-
είστε σίγουροι; τσεκάρατε τον Κ.Ο.Κ; αν ναι πέστε μου σε ποιο άρθρο, γιατί εγώ στον Κ.Ο.Κ που γράφει για τους σηματοδότες δεν έχει καμία εξαίρεση για το κόκκινο..
-
για να υποστηρίξω την άποψη μου σας παραθέτω το αντίστοιχο άρθρο του Κ.Ο.Κ:
- Αυτοί που χρησιμοποιούν την οδό, όταν ειδοποιούνται με τις συσκευές
ηχητικής ή φωτεινής προειδοποίησης, ότι πλησιάζει όχημα άμεσης ανάγκης ή
όχημα της τεχνικής επιτήρησης των φορέων λειτουργίας και συντήρησης των
οδών ή όχημα με το οποίο μεταφέρονται πρόσωπα που έχουν ανάγκη άμεσης
βοήθειας, υποχρεούνται να αφήνουν χώρο, κινούμενοι προς τα δεξιά της οδού,
για να διέλθει το όχημα αυτό και σε περίπτωση ανάγκης, να σταματούν.
Ως oχήματα άμεσης ανάγκης, για την εφαρμoγή της διάταξης αυτής,
θεωρoύνται τα oχήματα πoυ φέρoυν ειδικά πρόσθετα μπλε ή ερυθρά φώτα. Mε
ένα ή περισσότερα μπλε φώτα πoυ αναβoσβήνoυν, μπoρoύν να εφoδιάζoνται
Κεφάλαιο Γ΄. Κανόνες οδικής συμπεριφοράς
95
μόνo τα νoσoκoμειακά oχήματα, τα oχήματα πρώτων βoηθειών και κλινικών,
τα oχήματα της Eλληνικής Aστυνoμίας, της Δημοτικής Αστυνομίας ως και τα
oχήματα των στρατιωτικών και λιμενικών αρχών.
Mε ένα ή περισσότερα ερυθρά φώτα πoυ αναβoσβήνoυν, μπoρoύν να
εφoδιάζoνται μόνo τα oχήματα της πυρoσβεστικής υπηρεσίας δασαρχείoυ
και απoκατάστασης βλαβών ηλεκτρικoύ δικτύoυ, καθώς και τα οχήματα των
υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Mε απόφαση τoυ Yπoυργoύ Mεταφoρών και Eπικoινωνιών μπoρεί να
παρέχεται τo δικαίωμα να τoπoθετoύνται τα πιo πάνω φώτα και σε άλλες
κατηγoρίες oχημάτων. - Aν η ειδoπoίηση για την κίνηση των oχημάτων άμεσης ανάγκης ή
oχημάτων με τα oπoία μεταφέρoνται πρόσωπα, πoυ έχoυν ανάγκη άμεσης
βoήθειας, δίνεται με τις ειδικές συσκευές πρoειδoπoίησης και δεν δημιoυργεί-
ται κίνδυνoς για τoυς λoιπoύς χρήστες της oδoύ oι oδηγoί των oχημάτων αυ-
τών δεν υπoχρεoύνται να τηρήσoυν τις διατάξεις των άρθρων 12 έως 43 τoυ
παρόντoς Kώδικα. Δεν μπoρoύν όμως να διέρχoνται αντίθετα στoυς μoνό-
δρoμoυς ή να μη συμμoρφώνoνται στα σήματα πoυ δίνoυν oι τροχονόμοι.
Από το παραπάνω άρθρο εγώ δεν μπορώ να συνάγω ότι κάποιο ασθενοφόρο ακόμα και με αναμένους φάρους μπορεί να παραβιάσει κόκκινο σηματοδότη.
- Αυτοί που χρησιμοποιούν την οδό, όταν ειδοποιούνται με τις συσκευές
-
έχει ξανασυζητηθεί το θέμα
-
Ο χρήστης kris4 έγραψε:
δεν υπoχρεoύνται να τηρήσoυν τις διατάξεις των άρθρων 12 έως 43 τoυ παρόντoς Kώδικα.Είναι το (γνωστό) άρθρο 44
http://www.ydt.gr/main/Attachments/Atta ... 6_1999.pdfτο σημείο που δεν τόνισες είναι ότι ουσιαστικά ΑΚΥΡΩΝΕΙ τα 12 ΩΣ 43 για τα
οχήματα αυτά όταν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ της οδού.
Άρα μπορεί να τα παραβιάσει ΟΛΑ εκτός του μονοδρόμου και του τροχονόμου. -
Ο χρήστης kris4 έγραψε:
Θα ήθελα να μου πει κάποιος που έχει διαβάσει τον Κ.Ο.Κ αν τα ασθενοφόρα μπορούν να παραβλέψουν το κόκκινο φανάρι. Εγώ δεν οδηγώ, αλλά σε μια συζήτηση με έναν φίλο μου είχαμε διαφωνία επ'αυτού. Αυτός έλεγε ότι τα ασθενοφόρα επιτρέπεται να περνούν με κόκκινο αλλά εμένα δεν μου φαινόταν λογικό και διαφωνούσα. Κατέβασα και τον Κ.Ο.Κ και δεν βρήκα σε κάποιο άρθρο να με διαψεύδει εκτός και αν δεν τον διάβασα σχολαστικά και μου διέφυγε κάτι...Από προηγούμενες συζητήσεις κάνω copy paste post μου της 23/06/2007 :
'....Τα οχήματα αμέσου ανάγκης κτλ κτλ δεν έχουν ΚΑΜΙΑ υποχρέωση προς τήρηση των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. όταν εκτελούν επείγουσας ανάγκης δημόσια υπηρεσία.
Το άρθρο 44 που αναφέρεις ορθά μεν ότι δεν απαλλάσσει τα οχήματα αυτά από τις υποχρέωσεις για ερυθρό σηματοδότη - που είναι στο άρθρο 6 - αλλά μόνο για τα 12- 43 έχει ερμηνευθεί από τα δικαστήριά μας ως εξής :
'...Στις άνω μνημονευόμενες διατάξεις δεν αναφέρονται ρητά (ως εξαιρούμενες και μη δεσμεύουσες τον οδηγό του οχήματος αμέσου ανάγκης σε εκτέλεση σχετικής υπηρεσίας) οι των άρθρων 5 και 6 του ίδιου νόμου, που αφορούν επίσης την ρύθμιση της συμπεριφοράς των οδηγών από φωτεινούς σηματοδότες στους κόμβους κ.λπ. και από τις διαγραμμίσεις των οδοστρωμάτων, πλην όμως η παράλειψη αυτή πρέπει να αποδοθεί σε νομοτεχνική ατέλεια, ενώ η παράθεση σ' αυτήν (παρ. 2 άρθρου 44 άνω νόμου) ρητά μνημονευομένων ως εξαιρουμένων άρθρων δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αποκλειστική, αλλά μόνον ως ενδεικτική της έναντι παντός άλλου προτεραιτότητας των πιο πάνω οχημάτων στις περιπτώσεις μεταφοράς ατόμων που χρειάζονται άμεση βοήθεια: ειδικώτερα πρέπει να θεωρηθεί ότι η ακριβής έννοια της παρ. 2 του άρθρου 44 ν. 614/1977 είναι ότι καμία διάταξη του ΚΟΚ που ρυθμίζει την συμπεριφορά των οδηγών δεν δεσμεύει τους οδηγούς των πιο πάνω οχημάτων σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης (και υπό την προϋπόθεση ότι τούτοι έχουν θέσει σε λειτουργία τα όργανα ηχητικής και φωτεινής προειδοποιήσεως και δεν δημιουργείται κίνδυνος για όσους άλλους χρησιμοποιούν τον δρόμο), παρά μόνον εικείνες που αφορούν την κίνηση σε μονόδρομους και την συμμόρφωση στα σήματα των τροχονόμων....'
Εν' ολίγοις αν έχουν σειρήνα και τα λοιπά και εφόσον δεν δημιουργείται κίνδυνος μπλα μπλα (τράβα απόδειξε το αντίθετο στο δικαστήριο αν θες )περνούν και κόκκινα και ό,τι άλλο γουστάρουν ΠΛΗΝ μονόδρομους και τροχνόμους.
Τόσο απλά...Όλα τα άλλα θα σε οδηγήσουν να πληρώσεις και θα μείνεις μόνο με τις διαμαρτυρίες...
Εννοείται φυσικά ότι ΜΙΣΩ τους μπάτσους που βάζουν τη σειρήνα για να πάνε να πηδήξουν τη γκομένα τους πιο σύντομα αλλά οι τσαμπουκάδες του στυλ θα σε στείλω στα Ίμια μάλλον θα σε βάλουν σε μπελάδες καθότι το δίκιο σου δεν αποδεικνύεται επί της ουσίας...
Ακόμα κι αυτή η ερμηνεία να μην είχε δοθεί από τα δικαστήρια μπορούσα να σε πάω και με γενικές διατάξεις του ποινικού για κατάσταση ανάγκης κτλ κτλ και να σου βγάλω τους μπάτσους λάδι...'
http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.p ... &start=825Η όλη συζήτηση ξεκινάει από εδώ: http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.p ... &start=795
-
Βιντεάκι από πρόστιμο λόγω πολύ δυνατής μουσικής!
Καλά να πάθει και καλά του είπαν ότι του είπαν οι αστυνομικοί. Ε μα, το έχουν παρακάνει οι κάθε λογής κάγκουρες με τα ηχεία στη διαπασών.
-
-
ποσο πηγε το προστιμο;
-
Ρε είναι τρελός ο τύπος
Τι λέειιιιιιιιιιιιΥ.Γ. Ο αστυφύλακας θεός
-
Θεέ μου, ευχαριστώ που με αξίωσες να δω αστυνομικό να γράφει τέτοιους κάφρους! Αμήν!
-
Καλά, ειδικά όταν του λέει ο αστυνομικός: 'Καλά, και δε μου λες, κάνεις δύο δουλειές, δε λυπάσαι τον κόπο σου;', ο τύπος του απαντάει: 'μα γι' αυτό το πράγμα δουλεύω' και μετά από λίγο ο αστυνομικός του ξαναλέει: 'Εγώ στη θέση σου άλλα πράγματα θα 'κανα. Θα κυνηγούσα κανά μ*****ι να του...' γράφει ιστορία
-
Η οικειότητα μάρανε τον αστυνόμο. Τέτοιους έπρεπε να τους χώνουν σε ζαρντινιέρες.
-
Οκ ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις,κατάλαβα ότι παν όχημα με φάρο αναμμένο έχει προτεραιότητα ακόμα και στο κόκκινο. Να δώσω ένα παράδειγμα γιατί αυτό μου φαίνεται επικίνδυνο...
Μένω σε μια επαρχιακή πόλη, και υπάρχει μια ευθεία στον επαρχιακό δρόμο κάπου 2 χιλιόμετρα που στο μέσον της υπάρχει ελαφρύ ύψωμα και ο οδηγός δεν έχει επαρκή ορατότητα παρά όταν φτάσει στην κορυφή του υψώματος. Στα 50 μέτρα μετά το ύψωμα υπάρχει φανάρι όπου υπάρχει διασταύρωση με την βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Όσοι βρίσκονται στην ευθεία καταλαβαίνεται πάνε με ταχύτητες 120 και άνω. Αν έρθει ασθενοφόρο από την βιομηχανική ζώνη και περάσει με κόκκινο δεν προλαβαίνει ό άλλος οδηγός να αντιδράσει αφού βλέπει το πράσινο και λέει 'α καλά πράσινο είναι φεύγω φουλαριστός χωρίς να κοιτά αριστερά δεξιά που και να κοιτάξει πάλι δεν θα προλάβει να αντιδράσει'. θα γίνει της Βαγδάτης... -
Ο χρήστης kris4 έγραψε:
Οκ ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις,κατάλαβα ότι παν όχημα με φάρο αναμμένο έχει προτεραιότητα ακόμα και στο κόκκινο. Να δώσω ένα παράδειγμα γιατί αυτό μου φαίνεται επικίνδυνο...
Μένω σε μια επαρχιακή πόλη, και υπάρχει μια ευθεία στον επαρχιακό δρόμο κάπου 2 χιλιόμετρα που στο μέσον της υπάρχει ελαφρύ ύψωμα και ο οδηγός δεν έχει επαρκή ορατότητα παρά όταν φτάσει στην κορυφή του υψώματος. Στα 50 μέτρα μετά το ύψωμα υπάρχει φανάρι όπου υπάρχει διασταύρωση με την βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Όσοι βρίσκονται στην ευθεία καταλαβαίνεται πάνε με ταχύτητες 120 και άνω. Αν έρθει ασθενοφόρο από την βιομηχανική ζώνη και περάσει με κόκκινο δεν προλαβαίνει ό άλλος οδηγός να αντιδράσει αφού βλέπει το πράσινο και λέει 'α καλά πράσινο είναι φεύγω φουλαριστός χωρίς να κοιτά αριστερά δεξιά που και να κοιτάξει πάλι δεν θα προλάβει να αντιδράσει'. θα γίνει της Βαγδάτης...- Ποιό είναι το όριο ταχύτητας σε εκείνο το σημείο? 120 χλμ?
- Δεν οφείλει ο οδηγός λόγω του υψώματος να μειώσει την ταχύτητά του μην πέσει σε κανένα κάρο μετά την κορυφή?
-Τι θέλεις αν τρακάρει αυτός ο οδηγός να μην του καταλογίσουν ΚΑΜΙΑ ευθύνη επειδή πέρασε με πράσινο? Αν πάει σαν τρελλός ακόμα και με κοινό όχημα να συγκρουστεί ίσως μια συνυπευθυνότητα θα του τη βγάλουν... - Το ασθενοφόρο μπορεί μεν να παραβιάσει τον ερυθρό σηματοδότη αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα το κάνει με κλειστά μάτια. Ελέγχει πρώτα και για το δικό του καλό
- Τίποτα δεν είναι δωρεάν : η διαμόρφωση ενός νόμου είναι πάντα συμβιβασμοί και ισορροπίες. Εδώ προκρίθηκε η εξυπηρέτηση των οχημάτων άμεσης ανάγκης με κίνδυνο πρόκλησης κάποιου ατυχήματος, αν δεν ήταν έτσι θα μειωνόταν μεν ο κίνδυνος τροχαίου αλλά θα κινδύνευε να μην εξυπηρετηθεί όπως πρέπει η 'άμεση ανάγκη'...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Η οικειότητα μάρανε τον αστυνόμο.Ε μα; Λιγη τυπικοτητα δε βλαπτει.
Να δειτε ποση ψυχρη τυπικοτητα ειχαν οι Βαυαροι αστυνομικοι που μας σταματησαν στην Autobahn, στο ταξιδι για το Ring. Τελειως ρομποτ! Και αυτο, χωρις να γινονται αγενεις η ενοχλητικοι.
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Βιντεάκι από πρόστιμο λόγω πολύ δυνατής μουσικής!Καλά να πάθει και καλά του είπαν ότι του είπαν οι αστυνομικοί. Ε μα, το έχουν παρακάνει οι κάθε λογής κάγκουρες με τα ηχεία στη διαπασών.
Τρελλλός διάλλογος.
Το τσογλανάκι ο μπάτσος (ο ένας, που ακούγεται πιο μικρός) δεν μου φαίνεται καλύτερος από το τσογλανάκι τον παραβάτη. Τις μ@λ@κίες για τους πατεράδες και για τα μουν να τα λέει στο σπίτι του, όχι στην δουλειά του.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Καλά να πάθει και καλά του είπαν ότι του είπαν οι αστυνομικοί. Ε μα, το έχουν παρακάνει οι κάθε λογής κάγκουρες με τα ηχεία στη διαπασών.
Τρελλλός διάλλογος.
Το τσογλανάκι ο μπάτσος (ο ένας, που ακούγεται πιο μικρός) δεν μου φαίνεται καλύτερος από το τσογλανάκι τον παραβάτη. Τις μ@λ@κίες για τους πατεράδες και για τα μουν να τα λέει στο σπίτι του, όχι στην δουλειά του.
παντα σε ενα μπλοκο με 2 ο ενας θα κανει το τσογλανο και ο αλλος τον καλο..παντα ετσι γινεται...
-
Ο χρήστης alfa 156 έγραψε:
Τρελλλός διάλλογος.
παντα σε ενα μπλοκο με 2 ο ενας θα κανει το τσογλανο και ο αλλος τον καλο..παντα ετσι γινεται...
σωστος ο ενας, ο αλλος αμα εκοβε τον κοινωνικο σχολιασμο και τα μ@υνακια και τους πατους θα ταν καλυτερα...
να βαλω στοιχημα οτι μετα απο 3 λεπτα ο αλλος ανεβασε την ενταση?
της πλακας ο ελεγχος απο πλευρας πυγμης.. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Μένω σε μια επαρχιακή πόλη, και υπάρχει μια ευθεία στον επαρχιακό δρόμο κάπου 2 χιλιόμετρα που στο μέσον της υπάρχει ελαφρύ ύψωμα και ο οδηγός δεν έχει επαρκή ορατότητα παρά όταν φτάσει στην κορυφή του υψώματος. Στα 50 μέτρα μετά το ύψωμα υπάρχει φανάρι όπου υπάρχει διασταύρωση με την βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Όσοι βρίσκονται στην ευθεία καταλαβαίνεται πάνε με ταχύτητες 120 και άνω. Αν έρθει ασθενοφόρο από την βιομηχανική ζώνη και περάσει με κόκκινο δεν προλαβαίνει ό άλλος οδηγός να αντιδράσει αφού βλέπει το πράσινο και λέει 'α καλά πράσινο είναι φεύγω φουλαριστός χωρίς να κοιτά αριστερά δεξιά που και να κοιτάξει πάλι δεν θα προλάβει να αντιδράσει'. θα γίνει της Βαγδάτης...- Ποιό είναι το όριο ταχύτητας σε εκείνο το σημείο? 120 χλμ?
- Δεν οφείλει ο οδηγός λόγω του υψώματος να μειώσει την ταχύτητά του μην πέσει σε κανένα κάρο μετά την κορυφή?
-Τι θέλεις αν τρακάρει αυτός ο οδηγός να μην του καταλογίσουν ΚΑΜΙΑ ευθύνη επειδή πέρασε με πράσινο? Αν πάει σαν τρελλός ακόμα και με κοινό όχημα να συγκρουστεί ίσως μια συνυπευθυνότητα θα του τη βγάλουν... - Το ασθενοφόρο μπορεί μεν να παραβιάσει τον ερυθρό σηματοδότη αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα το κάνει με κλειστά μάτια. Ελέγχει πρώτα και για το δικό του καλό
- Τίποτα δεν είναι δωρεάν : η διαμόρφωση ενός νόμου είναι πάντα συμβιβασμοί και ισορροπίες. Εδώ προκρίθηκε η εξυπηρέτηση των οχημάτων άμεσης ανάγκης με κίνδυνο πρόκλησης κάποιου ατυχήματος, αν δεν ήταν έτσι θα μειωνόταν μεν ο κίνδυνος τροχαίου αλλά θα κινδύνευε να μην εξυπηρετηθεί όπως πρέπει η 'άμεση ανάγκη'...
Ετσι οπως το περιγραφει το φαναρι ειναι σε κορυφη ευθειας δεν εχεις καθολου ορατοτητα δλδ, και με 60 να πηγαινεις μπορει να γινει.
Μου φαινεται οπως το εχουμε ξανασυζητησει λιγο τραγικο, κοβουν στα κοκκινα οταν λογω κινησης δεν μπορουν να περασουν αεροπορια, αν εχουν σχετικα ανοιχτο δρομο το κοκκινο το παιρνανε απλα με ενα 'ασε' στο γκαζι, τεσπα μακαρι να μην γινει ποτε κανα τετοιο μπαμ -
Ο χρήστης alfa 156 έγραψε:
Τρελλλός διάλλογος.
'Good cop - bad cop' έ;
Δηλαδή οι τροχαίοι κάνουν πράξη αυτά που μαθαίνουν στις ...αστυνομικές σειρές στην τηλεόραση!
Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.