Ο χρήστης kostus έγραψε:
Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι επιχείρημα οτι επειδή η Magnetti Marelli προμηθεύει την FIAT, και την VW άρα είναι το ίδιο αξιόπιστα τα ηλεκτνονικά των 2.
Αγνοώ και δεν μπορώ να γνωρίζω ποιός προμηθεύει την VW, κι έχω μια υποψία οτι δεν είναι ίδιας ποιότητας (ενδεχομένως και προμηθευτή) αυτά που χρησιμοποιούνται στα polo με εκείνα του phaeτon. Προφανώς η VW διαλέγει τον πιο συμφέροντα προμηθευτή για κάθε περίπτωση, ίσως να προτιμά τον ιταλό, ίσως να είναι πιο φθηνά τα ιταλικά, ίσως μόνο αυτά επαρκούν για να καλύψουν την ζήτηση, ίσως πολλά.
Σίγουρα όμως όλα τα ιταλικά του γκρούπο χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρονικά του γκρούπο. Και η φερράρι προφανώς. Κι αυτό όμως δεν μου λέει οτι τα ηλεκτρονικά της φερράρι είναι το ίδιο αξιόπιστα με της άλφα (μάλλον).
Αλλά και πάλι έχει τόσες παραμέτρους πέρα από το εργοστάσιο κατασκευής των ηλεκτρονικών η υπόθεση με το dna της άλφα που μάλλον δεν μπορώ καν να αντιληφθώ. Αυτή την πολυπολοκότητα βλέπω επιφυλακτικά. Και σε αυτήν προτείνω κριτική στάση κι όχι άκριτο ενθουσιασμό με κάτι που στα χαρτιά φαίνεται καταπληκτικό.
Κάνεις κάποια λάθη στον συλλογισμό σου. Καταρχήν, δεν είναι απαραίτητο όλα τα μοντέλα του γκρούπο να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά του γκρούπο. Για παράδειγμα, η Fiat-Lancia-Alfa Romeo, εκτός από Magnetti-Marelli ηλεκτρονικά, χρησιμοποιούν και Bosch, πχ για τον γνωστό TwinSpark, οι πρώτες εκδόσεις είχαν ψεκασμό Marelli, οι επόμενες Bosch.
Γιατί θα μου πεις; Πιθανόν να δούλευε καλύτερα η Bosch με δύο μπουζί, το δικό μου πάντως (Lancia Y 1.2 86Hp) έχει Marelli και δεν έχω δει να υστερεί κάπου από την Xsara του πατέρα που έχει Bosch.
Επίσης, δεν νομίζω πως έχουν οι ιάπωνες καμιά ιδιαίτερη παράδοση στα ηλεκτρονικά, εκτός αν εννοείς τους ενισχυτές της Maranz ή τα Walkman της Sony. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ηλεκτρονικών για αυτοκίνητα είναι οι Ευρωπαίοι, όπως σαφώς είναι κι αυτοί που έχουν ξεκινήσει όλες τις ηλεκτρονικές επαναστάσεις (βλ. ABS, ESP, Common Rail, κλπ κλπ)
Το να προσπαθεί να μειώσει κάποιος μια εταιρεία σαν την Marelli, με επιχειρήματα: 'τα ιταλικά χαλάνε, άρα και τα Marelli δεν είναι καλά', ειλικρινά, δεν στέκει.
Ούτε φυσικά στέκει το αντίθετο,* 'αφού η Marelli προμηθεύει και τους άλλους, είναι οι Ιταλοί το ίδιο αξιόπιστοι'*. Η αξιοπιστία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο κυριότερος, είναι η απλότητα: όσο πιο απλό, τόσο πιο αξιόπιστο. Εκτός αν δημιουργήσεις πολυπλοκότητα για Fault Tolerant καταστάσεις, αλλά κανένας δεν θα πληρωνε κάτι τέτοιο σε αυτοκίνητο!
Αν δεις πάντως τους δείκτες αξιοπιστίας, όλων των κατασκευαστών τα τελευταία χρόνια, θα δεις πως όλες οι έρευνες καταλήγουν σε ένα απλό συμπέρασμα: πέραν κάποιων χοντρών εξαιρέσεων (πχ Renault Laguna), οι διαφορές είναι πια αρκετά μικρές, οι καλοί , έγιναν λίγο χειρότεροι, οι κακοί - μέτριοι βελτιώθηκαν και πλέον είναι αρκετά κοντά, όχι στα ίδια, αλλά κοντά. Επιπλέον, λόγω του ότι κάθε μάρκα, συναρμολογεί τα αυτοκίνητά της σε διάφορα εργοστάσια ανά τον κόσμο, μπορείς να δεις πχ το Panda που συναρμολογείται στο πρόσφατα ανακαινισθέν εργοστάσιο της Πολωνίας, να έχει μεγαλύτερο δείκτη αξιοπιστίας από το GPunto, που φτιαχνόταν στην Ιταλία. Αλλά και το GPunto, νομίζω πως βελτιώθηκε ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τα αρχικά.
Παραδοσιακά επίσης, τα ιαπωνικά Vitara, ήταν πολύ πιο αξιόπιστα από τα made in Spain, αλλά ο αγοραστή το ίδιο τα πλήρωνε!
Οπότε, καταλήγω, τα γνωστά ρητά, περί απόλυτης ιαπωνικής αξιοπιστίας και απόλυτης ιταλικής αναξιοπιστίας, δεν ισχύουν όπως ίσχυαν. Εξάλλου, όλοι οι δείκτες συμφωνούν στο παρακάτω: πιο αξιόπιστοι παραμένουν Ιάπωνες-Κορεάτες. Λιγότερο αξιόπιστοι , δυστυχώς οι Γάλλοι. Οι Ιταλοί, είναι πιο κοντά στους αξιόπιστους, παρά στους αναξιόπιστους. Ταυτόσημοι εν γένει με τους Γερμανούς.
Ισως κάποιους τους ξενίζει αυτό, αλλά φοβάμαι πως έτσι είναι. Και επιμένω, πως οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Πλέον θα βρείς και Corolla λεμόνι, όπως και Citroen αστέρι. Το πως θα το αντιμετωπίσει βέβαια το λεμόνι η αντιπροσωπεία, είναι άλλο ζήτημα και για μένα το κυρίαρχο. Ακόμη και να σου κάτσει η στραβή, η Toyota θα κάνει σωστά την δουλειά της. Οι υπόλοιποι, όχι πάντα και συνήθως θέλουν παρακάλια...