-
@bekiaris said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@cirus said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Πιο πολλά θα χάσεις σε χρήματα πάρα θα κερδίσεις με τόσο μεγάλη μπαταρία. Μέχρι 15-20 το πολύ αν θες να πας που και πάλι είναι λίγο overkill γιατί χρήματα από επιδότηση θα πάρεις για τα 10 και τα υπόλοιπα από την τσέπη σου .
Μην κάνεις τέτοιο άνοιγμα , πήγαινε με την 10ρα.
συμφωνώ ως ένα βαθμό οτι ειμαι λίγο υπερβολικός, αλλά κάτω απο 20αρα το αποκλείω, θέλω να φορτίζω και το αμάξι (σε χαμηλή ισχύ). Ως προς την λογική όμως περίμενε, θα βγουν καλύτερα, διαφωνώ. ΑΝτιλαμβάνομαι οτι ειναι μια ευμετάβλητη τεχνολογία, αλλά θα πάρει χρόνια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δεν έχει νόημα να περιμένεις πότε θα βγει η φοβερή και τρομερή τεχνολογία και θα ειναι και φθηνή για να πάρεις. Θεωρώ οτι η τεχνολογία LFP με καλύπτει σε μεγάλο βαθμό. Επισης τα Sigenergy που θέλω να πάρω ειναι modular άρα αυτό σημαίνει οτι κάποια μπορουν να αντικατασταθούν στο μέλλον με "καλύτερης" τεχνολογίας.
Εσύ ξερεις καλύτερα τι θα κάνεις εγώ απλά λεω την γνώμη μου. Μεχρι 20ρα είναι κατανοητο. Το 40ρα είναι overkill
Δεν είπα σε καμια περιπτωση να περιμενεις, ΧΘΕΣ αν μπορουσες να βάλεις, βαλε , το συντομοτερο το καλύτερα. Ποτε δεν περιμενω τεχνολογία. Είπα απλά μην ξοδεψεις μεγιστα σε αυτή αλλα πάρε οτι σου χρειάζεται γιατι σε 6-7 χρόνια θα είναι παλια τεχνολογία.
Να διαφωνεις μαζι μου ότι μια νεα τεχνολογια θα έρθει σε 6-7 χρονια (που δεν το λες μικρο διαστημα) ειναι οκ, ουτε εγω ούτε εσυ ξερουμε με σιγουρια.
ΟΜΩΣ και να μην ερθει νεα τεχνολογία στα 7 χρόνια κανενας δεν σου λέει οτι η υπάρχουσα δεν θα πέσει σε αξία και σε 7 χρόνια η ιδια μπαταρία δεν θα αξίζει λιγοτερα χρήματα. Αυτό είναι περισσότερο πιθανο από το να έρθουν νεας τεχνολογίας.
Ξαναλέω για να μην παρεξηγηθω. ΔΕΝ ΛΕΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕ. ΠΡΟΧΩΡΑ λέω, αλλα μην πάρεις παραπανω από ότι χρειαζεσαι πραγματικα και μπορει να φορτίζει με 10ρι φ/β. Να είχες μεγαλύτερο από 10ρι να έλεγα οκ αλλα το χειμωνα και την 20ρα δεν θα την γεμιζεις (απλα θα βαζεις να κατεβαινει μέχρι το 70% ωστε να γεμιζει δηλαδη θα εκμεταλεύεσαι βαρια το 30%). Το καλοκαιρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα θα την γεμίζεις. Αλλα στο ενδιαμεσο παλι μεχρι 50-60% θα την βαζεις να κατεβαινει για να μπορεί να γεμίζει.
Αξιζει ετσι? Εσυ ξερεις καλύτερα. Εγώ με 10ρι φ/β μεχρι 15KWh θα αγόραζα μπαταρια (10ρα με επιδότηση και αλλα 5 από τσέπη μου). Μετα αρχίζω και πιστεύω ότι το εξτρα κόστος δεν αξίζει και απλα δυσχερενει την απόσβεση (την κανεις σε πιο πολλα χρόνια οχι οτι δεν κάνεις) παρα συνεπικουρεί στο οφελος.
-
Εσύ ξερεις καλύτερα τι θα κάνεις εγώ απλά λεω την γνώμη μου. Μεχρι 20ρα είναι κατανοητο. Το 40ρα είναι overkill
Δεν είπα σε καμια περιπτωση να περιμενεις, ΧΘΕΣ αν μπορουσες να βάλεις, βαλε , το συντομοτερο το καλύτερα. Ποτε δεν περιμενω τεχνολογία. Είπα απλά μην ξοδεψεις μεγιστα σε αυτή αλλα πάρε οτι σου χρειάζεται γιατι σε 6-7 χρόνια θα είναι παλια τεχνολογία.
Πολύ ωραία τα λες, συμφωνώ μαζί σου, πανω απο όλα θελω να γλιτώσω το ρευματάκι που πληρώνσω στη ΔΕΗ με ένα 10αρη φ/β και min 10kwh μπαταρία, τα υπόλοιπα σιγά σιγά, δεν με βιάζει κάτι, κάποια πράγματα τα βλέπεις στην πορεία.
-
Πολύ ωραία τα λες, συμφωνώ μαζί σου, πανω απο όλα θελω να γλιτώσω το ρευματάκι που πληρώνσω στη ΔΕΗ με ένα 10αρη φ/β και min 10kwh μπαταρία, τα υπόλοιπα σιγά σιγά, δεν με βιάζει κάτι, κάποια πράγματα τα βλέπεις στην πορεία.
αφου θα παρεις modular μπαταρια, γιατι δεν το ξεκινας με 10αρα και στην πορεια προσθετεις. Πανω απο 20 παντως συμφωνω και εγω με τον cirus οτι δεν αξιζει, εκτος αν το υπολοιπο σου σπιτι εχει πολυ χαμηλη καταναλωση. Εχεις ψαξει καθολου αυοτ το θεμα; δηλαδη ποσο καταναλωνεται τον μηνα/χρονο ΧΩΡΙΣ τις φορτισεις του αυτοκινητου;
-
@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
αφου θα παρεις modular μπαταρια, γιατι δεν το ξεκινας με 10αρα και στην πορεια προσθετεις. Πανω απο 20 παντως συμφωνω και εγω με τον cirus οτι δεν αξιζει, εκτος αν το υπολοιπο σου σπιτι εχει πολυ χαμηλη καταναλωση. Εχεις ψαξει καθολου αυοτ το θεμα; δηλαδη ποσο καταναλωνεται τον μηνα/χρονο ΧΩΡΙΣ τις φορτισεις του αυτοκινητου;
μάλλον έτσι θα το κάνω, για την ακρίβεια θα πάρω δύο stack των 8kwh =16kwh και βλέπουμε. Κοίταξε, καταναλώνω χωρις το αμάξι κοντά στις 5.000kwh .
-
Επισης σε συμφερει να κάνεις το εξης καλύτερα από όλα
Βαλε 10ρι με 10ρα μπαταρία και κοιτα πως παει και κανε τους υπολογισμούς σου
Την εξτρα μπαταρια 5ρα-10ρα αγορασε την και προσθεσε την αργότερα αναλογα τις παρατηρησεις σου. Το μονο που χρειάζεται είναι να εχεις υπολογίσει τον έξτρα χώρο που θα ποιασει. Ετσι και αλλιως δεν επιδοτείται από το κράτος (από την τσέπη σου θα την αγοράσεις) και δεν έχει κόστος εγκαταστασης, σε 5-10 λεπτα την έχεις συνδέσει, αν εχεις φροντισει να εχει αρκετο χώρο να τοποθετηθει
-
μάλλον έτσι θα το κάνω, για την ακρίβεια θα πάρω δύο stack των 8kwh =16kwh και βλέπουμε. Κοίταξε, καταναλώνω χωρις το αμάξι κοντά στις 5.000kwh .
420kwh τον μηνα, 14kwh την ημερα. Οκ καλα εισαι. θα γεμιζεις την 16αρα και μαλλον και 20αρα, εκτος απο τις ζορικες μερες. Δεν εχεις υψηλη baseline καταναλωσης
-
Το τι καταναλώνεις είναι ενα σημαντικο. Το τι μπορει να παράξει ενα συγκεκριμενης παραγωγης Φ/Β 10KwH είναι ένα άλλο
Δεν πάμε μονο με το τι καταναλώνουμε αλλα και με το τι μπορει να παραξει ενα Φ/Β με πανελ 10KWh για να φορτισει
αν εβγαζε απεριοριστο θα σου έλεγα πάρε και την 40ρα. Τωρα λέω πήγαινε για 15-20 και είσαι καλα.
-
420kwh τον μηνα, 14kwh την ημερα. Οκ καλα εισαι. θα γεμιζεις την 16αρα και μαλλον και 20αρα, εκτος απο τις ζορικες μερες. Δεν εχεις υψηλη baseline καταναλωσης
ναι κάπως έτσι το βλέπω και εγω. βέβαια έχω κάτι υπόψιν μου που μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση, αλλά οκ θα δούμε, μπορει να το εγκαταστήσω και αλλου.
-
ναι κάπως έτσι το βλέπω και εγω. βέβαια έχω κάτι υπόψιν μου που μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση, αλλά οκ θα δούμε, μπορει να το εγκαταστήσω και αλλου.
υπολογιζε οτι το 10αρι θα σου δωσει 12-15mwh τον χρονο και κανε τους υπολογισμους σου. Εγω σε 10 μηνες ειμαι στις 10.2mwh και μου λειπουν 2 μηνες θεωρητικα καλης παραγωγης. Θεωρω οτι ειμαι σχετικα στο κατω οριο της παραγωγης διοτι εχω σκιαση το καλοκαιρι το απογευμα μετα τις 17:00, οποτε κατι χανω απο εκει.
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα