-
-
Ο χρήστης adensa έγραψε:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rev_limiterΚαλό άρθρο Adensa.
-
Στο w202 με κοκκινα 6200 και 7000 στροφομετρο,μια φορα που ξεχασα τον επιλογεα στο 2(αυτοματο) και κατι αισθανθηκα ,το στροφομετρο εδειχνε 6500σαλ.Αυτο που ενιωσα-ακουσα δεν ήταν κανονικος κοφτης,μπορει και να μην ηταν καν κοφτης.
Με κενο εχει κοφτη 4000σαλ,χτυπαει κανονικα. -
Ο χρήστης sarantism έγραψε:
Εκείνος εννοούσε πως ο κόφτης είναι 300 με 500 στροφές λιγότερες από αυτές που έχει το στροφόμετρο. Αν έχει 8000 στροφές ο κόφτης είναι στις 7500. Αν έχει 6000, στις 5500. Και του είπα, αν ο κατασκευαστής βάζει κόφτη μόνον για 500 στροφές πριν τις 8000 ή τις 6000, τότε ας μην τον βάλει καθόλου. Και αυτός επέμενε ότι έχει οδηγήσει αυτοκίνητα που ο κόφτης έπιανε 500 στροφές πριν από όσες έγραφε το στροφόμετρο ότι μπορεί να πιάσει ο κινητήρας (δλδ όσες έγραφε το στροφόμετρο στο καντράν) π.χ. 6000, 7000, 8000 κλπ.
Εγώ έχουν περάσει και 23 χρόνια, όταν ήμουν ανήσυχος οδηγός και είχα το Golf II GTI αν θυμάμαι είχε το στροφόμετρο 7000 στροφές με κόφτη στις 5800 ή 8000 με κόφτη στις 6800. Όταν πήγαινα στον κόφτη, το αμάξι στιγμιαία γονάτιζε λίγο, γιατί έκλεινε μάλλον ο εγκέφαλος τον ψεκασμό βενζίνης, έπεφταν οι στροφές και αμέσως μετά όταν έπεφταν οι στροφές, ξαναείχα γκάζι κανονικά. Αυτά γινόταν σε δευτερόλεπτα. Αλλά θυμάμαι ότι ο κόφτης έμπαινε 1200 στροφές πριν τις 7000 ή 8000 στροφές. Στα επόμενα αυτοκίνητα που πήρα δεν τα πήγα στον κόφτη.
Ο Quadra 21 θα ξέρει καλύτερα τι γίνεται όταν μπαίνει ο κόφτης. Αν δηλαδή δίνει ο εγκέφαλος εντολή στα μπεκ να κόψουν την παροχή καυσίμου ή κάτι παρόμοιο.Εξαρτάται, δεν υπάρχει κανόνας για το που βάζεις το fuel cut-off για να σταματήσεις την αύξηση σαλ. Εξαρτάται επίσης από το 'είδος' του αυτοκινήτου, ακόμα και στην ίδια μάρκα και το ίδιο μοντέλο, άλλη αναλογία έχει το μικρότερο Civic και άλλη το Type-R. Και μιας και ανέφερα Honda, τα TypeR ήταν ξακουστά για το στροφάρισμά τους, το πόσο κοντά ήταν ο κόφτης με το τέρμα του στροφομέτρου, και το πόσο εύκολα χτύπαγες κόφτη (το έχω κάνει άπειρες φορές*). Επίσης τα RX7/RX8 (ειδική περίπτωση βέβαια) είχαν διαφορετική λογική, αφού δεν καταλάβαινες καν ότι πλησίαζες το κόφτη, και η αρχή του κόκκινου ήταν απλά προειδοποίηση, συνήθως ο κόφτης ήταν κάπου στα 2/3 της κόκκινης περιοχής.
*Στο CRX είχα ανοίξει το καντράν για να βάλω άσπρα όργανα, και πείραξα την ευαισθησία του στροφομέτρου, οπότε ξαφνικά είδα το κόφτη να έχει πάει περίπου στις 9500σαλ μέχρι να το ξαναρυθμίσω σωστά....
-
Αν έβλεπα κόφτη να πηγαίνει στις 9500 στροφές (από κάποιο λάθος μου και όχι από το εργοστάσιο) θα καλούσα το 166 να με πάρει για πιθανό έμφραγμα
-
Ο χρήστης sarantism έγραψε:
Αν έβλεπα κόφτη να πηγαίνει στις 9500 στροφές (από κάποιο λάθος μου και όχι από το εργοστάσιο) θα καλούσα το 166 να με πάρει για πιθανό έμφραγμαΜπα το ήξερα ότι το είχα πειράξει, και το φαντάστηκα ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ να θυμηθώ ΓΙΑΤΙ το είχα πειράξει Και επειδή δεν το είχα σημαδέψει, μετά η διορθωτική ρύθμιση έγινε με συνεχή χτυπήματα του κόφτη
Το μοτέρ του συγκεκριμένου CRX ήδη φορούσε valve-train από το TypeR μοτέρ, οπότε έτσι και αλλιώς τις 9000σαλ τις είχε άνετα, δεν υπήρχε θέμα
-
Ο χρήστης the_ace έγραψε:
Αν έβλεπα κόφτη να πηγαίνει στις 9500 στροφές (από κάποιο λάθος μου και όχι από το εργοστάσιο) θα καλούσα το 166 να με πάρει για πιθανό έμφραγμα
Μπα το ήξερα ότι το είχα πειράξει, και το φαντάστηκα ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ να θυμηθώ ΓΙΑΤΙ το είχα πειράξει Και επειδή δεν το είχα σημαδέψει, μετά η διορθωτική ρύθμιση έγινε με συνεχή χτυπήματα του κόφτη
Το μοτέρ του συγκεκριμένου CRX ήδη φορούσε valve-train από το TypeR μοτέρ, οπότε έτσι και αλλιώς τις 9000σαλ τις είχε άνετα, δεν υπήρχε θέμα
Τι μοτερ?
Κυπρο εχω ένα eg4 1,5 103ps με διπλα καρμπιρατέρ(παιζει να μην ηρθε ποτε Ευρωπη) κοκκινα 7200σαλ κοκκινα εως 9000σαλ,κοφτη δν εχω δει καπου,αλλα δεν το βρισκω προθυμο να κινηθεί προς αυτή την περιοχη του στροφόμετρου. -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Τι μοτερ?
Κυπρο εχω ένα eg4 1,5 103ps με διπλα καρμπιρατέρ(παιζει να μην ηρθε ποτε Ευρωπη) κοκκινα 7200σαλ κοκκινα εως 9000σαλ,κοφτη δν εχω δει καπου,αλλα δεν το βρισκω προθυμο να κινηθεί προς αυτή την περιοχη του στροφόμετρου.Καμία σχέση, τα VTEC και τα CTR της εποχής είχαν αντίστοιχα Β16Α1/2 και Β16B, με κόφτη (rev-limit) στις 8500σαλ και 9000σαλ αντίστοιχα
Γενικώς όλα τα Β16Α και Β16Β πέρναγαν μέσα στα κόκκινα με ελάχιστο ζόρι και χωρίς να το καταλάβεις, και μάλιστα σε stock μορφή...
-
Υπάρχει προϊστορία στα Honda. Το 1965 έβγαζαν ένα κάμπριο με κόκκινα από 9.500 μέχρι 11.000 σαλ απλά με πολύ λιγότερα κυβικά.
http://fabwheelsdigest.blogspot.gr/2011 ... dster.html -
To 1966 έτρεχε στα γκράν - πρί με την RC166250cc, ήταν 6κύλινδρη που γύριζε στις 20.000 RPM
Δείτε το βίντεο και ακούστε την
https://www.autoevolution.com/news/the- ... 04611.html -
Το S600 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της Χόντα και ήταν ειδική περίπτωση. Το σχεδίασαν οι μηχανικοί του τμήματος μοτοσυκλεττών του μαγαζιού.
-
Ο χρήστης the_ace έγραψε:
Τι μοτερ?
Κυπρο εχω ένα eg4 1,5 103ps με διπλα καρμπιρατέρ(παιζει να μην ηρθε ποτε Ευρωπη) κοκκινα 7200σαλ κοκκινα εως 9000σαλ,κοφτη δν εχω δει καπου,αλλα δεν το βρισκω προθυμο να κινηθεί προς αυτή την περιοχη του στροφόμετρου.Καμία σχέση, τα VTEC και τα CTR της εποχής είχαν αντίστοιχα Β16Α1/2 και Β16B, με κόφτη (rev-limit) στις 8500σαλ και 9000σαλ αντίστοιχα
Γενικώς όλα τα Β16Α και Β16Β πέρναγαν μέσα στα κόκκινα με ελάχιστο ζόρι και χωρίς να το καταλάβεις, και μάλιστα σε stock μορφή...
Δεν εχω οδηγησει το vtec αλλα προσωπικα μου φαινεται ενας κακοσχεδιασμένος κινητήρας διχως ροπη.Απορω χωρις vtec γιατι εχουν αφησει τοσο μεγαλο φασμα στροφων.
-
Πόση ροπή θέλετε από έναν 1,6/1,8/2,0 ατμοσφαιρικό;
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Το S600 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της Χόντα και ήταν ειδική περίπτωση. Το σχεδίασαν οι μηχανικοί του τμήματος μοτοσυκλεττών του μαγαζιού.Tα πρώτα αυτοκίνητα της Honda ήταν φορτηγάκια και μικρά δίπορτα σεντάν Τ360 - Ν360, το πρώτο σπόρτ ήταν τα S360 - S500 και μετά 3-4 χρόνια ήρθαν τα S600 και S800. Είχε και station τα L700 - L800, όλα αυτά από το 1962 μέχρι το 1967, το 1970 παρουσιασε τη σειρά Ζ, η δημιουργία των αυτοκινήτων άρχισε το 1958 όταν ο Σ.Χόντα προσέλαβε 50 μηχανικούς για το νέο τμήμα, αυτό των αυτοκινήτων.
-
Ο χρήστης Super@T έγραψε:
Πόση ροπή θέλετε από έναν 1,6/1,8/2,0 ατμοσφαιρικό;Π
Προσωπικα το πρόβλημα μου δεν είναι τοσο,το ποση ροπη,αλλα το που βρίσκεται αυτην.Το θεωρω τραγικο να ανοιγω το ac και να είναι σαν να τραβαω τρειλερ.Το ιδιο και με παραπανω επιβάτες εκτός του οδηγού.Το αμαξι δεν φτιαχτηκε για κανονικους ευρωπαιους
Όλα τα παραπανω δεν υφίστανται στο w202 που εχει έναν καλο 1800 κινητηρα και είναι 370 κιλα πιο βαρυ.
Πιθανον οι vtec να είναι σωστα ισορροπημένοι κινητήρες αλλα οι απλοι της Χοντα είναι ότι να ναι.Οδηγηση μεσα στην πολη,οσο πιο οικονομικη γινεται,11-12 λιτρα ,χωρις ac ,χωρις ατομα.
υ.γ.1 Για την ποιοτητα του κινητηρα και τον φοβερο σχεδιασμο του συστηματος ψυξης μπορω να γραφω ωρες,μεχρι να βαλω το βεντιλατερ να δουλευει μολις το βαζω μπροστα,εχασα 2 χρονια από τη ζωη με το αγχος και τη θερμοκρασια να κινειται προς το τερμα.
υ.γ.2 Για να μην παρεξηγηθώ μιας και οδηγησα πολλα αυτης της κατηγοριας,το χοντα ηταν τοπ,τα αλλα ήταν ..... -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Δεν εχω οδηγησει το vtec αλλα προσωπικα μου φαινεται ενας κακοσχεδιασμένος κινητήρας διχως ροπη.Απορω χωρις vtec γιατι εχουν αφησει τοσο μεγαλο φασμα στροφων.Εντάξει, μπορεί να είσαι και ο μοναδικός άνθρωπος στο πλανήτη που το πιστεύει αυτό
Εν έτη 1987, διπλοί εκκεντροφόροι, μεταβλητό χρόνισμα και βύθισμα, χαλαρή και άνετη οδήγηση με τα ήρεμα έκκεντρα, τρελό στροφάρισμα και ανυπέρβλητη απόδοση (που θα παρέμενε έτσι για περίπου 20 χρόνια ακόμα) με τα άγρια, πολύ λογική κατανάλωση, πρακτικά bullet-proof κινητήρες και μετάδοση, κιβώτιο που άλλαζε με τη σκέψη, και όλα αυτά σε normal αυτοκίνητα που κόστιζαν λογικά χρήματα και μπορούσε να τα αγοράσει ο καθένας.
Και αν όντως αναρωτιέσαι για το μεγάλο φάσμα στροφών, η αλλαγή μεταξύ των έκκεντρων έπρεπε να γίνει σε σημείο που οι πρώτοι είχαν πιάσει τη μέγιστη απόδοσή τους, και οι δεύτεροι θα έμπαιναν ήρεμα και με ομαλή μετάβαση, ώστε να μην επηρεάζεται η οδηγισιμότητα. Ακόμα και έτσι, το σκαλοπάτι που έκανε η αλλαγή οδήγησε πολλά VTEC/VTi σε μάντρες, τοίχους, χαντάκια κλπ, χώρια που με ένα απλό controller μπορούσες να αλλάξεις το σημείο εμπλοκής του VTEC.
Τα υπόλοιπα νούμερα και απόδοση και συμπεριφορά που λες, δεν ξέρω που και πως είναι το συγκεκριμένο μοτέρ, αλλά μάλλον πρέπει να οδηγήσεις ένα VTEC/VTi για να καταλάβεις τι λέω....
-
Οταν βλεπω τετοια κριτικη σε ατμοσφαιρικα διαμαντια απο το 1976 και μετα τι εχω περισσοτερο να πω.
Τυχαιο γεγονος οτι ο μεταβλητος χρονισμος βαλβιδων που εβγαλε στη μαζικη κυκλοφορια περιπου το 1993 τελευταια το εχουν υοθετησει ολες οι εταιρειες. -
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
Οταν βλεπω τετοια κριτικη σε ατμοσφαιρικα διαμαντια απο το 1976 και μετα τι εχω περισσοτερο να πω.
Τυχαιο γεγονος οτι ο μεταβλητος χρονισμος βαλβιδων που έβγαλε στη μαζικη κυκλοφορια περιπου το 1993 τελευταία το εχουν υοθετησει ολες οι εταιρειες.Πιο μεταβλητό χρονισμό έβγαλε το 1993 που τον έχουν υιοθετήσει όλες οι εταιρίες;
-
Παιδιά μισο μισο Εγω το γραψα λάθος. Για το vtec εννοω δν εχω εμπειρία πως είναι. Κακοσχεδιασμενο θεωρω τον απλο κουβα μου 1500!!!
-
Honda crx vtec, κινητηρας B16A.
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........