-
Ότι και να πει κανείς για αυτή την πανέμορφη φωτογραφία είναι λίγο. Τυχεροί όσοι ήταν εκεί και είδαν και το αυτοκίνητο από κοντά!!!
-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Ότι και να πει κανείς για αυτή την πανέμορφη φωτογραφία είναι λίγο. Τυχεροί όσοι ήταν εκεί και είδαν και το αυτοκίνητο από κοντά!!!Εγώ την είδα στην Ολλανδία δίπλα στη τελευταία 911 Carrera (Turbo).
Ψηφίζω 911 και στο αισθητικό μέρος... -
Είχα για 2 ημέρες στα χέρια μου (αυτοκίνητο αντικατάστασης) μια BMW i3 REX (δλδ. Range Extender, με τον πρόσθετο κινητήρα εσωτερικής καύσης για μεγαλύτερη αυτονομία) Το είχα οδηγήσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, αλλά για πολύ λίγο. Πλέον έκανα περισσότερα χιλιόμετρα σε καθημερινές συνθήκες (σπίτι-γραφείο) αλλά και στην Εθνική Οδό. Εδώ θα επικεντρωθώ καθαρά στα της οδήγησης, αφού το θέμα εμφάνισης είναι υποκειμενικό αλλά μπορεί και ο καθένας να την κρίνει και ας μην την έχει οδηγήσει.
Για όποιο βαριέται να διαβάζει σεντόνια, ας πάω κατευθείαν στο συμπέρασμα: Το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικό τόσο σαν ιδέα όσο και σαν υλοποίηση. Δεν έχω οδηγήσει άλλο ηλεκτρικό για να μπορώ να συγκρίνω φυσικά, αλλά αυτό που οδήγησα μου άρεσε πολύ, με εξέπληξε ευχάριστα και ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που περίμενα! Πραγματικά ενθουσιάστηκα και το είδα σε καθημερινή χρήση και όχι σε ένα test drive 20-30’. Πάμε τώρα σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Μπαίνεις στο αυτοκίνητο και αμέσως καταλαβαίνεις ότι κάθεσαι αρκετά ψηλά, μια αίσθηση SUV, καμία σχέση με τα hatchback/sedan της BMW. Το εσωτερικό είναι πάρα πολύ φωτεινό και άνετο. Δεν υπάρχει κεντρικό τούνελ και το ταμπλό είναι πάρα πολύ βαθύ αλλά και «άδειο», μόνο 2 οθόνες υπάρχουν αντί για πίνακα οργάνων. Έτσι η αίσθηση άνεσης και άπλετου χώρου είναι έντονη. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις για αντικείμενα, ωσάν πολυμορφικού αυτοκινήτου. Πατάς το “start” για να εκκινήσει ο κινητήρας και ….δεν γίνεται τίποτα! Απλά ανάβει η ένδειξη “READY” στο ταμπλό. Περίεργη αίσθηση να μην ακούς τίποτα! Βάζεις D στο κιβώτιο και ξεκινάς. Το αυτοκίνητο αρχικά εντυπωσιάζει με την επιτάχυνσή του. Δεν είναι τόσο η ταχύτητα με την οποία μαζεύει χιλιόμετρα (αντικειμενικά είναι πολύ γρήγορο μέχρι τα 60 χαω, αρκετά γρήγορο μέχρι τα 100χαω και απλά γρήγορο μέχρι τα 130χαω), όσο η αίσθηση της ακαριαίας επιτάχυνσης, χωρίς κανένα δισταγμό, lag ή καθυστέρηση. Η αίσθηση επιτάχυνσης του ηλεκτροκινητήρα (ο οποίος είναι πολύ δυνατός, μην το ξεχνάμε) με την τεράστια ροπή από τις 0 στροφές είναι μοναδική. Έχω οδηγήσει αρκετά γρήγορα αυτοκίνητα, αυτή την αίσθηση κατά το ξεκίνημα δεν την έχω νοιώσει…είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Δεύτερη μεγάλη διαφορά με τα «συμβατικά» αυτοκίνητα είναι ο τρόπος λειτουργίας του κινητήρα ως φρένο όταν αφήνεις το γκάζι. Η επιβράδυνση είναι πραγματικά έντονη (όπως όταν πατάμε φρένο με αρκετή δύναμη) και όταν το μάθεις/συνηθίσεις, μπορείς πρακτικά να κινείσαι σχεδόν χωρίς καθόλου την χρήση των φρένων! Ουσιαστικά το γκάζι λειτουργεί σαν «ανάποδο φρένο», δηλαδή όσο λιγότερο το πατάς κατά την επιβράδυνση, τόσο περισσότερο φρενάρει, οπότε μπορείς να ελέγξεις το ποσοστό επιβράδυνσης με το πάτημα (ή όχι) του γκαζιού. Θέλει λίγο εξοικείωση, αλλά γρήγορα συνηθίζεται (μου πήρε λιγότερο από 10χλμ σε κίνηση για να το μάθω πλήρως) και έχει 2 πολύ θετικά, αυτός το τρόπος οδήγησης: 1) ελάχιστη φθορά στα φρένα και 2) και πιο σημαντικό, ανάκτηση ενέργειας. Μιλάμε για πραγματική ανάκτηση (η οποία σε πλήρη επιβράδυνση φτάνει τις 82KWh / 100χλμ, απλά είναι για ελάχιστα δευτερόλεπτα τόσο υψηλή) ενέργειας. Ξεκίνησα από το σπίτι με αυτονομία 78χλμ και μετά από 11χλμ έφτασα στο γραφείο με αυτονομία 86χλμ! Με αυτό τον τρόπο μπορείς πραγματικά να κερδίσεις αρκετά χιλιόμετρα αυτονομίας, ειδικά σε οδήγηση μέσα στην πόλη με τα συχνά σταμάτα/ξεκίνα τα οποία κοστίζουν πολύ σε κατανάλωση σε ένα θερμικό αυτοκίνητο, στο i3 να λειτουργούν υπέρ της αυτονομίας. Στην Εθνική Οδό φυσικά η κατανάλωση αυξάνεται, ειδικά πάνω από τα 110 χαω. Πάντως έχει πλάκα να βλέπεις αυτονομία 90χλμ, που σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο ανάβει το λαμπάκι της ρεζέρβας βενζίνης και στο i3να σκέφτεσαι ότι είσαι στο 70% της φόρτισης και άρα έχει πολύ μπαταρία ακόμα…αχαχαχα!!
Το REX λειτουργεί πολύ καλά - αν και δεν ξέρω εάν θα το επέλεγα δεδομένου ότι προσθέτει περί τα 70 κιλά βάρος και €10.000 στην τιμή του αυτοκινήτου. Λίγα λόγια για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Καταρχήν δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου όταν λειτουργεί ο κινητήρας, θα πρέπει να επικρατεί ησυχία (π.χ. στενάκια με καθόλου κίνηση, κλειστό πάρκινγκ κλπ.) για να ακουστεί η λειτουργία του. Σε κανονική κίνηση με τον θόρυβο από τον δρόμο δεν ακούγεται τίποτα. Ο κινητήρας λειτουργεί με 2 τρόπους: 1) αυτόματα μόλις η αυτονομία από τις μπαταρίες πέσει στα 10 χλμ ή 2) με ενεργοποίηση από τον οδηγό για να διατηρήσει τις μπαταρίες στην τρέχουσα κατάσταση φόρτισης (π.χ στο 70% φορτισμένες). Να σημειώσω εδώ ότι ο κινητήρας ΔΕΝ φορτίζει τις μπαταρίες, απλά διατηρεί το φορτίο τους, οπότε εάν το αυτοκίνητο αδειάσει τελείως τις μπαταρίες του, δεν μπορεί να ξεκινήσει με τον κινητήρα, θα πρέπει να μπει πρώτα στο ρεύμα έστω και για λίγο ώστε να φτάσει το 10% φόρτισης. Δεν είναι μεγάλο πρόβλημα στην πράξη, απλά το αναφέρω ως χαρακτηριστικό της λειτουργίας του αυτοκινήτου. Η αυτονομία του i3 μόνο με μπαταρίες (το μοντέλο που είχα εγώ, γιατί το νέο έχει αυξημένη αυτονομία κατά 30%) μπορεί να φτάσει και τα 160χλμ (ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης και φυσικά τον τρόπο οδήγησης) και με το REX ξεπερνάει τα 300χλμ. Επιπλέον, επειδή τα πάντα δουλεύουν ηλεκτρικά, η χρήση του κλιματισμού μειώνει την αυτονομία από 3 έως και 15χλμ (ανάλογα με την ζέστη, τις ρυθμίσεις του κλιματισμού κλπ.).
Από πλευράς οδικής συμπεριφοράς είναι απρόσμενα καλό! Καταρχήν – αν και ψηλό όχημα - έχει πολύ χαμηλά το κέντρο βάρους του (ένεκα των μπαταριών) και έτσι παίρνει ελάχιστες κλίσεις και σου δίνει την αίσθηση ότι είναι «βιδωμένο» στον δρόμο, ακόμα και σε ταχύτητες 120-130 χαω. Η ανάρτησή του είναι ελαφρώς σκληρή (μάλλον χρειάζεται λόγω βάρους) αλλά όχι δυσάρεστη. Θα το χαρακτήριζα αρκετά άνετο (αντίστοιχο με τις υπόλοιπες BMW με συμβατική ανάρτηση), αν και για αυτοκίνητο πόλης θα το ήθελα ένα κλικ πιο άνετο και ας θυσίαζε λίγο την αμεσότητα της οδικής συμπεριφοράς. Το τιμόνι του κόβει πάρα πολύ και οι ελιγμοί στην πόλη είναι παιχνιδάκι. Τα φρένα του είναι πολύ δυνατά, αλλά τα χρησιμοποίησα πολύ λίγο και σε συνδυασμό με την επιβράδυνση από τον κινητήρα, το i3 ακινητοποιείται πραγματικά τάχιστα. Ένα σημείο που θέλει προσοχή είναι οι πεζοί, γιατί το αυτοκίνητο είναι θόρυβο! Έτσι δεν 'προειδοποιεί' τους πεζούς και 2 φορές μου έτυχε να πάνε να περάσουν τον δρόμο (χωρίς να κοιτάξουν) και να μην με πάρουν είδηση, γιατί δεν με άκουσαν.
Πάμε στην πρακτική πλευρά τώρα. Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, γιατί στην Ελλάδα οι υποδομές για ηλεκτρικά οχήματα είναι ανύπαρκτες. Εγώ βρήκα να το φορτίσω σε ένα πάρκινγκ Polis Park (έτυχε να είμαι για δουλειά στη Ν. Σμύνρη και πάρκαρα σε αυτό) το οποίο είναι μεγάλη ευκολία (η κυρία ευγενέστατη και εξυπηρετικότατα, αν και δεν ήξερε την διαδικασία, τελικά τα καταφέραμε να συνδεθούμε με το ρεύμα και να το φορτίσουμε) και επίσης ήταν και δωρεάν. Το άφησα με 29% μπαταρία και μετά από 70’ το πήρα με 75% μπαταρία. Όμως, τα σημεία φόρτισης είναι ελάχιστα στην Αθήνα (στην επαρχία μάλλον ανύπαρκτα) και η οικιακή φόρτιση δεν ξέρω πόσο είναι εφικτή για τον καθένα από εμάς. Επί του πρακτέου, για μια μετακίνηση των 20-25χλμ την ημέρα (π.χ. σπίτι – γραφείο με μέσες αποστάσεις) αρκούν 1-2 φορτίσεις την εβδομάδα. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, σαφώς θα απαιτηθούν και άλλες φορτίσεις.
Θα το αγόραζα? ΝΑΙ, εάν μπορούσα να διαθέσω €40.000 για δεύτερο αυτοκίνητο. Σε μια άλλη Ευρωπαϊκή πόλη, με υποδομές φόρτισης σχεδόν παντού και με προγράμματα ενοικίασης αυτοκινήτων από την BMW για ταξίδια (στην Ελλάδα οι σταθμοί είναι ελάχιστοι και το αντίστοιχο πρόγραμμα υπολειτουργεί) θα το αγόραζα άνετα και ως πρώτο αυτοκίνητο! Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια σειρά 1 πχ, ενώ προσφέρει πολύ χαμηλό κόστος μετακίνησης καθώς και συντήρησης (θέλει ελάχιστα πράγματα στο σερβις, βασικά φρένα και φίλτρο A/C). Ένα ερωτηματικό παραμένει η διάρκεια ζωής των μπαταριών (αν και για 8 χρόνια έχουν εγγύηση) και το κόστος αντικατάστασής τους. Για εμένα το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η περιορισμένη αυτονομία σε συνδυασμό με τον μεγάλο χρόνο φόρτισης και τα λιγοστά σημεία φόρτισης. Γιατί δεν με ενοχλεί να έχω αυτονομία 150χλμ, αρκεί να μπορώ να φορτίσω σχετικά γρήγορα ή να μπορώ να φορτίσω σε πολλά σημεία.
Αυτά τα λίγα και εάν κανείς έχει απορίες, ρωτάτε και εάν γνωρίζω απαντάω!!
-
33k δεν εκανε μεχρι πριν λιγο? Το νέο μοντελλο εχει φτασει ηδη?
Για αστικες μετακινήσεις είναι πολύ καλο (αν και δεν μπορω να φανταστω ποσο κανει να φτιαξεις μικροζημιες) αλλα δεσμεύεις 35κ σε αμαξι που δεν μπορει να σε παει ουτε στο Λουτρακι που λεει ο λογος. Αυτό είναι και το μειον του. Ότι δεν μπορει να φυγει καθολου εκτος Αθηνας. ΕΠισης σκεψουν να το πας σε ένα νησι και να κοπει το ρευμα. Δεν θα μπορεις να πας πουθενα. Εν τελη για Ελλαδα δεν κανουν αυτά τα αμαξια.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
33k δεν εκανε μεχρι πριν λιγο? Το νέο μοντελλο εχει φτασει ηδη?Για αστικες μετακινήσεις είναι πολύ καλο (αν και δεν μπορω να φανταστω ποσο κανει να φτιαξεις μικροζημιες) αλλα δεσμεύεις 35κ σε αμαξι που δεν μπορει να σε παει ουτε στο Λουτρακι που λεει ο λογος. Αυτό είναι και το μειον του. Ότι δεν μπορει να φυγει καθολου εκτος Αθηνας. ΕΠισης σκεψουν να το πας σε ένα νησι και να κοπει το ρευμα. Δεν θα μπορεις να πας πουθενα. Εν τελη για Ελλαδα δεν κανουν αυτά τα αμαξια.
€36K έκανε και συνεχίζει να έχει τόσο. Απλά το REX από 40k πήγε στα 46k. Είπα 40k, στρογγυλεμένα και με το σκεπτικό ότι 2-3 έξτρα το πιθανότερο είναι ότι θα τα βάλει ο υποψήφιος αγοραστής.
Οι μικροζημιές εάν είναι σε Carbon panel δεν επισκευάζονται εδώ, μόνο Γερμανία. Το κόστος είναι μεγάλο αλλά όχι κάτι εξωφρενικό.
Για την αυτονομία έχεις δίκιο (εφόσον μιλάμε για το αμιγώς ηλεκτρικό και όχι το REX), όπως είπα είναι το μοναδικό του μειονέκτημα. Λουτράκι πας, απλά πρέπει εκεί να το φορτίσεις. Σε νησί είναι ένα θέμα, αλλά όπως είπα είναι για 2ο αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Μόνο σε χώρες με υποδομές κάνει για 1ο αυτοκίνητο.
-
Με το Ρεξ χανεις το νοημα της ολης κατασκευης. Εν τελη κανει την ιδια δουλεια με θερμικο σουπερ μινι των 13κ. Βεβαια ολα θα αλλαζαν αν υπηρχε υποδομη για φορτιση σε καθε Ελληνικη πολη.
-
Με το Ρεξ χανεις το νοημα της ολης κατασκευης. Εν τελη κανει την ιδια δουλεια με θερμικο σουπερ μινι των 13κ. Βεβαια ολα θα αλλαζαν αν υπηρχε υποδομη για φορτιση σε καθε Ελληνικη πολη.Συμφωνώ (και εγώ εάν το αγόραζα BEV θα το έπαιρνα, όχι REX), αλλά να σημειώσω ότι η κατανάλωση του REX είναι πολύ χαμηλή (αν και θα μπορούσε να είναι και χαμηλότερη με ένα μοτέρ ειδικά εξελιγμένο για το i3). Παρόλα ταύτα, αυτή την στιγμή είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα, εάν θές να κάνεις μεγαλύτερες μετακινήσεις. Αμιγώς για την πόλη, είναι ΟΚ και το BEV για την Ελλάδα.
ΥΓ: Τρέχει και προσφορά με δωρεάν το ρεύμα για 100.000 χλμ, οπότε γίνεται πιο ελκυστικό.
-
Καλα αυτο μονο προσφορα δεν ειναι γιατι το κοστος του ρευματος ειναι ελαχιστο.
-
Καλα αυτο μονο προσφορα δεν ειναι γιατι το κοστος του ρευματος ειναι ελαχιστο.€ 2.500 είναι το κόστος ή τέλος πάντων τα χρήματα που σου δίνουν. Δεν ξέρω τι άλλες εκπτώσεις παίζουν, γιατί δεν ρώτησα.
-
Ας σου δινουν 2500 εκπτωση οταν αγοραζεις οκ σου δενουν εκπτωση. Σε καθε περιπτωση ειναι αμαξι για πολυ βαθιες τσεπες.
-
Πιστεύω ότι όποιος παίρνει ι3 θα κάνει και μικτή... Μόνο να φανταστώ μπορώ πόσο μπορεί να έχουν μηχανικά μέρη κλπ...
-
Εννοειται
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Πιστεύω ότι όποιος παίρνει ι3 θα κάνει και μικτή... Μόνο να φανταστώ μπορώ πόσο μπορεί να έχουν μηχανικά μέρη κλπ...Τι εννοείς γιατί δεν το κατάλαβα? Εννοείς ότι σε πιθανό τρακάρισμα το κόστος θα είναι μεγάλο λόγω επισκευής των μηχανικών μερών? Αφού τα μηχανικά μέρη είναι ελάχιστα (πολύ λιγότερα από βενζινοκινητήρα)....τα panel σίγουρα είναι ακριβά στην επισκευή.
ΥΓ: Πιστεύω ότι η μικτή ασφάλεια σε καινούργιο αυτοκίνητο είναι εκ των ουκ άνευ. Εγώ σε όλα κάνω μικτή, δεν συζητάω καν την απλή (εφόσον το αυτοκίνητο είναι μέχρι 10ετίας).
-
Bmw 316 E46 COMPACT TI '04
Δίπορτο, με αρκετά χιλιόμετρα πάνω ομολογώ...και ίσως αυτό επηρεάζει και την εικόνα που αποκόμισα από το αμάξι.
Θα έλεγα ότι πάνω κάτω με παρέπεμψε στις εντυπώσεις που έχω από άλλα hatchback της ίδιας περιόδου, όπως το 306, το corolla κτλ. Οι χώροι στην καμπίνα αξιοπρεπείς, το πορτ παγκάζ ούτε μικρό ούτε μεγάλο. Το αμάξι είχε CD Player, Bucket Καθίσματα, Ηλεκτρικούς Καθρέφτες, Κεντρικό κλείδωμα, ESP, Ζάντες αλουμινίου, Ηλεκτρικά παράθυρα, ABS, Κλιματισμό, Immobilizer και Υδραυλικό τιμόνι.
Στον δρόμο το τιμόνι μου έδωσε μια αίσθηση τζογαρίσματος - που έχω συναντήσει και σε άλλα της κατηγορίας. Η μηχανή με 116 άλογα φαντάζομαι καλή για το 2004, αλλά απλά επαρκής για μια γρήγορη προσπέραση. Σχετικά καλά στημένο αμάξι, στις στροφές δίνει αίσθηση ασφάλειας, χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις. Τα φρένα εμπνέουν εμπιστοσύνη. Το 5τάχυτο κιβώτιο απλά καλό.
Νομίζω ότι με λιγότερα χλμ θα αποκόμιζα καλύτερη εικόνα για το αυτοκίνητο... -
Δεν έχουν σχέση τόσο τα χιλιόμετρα, όσο η συντήρηση που έχει γίνει στο αυτοκίνητο. Ειδικά τα Ε46 υποφέρουν σε κάποια σημεία της ανάρτησης (κυρίως ελαστικούς συνδέσμους), οπότε εάν δεν είναι αλλαγμένοι, το αυτοκίνητο δίνει αίσθηση τζόγου και ότι πάει λίγο βάρκα-γυαλό. Είχα την Compact για 1.5 χρόνο (325ti) και ήταν μια κανονική Ε46, απλά με πιο μικρό χώρο αποσκευών (δεν ήταν όπως η Ε36 Compact που ήταν 'φτωχός' συγγενής).
-
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
Δεν έχουν σχέση τόσο τα χιλιόμετρα, όσο η συντήρηση που έχει γίνει στο αυτοκίνητο. Ειδικά τα Ε46 υποφέρουν σε κάποια σημεία της ανάρτησης (κυρίως ελαστικούς συνδέσμους), οπότε εάν δεν είναι αλλαγμένοι, το αυτοκίνητο δίνει αίσθηση τζόγου και ότι πάει λίγο βάρκα-γυαλό. Είχα την Compact για 1.5 χρόνο (325ti) και ήταν μια κανονική Ε46, απλά με πιο μικρό χώρο αποσκευών (δεν ήταν όπως η Ε36 Compact που ήταν 'φτωχός' συγγενής).Φάνη νομίζω ότι - πάλι - έθεσες το ζήτημα καλύτερα από εμένα. Ουσιαστικά αυτό υπονόησα με το 'πολλά χιλιόμετρα'...ένα ταλαιπωρημένο αμάξι που δεν έχει συντηρηθεί σωστά...
-
Στη Σαντορίνη με RCH 356 Speedster
Ενα ακόμα πανέμορφο οδοιπορικό : http://www.4troxoi.gr/odigoyme/odoiporika/sti-santorini-me-rch-356-speedster
-
Και με ελληνικές πινακίδες? Μπράβο τους!
Ονειρικό αμάξι ακόμα και σαν ρεπλικα. -
Ο χρήστης Manker έγραψε:
...Εσυ την οδηγησες και το ανηρτησες εδω?
Αληθεια ρωταω.
Το θεμα παντως ειναι μονο για οδηγικες παραστασεις των μελων, οχι τεστ. -
Κάποια ιδιαίτερα αυτοκίνητα όπως η F Type ή το δημιούργημα της Replicar ξεφεύγουν από την κλασική δοκιμασία ενός αυτοκινήτου, του τυπικού τεστ και των μετρήσεων. Και σίγουρα δεν θα δεις εδώ τεστ ενός supermini ή ενός crossover που θα δεις στο περιοδικό.
Οι δε εργαζόμενοι και συνεργάτες του περιοδικού φυσικά συμμετέχουν και στο forum.
Οδήγησα....