-
-
Βάζω ένα απόσπασμα. Έχει και ένα για εμένα καλό βίντεο που εξηγεί ότι γράφει το άρθρο:
'Όταν ο κινητήρας είναι κρύος και εκκινεί, ψεκάζεται περισσότερο καύσιμο για να δημιουργηθεί πιο πλούσιο μείγμα. Η περισσότερη βενζίνη απομακρύνει το λιπαντικό από τους κυλίνδρους και τα πιστόνια, κάτι που συνεπάγεται περισσότερες φθορές. Παράλληλα, επειδή το λιπαντικό είναι κρύο είναι δύσκολο να προστατέψει αποτελεσματικά τον κινητήρα, ενώ όσο περισσότερη βενζίνη ανακατεύεται με το λάδι, τόσο πιο λεπτό γίνεται το φιλμ και ταυτόχρονα επιταχύνεται η οξείδωση του λιπαντικού. Εάν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ χαμηλή, καλό είναι να περιμένετε 15 με 30 δευτερόλεπτα για να σιγουρευτείτε ότι το λάδι ρέει, αλλά όχι στο ρελαντί.'http://www.autogreeknews.gr/perissotera/14607-xreiazetai-zestama-o-kinitiras-video
Στα χρόνια των καρμπιρατέρ το πρόβλημα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο γιατί με το χειροκίνητο τσόκ η βενζίνη έτρεχε σαν ποτάμι μέσα στους κυλίνδρους, αφού ήταν παγωμένοι και οι αυλοί εισαγωγής, έτσι οι σταγόνες της βενζίνης είχαν πολύ μεγάλο μέγεθος και η θερμοκρασία των αυλών δεν βοηθούσε στον λεπτοδιαμερισμό τους, έτσι η διαβροχή των αυλών με βενζίνη ήταν εκ των ουκ άνευ, οπότε αν δεν έπερνε αμέσως μπροστά το μπούκωμα ήταν εύκολο αφού η συσσωρευμένη βενζίνη μετά την 1η αποτυχημένη προσπάθεια πλημμύριζε τους θαλάμους καύσης.
Αυτός ήταν και ο λόγος που τα αυτοκίνητα μπούκωναν πολύ εύκολα, γιατί η βενζίνη έβρεχε τα μπουζί και δεν υπήρχε σπινθήρας για να γίνει ανάφλεξη. Ο λόγος που τα μοτέρ με καρμπιρατέρ αλλά αυτά με ψεκασμό έχουν κύκλωμα από το νερό της μηχανής είναι ακριβώς η βοήθεια στην διάσπαση των σταγόνων της βενζίνης σε μικρότερα σταγονίδια, τα μοτέρ άμεσου ψεκασμού δεν έχουν αυτά τα προβλήματα γιατί τα μπέκ ψεκάζουν μέσα στους θαλάμους καύσης.
-
Φίλε μου 21 Quadra, εσύ ως μηχανικός τα γνωρίζεις καλύτερα. Όταν διάβασα το άρθρο ζήτησα τη βοήθεια ενός φίλου, όχι ειδικού αλλά με κάποιες γνώσεις. Στο καρμπιρατέρ που το ζω στην πάπια, δεν έχει αυτόματο αέρα, τσοκ αν το λέω σωστά και χρειάζεται εγώ να τραβήξω ένα μαραφέτι για να γίνει ποιο πλούσιο το μείγμα. Αν μπουκώσει, ρίχνω δυο, τρεις μανιβελιές χωρίς να γυρίζω το γκάζι για να καεί η περίσσεια βενζίνη.
Στα αυτοκίνητα με το injection το τσοκ είναι αυτόματο. Γράφω ότι μου είπε ο φίλος μου. Με το που γυρίζω την μίζα αυτόματα ο αέρας μειώνεται και αυξάνεται η βενζίνη και ανεβαίνει και το ρελαντί (λειτουργεί ας πούμε η προθέρμανση). Όταν δουλεύει το μοτέρ με ανεβασμένο το ρελαντί, μπαίνει στο κύλινδρο περισσότερη βενζίνη και συμβαίνει αυτό που δείχνει το τύπος στο βίντεο, δηλαδή, διαβρώνεται το λάδι.
Για αυτό, για να μην δουλεύει πολύ ώρα, ο κινητήρας με ανεβασμένο το ρελαντί και με πλούσιο μείγμα, που μειώνεται όταν αρχίσει να ζεσταίνεται ο κινητήρας, ξεκινάς αμέσως και οδηγάς με χαμηλές στροφές, προκειμένου να ζεσταθεί ταχύτερα ο κινητήρας - σε σχέση αν το να ζεστάνεις το αυτοκίνητο ακινητοποιημένο - και να σταματήσει ταχύτερα η προθέρμανση, δηλαδή να ανεβαίνει το ρελαντί του κινητήρα από τις 800rpm στροφες, στις 1200rpm, να σταματήσει δηλαδή ο εγκέφαλος να στέλνει πλούσιο μείγμα στους κυλίνδρους νωρίτερα και με λιγότερη φθορά στον κύλινδρο, λόγω του πλούσιου σε βενζίνη μείγματος κλπ που περιέγραψα παραπάνω.
Τα βρίσκω λογικά με τις λίγες γνώσεις που έχω και με το βίντεο που είδα, όσα μου περιέγραψε και πλέον όταν εκκινώ τον κινητήρα στο αυτοκίνητο δεν περιμένω να ζεσταθεί εν στάση με ανεβασμένο το ρελαντί, αλλά ξεκινώ και κυκλοφορώ όσο μπορώ με χαμηλές στροφές. Απ' όσο δηλαδή έχω καταλάβει, τη ζημιά σε έναν κινητήρα που δουλεύει σε στάση δεν την προκαλεί τόσο το λάδι που είναι κρύο, αλλά το πλούσιο μείγμα σε βενζίνη (δηλαδή η περισσότερη βενζίνη προκαλεί φθορά) που είναι απαραίτητο μέχρι να φθάσει σε κάποια θερμοκρασία ο κινητήρας, όπου μετά το μείγμα γίνεται ας πούμε αυτό που πρέπει να είναι. Φυσικά το λάδι αν είναι διαφορετικών προδιαγραφών από αυτές του κατασκευαστή τότε αλλάζουν τα πράγματα.....Από όσο έχω κατανοήσει σαν ένας με λίγες τεχνικές γνώσεις οδηγός. Μπορεί και να πέφτω έξω.
-
Aυτά που λέω επαναλαμβάνεις, στα αυτοκίνητα με ψεκασμό όλη αυτή η διαδικασία γίνεται αυτόματα, υπάρχει η βαλβίδα με τον αισθητήρα της ψυχρής εκκίνησης που ανάλογα τη θερμοκρασία του ψυκτικοί υγρού η ECU αλλάζει το duty cycle των μπέκ στέλνοντας περισσότερη βενζίνη, σταδιακά ανεβαίνοντας η θερμοκρασία του κινητήρα, μπαίνουν στο παιγνίδι και οι αισθητήρες της θερμοκρασίας του νερού, του λαδιού και του TPS που διαβάζει τη γωνία ανοίγματος της πεταλούδας και ρυθμίζεται συνεχώς η ποσότητα του καυσίμου μέσω του χρόνου ψεκασμού των μπέκ, αυτά σε γενικές γραμμές, όσο πιο σύγχρονα τα αυτοκίνητα και όσο ισχυρότερος ο επεξεργαστής της ECU τόσο περισσότεροι είναι οι αισθητήρες και τόσο λεπτομερέστερο το πρόγραμμα της διαχείρισης του κινητήρα.
-
Aυτά που λέω επαναλαμβάνεις, στα αυτοκίνητα με ψεκασμό όλη αυτή η διαδικασία γίνεται αυτόματα, υπάρχει η βαλβίδα με τον αισθητήρα της ψυχρής εκκίνησης που ανάλογα τη θερμοκρασία του ψυκτικοί υγρού η ECU αλλάζει το duty cycle των μπέκ στέλνοντας περισσότερη βενζίνη, σταδιακά ανεβαίνοντας η θερμοκρασία του κινητήρα, μπαίνουν στο παιγνίδι και οι αισθητήρες της θερμοκρασίας του νερού, του λαδιού και του TPS που διαβάζει τη γωνία ανοίγματος της πεταλούδας και ρυθμίζεται συνεχώς η ποσότητα του καυσίμου μέσω του χρόνου ψεκασμού των μπέκ, αυτά σε γενικές γραμμές, όσο πιο σύγχρονα τα αυτοκίνητα και όσο ισχυρότερος ο επεξεργαστής της ECU τόσο περισσότεροι είναι οι αισθητήρες και τόσο λεπτομερέστερο το πρόγραμμα της διαχείρισης του κινητήρα.
Ωραία, γιατί από μηχανολογικά όπως έχω γράψει τα κατέχω σε γενικές γραμμές, οπότε το παραπάνω άρθρο σου με βοήθησε πολύ.
-
hyundai i10 2010 ρετάρισμα
Σε ενα hyundai i10 του 2010 με 100.000 το πήρα απο συνεργείο τσεκαρισμένο σε εμπιστο άνθρωπο εξουσιοδοτημένο με καθε επιφύλαξη βέβαια άλλαξα δισκοπλακες και μου ακούγεται κατι σαν γδάρσιμο, και οταν στριβω όλο το τιμόνι τερμα ακομα ποιο έντονο το πηγα ξανα μου λεει δεν ειναι κατι. αλλάζει και μπουζί και βαλβολινεσ και τωρα το νεο που μου κάνει ειναι σε ταχύτητα άσχετα αν είναι ζεστό η κρύο κάνει ενα ρετάρισμα και μετά ξεκινάει . Τη πρώτη φορα που μ το έκανε ειχε πολύ βροχή τις αλλεσ ήταν μεν κρυο αλλα ηλιος σε ευθια σε φαναρι .δεν μ σβήνει από βενζίνη το μισο ρεζερβουάρ γεμάτο. Κάποια γνώμη τ μπορεί να ειναι? το άγχος μου ειναι πρώτα απο ολα η ασφάλεια και 2 μην με αφήσει σε κάποιο ταξιδι. Αυριο φεύγω και δεν προλαβαίνω να το αφήσω στο μάστορα ευχαριστώ
-
Στη w202 αλλαξα διαφορικο μετα απο μισο μυριο χιλιομετρα λογω θορυβου στο αφημα του γκαζιου.Διαγνωση απωλεια προφορτισης ή φθορα του τουλεμαν του πηνιου.
Πριν λιγο πηγα με δυο καρυδακια να δω αν ταιριαζουν στο κεντρικο παξιμαδι. Εκπληκτος διαπιστωνω οτι φυσικα δεν ταιριαζαν αλλα το παξιμαδι ηταν χαλαρο.Η ασφαλεια λες και την πατησε 5χρονο και κολλα ουτε σαν ιχνος.Ειχε αλλαχθει καποτε η φλαντζα αρα καποιος τον @@@@@.Επισης πριν αλλαξω διαφορικο καποιος αλλος εβγαλε τον κεντρικο απο το διαφορικο για να σφιξει με δικη μου προτροπη........το παξιμαδι που γυρνουσε με το χερι ελευθερα δεν το ειδε.....
Quadra21 το διαφορικο να υποθεσω οτι ειναι για τα σκουπιδια?
-
Εξαρτάται από την ποιότητα της βαλβολίνης και από το πόσα χλμ έκανε λάσκα, το σφίξιμο του παξιμαδιού δεν εύκολο πράγμα γιατί το παξιμάδι αυτό σφίγγει δύο κωνικά ρουλεμάν τα οποία πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σφίξιμο, αυτό γίνεται με το γκρουπ του διαφορικού στον πάγκο και με μια ζυγαριά τυλίγοντας σε ένα σημείο του ένα σπάγγο αρκετές βόλτες και τραβώντας την άκρη του σπάγγου με μια μικρή ζυγαριά χειρός ( ένα κανταράκι ) σφίγγεις τό παξιμάδι τόσο όσο να διαβάσεις τα κιλά που λέει ο κατασκευαστής, καταλαβαίνεις ότι αν το παρασφίξεις θα ανάψουν τα ρουλεμάν και θα καταστραφούν, τα κομμάτια τους θα καταστρέψουν όλο το διαφορικό το οποίο θα κολλήσει και θα σε βγάλει από τον δρόμο, με αυτά δεν παίζουμε αλλά ακολουθούμε τις οδηγίες του εκάστοτε διαφορικού.
Aυτό εδώ εννοώ και αυτό είναι το σωστό, τώρα κάνε ότι νομίζεις.
-
Εξαρτάται από την ποιότητα της βαλβολίνης και από το πόσα χλμ έκανε λάσκα, το σφίξιμο του παξιμαδιού δεν εύκολο πράγμα γιατί το παξιμάδι αυτό σφίγγει δύο κωνικά ρουλεμάν τα οποία πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σφίξιμο, αυτό γίνεται με το γκρουπ του διαφορικού στον πάγκο και με μια ζυγαριά τυλίγοντας σε ένα σημείο του ένα σπάγγο αρκετές βόλτες και τραβώντας την άκρη του σπάγγου με μια μικρή ζυγαριά χειρός ( ένα κανταράκι ) σφίγγεις τό παξιμάδι τόσο όσο να διαβάσεις τα κιλά που λέει ο κατασκευαστής, καταλαβαίνεις ότι αν το παρασφίξεις θα ανάψουν τα ρουλεμάν και θα καταστραφούν, τα κομμάτια τους θα καταστρέψουν όλο το διαφορικό το οποίο θα κολλήσει και θα σε βγάλει από τον δρόμο, με αυτά δεν παίζουμε αλλά ακολουθούμε τις οδηγίες του εκάστοτε διαφορικού.
Aυτό εδώ εννοώ και αυτό είναι το σωστό, τώρα κάνε ότι νομίζεις.
Ακριβως δεν θυμαμαι ποσα ,20.000κμ σιγουρα.Υποθετω οτι με τοσο χαλαρο παξιμαδι και τα ρουλεμαν και ο αποστατης χτυπιοταν διχως ελεος.Για να γινει τωρα σωστο σφιξιμο θελει τα δυο κωνικα ρουλεμαν και αποστατη......πως χανεις διαφορικο απο χαζομαρες +ταλαιπωρια μεχρι να το αλλαξω.
Ανακυκλωση λοιπον.
-
Το 'μεσαιο' καζανακι σε περιπτωση καταργησης τελικου μπορει να μπει στη θεση του τελικου ή μονοδρομος ειναι η μαμα θεση?
Το ιδιο αμαξι με καταργηση τελικου εχει πολυ ισορροπημενο ηχο.Εγω αν βαλω το μεσαιο μου(το χω βγαλει και θελω να υπαρχει καζανακι πισω) στη θεση του τελικου θα εχω ιδιο ηχο πανω κατω?
Το μεσαιο πισω, εξακολουθει να κανει τη δουλεια του ως προς τα κροταλισματα?
-
Απο την όποια εμπειρία μου , ναι ιδιο ηχο θα εχει πανω κατω
Αλλά γιατι δεν το βαζεις στη θεση του, (σαν μεσαιο) και θελεις να το βαλεις στο τελος?
-
Απο την όποια εμπειρία μου , ναι ιδιο ηχο θα εχει πανω κατω
Αλλά γιατι δεν το βαζεις στη θεση του, (σαν μεσαιο) και θελεις να το βαλεις στο τελος?
Το εχω ηδη βγαλει και εχει μπει σωληνας στη θεση του.
1ον θα θελει τη διπλη φασαρια κοψε-κολλησε
2ον Αν οντως ο ηχος ειναι ετσι οπως τον ακουσα πρεπει να περναει ΚΤΕΟ .Δεν θα πρεπει να φαινεται ενα καζανακι πισω?
-
Οχι δεν ειναι υποχρεωτικο να φαινεται καζανακι πισω . Ουτε εγω εχω
Εμενα κανει και αρκετο θορυβο αλλά σε Ιδιωτικο ΚΤΕΟ περναω κανονικα , χωρις καμια παρατηρηση
-
Οχι δεν ειναι υποχρεωτικο να φαινεται καζανακι πισω . Ουτε εγω εχω
Εμενα κανει και αρκετο θορυβο αλλά σε Ιδιωτικο ΚΤΕΟ περναω κανονικα , χωρις καμια παρατηρηση
Τι αμαξι?Εχασες τιποτα χαμηλα?Αλλοι κατοχοι w202 λενε οτι ο καταλυτης κρατα το απαραιτητο backpressure,μετα και σωληνα σκετη ειναι οκ.
-
207 rallye . Οχι, μονο με αλλαγη καζανιου δεν χανεις backpressure. Αφου οπως ειπες ειναι ο καταλυτης , αλλά και η ιδια δαμετρος εξατμισης . Αν αλλαζες ολη την εξατμιση και εβαζες μεγαλυτερης διαμετρου, μπορει να εχανες χαμηλα. Τωρα δεν χανεις
-
Το καζανακι με 500.000κμ .Μαρκας Eberspacher.
Αυτο λεω να βαλω στη θεση του τελικου.
-
Η ραφη που εχει εσωτερικα, μπαινει προς τα πανω
Παντως μ αυτο θα κανει περισσοτερο θορυβο απο οτι με το τελικο που εχεις τωρα
Προχωρα ομως. Αν δεν σαρεσει , ξαναβαζεις το τελικο που ηδη εχεις
-
Η ραφη που εχει εσωτερικα, μπαινει προς τα πανω
Παντως μ αυτο θα κανει περισσοτερο θορυβο απο οτι με το τελικο που εχεις τωρα
Προχωρα ομως. Αν δεν σαρεσει , ξαναβαζεις το τελικο που ηδη εχεις
Το μαμα του ειναι.Μπασο τελικα θα εχω ?Το μεσαιο κοβει και το μπασο?Χανομαι στη μεταφραση στα ξενα φορουμ αν και ειναι ποκυ κατατοπιστικοι στη διαφορα των rasonators και mufflers.
-
Καταλαβα οτι ειναι το εργοστασιακο . Απλα σου λεω η ραφη να μπει προς τα πανω
Δεν ξερω ποιο εννοεις μπασο , αλλά οπως βλεπεις ειναι διαμπερές , οπως ειναι τα περισσοτερα μεσαια . Αρα δεν κοβει οσο κοβει το τελικο . Προχωρα ρε. Και να μην σ αρεσει θα ξαναβαλεις το τελικο σου
-
Καταλαβα οτι ειναι το εργοστασιακο . Απλα σου λεω η ραφη να μπει προς τα πανω
Δεν ξερω ποιο εννοεις μπασο , αλλά οπως βλεπεις ειναι διαμπερές , οπως ειναι τα περισσοτερα μεσαια . Αρα δεν κοβει οσο κοβει το τελικο . Προχωρα ρε. Και να μην σ αρεσει θα ξαναβαλεις το τελικο σου
Ναι απο πανω!Ειχα σημαδεψει και τη φορα αν και το βλεπω ομοιο.Εννοειται ξαναβαζω το τελικο αν αποδειχτει χαλια.Αυριο λογικα θα γινει η αλλαγη,θα γραψω αν καταληξει σαν σαξοραλλο
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........