-
Ο χρήστης Alba Parietti έγραψε:
Οι επικεφαλείς σχεδιασμού ολόκληρων ομίλων ή εταιρειών δεν σχεδιάζουν.Απλά εγκρίνουν αυτά που σχεδιάζουν άλλοι.Ούτε έχουν τον τελευταίο λόγο στο ποιά κατεύθυνση θα ακολουθήσει τελικά ο σχεδιασμός,.Αγαπητη μου Αlba Parietti ,η πνευματικη μου στερηση , απο τα ιαματικα γραπτα σου περι της Ιταλικης σχεδιασης , με κανουν να ξεπερνω τους καλους τροπους ευγενειας , και να ζητω να σωσεις την κατασταση , γραφοντας κατι σχετικο με τα εργα του Ζαγκατο .
υ.γ. Ειμαι περιεργος μηπως ληθει η απορια μου , γιατι μ'αρεσουν πολυ ελαχιστα απ'τα φερωντα την υπογραφη του , και ανατριχιαζω στην οψη των περισσοτερων μοντελων του , θεωρωντας τα ......,
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
Ειμαι περιεργος μηπως ληθει η απορια μου , γιατι μ'αρεσουν πολυ ελαχιστα απ'τα φερωντα την υπογραφη του , και ανατριχιαζω στην οψη των περισσοτερων μοντελων του , θεωρωντας τα ......,Kαι δεν τολμούσα να το πω νομίζοντας ότι μόνο εγώ είμαι ο περίεργος....
-
](http://imageshack.us)
[/img]Αυτο πχ , μου φαινεται σαν να το σχεδιασαν σε βρεφονηπιακο σταθμο
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
Ειμαι περιεργος μηπως ληθει η απορια μου , γιατι μ'αρεσουν πολυ ελαχιστα απ'τα φερωντα την υπογραφη του , και ανατριχιαζω στην οψη των περισσοτερων μοντελων του , θεωρωντας τα ......,
Kαι δεν τολμούσα να το πω νομίζοντας ότι μόνο εγώ είμαι ο περίεργος....
Να' στε καλά! Με έχουν ήδη λοιδωρήσει σε άλλο forum κάποιος Aretino και ένας καλός φίλος 'Ζαγκατολόγος', όταν τόλμησα να πω την άποψή μου για μερικά εκτρώματα των αδελφών:
- Fulvia (με ωραία φώτα Peugeot)
- Alfa Romeo Junior
- Flavia (από τα πιο άσχημα αυτοκίνητα που έχω δει και χωρίς καμμία αρμονία σε καμμία πλευρά της)
- Alfa Romeo SZ
Πέραν των όσων είχα αναφέρει εκεί, να προσθέσω και: - Ferrari 575
- Alfa Romeo 2600 SZ
- Fiat Panoramica Berlinetta
- Fiat 750 coupe Zagato (1960)
- Abarth Zagato Spider
- Aston Martin Zagato 1986
- Spyker C12 (ιδίως από πίσω)
- Aston Martin DB4 κλπ
Βέβαια, υπάρχουν και όμορφα αυτοκίνητα, όπως η Flaminia, αλλά ακόμη και η Appia που έδειξες. Όμως, σε γενικές γραμμές, είμαι αντιζαγκατολόγος...
-
Ο χρήστης Μιχαήλ Δημάκης έγραψε:
- Fulvia (με ωραία φώτα Peugeot)
...και Renault 12/16 εμπρός
-
Ο χρήστης Μιχαήλ Δημάκης έγραψε:
....... Όμως, σε γενικές γραμμές, είμαι αντιζαγκατολόγος...ωχ ξαναερχεται θυελλα....αυτη τη φορα δεν θα τ αντεξω
-
Θα σου βάλω πιπέρι στο στόμα (έβαλες και τη GTE που είναι όντως η πιο.....περίεργη Appia που βγήκε από το studio Zagato).
Δεν προλαβαίνω τώρα,αλλά υπόσχομαι να γράψω πέντε πραγματάκια,που αποδεικνύουν πως πέρα από τις πιο προωθημένες κατασκευαστικές λύσεις και την έρευνα στο χώρο της τότε αεροδυναμικής,στου Zagato ασχολήθηκαν και με τη δημιουργία πολλών όμορφων αυτοκινήτων.
Σκέψου μόνο ποιό είναι το πιο όμορφο μοντέλο της Aston Martin
Tέλος αν κάποιος τα καταφέρνει στα ιταλικά ας το πει, να παραθέσω ένα link που παραπέμπει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης,με συμμετέχοντες μεταξύ άλλων τους Carlo Felice Anderloni(Touring),Lorenzo Ramaccioti(Pininfarina),Elio Zagato,με θέμα την carrozzeria Zagato και τη συνεισφορά της στο σχεδιασμό και στην αυτοκίνηση.
Μαζί με την carrozzeria Touring πάντως, η carrozeria Zagato είναι οι πιο αγαπημένες μου.
-
Και εσύ Βρούτε Δημάκη;
Η Αlfa Romeo Junior είναι πανέμορφη ό,τι και να πεις
Τέλος μην του χρεώνεις τη mostro (ES 30) που είναι απλά κατσκευασμένη στου Zagato ενώ πρόκειται για σχέδιο του Robert Opron (Citroen CX) και του centro stile Fiat. -
Βάλε ρε Alba τη Alfa Romeo Zeta 6,γιατί δεν μπορώ να τη βρώ πουθενά.
Να δούμε τι θα πεί μετά αυτός ο άπιστος Δημάκης. -
-
Σκέψου μόνο ποιό είναι το πιο όμορφο μοντέλο της Aston Martinτου 007 ?
.
Μαζί με την carrozzeria Touring πάντως, η carrozeria Zagato είναι οι πιο αγαπημένες μου.
Αδημονω να μαθω , γιατι ?
Θα περιμενω με αγωνια
-
Ολο το παρακάτω πόστ CLOPYRIGHT από την ALBA
Αlfa Romeo 'AZ6' Ζagato 1983.Επιστροφή στα βασικά;
Το εικονιζόμενο αυτοκίνητο δεν είναι ένα στατικό πρωτότυπο.Είναι μια πλήρης και λειτουργική πρόταση της Carrozzeria Zagato,βασισμένη στην πλατφόρμα της Alfetta 116 και στα μηχανικά μέρη της Alfetta GTV 6 2,5.Aποτελούσε μια ύστατη προσπάθεια του φημισμένου και ιστορικού μιλανέζικου studio,στις αρχές της δεκαετίας του 80,να επιβιώσει οικονομικά.Να επανέλθει στη ζωή και να πάψει να είναι μια 'εικονική πραγματικότητα',που φυτοζωούσε από την παραγωγή μικρών ηλεκτρικών οχημάτων και τη σποραδική σχεδίαση στατικών πτρωτοτύπων, που δυστυχώς δεν προσέλκυαν πελάτες.
Ας πάρουμε τα πράγματα λίγο από την αρχή.Στις αρχές της δεκαετίας του 80 (1981) η Alfa Romeo ανέθεσε στην Carrozzeria Zagato τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου, βασισμένου στα μηχανικά μέρη της Alfetta GTV6 2,5 (V6 2,5 λίτρα 160 ίπποι),για λόγους καθαρά σχεδιαστικής και αεροδυναμικής μελέτης.Σκοπεύοντας στην εξασφάλιση μιας περιορισμένης έστω παραγωγής για την Alfa Romeo,o Gianni και o Elio Zagato,αποφάσισαν να κάνουν το αυτοκίνητο πλήρως λειτουργικό,παρουσιάζοντάς το στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης του 1983.Το σταντ τους βέβαια ήταν λιτό(δείγμα της οικονομικής δυσπραγίας τους),καμία σχέση έχον με την σχεδίαση,τα χρώματα,το glamour και την κοσμοσυρροή που συγκέντρωναν τα πλουσία σταντς των Bertone και Pininfarina.
Δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα μηχανικά μέρη (που παρέμειναν ως είχαν)και έντυσαν το δημιούργημα του αρχισχεδιαστή τους Giuseppe Mittino (αντικαταστάτη του Ercole Spada),με αλουμίνιο.Επρόκειτο για μια πρόταση ενός κουπέ αυτοκινήτου τριών όγκων,με τη χαρακτηριστική διαμόρφωση των διπλών εξογκωμάτων της οροφής (η περίφημφ doppia gobba των δεκαετιών 50 και 60).Το αυτοκίνητο αυτό αποτελούσε και μια δραματική αλλαγή της φιλοσοφίας σχεδιασμού του μιλανέζικου studio.Ενώ χαρακτηριστικό των κατασκευών του τόσα χρόνια,υπήρξε η δημιουργία σπορ οχημάτων,που θυσίαζαν την άνεση και την πολυτέλεια στο βωμό της ταχύτητας και της οδικής συμπεριφοράς,οι προτεραιότητες τώρα είχαν αλλάξει.Όπως δήλωσαν προφητικά οι αδελφοί Zagato,σκοπό τους ήταν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες του αγοραστικού κοινού,που δεν ήταν πλέον πρόθυμο να θυσιάζει την άνεση προς όφελος της ταχύτητας.Απαιτούσε το συνδυασμό (κατά το δυνατό)και των δύο.Έτσι είχαν επέμβει στη γεωμετρία της ανάρτησης,αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη άνεση,ενώ πουθενά στο εσωτερικό δεν επικρατούσε το σπαρτιάτικο πνεύμα της σχεδίασης,που απαιτούσε αυτοκίνητα σχεδόν γυμνά (για εξοικονόμηση βάρους),με χαμηλή οροφή,που δημιουργούσε μια καμπίνα στην οποία οι επιβάτες 'βιδώνονταν'.Αντιθέτως το εσωτερικό ήταν πολυτελέστατο,με πολυθρόνες από δέρμα Connolly (ίδια υλικά με της Aston Martin),κλιματισμό,ηχοσύστημα και ένα σετ από signe βαλίτσες ταξιδίου.Παρόλα αυτά λόγω της εκτεταμένης χρήσης αλουμινίου,το βάρος δεν ανέβαινε δραματικά,εξασφαλίζοντας στο αυτοκίνητο ικανοποιητικές επιδόσεις,οι οποίες (όπως και το Cx)δεν μετρήθηκαν ποτέ.
Πόσο μπροστά από την εποχή τους ήταν οι αδελφοί Zagato.Είχαν προβλέψει τις τάσεις του κοινού αυτής της κατηγορίας,μια δεκαετία,πριν αυτές εκδηλωθούν.Το αυτοκίνητο βαμένο σε ένα μεταλλικό rosso amaranto χρώμα,αποτελεί σήμερα ιδιοκτησία της Alfa Romeo.Εκτίθεται στο μουσείο του Arese.Η ανταπόκριση του κοινού και των ειδικών υπήρξε από χλιαρή έως επιφλακτική.Το αυτοκίνητο τους θύμιζε μοντέλο της Porsche.Η ίδια η Alfa Romeo,με πρόφαση ότι η ΑΖ6 αποτύγχανε να εκφράσει το πνεύμα της,δεν έκανε ούτε λόγο για παραγωγή.Οι πραγματικές αιτίες ίσως να ήταν η δραματική της οικονομική κατάσταση (που δε διέφερε και πολύ από αυτή του Zagato)και το γεγονός ότι τα μεγάλα κουπέ τριών όγκων, είχαν πέσει θύματα της επιθυμίας του κοινού για μικρά χάτσμπακ στυλ GTi.O μόνος που ενθουσιάστηκε από το σχέδιο και φάνηκε διατεθιμένος να ποντάρει πάνω σε μια συνεργασία και στην πιθανότητα να ανοίξουν οι στρόφιγγες των μετρητών για τα ταμεία του,ήταν ο πρόεδρος της Aston Martin,Victor Gauntlett.Ενθυμούμενος την επιτυχία που είχε η συνεργασία των δύο οίκων,με την δημιουργία τη δεκαετία του 60 της DB4 GTZagato,πρότεινε στους αδελφούς Zagato να συνεργαστούν πάνω στο σχέδιο για τη δημιουργία της Aston Martin 'Vantage Zagato'.Κάποιος άλλος όμως ενθουσιάστηκε από την ίδια την ΑΖ6,ζητώντας να την αγοράσει.Του είπαν ότι το αυτοκίνητο δεν ήταν για πούλημα.Κατόπιν πιέσεων, έφτιαξαν ένα δεύτερο κομμάτι,σε σκούρο πράσινο μεταλλικό χρώμα(το εικονιζόμενο),το οποίο έγινε δικό του.Ο νέος ιδιοκτήτης δεν ήταν τυχαίος.Ήταν ο Πέτρος Λιβανός,γιος του μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή,αντιπρόεδρος της εταιρείας Aston Martin και συνεταίρος του Gauntlett.Άλλος ένας διάσημος λοιπόν alfista,αυτή τη φορά και ελληνικής καταγωγής.
Το αυτοκίνητο του Πέτρου Λιβανού πωλήθηκε πρόσφατα σε έναν Μιλανέζο συλλέκτη. -
-
-
[/img] -
[/img] ? -
[/img]Αυτο δεν μπορω να πω οτι δεν μ'αρεσε εκεινη την εποχη ! -
http://www.qv500.com/ferrari348p4.php
Πιο μοντέρνα... εύκολα τη λες καγκουρεμένη!Carrozzeria Touring και ξερό ψωμί (αν με ρωτάς πια είναι η πιο όμορφη Aston, IMHO η db4 gt superleggera Τouring ).
Αν και δεν είναι σωστό να χρεώνουμε τα σχέδια στις φίρμες, γενικά δε ενθουσιάζομαι (και μπορείτε να βαράτε όσο θέλετε) ούτε με τα κατασκευάσματα του Bertone, χωρίς να απαξιώνω τη συμβολή του, βέβαια...
-
Τη Flavia την αδικεί η καγκουρόζαντα,ενώ και αυτή όπως όλα τα δημιουργήματα Zagato,'χάνουν' στις φωτογραφίες.Απαιτείται να τα δεις τρισδιάστατα δηλ. από κοντά για να τα εκτιμήσεις σωστά.
Η Flavia Sport Zagato πάντως ήταν στην εποχή της το αγαπημένο αυτοκίνητο των αρχιτεκτόνων -
Τη Flavia την αδικεί η καγκουρόζαντα,ενώ και αυτή όπως όλα τα δημιουργήματα Zagato,'χάνουν' στις φωτογραφίες.Απαιτείται να τα δεις τρισδιάστατα δηλ. από κοντά για να τα εκτιμήσεις σωστά.
Η Flavia Sport Zagato πάντως ήταν στην εποχή της το αγαπημένο αυτοκίνητο των αρχιτεκτόνωνΜε αυτά τα παράθυρα πίσω είναι σα να έχει γίνει φτηνή μετατροπή (μου θυμίζει κάτι νεκροφόρες W123 με πλαϊνά παράθυρα που φτάνουν στην οροφή! )
Καμμία σχέση με την θεϊκή PF flavia...
[Διάσπαση] Περί "Σχολών Σχεδιασμού"