-
αν εχεις μολις τρεξει δε πρεπει να το σβησεις αμεσως,αλλα να το αφησεις κανα 2λεπτο στο ρελαντι
τουλαχιστον ετσι λεει το δικο μου βιβλιαρακι.οσο για ζεσταμα μονο με ρελαντι,απλα δε γινεται!!!καλοκαιρι που το χω δοκιμασει θελει κανα τεταρτο να πιασει σωστες θερμοκρασιες,αλλα και παλι θα χεις κρυο κιβωτιο και λοιπα μηχανικα.και νομιζω οτι δεν ειναι και ο,τι καλυτερο να κανεις.
το να το αφησεις λιγο στο ρελαντι(ενα λεπτακι) να κυκλοφορησει το λαδι μου φαινεται λογικο και μετα να οδηγεις ηρεμα,ανεβαζοντας προοδευτικα γκαζι και στροφες μεχρι να ζεσταθει πληρως.δεν ειναι κατι παραλογο αυτο ή καμια 'προκαταληψη'.αλλωστε και ο κατασκευαστης προτεινει ηρεμη οδηγηση στην αρχη κι ας σου λεει να ξεκινησεις αμεσως για τον προαναφερθεντα λογο(ρυποι,το λεει επισης στα βιβλιαρακια).
τα σημερινα μεταλλα και οι σημερινες τουρμπινες αντεχουν πολυ περισσοτερη κακομεταχειριση σε σχεση με το παρελθον που ραγιζαν για πλακα,αλλα αυτο δε σημαινει οτι ειναι αλεξισφαιρα!!!
οι τουρμπινα σε αυτοκινητα με μεγαλη πιεση θα ραγισει καποια στιγμη,προτιμω να ναι στα 120.000+ χλμ παρα να ειναι στα 80.000,ακομα κι αν σου περισσευουν λεφτα δε σημαινει οτι πρεπει να τα σκας στα συνεργεια.προκαταληψη θεωρω επισης το να θεωρουμε οτι τα καινουρια αυτοκινητα δεν παθαινουν τιποτα ή οτι δε χρειαζονται στρωσιμο γιατι εχουν στρωθει απο το εργοστασιο (καμια σχεση με τη πραγματικοτητα,αλλη δουλεια δεν ειχαν στα εργοστασια).
σιγουρα ειναι πολυ καλυτερα τα πραγματα σε σχεση με το παρελθον,αλλα μην υπερβαλλουμε κιολας!! -
Επειδη βλεπω οτι ακουγονται πολλες γνωμες ομως οιπερισσοτερες συγκλινουν στο ελαφρυ ζεσταμα ακινητοποιημενο και κατοπιν ηρεμη οδηγηση για λιγο χρονο, θα ηθελα να θεσω ενα ερωτημα. Τι γινεται αν το αυτοκινητο ειναι παρκαρισμενο σε κλειστο χωρο με θερμοκρασια περιβαλλοντος περιπου 22 βαθμους τωρα τον χειμωνα??? αλλαζει κατι στην διαδικασια η οχι??? ρωταω γιατι φαινεται οτι και το ζεσταμα(οπως και το στρωσιμο) θελει καποιο ψαξιμο τελικα......
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
αν εχεις μολις τρεξει δε πρεπει να το σβησεις αμεσως,αλλα να το αφησεις κανα 2λεπτο στο ρελαντι
τουλαχιστον ετσι λεει το δικο μου βιβλιαρακι.οσο για ζεσταμα μονο με ρελαντι,απλα δε γινεται!!!καλοκαιρι που το χω δοκιμασει θελει κανα τεταρτο να πιασει σωστες θερμοκρασιες,αλλα και παλι θα χεις κρυο κιβωτιο και λοιπα μηχανικα.και νομιζω οτι δεν ειναι και ο,τι καλυτερο να κανεις.
το να το αφησεις λιγο στο ρελαντι(ενα λεπτακι) να κυκλοφορησει το λαδι μου φαινεται λογικο και μετα να οδηγεις ηρεμα,ανεβαζοντας προοδευτικα γκαζι και στροφες μεχρι να ζεσταθει πληρως.δεν ειναι κατι παραλογο αυτο ή καμια 'προκαταληψη'.αλλωστε και ο κατασκευαστης προτεινει ηρεμη οδηγηση στην αρχη κι ας σου λεει να ξεκινησεις αμεσως για τον προαναφερθεντα λογο(ρυποι,το λεει επισης στα βιβλιαρακια).
τα σημερινα μεταλλα και οι σημερινες τουρμπινες αντεχουν πολυ περισσοτερη κακομεταχειριση σε σχεση με το παρελθον που ραγιζαν για πλακα,αλλα αυτο δε σημαινει οτι ειναι αλεξισφαιρα!!!
οι τουρμπινα σε αυτοκινητα με μεγαλη πιεση θα ραγισει καποια στιγμη,προτιμω να ναι στα 120.000+ χλμ παρα να ειναι στα 80.000,ακομα κι αν σου περισσευουν λεφτα δε σημαινει οτι πρεπει να τα σκας στα συνεργεια.προκαταληψη θεωρω επισης το να θεωρουμε οτι τα καινουρια αυτοκινητα δεν παθαινουν τιποτα ή οτι δε χρειαζονται στρωσιμο γιατι εχουν στρωθει απο το εργοστασιο (καμια σχεση με τη πραγματικοτητα,αλλη δουλεια δεν ειχαν στα εργοστασια).
σιγουρα ειναι πολυ καλυτερα τα πραγματα σε σχεση με το παρελθον,αλλα μην υπερβαλλουμε κιολας!!Μάλλον δν με κατάλαβες , δν λέω οτι δν πειράζει να ξεκινάμε με κρύο μοτερ κατευθείαν , λέω οτι επιβάλεται να ξεκινήσεις μόλις το βάλεις μπρος.
Οι λόγοι είναι πολλοί , το περιβαλλοντικό είναι ένας λόγος αλλά το βασικότερο είναι η μακροζωίκα του κινητήρα, μιας και πάνω από το 65% της συνολικής φθοράς του κινητήρα προκαλείται κατα την εκκίνηση.
Τους λόγους τους έγραψα παραπάνω και έχουν να κάνουν με την ταχύτητα πλήρωσης του λαδιού και την ανομοιωγενή διαστολή των μετάλλων.
όποιος κατάλαβε κατάλαβε , για δικό του καλοαλλο όταν τον σβήνεις
-
Γιατι συμβαινει ανομοιωγενης διαστολη μεταλλων?
-
-
Διαφορετικά μέταλλα
-
Διαφορετικά σχήματα
(πχ. ακόμα και σε κάτι φαινομενικά απλό όπως τα πιστόνια, επειδή όταν τα βλέπεις από πάνω είναι κυκλικά, δεν παραμένουν το ίδιο κυκλικά καθώς αλλάζει η θερμοκρασία)
Πολύ σημαντική είναι η ελλιπής λίπανση όταν το λάδι είναι ΚΡΥΟ.
Ο μόνος λόγος για να ζεσταίνεις το αμάξι σταματημένο, είναι αν μένεις δίπλα σε αυτοκινητόδρομο και με παγωμένο κινητήρα θα πατήσεις 120χαω.
-
-
Τα πραγματα ειναι απλα...Βαζουμε μπροστα και περιμενουμε να πεσουν οι στροφες του ρελαντι στον φυσιολογικο αριθμο,μετα ξεκιναμε και δεν πιεζουμε το αμαξι(ουτε πολλες στροφες ουτε πιεση στην τουρμπινα)μεχρι να ερθουν τα λαδια σε κατασταση πληρους λειτουργιας.Επειδη οι τσιγγουνιδες δεν εβαλαν ενδειξη θερμοκρασιας λαδιου να πω οτι απο την στιγμη που το νερο ειναι στην φυσιολογικη θερμοκρασια πρεπει να υπολογιζουμε γυρω στα 5 λεπτα(αναλογα με τον τροπο που πηγαινουμε βεβαια)παραπανω και για το λαδι.
Επισης...5 λεπτα πριν φτασουμε στον προορισμο μας σταματαμε να πιεζουμε το αμαξι και οταν με το καλο παρκαρουμε περιμενουμε και μισο με 1 λεπτο πριν το σβησουμε.
Το κατακαλοκαιρο περιμενουμε περισσοτερο για το κρυωμα μια που οσο και χαλαρα να πηγαινεις πριν παρκαρεις ο αερας ειναι ζεστος και αργει να ψυξη το μοτερ.
Ολα αυτα βεβαια εχουν νοημα μονο αμα στο ενδιαμεσο πιεζουμε το αμαξι γιατι αμα το παιρνει ας πουμε η γυναικα για να παει στο φουρνο τοτε το πιθανοτερο ειναι το αμαξι να μην ανεβαζει ουτε το 1/3 της μεγιστης πιεσης που μπορει οποτε δεν εχει αναγκη απο κρυωμα. -
Eτσι μου ερχεται να παω να βαλω ενα οργανακι θερμοκρασιας λαδιου για να δω τι γινεται κατα το πρωινο ξεκινημα.
Ποσο κανει περιπου ξερει κανεις? -
Μάγκες παρακολουθώ το topic και λόγω του γεγονότος ότι σε λίγο καιρό θα είμαι και εγώ κάτοχος
ενός τουρμπομοτέρ ( VAG βέβαια αλλά δεν πειράζει) αλλά και του γεγονότος ότι είμαι ψυχοπαθής με το ζέσταμα του μοτέρ ρωτώ :
Τα πρωινά η δουλεία μου είναι max 6-8 λεπτά και το τωρινό μου ( Delta MkII 1.6 ) iσα που προλαβαίνει να ανεβάσει τα νερά πάνω από τους 50 βαθμούς ( με 2 λεπτά περίπου δούλεμα στο ρελαντί ) δηλαδή ξεκινώ κρύος και σβήνω 'χλιαρός' !Με το νέο τουτού παίζει πρόβλημα με την παραπάνω διαδικασία? Όταν θα είμαι στην διαδικασία του στρωσίματος μήπως καλύτερα να το αφήνω να ζεσταίνεται κανονικά και μετά σβήσιμο?
-
Αν κάνεις μόνο μικρές διαδρομές να αλλάζεις λάδια ΣΥΧΝΑ.
Ο χρήστης D1FF έγραψε:
Όταν θα είμαι στην διαδικασία του στρωσίματος μήπως καλύτερα να το αφήνω να ζεσταίνεται κανονικά και μετά σβήσιμο?Γενικά όταν βάζεις μπρος κρύο κινητήρα, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τον σβήσεις. Η αιθάλη από την πλούσια/κακή καύση σφηνώνει ανάμεσα από τα ελατήρια των πιστονιών και τον κύλινδρο. Στο στρώσιμο (τουλάχιστον) να τον αφήνεις να πιάνει κανονική θερμοκρασία πριν τον σβήσεις.
-
Λοιπον σημερα πηγα και εβαλα οργανακι θερμοκρασιας λαδιου(60 ευρω οχι τπτ το ιδιαιτερο).Παρατηρησα τα εξης:
-Οταν εισαι σε κινηση η θερμοκρασια ανεβαινει γρηγορα και γυρω στους 90 με 95 βαθμους(συμφωνα με το οργανακι) μπαινει το βεντιλατερ και μεφτει γυρω στους 85 με 90.
-οταν εισαι σε εθνικη η θερμοκρασια κανει βουτια και πεφτει γυρω στους 55 με 65 βαθμους.Ακομα και με τερμα γκαζι δεν μπορεσα να ξεπερασω ποτε τους 70 βαθμους.
-Αν ειμαι στους 90 βαθμους και πατησω τερμα γκαζι με δευτερα και το παω κοφτη τοτε η θερμοκρασια πεφτει γρηγορα στους 75 βαθμους.Περιεργο αυτο.Γενικα οταν το παταω πεφτει η θερμοκρασια , αν ομως σταματησω αποτομα μετα απο ''καψιμο''(πχ σε φαναρι) τοτε η θερμοκρασια παει σφαιρα στους 90+.Αυριο το πρωι που θα κανω κρυα εκκινηση θα σας πω περισσοτερα.
ΥΓ.Το κακο με αυτο το οργανακι ειναι οτι ο αισθητηρας του δεν εχει επαφη με το λαδι αλλα με ενα σιδερο οπου μεσα απο αυτο περναει το λαδι(ετσι μου ειπε αυτος που μου το εβαλε).Ετσι δεν ξερω κατα ποσο αυτη η θερμοκρασια που μου δειχνει ειναι του λαδιου η οχι...
Edit
Επισης ξεχασα να γραψω οτι αν σβησω το μοτερ και την στιγμη που το σβησω η θερμοκρασια δειχνει 90 βαθμους , μετα απο λιγο η θερμοκρασια εχει ανεβει στους 95 βαθμους(με σβηστο κινητηρα εννοειται) και μετα απο κανα δεκαλεπτο εχει πεσει στους 80 βαθμους.Οταν το αφησα να κρυωσει στο ρελαντι μετα απο μια βολτα που πηγα , στην ουσια το ζεστανα δεν το κρυωσα γιατι απο τους 70 που ημουν πηγε στους 90 και μετα απο λιγο μπηκε το βεντιλατερ και το εσβησα στους 85 βαθμους.
-
φυσιολογικά τα ακούω όλα αυτά γιατί το αμάξι όταν κινείται με χαμηλές ταχύτητες η είναι σταματημένο δεν ψύχεται ο κινητήρας όπως όταν κινείται με μεγάλες ταχύτητες. Αυτός είναι και ο λόγος που μπαινει το βεντιλατερ όταν σταματάει το αμάξι.
-
αμα το πλακωσεις σε ανηφορες θα δεις και 110-120.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
-
Διαφορετικά μέταλλα
-
Διαφορετικά σχήματα
(πχ. ακόμα και σε κάτι φαινομενικά απλό όπως τα πιστόνια, επειδή όταν τα βλέπεις από πάνω είναι κυκλικά, δεν παραμένουν το ίδιο κυκλικά καθώς αλλάζει η θερμοκρασία)
Πολύ σημαντική είναι η ελλιπής λίπανση όταν το λάδι είναι ΚΡΥΟ.
Ο μόνος λόγος για να ζεσταίνεις το αμάξι σταματημένο, είναι αν μένεις δίπλα σε αυτοκινητόδρομο και με παγωμένο κινητήρα θα πατήσεις 120χαω.
+159 , αλλά πέρα από αυτό , αν το αυτοκίνητο ζεσταίνεται σταματημένο δημιουργείται διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του μπλόκ του κινητήρα και του κάρτερ, με άμεση συνέπεια την ανομοιωγενή διαστολή μετάλλων που σε ακραίες περιπτώσεις μπορει να δημιουργήσει παραμορφώσεις.
Το αυτοκίνητο δν είναι μόνο το μπλόκ του κινητήρα , είναι ένα σύνολο επιμέρους τμημάτων και όταν λέμε ζέσταμα εννοούμε ζέσταμα όλων. -
-
Ο χρήστης ftskamins έγραψε:
Τα πραγματα ειναι απλα...Βαζουμε μπροστα και περιμενουμε να πεσουν οι στροφες του ρελαντι στον φυσιολογικο αριθμοΤο βιάζεις το μοτερ έτσι , κρίμα γιατι είναι και τουρμάτο...
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Τα πραγματα ειναι απλα...Βαζουμε μπροστα και περιμενουμε να πεσουν οι στροφες του ρελαντι στον φυσιολογικο αριθμο
Το βιάζεις το μοτερ έτσι , κρίμα γιατι είναι και τουρμάτο...
γιατι?
αυτό που κάνει ο ftskamins το κάνω και γω γιατί έτσι μου είχε πει το παλικάρι που μου το παράδωσε.. ΔΕΝ είναι οτι περιμένουνε να ζεσταθεί.. μιλάμε για ενα λεπτό μέγιστο αναμονή..
μετά χαλαρά και ατουρμπιστα μέχρι να ζεσταθεί..
-
+1 με την delta!!
-
Ενταξει βρε παιδια μιλαμε για μηχανες με υλικα τριβης με μεγαλυτερες αντοχες -καινουργια -οχι θεαματικες-μιλαμε για κρυογενεση αλλα αλιμονο αν πιστευουμε οτι δεν φθειρουμε τον κινητηρα ξεκινοντας ταπα ειδικα αυτους που 'απεχθανονται' τις μεταβολες θερμοκρασιας οπως τους υπερτροφοδοτουμενους.
Υπαρχει φθορα που ΘΑ φανει καθως θα ανεβαινουν τα χιλ που γραφονται.
Ειναι γεγονος ,απλα ειμαστε καποιοι που μερικες φορες βιαζομαστε η δεν δινουμε σημασια και λεμε --δε βαριεσαι που θα περιμενω να ζεσταθει τωρα--.
Ειναι σεβαστο αλλα οχι καλο σε καμμια περιπτωση! -
ρε παιδια νομιζω το αναλυσαμε παρα πολυ το θεμα ζεσταμα ειπαμε οχι υπερβολες μεχρι να μπεις στο αμαξι να βολευτεις να βγαλεις μπουφαν να φτιαχεις κινητα σουξου μουξου να βαλεις ζωνη και μουσικουλα περασε το 2 λεπτο και το ιδιο αντιστοιχα και οταν παρκαρεις δεν ειπαμε να εχει ο καθενας ρολοι και να μετραει 1.57 1.58 1,58 2 αααα ξεκιναω απλα ενα διλεπτο πριν και 1 μετα σε ολα τα αμξαι εξαλου το κανουμε αυτο σπανια παγωμενοι ξεκιναμε και ποτε οτι και να εχουμε δεν το σκιζουμε παγωμενο απλα θελει λιγο χρονο στο σβησιμο αυτο ειναι μονο ολα τα αλλα νομιζω ειναι περιττα.
-
-
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Λοιπον σημερα πηγα και εβαλα οργανακι θερμοκρασιας λαδιου(60 ευρω οχι τπτ το ιδιαιτερο).Παρατηρησα τα εξης:
-Οταν εισαι σε κινηση η θερμοκρασια ανεβαινει γρηγορα και γυρω στους 90 με 95 βαθμους(συμφωνα με το οργανακι) μπαινει το βεντιλατερ και μεφτει γυρω στους 85 με 90.
-οταν εισαι σε εθνικη η θερμοκρασια κανει βουτια και πεφτει γυρω στους 55 με 65 βαθμους.Ακομα και με τερμα γκαζι δεν μπορεσα να ξεπερασω ποτε τους 70 βαθμους.
-Αν ειμαι στους 90 βαθμους και πατησω τερμα γκαζι με δευτερα και το παω κοφτη τοτε η θερμοκρασια πεφτει γρηγορα στους 75 βαθμους.Περιεργο αυτο.Γενικα οταν το παταω πεφτει η θερμοκρασια , αν ομως σταματησω αποτομα μετα απο ''καψιμο''(πχ σε φαναρι) τοτε η θερμοκρασια παει σφαιρα στους 90+.Αυριο το πρωι που θα κανω κρυα εκκινηση θα σας πω περισσοτερα.
ΥΓ.Το κακο με αυτο το οργανακι ειναι οτι ο αισθητηρας του δεν εχει επαφη με το λαδι αλλα με ενα σιδερο οπου μεσα απο αυτο περναει το λαδι(ετσι μου ειπε αυτος που μου το εβαλε).Ετσι δεν ξερω κατα ποσο αυτη η θερμοκρασια που μου δειχνει ειναι του λαδιου η οχι...
Edit
Επισης ξεχασα να γραψω οτι αν σβησω το μοτερ και την στιγμη που το σβησω η θερμοκρασια δειχνει 90 βαθμους , μετα απο λιγο η θερμοκρασια εχει ανεβει στους 95 βαθμους(με σβηστο κινητηρα εννοειται) και μετα απο κανα δεκαλεπτο εχει πεσει στους 80 βαθμους.Οταν το αφησα να κρυωσει στο ρελαντι μετα απο μια βολτα που πηγα , στην ουσια το ζεστανα δεν το κρυωσα γιατι απο τους 70 που ημουν πηγε στους 90 και μετα απο λιγο μπηκε το βεντιλατερ και το εσβησα στους 85 βαθμους.
Να υποθέσω ότι έχεις GPAbarth?
Σε ποιό σημείο ακριβώς σου έβαλε την βαλβίδα επαφής?
Το όργανο πόσους βαθμούς δίχνει μαξιμουμ?
Αυτές οι διαφορές θερμοκρασίας δεν δείχνουν ότι μετράει θερμοκρασία λαδιού, τουλάχιστον δεν έχω δει ποτέ όργανο λαδιού να ανεβαίνει στην κίνηση...και να κατεβαίνει στο γκάζωμα...Εχεις δει αν έχει ψυγείο λαδιού και που το έχει?
Fiat Grande Punto ABARTH