-
Το δικό μου manual έτσι γράφει ρε παιδιά και είχα αναφέρει και την σελίδα.
Μπορεί στα νεώτερα να μην ισχύει και τότε πάσο. Στο δικό μου ( ΜΥ 2005 ) σίγουρα ισχύει.
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Ανεξέλεγκτη κατάσταση για τα ηλεκτρονικά θα είναι η απώλεια επαφής ενός τροχού πχ ή κάτι παρόμοιο.
Δηλαδή όταν ένα αυτοκίνητο σηκώνει τον εσωτερικό τροχό σε μία στροφή είναι ανεξέλεγκτη κατάσταση?
Για τα ηλεκτρονικά ή την καθημερινή οδήγηση τι είναι ; Το αυτοκίνητο πλησιάζει πολύ κοντά στα όριά του όταν θα σηκώσει τον ένα τροχό σε στροφή κατά την ταπεινή μου άποψη.
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Το δικό μου manual έτσι γράφει ρε παιδιά και είχα αναφέρει και την σελίδα.Μπορεί στα νεώτερα να μην ισχύει και τότε πάσο. Στο δικό μου ( ΜΥ 2005 ) σίγουρα ισχύει.
Και το δικό μου 2005 μοντέλο είναι. Όταν το απενεροποιώ ανάβει η λυχνία του ESP μόνιμα και έχω ένδειξη ESP off, και έτσι παραμένει και στα π.χ. 120χλμ/ώρα. Έχεις κάνει τέτοια δοκιμή και στα 70 έχεις ξανα ESP on?
Και προς Θεού, δε στη λέω απλά με παραξενεύει λίγο το γεγονός, γιατί στη σελίδα που αναφέρεις το manual λέει οτι απενεργοποιείται μέχρι τα 50χλμ (εννοώντας εν κινήσει). -
Ο χρήστης VASG έγραψε:
Το δικό μου manual έτσι γράφει ρε παιδιά και είχα αναφέρει και την σελίδα.
Μπορεί στα νεώτερα να μην ισχύει και τότε πάσο. Στο δικό μου ( ΜΥ 2005 ) σίγουρα ισχύει.
Και το δικό μου 2005 μοντέλο είναι. Όταν το απενεροποιώ ανάβει η λυχνία του ESP μόνιμα και έχω ένδειξη ESP off, και έτσι παραμένει και στα π.χ. 120χλμ/ώρα. Έχεις κάνει τέτοια δοκιμή και στα 70 έχεις ξανα ESP on?
Και προς Θεού, δε στη λέω απλά με παραξενεύει λίγο το γεγονός, γιατί στη σελίδα που αναφέρεις το manual λέει οτι απενεργοποιείται μέχρι τα 50χλμ (εννοώντας εν κινήσει).Εμένα αναφέρει ότι το ESP απενεργοποιείται πλήρως μέχρι τα 70 χάω αλλά μετά επεμβαίνει. Το έχω δοκιμάσει και με φίλο που αγόρασε το ίδιο αυτοκίνητο με full IDS+ και ενεργοποιείται ( το είδαμε αφενώς να αναβοσβήνει αφετέρου το αυτοκίνητο συμπεριφέρθηκε αναλόγως ). Το δικό μου δεν το πρόκειται να το υποβάλλω σε τέτοιες δοκιμασίες. Εκείνος δεν είχε πρόβλημα.
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Ανεξέλεγκτη κατάσταση για τα ηλεκτρονικά θα είναι η απώλεια επαφής ενός τροχού πχ ή κάτι παρόμοιο.Τα παραδείγματα για drift στο Κολωνάκι ή στο Παγκράτι είναι ανεξέλεγκτη κατάσταση οδηγού και μόνο η αστυνομία θα μπορούσε να μαζέψει τον μαλάκα.
Μάλλον δεν κατάλαβες τι θέλω να πώ, αλλα βαριέμαι να το εξηγήσω.
Επίσης δε νομίζω να εξετάζουμε κοινωνιολογικές και νομικές προκτάσεις των ηλεκτρονικών, αλλα τα ίδια τα ηλεκτρονικά. Μην μελετάς συμπεριφορές, για αυτοκίνητα μιλάμε! -
Όχι κατάλαβα. Λέω ότι ανεξέλεγκτη κατάσταση για τα ηλεκτρονικά θα είνα ινα σηκωθεί ο ένας τροχός.
Ειδικά τώρα με τα ηλεκτρονικά που μαθαίνουν το πως οδηγεί κάποιος ( πολλά αυτοκίνητα ρυθμίζουν ένα κάρο παραμέτρους 'μαθαίνοντας' πως οδηγεί κάποιος ) θα είναι δυνατόν , σε ότι αφορά τουλάχιστον τη συγκεκριμένη στιγμή να αντιληφθεί το όχημα ως σύνολο , ότι είσαι σε φάση παιχνιδιού ( όχι σε ατύχημα μετά από πρόσκρουση ή τιμωνιές ή απότομα φρεναρίσματα κατά τη διάρκεια μίας διαδρομής ομαλής οδήγησης ) αλλα΄να μαζέψει το όχημα εάν πχ σηκωθεί ο ένας τροχός και δημιουργείται κίνδυνος όπως το γυροσκόπιο που έχουν πολλά συστήματα αναρτήσεων πλέον ότι το όχημα κινδυνεύει πχ να ανατραπεί.
-
Δηλαδη αμα φερεις μια τετακα (η 15) αλλα δεν σηκωθει ο τροχος απο την ασφαλτο?
Αυτο που λετε, το να μπορεις να παιζεις δηλαδη με drift κλπ αλλα αμα χαθει ο ελεγχος να ξαναμπαινει το ESP, νομιζω το εχει καταφερει η Ferrari στην F430 στην ρυθμιση race.
-
Πιστεύω ότι γίνεσαι καλύτερος οδηγός όταν δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά τα οποία σου δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας.
Έχουμε καταντήσει να πάιρνουν όλοι αυτοκίνητα με 200-300 άλογα που έχουν μη απενεργοποιήσημα ηλεκτρονικά, αλλά τα οδηγούν μέσα στην κίνηση.
Άμα δεν μπορείς να ελένξεις την ιπποδύναμη πάρε μικρότερο αυτοκίνητο χωρίς ηλεκτρονικά.
Επίσης αμά κάνει τη μαλακία ο οδηγός δεν πιστεύω ότι τα ηλεκτρονικά μπορούν να σε σώσουν.
Σε μερικές πειριπτώσεις μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα, όταν τη στιγμή που πάς να το επανφέρεις με ανάποδο σου παταέι φρένο. Άλλωστε τα ηλεκτρονικά είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να επεμβαίνουν πριν τα πραγματικά όρια του αυτοκινήτου.
-
Το Cameraquest πάντως λέει ότι, αν θες να μάθεις φωτογραφία, πρέπει να πάρεις μια μηχανή χειροκίνητης εστίασης, χωρίς κανέναν αυτοματισμό - ούτε καν προτεραιότητα διαφράγματος - και να χρησιμοποιήσεις φακούς σταθερής εστιακής απόστασης αντί για zoom. Μήπως το ανάλογο ισχύει και για τα αυτοκίνητα;
-
Ο χρήστης Luke Dreamwalker έγραψε:
Πιστεύω ότι γίνεσαι καλύτερος οδηγός όταν δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά τα οποία σου δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας.Έχουμε καταντήσει να πάιρνουν όλοι αυτοκίνητα με 200-300 άλογα που έχουν μη απενεργοποιήσημα ηλεκτρονικά, αλλά τα οδηγούν μέσα στην κίνηση.
Άμα δεν μπορείς να ελένξεις την ιπποδύναμη πάρε μικρότερο αυτοκίνητο χωρίς ηλεκτρονικά.
Επίσης αμά κάνει τη μαλακία ο οδηγός δεν πιστεύω ότι τα ηλεκτρονικά μπορούν να σε σώσουν.
Σε μερικές πειριπτώσεις μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα, όταν τη στιγμή που πάς να το επανφέρεις με ανάποδο σου παταέι φρένο. Άλλωστε τα ηλεκτρονικά είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να επεμβαίνουν πριν τα πραγματικά όρια του αυτοκινήτου.
Είναι ωραία τα ηλεκτρονικά, τρέχαμε σε αυτοκινητόδρομο με -6 βαθμούς και παγωμένα σημεία με 180-200 και το κίτρινο τρίγωνο να αναβοσβήνει συνέχεια. Όχι ότι δεν κινδυνεύαμε (γι αυτό αναβόσβηνε - ΚΙΝΔΥΝΟΣ) αλλά αν δεν είχαμε τα ηλεκτρονικά μάλλον θα είχαμε χάσει τον έλεγχο.
Στο χιόνι για να παρκάρεις τα απενεργοποιείς αλλιώς γλιστράει και κολλάς. Τα έχεις ενεργοποιημένα όμως για παιχνίδι στο χιόνι, σαν σκάφος στη θάλασσα γυρνάει (σιγά-σιγά) ότι και να κάνεις με το τιμόνι/γκάζι. Ανεργοποιημένα τρως σφαλιάρες ΔΥΝΑΤΕΣ.
-
Εγω αμφιβάλλω πολύ οτι και αυτοί που έχουν ηλεκτρονικά, ESP κτλ, τα έχουν τεστάρει ποτέ σε κάποιο ανοιχτό μέρος, να δουν τι κάνει το αυτοκίνητο με αυτά. Ακόμα και όταν τα έχεις, λογικά θα θέλουν προσαρμοσμένες αντιδράσεις.
-
Luke Dreamwalker
skulloneΤα ηλεκτρονικα υπαρχουν για να σε σωσουν απο μια δυσκολη στιγμη, η οποια μπορει να σου συμβει ακομα και αν εισαι ο Σουμαχερ (απροοπτο), και θα το κανουν κανοντας πραγματα που δεν μπορεις να κανεις ακομα και αν εισαι ο
Σουμαχερ. Το να λεμε οτι τα ηλεκτρονικα δεν αφηνουν τον οδηγο να μαθει να οδηγει, ειναι ατοπο. Κανενα ηλεκτρονικο δεν σε μαθαινει να οδηγεις ή σε εμποδιζει απο το να μαθεις. -
gmantz, μάλλον έχεις δίκιο.
kacey, πολύ σωστά τα λες. Τα μόνα ηλεκτρονικά που δεν σε αφήνουν να μάθεις είναι τα μη απενεργοποιούμενα.
-
Παντως το esp του clio ειναι τρομερα καλορυθμισμενο κ σου δινει πολλα περιθωρια να παιξεις.Με εχει σωσει 2 φορες οταν α) απο κακο υπολογισμο του δρομου πηγα να βγω εκτος(νομιζα οτι ηταν ευθεια ενω ηταν αριστερη κλειστη στροφη και β)στη Μανη οταν κανω προσπεραση σε ευθεια αλλα ακολουθουσε Sακι κ μη μπορωντας να κοψω,μπηκα με πολλα παραπανω,το αμαξι πλασαριστηκε απο μονο του ουσιαστικα κ με γκαζι στην εξοδο το επαιξα και χερας επιπροσθετως(ενω ειχα ασπρισει απο το φοβο μου κ στη πραγματικοτητα μαλλον εχασα το αυτοκινητο)
Στο δρομο το αφηνω παντα.
Στη πιστα προτιμω να το εχω απενεργοποιημενο,αλλα αυτο δεν σημαινει οτι με ενεργοποιημενο το esp δεν θα μπορεις να παιξεις.Χανεις χρονο μεν,αλλα επειδη τα περιθωρια πριν επεμβει οπως ειπα ειναι μεγαλα,μπορεις να γραψεις χρονο ακομα κ ετσι.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Luke Dreamwalker
skulloneΤα ηλεκτρονικα υπαρχουν για να σε σωσουν απο μια δυσκολη στιγμη, η οποια μπορει να σου συμβει ακομα και αν εισαι ο Σουμαχερ (απροοπτο), και θα το κανουν κανοντας πραγματα που δεν μπορεις να κανεις ακομα και αν εισαι ο
Σουμαχερ. Το να λεμε οτι τα ηλεκτρονικα δεν αφηνουν τον οδηγο να μαθει να οδηγει, ειναι ατοπο. Κανενα ηλεκτρονικο δεν σε μαθαινει να οδηγεις ή σε εμποδιζει απο το να μαθεις.ακριβως, εκτος αν δεν ισχυε αυτο, τοτε οι οδηγοι μεχρι και πριν 5-10 θα επρεπε να ειναι οι καλυτεροι ολων των εποχων μιας και εμαθαν (??) να οδηγουν χωρις ηλεκτρονικα...
αυτο ισχυει και για οσους λενε οτι με τα ηλεκτρονικα εισαι πιο επιρρεπης σε ατυχηματα γιατι νιωθεις πιο ασφαλης...
τοτε οι κατοχοι παλιων αυτοκινητων δε θα επρεπε να εχουν τρακαρει ποτε γιατι λογω ανασφαλειας που θα ενιωθαν θα προσαρμοζαν τη ταχυτητα τους αναλογα.εγω πιστευω οτι ολα ειναι θεμα οδηγου.
-
Όσες φορές ανάβουν τα ηλεκτρονικά (χωρίς να έχω πιέσει) ψάχνω να δω που είναι το εικονοστάσι και που είναι τσαλακωμένη η μπαριέρα γιατί σίγουρα με υποδεέστερο αυτοκίνητο κάποιος έχει πάθει ζημιά σ΄ αυτό το σημείο !!!
Θεωρώ ότι είναι πολύτιμα!!!!
Σε ότι αφορά δοκιμές χωρίς ESP τώρα…………………
Στο Α4 μπορείς κάλλιστα να οδηγείς χωρίς ESP απλά πατάς το κουμπάκι.............αλλά το αμάξι και λόγο βάρους δεν έχει την τρομερή εκρηκτικότητα ώστε να σε καταστρέψει, είναι προβλέψιμο τετρακίνητο με τάσεις υποστροφής και στην διόρθωση τρως χαστούκια που θέλουν χώρο!!!
Στην AMG αφού είχα δει πολύ καλά πως επεμβαίνει και τι κάνει το ESP σε ένα ταξίδι για ορεινή Ηλεία είπα θα δοκιμάσω στην άνοδο για Αρτεμίσσιο και στην 111.
Δεν θα το ξεχάσω ποτέ!!!
Σταματάω στο Σπαθοβούνι στα διόδια βγάζω το σκονάκι και μπαίνω τελικά σε Dyno Mode χωρίς ESP, ABS και BAS και εκεί έχω αρχίσει να ιδρώνω και να χτυπάει η καρδούλα μου
Ρε λες να σβουρίξω με το ρημάδι???Αφου ρολλάρω μέχρι το επόμενο parking για να ξεψαρώσω…. σταματώ στο επόμενο parking για burn out εκκίνηση . Έκαψα 2 κιλά λάστιχο και εκτοξεύτηκα στην ευθεία με ουρλιαχτά, σύννεφα καπνού πίσω μου και γλιστρηματακια ουράς ΣΦΥΓΜΟΙ 200. Λέω βουρ για τις στροφές στο Αρτεμίσιο όπου πλαγιάζεις στα 180+ και δεν το κρύβω ψιλοχέστ@@@@ καθώς αυτή η διόρθωση της υπερστροφής θέλει χώρο, και άλλο γκάζι και πολλά μπαλάκια τα οποία δεν μου πολύ περισσεύουν.
Βγαίνω από το τούνελ ξανά on τα συστήματα…… και μόλις περνάω την διασταύρωση για Μαζέϊκα πάλι στάση σκονάκι και Dyno mode. Στον στενό επαρχιακό δρόμο αν δεν είσαι με πολύ σύνεση στο γκάζι ή δεν θυμάσαι την κάθε στροφή και θες να πας γρήγορα σε κάθε στροφή μπορείς να πετάς την ουρά για πλάκα με τα γκάζι ενώ οι ρυθμοί είναι πολύ ψηλά χωρίς να το έχεις καταλάβει, ΑΛΛΑ δυστυχώς θέλεις και το μισό αντίθετο ρεύμα για να διορθώσεις ενώ από μέσα νιώθεις ότι γλύφεις βράχους μπαριέρες και γενικότερα ότι υπάρχει στα άκρα του δρόμου συν του ότι μπορεί στην επόμενη στροφή να έχει γίδια. Κάτι σαν να προσπαθείς να δαμάσεις τον ταύρο στο υαλοπωλείο!!!
ESP on λοιπόν και αν θέλω τρέλες ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑΚΙ
Πιστεύω αυτοκίνητο με 300+ άλογα χωρίς ESP θα σε στείλει στα κυπαρίσσια όταν υπερβάλεις
Πριν αρχίσετε να με κράζετε και να με λέτε κουλό αλλιώς είναι να ντριφτάρεις με ένα MX5 σε μια γωνιά και πολύ αλλιώς είναι να παλεύεις με το τέρας. Προτιμώ MX5, EVO κλπ
-
Πιστεύω αυτοκίνητο με 300+ άλογα χωρίς ESP θα σε στείλει στα κυπαρίσσια όταν υπερβάλεις
Πριν αρχίσετε να με κράζετε και να με λέτε κουλό αλλιώς είναι να ντριφτάρεις με ένα MX5 σε μια γωνιά και πολύ αλλιώς είναι να παλεύεις με το τέρας.
+1000
ειδικα σε δρομο με ψιλοβροχο ακομα και 100 αλογα να εχεις,καποιο δεντρο-χαντακι-στυλο κτλ θα μαζεψεις.Φαντασου με 200-300 αλογα τι γινεται.
Το καλο με τα ηλεκτρονικα ειναι οτι σε αφηνουν να χαλαρωνεις πισω απο το τιμονι και να μην εισαι τσιτα συνεχεια. -
Και τί ειναι το τιμόνι για να χαλαρώσεις? Ξαπλώστρα?
-
Γενικα ειμαι υπερ των ηλεκτρονικων βοηθηματων , αλλα οταν τα βλεπω σε αυτοκινητα 1400-1600 κυβικων , τοτε ναι ειναι για κουλους...
(βεβαια τωρα που το ξανασκεφτομαι παλι κερδισμενοι βγαινουμε γιατι γλιτωνουμε εμεις 'οι απεναντι' απο τους κουλους )
-
Το δικό μου που είναι 1600 αποκλείεται να βρεθεί μπροστά σε ένα σκύλο που πετάχτηκε ή σε ένα κομμάτι πάγου, αμμοχάλικου κλπ όπου τότε το esp θα δουλεύει στο full? Είμαι κουλός δλδ? Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι επιστήμονες με ειδικές μελέτες που νομίζω ότι θα το καθιερώσουν από το 2012 υποχρεωτικό όπως είναι σήμερα το abs ξέρουν λιγότερα από εμάς?
Και μερικά βιντεάκια http://www.youtube.com/watch?v=j-hHWSQhKuc
http://www.youtube.com/watch?v=bq2Gh_Ln ... re=related
Ηλεκτρονικα βοηθηματα. Για κουλους ή μηπως οχι?