Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Για πληρη ρηξη αυτο που ξερω ειναι επεμβαση. Και λεω επεμβαση για να ειναι το γονατο μου οπως πριν. Ο γιατρος που πηγα μου ειπε οτι υπαρχουν αρκετοι που δεν κανουν επεμβαση ,αλλα δεν κανουν αθλητικες δραστηριοτητες και με ενδυναμωση δεν εχουν προβλημα. Εγω και βαρη κανω και ειχα αρχισει να αθλουμαι σχεδον καθημερινα.
Στο ΚΑΤ παντως εχει ειδικο τμημα για αθλητικες κακωσεις, που σημαινει οτι ασχολουνται με ρηξεις χιαστων,μηνισκων κ.τ.λ, οποτε θα εχουν εμπειρια
Εχω κλεισει ραντεβου και στο ΚΑΤ και στο Αττικο και σε ενα αλλο γιατρο ιδιωτη. Θα παω σε 3-4 να δω τι θα μου πουν
Η μερική ρήξη ΠΧΣ (πρόσθιου χιαστού συνδέσμου) αγγίζει τα όρια του μύθου, στην πράξη είναι εξαιρετικά σπάνια γιατί είναι τέτοια η φύση/κατάσταση του συνδέσμου. Η επέμβαση γίνεται όταν έχεις τόση αστάθεια που δεν μπορείς να κάνεις με ασφάλεια τις ασκήσεις ενδυναμώσης. Αυτό εξαρτάται όπως είπα από τις συνοδές βλάβες (συνδέσμων, μηνίσκων και θυλάκου). Αυτός είναι ο μόνος πραγματικός λόγος.
Είναι γνωστό το παλιό παράδειγμα κάποιου ποδοσφαιριστή Μητρόπουλου (πολύ γνωστός αλλά εγώ δεν ξέρω από ποδόσφαιρο...) που παρά την τρομακτική συρταροειδή κίνηση έπαιζε σοβαρό ποδόσφαιρο χάρη στην διατήρηση της δυναμικής σταθερότητας του γόνατος με τους μυς του. Όπως λέω λοιπόν αν μπορείς να κάνεις με ασφάλεια ασκήσεις και δεν αδυνατίζουν οι μυς έχεις πολύ καλές ελπίδες να σταθεροποιήσεις το γόνατό σου.... κι ας μην είσαι επαγγελματίας αθλητής....
Δεν χρειάζεσαι ειδικό τμήμα, οι τραυματισμοί γενικά και του γόνατος ειδικά και του ΠΧΣ ειδικότερα είναι στην καθημερινή ρουτίνα κάθε ορθοπαιδικής κλινικής και δεν χρειάζεται να θεσπίσει ειδικό τμήμα. Τα ειδικά αυτά τμήματα χρησιμεύουν κυρίως προς εντυπωσιασμό, για να γίνει κάποιος διευθυντής κάποιου τμήματος χωρίς πραγματική αξία βαθμολογική, για αλλαγή ισορροπιών στον ιατρικό κόσμο (με απαγκίστρωση κάποιων από τα γενικά καθήκοντα) και φυσικά, πάνω απ' όλα, στην έλξη υποψηφίων πελατών/ασθενών.
Το γόνατό σου ποτέ δεν θα είναι όπως πριν. Λυπάμαι που στο λέω έτσι απότομα αλλά θα το ξεκαθαρίσω γιατί δεν είναι όσο κακό όσο ακούγεται αρχικά. Αν δεν κάνεις εγχείρηση θα έχεις μια αστάθεια (τη συρταροειδή κίνηση προς τα εμπρός της κνήμης ως προς το μηρό) στατική, που εφόσον με την ενδυνάμωση έχει σταθεροποιηθεί δυναμικά δεν πειράζει αλλά δεν μπορείς να πεις ότι θα είναι σαν πριν. Αν κάνεις εγχείρηση θα έχεις κάποιες ουλές στο δέρμα και εσωτερικά άρα δεν θα είναι σαν πριν. Θα έχεις για πάντα κάποιον κίνδυνο μολύνσεως τυχόν ξένων σωμάτων (βίδες, ράμματα, τεχνητός σύνδεσμος) που θα χρησιμοποιηθούν, που δεν είχες πριν. Σε μερικές περιπτώσεις έχεις κάνει κι άλλες ζημιές πχ στον χόνδρο που δεν θα διορθωθούν από την επέμβαση. Και το πιθανότερο είναι πάλι να έχεις μια στατική αστάθεια (μικρότερη από τη μη επέμβαση) που όπως είπα δεν πειράζει αν διορθώνεται δυναμικά. Αυτό που κάνει η εγχείρηση δεν είναι να σου φτιάξει το γόνατο ντούρο, σταθερό αλλά περισσότερο να σου επιτρέψει με ασφάλεια να σταθεροποιήσεις το γόνατο δυναμικά ενισχύοντας τους μυς.
Καλά κάνεις και το ψάχνεις το θέμα και ζητάς γνώμες. Θα μπερδευτείς λιγάκι και πρέπει να ξέρεις ότι μάλλον όλοι δίκιο έχουν, δεν υπάρχει μόνο ένας γιατρός και μόνο ένας τρόπος αντιμετώπισης, σημασία έχει να βρεις αυτόν που σου ταιριάζει.
Θα σου πω αυτα που μου ειπε ο γιατρος ο συγκεκριμενος. Πρωτα απ'ολα με εξετασε και οντως το γονατο μου πηγαινε μεσα-εξω λες και δεν το στηριζε κατι. Απο εκει και περα μου ειπε οτι αν δεν θελω να ασχοληθω σοβαρα με τον αθλητισμο μπορω και να μην την κανω την επεμβαση. ΟΜΩΣ αν παιζω μπαλα και κανω βαρη η επεμβαση ειναι απαραιτητη ,γιατι περα απο ρηξη προσθιου χιαστου, εχω και μηνισκου και ενα σωματιδιο 7 χιλ. μεσα στο γονατο μου(απο το σχισιμο του χιαστου?)
Το μοσχευμα μου ειπε οτι θα ειναι απο τα ισχϊοκνημιαία που απ'οτι μου ειπε θα ειναι πολυ δυνατοτερο απο τον προσθιο χιαστο και γενικα με την ενδυναμωση στον φυσικοθεραπευτη τα ποδια μου θα ειναι πολυ δυνατοτερα απο πριν
Οπως ειπα και πριν εχω κλεισει ραντεβου και με αλλους γιατρους και θα σας πω τι μου ειπαν σε λιγες μερες. Μεχρι τελος του μηνα θα εχω αποφασισει για το που θα κανω(αν θα κανω) επεμβαση