-
Mας τον φέραν στο τέλος, αλλα εκείνη τη στιγμή είχε έρθει το ασθενοφόρο.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν βοήθησε κανένας απ το προσωπικό, λογικά δε θα έπρεπε να γνωρίζουν πως να παράσχουν πρώτες βοήθειες?
Εν τω μεταξύ, όσο το σκέφτομαι σήμερα τόσο πιο πολύ σοκάρομαι...
-
θα σοκαριστεις ακόμα περισσότερο αν αντιληφθείς οτι οποιος τελειώνει την ιατρική ουσιαστικά... δεν είναι ιατρός. τώρα, τι είναι, καλύτερα να μην το εμβαθύνουμε.
απίστευτο κι όμως αληθινό.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Χτες το βράδυ έκανα για πρώτη φορά στη ζωή μου ανάνηψη. Είμασταν σε μια συναυλία και ξαφνικά βλέπω δίπλα μου μια γυναίκα να προσπαθεί να συνεφέρει ένα παπούλη. Πεταγόμαστε με έναν φίλο, βλέπω ότι δεν αντιδρά και βγαίνω έξω να πάρω το ασθενοφόρο. Γυρίζω πίσω και βλέπω ένα τσούρμο γύρω γυρω να κάθεται να κοιτάει και να μην κάνει τπτ
Τους κάνουμε όλους στην άκρη και ξεκινάμε μαλάξεις και τεχνητή αναπνοή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, σφυγμός ανυπαρκτος...
Το ασθενοφόρο ήρθε πολύ γρήγορα (μας φάνηκε αιώνας το διάστημα αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι πρέπει να έκανε λιγότερο απο 15 λεπτά)Δυστυχώς ο παππούς δεν τα κατάφερε, κι όπως μάθαμε είχε έρθει να δει τον εγγονό του στο διαγωνισμό
Το κορυφαίο της υπόθεσης:
Στο κοινό υπήρχε γιατρός, οποίος δεν έκανε τπτ, ήρθε αφού είχαμε ξεκινησει και μας κοίταζε και τελικά βοήθησε προς το τέλοςΚριμα για τον παππουλη, μεγαλο μπραβο σε εσας drifter. Ξερεις οτι αν κανεις τεχνητη αναπνοη σωστα μπορει να του σπασεις και κανα πλευρο αλλα δεν πειραζει, ετσι?
Ασχετο/σχετικο μια και το εφερε η κουβεντα με τους τυπους που κοιτουσαν απρακτοι:
Ειχα διαβασει καπου (και μου φανηκε λογικο) οτι εχει παρατηρηθει οτι η πλειονοτητα των ανθρωπων, ακομα και να εχει μια ιδεα του τι πρεπει να γινει, κολωνει να ανακατευτει στο συμβαν (αντιθετα με τον drifter και το φιλο του), και 'κανει πως δε βλεπει' ή σε εκκλησεις για βοηθεια, περιμενει απο καποιον αλλον να κανει το πρωτο βημα.
Εκει λοιπον, αν χρειαζεσαι 2ο ατομο για να παρασχεις βοηθεια, δε λες αόριστα 'ενας παιδια να βοηθησει, πιαστε του τα ποδια' γιατι θα κοιτανε αλλου, αλλα το συγκεκριμενοποιεις σε στυλ 'εσυ με το κοκκινο πουκαμισο, ελα πιασε τα ποδια του', 'εσυ ο ξανθος με τα γυαλια ελα να τον σηκωσουμε' για να μπει σε λειτουργια ο μηχανισμος 'ντροπης/ενοχών' που νιωθουν οι περισσοτεροι οταν τους ξεχωριζεις απο το πληθος και να βοηθησουν χωρις τσιριμόνιες. -
Επανέρχομαι, γιατί έμαθα σήμερα κάτι ακόμο πιο εξοργιστικό.
Ο γιατρός απ την πρώτη στιγμή είχε καταλάβει τί γινονται και απλά δεν πήγε, φίλος μου που καθόταν κοντά του, όταν φωνάζαμε αν υπάρχει γιατρός, τον άκουσε να λέει σε έναν δίπλα του, τί να πάω τώρα όλη μέρα σήμερα έτρεχα στο νοσοκομείο
Εν τω μεταξύ και όταν τελικά ήρθε κοντά, λες και έκανε αγγαρεία, αν δε του φώναζα έλα ρε άνθρωπε να κάνεις μαλάξεις, θα καθόταν να μας κοιτάει.ψόφος κακός ζώον
-
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
θα σοκαριστεις ακόμα περισσότερο αν αντιληφθείς οτι οποιος τελειώνει την ιατρική ουσιαστικά... δεν είναι ιατρός. τώρα, τι είναι, καλύτερα να μην το εμβαθύνουμε.απίστευτο κι όμως αληθινό.
Και που να δεις γιατρό σε ειδικότητα να φωνάζει για ασθενή που λιποθύμησε σε δημόσιο νοσοκομείο 'ένα γιατρό ένα γιατρό'
-
Επανέρχομαι, γιατί έμαθα σήμερα κάτι ακόμο πιο εξοργιστικό.Ο γιατρός απ την πρώτη στιγμή είχε καταλάβει τί γινονται και απλά δεν πήγε, φίλος μου που καθόταν κοντά του, όταν φωνάζαμε αν υπάρχει γιατρός, τον άκουσε να λέει σε έναν δίπλα του, τί να πάω τώρα όλη μέρα σήμερα έτρεχα στο νοσοκομείο
Εν τω μεταξύ και όταν τελικά ήρθε κοντά, λες και έκανε αγγαρεία, αν δε του φώναζα έλα ρε άνθρωπε να κάνεις μαλάξεις, θα καθόταν να μας κοιτάει.ψόφος κακός ζώον
Σε κάτι τέτοιους αξίζει μια καταγγελία στον αντίστοιχο ιατρικό σύλλογο μήπως και τους επιβληθεί καμιά κύρωση... Όχι ότι αυτό θα φέρει πίσω τον άνθρωπο...
-
Επανέρχομαι, γιατί έμαθα σήμερα κάτι ακόμο πιο εξοργιστικό.Ο γιατρός απ την πρώτη στιγμή είχε καταλάβει τί γινονται και απλά δεν πήγε, φίλος μου που καθόταν κοντά του, όταν φωνάζαμε αν υπάρχει γιατρός, τον άκουσε να λέει σε έναν δίπλα του, τί να πάω τώρα όλη μέρα σήμερα έτρεχα στο νοσοκομείο
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Κριμα για τον παππουλη, μεγαλο μπραβο σε εσας drifter. Ξερεις οτι αν κανεις τεχνητη αναπνοη σωστα μπορει να του σπασεις και κανα πλευρο αλλα δεν πειραζει, ετσι?
Ασχετο/σχετικο μια και το εφερε η κουβεντα με τους τυπους που κοιτουσαν απρακτοι:
Ειχα διαβασει καπου (και μου φανηκε λογικο) οτι εχει παρατηρηθει οτι η πλειονοτητα των ανθρωπων, ακομα και να εχει μια ιδεα του τι πρεπει να γινει, κολωνει να ανακατευτει στο συμβαν (αντιθετα με τον drifter και το φιλο του), και 'κανει πως δε βλεπει' ή σε εκκλησεις για βοηθεια, περιμενει απο καποιον αλλον να κανει το πρωτο βημα.
Εκει λοιπον, αν χρειαζεσαι 2ο ατομο για να παρασχεις βοηθεια, δε λες αόριστα 'ενας παιδια να βοηθησει, πιαστε του τα ποδια' γιατι θα κοιτανε αλλου, αλλα το συγκεκριμενοποιεις σε στυλ 'εσυ με το κοκκινο πουκαμισο, ελα πιασε τα ποδια του', 'εσυ ο ξανθος με τα γυαλια ελα να τον σηκωσουμε' για να μπει σε λειτουργια ο μηχανισμος 'ντροπης/ενοχών' που νιωθουν οι περισσοτεροι οταν τους ξεχωριζεις απο το πληθος και να βοηθησουν χωρις τσιριμόνιες.Καλά όλα αυτά, αλλά ξέρεις πως αν καταλήξει τελικά ο άλλος που βοηθάς, μπορούν οι συγγενείς του να σε τρέχουν εσένα που πήγες να βοηθήσεις....? Για να είσαι καλυμμένος νομικά (αν δεν κάνω λάθος), πρέπει να έχεις παρακολουθήσει μαθήματα και να έχεις πιστοποίηση απο επίσημο φορέα. Η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ, δεν γίνεται απο οποιον κι όποιον (ούτε χώνεις το στόμα σου σε όποιον κι όποιον ετσι απλά. Το σάλιο μεταδίδει διάφορα νοσήματα, σχετικά εύκολα).
Και ναι, δεν είναι ασυνήθιστο να μην ξέρουν γιατροί....Εχω την εντυπωση πως διασώστες του ΕΚΑΒ, ερυθροσταυρίτες κλπ, γνωρίζουν πολύ καλύτερα.
Τα παραπάνω που λέω με κάθε επιφύλαξη πάντως, απο συζητήσεις που έχω ακούσει κατα καιρούς. Το αποσαφηνίζω, γιατί στα θέματα υγείας (τουλάχιστον), η ενημέρωση πρέπει να είναι υπεύθυνη.
-
Καταλαβαινω τι λες. Μιλας για Ελλαδα? Εχουμε στοιχεια για τετοια περιπτωση?
Μερικες πολιτειες στο Ούσα εχουν τα λεγομενα Good Samaritan laws.
Πεφτει πχ ενας τυπος κατω και πας απο διπλα να βοηθησεις σαν ανθρωπος. Υπηρξαν περιπτωσεις, με το (πολλες φορες ηλιθιο) νομικο συστημα που εχουν εκει, που αν τον ακουμπουσες με το χερι να δεις αν ειναι καλα, ο παπαρας οταν συνερχοταν, σου εκανε αγωγη 'μου προξενησες ΧΧΧ και ΨΨΨ και ζημια τοση γιατι αν δεν ησουν εσυ δε θα εστριβα το κεφαλι να δω ποιος μου μιλαει και δε θα παθαινα προβλημα στον αυχενα' κλπ. Να μη συζητησουμε για καρδιακα επεισοδια που ο αλλος πεθανε, εκει ετρωγες μηνυσάρα απο τους συγγενεις. Το Good samaritan law σε καλυπτει σε τετοιες περιπωσεις απο liability εναντι τετοιων μουνοπανων που δεν αξιζουν το λακκο που πρεπει να ταφούν.
http://en.wikipedia.org/wiki/Good_samaritan_law Τωρα εδω λεει οτι εχουν και σε αλλες χωρες, δεν το ηξερα. Δεν ξερω εδω στο Ελλαντα τι εχουμε.ΥΓ το αλλο που ανεφερα παραπανω ειναι το bystander effect, τωρα το ειδα οτι υπαρχει στο wiki. Οσο πιο πολλοι γυρω γυρω, τοσο μεγαλωνει η απραξια τους. Μη σου τυχει.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect -
Πριν από 2 χρόνια αποφάσισα να παρακολουθήσω μαθήματα πρώτων βοηθειών. Το σκεφτόμουν χρόνια αλλά το αμελούσα. Ο χαμός της μητέρας μου από ανακοπή, που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν κάποιος της παρείχε στοιχειωδώς ΚΑΡΠΑ, με έκανε να πάρω τελικά την απόφαση, ώστε αν συναντήσω ανάλογο περιστατικό να μπορώ να βοηθήσω.
Στα μαθήματα συνάντησα δύο παιδιά που μόλις είχαν τελειώσει νοσηλευτική και παρόλο που είχαν κάνει μαθήματα πρώτων βοηθειών στην σχολή τους, χρειαζόντουσαν την πιστοποίηση παρακολούθησης του σεμιναρίου ως εφόδιο στην προσπάθεια για εύρεση εργασίας. Όταν η εισηγήτρια των σεμιναρίων μας εξηγούσε τις ευθύνες που μπορούσαν να προκύψουν για κάποιον διασώστη λόγω της εμπλοκής του αν κάτι δεν πήγαινε καλά, οι νοσηλευτές μας είπαν ότι οι καθηγητές τους στην σχολή, τους είπαν ότι: 'αν βρεθείτε μπροστά σε περιστατικό, καλύτερα να μην επέμβετε γιατί θα μπλέξετε' !!!.
Δεν ξέρω τι σόι άνθρωπος θα είναι αυτός που θα σε κυνηγήσει επειδή έκανες ότι μπορούσες για το καλό του (όντας εκπαιδευμένος), αλλά δεν διανοούμαι να αφήσω αβοήθητο άνθρωπο, όταν γνωρίζω τον τρόπο και μπορώ να τον βοηθήσω. -
Οταν ο αλλος ειναι κατω απο την γη...οι αλλοι πανω δεν ξερουν τι εγινε και τι δεν εγινε.
Ξερουν μονο οτι εσυ ησουν εκει και εκανες καποιες ενεργειες.
Αν αυτος πεθανε,τοτε εσυ φταις.
Απλα πραγματα.
Επισης σχετικο/ασχετο ειναι οτι η μονιμη επωδος των ιατρων ειναι:
5 λεπτα νωριτερα να μας τον φερνατε θα τον σωζαμε,αν ειχε γινει ΚΑΡΠΑ θα ειχε σωθει,αν,αν.αν!
Εγω αυτο που ξερω ειναι οταν ερθει η ωρα σου,το μονο που σε σωζει ειναι να μην εχει ερθει η ωρα σου,αλλιως χαιρετισματα,πας εκει που θα παμε ολοι. -
είπε ο ΤΙΓΡΗΣ.
-
Αλλεργίες: είχα δει μια εκπομπή στο εψιλον, εδώ είμαστε, Καραμέρος, Σάββατο πρωί πριν μερικές εβδομάδες.
Είχε καλεσμένη μια ηθοποιό και μίλησαν σε κάποια φάση για αλλεργίες κι ότι αυτή θεραπεύτηκε (τελείως) από μια αλλεργία που είχε, αλλά δεν έδωσα σημασία.
Προέκυψε όμως θέμα σε συγγενή μου (θα πάει αυτές τις μέρες σε αλλεργιολόγο) με αλλεργία και θυμήθηκα την εκπομπή.
Λέγανε για θεραπεία με την κλασσική ιατρική, νομίζω σε νοσοκομείο, όχι ομοιοπαθητικές και τίποτα μυστήρια, αλλά δεν συγκράτησα το όνομα της θεραπείας.
Γνωρίζει κανείς τίποτα για τη θεραπεία κάποιας (οποιασδήποτε) αλλεργίας;
(θεραπεία εννοώ θεραπεία, όχι απλά μείωση των συμπτωμάτων) -
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Αλλεργίες: είχα δει μια εκπομπή στο εψιλον, εδώ είμαστε, Καραμέρος, Σάββατο πρωί πριν μερικές εβδομάδες.
Είχε καλεσμένη μια ηθοποιό και μίλησαν σε κάποια φάση για αλλεργίες κι ότι αυτή θεραπεύτηκε (τελείως) από μια αλλεργία που είχε, αλλά δεν έδωσα σημασία.
Προέκυψε όμως θέμα σε συγγενή μου (θα πάει αυτές τις μέρες σε αλλεργιολόγο) με αλλεργία και θυμήθηκα την εκπομπή.
Λέγανε για θεραπεία με την κλασσική ιατρική, νομίζω σε νοσοκομείο, όχι ομοιοπαθητικές και τίποτα μυστήρια, αλλά δεν συγκράτησα το όνομα της θεραπείας.
Γνωρίζει κανείς τίποτα για τη θεραπεία κάποιας (οποιασδήποτε) αλλεργίας;
(θεραπεία εννοώ θεραπεία, όχι απλά μείωση των συμπτωμάτων)Ανοσοθεραπεία, εδώ είσαι http://www.iatronet.gr/ygeia/allergiolo ... apeia.html
Είχα κάνει σε ενέσιμη μορφή και θέλω να ξεκινήσω πάλι.
edit: και εδω http://www.vardouniotis.gr/index.php?id=11
-
Σ' ευχαριστώ φίλε μου!
Πού το 'κανες; Σε κάποιο νοσοκομείο;
Τι αλλεργία είχες; -
Στο περδικακι, στις γατοτριχες και σε ενα μυκητα της υγρασιας. Μου ειχαν γραψει ενεσεις, τις οποιες τις εφερναν τα φαρμακεια με παραγγελια, απο Ολλανδια, πανε 20 χρονια περιπου. Και ηταν καπως ακριβες αν δε κανω λαθος. Ρωτα εναν αλλεργιολογο να σου πει καλυτερα, μιας και εχω πατερα γιατρο και μου τις εκανε εκεινος τις ενεσεις.
*θυμαμαι τις ειχα στο ψυγειο και οποτε εβαζα μια δοση στη σηρηγγα, την αφηνα λιγο εξω να ερθει σε θερμοκρασια δωματιου
-
η περιοχη πισω απο το αυτι μου εχει αρχισει να ξεραινεται εδω και 7-10 μερες. λογο χωματουργικης εργασιας
κανω μπανιο τουλαχιστον 1 φορα τη μερα, οποτε δεν ειναι θεμα καθαριοτητας. θα παω σε ωτορινολαρυγγολογο
μεσα στις επομενες 4-5 μερες για να μαθω σιγουρα που οφειλεται, αλλα ρωταω και εδω μηπως ειναι κατι απλο. -
Σε δερματολογο να πας
-
δερματολόγο και μάλλον είναι από άγχος, έχω κι εγώ κάτι ανάλογο
-
ό,τι ειναι μονόπλευρο (σε αυτήν την περίπτωση μονάχα το ένα αυτάκι) 99,999% δεν οφείλεται σε συστηματικό αίτιο.
άρα ειναι κάτι το τοπικό, μάλλον γενικότερα έχεις ξηροδερμία Βάγγο και τώρα διαμαρτύρεται το αυτάκι. σε λίγο καιρό μάλλον θα διαμαρτυρηθεί και το άλλο αυτάκι και πάει λέγοντας.
Ιατρικά θέματα & πρώτες βοήθειες