-
Νομίζω ότι το χαρτί που σου υπέγραψε αρκεί. Το χαρτί του υπουργείου αν το έχει ακόμη καλό θα ήταν να σου δώσει έστω μια φωτοτυπία.
-
Θα ήθελα να διατυπώσω και εγώ κάποιες απόψεις και σκέψεις πάνω στο θέμα, χωρίς, δυστυχώς, να μπορώ να καταλήξω σε κάποιο ξεκάθαρο συμπεράσμα σχετικά με τη χρήση των 'ιστορικών' πινακίδων.
Προφανώς η ιδέα του ιστορικού αυτοκινήτου προσεγγίζεται υπό διαφορετική γωνία από τον καθένα από εμάς:
Για κάποιους είναι ένα αγαπημένο, σπάνιο και ακριβό μοντέλο, δυσπρόσιτο οικονομικά για τους πολλούς. Προφανώς ο κάτοχος ενός τέτοιου οχήματος δε θα βρεθεί ποτέ να έχει διανύσει ετησίως τα ίδια χιλιόμετρα με ένα κανονικό αυτοκίνητο, να έχει παρκάρει παράνομα ή να έχει καταστρατηγήσει τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, προκαλώντας με τη συμπεριφορά του.
Για κάποιους άλλους είναι ένα αυτοκίνητο συνδεδεμένο με την παλαιότερη αγωνιστική ιστορία, το οποίο θέλει να χαίρεται οδηγώντας το στα όρια στους 'κλασσικούς' αγώνες του σήμερα.
Για κάποιους άλλους είναι ένα κοινό -στην εποχή του- μοντέλο, με το οποίο όμως για κάποιους προσωπικούς λόγους έχει δεθεί και θέλει να διατηρεί, αυτό το συγκεκριμένο ή κάποιο άλλο παρόμοιο.
Προσωπικά ανήκω στην τελευταία κατηγορία. Αν και απέκτησα πρόσφατα ένα hardtop ίδιο με το 4πορτο που είχα, δε θα κατέτασσα ποτέ τον εαυτό μου σα συλλέκτη, αλλά απλά σαν ένα μανιώδη fan του συγκεκριμένου μοντέλου, που μέσα από αυτά τα δύο αυτοκίνητα εξακολουθεί να κουβαλάει συμπυκνωμένες παιδικές αναμνήσεις και συναισθήματα άλλων εποχών.
Παραδέχομαι ότι -ειδικά με το 4πορτο παλιότερα- η χρήση που κάνω στις κατ εξαίρεση πινακίδες ξεφεύγει από το γράμμα του -έστω και ξεπερασμένου- νόμου. Δυστυχώς δε μπορώ να περιμένω να οδηγήσω το αμάξι μόνο 4 - 5 φορές το χρόνο, θα πάθω κυριολεκτικά κατάθλιψη. Το χρησιμοποιώ και εγώ για κυριακάτικες βόλτες ή και βραδινά καφεδάκια. Η όλη εμφάνιση είναι πάντα προσεγμένη και εισπράττω πάντα κολακευτικά σχόλια και θαυμασμό, ποτέ αρνητικά σχόλια ως 'πονηράκιας'.
Αναγνωρίζω ότι κανένα σοβαρό οικονομικό όφελος δεν έχω από τη χρήση των ιστορικών πινακίδων από αυτές του υπουργείου. Από την άλλη όμως, αν είχα τις πινακίδες του υπουργείου, θα ήμουν υποχρεωμένος να κοροϊδεύω το ΚΤΕΟ για να περάσω στο ρελαντί καυσαέρια, μιας και είναι δύσκολο για μοτέρ τεχνολογίας 60 να εναρμονιστεί με τις σημερινές απαιτήσεις. Και οι υπόλοιποι οδηγοί μάλλον θα με αντιμετώπιζαν σαν UFO και πεινασμένο, που δε μπορεί να αλλάξει αυτοκίνητο, και όχι σα 'μερακλή', όπως τώρα. Με τις κανονικές πινακίδες ήμουν το πρώτο αυτοκίνητο που θα σταμάταγε η Τροχαία για έλεγχο σε κάθε μπλόκο. Με τις ιστορικές δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς -όπου και αν έχω βρεθεί.
Είχα την ατυχία να εμπλακώ σε τροχαίο χωρίς να φταίω, αλλά και χωρίς καμία δικαιολογία για το πώς ήμουν εκεί. Οι υλικές ζημιές ήταν μεγάλες αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός. Δεν είχα κανένα πρόβλημα να αποζημιωθώ.
Αν μπορούσα να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα-πρόταση, αυτό θα ήταν η θέσπιση μίας ειδικής κατηγορίας κρατικών πινακίδων για αυτά τα αυτοκίνητα. Αυτές θα έπρεπε να δίνονται μετά από αυστηρό έλεγχο -και να διατηρούνται έπειτα από περιοδικό επανέλεγχο- τόσο στα ουσιώδη σημεία που έχουν να κάνουν με ασφάλεια, όσο και σε θέματα εμφάνισης, που έχουν να κάνουν με την αυθεντικότητα. Τα clubs θα μπορούσαν να διατηρήσουν το ρόλο τους διεκδικώντας την ετήσια συνδρομή για να παρέχουν στα μέλη τους τις υπηρεσίες τους. -
Ο χρήστης NIKOS17M έγραψε:
Από την άλλη όμως, αν είχα τις πινακίδες του υπουργείου, θα ήμουν υποχρεωμένος να κοροϊδεύω το ΚΤΕΟ για να περάσω στο ρελαντί καυσαέρια, μιας και είναι δύσκολο για μοτέρ τεχνολογίας 60 να εναρμονιστεί με τις σημερινές απαιτήσεις.Δεν έχεις δίκιο, αν είναι σωστά συντηρημένο και ρυθμισμένο μπορεί άνετα να είναι κάτω από 4% CO και 800 ppm HC που είναι τα όρια για αυτοκίνητα κατασκευής πριν από το 1982.
Και οι υπόλοιποι οδηγοί μάλλον θα με αντιμετώπιζαν σαν UFO και πεινασμένο, που δε μπορεί να αλλάξει αυτοκίνητο, και όχι σα 'μερακλή', όπως τώρα. Με τις κανονικές πινακίδες ήμουν το πρώτο αυτοκίνητο που θα σταμάταγε η Τροχαία για έλεγχο σε κάθε μπλόκο. Με τις ιστορικές δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς -όπου και αν έχω βρεθεί.
Νομίζω ότι υπερβάλλεις. Τα δικά μου τα κυκλοφορώ κανονικά με τις πινακίδες του υπουργείου εδώ και χρόνια. Δεν αντιμετώπισα ποτέ τα φαινόμενα που περιγράφεις. Έτσι κι αλλιώς η συγκεκριμένη ενασχόληση είναι περίεργη και ασυνήθιστη στην Ελλάδα. Ε, τί να κάνουμε; Σ' όποιον αρέσουμε. Κανείς δεν είναι τέλειος!
-
+1000000. Το όριο μάλιστα είναι το 1986. Αν είναι εντάξει το μοτέρ απο κατανάλωση λαδιού (για τους HC) το 4% (ή λιγότερο) CO είναι εύκολο, προβλεπόταν άλλωστε τέτοιες τιμές απο τα manual του '60. Γιατί να μην περνάνε λοιπόν?
-
Έφερα εδώ την ερώτηση για ΕΟΟΕ...
Τι ακριβώς συμβαίνει ? και τι έγινε με κάποιο δικαστήριο? (που αποσπασματικά διάβασα)
σχετικά με την έκδοση καινούργιων ή συντήρηση ήδη εκδοθέντων πινκίδων, από την εν λόγω λέσχη...
Εχει κανείς έγκυρες πληροφορίες? (όχι ράδιο αρβύλα) -
Γνωρίζω ότι υπήρξε δικαστική διαμάχη μεταξύ ΦΙΛΠΑ-ΕΟΟΕ για την έκδοση ιστορικών πινακίδων.Στο δικαστήριο που έγινε,η πρόεδρος ζήτησε χρόνο για να ενημερωθεί ώστε να εκδόσει την απόφασή της.Εκτοτε,λόγω της μη ενεργής μου πλέον απασχόλησης με τα των λεσχών,δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα.
Οι της ΦΙΛΠΑ λένε ότι οι της ΕΟΟΕ δεν μπορούν να εκδίδουν πινακίδες,ενώ οι της ΕΟΟΕ ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να τους το απαγορεύει.Παράκληση πρός τους mods,ας μεταφέρουν εδώ τα post από το Classic Volvo.
-
ΟΚ ευχαριστώ!
Θα ήθελα όμως και μιά κατατοπιστική απάντηση από τον Μάριο που το πρωτοανέφερε και με έβαλε (σίγουρα όχι μόνο εμένα) σε σκέψεις... -
Φίλοι,
χρωστάω μιά απάντηση γιά αυτό που έγραψα προχθές σχετικά με τις πινακίδες της ΕΟΟΕ και ανησύχησα κάποιους, η ΦΙΛΠΑ με ενημέρωσε ότι εκκρεμεί ένα ακόμη δικαστήριο γιά την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης.
Άρα αυτό που έγραψα δεν ισχύει, αλλά είναι κοντά να ισχύσει κατά την γνώμη μου, και λυπάμε που σας ανησύχισα.
Μάριος -
Θέλω να ρωτήσω κάτι επί του θέματος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολύ κόσμο.
Η απόφαση αυτή η οποία αναμένεται να ληφθεί, αν είναι καταδικαστική για την ΕΟΟΕ, θα στερήσει απλά το δικαίωμα στον συγκεκριμένο φορέα να εκδίδει πινακίδες ή θα προκαλέσει και ανάκληση των πινακιδών που έχουν δωθεί από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του 2001 και μετά? -
Αυτό λογικά θα το ορίζει η απόφαση που αναμένεται.Μη ξεχνάς όμως Γιάννη ότι ζούμε στην Ελλάδα.Δηλαδή μιλάμε για αναβολές,Εφετεία κλπ.Φέξε μου και γλύστρησα.
-
καλημερα σε ολους!! παιδια ακου εδω και λιγο καιρο στις ειδησεις για την καταργηση μεσω αποζημιωσης των παλαιων αυτοκινητων που δεν φερουν (καταλυτη) ειμαι κατοχος ενος peugeot 404 και δεν κριβω την ανυσηχια μου για το ενδεχομενο υλοποιησης αυτης της ειδησης δεδομενου οτι εχω πινακιδες κανονικες!! γνωριζει κανεις κατι ποιο συγκεκριμενο??? και αν οντως εφαρμοστει αυτος ο νομος τι κανουμε ολοι εμεις που δεν εχουμε ΦΙΛΠΑ πινακιδες?? ευχαριστω πολυ για την υπομονη σας.Μανος
-
Μην ανησυχείς φίλτατε Μάνο.Κανείς δεν πρόκειται να μας υποχρεώσει να αποσύρουμε τα κλασσικά μας.Απλά,τέλος του 2009 τα τέλη κυκλοφορίας σου(μας) θα είναι όσα ενός θηριώδους SUV.Εάν βέβαια ζούσαμε στην Ευρώπη,όχι δεν παρέλειψα λανθασμένα το 'υπόλοιπη',θα πληρώναμε κάτι μεταξύ 30 με 60 ευρώ.Και στο βροχονήσι,κάποιοι από εμάς τίποτα (tax exempt)
-
Για παρηγοριά. Με πινακίδες ιστορικού:
http://japanesenostalgiccar.com/picture ... picnum=313
-
Μιά ερώτηση σχετικά με πινακίδες:
Έχω ένα Citroen DS του 1972 και του έκανα πλήρη ανακατασκευή μηχανής με σκοπό να το κυκλοφορώ καθημερινά. Σιγά σιγά σκοπεύω να το φέρω στην αρχική του κατάσταση.
Το αμάξι έχει τις παλιές πινακίδες με δύο γράμματα και τέσσερις αριθμούς αλλά είναι ξεβαμένες και γενικά στο μαύρο τους το χάλι. Αν ζητήσω αντικατάσταση φαντάζομαι οτι θα μου δώσουν πινακίδες νέου τύπου? Μπορώ να κάνω κάτι για να επισκευάσω τις υπάρχουσες?
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Μιά ερώτηση σχετικά με πινακίδες:Το αμάξι έχει τις παλιές πινακίδες με δύο γράμματα και τέσσερις αριθμούς αλλά είναι ξεβαμένες και γενικά στο μαύρο τους το χάλι. Αν ζητήσω αντικατάσταση φαντάζομαι οτι θα μου δώσουν πινακίδες νέου τύπου? Μπορώ να κάνω κάτι για να επισκευάσω τις υπάρχουσες?
ναι μπορεις να τις κανεις σαν καινουργιες, εκτος αν εχουν τσακισματα, απο προηγουμενες επαφες με αλλους προφυλακτηρες
το καταστημα που γνωριζω εγω ειναι στην καλλιθεα, ακριβως απεναντι απ την πορτα της τροχαιας καλλιθεας, στον 3ο παραλληλο κατεβαινοντας την θησεως προς παραλια, στην δεξια μεριατις βαζουν σε μια βαση στηριξης και με ενα ρολο τις ξαναβαφουν και γινονται σαν καινουργιες
-
A , ακόμα πιο φτηνα, ένα πινελάκι , μάυρο ντουκόχρωμα σε κουτακι του τετάρτου (δε χρειάζεται παραπάνω) και το κάνεις μόνος σου.
-
Nα ρωτησω τα ι.ο. τα δηλωνεται στην εφορεια εσεις?
-
Εγώ όχι, δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό....
-
Ο χρήστης citrovag έγραψε:
Nα ρωτησω τα ι.ο. τα δηλωνεται στην εφορεια εσεις?όχι
-
Όχι λέτε; Εγώ μετά από διαβουλευση με τον ΚΠ σκεφτόμουν να το δηλώσω με τις πινακίδες του υπουργείου (που έχουν κατατεθεί στην εφορία) και 0 μήνες στην αντίστοιχη ένδειξη.
ΦΙΛΠΑ, πινακίδες, τέλη κυκλοφορίας κλπ για αντίκες