάλειας που έχουν αλλά και στις χαμηλές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται.
Τα μαθήματα με μηχανοκίνητο είναι πιο κοντά σε αυτά του αυτοκινήτου. Ισχύουν τα ίδια σχετικά με ναυτοσύνη και ικανότητα διακυβέρνησης.... Και στις δύο περιπτώσεις καλό είναι οι πρώτες εκδρομές μετά το δίπλωμα να είναι υπό επίβλεψη εμπειρότερου.Γενικά υπάρχουν οι 2 μεγάλες κατηγορίες των προηγούμενων που μπορούν να διαχωριστούν και σε: αυτούς που βιάζονται να πάνε για να κάνουν ό,τι είναι να κάνουν εκεί που θα πάνε και οι άλλοι για τους οποίους ο προορισμός είναι μόνο αυτό και όχι σκοπός του ταξιδιού και απολαμβάνουν περισσότερο τη διαδρομή (επειδή μπορούν εννοώντας ότι οι της άλλης κατηγορίας δεν μπορούν καθώς χτυπιούνται τρέχοντας του σκοτωμού ή επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς όπως λένε οι γρήγοροι). Ναυτοσύνη απαιτείται κι από τους δύο και για αυτό τελικά έχουν περισσότερα κοινά από όσα θέλουν να παραδεχτούν.
Συνέχεια πιο ειδικά για ιστιοπλοϊκά. Δυσκολίες υπάρχουν βέβαια. Σε σκάφη πάνω από 42 περίπου πόδια ο εμπρός (πλωριός) που πχ θα ρίξει την άγκυρα δεν ακούει τον πίσω (που τιμονεύει) οπότε οι ελιγμοί χειρισμοί κλπ θέλουν πιο πολύ υπομονή (σπασμένο τηλέφωνο...). Επίσης τα μεγαλύτερα σκάφη θέλουν και περισσότερο χώρο για μανούβρες αν και έτσι κι αλλιώς στα διάφορα κοσμικά λιμάνια δεν χωράει κανένας αν δεν πάει εγκαίρως. Και εκεί είναι άλλη μια διαφορά. Υπάρχουν οι κοσμικοί και οι θαλασσινοί, οι πρώτοι αγωνιούν να εμφανιστούν στο λιμάνι, να ντυθούν και να πάνε στα in μπαράκια κλπ ενώ οι άλλοι βολεύονται ωραιότατα με τα μαγιώ τους σε ήρεμους κολπίσκους με νυχτερινό μπανάκι, κιθαρούλα, ιστορίες, ποτάκι και ύπνο!
Και φτάνουμε στο κρισιμότερο ίσως θέμα μιας εκδρομής με σκάφος την παρέα. Η συμβίωση σε ελάχιστο χώρο και με περιορισμένες ευκολίες αποτελεί πραγματική δοκιμασία για φιλίες και σχέσεις. Αρκεί ένας μόνο τσαντίλας ή γκρινιάρης για να χαλάσει το κλίμα. Η έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας είναι πρόβλημα για μερικούς που σοκάρονται από την έλλειψη χλίδας που περίμεναν.... Πρέπει να ξεκαθαριστούν οι υπευθυνότητες, οι αγγαρείες, οι προορισμοί και η αναλογία κοσμικών-ήρεμων διανυκτερεύσεων κλπ. Παρεξηγήσεις και εγωισμοί καταστρέφουν όχι μόνο την εκδρομή αλλά και φιλίες ετών. Αντίθετα, με κάποιες υποχωρήσεις αρκετοί βολικοί άνθρωποι μπορεί να συμβιώσουν ωραιότατα. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι κάνω διακοπές και δεν με ενδιαφέρει να κάνω διακοπές παρά μόνο σε ιστιοπλοϊκό και έχω την χαρά να έχω και όχι μία αλλά δύο κατάλληλες και δοκιμασμένες παρέες! -
Αν θες να μπεις στον υπέροχο κόσμο της θάλασσας, θα σου πρότεινα να αγοράσεις ένα μικρό RIB, ένα φουσκωτό γύρω στα 4-4.5μ. και εξωλέμβια 50-60 ίππων. Αυτά τα σκάφη είναι καταρχάς τα πιο κατάλληλα για κάποιον, που πρωτομπαίνει σε αυτή την ιστορία και δε θέλει να ταλαιπωρηθεί με τα μικρά φουσκωτά Tenders, που το μόνο πλεονέκτημά τους είναι ότι μεταφέρονται πιο εύκολα.
Ένα RIB (rigid inflatable boat) αυτών των διαστάσεων, έχει ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. Αυτό το λέω εξ ιδίας πείρας. Οπωσδήποτε χρειάζεται τρέιλερ αλλά από κει και πέρα, το ρίχνεις πανεύκολα από οποιαδήποτε γλύστρα ή και παραλία με σκληρή άμμο. Αν έχεις τετρακίνητο αυτοκίνητο ακόμα καλύτερα, χωρίς να είναι απαραίτητο. Ούτε χρειάζεσαι τρέιλερ με φρένα διότι το μέγιστο βάρος σκάφους τρέιλερ και μηχανής δεν ξεπερνά τα 600-700 κιλά, οπότε δεν έχεις πρόβλημα...Το πιο σπουδαίο πλεονέκτημα των φουσκωτών είναι το αβύθιστό τους.Τα μόνα αβύθιστα πολυεστερικά είναι τα Boston Whaler, που όμως η σχεδίαση της γάστρας του αποδίδει σε χαμηλότερες ταχύτητες, δεν είναι σκάφη επιδόσεων αλλά ψαράδικα.
Τα φουσκωτά με πλαστική γάστρα υπερτερούν τις περισσότερες φορές από τα αντίστοιχα πολυεστερικά σε ποιότητα πλεύσης για έναν απλό λόγο: Διότι η γάστρα πολλών εξ αυτών (ειδικά ελληνικών και βρετανικών) είναι σχεδιασμένη για υψηλές ταχύτητες σε δύσκολους καιρούς, κάτι που μπορείς να βρεις βέβαια και σε πολυεστερικά, αλλά τα φουσκωτά έχουν και το επιπλέον προσόν των αεροθαλάμων. Όταν τα περιθώρια της γάστρας έχουν εξαντληθεί αναλαμβάνει ο αεροθάλαμος να στοπάρει την οποιαδήποτε κίνηση. Ένα καλό φουσκωτό 4,5μ. με σωστά σχεδιασμένη γάστρα, θα σε εκπλήξει με το πόσο καλά, μπορεί να ταξιδεύσει. Ούτε ορθοπλωρίσματα, ούτε υπερβολικοί κραδασμοί (ανάλογα με τον κυματισμό...). Βέβαια έχε υπόψη σου ότι το μήκος ισάλου, δηλ. το μήκος της γάστρας, είναι καθοριστική σημασίας σε ταραγμένη θάλασσα, γιατί όσο μεγαλύτερο τόσο ευκολότερα γεφυρώνει το κενό ανάμεσα σε δύο κύματα. Αλλά με ένα 4μισάρι rib, που χωράει άνετα 5 ανθρώπους, μπορείς να κάνεις μικρά ταξιδάκια, να το βάζεις και να το βγάζεις άνετα, και μετά το μόνο που θέλει είναι ένα πλύσιμο με γλυκό νερό. Και βέβαια τραβάει άνετα μονοσκί, wakeboard κλπ. Το μόνο μειονέκτημα των φουσκωτών είναι οι περιορισμένοι βάσει εξωτερικών διαστάσεων χώροι τους, λόγω αεροθαλάμων.
Ζητάνε πάντως λίγα αλλά δίνουν πολλά.
-
Συμπληρώνω ότι τα φουσκωτά χάνουν γρήγορα μεγάλο μέρος της αξίας τους. Δεν συμφέρει να αλλάζεις συχνά εκτός αν πας από μεταχειρισμένο σε μεταχειρισμένο. Για όσους νομίζουν ότι θα αρκεστούν σε ό,τι αγοράσουν από την αρχή είναι μακριά νυχτωμένοι!
Να ξεκαθαρίσουμε ότι αποτελεί τελείως διαφορετική ιστορία το να κουβαλάς τρέιλερ από το να διαθέτεις θέση.... Πλεονεκτήματα του κουβαλήματος η ανεξαρτησία και η ευκολότερη ανακάλυψη νέων περιοχών. Μειονέκτημα ότι το 'ευκολότερα' σηκώνει πολλή συζήτηση... η διαδικασία οδήγησης με τρέιλερ και το ρίξε-βγάλε δεν είναι πάντα αυτόματες διαδικασίες....
Πλεονέκτημα της θέσης: το σκάφος είναι εκεί, πας με το αυτοκίνητό σου φορτώνεις κι έφυγες. Μειονέκτημα άντε βρές τη θέση και διατήρησέ την... Αναγκαστικά πας στα ίδια κοντινά μέρη.
Υπάρχει και το ενδιάμεσο, πάρκινγκ κοντά στη θάλασσα που στο ρίχνουν αυτοί όποτε το χρειαστείς λίγο πριν φτάσεις εκεί.Υπάρχουν δύο στιγμές μεγάλης χαράς σχετικές με τα σκάφη, η στιγμή που το αγοράζεις και η στιγμή που το πουλάς!!
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Υπάρχουν δύο στιγμές μεγάλης χαράς σχετικές με τα σκάφη, η στιγμή που το αγοράζεις και η στιγμή που το πουλάς!!
Βρε Οnyx, για ονομα του Θεου, τι συμβουλες δινεις!!
Μια χαρα ειναι τα σκαφη, αλλωστε τα παντα μπελλας ειναι στη ζωη. Δηλαδη, τι θα κανουμε, θα παιζουμε Playstation μονο, γιατι ειναι 2 κουμπια υποθεση?
Αφου το βαριεσαι το αθλημα, ασε να συμβουλεψει κανενας αλλος.
Πλεούμενα (πολυεστερικά, φουσκωτά, ιστιοφόρα, καϊκια κλπ).