-
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του ανθρώπου που χάθηκε. Είναι κρίμα.
Όμως, έχω να πω κι εγώ κάποια πράγματα.
α) Υπηρέτησα στο Ναύπλιο, παρουσιάστηκα το 2003, Νοέμβριο. Το κλίμα στο Ναύπλιο ρε παιδιά, ειλικρινά είναι κατασκήνωσης. Μπορεί να έχει ψιλοπίεση και να είναι προβλεπόμενα, αλλά θα έρθουν στιγμές που και ο χαβαλές θα πέσει απ' τους υπάξ. ή αξ., θα ακούσεις και τα καντήλια σου βέβαια και όλα. Πάντως γενικά, εγώ Ναύπλιο πέρασα καλά και μάλιστα έχω κρατήσει σχέσεις και με αξιωματικούς και τα λέμε συχνά.
β) Κάποιος που δεν αντέχει την πίεση -σιγά την πίεση- του στρατού, πώς θα αντέξει μια ζόρικη κατάσταση στην κοινωνία; Αν δεν αντέχεις μια σκοπιά, ένα πρωινό ξύπνημα, λίγο καθάρισμα κτλ, πώς θα αντέξεις μια αρρώστια του γιου σου, ένα επαγγελματικό στραβοπάτημα, ένα θάνατο αγαπημένου σου προσώπου; Θα πιάσεις το τουφέκι και θα ανοίξεις το κεφάλι σου;
γ) Ο στρατός, όσο ανοησία και να είναι, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται απ' τους στρατεύσιμους ως διακοπές. Στερνή μου γνώση, να σ' είχα πρώτα βέβαια, μιας και εγώ όταν ήμουν φαντάρος, δεν έβλεπα την ώρα να ξεμπερδέξω. Τώρα λέω τι χαβαλέ που είχε το όλο παραμύθι... Τέλος πάντων. Δεν φταίει ο στρατός ρε παιδιά για αυτά τα περιστατικά. Απλά επειδή είναι στο στρατό, κοινοποιούνται και έχουμε βγάλει το όνομα τώρα στο στρατό ότι κάνει τα παιδιά να αυτοκτονούν. Πόσοι αυτοκτονούν καθημερινά που δεν το μαθαίνουμε; Και μη μου πείτε κανένας!!! Και εν πάση περιπτώσει, αν όντως ήταν το κλίμα και η αφόρητη πίεση που ασκεί ο στρατός στους φαντάρους η αιτία, θα έμπαιναν 10 και θα έβγαιναν οι 3, οι πιο δυνατοί. Οι άλλοι 7 θα έβγαιναν οριζόντια με μια σφαίρα στο κρανίο! Ε όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα, μην τρελαθούμε κιόλας!Επαναλαμβάνω, συλλυπητήρια στην οικογένεια του νέου ανθρώπου, είναι πολύ κρίμα να χάνονται ζωές, απλά η γνώμη μου είναι ότι ο στρατός απλά του έδωσε αφορμή και ένα μέσο να το κάνει (όπλο και σφαίρες μέσα στα χέρια του). Και έξω να ήταν, σε μια δυσκολία μπορεί να έκανε κάτι ανάλογο...
Αλλά επειδή το θίξατε κι αυτό, να σχολιάσω κάτι:
Η ευθύνη των αξιωματικών είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ και μακάρι να τους βάλουν δάχτυλο! Γιατί όντως, αυτές οι περιπτώσεις φαίνονται και δεν μπορείς να αγνοείς ένα πρόβλημα. Δηλαδή αν κάποιος άνθρωπος -όχι ο συγκεκριμένος- αντί να στρέψει το όπλο προς το κεφάλι του, καρφώσει μια γεμιστήρα στο όπλο και μπει στο θάλαμο και σκοτώσει/τραυματίσει 10 αθώους, τι γίνεται; Για να σοβαρευτεί ο Ε.Σ. λίγο, άντε γιατί έχει παραγίνει το κακό!!! -
Κατ΄αρχάς συλληπητήρια για το παιδί.
Απλά ήθελα να σχολιάσω αυτό περί αξιωματικών. Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά κάποιους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και πολύ περισσότερο άτομα νεαρής ηλικίας (μέχρι 25) από την πλευρά τους τα έχουν παίξει που πλέον παίζουν και το ρόλο του ψυχολόγου σε πολλές περιπτώσεις.
Χαρακτηριστικά αξιωματικός στρατού μου είπε ότι έχει βαρεθεί να μαζεύει τα πρεζόνια από το πάτωμα όπως και ενέσεις από τις τουαλέτες. Νομίζω όλοι είναι δέσμιοι του κυκλώματος που συντηρεί ένα στρατό του κώλου με παλαιολιθική βάση (τότε που στέλναν λαό στον πόλεμο και όχι 2.000 κομμάντα).
Αν γίνει υποχρεωτικός ο στρατός αμέσως μετά το Λύκειο τουλάχιστον κάτι πάει και έρχεται. Αυτό το σκηνικό του να βλέπεις 25 φεύγα να παίρνουν διαταγές από 20χρονους λοχίες με ότι κόμπλες μπορεί να βγάζουν οι τελευταίοι μπορεί να έχει ότι παρενέργειες θέλει. -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
...Αυτό το σκηνικό του να βλέπεις 25 φεύγα να παίρνουν διαταγές από 20χρονους λοχίες με ότι κόμπλες μπορεί να βγάζουν οι τελευταίοι μπορεί να έχει ότι παρενέργειες θέλει.Όχι, δεν μπορεί να έχει καμία παρενέργεια. Πλάκα έχει.
Κάποιοι, απλά, είναι ανίκανοι να δουν οτιδήποτε είναι πέρα απ' το 'ξερειςποιοςειμαιεγωρε' τους. -
Οι ωρες στην σκοπια ειναι βαρβατο αγγουρι, συνομιλεις με τον εαυτο σου,με τον Θεο,ανυπαρκτους περαστικους,ζωα,δηθεν Τουρκους που ηρθαν να σε σκοτωσουν κ.ο.κ.
Νομιζω εχει ερθει η ωρα να καταργηθουν και να μπουν καμερες,αλλωστε πολλα στρατοπεδα δεν εχουν αρκετους φανταρους και τελικα οι υπαρχοντες κανουν 6ωρες (!)σκοπιες,μονοι στο κρυο και το σκοταδι με ενα οπλο στα χερια....σε τι εξυπηρετει αυτο;;; -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Οι ωρες στην σκοπια ειναι βαρβατο αγγουρι, συνομιλεις με τον εαυτο σου,με τον Θεο,ανυπαρκτους περαστικους,ζωα,δηθεν Τουρκους που ηρθαν να σε σκοτωσουν κ.ο.κ.
Νομιζω εχει ερθει η ωρα να καταργηθουν και να μπουν καμερες,αλλωστε πολλα στρατοπεδα δεν εχουν αρκετους φανταρους και τελικα οι υπαρχοντες κανουν 6ωρες (!)σκοπιες,μονοι στο κρυο και το σκοταδι με ενα οπλο στα χερια....σε τι εξυπηρετει αυτο;;;Νομιζεις οτι οι σκοπιες γινονται μονο για λογους ασφαλειας;;
-
Ο χρήστης Random έγραψε:
Ηλία κι εγώ αυτά σκέφτομαι... Γενικά ήταν ευαίσθητο παιδί. Θυμάμαι πολλά σκηνικά που ένα θέμα τον επηρεάζε περισσότερο απ ότι εμάς τους υπολοίπους.
Το θέμα είναι οτι ο στρατός έχει θρηνήσει πολλά θύματα...μήπως κάτι φταίει κι εκεί μέσα;
Σε 16 μέρες μπάινω εγώ μέσα, ακόμη δεν έχω καμία πείρα, όμως ρε γαμώτο, αν τον βλέπεις άσχημα, άσ τον, δωσ του άδεια, δε ξέρω τι να πω. Είμαι ακόμη τόσο μουδιασμένος που δε μπορώ να συγκεντρώσω τη σκέψη μου
Λυπαμαι για το καημενο παιδι και συμπονω την οικογενεια του που τον εχασε..
Φιλε καβαλινο..Θα πω κατι για πολλοστη φορα..Τα φαινομενα που παρατηρουνται μεμονωμενα στο στρατευμα σπανια εχουν να κανουν με μεμονωμενες συμπεριφορες. Οι αυτοκτονιες κατα κυριο λογο οφειλονται λογω του οτι η κοινοβιακη ζωη σε συνδυασμο με την κλεισουρα σου επιτεινει πολλες φορες αρνητικα στοιχεια του χαρακτηρα σου και δη αυξανει τις καταστροφικες τασεις μερικων πολυ ευαισθητων η κλειστων χαρακτηρων..
Ενα απο τα ρητα που υπαρχει στο στρατευμα και υποδηλωνει την ματαιοτητα ακραιων συμπεριφορων ειναι οτι καθε αρχη εχει και ενα τελος..Αν εισαι απροσοωπος (οσο γινεται), κατανοησεις οτι ο,τι περνας εσυ το περνουν ολοι και τριτον οτι καποια στιγμη θα απολυθεις, τοτε ολα θα πανε καλα...σε αντιθετη περιπτωση θα κακκοπερασεις..
Τωρα καθεις εχει τις αποψεις του οπως και τα βιωματα του με το στρατο..θυμισου αυτα που σου ειπα και αν τα τηρησεις θα θυμασαι τη θητεια σου με νοσταλγια και θα γελας ασταματητα με σειρες σου για αυτα που περασατε μαζι...
και κατι ακομη..Ειναι πολυ δυσκολο να ανιχνευσεις τα εσωψυχα του καθε ανθρωπου.επισης δεν μπορεις να δινεις αδεια σε οποιον στενοχωριεται η παρουσιαζει φαινομενα κοινωνικου αποκλεισμου η αντικοινωνικοτητας...δεν γνωριζω τι εγινε στη συγκεκριμενη περιπτωση αλλα πολλες φορες δυσκολα ανιχνευεις ατομα ευαισθητα η με ψυχικα νοσηματα απλουστατα διοτι οι περισσοτεροι γνωριζουν το προβλημα τους και το κρυβουν επιμελως..
Τελος μια συμβουλη για ολα τα παιδια της νεας γενιας οντας λιγο μεγαλυτερος απο εσας και υπηρετωντας ως μονιμος για πανω απο 10 ετη..
Μπορει η θητεια να ειναι ενα κωλυμα για πολλους λογους(οικονομ., επαγγελματικους κ.α.) αλλα μην απογοητευεστε. Ειναι κατι συντομο, και περναει. αν το δειτε απο την καλη πλευρα μπορει να περασετε και πολυ καλα. Υπαρχουν πολλοι που δηλωνουν να υπηρετησουν σε ειδικες δυναμεις και ειναι και περηφανοι για αυτο μονο και μονο για να δοκιμασουν τον εαυτο τους η να αποκτησουν μια εμπειρια διαφορετικη.
Ο στιβος της κοινωνιας να γνωριζετε ειναι πολυ πιο σκληρος απο το στιβο του στρατευματος που ολοι καλουμεθα να υπηρετησουμε για ενα αμιγως χρονολογιακα έτος..Και παλι τα συλληπητηρια μου στην οικογενεια του φιλου σου...
Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση...Χωρίς να θέλω να το παίξω ειδικός ή γνώστης, φοβάμαι πως το παληκάρι που μας άφησε (δεδομένα τα ποιο ειλικρινή μου συλληπητήρια στους οικείους του) ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο στρατός θα εκδήλωνε σε κάποια φάση της ζωής του παθογενή συμπεριφορά (ας μου επιτραπεί η έκφραση, με όλο το σεβασμό στη μνήμη του). Απλά η μαλακία κατ' εμέ ήταν που αυτό το παιδί έκανε ένοπλο στρατιωτικό και κάτι άλλα τσογλάνια του κερατά το παίζουν τρέλα και Ι4 ή Ι5 για να λουφάρουν:rant: . Δυστυχώς φοβάμαι πως και στην έξω κοινωνία θα έφτανε σε αδιέξοδα αργά ή γρήγορα, απλά έξω είναι πιο δύσκολο να προμηθευτείς όπλο και σφαίρες (που λέει ο λόγος) ενώ στο στράτευμα, έστω και συμβολικά, κοιμάσαι και ξυπνάς μαζί τους..Όπως και να έχει, κρίμα στο παιδί που πήγε βερεσέ...
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Θυμιο εσυ που πας τωρα μεσα.Αυτο να θυμασαι.'Κανε υπομονη,περναει..
μόνο υπομονή μπορώ να κάνω... Όμως πίστεψέ με προσωπικοί λόγοι μού δίνουν ένα ακόμη κίνητρο να πω...ΟΚ η λέξη κίνητρο δε ταιριάζει απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση η μετριότητα στον επαγγελματικό τομέα και η λαχτάρα να δημιουργήσω κάτι δικό μου με βοηθούν πολύ..
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση...Χωρίς να θέλω να το παίξω ειδικός ή γνώστης, φοβάμαι πως το παληκάρι που μας άφησε (δεδομένα τα ποιο ειλικρινή μου συλληπητήρια στους οικείους του) ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο στρατός θα εκδήλωνε σε κάποια φάση της ζωής του παθογενή συμπεριφορά (ας μου επιτραπεί η έκφραση, με όλο το σεβασμό στη μνήμη του). Απλά η μαλακία κατ' εμέ ήταν που αυτό το παιδί έκανε ένοπλο στρατιωτικό και κάτι άλλα τσογλάνια του κερατά το παίζουν τρέλα και Ι4 ή Ι5 για να λουφάρουν:rant: . Δυστυχώς φοβάμαι πως και στην έξω κοινωνία θα έφτανε σε αδιέξοδα αργά ή γρήγορα, απλά έξω είναι πιο δύσκολο να προμηθευτείς όπλο και σφαίρες (που λέει ο λόγος) ενώ στο στράτευμα, έστω και συμβολικά, κοιμάσαι και ξυπνάς μαζί τους..Όπως και να έχει, κρίμα στο παιδί που πήγε βερεσέ...
Αυτό δεν είναι βέβαιο. Αν στην υπόλοιπη ζωή του δε βρισκόταν σε ανάλογο αδιέξοδο...Ή μαλλον να το θέσω αλλοιώς. Στην υπόλοιπη ζωή του πιθανόν να μην υπήρχαν αντίστοιχες συνθήκες, ώστε να ενδυναμώσουν τις σκέψεις του όπως προχτές.
Τέλος πάντων, αυτά πλέον...
Μόλις μίλησα με φίλους που βρίσκονταν στην κηδεία.
Εκεί προφανώς ανέφεραν ανακοπή κτλ...Μου παν καλύτερα που δεν πήγα...
-
Απλά να πώ ότι χιλιάδες νέοι 'φοιτούν' στον στρατό και 'αποφοιτούν' χωρίς κανένα πρόβλημα.
Είναι αλήθεια ότι ο Στρατός (όποτε κάθε 'δημόσια υπηρεσία' σε αυτή την 'Ευρωπαική' χώρα) αδυνατεί να δώσει σημασία στο άτομο και ισοπεδώνει τα πάντα.
Ωστόσο, ακόμα και εγώ που έκανα σχετικά 'δύσκολη' θητεία, αδυνατώ να βρώ αυτό που σε μία θητεία συγκεκριμένης διάρκειας θα οδηγούσε τόν μέσο άνθρωπο στην πιο ακραία πράξη....
Ισως όμως να είναι 'η τελευταία' σταγόνα σε μία ύπαρξη βαθιά προβληματική σε ψυχολογικό επίπεδο ...
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
:oops:Απλά να πώ ότι χιλιάδες νέοι 'φοιτούν' στον στρατό και 'αποφοιτούν' χωρίς κανένα πρόβλημα.
Είναι αλήθεια ότι ο Στρατός (όποτε κάθε 'δημόσια υπηρεσία' σε αυτή την 'Ευρωπαική' χώρα) αδυνατεί να δώσει σημασία στο άτομο και ισοπεδώνει τα πάντα.
Ωστόσο, ακόμα και εγώ που έκανα σχετικά 'δύσκολη' θητεία, αδυνατώ να βρώ αυτό που σε μία θητεία συγκεκριμένης διάρκειας θα οδηγούσε τόν μέσο άνθρωπο στην πιο ακραία πράξη....
Ισως όμως να είναι 'η τελευταία' σταγόνα σε μία ύπαρξη βαθιά προβληματική σε ψυχολογικό επίπεδο ...Αν μπορούσες να το βρεις έτσι εύκολα θα είχες και πολλά κοινά στοιχεία με τους υποψήφιους αυτόχειρες...Η φράση 'εμένα μου φάνηκαν cool' ή 'δεν ήταν και πολύ δύσκολα τα πράγματα' μπορεί να εκφράζει το 99.99% του πληθυσμού αλλά αν το 0,01% θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο επειδή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες πρέπει να είναι πρόβλημα εν έτει 2007...
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τις τοποθετήσεις που περιγράφουν τις προσωπικές τους εμπειρίες ευκολίας ή δυσκολίας και μετά από αυτές εξάγουν συμπεράσματα για ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού που σαφώς έχει δυσκολίες προσαρμογής, ιδιαίτερες ευαισθησίες ή ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα...Ακόμα και από αυτούς ελάχιστοι θα (επιχειρήσουν να) αυτοκτονήσουν, όμως με αυτούς τους ελάχιστους πρέπει να ασχολούμαστε και όχι με τις στρατιές των 'φυσιολογικών'...Και προς αυτή την κατεύθυνση ο στρατός μόνο αρνητικά συμβάλλει - δεν χωρεί καμία αμφιβολία - πολύ ή λίγο...
Το βασικό είναι να καταλάβουμε ότι αυτό έχουμε (ή πρέπει να) κατακτήσει σήμερα : την προστασία όλων ακόμα και των (πολύ) αδύνατων και όχι την χρησιμότητα της στρατιωτικής θητείας για την κοινωνική μας ζωή...Άραγε κανείς δεν έχει πάρει χαμπάρι αυτή τη μεγάλη αρετή της θητείας σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και την έχουν καταργήσει παντού ? Κρίμα να στερούν από τους πολίτες τους όλες οι σύγχρονες δημοκρατίες τέτοια εμπειρία...
-
Ο χρήστης cavalino gr έγραψε:
Την Πέμπτη το πρωί έφυγε από κοντά μας ο Αλέξανδρος. 27 χρονών, κάποτε συμφοιτητές, ο Αλέξανδρος ένιωσε πολύ μεγάλη πίεση και έδωσε μόνος του αυτό που ο ίδιος πίστευε ως λύση. Δεν ήταν κολλητός μου, ούτε στην στενή φοιτητική παρέα μου, ήταν όμως ένα παιδί όλο ενέργεια, τρέλα και πλάκα. Πίσω απ αυτά έβλεπες οτι κάτι τον απασχολούσε μονίμως...Την Πέμπττη το πρωί λοιπόν... Ο αλέξανδρος υπηρετούσε στο Ναύπλιο, στο μηχανικό. Στις 8 είχε σκοπιά. Στις 8:03 είχε ήδη ξεμπερδέψει. Μ ένα μαχαίρι που χε κρυμμένο στη στολή του έσκισε τη γεμιστίρα...Η κηδεία του είναι σήμερα αλλά αδυνατώ να πάω, δεν έχω τη δύναμη.
Συγχαρητήρια σε όλους τους ανωτέρους του. Ο Αλέξανδρος τον τελευταίο καιρό δεν ήταν καλά. το βλεπαν οι φίλοι του. Ζήτησε και επισκεύτηκε 2 φορές ψυχίατρο στο στρατόπεδο. Παρ όλα αυτά τον έστελναν για σκοπιά. Δεν έχω ούτε τη διάθεση ούτε το κουράγιο να σχολιάσω τίποτα άλλο.
Απλά κρίμα, νέο παιδί...
αυτοκτόνησε δλδ? , γιατί δεν κατάλαβα.
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
...Απλά η μαλακία κατ' εμέ ήταν που αυτό το παιδί έκανε ένοπλο στρατιωτικό και κάτι άλλα τσογλάνια του κερατά το παίζουν τρέλα και Ι4 ή Ι5 για να λουφάρουν:rant :...'Η καλύτερα πες και για κάτι άλλα τσογλάνια (μικρά και μεγάλα, με σαρδέλες ή χωρίς) που με την ψυχολογική πίεση που ασκούν αναγκάζουν παιδιά με προβλήματα υγείας να τα κρύβουν για να μην είναι 'γιωτάδες-βύσματα'.
Η αλήθεια πάντα έχει δυο όψεις, mate... -
Ειναι απειρες οι φορες που η καταστροφη ελοχευει διπλα πας κ εμεις σφυριζουμε αδιαφορα!
Οταν συμβει το μοιραιο απλα ειναι αργα.
Κριμα στο παλικαρι να ειναι ελαφρυ το χωμα του. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
...Συμφωνώ μαζί σου...
Είναι σίγουρα μια δοκιμασία από την οποία μπορεί κανείς να βγει και κερδισμένος πλην όμως, καλό θα ήταν ο καθένας να έχει την ελευθερία να επιλέξει το αν (και το πότε) θα ήθελε να την περάσει, ενώ, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει και κάποιο πρόβλημα υγείας, η θητεία μπορεί να φτασει να γίνει από μαρτυρική ως εντελώς καταστροφική, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
...Απλά η μαλακία κατ' εμέ ήταν που αυτό το παιδί έκανε ένοπλο στρατιωτικό και κάτι άλλα τσογλάνια του κερατά το παίζουν τρέλα και Ι4 ή Ι5 για να λουφάρουν:rant :...
'Η καλύτερα πες και για κάτι άλλα τσογλάνια (μικρά και μεγάλα, με σαρδέλες ή χωρίς) που με την ψυχολογική πίεση που ασκούν αναγκάζουν παιδιά με προβλήματα υγείας να τα κρύβουν για να μην είναι 'γιωτάδες-βύσματα'.
Η αλήθεια πάντα έχει δυο όψεις, mate...Σίγουρα, εμπεριέχει μεγάλη δόση αλήθειας η τοποθέτησή σου. Σε κάθε περίπτωση, ξαναλέω πως πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι στρατιωτικοί ιθύνοντες που ενώ πιθανότατα μπορούσαν να διαγνώσουν-εντοπίσουν πιθανά προβλήματα προσαρμογής του παιδιού αυτού στο στρατιωτικό περιβάλλον, έστω με τις συγκεκριμένες συγκυρίες κι όχι εν γένει (για να μην ισοπεδώνουμε αδιακρίτως το στράτευμα), και να του δώσουν έστω ένα Ι4 ή Ι3 άοπλο, αυτοί μάλλον εκώφευσαν-αδιαφόρησαν. Σαφέστατα και όποιοι ενδεχομένως χλεύασαν ή θα χλεύαζαν το παλικάρι είναι κατακριτέοι και απαράδεκτοι, αλλά από τη στιγμή που στην κοινωνία και με βάση τα ήθη του νομικού πολιτισμού μας, οι ηθικά απαράδεκτες συμπεριφορές δεν είναι πάντα και ποινικά κολάσιμες, πρέπει πρώτα να αναζητήσουμε τους καθ ύλη και θέση αρμόδιους και εν συνεχεία τα υπόλοιπα επιβαρυντικά στοιχεία νομίζω. Εν πάση περιπτώσει, ότι και να λέμε, η ουσία δεν αλλάζει. Μακάρι να πρόκειται για την τελευταία περίπτωση νέου που θέτει τέρμα στη ζωή του μεσούσης της στρατιωτικής του θητείας..
-
Αν μπορούσες να το βρεις έτσι εύκολα θα είχες και πολλά κοινά στοιχεία με τους υποψήφιους αυτόχειρες...Η φράση 'εμένα μου φάνηκαν cool' ή 'δεν ήταν και πολύ δύσκολα τα πράγματα' μπορεί να εκφράζει το 99.99% του πληθυσμού αλλά αν το 0,01% θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο επειδή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες πρέπει να είναι πρόβλημα εν έτει 2007...Και τι πρέπει να γίνει δηλαδή....??? Να καταργηθεί ο Στρατός επειδή 'το 0,01% θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του έχοντας καποιες ιδιαιτερότητες'.....??? Και οι ....'στρατιές των φυσιολογικών' γιατι να μη στρατεύονται....??? Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι τα συγχέεις ολα μεταξύ τους....Ακόμα μια φορά γίνεσαι ισοπεδωτικός κι απόλυτος.Αντι να εστιάσεις στο γεγονός οτι η Υπηρεσία δε φρόντισε να διαγνώσει το πρόβλημα του εν λόγω ατόμου εγκαίρως (μέγα σφάλμα), ωστε να προλάβει το κακό, προτείνεις την κατάργηση της θητείας 'οπως σε ολον τον αναπτυγμένο κόσμο'...Το γνωστό λοιπόν 'πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι'..ΟΚ λοιπόν....Σύμφωνοι...
Έχει φτιαχτεί για να επιβάλλεται στην προσωπικότητα του ανθρώπου και όχι για να την αφήνει να αναπτυχθεί ελεύθερα...
Γι' αυτό και λέγεται Στράτευμα και οχι Fame Story. Ασφαλώς κι εχει φτιαχτεί για να επιβάλλεται στην προσωπικότητα του ανθρώπου κι οχι για να την αφήνει να αναπτυχθεί ελεύθερα.... Για ....'στρατιωτάκια' πρόκειται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ( που δουλειά τους είναι να υποτάσσονται και να εκτελούν διαταγές) κι οχι για members of the board σε πολυεθνική εταιρία που καθε τρεις και λίγο κάνουν meeting για να παρουσιάσουν τις νέες τους ιδέες και να συναποφασίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.....Εξάλλου, αν περιμένει κανείς να αναδειχθεί σε persona μεσω του Στρατού, είναι γελασμένος.Το πολύ-πολύ να λάβει μέρος σε κανα Survivor και πάλι παίζεται...
Απο κει και πέρα, ουτε αποτέλεσε ποτέ ο Στρατός πεδίο πνευματικής και πολιτιστικής αναπτυξης και ούτε πρόκειται ν' αποτέλεσει. Δεν είναι άλλωστε αυτός ο σκοπός της ύπαρξής του.Συνεπώς μόνο στρεβλές προσωπικότητες μπορεί να δημιουργήσει-καλλιεργήσει ή να σμπαραλιάσει τις πιο αδύνατες...
Εκτός απ΄ το οτι είναι προσβλητικό να αποκαλείς στρεβλή την προσωπικότητα οσων υπηρετήσανε ως κληρωτοί αλλα και οσων είναι μόνιμοι, σκέφτηκες ποτέ πως ο Στρατός διέπεται απο πνεύμα ομαδικότητας ???? Πως ο ατομικισμός είναι κάτι τελείως ξένο και πως η συλλογικότητα είναι σε πρώτη μοίρα...??? (εστω και θεωρητικά ?? ).
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Αν μπορούσες να το βρεις έτσι εύκολα θα είχες και πολλά κοινά στοιχεία με τους υποψήφιους αυτόχειρες...Η φράση 'εμένα μου φάνηκαν cool' ή 'δεν ήταν και πολύ δύσκολα τα πράγματα' μπορεί να εκφράζει το 99.99% του πληθυσμού αλλά αν το 0,01% θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο επειδή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες πρέπει να είναι πρόβλημα εν έτει 2007...
Και τι πρέπει να γίνει δηλαδή....??? Να καταργηθεί ο Στρατός επειδή 'το 0,01% θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του έχοντας καποιες ιδιαιτερότητες'.....??? Και οι ....'στρατιές των φυσιολογικών' γιατι να μη στρατεύονται....??? Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι τα συγχέεις ολα μεταξύ τους....Ακόμα μια φορά γίνεσαι ισοπεδωτικός κι απόλυτος.Αντι να εστιάσεις στο γεγονός οτι η Υπηρεσία δε φρόντισε να διαγνώσει το πρόβλημα του εν λόγω ατόμου εγκαίρως (μέγα σφάλμα), ωστε να προλάβει το κακό, προτείνεις την κατάργηση της θητείας 'οπως σε ολον τον αναπτυγμένο κόσμο'...Το γνωστό λοιπόν 'πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι'..ΟΚ λοιπόν....Σύμφωνοι...
Έχει φτιαχτεί για να επιβάλλεται στην προσωπικότητα του ανθρώπου και όχι για να την αφήνει να αναπτυχθεί ελεύθερα...
Γι' αυτό και λέγεται Στράτευμα και οχι Fame Story. Ασφαλώς κι εχει φτιαχτεί για να επιβάλλεται στην προσωπικότητα του ανθρώπου κι οχι για να την αφήνει να αναπτυχθεί ελεύθερα.... Για ....'στρατιωτάκια' πρόκειται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ( που δουλειά τους είναι να υποτάσσονται και να εκτελούν διαταγές) κι οχι για members of the board σε πολυεθνική εταιρία που καθε τρεις και λίγο κάνουν meeting για να παρουσιάσουν τις νέες τους ιδέες και να συναποφασίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.....Εξάλλου, αν περιμένει κανείς να αναδειχθεί σε persona μεσω του Στρατού, είναι γελασμένος.Το πολύ-πολύ να λάβει μέρος σε κανα Survivor και πάλι παίζεται...
Απο κει και πέρα, ουτε αποτέλεσε ποτέ ο Στρατός πεδίο πνευματικής και πολιτιστικής αναπτυξης και ούτε πρόκειται ν' αποτέλεσει. Δεν είναι άλλωστε αυτός ο σκοπός της ύπαρξής του.Συνεπώς μόνο στρεβλές προσωπικότητες μπορεί να δημιουργήσει-καλλιεργήσει ή να σμπαραλιάσει τις πιο αδύνατες...
Εκτός απ΄ το οτι είναι προσβλητικό να αποκαλείς στρεβλή την προσωπικότητα οσων υπηρετήσανε ως κληρωτοί αλλα και οσων είναι μόνιμοι, σκέφτηκες ποτέ πως ο Στρατός διέπεται απο πνεύμα ομαδικότητας ???? Πως ο ατομικισμός είναι κάτι τελείως ξένο και πως η συλλογικότητα είναι σε πρώτη μοίρα...??? (εστω και θεωρητικά ?? ).
Όχι δεν σκέφτηκα τίποτα από όλα αυτά αλλά ευτυχώς τα έγραψες εσύ και τα μάθαμε όσοι δεν τα ξέραμε...
-
Εμ... δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, άλλωστε ο στρατός δε με χαλάει σαν ιδέα (ή το έχω πλήρως αποδεχτεί αν προτιμάτε), ειδικά μετά το πέρας του διδακτορικού, αλλά ας έχουμε υπόψη ένα πράγμα- τουλάχιστον σύμφωνα με την δική μου προσέγγιση των πραγμάτων:
Όλοι σχεδόν οι ψυχολόγοι που έμειναν στην ιστορία επειδή προσέφεραν μια συνεκτική και τεκμηριωμένη θεωρία προσωπικότητας, όριζαν με κάποιον τρόπο (όχι και πολύ διαφορετικό ο καθένας) το τι συνιστά αυτο-πραγμάτωση (ή ολοκλήρωση) για τον άνθρωπο.
Αναμφίβολα, το πως λειτουργεί ο στρατός και πως αντιμετωπίζει το άτομο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα εχέγγυα που χρειάζεται ο ολοκληρωμένος άνθρωπος για να αναπτύξει πλήρως το δυναμικό του- σύμφωνα με όλες μάλιστα τις θεωρίες (διαλέξτε όποια θέλετε!).
Καταλαβαίνω πως κάποιος θα πεταχτεί και θα πει κάτι του στυλ 'και τι ξέρουν οι ψυχολόγοι' κτλ, αλλά από την άλλη, επιτρέψτε μου να πιστεύω πως κάτι παραπάνω θα ξέρουν από το 'Μπάμπη που πέρασε ωραία στο στρατό' και έχει γνώμη περί παντός επιστητού.
Επίσης, το ότι σε μένα προσωπικά μπορεί να μου αρέσει η γυμναστική και το τρέξιμο και πως κάποτε η ένταξη στις ειδικές δυνάμεις φαινόταν ως καλή ιδέα (αν και θα πάω 'παππούς' πλέον, άρα άκυρο- χαχαχχαχα!), δεν σημαίνει πως πρέπει ντε και καλά να ξεροσταλιάζουν όλοι για να αποδείξουν 'κάτι'.
Αλλά ας υποθέσουμε πως το αυτό το τελευταίο είναι υποκειμενικό.
Όταν όμως σου επιβάλλεται μια διαφορετική περσόνα (του φαντάρου εν προκειμένω), τότε όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από τον πραγματικό σου εαυτό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο διχασμός και η παθογένεια που προκύπτει.
Άρα, για κάποιους ο στρατός τους ταιριάζει, και είναι εύκολο να προσαρμοστούν. Το ότι είναι (ή και είμαι- δεν εξαιρώ εαυτόν ποτέ) περισσότερο στρατιωτάκια, δεν τους κάνει περισσότερο 'άντρες' όμως...
-
Αν μπορούσες να το βρεις έτσι εύκολα θα είχες και πολλά κοινά στοιχεία με τους υποψήφιους αυτόχειρες...Η φράση 'εμένα μου φάνηκαν cool' ή 'δεν ήταν και πολύ δύσκολα τα πράγματα' μπορεί να εκφράζει το 99.99% του πληθυσμού αλλά αν το 0,01% θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο επειδή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες πρέπει να είναι πρόβλημα εν έτει 2007...
Και τι πρέπει να γίνει δηλαδή....??? Να καταργηθεί ο Στρατός επειδή 'το 0,01% θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του έχοντας καποιες ιδιαιτερότητες'.....??? Και οι ....'στρατιές των φυσιολογικών' γιατι να μη στρατεύονται....??? Δεν μπορώ να καταλάβω γιατι τα συγχέεις ολα μεταξύ τους....Ακόμα μια φορά γίνεσαι ισοπεδωτικός κι απόλυτος.Αντι να εστιάσεις στο γεγονός οτι η Υπηρεσία δε φρόντισε να διαγνώσει το πρόβλημα του εν λόγω ατόμου εγκαίρως (μέγα σφάλμα), ωστε να προλάβει το κακό, προτείνεις την κατάργηση της θητείας 'οπως σε ολον τον αναπτυγμένο κόσμο'...Το γνωστό λοιπόν 'πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι'..ΟΚ λοιπόν....Σύμφωνοι...
Όχι δεν σκέφτηκα τίποτα από όλα αυτά αλλά ευτυχώς τα έγραψες εσύ και τα μάθαμε όσοι δεν τα ξέραμε...
Διαπιστώνω πως η εμπειρία της διαβίωσης στο Δήμο Παπάγου τόοοοοσα χρόνια, σου χάρισε και αυτή τη δυνατότητα....Να απαντάς μεστά και ουσιαστικά....Εύγε νέε μου !!!
Το ότι είναι (ή και είμαι- δεν εξαιρώ εαυτόν ποτέ) περισσότερο στρατιωτάκια, δεν τους κάνει περισσότερο 'άντρες' όμως...
Σε γενικές γραμμές κι επι της ουσίας, πολύ σωστή η παραπανω τοτοθέτησή σου NickNT, αλλα το παραπάνω ομως δε νομίζω να το υπαινίχθηκε κανείς, τουλάχιστο στις μέχρι τώρα δημοσιέυσεις..... (αν σημαίνει κάτι στις μέρες μας τελοσπάντων το 'πολύ άντρας' ή 'λίγο άντρας.... ).
-
Δεν έχω πρόβλημα να χάσω ένα χρόνο από την ζωή μου για να πάω στρατό. Δεν με νοίαζει αν θα με διατάζει ένα 18χρονο...ποσός με ενδιαφέρει βασικά...Αλλά μήπως θα ήταν καλύτερα να έχουν την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε στρατιωτική και κοινωνική θητεία με προσφορά εθελοντικής εργασίας όπως στην Γερμανία για παράδειγμα?
Αντίο