Οδήγησα για δύο ημέρες ένα καινούργιο (7500χλμ) Peugeot 206+ με τον 1,4 75 ίππων.
Τι να πω, δεν κατάλαβα το αυτοκίνητο και κυρίως τη λογική του.
Ένα περίεργο υβρίδιο που συνδυάζει τα αρνητικά των δύο γενεών (206-207) απ’ όπου προήλθε
Ήταν και σε μία περίεργη, επίσης έκδοση εξοπλισμού, «ντεμέκ σπορ»: 3θυρο με καθίσματα καλής πλευρικής στήριξης με χρωμιωμένη απόληξη εξάτμισης, μεταλλική λαβή λεβιέ, μεταλλικά-αγωνιστικά πεντάλ, μεταλλική τάπα ρεζερβουάρ, ημιδερμάτινο τιμόνι, αλλά ταμπούρα, τάσια, λάστιχα «οικολογικά» 175/60/14 και αργό κινητήρα.
Αισθητικά, δείχνει χειρότερο και από το 206 και από το 207. Η προσθήκη του μπροστινού του 207 είναι παράταιρη (ψηλό και φαρδύ) και δείχνει ογκώδες και άσχημο, σαν να βάλαμε μετά από τρακάρισμα την πρώτη διαθέσιμη πρόσοψη. Επίσης το ταμπλώ του 207 είναι μεγάλο και βαθύ για το 206, οπότε χάθηκε διαθέσιμος χώρος για τους επιβάτες. Επίσης λόγω φτωχού εξοπλισμού (δεν υπήρχε καμία οθόνη, ούτε ρολόι!) το μαύρο ταμπλώ έδειχνε πολύ μονότονο και άδειο. Κοινώς χάλασαν την ωραία αισθητική του εμπρός μέρους του 206 και του εσωτερικού, χωρίς να βάλουν τα καλύτερα μετατρόχια και τις ρυθμίσεις του 207 στην ανάρτηση.
Στο δρόμο επίσης ανάμικτη αίσθηση. Καταρχήν είναι αργό, δεν περίμενα και πολλά αλλά το γνωστό «ελαστικός κινητήρας που τραβάει από χαμηλά» το κατάλαβα ως κινείται το στροφόμετρο αλλά το ταχύμετρο δεν ακολουθεί. Δεν έχει νόημα ούτε διαφορά η χρήση του κινητήρα πάνω από τις 5000 στροφές, ούτε βέβαια παρακάτω έχει κάποια «καλή» περιοχή.
Η ανάρτηση δεν είναι σκληρή (όπως θα περίμενα σε μία «σπορ» προσέγγιση), αλλά ούτε και άνετη, αφού είναι σφικτό εκεί που δεν πρέπει (μικρές ανωμαλίες) αλλά πλαδαρό και ασαφές σε συνεχόμενες στροφές (πυλαία-χορτιάτη). Ευτυχώς δεν υπάρχουν μεγάλες κλίσεις και το ελαφρύ τιμόνι έχει απόκριση. Επίσης είναι αρκετά happy-tail και γενικά στρίβει καλά εάν ξεπεραστεί η μαλακή–ασαφής αίσθησή του. Δεν έχω οδηγήσει καμία έκδοση του 207, αλλά έχω χρόνια που οδήγησα ένα 206 1,4 με τον ίδιο κινητήρα, το οποίο μου είχε φανεί πιο μαλακό αφού έπαιρνε μεγάλες κλίσεις, αλλά μου έδινε την εντύπωση ότι έστριβε με μεγαλύτερη σαφήνεια και αποτελεσματικότητα, ενώ ήταν σαφώς πιο άνετο.
Καταλήγοντας για τη συμπεριφορά στο δρόμο θα το χαρακτήριζα σαν βελτιωμένη (ραφιναρισμένη) εικόνα ενός Corsa C!, το ποίο και θεωρώ γενικά μέτριο και προς αποφυγή αυτοκίνητο.
Και για την κατανάλωση (με το χέρι, αφού δεν είχε υπολογιστή ταξιδίου) χοντρικά ήταν 8,5 λίτρα/100χλμ, χωρίς πολλή πίεση, πόλη και περιαστικά και με λίγο air-con.
Συμπερασματικά, προφανώς δεν έχει λόγω ύπαρξης το 2012 ένα τέτοιο ξεπερασμένο υβρίδιο ούτε ως φθηνή -(;) κοντά στις 12500 τιμολογούνταν εάν είδα καλά- εναλλακτική έκδοση.